Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yzzy

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea Miért éppen Panama? 2020.03.22 19:09:20
Az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Panama-csatorna a közép-amerikai földhíd legkeskenyebb szakaszán létesült, ami manapság teljesen logikusnak tűnik, ugyanakkor a múltbeli technikai és közlekedéshálózati adottságok és megfontolások alapján már korántsem volt ennyire egyértelmű a döntés. Miért…..
yzzy 2020.03.23 12:41:42
Bigyóblog Almás alma 2008.12.16 11:22:00
Egy japán férfi igazán egyedi módját választotta annak, hogy megmutassa, melyik a kedvenc cége. Olyan almát termesztett, melyen az Apple logó, illetve egy iPod látható. Hogyan készül az almás alma?  Egyszerű, még mielőtt elkezd pirosodni, ráteszünk egy matricát, majd amikor…..
Geekblog Amikor megállt a Föld 2008.12.10 08:01:00
Kritikát önéletrajzi felütéssel kezdeni nem tartozik a különösebben eredeti módszertanokek közé, ám jelen esetben a tárgy bizonyos, minimálisan elvárható viszonyulási szintek olyan semmibevételével, alulmúlásával kérkedik, ami tulajdonképpen BÁRMIRE feljogosítja a…..
w Klasszikusok popritmusban 2008.12.05 05:45:00
Vége a magyarságnak. Valaki átírja Jókait. Alattomosan perceg, mint a szú, és azon dolgozik, hogy ránk omoljon a magyar égbolt. Nógrádi Gergely munkáit - az "újramesélt" Arany embert, Kőszívűt és Egri csillagokat - még nem olvastam, de úgy látom, nem kell ahhoz…..
yzzy 2008.12.05 08:54:05
Nem értek egyet (én sem olvastam egyik rövidítettet sem, sőt az említett cikkeket sem). De.

1. A szerző megírt egy könyvet, amihez azért nem szabadna hozzányúlni, mert a szerző direkt így írta meg. Ha az lett volna a szándéka, hogy rövidebb legyen, mert felesleges részek vannak benne, akkor rövidebb lenne, a felesleges részek nélkül. De nem volt ez a szándéka, tehát feltételezhető, h így gondolta teljesnek. Akkor pedig milyen jogok nyúlunk hozzá? Esetleg lehet írni rövid sztorikat Jókai stílusban, kiadni, aztán örülni. De egy "klasszikust" ne írjunk már át, még ha unalmas is néha.

2. Ha már hozzá kell nyúlni, akkor csak azt tudnám elfogadni, h maga a szerző tegye meg, mivel ő ismeri a könyv keletkezésének miértjeit, ez, ugye, pl. Jókai esetében nem megvalósítható. Mindenki más csak kontárkodik.

3. Az sem mindegy, hogy milyen célból nyúlnak hozzá? Mert túl bonyolult a mai ifjúságnak? Nehezek a körmondatok? Unalmas? A cél az, hogy a tárgyi tudást (értsd: a sztorit) megismerjék a fiatalok? Szerintem nem ez lenne a cél.

Úgy gondolom, hogy pont azért nem szabadna hozzányúlni, és egyszerűsíteni, mert az olvasás célja töb a tárgyi tudás megszerzésénél. A szövegértés, az olvasás olyan (emberi) alaptudás, amiből rengeteg más, az életben később fontos tulajdonság és erény származik, márpedig szerintem a "nehezebb", "bonyolultabb" szövegekkel ezt javítani lehet.

4. A könyvek rövidítésének azért sem látom értelmét, mert az pusztán azt sugallja, hogy azért olvasok, h "letudjam", megismerjem a sztorit, és tudjak róla makogni valamit, amikor és ahol kell. De talán ennél többről lenne szó, nem? Pl.: a társadalmunk kulturális átlagára is ráférne, hogy egy kicsit fentebb helyezzük a lécet.

5. Az is kérdés persze, hogy miért ezek a kötelező olvasmányok? Nem kellene ezt a "kötelezőséget" is felülvizsgálni? Szerintem persze nem, ha valaki megszenved egy művel, annak oka és célja van, a tanuláshoz és a szellemi gyarapodáshoz azért kicsit szenvedni is kell.
Mai szabály: soha ne ismerkedj autóból kiesve. Ne haragudjatok, de borzalmas történetet akarok megírni nektek. Egyedül élő 27 éves lány vagyok. Talán ott kezdeném, hogy nagyon régóta nem volt rendes, igazi kapcsolatom. Az utolsó másfél évben egy harmincas sráccal volt…..
yzzy 2008.12.04 09:39:35
FAKE, FAKE, FAKE. A blog fenntartója húzzon el melegebb éghajlatra. Vagy írasson ki pályázatot, vazze, de miért szívatja a népet?

1. Jócsaj nem tud felszedni értelmes pasit, csak kúrogat egy 30-assal. Jah, ez nagyon jó.

2. 27 évesen egy nő általában nem lát "konkurenciát" a párja gyerekében, mert ő is azt szeretne. Életszerű az lenne, ha azt írta volna, hogy szerettek együtt eljárni ide meg oda.

2. Autóból így kiszállni nem lehet, b+. Egyszerűen lehetetlenség úgy kiszállnod, h pofára ess. "Lényeg, hogy az egyik lábam a kocsiban ragadt, miközben a másik a levegőben volt." Ezt meg hogyan képzeljük el??? Kocsiból az ajtó felőli lábbal lépsz ki (nem keresztbe), és ha a kilépő láb a levegőben van, a másik meg a kocsiban, akkor a testsúlyt még nem helyezted át, ergó a kocsiban ülsz, nem esel pofára. Ha áthelyezed a testsúlyt (vagyis kiszállsz), azt meg csak akkor teszed, ha a kint lévő lábad a talajt éri, biztosan. Ha pedig biztosan állsz a kinti lábadon, nem akadhat be úgy a lábad, hogy pofára ess, mert max visszaülsz. Nincs olyan, a levegőben van a lábad és közben pofára esel. Ugyanakkor be kellene perelni azt az autógyártót, aki olyan kocsit gyárt, amiből kiszálláskor pofára eshetsz.

3. Egy csaj, aki lassan szerelmes lesz egy pasiba, nem fekszik le csak úgy egy "zalkaltóval", aki hosszú, hosszú idő óta zaklatja. Totál életszerűtlen. Zaklatás = gonosz dolog = haragszom rá = nem fekszek le vele.

4. Egy faszi, aki már ELVÁLT, ráadásul 40 éves, tehát VAN tapasztalata a nőkkel és az életet illetően, NEM LESZ öngyilkos egy néhány hetes kapcsolat miatt. Pláne nem, ha van egy fia, akihez állandóan jár, ha esik, ha fúj, ergó szereti.

5. Az ember nem tudja saját torkát elvágni, mint ahogy nem tudja magát vízbe sem fullasztani. Ez neurológia tény. Az agy nem hagyja.
Kipróbáltam DeMartian kommentelőnk ajánlatát, a Meder utcától a Duna-parton át az Árpád-hídon át a Margitszigettel. Az ajánlat lényege az volt, hogy ha tíz kilométert akarok futni, az pont annyi lesz. Sokan szidják a Nike+ karkötőt, hogy nem mér pontosan, de 10,34 kilométer…..
A Kropkó Péterrel való futásról Winkler írt részletesebb postot. Józsi: Futottam vasárnap is, Csongrádon a gáton. 5 km volt a terv, meg is csináltam, de nagyon elfáradtam a végére, 34 perc volt egy menetben, ez a 4. futásom múlt vasárnap óta. Aggódom, hogy képes leszek-e 70…..
yzzy 2008.08.11 10:52:29
Sziasztok futók,
hogy UP fut, ezt nem gondoltam volna :)
Néhány dolgot tennék hozzá, amit én tudok, aztán majd a nagyokosok kijavítanak.

- Szerintem a futás egyértelműen magányos dolog. Jókat röhögök, amikor elmegy 4-5 haver és végigbeszélgetik a köröket, annak semmi értelme, ahhoz jobb leülni egy asztalhoz. Ahhoz, hogy a saját, a kondíciódnak és az aktuális fejlődésednek megfelelő tempódat tudd tartani, nem másokhoz, csakis saját magadhoz kell viszonyítanod. Másrészt az "elején" igencsak oda kellene figyelni a légzésre, a tempóra, stb., ehhez koncentráció kell.

- Szerintem a futás edzés, ami az állóképesség fejlesztéséről szól. Nem nagyon értek egyet azzal, hogy "csak akkor érdemes futni, ha öröm", mert sokszor nem öröm, kín, pláne az elején, meg mondjuk decemberben - 10 fokban felkelni munka előtt 1/2 6-kor sem öröm, de az biztos, hogy egy bizonyos állóképességet megszerezve már öröm futni :))

- Soha ne állj meg! Ez egy alapszabály, inkább fuss kevesebbet vagy lassabban. A megállás a kitartás hiánya és/vagy a tervszerűtlen edzés eredménye.

- Használj pulzusmérő órát! Ezek a Nike-izék sz**t sem érnek, ha komolyan és valóban egészségesen akarsz futni, vegyél egy Polar-t, ami mér pulzust, zónákat lehet beállítani, jeleznek, ha kiléptél belőle (lassabban vagy gyorsabban kell futnod) Ehhez kell igazodni, ez diktátja a tempót annak alapján, amit a szervezeted megenged és amit te beállítasz.

- Nem árt tudnod a teljesítőképességed határait, azok értékeit, pl. a max. pulzusod, az aerób és az anaerób közti átmenet értékét, stb. Ezek az értékek (az órával is kiszámíthatóak) kellenek a tervszerű és fejlődőképes edzéshez.

- Az edzést kezd kis pulzussal, néhány percig, majd állíts be magasabbat hosszabb ideig, és a végén egy kis gyorsítás, majd levezetés. Az óra azért jó, mert a max pulzusod százalékában tudod a teljesítményed beállítani, és így szabályozni tudod, hogy aerób vagy anaerób zónában menj. Kis állóképességgel és alapozásnál érdemes aerób zónában nyomni (először a szervezeted ezt nem is engedi, csak kis terhelésnél), mert a "hosszútávú" állóképességet ezzel alapozod meg. Tehát nem sok értelme van lihegve, a beled kiköpve futni. Az edzések pont erről szólnak: hogyan lehess nagyobb terhelés mellett is az aerób zónában. Olvass utána ennek (már ha Kropkó nem mondta el), mert nagyon sok és nagyon komoly szakirodalma van, én csak kapargatom a szélét.

- Fokozatosság: ne akarj az első héten 5 km-t lenyomni. Persze le lehet 10 km-t is minden edzés nélkül, de annak mi értelme van? Ha hosszútávon akarod csinálni, mondjuk "az egészséged miatt", akkor legyél türelmes, kezd kevesebbel, és fokozatosan emeld az adagot. Pl. a Margitszigeten fél körrel kezdesz 1 hétig 3x, köv. héten emeled, majd tartod a távot egy hónapig, hogy a szervezeted beálljon, majd megint emeled esetleg másfélre, stb.

- Rendszeresség: ha valóban hosszútávon tervezed, akkor nem árt, ha rendszert viszel a futásba. Pl. hetente 3x vagy minden x nap, stb. Így legalább nem marad el. Én pl. munka előtt futok hajnalban. Ha nem lennék kitartó és rendszeres, akkor nem nagyon tudnék felkelni...

Természetesen ezek a javaslatok csak akkor kellenek, ha valóban komolyan és hosszabb távon gondoljátok, mert ha csak "néha elmegyek futni", akkor nincs értelme ennyire komolyan venni, bocs a hosszúért.
Jó ideje már, hogy a Nap-Kelte hétköznapi adásaiban csak két műsorvezető váltja egymást, Apáti-Tóth Kata és Betlen János. Azon szerintem nem csodálkozik senki, hogy nincs kínzó hiányérzetünk Bánó, Orosz, vagy Aczél miatt, de most új műsorvezető érkezik a stúdióba.…..
A harmadik évad számos hűbazmeg pillanattal fog minket gazdagítani - a múlt heti epizód tulajdonképpen egy nagy ilyen volt, csak éppen normális hogyvoltot nem lehet róla írni, de mi megpróbáljuk. Ott hagytuk abba, hogy Szójerék eveznek, Dzsekk műtött, Juliet elárult (kétszeresen…..
Ha egyeseknek baja támad munkaadójával, vagy a kormánnyal, akkor hogy jut eszébe minket, egyszerű állampolgárokat büntetni?Ez a gondolat merült fel bennem a mostanában szaporodó sztrájkokat tapasztalva és annak hatásait elszenvedve. A dologban még nem is ez a legszörnyűbb, hanem…..
Bigyóblog Álombillentyűzet 2007.11.21 12:46:00
Itt feleslegesek a szavak. Karácsonyra meglepetésnek, édesszájú geek ismerőseinknek.Via Geekware..
yzzy 2007.11.21 15:05:57
Az esetlen és több sebből vérző Papp Gergő - Tornóczky Anita páros után ezen a héten Árpa Attilát tette próbára a Mokka kegyetlen húsdarálója, ami úgy csócsálja a műsorvezetőket, mint majom a perecet. Árpa Klaudiával van párban, aki már régi motoros, úgyhogy őt most…..
Van a magyar kereskedelmi televíziózásnak két kakukktojása: Winkler Róbert és Karotta. Hogy a francba kerülhettek ezek képernyőre - kérdezte a debil műsorokon edződött néző -, hiszen van agyuk, értenek valamihez, tudnak beszélni, szóval halmozottan hátrányos helyzetűnek…..
A dvd-lejátszó úgy néz ki, mint egy legyező, vékony, hosszúkás, elfér a zsebünkbe. Ha filmet néznénk, csak elforgatjuk a felső részt, és kihúzzuk a vászonszerű kijelzőt. Persze mindez csak egy koncepcó a Yanko Designtól, de nagyon jól néz ki...
Tutira volt már több hasonló, de nem lehet elégszer figyelmeztetni az embereket, hogy használt autót sohase vegyenek egyedül, vigyenek magukkal szakembert. Joshy pont nem így tett, hanem egyedül besétált az AAAutóhoz, ahol kinézte élete első autóját, majd hirtelen ráköltött még…..
Na most elárulunk egy titkot. Utálunk dolgozni, inkább egész nap ücsörögnénk az őszi napsütésben, bámulnánk az Indexszel szemben folyó építkezést. Mert nincs is szebb annál, mint dolgozó embereket nézegetni, ahogy serénykednek, izzadnak, gürcölnek.Éppen ezért ezennel…..
Van olyan, aki csak autóval hajlandó közlekedni. Nem érdekli, hogy a múlt héten még 40 perces út ma két és fél óra a Duna áradása miatt, juszt sem választja a tömegközlekedést. Akad olyan, akinek nincs személygépkocsija, mert nem engedheti meg magának, esetleg nincs is…..
yzzy 2007.09.21 12:53:30
Nekem van BKV-bérletem, kapom a cégtől, céges kocsim is és saját kocsim is. Nem vagyok elpult, ha a belvárosban kell átmennem innen-oda, akkor sokat utazok a BKV-vel, amúgy sem rühellem, elvagyok vele, olyan "nemszeretemde muszáj" alapon. Azonban sszintem minden nap kocsival járok dolgozni, és nem is akarok máshogyan. Hogy miért?

1. GYORSABB. BKV-vel a munkahelyem (3x átszállással) 40-50 perc, sokszor csak a busz érkezése 10-12 perc!!! Rühellek a buszmegállóban várakozni. Kocsival a legrossazbb napokon is (pedig abszulút belváros) 30-35 perc. Nyáron, iskolai szünetben 15-20 perc.

2. OLCSÓBB. A feleségemnek nincs bérlete, egy kis fogyasztású diesellel olcsóbb utazni (nem minden nap), mint havi bérletet venni. Ráadásul gyerekek is vannak, őket is cipelni kell, így nekik sem kell bérlet, egyértelmű.

Ha vidékre megyünk, akkor meg egyéretelműbb, h kocsi, nem is kérdéses. Vicces, hogy a múltkor vonattal, egy személynek IC-n drágább volt az út oda-vissza, mintha kocsival ment volna.

3. KÉNYELMESEBB. Én szeretem az autómat, szeretek nyugiban lenni, szeretem vezetni. Nekem ez élmény, 20 év jogsi után is. Lehet beszélgetni, telefonálni, zenét halgatni, ráhangolódni a napra (vagy lehangolódni róla). Nincs büdös, a BKV-n rendszeresen okádni van kedvem.

Én valószínűleg akkor is kocsival közlekednék, h lenne dugódíj. Nekem megér ennyit a nyugalom.

Ami a kocsitól egyedül elveszi a kedvem, az a sok tapló budapesti köcsög, aki erőszakosan tolakszik, nem gondolva arra, h éppen így okozza a dugókat, áthág minden szabályt, átmegy a piroson, stb.

A BICAJRÓL: terepen szoktam bicajozni, rendszeresen, szeretek bicajozni, de eszembe nem jutna a városba bicajjal bemenni. Életveszélyes. Addig, amíg nincsenek eu-szintű belvárosi bicajutak, lámpával, táblákkal, saját területtel, elkülönítve az utaktól, még véletlenül sem.