Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Martialis

12 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Video te alte spectare et velle in caelum migrare – Úgy látom magasabb igényeid vannak: az égbe akarsz feljutni. Cicero   Pál apostolról olvassuk az Újszövetségben, hogy miközben Athénben a társaira várt, meglátogatta a város szentélyeit és „háborgott a lelke, mert látta, hogy a város tele van…..
Némelyik egészen régi (amerikai viszonylatban, persze), egyik-másik újabb keletű, olyan is van, amelyik csupán két éves, vannak különösen is szépek és találóak, vannak banálisak és semmitmondóak, még egy helytelen is akad köztük – mindenesetre az USA huszonöt államának, vagyis a tagállamok felének…..
Több mint egy év telt el azóta, hogy utoljára beleolvastunk Erasmus Bizalmas beszélgetések (Colloquia familiaria) című, magyarul - teljes egészében - még mindig hozzáférhetetlen írásába. Csak azt ne mondjátok, hogy nem hiányzott nektek Dezsőnk elegáns latinsága, hogy…..
Martialis 2013.11.26 08:53:44
@Stephanus Nugator:
Kérem tisztelettel a hexameterben is van ám ceruza! Cenzúra! na, szóval az.

A legtöbbször éppen úgy, hogy tulajdonképpen egy fél pentametert vág le a hexameterből:

Nulli ut displiceas || nullum invitare memento.
A Gárdonyi Gézától származó idézet (Isten rabjai) nem alaptalan tanács, hiszen a házi berkenye (Sorbus domestica) hazai viszonyok között kb. 20 éves korában hozza első terméseit. A tudományos név sok mindent elárul a szeptemberben érő erdei gyümölcsről: a kelta eredetű sorb =…..
Martialis Statiusról... 2013.01.08 08:45:27
A múltkori lakomán (nem tehetek róla, itt vidéken minden érdemleges dolog lakoma közben történik) kérdezte valaki, hogy az elmúlt évtizedek két legjelentősebb római költője ismerte-e egymást. Mármint ugye én, meg Publius Papinius Statius, a Thebais című nagyeposz meg…..
Azt hiszem, elérkeztünk a Laudator blog ötéves történetének legnagyobb válságához. Eddig is volt már, hogy nem voltak új posztok hetekig, de a mostani leállás az eddigi leghosszabb. Két probléma van: egyrészt nincs időm, se kedvem hosszú bejegyzéseket írni (a régi bejegyzések…..
Martialis Szolgálati közlemény 2012.06.27 15:30:00
Elkészült a TELJES Martialis-életmű lefordítása magyarra, az eredeti versmértékben. Elkészült Lukilliosz, Níkarkhosz és Ammiánosz fennmaradt epigrammáinak teljes fordítása, hozzávéve az egyéb szatírikus epigrammákat. Folyik Ausonius rövidebb költeményeinek lefordítása. Elkészült a gadarai…..
 Kérdezte valaki a múltkor egy lakomán, hogy hogyan működik ez a könyvkiadási dolog, mi kell hozzá, hogy van az, hogy embernek egyszerre megjelenik a könyve... Hát, ha van elég írástudó rabszolgád, akkor másolatokat csinálsz az írásodból, szétküldözgeted, és hurrá,…..
Másfél év és 77 poszt telt el a kezdetek óta, de eddig még egyetlen sztorink sem szólt azonos neműek közti szexről. Bevallom, kicsit tartok a reakcióktól, bár már nagyon sok kényes témát pedzegettem, borzoltam az idegeiteket, ez azonban mégiscsak premier. Miért pont most jutott ez…..
Martialis 2011.01.17 14:10:00
@Martialis:
Az a gond ezzel, hogy a legtöbb információnk a fiúszerelemről éppen Platón műveiből származik, aki speciel valóban rendkívül magasan képzett szuperintelligens pasas volt...
Martialis 2011.01.17 14:25:15
@efes:
"pl. a spártaiaknál a férfiszex (tehát nem szerelem) majdhogynem része volt a katonai kiképzésnek"

Én erről nem tudok, de:
- annyira nem különítették el egymástól a szexet és a szerelmet a görögök ("plátói szerelem" náluk nem létezett)
- azt mondta valaki (bár nem spártai volt, emlékeim szerint), hogy ha a katona szerelmes a mellette álló bajtársába, akkor aztán nagyon keményen fog harcolni, egyrészt, hogy amazt megvédje, meg, hogy imponáljon neki.

Úgy tudom egyébként, hogy ezt a "szerelmesekből álló" csapattestet meg is csinálták egyszer - de Thébában.
Martialis 2011.01.17 14:36:41
@Gloria Mundi:

"Na meg a csúfversekből, a regényekből, etc"

A gúnyversekkel meg sokszor az a baj, hogy direkt sértegetni akarnak... Pl. Hippónax nem azért nevezte Búpaloszt métrokoitésznek, mert az illető valóban ezt megtette... :)

A Thébában gyorsabb voltál :)
Doctor Who beküldése következik. Psychic monitoron nyilván, úgyhogy a képernyő alapvetően üres, csak mindenki mégis pont ugyanazt olvassa rajta mintegy pszichéileg.Ezúttal két (mások által véleményesnek titulált) dolgot osztanék meg a tisztelt nagyérdeművel:Az első: éppen…..
Martialis 2011.01.17 14:30:13
@Orvenyhivo:
"De változnak az idők, és eközben nem csupán mi változtunk , de a nyelvünk is. "

De az nem azt jelenti, hogy mi magunk nem tudjuk irányítani a változást - bizonyos mértékben :)

Egyébként: nekem sem tetszik az utolsó=legutóbbi= legfrissebb párhuzam, éppen azért, mert a magyarban az utolsó negatív dolgot is jelent(het).
Lesbia. Nem, ne is mondjátok, mi jut róla először az eszetekbe. Nem az, amiről ez a poszt szólni fog. Illetve, valami köze mégiscsak van hozzá. De csak áttételesen. Sírjatok, gyász Vénuszok és Kupidók, Vénusz hívei szerte a világon! Meghalt, meg, a veréb, gyönyörű…..
Martialis 2010.09.15 16:14:48
@megitális rózsa:
Na azért, attól, hogy valamely fordítás szókimondóbb, még nem biztos, hogy pontosabb is...
Az eset Pliniusnál történt, aki lakomát rendezett - tulajdonképpen az én búcsúztatásomra, hiszen pár nap múlva megkezdtem a visszaköltözést Bilbilisbe, de én határozottan tiltakoztam ellene, hogy emiatt engem tegyen az est középpontjává. Ezt meg is ígérte, s nem is volt nehéz…..
Aki az elmúlt pár évben Szombathelyen járva meg szerette volna nézni a híres-nevezetes római kori Iseumot, az csalódott. A szentély hosszú ideje nem látogatható, kezdetben egy régészeti ásatás, majd egy jelenleg is zajló építkezés miatt. Az elmúlt években eltűnt a…..
Martialis Lakomák... 2010.07.20 14:53:00
A minap résztvettem egy lakomán - hát, nem mondhatnám, hogy felhőtlenül szórakoztam volna. Nem mintha az úgynevezett vidékiesség zavart volna, éppen ellenkezőleg, az volt az elrontója ez egésznek, hogy a házigazda mindenáron valami nagyon különlegeset, nagyon világvárosit akart…..
Mi rómaiak (és most ideértem a görögöket is) nemcsak a szép női testet becsüljük meg, hanem a szép fiútesteket is. Hát csoda ez, mikor a főistenünknek is van egy szépfiúja, aki kiszolgálja őt a vacsoraasztalnál, meg máshol is? Mert ugyebár meghágni valakit az férfias dolog, s…..
A minap megint rákérdezett valaki, hogy miért is nem volt soha feleségem. Régebben, ha ilyen kérdést kaptam, mindig elkezdtem megmagyarázni a dolgot, általában feleslegesen. Aztán rájöttem, hogy már csak azért sem érdemes erről beszélni, mert az illetőnél ez csupán bevezető…..
Martialis Lukillioszról... 2010.07.05 09:59:00
Megint előbukkant egy ismert versem (sokak szerint a poénja szállóige lesz az elkövetkező századokban), és vele a plágium vádja:Nem méreg, nem erőszak és ölés sem:három kecske a tárgy az én peremben,mert ellopta a vád szerint a szomszéd.Bírónknak bizonyítanánk e vádat:nagy…..
Martialis Megjelent a könyvem... 2010.06.28 10:19:00
Most kaptam a levelet Rómából, Terentius Priscustól, hogy minden rendben van a könyvemmel: megjelent az első kiadás, az emberek kapkodják. Öröm ez nekem, még akkor is, ha az elmúlt tízegynéhány könyvem után már hozzászokhattam, hogy a rómaiaknál sikeresek a műveim. De éppen,…..
Martialis 2010.07.02 08:50:19
@Gloria Mundi:
"Miért pont Martialis?"

Ki más? :)

"És miért öregember korában?"

Hát visszatekinteni öregkorban szoktak - ilyenkor van idő és kedv rá, és ilyenkor van mire visszatekinteni...

"Remélem, lesz szó a kalandjairól is :)"

Nem kívánok eltitkolni semmit.

"Mennyire ragaszkodsz a megismerhető vagy meg nem ismerhető valósághoz?"

Soha nem írtam naplót, így kizárólag a korábban megírt 15 könyvnyi verseimre támaszkodhatok - meg persze az emlékeimre, dehát ki tudja hol végződnek az emlékek, és hol kezdődik a fantázia...
Martialis Még Stelláról... 2010.07.02 08:02:00
A barátom és patrónusom, Arruntius Stella nemcsak a közéletben vágyott ismertségre, nemcsak az volt az óhaja, hogy konzul legyen, ő híres költő is akart lenni: szomjazta a Permessust - ahogy az idézett versemben írtam. A javára írhatjuk, hogy azért nem volt elszállva magától,…..
Legutóbbi posztunkban főként a következő szereplők kavartak Leszbosz szigetén: - Daphnisz, 15 éves kecskepásztor - Khloé, 13 éves birkapásztorlány - Lamón, nem tudjuk, hány éves, de Daphnisz nevelőapja (természetesen kecskepásztor) - Drüász, nem tudjuk, hány éves, Khloé…..
Martialis Levél Stellának... 2010.07.01 08:09:00
Megírtam a levelet Arruntius Stellának. Először is gratuláltam neki amiatt, hogy a nyáron helyettes konzul (consul suffectus) lett. Nem akkora dolog ez persze, van olyan év, hogy tucatnyi konzult is kinevez a császár, néha csak pár napra - dehát mindenkiből akkor se lehet konzul, Stella…..
Martialis Levél Priscusnak... 2010.06.29 08:04:00
Megírtam a levelet Terentius Priscusnak. Megköszöntem neki, hogy bábáskodott a legutolsó (ez szó szerint értendő) könyvem kiadásánál. Az előszóban is róla írok, meg az első vers is róla szól - ez a minimum:Míg hálód pihen és a molossusaid se csaholnak    kint a…..