Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemvagyokmesterszakacs

0 bejegyzést írt és 1191 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nemvagyokmesterszakacs 2013.08.09 00:45:55
@fiam: Gratulálok Fruzsihoz és a nászhoz!Megnéztem a képeket, csodaszépek! :)Sok-sok boldogságot kívánok, no és kitartást! :P
Este jöttünk meg a balatoni körútról, miután elhagytam a Kiskifli fedélzetét a gyerekekkel útnak eredtünk ... "csak" 9 hónapja nem volt egyetlen szabadnapom. A férjem is utánunk jött néhányszor, néhány napra. :)
Nálunk még nincs nász, de esemény az van, 23.-án költöztetjük a fővárosba Rebekát, ugyanis államilag támogatott tanulmányi lehetőséget nyert a Corvinus egyetem nemzetközi gazdálkodás szakra, ami az Elte jogi szak mellett a legnehezebben megszerezhető státusz már jó ideje ... úgyhogy mi is örömmámorban úszunk - részben - mert mi is elveszítünk - részben - egy gyermeket :( Szép, örömteli nyarat kívánok továbbra is mindenkinek! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.08.10 00:13:50
@Mormogi Papa: Köszönöm! Az egyik szemem :( a másik :)no, de ez így van jól! :) :)
@Enchantée: Neked is Chanti! :)
Sajnos napok kérdése és újra eltűnök a "süllyesztőben" ... de olyan jó néhány percet itt tölteni! :)
Üdv, Skandi! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.08.23 23:05:44
@fiam: :)
@Attilajukkaja: Köszönjük szépen! Nagyon, de nagyon boldog (és büszke:) vagyok!
Holnap reggel indul a költöztetés ... :) :)
Kár, hogy lassan vége a nyárnak, mire visszatértek, addig nekem lesz kevesebb lehetőségem benézni ide. Azért igyekszem majd ... :)
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.03.13 10:46:39
@piszt-ráng: :)
Gyermekkoromban jártunk kirándulni az NDK-ba, tóvidékekre is. A német hölgyek korán reggel (a kempingben) mentek mártózni a tóba. Édesapám vízilabdázott is, igen kemény kötésű férfi, gondolta, neki sem árthat egy kora reggeli fürdőzés. Évtizedekig hallgattuk a vérfagyasztó élményről a visszaemlékezést, a családi ebédeken ... :)
Szénégetők, favágók, vasútépítők, azaz primitív körülmények között élő és nehéz fizikai munkát végző skandinávok étele volt. Manapság „nosztalgia étel”, karácsonyi vásárokon, szabadtéri események alkalmával sütik. Hozzávalók és elkészítés Füstölt…..
nemvagyokmesterszakacs 2013.03.13 10:40:54
@Hobbiszakács: Mi a Kiskifliben börzsönyi lekvárokat kínálunk, különleges ízesítésekben is. A chilis változatot viszik legjobban. Nem csoda, hiszen valóban sültekhez, sós ételekhez passzol jobban. Szerintem.
Ez a lángos pedig igencsak ínyemre való! Akár áfonya(lekvár) nélkül is ... :)
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.03.03 22:38:52
@cyan: Bocsánatot kérek, megkövetlek.

A lónak azért van hosszú sörénye és farka, hogy a pőcsiket leseperje magáról. Sok természeti behatás ellen be van biztosítva, de a nyargalás a vérében van. A betonút pedig pedig kifejezetten ártalmas volna számára, valami ilyesmit akartam kifejezni.
Jó példa Skandi hozzászólása, hogy a macskák alkalmazkodása az emberhez sokkal "humánusabban" értelmezhető. Lényegesen kevésbé szívfakasztó egy ölben ülő kövér macska látványa, mint egy vágtától elvont kövér ló egy szűk karámban.
nemvagyokmesterszakacs 2013.03.04 22:40:41
@cyan: "szerintem a lovak a természetben ritkán vágtatnak puha földben, homokban ménesként." Éppen itt tévedsz.
Ez persze nem orbitális bűn, hiszen a mai kor embere ritkán kerül kapcsolatba éppen egy lóval vagy ménessel. A baj az, hogy mégis alkot véleményt.
@piszt-ráng: Én még korábbra nyúltam vissza :)
www.google.hu/search?q=vadlovak&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JBE1UeuzEYrSsgbdloD4Ag&ved=0CC0QsAQ&biw=1024&bih=677

Részemről lezártam a "vitát", hiszen nincsen min vitatkozni. Ha van a témával kapcsolatos tapasztalatunk, azt most átgondoltuk, ha nincs, akkor pedig le kell vonni a konzekvenciát. Mindig tanul az ember.
Orvos Polgárjogi harcos Politikus Író Szakács Színész ..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.24 00:31:35
@skandikamera: Hmmm, én nem értesültem a békéről, de, ha már így van, welcome! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.25 21:06:25
@Hobbiszakács: Ez attól függ. 12 évesen San Sebastiannál láttam meg életemben először az óceánt. Gasztronómiai szempontból is hasonló élményekre tettem itt szert. Igazán nem a baszkok tehetnek róla, hogy az emberek többsége a Costa Brava-n "lép be", és csak évtizedek múlva jut át a másik partra. Talán kissé jogos, is, ha emiatt (is) hőbörögnek. Már a baszkok.
Persze, ez már - talán - a múlté. Béke van. :)
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.23 16:25:30
@Mormogi Papa: Korrekt! Mi, akik határtalanul érdeklődünk, értjük azt is, hogy buggyantott, meg azt is, hogy posírozott.
Ahogyan Ady mellett nem tilos egy kis Baudelaire, Verlaine, vagy Rimbaud.
A gasztronómia is egyfajta költészet, az irányzatok határtalanok, hát még az eljárások! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.24 00:29:50
@Hobbiszakács: Bár nehezen értelmezem az eljárást (főleg az értelmét) nem látom a középső képen a héjat.
Én csak úgy a'la nature készítek buggyantott (posírozott) tojást héj nélkül, és ez esetben az ecet kellemes velejárója a "mutatványnak", mint az apró kanál dijoni mustár a nagy tál krémekben.
Savasság nélkül a Benedict sem volna az igazi ... :))
avagy mi minden lehet a mirelit lasagneban, hogyha egy lovat el lehet rejteni benne? A lóhús-gate - a hamisan felcímkézett mirelit lasagne-készítmények - valóságos rémhír-cunámit okozott. Pedig a lóhús emberi fogyasztásra kiválóan alkalmas. A pogány időkben halotti torok és…..
A Svédország-Argentina mérkőzés előtt a félmilliós példányszámú Svenska Dagbladet körkérdést intézett a svéd labdarúgókhoz, és Hogyan állítsuk meg Lionel Messit? címmel kivonatot közölt a válaszokból. - Hű, ha én ezt tudnám…Az biztos, hogy egyedül nem…..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.17 15:01:16
Ezt a posztot megmutattam a családnak is. Mind Messi rajongók vagyunk. Ritka, hogy egy ilyen kis ember, ilyen hatalmas figura legyen.
Pedig "mindössze" végtelenül tehetséges, szerény, odaadó és hihetetlenül elkötelezett. Könnyed, jóindulatú, egyszerűen imádni való, persze elsősorban csodálni való.
Így csatlakozom
@fiam: -hoz, szerintem sincs ember, aki nem emeli Messit nemzetek vagy csapatok fölé.
Több ilyen "bálványra" lenne szüksége a világnak. Persze köll próbálkozni a befogására, hiszen ez a sportot viszi előre. Szerintem azért nehéz befogni, mert nem pusztán kivételes focista, hanem kivételes ember is.
Régen voltam ennyire pozitív, ugye?! Lám, belőlem is mit ki nem tudott hozni, Messi ... :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.17 22:51:30
@fiam: :D Tagadhatatlanul! :)
No megyek aludni, mert nálam is hajnalban kezdődik a műszak mostanában, és hétfőtől vasárnapig tart ...
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.12 23:49:58
@"saját levében": Szent igaz!Csatlakozom!
Jó hír, egyenlőre ketten osztozunk a gerincen!

Még nem nyitottunk ki, még mindig tesztelünk. A személyzetet oktatom és ahogyan teszteljük a minőségi alapanyagokat, minden teszt ételt együtt fogyasztunk el.
A legnagyobb megdöbbenés náluk, hogy, a Serranoból 4 dkg és a pecorinoból 3 dkg vacsora adag, míg 20 dkg parizer és 10 dkg trappista után majd éhen maradnak (ez otthoni tapasztalat).
Háááát ez ilyen, míg nem veszel részt egy tesztprogramon, vagy nem töltötted az elmúlt 20 éved egy töredékét külföldön.
Aki elutasítja ezeket az ételeket, általában nem is élte még meg őket.
Nekem ez az általános tapasztalatom.
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.06 23:37:24
@piszt-ráng: Igen! Nekem is az volt a legtöbbször elhangzott mondatom az Újvilágban kezdetben, hogy kést kérek ... :)
Szerintem nagyon is rendben van a késsel, villával evés. Kulturált, egyszerű, emberi. Mert hát kés, villa nélkül bárki vagy bármi tud táplálkozni ... :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.07 21:22:03
@piszt-ráng: Ez így van! De nem Benedict (stocholmi tojást) falatoztak, hanem szalonnát ... így a szitu már kicsit más! ;) De ez, mondjuk a steakre is igaz.! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.07 21:24:10
@piszt-ráng: ... vagyis próbálj meg egy T-bone steaket megfelelő kés és villa nélkül elfogyasztani. Lehet, hogy menni fog, de nem annyira csont nélkül, mintha kenyeret ennél szalonnával úgy, hogy nem lesz zsíros a kezed.
Előkészület a panírozáshoz. (A frissen készült buggyantott tojás a kép bal felső sarkában.) Olajban kisüt Spenótra halmoz, sóz, borsoz majd hollandi mártással útjára enged De milyen a belseje? Bárminemű hasonlóság a firenzei tojásra nemcsak a véletlen…..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.06 22:56:46
@"saját levében": :D :D :D

@cyan: Ötven forint fölött csak M-es L-es bóti tojás van. Ha kicsit utána jársz, akkor a tanyasit 35-ért adják, és megér minden misét, nemhogy azt, hogy utána járj ... :)
Már, ha számít, mi megy be a szervezetbe.
A hagyományos módszerhez friss tojás alkalmas, melyet épp gyöngyözve forró, ecetes vízörvényben kell megfőzni. Akárhányszor próbáltam, félkeményre főtt tojássárgát halásztam ki a fehérjerojtokkal teli, ecetes gőzt eregető mocsárból.  A batyus módszer másik előnye…..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.04 18:38:49
@skandikamera: Én mindhármat kedvelem!
Persze a San Danielle sonka mellett, de nem előtt, vagy után. De említhetném a beluga kaviárt, vagy a Benedek tojást. Talán ezért is érzek magamban belső biztatást, hogy nem vagyok részrehajló gasztronómiai észosztó! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.04 19:31:35
@skandikamera: Ezek szerint nagyanyáim túl jól főztek, mert a gríz nem pirult túl, és a rántás sohasem volt sok sem a levesben, sem a főzelékben. Főleg, hogy többet csak habarással készítettek. Viszont innen vettem a tudományt is ... :)
Én mindenevő vagyok, csak egy a lényeg, legyen jól elkészítve! :)
Mintha ezt elsütöttem volna már az oldalaidon ... :)

(Tonhal is jöhet, nálam mostanság is fejedelmi étek! :)

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/06/mikor-lenne-salataszezon-ha-nem-most.html

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/05/tonhalsalata.html
Olaj nélkül a tojás odaragad a fóliához. Gyöngyözve fövő/forró vízben 5 percig kell főzni.  Csomót ollóval elvág, sóz, borsoz és mártogat. ..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.03 18:21:11
@piszt-ráng: Így már más! :))
Nyilván mindenki a maga háza tájékán érzékeny.:)
Megkövetlek, de leírom, hogy miért "ugrottam rá".
Éppen a napokban kaptam egy levelet a Nestlétől, hogy milyen fontos a leves fogyasztása minden évszakban, és, hogy a magyar háziasszonyok 80%-a elképzelhetetlennek tartja leveskocka nélkül. A felmérést is mellékelték.

Úgy érzem itt a jogosultságom, hogy gasztroblogot írjak, hogy ezt az arányt megfordítsam. Amikor elkezdtem a "tanításaimat" kevéssé hittem, hogy ilyen fantasztikus ereje lehet egy olyan kis blogocskának, mint az enyém. Hihetetlen, milyen sokan követnek, például a kovászos kenyér projektem sikerénél már most eláll a szavam. Pedig az embert próbáló tevékenység.

Most már hiszem, hogy nincs hiábavaló úttörés ... :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.03 18:22:42
@fiam: Vizuális típus vagyok! :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.04 18:35:21
@piszt-ráng: @cyan: Jaj, én ebben a témában lehet, hogy csak félinformációkból építkezem, de mintha olvastam volna valahol, hogy az emberi faj a főtt ételnek köszönheti az agykapacitását és élettartamát.
Míg a nyersen rágcsálóknak pusztán maroknyira termett ezen szerve, és korán haltak, addig a "gondolkodó", tüzet és a főzési eljárást ismerő egyedekből kifejlődtek az életképes emberi lények.
Gyakran vagyok felszínes, így lehet, hogy csak a lényeg igaz, a magyarázat szó-szó ... :)
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.01 18:55:40
@"saját levében": IGEN! :(
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.01 18:56:12
nemvagyokmesterszakacs 2013.02.01 20:49:30
@skandikamera: Egyébként lágy tojás téren konzervatív vagyok. Elsősorban üvegpohárban kedvelem, keverve, nem rázva:) másodsorban porcelán tojástartóban tálalom. Ritkábban.
Így, mindössze arra hagyatkoztam, mintha láttam már valahol ilyet ... :)

@Mormogi Papa: Csak később olvastalak, úgyhogy üdvözöllek a gasztrokalandorok táborában! Már, ha magamat is ide sorolhatom ... :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.28 22:39:54
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.30 19:39:34
@skandikamera: Ha jól hallom a hírekben, akkor 10. lett Széll Tamás, azaz a magyar csapat! :)

Végre éled a magyar (csúcs)gasztronómia! Mondtam én! ... :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.30 21:38:11
@skandikamera: De jó! :)

Mire, vagy kire vársz? :)
..
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.25 18:20:13
@Stegal: @Mormogi Papa: :)

Ez nekem is ment (volna)!:)

Ebből a szögből csalóka lehet a kép, de akár agarakat is futtathatnának, nem?! :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.22 18:13:31
@Mormogi Papa: @cyan: @fiam: :))

Nekem csak egy dolog jutott eszembe erről a képről, hogy fentről NEM jön az áldás ... különben miért vágna mindenki ilyen fancsali képet?! :)
Mindegy, hogy fáznak, vagy mosnak, vagy csak csalódottak, szerintem mindenki belegondolhatja a maga hétköznapi problémáit a szoborcsoportba, bárhol is áll az ... :)

Igazam van, Skandi? :))
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.24 03:24:51
@skandikamera: A sok szmájliból látszik, hogy én most könnyedebbre vettem a figurát.

Bár hajlamos vagyok magam is itt kiélni az igazságosztót magamból, most leginkább néhány baráti szó erejéig van lehetőségem is és erőm is benézni. Úgyhogy fogalmam sincsen, hogy miről "folyik a szó", mert mire ide érek, a 3-5 sornál hosszabb kommentek már összefutnak a szemem előtt, és képtelen vagyok végigolvasni ...

Azért jól érzem magam veletek, és olvasom a rövidebb kommenteket!
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.08 17:49:23
@"saját levében": @Mormogi Papa: :))

Skandi: Zseniális a kép! :)

... én most a munkában úszom, de várom már nagyon az "igazi" bicikliszezont! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.10 00:35:39
@Mormogi Papa: @spájzcetli: @fiam: :)

De jó, hogy mind itt vagyunk újra ...

Köszi, Skandi! :)
nemvagyokmesterszakacs 2013.01.11 09:12:43
@Mormogi Papa: Igen, egyszer csak nem működött a modul és kitöröltem az irányítópultban, hogy majd újra telepítem. De már nem volt ott a lehetőségek között ...
Hátha egyszer visszatér a lehetőség.

Én most olyan életet élek, hogy akkor "működöm", amikor éppen szükséges ... remélem bírom majd hosszú távon, mert néha nagyon,de nagyon fáradt vagyok. És még ki sem nyitottunk ... (tudom, és-el nem kezdünk mondatot ...:)
A Nuorssjo ősrégi lapp – mások szerint finn – tűzfajta. Két egész fatörzzsel kezdik, nem pedig féllel, ahogy a képből gondolná az ember. A rönkök egyik oldalát bevágják, papírt vagy könnyen gyúló forgácsot dugnak a résekbe, és teljes hosszukban meggyújtják. Amikor a tűz…..
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.31 19:05:12
..
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.27 21:47:21
Bocsánat, de nem izgattál fel.

Bármily népszerű is a csicsóka, és bármennyire is igyekeztem "komoly" ételeket készíteni belőle, maradok a krumplinál, a sütőtöknél és a spenótnál ...

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/03/chilis-kakukkfuves-grillezett.html

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/03/fuszeres-sult-csicsokakrem-sult.html

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/03/fuszerkeregben-sult-szuzpecsenye-chilis.html

Természetesen ez mit sem kell, hogy változtasson a csicsóka - nem oly régen feltűnt - népszerűségén. Úgy tudom, hogy vitaminokban gazdag, úgyhogy úgysem tudnám végleg leszavazni. :)

Egyszer hagytál nálam Te is egy megjegyzést, ha jól emlékszem, amiben nem magasztaltad túl ezt a zöldséget.

De majd mesélj a chipsről! Ebben a formában nem került nálam terítékre.
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.28 12:24:43
@piszt-ráng: Nálunk van sok a piacon. Drukkolok, hogy kapj a szilveszteri menühöz!

Engem nem nyűgözött annyira le az íze, a családról nem is beszélve. Természetesen ízletesen készítettem el, így elfogyott, de nem forszírozták az ismétlést! :))
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.30 23:13:27
@piszt-ráng: Nos, jómagam szürke párti vagyok, de nem szemellenzős. Biztosan láttad, hogy szívügyem a szürkemarha, de tatárnak nem biztos, hogy a legjobb választás. Nekem jó rostélyost is sikerült belőle készítenem, de azt hiszem, ebben a kategóriában itt a szürkemarha felhasználásának vége.
A pörköltje összehasonlíthatatlan, ez nem elég?!
Angus, vagy wagyu pörköltet úgysem készítenénk, nemdebár?! :)
Szerintem nem ördögtől való külhoni alapanyagokat felhasználnunk, elfogyasztanunk, ha az valamilyen oknál fogva jobb minőségű. Különben, hová exportálnánk saját, minőségi javainkat?
Inkább törekednünk kellene arra, hogy minél több ilyet hozzunk létre.
Példának okáért, szívből örülök annak, hogy egyre több őstermelő termel például mogyoróhagymát és sonkahagymát, teljesen elfogadható áron és szuper minőségben, mely nálam már teljesen kiszorította a méregdrága, lényegesen silányabb, külföldről exportált hagymaféléket. Vagy itt az Agria krumpli, melyet egy helyi termelő első osztályú minőségben termel. Kézzel-lábbal hirdetem, hogy vegyék észre az emberek ... a termelőnek megélhetés, nekünk pedig végre egy jóféle krumpli a rózsa és a kleopátra után ...
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.27 09:26:09
@Mormogi Papa: :))

Nekem sokkal inkább valami fejedelmi jut az eszembe erről a képről. Számomra erőt és felsőbbrendűséget sugároz, sokkal inkább, mint azt, hogy öreg. Egy tölgy életében egyébként lehet ez a kor ereje telje.
Ahogyan uralja a tájat. Felséges.

(Így kell kérem fényképezni:)
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.26 06:56:47
@skandikamera: A fényképezéshez én sem nagyon értek, ezt láthatod ... :)
Végtére is nálam, az étel a lényeg, viszont azt el is készítem és azt is fotózom be.
(Például a gasztroblogok fele manapság arra jön létre, hogy népszerű gasztrobloggerek ételeit és fotóit ollózzák össze. Ez igen érdekes új vonulat.)

A slambuc téma kipipálva, talán kicsit túllihegtem. Inkább csak az bosszant, hogy nem olyan kis befektetéssel jár, valódi tartalommal megtölteni egy oldalt. Viszont, ha valaki ezt "üzletszerűen" csinálja, akkor csinálja már rendesen. A slambucról, mint tájjellegű ételünkről nem is beszélve.

További szép karácsonyt! Ma kicsit elfoglaltabb leszek. Ráadásul a karácsonyi vásárban megfáztam, arcüreggyulladást kaptam, úgyhogy csak minden második lélegzetvételnél kapok levegőt ... :(
nemvagyokmesterszakacs 2012.12.26 21:43:54
@skandikamera: Aranyos vagy, de van önkritikám. :) Fejlődő tendenciát mutatok, ez tény, de az értéstől még távol állok. Főleg akkor döbbenek rá, amikor a fotóidat nézem ... :))

Nem vagyok nagy forralt boros, sajnos ez nem erény. Ilyenkor. :)

Elkészült a 90 db bécsi sütemény és a 120 db partifalat. Köszönöm a támogatást! :)
(Gyönyörűségesek lettek, és "kínomban" elfelejtettem befotózni ... :(

@Mormogi Papa:

:))

Whiskyvel próbálkozom. A konyak sajnos elfogyott az ünnep alatt! :D