Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akiga

17 bejegyzést írt és 194 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Szerda. 2024.02.21 17:34:15
Két raklapnyit haladtam ma. Sokat spekuláltam hogy fogassam össze a hossztoldásokat, meg a  sarkokat.   Végülis ilyen maxi tűzőgépkapcsokat (vagy mini ácskapcsokat) csináltam 4-es köracélból  és azokkal tűztem össze a raklap lábakat.  Jó vétel volt ez a raklap, mert a lábak nem pozdorjából…..
akiga 2024.02.22 11:34:24
Hajónapló Csütörtök. 2024.02.01 12:07:13
Emlékezetblog hatodik fejezet. Gyerekkor ötödik rész. Nagyon nehéz négy év következett. Egyrészt megmaradt az "iskolaéretlenség", mert örökké legalább egy évvel voltam lemaradva az osztálytársaimtól, akárcsak mint induláskor általánosban az elsőben, akik  zömmel '44-esek voltak, szemben velem…..
Hajónapló Péntek. 2023.02.10 17:43:27
Azt kérdi tőlem a "kis"lányom, hogy hogy "Mi a helyzet az emlékezet bloggal?". Örülök a kérdésnek, mert azt jelent, hogy legalább egy valaki azok közül akiknek főképp szánom, olvassa. A kérdés amúgy jogos, nem álltam le, csak ehhez nekem több összeszedettségre van szükségem, mint a hétköznapi…..
Hajónapló Péntek. 2023.01.27 16:57:53
Harmadik napja csökken a vízszint. De amire ma reggel ébredtem, arra nem számítottam. Kilépve az ágyból majd eldőltem, annyira seggre volt esve a hajó. Ilyen alacsony még nem volt a nyolc év alatt mióta itt élünk.  És amikor az imént megjöttünk a délutáni sétából, nézem, még jobban kiáll a…..
Hajónapló Péntek. 2023.01.13 13:34:50
Emlékezetblog negyedik fejezet.  Visszetérek az apai vonalra. Ott hagytam abba, hogy inaskodott. Azt, hogy a kilenc éves korától teljesen árva gyerek igazából mennyi iskolát végzett, nem beszéltünk róla, én sose tudakoltam, most meg már hiába akarnám tudni. Iskolai bizonyítvány, de még gyerekkori…..
Hajónapló Csütörtök. 2022.10.27 21:01:16
Naponta később kél a nap. Persze ez mindig így van a téli napfordulót követően, de most, hogy a napfelkelte beleesik a reggeli sétáinkba nagyon szignifikáns. Ma meg tegnap olyan köd volt, hogy Sz kutya tíz másodperc alatt eltűnt benne (ez persze őt egy cseppet se zavarja, a szaglása tökéletesen elég…..
akiga 2022.11.02 13:19:21
demografia.hu/hu/tudastar/fogalomtar/9-kivandorlas

www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0031.html

Mi 2017 oszen koltoztunk at Daniaba, amikor baratnom kapott egy jo munkalehetoseget. En is felmondtam, es koltoztem utana.

Azota is itt vagyunk. Kezdetben csak 1-2 evre jottunk, es gondoltuk, gyujtunk nemi penzt, majd hazaterunk. De lassan az az erzesunk mindkettonknek, hogy nem erdemes hazaterni. Nincs tanar, nincs rendor, egeszsegugy meg ugy ahogy eldocog, de idorol idore jonnek ott is a bajok. A nyugdijproblemara, meg az a megoldas, hogy teletomik a fiatalokat pennzel, hogy legyen gyerek, aki vegul kulfoldre koltozik mire elkezdene dolgozni, es adot/nyugdijjarulekot fizetni. Reszemrol az a baj, hogy nem latom hogy a dolgok jo iranyba haladnanak, es nem hiszem, hogy elobb utobb, javulas varhato. A korrupcio, a pisateszt eredmenyek, mind rossz iranyba mennek. Engem nem zavarna meg egy hibrid rezsim se, ha a fo iranyok jok volnanak. De itt csak az a lenyeg, hogy minel tobbet lopjanak, meg akkor is, amikor mar az unokaik is terdig jarnak a penzben.
Itt tobb adot fizetek, mint Magyarorszagon, de van sajat magannyugdijszamlam, amirol ha akarom, barmikor kivehetem a penzt (,60% adolevonas utan, amennyiben nyugdijas kor elott akarom felhasznalni.) Az egyetem itt is ingyen van, kulfoldieknek is, es van tenger, amin mindig fuj a szel, vitorlazni :-) De borzasztoan nehez uj szocialis kapcsolatokat kialakitani... itt is dolgozni kell, nincs kolbaszbol a kerites, de legalabb a fo iranyok jok.
A kulfoldieket itt sem szeretik, de valahogy megis kulturaltan kezelik oket...
De a szupermarket parkolojaban hangosan uvoltozo, es sorozo emberek bennem ugyanugy felelemet keltenek, mindegy, hogy arabok, vagy a tomegevel itt levo lengyel munkasok... Nekem aztan tok mindegy, hogy honnan jott, szarmazas fuggetlenul... Ha meg normalisan viselkedk, mint pl a szomszed torok par, vagy a jatszoteren levo bolgar anyuka a kisfiaval, aki almaval kinalja az en gyermekem, pedig semmien kozos nyelven nem beszelunk, ha normalisan viselkednek felolem ok is johettek volna barhonnan is...
Hajónapló Kedd. 2022.06.21 08:30:51
Tegnapelőtt leszedtük a maradék cseresznyét, ami csak a négy hadrafogható létrával elérhető volt.  Ezzel jóindulatú becsléssel a hatalmas fa teljes termésének mondjuk a 10-15 százalékát sikerült a magunk számára hasznosítani. A többi a rigóké. A szedést nem lehetett tovább halogatni, mert az érés…..
akiga 2022.06.21 22:32:08
Rögeszmés, kényszeres:
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6geszm%C3%A9s-k%C3%A9nyszeres_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

Ez egy betegség is állítólag. Néha én is érzem magamon, hogy illenek ezek a leírások. De ha egyszer egy eljárásrend, eszköz, stb... bevált, miért kéne ezen változtatni? Ám sokszor kiderül, hogy nem feltétlen indokolható racionálisan a bevett rituálé. Még ha be is látod ezt magadnak, akkor sem tudod valamiért abbahagyni. Na akkor az már betegség lehet...

Egyesek szerint ezek az enyhe autizmus jele is lehetnek, hogy az ember nem tud elszakadni a sajat/megszokott/belenevelt stb szokásoktól/tárgyaktól/rituáléktól.
A motorhiba nem jó dolog. Ülünk a dugóban, araszolgatás, aztán széles vászonra kívánkozó, drámai robbanás közepette vagy épp hangtalanul leáll az autó. Szinte azonnal felharsan mögöttünk a kürtszó és abba sem marad, míg az autómentő el nem vontat a forgalom útjából. Kínos és költséges, de lehet…..
akiga 2019.03.26 23:56:12
@kkm.furdancs:
A legnagyobbak (6 illetve 8 MW-os hagyományos szikragyújtású gázmotorok) Magyaroszágon kombinált hő és áramtermelésben, erőműként dolgoznak. A motor generátort hajt, a hőt pedig betáplálják a távhőbe, a füstgázból, a hűtővízből, és a kenőolajból is. Ezáltal ezek az erőművek relatíve magas hatásfokon működnek.
A villamosenergia rendszerben jól használhatóak szabályozásra is, mert gyorsan változtatható a teljesítményük, indulásuk másodpercek alatt megtörténik, és teljes terhelésen működnek akár néhány perc után.
Sok kisebb motor pedig közös "cégbe" tömörülve virtuális erőműként jelenik meg a piacon.
Hajónapló Szerda. 2018.04.04 21:36:29
Ááá prilis négyről / Szóól jona zének / Felszaba dulva /Zengjea nép... stb. Egyre inkább hatalmába kerít a déja vu érzés. Szóval, hogy átéltem én ezt már egyszer. "Annakidején" lelkes olvasói levelek áradoztak az épülő, szépülő szocialista rendszerünkről és a gaz imperialistákról, akik le akarják…..
akiga 2018.04.06 07:58:56
Szia!

A tegnapi kopárblog bekerült az index2 főoldalára!
index.hu/i2/
Ez azt jelenti, hogy jól dolgozol, és talán ma többen is elolvassák, mint máskor.

Érdemes lenne beszélned az indexesekkel, hogy mint nagy internetes médium nem akarnak-e veled tartani egy jó interjúra, a verseny kezdetére, hogy legalább a verseny alatt többen szurkoljanak Istvánnak.
Kíváncsi lennék milyen érzéseket kelt az olvasókban egy riport egy olyan emberrel, aki a kalandjait többnyire valóban magán adakozókból, és valódi saját bevételeiből finanszírozza, és nem a Közgép és az MVM pénzén indul kalandozni hatalmas kormánymédia háttérrel, majd tűnik el a semmiben, az eredménytelenség miatt.

Más téma. Minap olvastam, hogy aggódsz hogy a fiatalok elhagyják az országot. Sajnos mint 29 éves fiatal mérnök ez bizony a valóság. Néhány hónapja én is barátnőm is külföldön próbálkozunk. A jelenség korántsem egyedi. A barátaink közül rengetegen vannak külföldön. Anglia, németország, svájc, ausztria, hollandia. Mindegy, csak olyan hely legyen, ahol kiszámíthatóbb az élet, és nem elherdálják a nyugdíjpénzt, hanem egyéni számlán vezetik stb... Ahol az öngondoskodás része a fizetésnek, és nem az adózott, alig magyar bérből fizessem magamnak még azt is, mert a magyar állami rendszer egy feneketlen gödör...
A sok külföldön lévő, pedig tömegesen vonzza ki az újabb barátokat. Mert lassan hülye, aki otthon kínlódik, mikor külföldön minden egyszerűbb, jobb, de leginkább kiszámíthatóbb.

Mi is regisztráltunk külhoni választásra, utazunk is miatta 900 km-t.

Üdv: Akiga
akiga 2018.04.06 13:58:30
Rossz volt végignézni, hogy szeretett vitorlástelepünket előbb elveszik az egyetemtől mondva csinált indokokkal, majd meghirdeti az állami vagyonkezelő árverésre. Persze szerény köreink leggazdagabbika próbálta megvenni, no de az ő ajánlata után az MNV törölte az árverést. Majd kiírták újra, és a 'mi' vállalkozónk ajánlata után az árverést újból törölték. Majd jött a telefon: Ne induljon többet az árverésen, mert már meg van a tulaj előre, és csak neki eladó. Annyiszor törlik, ahányszor ajánlatot tesz, de most már jó lenne, ha nem szarakodna, mert megüti a bokáját... Végül a telep elkelt, fele annyiért mint a 'mi' vállalkozónk ajánlata. Hát így múlt el egy újabb Balaton parti telek dicsősége.
Amikor ez történik, hogy még csak nem is a "pénz beszél", hanem valami más érdek, akkor ott nagy a baj. És persze az a 600 millió, amit spórolt az új tulajdonos, azt az állam bukta el, vagyis megint csak a nép.
És most mint fiatal mit csináljak? forradalmat? Én csak normálisan élni szeretnék. Mivel van választás, hát választunk a lábunkkal, meg az autónkkal, és keresünk egy nyugodtabb országot, amit nem érzünk magunkénak, azért nem is érdekel, mi folyik itt... De az biztos, hogy itt a kórházban beszélgetve egy 80 éves úr előtt kell szégyenkezzek, hogy mi megy itthon, mert hogy ő jobban képben van, mint az, aki Magyarországon lakik. Mert itt mindenki ismeri a nemzetközi szervezetek elemzéseit, miszerint Magyarországon a korrupció az egekben, Orbánnak csak az eus pénz kell, semmi más, és az ELvándorlás pedig kritikus mértékű.

Na mindegy hát ez van... Valamiért ilyen írhatnékom volt, hát leírtam ide...
Hajónapló Hétfő. 2016.09.12 22:31:22
Persze hogy nem lett kész a tolóajtó. Hét végén nem illik zajongani, ezért nekiálltam esővédő huzatot varrni a bicikliutánfutóra. A varrógép (ráadásul bent a házban) mégse csinál olyan zajt mint kint a sikító. Az ok, ami miatt erre szükség van az, hogy mindezidáig akkor használtam a pótkocsit amikor…..
Hajónapló Szerda. 2016.08.31 22:54:13
Néha van olyan érzésem, hogy csak úgy írok magamnak és senki nem olvassa már ezt a blogot. De ma pl. felüdülés volt olvasni egy soselátott kommentelőt. Mattrica kijavított, hogy az egyik képen az amit én Komar mopednek néztem az  valójában Simson suhl (sr2e). Ezek szerint mégiscsak olvas…..
Hajónapló Hétfő. 2016.03.28 21:55:50
Remélem mindenkinek szép volt a Húsvétja, a mienk gyönyörű, pont olyan mint az összes napja az évnek, ennél jobbat el se tudok képzelni. J pihent amennyit csak tudott, a múlt hetet kórházi ápolással töltötte, a mamáját pénteken hozta ki a Péterfyből, nem akarom részletezni, de katasztrofális…..
Hajónapló Péntek. 2016.02.19 22:48:07
Na kérem, túlaggódtam a dolgot. Szilárd meggyőződésem volt, hogy ehhez a csaptelephez nem fogok gyári alkatrészt kapni Magyarországon. Ugye hajóra való cucc, ráadásul régi, uraságtól levetett holmi, RP barátom amikor átalakította a 42 lábas Hallberg Rassyját, megszüntette az egyik fürdőszobát, hogy…..
Hajónapló Szombat. 2015.10.03 20:15:53
Este kifejezetten "télszag" volt amikor kibaktattam a hajóra, hogy begyújtsak a kályhába. Sajnos ide jutottunk, hogy éjjelre fűteni kell. :( Nem nagy tűz, csak olyan himihumi hulladékfával gerjesztett, de mégiscsak fűtés. Reggel köd üli meg a víztükröt, de hamar felszáll. Minden…..
Hajónapló Szerda. 2015.09.30 21:31:49
Ma befejeztem a hőtároló padlóba a sóder betöltését. Ledöngöltem az utolsó, számszerint negyedik réteget, már csak a kétszer rostált ágyazatot kell leterítenem és leraknom a padlóra a téglaburkolatot, de azt majd csak ha kész az üvegház. Értesítés szerint műhelyben…..
Hajónapló Szombat. 2015.05.30 23:47:32
Rég írtam, de hát nem nagyon volt miről. Komoly dolog nem készült. Pocsék idők voltak errefelé. Napokig esett az eső, kihoztam a hajóról a varrógépet és  idebent a nappaliban varrtam, foltoztam a melósruháimat. Amikor kicsit javult az se tartott sokáig, kisütött a nap, aminek…..
Hajónapló Péntek. 2015.05.08 21:07:34
Régen írtam. De sok új nincsen. Bevallom kicsit lelazultam a nagy munka után, nem hajtok annyira ahogy szoktam. Volt három kemény nap. Kicsit nehéz róla beszélni. Ugye Amapola vitorlás hajónak épült, de eddig még sose jutottam el odáig, hogy felállítsam az árbocokat, összerakjam a…..
Olvasóink segítségét kérjük: mi lehet ez és miért építették? Az orosz RT televízió drónfelvételt készített a Moszkva közelében, egy erdőben felépített hatalmas "Tesla-toronyról". A szűkszavú kommentár szerint a kutatóbázison felépített nagyfeszültségű generátor…..
Hajónapló Kedd. 2015.04.21 22:08:48
In memoriam Deni. Aki olvassa a kommenteket már tudja, a Kisember írta tegnap, hogy Deni kutya nincs többé. Szerettük és ő is szeretett bennünket, most szomorkodunk.  Ma a tornác tetőn dolgoztam, óvatosan kell lépkedni, mert a nem túl ferde tetőn ugyan teli talppal meg lehet állni,…..