Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Carmichael

0 bejegyzést írt és 685 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A karanténnak én egyetlen hatását látom és hallom a gazdaságra vonatkozóan. Nevezetesen, hogy felerősödik a digitalizáció és elkülönülnek azok a dolgozók, akik -- kiegészülve azokkal, akiknek most pénzük, tehát szabad idejük van tanulni -- a (termelő, szolgáltató) szakmákban kódolni képesek,…..
Carmichael 2020.05.07 15:01:03
@Főnix Oszlár Gazdag:
Tulajdonképpen igen. Ha azt szeretnéd, hogy kormányváltás legyen, akkor nem a jelenlegi kormány legyőzése a feladatod, bármilyen furcsán hangzik, hanem a saját ügyed képviselete elég hitelesen ahhoz, hogy elég ember álljon melléd, és akarja ugyanazt az ügyet képviselni. Demokráciában a választásokon, nem demokráciában sajnos sokszor nehezebben, de ha sikeres voltál, akkor mindennek az lesz az eredménye, hogy te kerülsz kormányra.
Éppen ezt nem érti a jelenlegi ellenzék sem. A Fidesz "legyőzése" egyszerűen arról ellen, hogy legyen egy elég vonzó, hiteles és markáns ajánlat a folytatásra. Az acsarkodás, trollkodás, ami zajlik, azzal pont ezt akarják helyettesíteni. Nem lehet. A Fidesz - a mellett, és mert hogy győzni akar - valami állít. Tök mindegy, hogy ez morálisan helyes-e, de van valami, ami mellé lehet állni (most hagyjuk, hogy ez jó-e, fentebb levezettem a tapasztalat fontosságánál).
A jelenlegi tudatossági szinten a társadalom ott tart, hogy a Fideszt választja. Ez egy visszajelzés, ki lehet indulni belőle annak, aki valóban változást akar létrehozni.
Tehát nem kell hajbókolni. Kell egy "ajánlat", amit képviselni kell (nem ráerőltetni másokra!), és megnyerni vele elég embert. Önként kell, hogy jöjjenek, mert akkor fognak maradni is. És ez se nem egyszerű, se nem gyors munka. Türelem kell hozzá, tolerancia, megértés. Amit tőled is kértek itt.
Carmichael 2020.05.07 16:33:54
@Főnix Oszlár Gazdag:
A szarkazmussal sincs baj, bár az sem feltétlenül segíti a megértést. :)
Carmichael 2020.05.07 20:23:18
@Főnix Oszlár Gazdag:
By the way, honnan veszed, hogy a megértés segítése javítja a társadalom életkörülményeit? Pl. egy céget is lehet megértésre alapozni vagy a munkáltatóknak az utasítást is végre kell hajtaniuk? Vagy az államrend és törvények betartása is opcionális, megértésfüggő? Vagy elutasítod az állami erőszakot is, mint szükségtelent?

A másik, vagy mások megértése (hangsúlyozom, ez nem feltétlenül egyetértést jelent), de csak akár a törekvés erre tudati változás, ami bekapcsol olyan érzelmeket, mint az együttérzés, új látásmódot ad, kiegészül olyasmikkel, mint a tolerancia, konszenzusra törekvés, stb. Ez pedig óhatatlanul csökkenti a konfliktusokat, mert nem erre, - a nézetkülönbségekre, ahol a feszültségek keletkeznek, és az ítélkezésre - irányul a figyelem, hanem arra, ahol létrejöhet a konstruktív, kommunikáció, konszenzus vagy kompromisszum. Talán egyetértesz, hogy drasztikusan esne a problémák száma személyes, nemzeti és nemzetközi szinten is ennek következtében. Figyeld meg a mai politikai fel- és hozzáállást, a teljes elutasítást mindkét oldalon a másik felé (aminek persze a politikus örül..). Na, pl. ezen segítene a társadalomban a megértésre törekvés, és kiderülne, hogy a célok nincsenek is olyan messze egymástól, és talán a tapasztalatok sem az elérésükkel kapcsolatban...

Céget is megértésre érdemes alapozni, hiszen az az alkalmazott, amelyik érti, hogy mit miért csinál(tatnak vele), és egyet is ért azzal (merthogy a vállalat céljaival is), az sokkal nagyobb kedvvel és hatékonysággal dolgozik. Talán hallottad ezt már: A vezetők feladata, hogy az alkalmazottakkal, azok elégedettségével, inspirálásával foglalkozzanak, a vevőkörről pedig (és ezáltal a profitról) ezek az alkalmazottak gondoskodnak (még egy olyan speciális "cég", mint a katonaság is csak látszólag működik parancs alapon. Ha jól működik, akkor a beosztott a saját akaratából hajtja végre a parancsot, bizalma van a felettesében. Olvasd el Simon Sinek: Leaders eat last c. könyvét).

Az államrend vagy a törvények mentális koncepciók, amik, akár a pénz értéke, az emberek (vagy állampolgárok) többségének elfogadásán alapulnak. Addig és annyira van bármilyen hatásuk, amíg és amennyire ezt a többség fel nem mondja (lásd választásokon, forradalmaknál). A törvények szerint az erőszak ellenjavallt, büntetett is, de azért napi szinten szembesülünk vele. Ugyanez igaz pl. a korrupcióval is. Minden annyit ér, amennyire betartják (értik, hogy miért jó nekik, ha az!). Itt megint bejön a tapasztalat...

Nem csak az államit, de minden erőszakot feleslegesnek és károsnak tartok. A megértést tartom az egyetlen megoldáshoz vezető útnak, de ahhoz valóban tudati ugrásra lenne szükség a társadalomban. Igen, még egy bűnözőt is meg lehet érteni, egy korrupt politikust is, ami továbbra sem egyenlő az egyetértéssel. De ha nem érted, ki, mit, miért csinál, akkor javítani sem tudsz a helyzeten és a probléma része leszel, nem a megoldásé.
Orbán ajánlata munkanélkülieknek a cégeknek adott mentőcsomag helyett: állami vállalatok, közmunka, hadsereg. "Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett: részt lehet…..
Carmichael 2020.05.01 14:51:12
@Slepy:
1. Mivel EU tagállamok vagyunk (még, mert a nélkül éhen halna a magyarok 95%a), a diktatúra is csak demokrácia mintázatú köpenyben járhat.
2. A diktatúrának is vannak fokozatai. Csak lapozz vissza 2 cikket, és megtalálod benne azt is, amiről beszélsz: "A diktatúránál van rosszabb, ez a totalitarizmus, amelyhez viszont kétségelenül még nem jutottunk el, de nem is fogunk."

Szívesen.
Az ún. illiberális állam csak egy kicsit értelmesebb választás a középkornál; csupán annyival, amennyivel nem kell hozzá megtanulni az időutazást, hanem elég elhinni (kellő tudás hiányában), amit az embernek egy cinikus politikai vezető mond. Hogyha ehhez egy egész ország is asszisztál, akkor…..
Carmichael 2020.04.26 00:45:11
@Carmichael:
...legyen olyan is, aki neki mer állni. (autokorrekt mondjon le...)

Ja, és nem vagyok ellene egyébként a tradicionális pártrendszer felbomlasztásának, új megközelítéseknek, mint ahogy örülnék egy verseny helyett együttműködésre épülő gazdasági modell elterjedésének is, de nyelvén mindezt önkéntes alapon.
Carmichael 2020.04.26 14:44:09
@Hauptrichter2:
OK, én a fogadóoldalon még mindig látok problémát, de majd megpróbálom elhessegetni a kételyeimet. :) Annyit mondjuk segítettél ebben, hogy nem a tradicionális pártpolitikai felállásban keresitek a megoldást, mert ha a paradigma változik, ott váratlan dolgok is történhetnek. Én sem nagyon tudok másban bízni, ezért is mondtam, hogy a vírus is okozhat ilyen paradigma váltást, ahol átértékelődnek eddigi célok és értékek, no meg nem kicsit beköszön a valóság.

Biztosan vannak rendes emberek ebben az országban, csak ugye a rendes ember az nem egy foglalkozás, nyilván a kompetencia legalább annyira fontos.
Itt HaFr-nál én is látnék potenciált, nyilván a megoldás iránti rugalmassága más kérdés. Mindenképpen sok sikert!
Carmichael 2020.04.26 14:47:37
@Alick:
Természetesen minden szubjektív és relatív.
A közös pontok mindig önkéntes megállapodások, mint pl. a nemzet vagy az ország vagy a faj fogalmai. Koncepciók a fejekben. Amíg elég sokan hisznek benne, addig létrehozzuk őket a valóságban, és addig léteznek, amíg fenntartjuk ezeket az elképzeléseket.
A politika beszéd és cselekvés, a sikeres politika a célszerű, konzekvens beszéd és a célszerű, konzekvens cselekvés célszerű integrációja. Orbán politikája 2006 és 2010 között -- építve az addig kialakított populista stratégiára (a nép fia) és a megszerzett erőforrásokra -- a sikeres politika…..
Carmichael 2020.04.10 11:59:16
@Célkereszt:
Igen, ez tök jó lenne, valóban sokkal komolyabb társadalmi mértékű szemléletváltásra van szükség.
Erre egyfelől a jelen események pont remek lehetőséget nyújtanának, mert épp gyengítik a mostanáig sulykolt kormányzati narratívát, és az emberek a saját lét és eü bizonytalanságukban fogékonyabbak is lehetnek az újra.
Csak ez tényleg ne demagógiára épüljön, hosszú távra tekintsen ki (meghatározva, mi lesz, ha eljutunk oda, hogy működik, miért jó ez a társadalom és egyén szintjén, milyen jelen és jövőbeli problémákra ad megoldást, stb.) és legyen koherens legalább az adott párt szintjén a cselekedetben is. Bizalom helyreállítása a társadalomban, törődés, együttműködés a versengés (mellett/helyett), konstruktív kritika, hatalom eszközként való megfogalmazása. És persze hagyják abba, hogy görcsösen nyerni kell 22-ben, és ezért mindenkit meg kell győzni de azonnal. Ez nem lesz rövid munka, fokozatosan nőhet a mozgástér, ha, és amikor képesek lesznek hosszú távon koherensen működni.
Carmichael 2020.04.10 16:24:38
@Célkereszt: Égető kérdések. Ez most nagy lehetőség bizonyítani, hogy van vezetői képesség. Ha van. A mai közgazdász nyílt levél azt mutatja, hogy ez a 15 ember jobban érti mi történik és mer fellépni, mint az ellenzéki pártok. Arra gondolni sem merek, hogy csak bennük van elég fekelősségérzet, hogy lépjenek egy ilyen helyzetben.
Korábban felvetődött ez a dilemma Olaszországban, most legutóbb -- ahogy hallom -- New Yorkban, de valójában ami praktikus kérdés itt, az egy jóval általánosabb problémához vezet, amit a bölcselet már több mint kétezer éve óta tárgyal rengeteg különböző szempontból. A probléma erre csupaszítható le:…..
Carmichael 2020.04.04 18:59:08
@neoteny:
"Vajon miért írtam azt, hogy nézőpont kérdése minden?"
Igen ám, de a törvények egy partikuláris nézőpontot foglalnak el -- és ha Béla nézőpontja nem egyezik azzal, akkor bizony Bélára várhatnak sanyarú idők."

Így van. És Béla ezt a tapasztalatot hasznosítja a következő döntésénél, hogy mit preferál. Pl. más pártot választ. És ha sok Béla van, akkor sokan választanak más pártot, és fordul a törvénykezési kocka. És Jolán fog szívni. Addig, amíg ki nem egyeznek egyszer (kb. soha, a tapasztalatok szerint, mert még nem jöttek erre rá, és pártok sem ezen dolgoznak, hogy rájöjjenek), hogy mi hasznos és elfogadható mindkettőjüknek. Ha nem lehet konszenzus, akkor legyen kompromisszum.

"amiben nem veszi figyelembe senki más igényeit, szükségleteit, úgy szoktuk hívni, hogy önzés"
Ki más igényeit kell figyelembe vennie a polgárnak? A szomszédjaiét? az utcában lakókét? a városában élőkét? az állampolgártársaiét? az összes emberét?"

A sajátját, nincs más mérce. Csakhogy ami most, vagy ami rövid távon pl. érdeked, az hosszú távon már nem biztos, hogy olyan jó neked. Sok elszigetelt (csak magunkra vonatkozó) döntésünk van, de jóval több olyan ami másokat is érint akár bármely nagyságú - általad felsorol - körben. Ha az én másokat érintő döntésemre a mások reagálnak, könnyen visszafelé sülhet el a döntésem.
Most volt hír egy amerikai pár, aki felvásárolta a fertőtlenítőket a környéken, hogy tízszeres áron adják el online. Olyat kaptak a reménybeli vevőktől, hogy inkább felajánlották az egészet ingyen. Komoly pénzügyi bukta lett. Tanulnak belőle? Eldöntik ők.

És ha mások rá tudják kényszeríteni az igényeik figyelembevételét, akkor ők nem önzőek?

Nem írtam kényszerről. Ha a döntéseidet a másokra gyakorolt hatást nem vizsgálva hozod (és az ő érdekeik ellenében), akkor megszívhatod, mert esetleg ők is így tesznek (együtt, ellened), és amikor szívni kezdesz eldöntheted, hogy tanulsz-e ebből és változtatsz-e a stratégiádon, mert felismered, hogy ez az érdeked. (játékelmélet - X/Y, ha ismerős így a hivatalos tréneres nevét nem tudom). Ha nem tanulsz, akkor megy a szivatás tovább, de kényszer a változtatásra nincs. Csak a saját érdeked. Ha együttműködővé válsz, a többiek is visszaállnak erre, és mindenki nyer. A lényeg, hogy egyszer nyerhetsz nagyot, de hosszú távon te fogod megszívni. Ennek nyilván vannak feltételei a másik oldal viselkedésénél is (bizalom, miegymás), de azért már most is működik a mindennapokban, én legalábbis láttam erre számos példát.
Carmichael 2020.04.04 21:41:45
@dare:
Kételyeidet megértem, maradok optimista. :)
Carmichael 2020.04.04 21:44:39
@neoteny: Persze, de választhat Béla is. Mehet külföldre ha talál megfelelőbb helyet.

Örülök, ha elégedett vagy.

Jó munkát!
A pozitív gondolkodás a 21. század “terméke”. Eljutott a tudatunk szintjéig, hogy az optimizmusban erő lakozik, ami által számunkra kedvező irányba terelhetjük az életünket. A magánéletünkben, a munkánkban, sőt még az önmagunkkal folytatott kapcsolatunkban is pozitív változást érhetünk el, ha…..
Carmichael 2020.03.30 13:00:57
"Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatsz az életben: semmit sem kell csinálnod, ha nem akarod, ha úgy érzed, nem jó neked. Mindig van választásod, döntési lehetőséged."

Nagyon igaz, éppen itt van az erőd, a változtatásra való képességed. Ha úgy döntesz, hogy elfogadod a negatív érzéseidet, vagy elgondolkozol rajtuk, teljesen rendben van, csak tudd, hogy bármikor dönthetsz úgy, hogy - miután elfogadtad, hogy ott és akkor ezek vannak - megváltoztatod őket. A pozitív gondolkodás őszinte alapja csak annyi, hogy tudatában vagy annak, AMI VAN (legyen az helyzet, esemény, érzelem, gondolat), elfogadod azt a pillanatra nézve, de szabadon döntesz róla, hogy mit gondolsz onnantól (tehát nem határoz meg az, "ami van"). Ha vagy ennyire tudatos, akkor bármit bátran és szabadon megélhetsz, mert bármikor továbbléphetsz úgy , hogy megváltoztathatod a gondolataidat (a hozzáállásodat) az adott dologgal kapcsolatban. Ha vagy már ennyire tudatos. Ha nem, akkor is a változásnak mindig a gondolataid (majd beszéded és cselekedeted) megváltoztatása lesz a kulcsa, de nem feltétlenül kell egyből 180 fokot fordítani a gondolatokon. Általában ezen bukik el a pozitív gondolkodásra törekvés, hogy görcsösen a másik végletre koncentrálunk. Ha épp nincs minden rendben, nem kell azt hajtogatni, hogy de van, mert az agy ezt nem hiszi el. A pozitív gondolkodás célja csak annyi, hogy elvigyük a figyelmet a negatív gondolatról egy ennél jobb irányba. Mi az elérhető legjobb gondolatom most, amit el is tudok fogadni? Minden rendben lesz? Van erre megoldás? Sikerült már másnak is, akár nekem is sikerülhet? Lehet ebben nekem valami jó is? Stb. A cél csak az, hogy mozduljunk el a negatív pólusról egy vágyottabb irányba, fokozatosan. Szóval egyből csillám póni felejtős, de én a hosszas önelemezgetést sem javasolnám. Nem kell feltétlenül mélyen megérteni, hogy miért gondolkodom vagy érzek így, ha ez nem válik a hasznomra (sőt a mélyelemzés sokszor csak mélyebbre löki az embert a "selejtes vagyok" érzésben). Elég elfogadni, megérteni, hogy ez csak egy gondolat vagy érzés, és dönteni róla, hogy maradjon vagy menjen. Utána pedig türelemmel elkezdeni megváltoztatni a számunkra preferált irányba. Ennyi a pozitív gondolkodás, lényegében.
Carmichael 2020.03.30 18:17:50
@midnightcoder2:
"Persze az igazán fontos dolgoknál általában elég kis mértékben."
No, erről szól a pozitív gondolkodás (inkább hozzáállás). Nem azzal foglalkozom, amire (ebben a pillanatban) nincs ráhatásom, hanem azzal, amire van. Az első ezek közül, hogy én hogyan viszonyulok a helyzethez, mert a saját reakcióm az én felelősségem, és a lehetőségem is, ugyanis ez határozza meg, - minden pillanatban - hogy miként fogok dönteni a következő lépéseimről. Ha negatív a hozzáállásom, akkor passzívvá teszem magam (kiszolgáltatottá), ha pozitív, akkor a lehetőségeimet keresem az adott szituációban. Mivel mindig van kiút mindenhonnan, ezt csak az utóbbi hozzáállással találhatom meg. A hozzáállás az agyat instruálja, hogy mivel foglalkozzon és mivel ne (keresen megoldást, vagy féljen a helyzettől).
A pozitív hozzáállás mindig ad valamilyen kontrollt a szituáció felett, ez pedig segít megoldani, feloldani azt, tovább mozdulni onnan, ami megint megerősít, hogy van kontrollod a helyzet felett, ami még tovább mozdít (nő az önbizalmad), és így tovább. Egyre könnyebb pozitívnak lenned, mert egyre inkább megtapasztalod, hogy van lehetőséged változtatni a helyzeteden. De ehhez az kell, hogy nem a külső körülményeket akard és próbáld uralni és a saját kedvedre formálni (mert az lehet, hogy az adott pillanatban nem megy), hanem a saját hozzáállásodat, és ezáltal az agyad működését, mert az tud kihozni onnan.
Eckhart Tolle írta: "Vagy változtasd meg a helyzetet, vagy lépj ki belőle, vagy fogadd el. Minden más őrültség." Lehet, hogy az adott pillanatban csak a harmadik megoldható számodra, akkor ez a pozitív gondolkodásod alapja, mert így a belső békédet megőrzöd, időt adsz az eseményeknek, vársz és figyelsz, és idővel eljutsz az első kettőt megadó lehetőségekhez is. Az élet így is, úgy is változni fog, de ha pozitív a hozzáállásod, akkor észreveszed a kiutat mutató lehetőségeket, és képes vagy tudatosan választani őket. Ez a valódi kontroll az életed és a jövőd felett, hogy adott helyzetekben mit döntesz. Mindig döntesz, mindig dönteni fogsz, és ez határozza meg a jövődet, nem a körülmények. A körülményeid a döntéseid következményei. Hozz más, új döntéseket és látni fogod megváltozni a körülményeidet.
Amit Magyarország jobboldalnak hív, az hagyományosan a nacionalizmustól a rasszizmusig terjedő spektrum (a nemzeti szocializmus árnyalatai); annak oka, hogy ez így lehet, egyfelől a liberális polgári hagyomány gyengesége, másfelől a nemzet uralkodó etnicista felfogása. A jobboldal azonban ennél…..
Carmichael 2020.02.15 12:14:01
@chrisred: Tudott valamit, nem kérdés.

"A rezsim hamarabb fog megbukni -- mert meg fog bukni -- annál, hogy lágereket kezdjen el felállítani."

@hafr
Kétségkívül meg fog bukni egy ponton, de azt se felejtsük el, hogy ez, hasonlóan a 30-40-es évekhez, most sem elszigetelt (magyar) folyamat a világban, nem csak kis hazánkra jellemző tendencia, és ezek a rezsimek már az EU-n belül is erősödni vágynak, befolyást igyekeznek szerezni, éppen a fenti módszerekkel, gátlások nélkül kihasználva és szélesítve az eszköztárat, (még nem fizikai) erőszakkal szétverve a gyenge lábakon tanácstalanul tántorgó liberális tábort.
És ez sokaknak tetszik, mert eladható határozottság, biztonság szlogenek mentén, a bizontytalan és éppen általuk rettegővé alacsonyított tömegeknek.
A liberalizmus, és a demokrácia egyszerűen nem lehet életképes ilyen alacsony tudatosági szintű tömegek mellett, akik nem értik, nem kívánják a saját szabadságukat megtapasztalni, megélni, pláne megvédeni. Hogyan lehetne így megértetni bárkivel, hogy a másik szabadságának (jogainak,..) megvédésével a sajátját is védi, ha a sajátja eleve nem érdekli, odadadja önként, és vele az életét is az államnak. pont úgy, ahogy anno, és pont ugyanazért a rossz dumáért, amivel a nácik hatalomra jutottak. Csoda, hogy a NAT ezt már nyíltan fel meri vállalni, megmutatva, hogy hol is tartunk a lejtőn (mekkora már a magabiztosság?)?
Meg fognak bukni, nem kérdés, az ára, amit mindannyian fizetünk ezért, az emelkedik naponta, exponenciálisan. Nem beszélve arról, ami utána jön majd, ha lesz idő egyáltalán még kiheverni.
Carmichael 2020.02.15 13:22:10
@cogitandi:
Az a sok tízmillió német, olasz, magyar sem volt eredendően tudatában annak, amihez adta a hitét, nevét, életét, ők is csak azt gondolták, hogy jó hazafiak, meg nemzetpártiak, mert különlegesek, meg együtt erősek vagyunk és ezért igazunk van, stb.
Csak ezekkel a nézetekkel elkerülhetetlenül, csomagban együtt járt az etatizmus, rasszizmus, nácizmus, fasizmus összes lekezelő, lenéző, másokat és más nézeteket elutasító, semmibe vevő, megfélemlítő, kirekesztő, mindenen egyre gátlástalanabbul átgázoló, mindig másokat hibáztató, erőfölénnyel kötelezően és röhögve visszaélő, ettől önmagát erősnek, másokat pedig gyengének képzelő értelmi-érzelmi, lelki leépülés is, pontosan a HaFr által leírtak folyamatában, szépen, fokozatosan megfőzve az ebből mit sem értő és sejtő milliónyi békát.

Mind azt a sok milliót, akik számára a sokan vagyunk biztonságot adó érzése (3 millióan, ugye!!) önigazolása annak amit gondol és tesz. Aki örül annak, hogy "nincs alternatíva" (ami mindig van és lesz, csak ma ezt nem képviselik elegen és egységesen, mert még el vannak foglalva a túlélés reményével, ami napról napra csökken), mert az kihúzná a talajt a semmire épített fölénye alól.

És igen, ez a szélsőbalos izmusokra is igaz, a liberalizmusra, a demokráciára pont nem, de ezek közül egyiknek a működését sem tapasztalta még senki Mo.-n. Nem is fogja, mert olyanoknak kellene működtetni, akik nem is értik, hogy ez mit jelenthetne számukra, hogyan élhetnék meg ezt a mindennapokban.

Köszönöm, hogy ezt ilyen markánsan demonstráltad it.

Ja, egy történelmileg félelemre és kiszolgáltatottságra szoktatott, abban szocializálódott nemzetben félelmet és kiszolgáltatottság érzést kelteni és ezt fenntartani nem profizmus. Ehhez elég némi felsőbbrendű arrogancia, cinizmus és gátlástalanság, hogy kihasználom mások gyengéjét, mert megtehetem. És ha megtehetem, akkor meg is teszem. Ez nagyjából a mai credo. Teljesen mindegy ki csinálja, ezt a beteges (mivel minden résztvevő számára destruktív) nézőpontot , amiben aki fél félelmet kelt másban, hogy ő ne féljen annyira, kellene valójában egy egészségesebbel felváltani. Sokadszorra nem értettük ezt meg, és szalasztottuk el az esélyt a történelmünkben. Úgy tűnik megint mind szívni fogunk.
Carmichael 2020.02.15 17:00:49
@cogitandi:
Mert számodra Putin, Hszi Csin-ping, de talán még Kim Dzsongun virágzó országa is liberális demokrácia, igaz? Meg Hitler Németországa is az volt? Egy darabig ott is volt még más párt, mutatóba, mert számodra ennyi elég is a szabadság illúziójából, amit meghagyhatsz másnak, kockázatmentesen. Csak nyerni ne tudjon, arról gondoskodsz előre.

Majd ha jogi-politikai-választási trükközések, állami Einstand-ok, közpénz és közmédia korrupt lenyúlása NÉLKÜL is meg meri mérettetni magát a pártod, akkor akár büszke is lehetsz a győzelmetekre (amitől még igazatok nem lesz, de a demokrácia alapvető szabályai nem sérülnek, így van mód fájdalommentesen korrigálni).

Mo.-n még nem volt liberális demokrácia. Egyszerűen azért, mert nem volt igény rá, mert a magyarok szocializációja erre ismeretleneként, és ezért eleve veszélyként tekint. A szabadság csak egy elvont, idealista fogalom, nem megélhető vagy akár vágyott valóság, száz évekre visszamenőleg, mert amivel jár(na) (pl. személyes felelősségvállalás), ahhoz egy másfajta karakter kell.
Nagyon másfajta.
Ezért aztán dühösen kivágod a fát, amire nem tudsz felmászni.
Ahogy azt Márai is megírta @chrisred első kommentjében.
Magyarország: a szolidaritás számára felperzselt föld. Többször beszéltem már ezen a blogon arról, hogy a magyarok politikai nyelvének (tudásának) messze legfejlettebb rétegévé az utóbbi százötven év során az etnicizmus  vált: olyan nyelvvé, amely meghatározza a gondolkodást, de ami még fontosabb, a…..
Az utolsó Jedik negatív visszhangja és baklövései után J.J. Abrams új filmje ott próbálja menteni a menthetőt, ahol csak lehet. A Skywalker kora több, mint két órájának egy része azzal megy el, hogy megmagyarázza az előző rész eseményeit, miközben két film akar lenni egyszerre. A kritika enyhe…..
Carmichael 2019.12.26 13:45:57
@Indriq: Ezt abszolút el tudom fogadni, persze engem is zavart egy halom dolog, ha elemeztem (volna), pl. a TLJ-ben hogy nem sikerült egy-két csillagrombolót a menekülő flotta elé ugratni fénysebességgel, miért kellett lőtávolon kívül üldözni őket fény alatt? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és logikai baki, a hipernyomkövetőtől pl. nekem is röhögőgörcsöm támadt, mert pont nem Abrams csinálta meg itt, holott az ő Star Trek-jében bukkant fel pont ez az elem. De pl. A Birodalom Visszavág-ban ott a kérdés, meddig is edzett Luke Yodával? A könyv szerint hetekig. Ezek szerint Han-ék ennyi ideig haladtak fénysebesség alatt a Bespinre? És akkor Boba Fett a nyomukban mi a bánatért nem szólt oda Vadernek, hogy ugyan ugorjon már oda a keresett személyekért, ha van egy perce, és utalhatja is a lóvét, ő meg mehet nyaralni. Minek kellett várni hetekig, hogy a Bespin-en várják be őket? Mindenki ennyire ráért? Luke meg persze igencsak gyorsan ott volt a Dagobáról (ami ugye peremvidék..). Sorolhatnánk. Az SW-ben nem ez a remekmű, nem is a dialógusok (ugye Ford írta bele a anno a "szeretlek" után az "én is szeretlek" helyett a "tudom"-ot, mert már kivolt a szöveg színvonalától). Tényleg nem attól fan valaki, hogy minent meg tud magyarázni, inkább attól, hogy mindent meg tud bocsájtani, mert élvezni AKARJA, amit szeret. Én azt tatom meg az új szériából, amit nekem mai fejjel adni tudott, a többit csak elengedem. Senki nem akart rosszat itt (JJ, Rian, Kennedy, Disney,..), ennyire sikerült, tanuljanak belőle, úgy tűnik erre van esély most.
Carmichael 2019.12.26 20:33:49
@CCnick: Hát sok sikert olyan filmsorozatot találni, ahol ez nincs jelen. A net tele van a hibakeresős-találós videókkal, akár történet, akár karakterfejlődés, technikai megvalósítás, CGI, stb. Valahogy hobbi lett az elmúlt 30 évben, hogy a hibákat keressük meg és vegyük észre az életben, munkában, tanulásban, mindenben (kb. meg is öljük ezzel a beállítottsággal az élvezetet és a hangulatot, és ami még nagyobb baj, sokszor nem csak a magunk, hanem mások számára is). Még a foci, szabályait is átírják néha, hogy a játék élvezetesebb legyen.
Carmichael 2019.12.27 12:13:47
@CCnick: Nehéz eldönteni mi kis és mi nagy logikátlanság (kicsinek is lehet nagy hatása), egyszerűen kiterjesztenek dolgokat, különben nehéz előrejutni a történetben. Nyilván igaz, hogy ha valami koherensen át van gondolva a sztorit illetően, akkor ritkán van szükség ilyesmire (A Trónok Harca első hat vs. utolsó két évada erre is jó példa), de itt ez nem történt meg, magam is hiányoltam fentebb. De a Lucas által végiggondolt első trilógia is tele volt történetvezetési problémákkal, magyarázat nélkül bevezetett dolgokkal, az egyetlen szerencséje, hogy akkor még nem ezt figyeltük, illetve nem volt előzménye (filmek, sorozatok, könyvek,fan fiction-ok..), amihez viszonyítsuk. De volt egy nagy íve, amit megtartott végig, ami most láthatóan hiányzott.
A Thrawn sztori például kifejezetten jó volt ebből a szempontból, csak azt 30 éve kellett volna leforgatni, az eredeti gárdával. Egyébként F1-ben is kísérleteznek új dolgokkal év közben is, más kérdés, hogy ott vissza lehet vonni gyorsan, ha nem működik.
Nem hittem volna, hogy ma este - ha Borkaistul is, de hát kellett végre egy kis szerencse is - az ellenzék erre lesz képes. Ahogy nem hittem abban, hogy a mai összeállásig ("összefogásig") egyáltalán eljuthat. Örülük, hogy végül nem lett igazam, és remélem, ez csak a kezdet a 2022-es győzelem felé…..
Carmichael 2019.10.14 13:38:58
@cívisvárosi:
A nemi életével semmi gond, senkit sem érdeklene, mindannyiunknak van szexuális élete, kinek mennyi és milyen, ez csak akkor és annyiban visszatetsző, és közügy, ha közben a "család" az egyik szent jelszava, és ezt azon kívül űzi. Meg persze, ha az fáj, hogy kiderül, és nem az, hogy megtörtént és igaz. A többi probléma hordereje sokkal nagyobb, Győrt összességében nem érdekelte (lelkük rajta), vagy hasonlóan gondolkodnak az életről és értékekről. Majd OV megmondja mindjárt, mit gondoljanak erről.
1968. augusztus 20-án a pártállami Magyarország hadserege az oroszok csatlósaként megindult Prága ellen leverni az "emberarcú szocializmusra" tett újabb kísérletet. Azoknak, akik szilárdabb erkölcsökkel és politikai tudással rendelkeztek, persze ismert volt addig is, hogy "emberarcú szocializmus"…..
Carmichael 2019.10.13 18:47:48
@cívisvárosi:
Ahogy Hafr is írta: nem ez a tét most. Viszont ez az első egészséges lépés.
A trollkodásodból viszont elég volt mára.
Carmichael 2019.10.13 20:03:02
@cívisvárosi:
Egyikükért sem rajongok, de az értelmes közéletnek te nagyobb akadálya vagy ma, mint ők.
Carmichael 2019.10.13 20:35:48
@cívisvárosi:
"Most vasárnap mégis esélyünk van arra, hogy elismerjünk valamit -- ha nem is a minőségi politikából, hiszen olyan egyelőre nincs, de -- az ellenzék politikai mélypontról való elmozdulásából. Megmutathatjuk, hogy ha nincs is még megoldásunk a fenntartható, jó életre, de elegünk van a gonoszságból, a cinizmusból és a hanyatlásból. Vasárnap a megkapaszkodásról szól. Hogy innen már nem vagyunk hajlandók tovább süllyedni. Nyitva akarjuk látni magunk előtt egy jobb élet lehetőségét -- ha nem is tudjuk még, hogyan jutunk hozzá."
A konzervativizmusé a legplasztikusabb politikai hozzáállás. Genetikusan a konzervatív gondolat a felvilágosodásra való reakció szülötte, de nem reakciós abban az értelemben, hogy a felvilágosodás előtti állapotot akarná visszaállítani. Ez irracionális, terméketlen, szánalmas és egyúttal veszélyes…..
Carmichael 2019.07.23 10:59:14
@neoteny:
"Szerintem az is elégséges lenne, ha Vitya & Tsai törvényileg el lenne tiltva a választhatóságtól (de nem a választástól) és utána ússzanak vagy fulladjanak meg a szabadpiacon, politikai befolyás nélkül."

Tökéletesen ugyan erre gondoltam, ami még azzal a plusz hozadékkal is járna, hogy ez a következmény a teljes társadalomnak megmutatná a valós képességeiket...talán még a kognitív disszonanciában szenvedők is felhomályosulnának kicsit, ha a valóság ilyen kendőzetlenül megmutatkozik.
A világban háború zajlik az különféle mélységű autokratikus uralmi rendszerek és a liberális demokráciák (a nyugati civilizáció) között, amire az utóbbiak is lassan kezdenek rájönni. Ahogy minden háború esetében, az uralom mellett az eltérő uralmi logikák (itt globálisan) normatív igényű…..
Carmichael 2019.07.12 15:28:44
@Pillangószelep:
Igazad lehet abban, hogy nem ez a helyes megfogalmazás.
Talán pontosabb úgy, hogy elszakadt a valóságtól, mert túlzottan magába szívta a kognitív disszonancia.
Carmichael 2019.07.12 16:21:53
@MAXVALL bircaman közíró:
Érezhető. Nem szoktál ennyire indulatos lenni. Azért jól vagy?
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Carmichael 2019.06.29 15:58:20
Érdekes, hogy olvasás közben nekem a bunkó helyett az igénytelen helyettesítődött be minden esetben.
Az erkölcsi romlás törvényszerűen visszavetette a társadalmat az élet=túlélés egzisztenciális félelmébe. Itt az élet már rég nem az alkotásról, önkifejezésről, személyiség-fejlődésről szól. A puszta túlélésért mennek - egymás ellenében- a népek minden nap munkába (harcba), ahol nincsenek értékek, tisztelet, szabályok (hiszen ezt látják az "elit"-től is, így lehet "érvényesülni", túlélni).

Hiába próbálják görcsösen igényes cuccokkal takargatni a semmit, az üzleti életből eltűnő bizalom, a tolerancia és az együttérzés lassú kihalása, a megértésre törekvés helyett a mi-ti narratívák önigazoló szajkózása elég jól mutatja, hogy olyan emberek élnek itt egymás mellett, akik lassan magukkal is nehezen férnek már meg.

1989 után volt néhány év, amiben lehetett bízni, hogy elindulhat egy tudati átalakulás a társadalomban, amihez így is kellett volna 20-30 év, hogy eredményt lássunk. 2004-ben még volt egy kis remény, hogy az EU nem (csak) egy halom új cuccot, meg munkahelyet hoz, hanem ebben a - sokkal fontosabb - átalakulásban is szerepet fog játszani.
2006 óta elég világosan látszik, hogy ebből nem lesz semmi, a hatalmon marakodók/osztozkodók tehetségtelenek, fogalmatlanok és gyávák is ahhoz, hogy egy ekkora változást levezényeljenek (hiszen valójában nem is különböztek a többiektől attitüd-ben, csak a helyzetükben). Így aztán bátran élére áltak annak, amit nem tudtak megakadályozni, és fel is pörgették rendesen a folyamatot. Az utóbbi 12 év bebizonyította, hogy az igénytelenségnek vannak még politikai, társadalmi és egyéni mélységei. Ez a nép nép nem azért nem tanul, mert nem volt még elég tapasztalata hozzá, hanem mert a tagadja, elferdíti a tapasztalatot, hogy ne kelljen tanulnia.

Konklúzió: "A diktátorra éhes csürhe mindig győz, de sohasem nyer." (Fodor Ákos)
Carmichael 2019.06.29 17:02:47
@HaFr:
Így van.
Csak hát alacsony/beszűkült tudatszinteken működve, sajnos, nem a valóság (a valós tapasztalat) az, ami számít, hanem az elmékben elültetett félelem/aggodalom/szorongás, hogy mindez elveszhet, elvehetik, meg kell védeni, stb., különösen, ha még az állandó összehasonlítgatás kényszerét is elültetik benne.
Egy választ jelölj meg! Keresd meg a nézeteidhez legközelebbi választ akkor is, ha nem osztod teljes mértékben! Alul a megoldó kulcsok (súlyozott értékek) és a kiértékelés. Ne gondolkozz túl sokat egy-egy válaszon! 1. Ki számodra az első, ha meg kellene védened (a többi lehetőséggel szemben…..
Carmichael 2019.06.23 18:31:43
22
Carmichael 2019.06.23 22:37:18
@HaFr: Elfogadom. :)
Bármilyen véleményed lehet a politikáról. Bármilyen ruhát viselhetsz. Bárkinek vallhatsz szerelmet. Nekem meg bármilyen véleményem lehet róla. És ez alapján rólad. Ha elég fontosnak tartalak, el is mondom a véleményemet. (Vagy nem.) Ha elég fontosnak tartasz, meg is hallgatsz. (Vagy nem.)…..
Carmichael 2019.06.09 15:36:22
@Péter Nagykis:
A "zsigeri", esetünkben azt jelenti, megszokásból vagy indulatból történő vagy nem tudatos ingerválasz. Alacsonyabb tudati szintű (állatoknál)/Beszűkült tudatállapotú (embereknél) működés jellemzője az ebből történő reagálás.
Ez egy megállapítás volt, nem volt benne ítélet (bár valamiért téged ilyen formában eltalált).

"Ha titeket a legkisebb bírálat ér, az "zsigeri gyűlölet"..."

Én ilyet nem írtam. De miért is általánosítasz? Arról nem tehetek, hogy a te fejedben az a liberális, aki ilyeneket ír. Épp most érthenéd meg, hogy ez miért nem igaz. Viszont épp ezzel igazolod vissza a végtelenül leegyszerűsített mi vs. ti gondolkodást.

Igen, a liberális gondolkodásnak az általam írtak fontos jellemzői (persze ez nem a teljes kép) Péter posztjának alapvetései alapján. Egy liberális gondolkodású embernek fontos a másik önállósága és szabadsága (is). Egyszerűen azért, mert mások szabadságának a korlátozása óhatatlanul a saját korlátozását is jelenti.

Én még a régi rendszerben születtem, nekem még megpróbálták kötelezően eladni azt, amiben hinnem kell. Idő és tapasztalat eredménye a személyes fejlődés, igény esetén mindenki képes eljutni magasabb szintre.

A fontosabb kérdés inkább az, hogy te miért tartod fontosnak (természetesnek?), hogy ha komolyan vett valaki, és adott egy átgondolásra érdemes magyarázatot, akkor arra gúnnyal, lekezeléssel, provokációval válaszolj, érvek helyett. Miért félsz vajon annyira a saját életed szabadságának és felelősségének a megtapasztalásától?
Carmichael 2019.06.09 15:37:14
Carmichael 2019.06.09 22:38:29
@Péter Nagykis:
Éppen a hozzáállásoddal bizonyítod, hogy nem vagy toleráns. Egyszer is feltetted már magadnak a kérdést,hogy mi van, ha nincs igazad?
Ha elolvasod a posztot még egyszer, értően, akkor látni fogod, hogy nem kell egyetértened másokkal, de engedd őket úgy élni az életüket, ahogy szeretnék (amíg azzal a tiedbe fizikailag nem szólnak bele!).
Lehet, hogy kiderül, ők boldogabban élnek mint te, és esetleg szívesen fejlődnél te is abba az irányba.
Ha meg mégsem ők a követendő példa számodra, akkor meg lehet, hogy a te elképzelésed helyes, és ha a szerint élsz (pl. mert azok a mások toleránsabbak és engedik, hogy tedd), akkor te tudod bebizonyítani nekik, hogy érdemes a te példádat követni.
De ha ez nem megy mások szabadságának elfogadása mellett, akkor biztos lehetsz benne, hogy rossz úton jársz.
+-100 Eltelt két év 2019.05.29 22:09:33
A blog egy újabb mérföldkőhöz érkezett és ezáltal én is. Egész pontosan ma két éve álltam neki hánytatott életem történetének megörökítésébe. Nagyon durva így visszagondolni, hogy mennyi minden történt azóta. Elképesztő testi, lelki és mentális átalakuláson mentem keresztül, amiben nagy része volt a…..
Az ország jóléte a versenyképes gazdaság és a jól működő állam eredője, period, end of story, mondja az angol. Magyarországon -- a félreértések és a romlott propaganda elkerülése végett -- ma mindkettő fundamentálisan romokban. Itt csak a gazdaságról fogok beszélni, mert ezt bonyolultabb -- ha nem…..
Carmichael 2019.05.13 09:46:09
@VIII. Lenin:
Kösz, az ember dőre, álmodozik...
Carmichael 2019.05.13 10:52:14
@ekat:
Ez is igaz.
Mivel tanulásra ösztönöz, az új tudás pedig magabiztosabbá tesz, egészséges önbizalom a vége.
Carmichael 2019.05.13 19:39:46
@Pipas:
"Tehát szerző a nyelvet kívánja bővíteni, az "alázat" szót új jelentéssel felruházni, amikor azt mondja, hogy alázatosnak kellene lennünk?"

Nem kívánja, mint látod csak te vagy lemaradva, ez már megtörtént.

"Egyszerűen azt jelenti, hogy nem állítom, hogy valamit én találtam ki, ha egyszer nem tőlem származik."

Ez sem Hafr-tól származott, nem is tőlem, de már tudjuk, használjuk, mert tanulunk. Javaslom tégy te is így és lépj tovább, ennyit nem ér már a dolog.
A várva várt epizód sok szempontból zseniális, de néhány okból azonban végtelenül szomorú és csalódott vagyok. A nagy probléma, hogy kizárólag az igazán fontos szempontokban bukott meg a sorozat. A körítés szép és jó, a látvány általában fenomenális, de a setting mit sem ér, ha a történet nem…..
Carmichael 2019.05.02 14:48:52
@Nerevaryne:
+1
Én sem értem a fanyalgást. Az Éjkirálynak nem volt motivációja, saját jövőképe, őt egy meghatározott célra hozták létre. A cél pedig világos volt (nem a trón), végig ugyanazt is képviselte, könyörtelen hatékonysággal. Épp az volt a probléma vele, hogy - ahogy el is hangzik többször - vele nem lehet tárgyalni, nem lehet manipulálni, és az egyetlen gyenge pontja a céljából adódott, hogy Brant mindenáron el akarta kapni (és már nem először). Ezen is vesztett végül rajta, bár, ugye, nem úgy tűnt. Még csak gonosznak sem lehetett nevezni, hiszen nem érzelemből, indulatból cselekedett, csak tette a dolgát.

Neki még csak harci stratégiája sem volt, csak oldotta meg és használta ki a helyzeteket sorban, ahogy jöttek (Hardhome, Dany mentőakciója, a fal). Bárki megölhette volna valyriai acéllal, a trükkös rész az volt, hogy lehet hozzáférni, úgy hogy az erejét ne használhassa, Arya meg megoldotta (valahogy, mert ez nem derült ki, hogyan). Jon-ék pont arra építettek, hogy kontrollálják valahogy a csatát addig, amíg az Éjkirály be nem sétál a csapdába, aztán a zombisereg úgyis kampeca... már korábban is lehetett tudni, hogy ha ő pusztul, a sereg is, hiszen ő teremtette őket. Ebben nem volt meglepetés megint csak.
Rogán tárcájának kiegészítését az informatikai funkcióval megint jól el lehet röhögni, de akik röhögnek, már évek óta nem értik, mi folyik itt -- semmi stratégiai gondolkodás, ideértve ellenzéket és véleményformálókat. Ezek itt épp a kezdő lépések a totális digitális ellenőrzés felé, amelyben a…..
Melyik az égetőbb probléma? Egy szép régi épületben emberi hibából keletkezett tűzkár vagy csak tavaly 7900 négyzetkilométer felégetett esőerdő Brazíliában? Vagy a gótikus katedrálisoknál is ősibb emberi hülyeség? Április 22. a Föld napja. Bolygónk pedig lángokban áll. A…..
Az erős és okos emberek, akik hosszú távon akarják stabilizálni és -- ezért -- folyamatosan növelni a hatalmukat, a gyengék és követők számára átláthatatlanul gondolkodnak. Olyannyira átláthatatlanul, hogy ha ez utóbbiak még meg is értenék a gondolkodásukat, akkor se tudnák reprodukálni azt, mert…..
Carmichael 2019.03.24 00:49:18
@neoteny:
Nem mondtam olyat, hogy nem létez(het)nek valakik számára értékek, csak azt, hogy nem az ember, mint lény, viszonyulása a egyetlen vagy akár kiemelt meghatározó mérce.

Mint az abszolút igazság. Ha azt mondja minden egyes ember, hogy nincs máshol élet az univerzumban, attól még vígan lehet, csak mi éppen így viszonyulunk az igazsághoz, tagadjuk.
Carmichael 2019.03.24 01:25:16
@neoteny:
Ugye azért a második bekezdést is elolvastad?

Az abszolút érték annyit jelent, hogy bárki vagy bármi bárhogyan is viszonyuljon hozzá, nem változik a lényege (igazsága).

Teremthetsz életet, pusztíthatsz életet, áldhatod, átkozhatod, mindenben (viszonyulásban) szabad akaratod/döntésed van a teljes skálán, de az élet értékét ez nem befolyásolja. Pont úgy, mint ahogy az valóságot sem változtatja meg az, hogy ki hogyan viszonyul hozzá. Lehet különbözőképpen értelmezni, lehet elfogadni, akár tagadni is, de a lényege nem változik.
Carmichael 2019.03.24 02:28:33
@neoteny:

"Nincs abszolút érték; csak _valaki(k)_ számára léteznek értékek: ebből kifolyólag az értékek relatívak és szubjektívek. Semmi olyat nem mutattál, ami ezeket az állításokat cáfolná vagy az abszolút értékek létezését támogatná. Pedig volt alkalmad rá."

Ha azt mondom, hogy az élet Istennek, mint a teremtőjének érték (aki ugye minden ami van és minden ami nincs), akkor éppen úgy lehet egyszerre szubjektív és relatív, mint amennyire abszolút (hiszen nincs rajta kívül semmi).

És itt bocs, befejezem, ennyit tudtam erre most rászánni, de jó volt, köszi.
Évente 60-70 ezer kilométert autózom Magyarországon keresztbe-kasul; nem hiszem, hogy sokkal többen lennének közöttünk, akik az utak, az árokpartok és épületek állapotától a boltokon, a benzinkutakon, a gyárakon és a szállodákon át a legkülönbözőbb rendű és rangú emberekig több közvetlen…..