Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Carmichael

0 bejegyzést írt és 727 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Mindenki! A hvg.hu kegyelméből és az én döntésem alapján a blogom -- miután az index.hu szerkesztőségváltásával egy időben már korábban megszüntettem a NER reklámainak befogadását -- elköltözik a blog.hu-ról és a hvg bloguniverzumának részeként folytatja. Remélem, minél többen oda is…..
Carmichael 2020.12.18 15:41:58
A mindenkori német kormányok a XX. század második harmadától leginkább "lojális hátországként" kezelik Magyarországot, amelynek geopolitikai, gazdasági és valamennyi -- történelmi megalapozottságú -- kulturális jelentősége van számukra. Magyarország a közép-európai német túlsúly és ezen keresztül a…..
Carmichael 2020.12.04 12:09:14
@Moin Moin:
E mellett teszem le én is a voksomat. A németek nem lehetetlenítették el az elmúl 16 évben, hogy oktatást fejlesszünk, magas hozzáadott értékű ágazatokat és vállalkozásokat támogassunk, sokkal hasznosabban költsük el a pénzt, ami ide áramlott. Ebben a portfólióban helye lenne az összeszerelő ágazatnak is, csak nem ekkora és növekvő súllyal.
Carmichael 2020.12.04 12:59:15
@Moin Moin: Erre mondtam, hogy egyetértek veled. :)
Szokásomtól eltérően nem az ellenzéki pártok iránti szkepszisemnek akarok hangot adni. Ezt a kérdést már többször körbejártam kezdve az objektív tényezőktől (a magyar nép történelmi múltból örökölt közösségi inkompetenciáitól -- nem elválaszthatóan a függetlenségi etnicizmus nemzetromboló politikai…..
Carmichael 2020.11.27 16:01:14
@Reding Roli:
"Az agresszív fasisztod propaganda szerintem már új rètegeket nem fog megszólítani ,"

De az árok még lehet mélyebb, a saját tömeg radikalizáltabb. Ahogy Trump is ezen melózik Amerikában, és ezt akarja majd fenntartani 4 évig. Nekik ez az érdekük, semmi kétség, hogy képviselni is fogják. Van még ebben az irányban sajnos némi útszakasz (mondjuk a Belarusz állapotig), és van elég követőjük is ehhez, hogy tovább tudjanak menni az úton. És az ellenzéknél egy kézzelfogható mondatot sem hallottam még, hogy erre mi a válaszuk. Pedig ez fogja eldönteni, sikerül-e bármifajta kormányzást megvalósítani (tegyük fel, hogy a kompetencia nem hiányzik hozzá, ami merész).
Carmichael 2020.11.27 17:06:05
@Reding Roli:
ha viszont ebben igazad van, akkor el kell menni a pofonig. Ez esetben a Fideszes szavazók jelentős része is "felhomályosul", átbillen, és ez okozna akkor súlyponteltolódást, ami ellehetetlenítené az eddigi gyakorlatot az ellenzék számára is, és a Fidesz vitorlájából is kifogná a szelet, elveszítenék a befolyást az események alakítására. Erre írtam viszont, hogy ezt én még sajna nem látom, ez a pofon még nincs a következő fordulónál, OV "erős vagyok értetek" hipnózisa még nagyon is működik, pont a covid okozta nehézségek miatt. Biztos, hogy eljön majd a fal, csak nem vagyok annyira optimista, hogy 2022re tegyem. Mondjuk OV nyomja a gázt most már rendesen...
Carmichael 2020.11.27 20:10:09
@Reding Roli:
"Èn nem így látom...Inkább zavart ès bizonytalanságot látok az " erőben " , adhoc intèzkedèseket, kèslekedèst..."

Te igen, mert nem torzítod a valóságot, de a Fidesz hívők még nem, sajnos nagyon erős ott a kognitív disszonancia, az a 28% biztos pártválasztó, az sok. Ahogy írtam egy nagyobb szeletet onnan is ki kellene harapni egy biztos és fenntartható fordulathoz (úgy 15%-ot), de ott még nem tartunk. Ez nem kevés ember, és egyelőre nincs igényük és kényszerük változni. Lesz majd, de egyelőre még remélik, hogy a hajó feléjük eső fele nem sűllyed el...
A választói értelemszerűen jobbnak tartják Orbánt az ellenzékénél. Ez a súlyos rövidlátás a magyar nemzet mai rettenetes állapotának politikai kulcsa, ami nem egy Nobel-díjra méltó felfedezés. Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy mi lesz ennek a vége. Orbán bármit -- aminek még csak egy részét…..
Majdnem mindenkinek jobb lenne -- az európai nemzeteknek és ázsiai orientációjú magyaroknak --, ha ki tudnának vágni minket az EU-ból, de persze nem tudnak (és nem akarnak, vö. gazdasági érdekek). Az európai orientációjú magyarok (a harmadik csoport) egy kicsit szenvednének, de legalább okát látnák,…..
Carmichael 2020.11.17 17:03:36
@Gery87:
Pont ezt mondom én is, ezért tartunk itt. De tanulni vagy szabad akaratból, inspirációból lehet, vagy mert már olyan rossz, hogy muszáj. Mi pedig mindig megvárjuk az utóbbit. Ez még nem lenne baj, de nálunk inkább önfelmentés van, meg mások hibáztatása, felelősségvállalás nincs, így tanulás sincs. Változunk, ha, de csak amennyire és ameddig, muszáj, onnan meg amint lehet vissza.
Na erre tudna rásegíteni az EU, ha hagyna minket összezuhanni, amilyen gyorsan csak lehet, és még azelőtt, mielőtt visszavonhatatlanul keletnek lehetne fordulni.
Mert ha a magyarnak az is mindegy, hogy az oroszok lesznek megint a gazdái, akkor ezt a helyet sürgősen el kell felejtenie minden értelmes, magára valamit is adó embernek, és átlépni a határt, amíg tudja.
Carmichael 2020.11.18 09:29:37
@Gery87:
Lehet, de nem ezért tartunk itt.
1. Az érdekeinket, a valós érdekeinket, mi képviseljük, vagy senki.
2. Az EU nekünk egy lehetőség. Pénzügyi, gazdasági, társadalom-fejlődési lehetőség. Ha hajlandók lennénk nem a sértődöttet játszani, hogy miért nem vagyunk még mindig osztrák színvonalon, mert az nekünk jár, hanem arra használni az erőforrásokat, hogy folyamatosan, évről-évre, lépésről-lépésre közelítsünk, akkor beljebb lennénk 16 évvel, ami nem kevés. A "függetlenségünket" ebből a fejlődésből lehetnénk képesek megvalósítani, csak éppen nekünk derogál tanulni, fejlődni, hibát elkövetni, azt beismerni és kijavítani. És közben pont olyan kifogásokkal dobálózunk, mint amit te is leírtál. Vagy: igazad van, és akkor nekünk tényleg csak ennyi jut és marad, mert tehetetlenek és kiszolgáltatottak vagyunk egy elnyomó EUval szemben. Lehet dönteni.
Carmichael 2020.11.19 09:49:40
@Gery87:
Így van, elcsesztük. Sajnos az EU nem jótékonysági szervezet, ők sem hófehérek nyilván abban, hogy itt tartunk, de ők képviselték az érdekeiket, és kihasználták a lehetőségeiket.
Mi meg olimpiát akartunk rendezni, holott, Bödőcs szavaival élve, egy szimpla hétköznapot kellene már végre.
Karácsony népszerű. Nem is lehet nagyon kikezdeni. Ráadásul úgy tűnik, flörtöl a közös ellenzéki kormányfőjelöltséggel. Mit lehet tennie Orbánnak, ha biztosra akar menni vele szemben? Én magam nem hiszem, hogy ez az ellenzék bármilyen felállásban, bárki vezetésével le tudná győzni a Fideszt az…..
Carmichael 2020.11.14 22:56:10
@Reding Roli:
Ez így nagyon rendben van. Jó példa az SZFE. Számít, hogy támogatjuk, és hányan támogatjuk azokat, akik épp most kiállnak. SZámít, hogy akik még passzívak, rejtőznek látják-e, hogy nincsenek egyedül. Számít, hogy elkezdjük-e élni személyes szinten ma, amit társadalmi szinten szeretnénk látni.
Nem lesz könnyű, és főleg nem lesz rövid menet, ahhoz túl sokáig tűrtük, követtük a rossz irányt. De ez nem lehet ok arra, hogy ne kezdjük el az irányváltást.
Carmichael 2020.11.14 23:34:43
@Reding Roli:
Egyszerű képlet ez. Gondolj arra, mit mondott Morpheus Neo-nak a pirulákról.
Nos, vajon hányan választják ma kis hazánkban a pirosat? Tekintve, hogy semmi mást nem ígérnek érte, mint az igazságot? Vagy akár a világban?
Carmichael 2020.11.15 13:08:38
@Reding Roli:
Így van, ez az a negatív spirál, amit meg kellene törni.
Én nem látok más módot, mint amit írtam, igényt kell erre teremteni a fejekben, tudati váltásra, forradalomra van szükség, nem gazdaságira vagy politikaira. Ahogy a mondás tartja: "Nem taníthatsz senkinek semmit, csak segíthetsz megtanulni azoknak, akik készek rá."
Íme először is a világ hatékonysági (és az ezzel nagyjából szinkron jóléti) állapota történeti kitekintésben:       _________________________________________________ Aztán a kritikus differenciálódási időszak lebontva régiókra: Lehet itt mindenféle kifogást, magyarázatot és…..
Carmichael 2020.11.10 16:54:58
@Laptop7712:
Először a lényegi kérdésedre hadd válaszoljak. Igen, tartsd meg a reményt, mert ha nem teszed, akkor engedsz a szorongásnak, depressziónak, és a probléma részévé válasz a megoldás helyett. Tudod, a problémát nem lehet azon a szinten megoldani, amelyen létrejött.

HaFr is gyakran írt arról, hogy nem 30 évet kell behoznunk, hanem inkább 130-at, egy komplett polgárosodást, a "játékszabályok" megtanulását, de FŐLEG egy tudati forradalmat. Ez inkább egy új generáció változása/változtatási igénye lesz, mint a régiek fejlődési sikere. Egyszerűen az szoc. rendszer gondolkodását nem sikerült meghaladni annak a generációnak (persze egyéni, kisebb csoportos szinten van rá példa nem egy), amely érintve volt, e nélkül pedig az is mindegy volt valóban, hogy a kapitalista játékszabályok fair-ek voltak-e, vagy azok lettek-e (nem)? A gond ott van, hogy erre igény sem volt, mint ahogy magára a kapitalizmusra sem, mert a múltban szocializálódottak számára ez egy veszélyekkel teli új világ volt, amelybe minimális önbizalommal kellett volna nekivágni. És mivel az oktatási reform azóta sem történt meg, a további generációk is ezzel a frusztrált, szorongó hozzáállással léptek ki ebbe a világba. És persze, amint az OV politika rátapintott erre a gyenge pontra, meg is volt, mit kell tennie. Igazolni a szorongást (és persze fenntartani), miközben "védőszárnyat" kínálni az "elesetteknek" (lásd még "kisemberek"). És persze önfelmentést adni (ez nem a te hibád), és célpontot a frusztrációnak (hanem az ellenzék, Soros, migráns, házi poloska, ..). Miközben elvenni a demokrácia és a kapitalizmus adta lehetőségeket, hiszen kinek hiányzik? Ki emelte fel a szavát ezekért?
Igen, ez folyik ma is, és nem csak itthon. És ezt nem lehetett megoldani törvényekkel, meg játékszabályokkal, mert az a társadalomban, az egyénben van kódolva, ott lehet csak felszabadítani, ott is kell. Igényt valami jobbra, és reményt valami jobbra, hogy ő is merjen hinni, remélni (majd tenni érte). Ezt pedig reménytelenül nem lehet. Így is kevesen vagyunk, akik próbálják ezt megtenni, de ahogy a mondás tartja: Benned égnie kell annak, amit másokban lángra akarsz gyújtani.
Carmichael 2020.11.10 17:03:40
@Reding Roli:
Én is ebbe a generációba tartozom, de azért nem adom fel. Az idő úgyis eltelik, szóval töltsük hasznosan. :)

"..A kèrdès csak az, hogy mennyit kell várni mèg várni rá, hogy ezek a változások meghozzák a gyümölcsét.."

Erről az a sztori jut eszembe, amikor a tanítvány kérdezi a Mestert.
- Mester, mennyit kell még várnunk, hogy a dolgok jobbra forduljanak.
- Hát - így a Mester - ha csak várunk, akkor elég sokat...

Nem kell egyedül megváltanod a világot, sőt, a válladra venned sem kell a terheit. Minden változás egyetlen emberrel kezdődik és végződik számodra, önmagaddal. Te döntöd el, hogy mire, hogyan reagálsz, mit akarsz látni a helyzetben. A hit és a félelem is ugyanazt várja el tőled, hogy higgy valamiben, amit nem látsz. Te döntesz! Minden nap. :)
Carmichael 2020.11.10 20:00:54
@Főnix Oszlár Gazdag:
Sokan folyamatosan összekeverik a megértést az egyetértéssel.
Az empátia sokat segít annak a megértésében, hogy mi mozgatja a másikat, de ettől még nem kell vele egyetérteni, viszont ez ad lehetőséget megérteni a motivációit, és hogy hogyan segíthetünk neki (akár csak abban, hogy minket jobban megértsen).
Mitől is keresztények a katolikus és a protestáns egyházaink? Nyilván ezzé teszi őket először is az alapításuk, aztán a hagyományuk, a liturgiájuk, továbbá mert annak mondják magukat. Mindezek a dolgok azonban már csak azoknak érdekesek, akik belül vannak az egyházon és ilyenként kielégítik őket a…..
Carmichael 2020.10.29 20:39:17
@cvsvrs:
Amit tudsz, az nem hit kérdése a számodra.
Ha megkérdőjelezed a tudásod, akkor esetleg megint szükséged lesz a hitre, amíg egy új tudáshoz eljutsz.
Ha érzékeled a teremtőt, akkor nem kell már a hit, tudod, hogy létezik.
A focista pedig hálát ad (utólag), hogy segítették, akár hitt benne korábban, hogy így lesz, akár nem.
Aki tud, az előre ad hálát, mert nincs kétsége, hogy segítik.
Carmichael 2020.10.29 21:14:06
@cvsvrs:
Igazad van. És nincs. :)
Amit tudsz, az nem örök. Folyamatosan változik. Ha nem kérdőjelezed meg azt, amit tudsz, akkor nem fejlődsz. Minden tudós tudja et. A 3 éves gyerek is tud dolgokat, magáról is van egy képe, de ez idővel változik. Meg hisz is, pl. a mesékben, meg az unikornisban, stb., ez is változik, hogy miben.
Amit tudsz, azt teszteled, amit a tudósok tudni véltek, azt mások tesztelték, és vagy kiállta az idők próbáját (eddig) vagy nem. De semmi nem egyetemes igazság, legfeljebb még nem cáfolták meg.
Carmichael 2020.10.29 21:19:44
@cvsvrs:
Csakhogy nem ezt kell elhinni a Bibliából, mert ez súlytalan, tét nélküli, hanem a Jézusi tanításokat KÖVETNI. A napi életben kifejezni, megmutatni, megélni. Mondjuk úgy: tesztelni.
Jézus példája az volt, hogy akár meg is halt a hitéért (mondjuk ő már TUDOTT, nem csak hitt).
Az emberek jelentősen nagy csoportja nem kedveli az öntudatos, színes, dobpergős, nyílt homoszexualitást (köztük jelentős részben olyanok, akik maguk is homoszexuálisok, de 1. nem stílusuk a magamutogatás, 2. valami okból nem akarnak előjönni a homoszexualitásukkal, pl. mert félnek a…..
Carmichael 2020.10.10 13:05:11
@Főnix Oszlár Gazdag:
Lehet, hogy a probléma ott keletkezik, hogy mindenáron "kezdeni akarunk velük valamit".
Kik? Milyen alapon? Csak mert "mi" többen vagyunk mások? Eleve a normalitás meghatározása sem egyértelmű, hiszen az hogy ki hogyan látja a világot teljesen egyedi (ott van akár Gréta Thunberg is példaként vagy Elon Musk).

Nem lehetne egyszerűen elfogadni magánügyként és békén hagyni őket? Akkor ugyanezt - ennek következtében - meg tudnák tenni ők is magukkal és a nekik "másokkal", azzal is, hogy nincs már szükségük pride és hasonló dacos figyelemfelhívó akciókra, és befejődhetne a látványos és figyelemre törekvő oda-vissza provokálás.
Carmichael 2020.10.10 13:50:00
@Főnix Oszlár Gazdag:
Abban tökéletesen egyetértünk, hogy tudati váltásra van szükség, az agy valóban a veszélyeket keresi (tárolja el) és analizálja, hiszen a feladata a egyén fizikai túlélésének biztosítása.
Éppen ezért szükséges az egyéni és kollektív tudatos változtatás, az ismeretlentől való félelem csökkentése, az EQ erősítése, szemben a különbségekre és ezen alapuló félelmekre való ráerősítéssel, amit a politika és média öncélúan művel.
Carmichael 2020.10.10 16:11:36
@Főnix Oszlár Gazdag:
Az attól függ, miben hiszel, mi alakítja a valóságot.
A változást (változtatási igényt) egyén és társadalmi szinten is két dolog hajtja. A lelkesedés, hogy valami jobb lesz tőle (ami egy helyen nagyobbá válik, mint az agy visszatartó ereje), illetve a szenvedés mértéke, ami már elviselhetetlenebb, mint a változástól/tatástól való visszatartó erő. Az emberiség sajnos valóban az utóbbit várja meg mindig (lásd belarusz, WWII, stb.)
Sokan sokféleképpen értékelhetik Magyarország utóbbi két évszázadát, én úgy értékelem -- és erre tanúként hívom a magyar irodalom, a társadalomtudományok és a politika utóbbi két és fél évszázadát --, mint amiből fokozatosan kiszorult az organikus modernizáció lehetősége. Kivétel nélkül minden nagy…..
Nagyon kellemetlen, hogy a nemzethez tartozás állampolgársági és/vagy nyelvi és/vagy (teljesen szubjektív) érzelmi kritériuma helyett (aminek mindegyikét felfogni "pusztán" racionalitás kérdése) az irracionalitás büszkeségével válaszol az irracionális magyar etnicizmus a nemzeti identitás…..
A karanténnak én egyetlen hatását látom és hallom a gazdaságra vonatkozóan. Nevezetesen, hogy felerősödik a digitalizáció és elkülönülnek azok a dolgozók, akik -- kiegészülve azokkal, akiknek most pénzük, tehát szabad idejük van tanulni -- a (termelő, szolgáltató) szakmákban kódolni képesek,…..
Carmichael 2020.05.07 15:01:03
@Főnix Oszlár Gazdag:
Tulajdonképpen igen. Ha azt szeretnéd, hogy kormányváltás legyen, akkor nem a jelenlegi kormány legyőzése a feladatod, bármilyen furcsán hangzik, hanem a saját ügyed képviselete elég hitelesen ahhoz, hogy elég ember álljon melléd, és akarja ugyanazt az ügyet képviselni. Demokráciában a választásokon, nem demokráciában sajnos sokszor nehezebben, de ha sikeres voltál, akkor mindennek az lesz az eredménye, hogy te kerülsz kormányra.
Éppen ezt nem érti a jelenlegi ellenzék sem. A Fidesz "legyőzése" egyszerűen arról ellen, hogy legyen egy elég vonzó, hiteles és markáns ajánlat a folytatásra. Az acsarkodás, trollkodás, ami zajlik, azzal pont ezt akarják helyettesíteni. Nem lehet. A Fidesz - a mellett, és mert hogy győzni akar - valami állít. Tök mindegy, hogy ez morálisan helyes-e, de van valami, ami mellé lehet állni (most hagyjuk, hogy ez jó-e, fentebb levezettem a tapasztalat fontosságánál).
A jelenlegi tudatossági szinten a társadalom ott tart, hogy a Fideszt választja. Ez egy visszajelzés, ki lehet indulni belőle annak, aki valóban változást akar létrehozni.
Tehát nem kell hajbókolni. Kell egy "ajánlat", amit képviselni kell (nem ráerőltetni másokra!), és megnyerni vele elég embert. Önként kell, hogy jöjjenek, mert akkor fognak maradni is. És ez se nem egyszerű, se nem gyors munka. Türelem kell hozzá, tolerancia, megértés. Amit tőled is kértek itt.
Carmichael 2020.05.07 16:33:54
@Főnix Oszlár Gazdag:
A szarkazmussal sincs baj, bár az sem feltétlenül segíti a megértést. :)
Carmichael 2020.05.07 20:23:18
@Főnix Oszlár Gazdag:
By the way, honnan veszed, hogy a megértés segítése javítja a társadalom életkörülményeit? Pl. egy céget is lehet megértésre alapozni vagy a munkáltatóknak az utasítást is végre kell hajtaniuk? Vagy az államrend és törvények betartása is opcionális, megértésfüggő? Vagy elutasítod az állami erőszakot is, mint szükségtelent?

A másik, vagy mások megértése (hangsúlyozom, ez nem feltétlenül egyetértést jelent), de csak akár a törekvés erre tudati változás, ami bekapcsol olyan érzelmeket, mint az együttérzés, új látásmódot ad, kiegészül olyasmikkel, mint a tolerancia, konszenzusra törekvés, stb. Ez pedig óhatatlanul csökkenti a konfliktusokat, mert nem erre, - a nézetkülönbségekre, ahol a feszültségek keletkeznek, és az ítélkezésre - irányul a figyelem, hanem arra, ahol létrejöhet a konstruktív, kommunikáció, konszenzus vagy kompromisszum. Talán egyetértesz, hogy drasztikusan esne a problémák száma személyes, nemzeti és nemzetközi szinten is ennek következtében. Figyeld meg a mai politikai fel- és hozzáállást, a teljes elutasítást mindkét oldalon a másik felé (aminek persze a politikus örül..). Na, pl. ezen segítene a társadalomban a megértésre törekvés, és kiderülne, hogy a célok nincsenek is olyan messze egymástól, és talán a tapasztalatok sem az elérésükkel kapcsolatban...

Céget is megértésre érdemes alapozni, hiszen az az alkalmazott, amelyik érti, hogy mit miért csinál(tatnak vele), és egyet is ért azzal (merthogy a vállalat céljaival is), az sokkal nagyobb kedvvel és hatékonysággal dolgozik. Talán hallottad ezt már: A vezetők feladata, hogy az alkalmazottakkal, azok elégedettségével, inspirálásával foglalkozzanak, a vevőkörről pedig (és ezáltal a profitról) ezek az alkalmazottak gondoskodnak (még egy olyan speciális "cég", mint a katonaság is csak látszólag működik parancs alapon. Ha jól működik, akkor a beosztott a saját akaratából hajtja végre a parancsot, bizalma van a felettesében. Olvasd el Simon Sinek: Leaders eat last c. könyvét).

Az államrend vagy a törvények mentális koncepciók, amik, akár a pénz értéke, az emberek (vagy állampolgárok) többségének elfogadásán alapulnak. Addig és annyira van bármilyen hatásuk, amíg és amennyire ezt a többség fel nem mondja (lásd választásokon, forradalmaknál). A törvények szerint az erőszak ellenjavallt, büntetett is, de azért napi szinten szembesülünk vele. Ugyanez igaz pl. a korrupcióval is. Minden annyit ér, amennyire betartják (értik, hogy miért jó nekik, ha az!). Itt megint bejön a tapasztalat...

Nem csak az államit, de minden erőszakot feleslegesnek és károsnak tartok. A megértést tartom az egyetlen megoldáshoz vezető útnak, de ahhoz valóban tudati ugrásra lenne szükség a társadalomban. Igen, még egy bűnözőt is meg lehet érteni, egy korrupt politikust is, ami továbbra sem egyenlő az egyetértéssel. De ha nem érted, ki, mit, miért csinál, akkor javítani sem tudsz a helyzeten és a probléma része leszel, nem a megoldásé.
Orbán ajánlata munkanélkülieknek a cégeknek adott mentőcsomag helyett: állami vállalatok, közmunka, hadsereg. "Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett: részt lehet…..
Carmichael 2020.05.01 14:51:12
@Slepy:
1. Mivel EU tagállamok vagyunk (még, mert a nélkül éhen halna a magyarok 95%a), a diktatúra is csak demokrácia mintázatú köpenyben járhat.
2. A diktatúrának is vannak fokozatai. Csak lapozz vissza 2 cikket, és megtalálod benne azt is, amiről beszélsz: "A diktatúránál van rosszabb, ez a totalitarizmus, amelyhez viszont kétségelenül még nem jutottunk el, de nem is fogunk."

Szívesen.
Az ún. illiberális állam csak egy kicsit értelmesebb választás a középkornál; csupán annyival, amennyivel nem kell hozzá megtanulni az időutazást, hanem elég elhinni (kellő tudás hiányában), amit az embernek egy cinikus politikai vezető mond. Hogyha ehhez egy egész ország is asszisztál, akkor…..
Carmichael 2020.04.26 00:45:11
@Carmichael:
...legyen olyan is, aki neki mer állni. (autokorrekt mondjon le...)

Ja, és nem vagyok ellene egyébként a tradicionális pártrendszer felbomlasztásának, új megközelítéseknek, mint ahogy örülnék egy verseny helyett együttműködésre épülő gazdasági modell elterjedésének is, de nyelvén mindezt önkéntes alapon.
Carmichael 2020.04.26 14:44:09
@Hauptrichter2:
OK, én a fogadóoldalon még mindig látok problémát, de majd megpróbálom elhessegetni a kételyeimet. :) Annyit mondjuk segítettél ebben, hogy nem a tradicionális pártpolitikai felállásban keresitek a megoldást, mert ha a paradigma változik, ott váratlan dolgok is történhetnek. Én sem nagyon tudok másban bízni, ezért is mondtam, hogy a vírus is okozhat ilyen paradigma váltást, ahol átértékelődnek eddigi célok és értékek, no meg nem kicsit beköszön a valóság.

Biztosan vannak rendes emberek ebben az országban, csak ugye a rendes ember az nem egy foglalkozás, nyilván a kompetencia legalább annyira fontos.
Itt HaFr-nál én is látnék potenciált, nyilván a megoldás iránti rugalmassága más kérdés. Mindenképpen sok sikert!
Carmichael 2020.04.26 14:47:37
@Alick:
Természetesen minden szubjektív és relatív.
A közös pontok mindig önkéntes megállapodások, mint pl. a nemzet vagy az ország vagy a faj fogalmai. Koncepciók a fejekben. Amíg elég sokan hisznek benne, addig létrehozzuk őket a valóságban, és addig léteznek, amíg fenntartjuk ezeket az elképzeléseket.
A politika beszéd és cselekvés, a sikeres politika a célszerű, konzekvens beszéd és a célszerű, konzekvens cselekvés célszerű integrációja. Orbán politikája 2006 és 2010 között -- építve az addig kialakított populista stratégiára (a nép fia) és a megszerzett erőforrásokra -- a sikeres politika…..
Carmichael 2020.04.10 11:59:16
@Célkereszt:
Igen, ez tök jó lenne, valóban sokkal komolyabb társadalmi mértékű szemléletváltásra van szükség.
Erre egyfelől a jelen események pont remek lehetőséget nyújtanának, mert épp gyengítik a mostanáig sulykolt kormányzati narratívát, és az emberek a saját lét és eü bizonytalanságukban fogékonyabbak is lehetnek az újra.
Csak ez tényleg ne demagógiára épüljön, hosszú távra tekintsen ki (meghatározva, mi lesz, ha eljutunk oda, hogy működik, miért jó ez a társadalom és egyén szintjén, milyen jelen és jövőbeli problémákra ad megoldást, stb.) és legyen koherens legalább az adott párt szintjén a cselekedetben is. Bizalom helyreállítása a társadalomban, törődés, együttműködés a versengés (mellett/helyett), konstruktív kritika, hatalom eszközként való megfogalmazása. És persze hagyják abba, hogy görcsösen nyerni kell 22-ben, és ezért mindenkit meg kell győzni de azonnal. Ez nem lesz rövid munka, fokozatosan nőhet a mozgástér, ha, és amikor képesek lesznek hosszú távon koherensen működni.
Carmichael 2020.04.10 16:24:38
@Célkereszt: Égető kérdések. Ez most nagy lehetőség bizonyítani, hogy van vezetői képesség. Ha van. A mai közgazdász nyílt levél azt mutatja, hogy ez a 15 ember jobban érti mi történik és mer fellépni, mint az ellenzéki pártok. Arra gondolni sem merek, hogy csak bennük van elég fekelősségérzet, hogy lépjenek egy ilyen helyzetben.
Korábban felvetődött ez a dilemma Olaszországban, most legutóbb -- ahogy hallom -- New Yorkban, de valójában ami praktikus kérdés itt, az egy jóval általánosabb problémához vezet, amit a bölcselet már több mint kétezer éve óta tárgyal rengeteg különböző szempontból. A probléma erre csupaszítható le:…..
Carmichael 2020.04.04 18:59:08
@neoteny:
"Vajon miért írtam azt, hogy nézőpont kérdése minden?"
Igen ám, de a törvények egy partikuláris nézőpontot foglalnak el -- és ha Béla nézőpontja nem egyezik azzal, akkor bizony Bélára várhatnak sanyarú idők."

Így van. És Béla ezt a tapasztalatot hasznosítja a következő döntésénél, hogy mit preferál. Pl. más pártot választ. És ha sok Béla van, akkor sokan választanak más pártot, és fordul a törvénykezési kocka. És Jolán fog szívni. Addig, amíg ki nem egyeznek egyszer (kb. soha, a tapasztalatok szerint, mert még nem jöttek erre rá, és pártok sem ezen dolgoznak, hogy rájöjjenek), hogy mi hasznos és elfogadható mindkettőjüknek. Ha nem lehet konszenzus, akkor legyen kompromisszum.

"amiben nem veszi figyelembe senki más igényeit, szükségleteit, úgy szoktuk hívni, hogy önzés"
Ki más igényeit kell figyelembe vennie a polgárnak? A szomszédjaiét? az utcában lakókét? a városában élőkét? az állampolgártársaiét? az összes emberét?"

A sajátját, nincs más mérce. Csakhogy ami most, vagy ami rövid távon pl. érdeked, az hosszú távon már nem biztos, hogy olyan jó neked. Sok elszigetelt (csak magunkra vonatkozó) döntésünk van, de jóval több olyan ami másokat is érint akár bármely nagyságú - általad felsorol - körben. Ha az én másokat érintő döntésemre a mások reagálnak, könnyen visszafelé sülhet el a döntésem.
Most volt hír egy amerikai pár, aki felvásárolta a fertőtlenítőket a környéken, hogy tízszeres áron adják el online. Olyat kaptak a reménybeli vevőktől, hogy inkább felajánlották az egészet ingyen. Komoly pénzügyi bukta lett. Tanulnak belőle? Eldöntik ők.

És ha mások rá tudják kényszeríteni az igényeik figyelembevételét, akkor ők nem önzőek?

Nem írtam kényszerről. Ha a döntéseidet a másokra gyakorolt hatást nem vizsgálva hozod (és az ő érdekeik ellenében), akkor megszívhatod, mert esetleg ők is így tesznek (együtt, ellened), és amikor szívni kezdesz eldöntheted, hogy tanulsz-e ebből és változtatsz-e a stratégiádon, mert felismered, hogy ez az érdeked. (játékelmélet - X/Y, ha ismerős így a hivatalos tréneres nevét nem tudom). Ha nem tanulsz, akkor megy a szivatás tovább, de kényszer a változtatásra nincs. Csak a saját érdeked. Ha együttműködővé válsz, a többiek is visszaállnak erre, és mindenki nyer. A lényeg, hogy egyszer nyerhetsz nagyot, de hosszú távon te fogod megszívni. Ennek nyilván vannak feltételei a másik oldal viselkedésénél is (bizalom, miegymás), de azért már most is működik a mindennapokban, én legalábbis láttam erre számos példát.
Carmichael 2020.04.04 21:41:45
@dare:
Kételyeidet megértem, maradok optimista. :)
Carmichael 2020.04.04 21:44:39
@neoteny: Persze, de választhat Béla is. Mehet külföldre ha talál megfelelőbb helyet.

Örülök, ha elégedett vagy.

Jó munkát!
Amit Magyarország jobboldalnak hív, az hagyományosan a nacionalizmustól a rasszizmusig terjedő spektrum (a nemzeti szocializmus árnyalatai); annak oka, hogy ez így lehet, egyfelől a liberális polgári hagyomány gyengesége, másfelől a nemzet uralkodó etnicista felfogása. A jobboldal azonban ennél…..
Carmichael 2020.02.15 12:14:01
@chrisred: Tudott valamit, nem kérdés.

"A rezsim hamarabb fog megbukni -- mert meg fog bukni -- annál, hogy lágereket kezdjen el felállítani."

@hafr
Kétségkívül meg fog bukni egy ponton, de azt se felejtsük el, hogy ez, hasonlóan a 30-40-es évekhez, most sem elszigetelt (magyar) folyamat a világban, nem csak kis hazánkra jellemző tendencia, és ezek a rezsimek már az EU-n belül is erősödni vágynak, befolyást igyekeznek szerezni, éppen a fenti módszerekkel, gátlások nélkül kihasználva és szélesítve az eszköztárat, (még nem fizikai) erőszakkal szétverve a gyenge lábakon tanácstalanul tántorgó liberális tábort.
És ez sokaknak tetszik, mert eladható határozottság, biztonság szlogenek mentén, a bizontytalan és éppen általuk rettegővé alacsonyított tömegeknek.
A liberalizmus, és a demokrácia egyszerűen nem lehet életképes ilyen alacsony tudatosági szintű tömegek mellett, akik nem értik, nem kívánják a saját szabadságukat megtapasztalni, megélni, pláne megvédeni. Hogyan lehetne így megértetni bárkivel, hogy a másik szabadságának (jogainak,..) megvédésével a sajátját is védi, ha a sajátja eleve nem érdekli, odadadja önként, és vele az életét is az államnak. pont úgy, ahogy anno, és pont ugyanazért a rossz dumáért, amivel a nácik hatalomra jutottak. Csoda, hogy a NAT ezt már nyíltan fel meri vállalni, megmutatva, hogy hol is tartunk a lejtőn (mekkora már a magabiztosság?)?
Meg fognak bukni, nem kérdés, az ára, amit mindannyian fizetünk ezért, az emelkedik naponta, exponenciálisan. Nem beszélve arról, ami utána jön majd, ha lesz idő egyáltalán még kiheverni.
Carmichael 2020.02.15 13:22:10
@cogitandi:
Az a sok tízmillió német, olasz, magyar sem volt eredendően tudatában annak, amihez adta a hitét, nevét, életét, ők is csak azt gondolták, hogy jó hazafiak, meg nemzetpártiak, mert különlegesek, meg együtt erősek vagyunk és ezért igazunk van, stb.
Csak ezekkel a nézetekkel elkerülhetetlenül, csomagban együtt járt az etatizmus, rasszizmus, nácizmus, fasizmus összes lekezelő, lenéző, másokat és más nézeteket elutasító, semmibe vevő, megfélemlítő, kirekesztő, mindenen egyre gátlástalanabbul átgázoló, mindig másokat hibáztató, erőfölénnyel kötelezően és röhögve visszaélő, ettől önmagát erősnek, másokat pedig gyengének képzelő értelmi-érzelmi, lelki leépülés is, pontosan a HaFr által leírtak folyamatában, szépen, fokozatosan megfőzve az ebből mit sem értő és sejtő milliónyi békát.

Mind azt a sok milliót, akik számára a sokan vagyunk biztonságot adó érzése (3 millióan, ugye!!) önigazolása annak amit gondol és tesz. Aki örül annak, hogy "nincs alternatíva" (ami mindig van és lesz, csak ma ezt nem képviselik elegen és egységesen, mert még el vannak foglalva a túlélés reményével, ami napról napra csökken), mert az kihúzná a talajt a semmire épített fölénye alól.

És igen, ez a szélsőbalos izmusokra is igaz, a liberalizmusra, a demokráciára pont nem, de ezek közül egyiknek a működését sem tapasztalta még senki Mo.-n. Nem is fogja, mert olyanoknak kellene működtetni, akik nem is értik, hogy ez mit jelenthetne számukra, hogyan élhetnék meg ezt a mindennapokban.

Köszönöm, hogy ezt ilyen markánsan demonstráltad it.

Ja, egy történelmileg félelemre és kiszolgáltatottságra szoktatott, abban szocializálódott nemzetben félelmet és kiszolgáltatottság érzést kelteni és ezt fenntartani nem profizmus. Ehhez elég némi felsőbbrendű arrogancia, cinizmus és gátlástalanság, hogy kihasználom mások gyengéjét, mert megtehetem. És ha megtehetem, akkor meg is teszem. Ez nagyjából a mai credo. Teljesen mindegy ki csinálja, ezt a beteges (mivel minden résztvevő számára destruktív) nézőpontot , amiben aki fél félelmet kelt másban, hogy ő ne féljen annyira, kellene valójában egy egészségesebbel felváltani. Sokadszorra nem értettük ezt meg, és szalasztottuk el az esélyt a történelmünkben. Úgy tűnik megint mind szívni fogunk.
Carmichael 2020.02.15 17:00:49
@cogitandi:
Mert számodra Putin, Hszi Csin-ping, de talán még Kim Dzsongun virágzó országa is liberális demokrácia, igaz? Meg Hitler Németországa is az volt? Egy darabig ott is volt még más párt, mutatóba, mert számodra ennyi elég is a szabadság illúziójából, amit meghagyhatsz másnak, kockázatmentesen. Csak nyerni ne tudjon, arról gondoskodsz előre.

Majd ha jogi-politikai-választási trükközések, állami Einstand-ok, közpénz és közmédia korrupt lenyúlása NÉLKÜL is meg meri mérettetni magát a pártod, akkor akár büszke is lehetsz a győzelmetekre (amitől még igazatok nem lesz, de a demokrácia alapvető szabályai nem sérülnek, így van mód fájdalommentesen korrigálni).

Mo.-n még nem volt liberális demokrácia. Egyszerűen azért, mert nem volt igény rá, mert a magyarok szocializációja erre ismeretleneként, és ezért eleve veszélyként tekint. A szabadság csak egy elvont, idealista fogalom, nem megélhető vagy akár vágyott valóság, száz évekre visszamenőleg, mert amivel jár(na) (pl. személyes felelősségvállalás), ahhoz egy másfajta karakter kell.
Nagyon másfajta.
Ezért aztán dühösen kivágod a fát, amire nem tudsz felmászni.
Ahogy azt Márai is megírta @chrisred első kommentjében.
Magyarország: a szolidaritás számára felperzselt föld. Többször beszéltem már ezen a blogon arról, hogy a magyarok politikai nyelvének (tudásának) messze legfejlettebb rétegévé az utóbbi százötven év során az etnicizmus  vált: olyan nyelvvé, amely meghatározza a gondolkodást, de ami még fontosabb, a…..
Az utolsó Jedik negatív visszhangja és baklövései után J.J. Abrams új filmje ott próbálja menteni a menthetőt, ahol csak lehet. A Skywalker kora több, mint két órájának egy része azzal megy el, hogy megmagyarázza az előző rész eseményeit, miközben két film akar lenni egyszerre. A kritika enyhe…..
Carmichael 2019.12.26 13:45:57
@Indriq: Ezt abszolút el tudom fogadni, persze engem is zavart egy halom dolog, ha elemeztem (volna), pl. a TLJ-ben hogy nem sikerült egy-két csillagrombolót a menekülő flotta elé ugratni fénysebességgel, miért kellett lőtávolon kívül üldözni őket fény alatt? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és logikai baki, a hipernyomkövetőtől pl. nekem is röhögőgörcsöm támadt, mert pont nem Abrams csinálta meg itt, holott az ő Star Trek-jében bukkant fel pont ez az elem. De pl. A Birodalom Visszavág-ban ott a kérdés, meddig is edzett Luke Yodával? A könyv szerint hetekig. Ezek szerint Han-ék ennyi ideig haladtak fénysebesség alatt a Bespinre? És akkor Boba Fett a nyomukban mi a bánatért nem szólt oda Vadernek, hogy ugyan ugorjon már oda a keresett személyekért, ha van egy perce, és utalhatja is a lóvét, ő meg mehet nyaralni. Minek kellett várni hetekig, hogy a Bespin-en várják be őket? Mindenki ennyire ráért? Luke meg persze igencsak gyorsan ott volt a Dagobáról (ami ugye peremvidék..). Sorolhatnánk. Az SW-ben nem ez a remekmű, nem is a dialógusok (ugye Ford írta bele a anno a "szeretlek" után az "én is szeretlek" helyett a "tudom"-ot, mert már kivolt a szöveg színvonalától). Tényleg nem attól fan valaki, hogy minent meg tud magyarázni, inkább attól, hogy mindent meg tud bocsájtani, mert élvezni AKARJA, amit szeret. Én azt tatom meg az új szériából, amit nekem mai fejjel adni tudott, a többit csak elengedem. Senki nem akart rosszat itt (JJ, Rian, Kennedy, Disney,..), ennyire sikerült, tanuljanak belőle, úgy tűnik erre van esély most.
Carmichael 2019.12.26 20:33:49
@CCnick: Hát sok sikert olyan filmsorozatot találni, ahol ez nincs jelen. A net tele van a hibakeresős-találós videókkal, akár történet, akár karakterfejlődés, technikai megvalósítás, CGI, stb. Valahogy hobbi lett az elmúlt 30 évben, hogy a hibákat keressük meg és vegyük észre az életben, munkában, tanulásban, mindenben (kb. meg is öljük ezzel a beállítottsággal az élvezetet és a hangulatot, és ami még nagyobb baj, sokszor nem csak a magunk, hanem mások számára is). Még a foci, szabályait is átírják néha, hogy a játék élvezetesebb legyen.
Carmichael 2019.12.27 12:13:47
@CCnick: Nehéz eldönteni mi kis és mi nagy logikátlanság (kicsinek is lehet nagy hatása), egyszerűen kiterjesztenek dolgokat, különben nehéz előrejutni a történetben. Nyilván igaz, hogy ha valami koherensen át van gondolva a sztorit illetően, akkor ritkán van szükség ilyesmire (A Trónok Harca első hat vs. utolsó két évada erre is jó példa), de itt ez nem történt meg, magam is hiányoltam fentebb. De a Lucas által végiggondolt első trilógia is tele volt történetvezetési problémákkal, magyarázat nélkül bevezetett dolgokkal, az egyetlen szerencséje, hogy akkor még nem ezt figyeltük, illetve nem volt előzménye (filmek, sorozatok, könyvek,fan fiction-ok..), amihez viszonyítsuk. De volt egy nagy íve, amit megtartott végig, ami most láthatóan hiányzott.
A Thrawn sztori például kifejezetten jó volt ebből a szempontból, csak azt 30 éve kellett volna leforgatni, az eredeti gárdával. Egyébként F1-ben is kísérleteznek új dolgokkal év közben is, más kérdés, hogy ott vissza lehet vonni gyorsan, ha nem működik.
Nem hittem volna, hogy ma este - ha Borkaistul is, de hát kellett végre egy kis szerencse is - az ellenzék erre lesz képes. Ahogy nem hittem abban, hogy a mai összeállásig ("összefogásig") egyáltalán eljuthat. Örülük, hogy végül nem lett igazam, és remélem, ez csak a kezdet a 2022-es győzelem felé…..
Carmichael 2019.10.14 13:38:58
@cívisvárosi:
A nemi életével semmi gond, senkit sem érdeklene, mindannyiunknak van szexuális élete, kinek mennyi és milyen, ez csak akkor és annyiban visszatetsző, és közügy, ha közben a "család" az egyik szent jelszava, és ezt azon kívül űzi. Meg persze, ha az fáj, hogy kiderül, és nem az, hogy megtörtént és igaz. A többi probléma hordereje sokkal nagyobb, Győrt összességében nem érdekelte (lelkük rajta), vagy hasonlóan gondolkodnak az életről és értékekről. Majd OV megmondja mindjárt, mit gondoljanak erről.
1968. augusztus 20-án a pártállami Magyarország hadserege az oroszok csatlósaként megindult Prága ellen leverni az "emberarcú szocializmusra" tett újabb kísérletet. Azoknak, akik szilárdabb erkölcsökkel és politikai tudással rendelkeztek, persze ismert volt addig is, hogy "emberarcú szocializmus"…..
Carmichael 2019.10.13 18:47:48
@cívisvárosi:
Ahogy Hafr is írta: nem ez a tét most. Viszont ez az első egészséges lépés.
A trollkodásodból viszont elég volt mára.
Carmichael 2019.10.13 20:03:02
@cívisvárosi:
Egyikükért sem rajongok, de az értelmes közéletnek te nagyobb akadálya vagy ma, mint ők.
Carmichael 2019.10.13 20:35:48
@cívisvárosi:
"Most vasárnap mégis esélyünk van arra, hogy elismerjünk valamit -- ha nem is a minőségi politikából, hiszen olyan egyelőre nincs, de -- az ellenzék politikai mélypontról való elmozdulásából. Megmutathatjuk, hogy ha nincs is még megoldásunk a fenntartható, jó életre, de elegünk van a gonoszságból, a cinizmusból és a hanyatlásból. Vasárnap a megkapaszkodásról szól. Hogy innen már nem vagyunk hajlandók tovább süllyedni. Nyitva akarjuk látni magunk előtt egy jobb élet lehetőségét -- ha nem is tudjuk még, hogyan jutunk hozzá."