Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Varga Géza

34 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kedves ismerősöm mesélte: „Én is, a párom is nagyjából ugyanakkor kezdtünk el a fizetésünkből félre tenni, talán úgy tíz évvel ezelőtt. Nagyjából ugyanannyit teszünk félre, úgy tízezer körül havonta. A különbség, hogy ő életbiztosításba, én meg…..
dr. Varga Géza 2011.07.04 19:33:55
Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti különbségek leginkább nem a termék típusától függnek (pénztár v biztosítás), hanem attól hogy milyen befektetési politikát választ valaki. Továbbmenve még az se mindegy hogy kinél (ld.: www.unitlinked.eu/chart.php magyar részvény alap cig-nél 10 éves távlatban 6,64%/év, aviva: 11,91%... több mint 5%/év, ami nem kevés különbség).
A reálhozam kalkulátor nem rossz ötlet, csak nem hiszem, hogy a többség számára igazán jól használható. Egyrészt a legtöbbeknek fogalmuk nincs róla, hogy pl. 8 éve mennyit fizetettek be, másrészt a hivatalos inflációs adat nem feltétlen fedi valakinek a "fogyasztói kosarát". Márpedig ha ott egy éves 1%-os torzítás van, az hosszútávon elég nagy különbséget jelenthet."
Számomra nem derül ki, hogy a kommentben szereplő hozamok bruttó, nettó vagy reálhozamok? Nem mindegy... Az AVIVA és a CIG híresen magas költségszintekkel dolgoznak. Erről beszéltem.
Okos emberek – és okos családok – úgy gazdálkodnak jövedelmükkel, hogy azt három részre osztják: rezsipénzre, költőpénzre és dugipénzre. A rezsipénz jövedelmünknek az a része, amit már akkor elköltöttünk, mielőtt megkaptuk volna, pontosabban amelynek az…..
Akinek dugipénze van, az nem fél a jövőtől. Senki sem tudja, mit hoz a jövő – vagy talán mégis? Ha nem is tudjuk teljes bizonyossággal, azért nagyon is sejtjük, hogy nagyjából mire számíthatunk. Ha nem is vagyunk teljesen biztosak a jövővel szembeni várakozásainkban,…..
De jó lenne erre a kérdésre azt válaszolni, hogy mert az emberek „buták”! Sokáig komolyan azt hittem, hogy ez így van. Sokáig azt hittem, hogy az emberek azért nem takarékoskodnak és azért nem tesznek félre, mert nem fogják fel ésszel, hogy ez az ő érdekük, és nem…..
Dugipénz alatt ez esetben természetesen nem azt a pénzt értjük, amit a párunk vagy a családunk elől rejtegetünk, hanem azt, amit önmagunk elől teszünk félre úgy, hogy ne érezzünk állandó kísértést arra, hogy hozzányúljunk. Dugipénz az, amit előrelátható vagy előre nem…..
(Stílusgyakorlat)   1.       Az a minimum, hogy megértse a helyzetünket, a problémáinkat, a céljainkat! Arra adjon tanácsot, amire szükségünk van! A gond persze ott kezdődik, hogy mindezt sokszor mi magunk se értjük, meg ott van, hogy még ha…..
(Stílusgyakorlat)   Ön időt nyer. Önnek nem kell keresgélnie – mi megtaláljuk azt a befektetési formát és kb. 8000 termék közül válogatva azokat a befektetési termékeket, amire Önnek szüksége van. Ön pénzt nyer. Nem elégszünk meg azzal, hogy az Ön pénze…..
Biztos dolgok valójában nincsenek. Még a múlt vagy a jelen sem biztos, nemhogy a jövő. Igazán biztosra tehát sohasem mehetünk. Léteznek viszont valószínű dolgok. Léteznek többé, és léteznek kevésbé valószínű dolgok. Esélyes –esélytelen. Esetleg – talán –…..
Ami a laikusnak kockázat, az a profinak mozgástér. Ami a laikusnak veszély, az a profinak lehetőség. A befektetési lehetőségeket különböző „kockázati” kategóriákba szoktuk sorolni. Vegyük például a következő befektetési formákat, kezdve a legkevésbé…..
Nagyapáink korában az ember vett valamilyen értékpapírt (bányarészvényt, államkötvényt – mindegy) és elzárta a páncélszekrénybe vagy az íróasztalába évekre. Nem nagyon változott annak értéke, legfeljebb néha kicsit esett az árfolyam, de többnyire nagyon lassan…..
Képzelj el bármilyen pénzügyi tranzakciót bármilyen pénzintézettel – mondjuk – százezer forintról! És most képzeld el, hogy bent a pénzintézetnél mi mindent csinálnak ezzel a tranzakcióval! Most pedig képzeld el ugyanezt a tranzakciót – mondjuk –…..
Találkoztál-e már olyan pénzügyi tanácsadóval, akit akkor láttál utoljára, amikor megkötötted vele a hosszú távú szerződésedet? Ígérte ő akkor, hogy majd jön rendszeresen és segít karbantartani a portfoliódat, de hát az élet másképp alakult. (Én találkoztam ilyennel:…..
Lehet más a tanácsadás Miért? 2011.04.30 22:49:52
Miért van az, hogy a megtakarítási formák népszerűségi sorrendjében a bankbetétek állnak az első helyen, és csak jóval utána következnek – ebben a sorrendben – a nyugdíjpénztárak, a befektetési jegyek, az életbiztosítások és a részvények? Nemkülönben a nem…..
Hol tartják a magyarok pénzügyi tartalékaikat 2010 negyedik negyedévében? Mennyire népszerűek a korszerű termékek? Hát nem nagyon. Korszerűtlen formákban (készpénz és bankbetét) van a megtakarítások 35 %-a, közepesen korszerű formákban (hitelpapírok, nyugdíjpénztárak,…..
Hát nem tegnap volt, én mégis elég jól emlékszem rá, amikor – még a rendszerváltás előtt – egy osztrák biztosítóval kötöttem életbiztosítást. Én forintban fizettem be a díjakat, ők átváltották schillingre, schillingben tartották nyilván és schillingben…..
Kétféle okból szoktak az emberek pénzügyi befektetési lehetőségeket keresni: van, akit a hozam lehetősége izgat és van, aki a nyugalmat keresi, amit attól érez, hogy jó helyen van a félretett pénze. Az első a bevállalós típus, aki a (nagy) haszon reményében hajlandó részt…..
Álmomban én voltam az ország legjobb pénzügyi tanácsadója. Csodálatos álom volt. A legjobbnak lenni bármiben, bárhol és bármikor nagyszerű dolog. Hát még ha az ember olyasvalamiben lesz a legjobb, amivel hivatásszerűen foglalkozik, amiből él, ami az életének legnagyobb részét…..
Félprofinak lenni borzasztó egyszerű: csak be kell vágnod a tételeket, és már hirdetheted is az igét. Profinak lenni egészen más: a tételek megértésével megnyitsz egy zsilipet az újabb és újabb kérdések előtt, melyek felmerülnek benned. Minél inkább tisztában vagy a…..
Amikor úgy négy-öt évvel ezelőtt megismertem a Unit Linked konstrukciót, azonnal beleszerettem. Rögtön csatlakoztam a Hálózathoz, és őszinte jószándékkal kínáltam ismerősöknek és ismeretleneknek, miközben szakmailag egyre mélyebbre és mélyebbre igyekeztem ásni magam a Unit…..
A befektetési célú életbiztosítások Magyarországon a 199. évtizedben élték meg első virágkorukat. Élelmes osztrák biztosítók azzal csábítottak magyar ügyfeleket, hogy forintjaikat osztrák schillingre – azaz „kemény valutára” – váltva fektethetik be, az…..
„Nekem erre nincs pénzem” Mi biztosítósok nagyon gyakran halljuk ezt a mondatot az ügyféljelöltektől. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez a mondat csupán egy kifogás. Mégis azt gondolom, hogy néha azért van benne valami… A „nekem erre nincs…..
 Nem árt az óvatosság az aranyvásárlásnál. Történelmi csúcson van az aranyár, és tudvalevő, hogy ilyenkor veszélyes játék befektetni. Ilyenkor inkább eladni szoktak, nem vásárolni. Lehet, hogy még emelkedni fog a görbe – akár évekig –, de a trend bármikor meg…..
 A befektetési arany nem pénz.Nem értékmérő. Ma már nem mérjük a dolgokat aranyban, inkább mérjük dollárban, euróban, frankban vagy forintban. Igaz, a folyamatos infláció miatt a dolgok ára folyton emelkedik, de ezt már egész jól megszoktuk. Mi több, egész hamar hozzá…..
Vajon mennyire biztonságos, mennyire értékálló és mennyire likvid a befektetési arany?Az arany évezredeken keresztül töltötte be a pénz szerepét, többnyire pénzérme (vert arany) formájában. Ebben a formában értékálló volt és likvid volt, mert ő volt az elfogadott…..
 Nem árt az óvatosság a befektetési arannyal!Mielőtt fizikai formában is létező befektetési aranyat vásárolunk, nem árt, ha tájékozódunk a költségekről.Milyen költségek jöhetnek szóba?Egyszeri belépési díj, kezelési költség, vételi és eladási árfolyam…..