Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csizmarik Éva

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napokon át gyötrődtem, hogy lehetne közérthetően (1), korrekten (2), ugyanakkor tömören (3) megírni e cikk második részét. Mára világossá vált: sehogy. A hipnózissal kapcsolatos tévhitek oly sokfélék és mélyen gyökerezőek, a korrekt válaszok pedig oly összetettek, hogy a…..
Mivel önismeretből, autonómiából és erőszakmentességből soha nem elég, 2012-ben is folytatódik a Sorskönyv nélkül blog. Terveim szerint idén is lesz benne tranzakcióanalízis, erőszakmentes kommunikáció, hipnózis, irodalmi művek pszichológiai megközelítése, beleértve a…..
Kevés kliensem ússza meg, hogy előbb-utóbb elmeséljem neki ezt a régi és önmagában jelentéktelen történetet. Többnyire akkor szoktam sort keríteni rá, amikor az illető a beszélgetést indító „Hogy vagy?” kérdésre kurtán vagy hosszabban azt feleli: „Jól.” Persze, ha…..
Eric Berne születésének tavalyra eső 100., valamint saját fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Tranzakcióanalitikus Egyesület (HATA), az ELTE PPK-val közösen egész napos konferenciát rendezett, Változó világban okénak maradni címmel. Ennek keretében szombaton…..
A TA-ban Hát nem borzasztó? címen ismert időtöltéshez gazdag táptalajul szolgál a balatoni vendéglátás. Alább egy badacsonyi rémtörténet leírása következik, de túllépve a primér szörnyülködésen, némi pszichológiai elemzéssel megspékelve. A sztori Délután három felé…..
Csizmarik Éva 2011.08.14 18:15:03
Sorskönyv nélkül A plüssmaci 2011.07.11 08:51:00
Írtam már korábban az átmeneti tárgyról. Most nem írok róla, csupán megosztok egy képet, amelynek eredeti előfordulási helye egy humorblog, s amely – szerintem – többet mond sok-sok okosan megírt magyarázatnál. A kép címe (sic):   Ezért alszok plüssmacival :)…..
(A cikk 1. része itt olvasható.) Kezdjük a terápiás helyzettel. Ha a terapeuta történetesen ingerelárasztásos viselkedésterápiát gyakorolt volna, méghozzá nem hipnózisban, hanem in vivo, azaz éles, valódi helyzetben, és a partról vagy egy másik csónakból nézi, amint…..
1984 volt. A nyolcadikos tananyagban eljutottunk A Párt vezető szerepe a társadalomban című részhez. Tamás, a fiatal és jó fej tanár így szólt az osztályhoz: „Most megtanítok nektek két latin kifejezést.” Azzal felírta a táblára: de iure és de facto. Felmerült…..
Csizmarik Éva 2011.06.05 05:30:26
@Johann Sebastian Bach: Remélem nem...:)
1:7 az esélye annak, hogy egy adott évben a fent nevezett két ünnep egybe essen. Idén ez a helyzet. Kiváló alkalom, hogy eszünkbe idézzük Freud klasszikus definícióját arra, hogy ki is az egészséges ember: az, aki tud dolgozni és szeretni.A klasszikus definíciók sorsa az, hogy…..
Csizmarik Éva 2011.05.01 09:23:42
A horcrux-készítés szörnyű varázslat. A horcrux halhatatlanságot nyújt, de olyan állapot árán, ami rosszabb a halálnál – tudjuk meg a Harry Potter-sorozat 6. kötetéből. Arról azonban nem ír Rowling, hogy hasonló mágiát a muglik (varázstalan emberek) is űznek.Az alábbiakban…..
Ha az embernek alacsony az EQ-ja,a kapcsolatait jó eséllyel e’kú’ja...
Csizmarik Éva 2011.02.26 16:19:30
Nem nagyon: kicsit. Kamaszkorom utolsó éveiben, amikor már sok mindent összeolvastam a pszichológiáról, és mind Freud, mind Jung nevét jól ismertem. Tudtam, hogy ők a Pszichoanalízis Nagy Öregjei – de meg nem tudtam volna mondani, mi a lényegi különbség kettejük között.…..
Alább egy friss sajátélményt osztok meg, elsősorban a tranzakcióanalízis szempontjai szerint elemezve a történetet.   A sztori A héten abszolváltuk évi rendes nyaralásunk télre eső részét: ilyenkor a szokott program, hogy elmegyünk 3-4 napra valami wellness-szállodába,…..
– Az önismeret veszélyei –   Gyorsan szeretném leszögezni: az önismeretet nem tartom veszélyesnek. Amivel kapcsolatban enyhén szólva is fenntartásaim vannak, az a látszat-önismeret. Például az, amikor valaki kitölt egy magazinban vagy a neten egy kérdőívet, amiről…..
Én és a szerelmeim Waka waka 2010.07.04 08:50:00
   Végigsöpört rajtam a waka-waka! Átjárta a testem és a lelkem, minden porcikám vibrált tőle. Megcsapott Afrika és a szabadság szele. Aki ismeri a dalt, az talán érti, aki nem, annak kötelező! Nem vagyok oda a pop zenéért, de vannak olyan dalok, hangsorok, dallamok,…..
Lassan vége az adventnek: a karácsony előtti utolsó vásárlási, valamint idegrohamok idejét éljük. De hogy jön az advent, ez a tipikusan vallási téma a sorskönyvhöz, azaz a tranzakcióanalízishez?Elöljáróban szeretnék tisztázni valamit. Valamit, amit C. G. Jung is többször volt…..
Emlékeztek még a TABU című játékra? Ment a tévében, és lehetett kapni társasjátékformában is, ezzel az alcímmel: A tiltott szavak játéka. E játék koncepciója – a megfelelő módosításokat figyelembe véve – nagyon fontos mind az önismereti munkában, mind az…..
A FigyelőNet egyik március 10-i cikke ( 160 milliárdba is kerülhet a népszavazás) elég nyilvánvalóvá teszi a választ.  "Rövid távon akár 160 milliárd forintjába kerülhet az országnak a „sikeres és eredményes” népszavazás – nyilatkozta a…..
Csizmarik Éva 2010.06.30 21:10:27
@Takács Ferenc (bp.): Szia! Mondd vissza szoktad olvasni a saját írásod? Tökéletesen egyetértek , mind a poszt, mind a hozzászólásaid mondanivalójával. Csak tudod, most leginkább azok az emberek vannak igazán nagy bajban, akik valami, fura mémtől hajtva, eszükbe sem jutott takarékoskodni, azt hiszik majd jön "állambácsi"és megoldja. Amíg nem jutunk el az öngondoskodásig, sőt, egy megtartó szemlélet változásig, addig, sokat fogunk vitatkozni. Gyermekeinknek, (legalábbis az enyémeknek)teljesen természetes.
Az előző részben arra mutattam rá, hogy a személyi jövedelemadó forrása, ahogyan minden más adó forrása is a termelő tevékenység, így a személyi jövedelemadó terhe a termelőegységeket, vállalatokat terheli, nem az egyes személyeket. Ezért a személyi jövedelemadó…..