Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vokalpatriota

36 bejegyzést írt és 247 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrégen Rajcsányi Gellért közölte a Mandiner.hu portálon Bethlen Gábor egyik írását. Az írásmű egy levél, amelyben Erdély protestáns fejedelme a szultánnak fejti ki a tervét. A levélben első olvasatra meglehetősen hajmeresztő ötleteket ad elő, Lengyelország török…..
vokalpatriota 2017.01.10 14:53:43
Öhhö.
Pont kb. egy éve volt egy vitám valakivel, a török hódoltsági területeken való közigazgatásról. De először is: aki azt a századot a mostanival összehasonlitja, a törököt meg a terrorizmussal azonositja, és az akkori társadalmi berendezkedéseket a maival hasonlitja, az egészen biztosan prekoncepciókkal él eleve - és ez be is bizonyosodott.

A törökök a meghóditott területeken pl. senkit nem akartak semmilyen más vallásra kényszeriteni, ellentétben a korabeli keresztényekkel, ekik még a saját vallásukon belül is minden kis piszlicsáré eltérésért kardélre és máglyára hányták egymást.

A török meg még igazodott is a helyi adózási viszonyokhoz, és azt mondta: fizesd ugyanazt az adót, csak innentől nekem.
A többiben meg semmiben nem különbözött a korabeli magyar közigazgatástól, talán csak egy dologban: gyerekadót is szedett, gyerekben, hogy katonát neveljen belőle.

A meghóditott területek határvidékein meg aztán a magyar közigazgatás is beszedte az adót a török uralta területen, és leszarta, ha a törökk is megtette már korábban.

Bethlen meg azt mondta: fizetem a Portának az adót, oszt akkor békén hagynak - a korabeli viszonyok közt értendően persze.
Megvédte ezzel Erdély népét?
Meg.
Jobban, mint ahol nem ez történt?
Jobban.

Meg lehet nézni a népességet az egyéb területeken, before-after.
A Dunántúl pl.elnéptelenedett.

Mai szemmel erőltetve ráhúzni BÁRMIT, az hangulatkeltésnek jó, egyébre nem.

Mondjuk sikerülni sikerült...
A népszavazás után a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nevű, nagyjából egyszemélyes viccegyletről beszélgettünk a szerkesztőségben. Éppen nyúltam volna a billentyűzethez, hogy írni kezdjek róluk, jött a hír, hogy tényleg politikai erővé alakulnak és indulnak a választásokon. Orbán Viktor erre a hírre…..
  Az allergia ma már népbetegség, az allergiás betegek száma évről évre nő, 400 millió embert érint a világon, Magyarországon 2-3 millió embert. A legjellemzőbb tünetek az állandó tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, de gyakori a könnyezés, szemviszketés és a  különböző bőrtünetek is. Napjainkban…..
Születésnapi interjút adott a Kreatívnak Uj Péter, a 444 főszerkesztője. A három éve indult lap alapítójával készült beszélgetést akár a köztévé is készíthette volna tetszőleges Fidesz-politikussal – vagy a fénykorát élő Nap-kelte az MSZP vagy az SZDSZ bármely jeles képviselőjével. Ehhez hasonló…..
Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása Azzal szeretném kezdeni, hogy saját oldalam, a Pénzriport sem a jegybanktól, sem más külső forrásból soha semmilyen támogatásban nem részesült. Szakmai nézeteink is részben eltérők: míg a jegybank a múlttal folytonosságot vállaló, jövőre…..
Miért nem ért minket a Nyugat? Miért nem érti meg a Nyugatot Kelet-Közép-Európa? Magyarország és a kelet-közép-európai régió, valamint a Nyugat közötti félreértések, ismerethiányok és nézetkülönbségek okairól beszélt Oplatka András magyar származású svájci történész, publicista, a Magyar Tudományos…..
vokalpatriota 2016.04.22 16:01:34
vokalpatriota 2016.04.23 10:00:42
@Conchobar: Egyrészt én nem mondanám túl általánosnak, hogy a liberalizmus eszméjét jellemzően az arisztokrácia tűzte volna a zászlajára. Inkább a megjelenő és erősödő polgárság, illetve magyarországon persze a reformkor nagy alakjai - ez az időszak magyarország történetének - szerintem - legragyogóbb időszaka, bár persze ízlések és pofonok.

De nem az a lényeg, hogy ki vitte a zászlót, hanem hogy a felvilágosodás és liberális eszmék nélkül ma - kis túlzással - Te sem a neten írnád a hozzászólásaidat - és most nem a technikai fejlődés megvalósulására vagy meg nem valósulására gondolok...
Kínos, de egyben elképesztően vicces baki a NatGeón: a Morgan Freemannel készített, Isten nyomában Morgan Freemannel című sorozatuk első részének képe alá a technika ördöge egy másik epizód hangsávját keverte, ami olyan (gyerekes vagyok, tudom) vicces jeleneteket eredményezett, mint a fenti,…..
Ma tartották Los Angelesben a Star Wars hetedik részének exkluzív-vörösszőnyeges premierjét, és a sztárvilág krémje - no meg az a néhány szerencsés (?) rajongó, aki már láthatta a filmet - szuperlatívuszokban beszélt Az Ébredő Erőről. Megvallom őszintén, én csupán…..
Kigondoltam PRÁJD 2015.06.25 10:12:34
Jönnek megint... Buzik  és leszbikusok, meg olyanok,akik  maguk sem tudják mit és hova dugnak magukba. Kamionokon fognak vonaglani alig-ruhákban vagy apácaruhában provokálnak és elvárják, hogy ünnepelje mindenki őket. Azt is elvárják, hogy páran bántalmazzák őket. Azt is, hogy a…..
vokalpatriota 2015.07.15 16:02:53
@havaz.petty.rianás:

Nem húzok. Mulattatsz. :)

Vagy azért, mert egy dekalráltan nem PC blogon PC-t vársz el mástól, vagy azért, mert tiszte sor, hogy ez csak álca és szándékos "provokálás", hogy ugorjanak rá, de akkor meg szarul csinálod, mert kilóg a szándék és izzadós.

Pláne a válaszaid.

Nem baj, bemelegítésnek jó lesz.

De a fidesz-féle csubakka érvelés, amikor azzal ütsz valakit, amit éppen elkövetsz, elég...hm...egyszerű.

Ha nem tetszik, kapcsoltasd ki a kommentelést.

Pá, kis aranyom.
Puszpusz.
„Pompeius szobrainak felállításával Caesar a maga szobrainak is biztos helyet szerzett.” (Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok)   Van olyan, hogy politikai érzék. A politikai érzék súgja meg, hogy ebben vagy abban a helyzetben mi a politikailag lehetséges, illetve kívánatos…..
  Mi a helyzet? Ebben az évben háromszor győzött órási fölénnyel a Fidesz. Mindent megnyert, amit csak lehetett. Kétségbevonhatatlan és hatalmas választói felhatalmazás áll mögötte. A három választás egyúttal megerősítette a korábbi intézkedéseket és egyben…..
vokalpatriota 2014.10.28 07:50:34
@$$$=$$$: Természetesen be fogják vezetni a netadót és természetesen nem fognak most megbukni. Hogy 2018-ban mi lesz, azt meg senki nem tudja, az még nagyon messze van.

Az a gondolkodásmód viszont nagyon árulkodó - és számomra érthetetlen - amit GFodor képvisel.

Nevezetesen hogy bárki, akinek más a véleménye, ellenség, amerikai ügynök. Egyik pillanatban kijelentik, hogy az ellenzék megsemmisült a sci-fi kategóriába tartozó hatalmas Fidesz győzelemben, aztán jön egy - egyébként nem is olyan irdatlan nagy - tömeg, amelyik elégedetlen valamivel, DE AZ kizárólag csak az előbb említett megsemmisült ballibsi oldal ármánykodása, amelyik poraiból feltámadt a sci-fi győzelem után egy héttel, és csőbe húzza egyszerre Amerikát és Európát és ezek rögtön rátámadnak szegény kis Orbán kormányra...MERT MI NEM HIBÁZUNK!!
...és a szomorú, hogy ezt el is hiszik.

Ez tényleg az 50-es évek üldözési- és hatalommániás gondolkodásmódja.

G.Fodor az új Virág elvtárs a Tanú c. filmből, aki azt mondja:
"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik...az áruló."

Közben meg 2014-et írunk, nem 1950-et...
Nemrég ért véget valamelyik tévécsatornán az a műsor, amiben Pimaszúr ott aludt a Medgyesi Péter és Orbán Viktor urakkal is kiváló kapcsolatokat ápoló tévéproducer-étteremtulajdonos-parkololóművész Törökbálint-Tükörhegyi, kacsalábon forgó, 0-24-ig biztonsági őrrel…..
CSÚNYAIRODALOM - Legalábbis vannak erre utaló jelek. Olyanok, amelyeknek fényében ugyanakkor még szomorúbb, hogy mi lett belőle. Bencsik ugyanis tudott olyat alkotni, amiért mi, azon kevesek, akik olvasták, őszintén tudtunk, tudunk, amiért lehet és érdemes rajongani. Bencsik…..
A vadászat bírálói legtöbbször erkölcsi fenntartásaikat hangoztatják. Visszatérő „érvük”, hogy a vadnak nincs puskája. Ez igaz, és az egyenlőtlen helyzet valóban megkerülhetetlen erkölcsi kérdéseket vet fel. De az is evidencia, hogy az erkölcs gyökerei éppen onnan…..
vokalpatriota 2014.01.06 21:23:22
@little troll: Kedves little troll, a véleményed és meglátásaid szélsőségesek, kicsit gruftis-gótikus-világvége hangulatúak teli indulattal, és a saját logikád szerinti levezetésnek a legvége az, hogy az embernek semmi keresnivalója a Földön - tehát Neked sem.

Ez egyfajta idealista bölcsész világfájdalom, vagy Greenpeace-es, ez is belefér persze, ilyen is kell, de nem vezet sehová és az a tapasztalatom, hogy a sötét és ostorozó szavakon túl konkrét tettekben nemigen szokott megnyilvánulni.

A vadászok nagy többsége sokkal többet tesz a természetért és a környezetért, mint a nagy átlag. Említhetném pl. a rendszeres szervezett szemétszedést, stb stb. Javaslom a higgadtabb indulatmentes és gondolkodó tűnődést.
vokalpatriota 2014.01.06 22:01:30
@Cat_the_cat: a gond itt van: "és jöhetsz akármilyen szakmai érvekkel"

Innentől tényleg fölösleges - és egyoldalú - jönni bármilyen érvekkel...

Ha észrevetted, én senkit nem akarok meggyőzni arról, hogy szeresse a vadászatot és a vadászokat.

Viszont ettől még szomorúbb, amit idéztem.

És akkor a horgászokról még egyetlen szót sem ejtettünk...
vokalpatriota 2014.01.06 22:10:21
@Cat_the_cat: ízlés kérdése, ki állatszerető és ki nem, én pl. 10 kilós felnőtt testtömegűnél nagyobb kutya tartását megtiltanám lakótelepi panelban, mert véleményem szerint az is állatkínzás, de természetesen nem vagyunk egyformák...
...de legalább megpróbálom megforgatni a buksi fejemben az érveket, ha vannak és olykor - urambocsá! - még el is fogadom akkor is, ha nem az enyémek.
Mandiner blog Trafikország 2013.05.01 07:01:00
A bürokrácia ostorozója, C. Northcote Parkinson írja egy tanmesében: amikor egy atomerőmű építéséről kell dönteni valami bizottságban, akkor az atomerőmű költségvetését egy pillanat alatt megszavazzák; míg a biciklitárolóról a végtelenségig fognak vitatkozni. Az ok…..
Azt írja Ara-Kovács Attila annak kapcsán, hogy Észak-Korea felmondta a fegyverszüneti megállapodást déli szomszédjával szemben, egyúttal bejelentve a hadiállapotot: „a dolog ugyan komoly is lehetne, ha nem lenne olyannyira nevetséges”. A Magyar Narancs publicistája szerint abszurd,…..
Nekünk Brüsszel nem diktál! Nem leszünk gyarmat! http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-547487 ..
A vallások – köztük a kereszténység – ésszerűtlenek, csak ötletszerűen az emberekre kényszerített tanok együttesei, amelyek szemben állnak a tudománnyal és a gondolkodással – hangzik egy gyakori vélemény. Persze aki komolyan elmerült például a keresztény gondolkodás…..
vokalpatriota 2013.02.17 19:35:18
@Con Storm: "Mondjuk egy bizonyos IQ kell, hogy valaki megértse a bibliát... "

Nyilván Neked megvan ez az IQ, gondolom.

Kell hozzá egyfajta önteltség, hogy valaki ki merje jelenteni: megértette a Bibliát...:)
vokalpatriota 2013.02.17 21:34:14
@Con Storm: "Sőt! Brúnót sem égették meg, Párizsban látták utoljára.. miután az angolok kidobták..."

Nabazmeg, a Vatikánnak szólhattál volna, hogy ne kérjenek bocsánatot a máglya miatt. Pedig 1992-ben megtették...

Eddig is sejtettem, hogy ripacs vagy, de most már biztos.
Lázár János további, legalább 30 százalékos gáz- és áramárcsökkenést szeretne 2014 nyaráig. A Fidesz láthatóan nagy reményeket fűz a rezsicsökkentéshez, a januári 10 százalék után tovább nyomná lefelé az árakat, és a fogyasztóknál emiatt jelentkező megtakarítást a…..