Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gatts

0 bejegyzést írt és 130 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Nem csak a magyarok egyik kedvenc nyári célországa Spanyolország, a nyaralás sokakat csábít a tengerpartra vagy éppen Madridba. A fővárosban él immár tíz éve Lori, aki azt szedte össze, mire érdemes odafigyelni annak, aki a mediterrán országban töltené a pihenését. Mi az a…..
Régóta levelezünk mostani vendégünkkel, aki nagyon kedvesen válaszolgatott nekünk, de a személyes találkozót folyton halogattuk, ugyanis ő nem Magyarországon él. Végül úgy döntöttünk, távinterjút csinálunk, úgyhogy köszöntsétek szeretettel Nagymáthé Dénest, egyenesen Londonból (illetve…..
Gatts 2018.08.07 02:00:16
@Bobby Newmark: Terep2 kellett, hogy legyen, mert mindig így emlegettük és nem is értettük, hogy miért 2. Terep1-et nem is hiszem, hogy láttam valaha. Hogy bug, vagy fícsör volt, arra gondolom, az alkotó tudna válaszolni. :)

@dinazsolti: Ez a nyelv dolog nagyon furcsa, néha velem is előfordul, hogy észre sem veszem és bekerülnek angol szavak a mondandómba, különösen, ha munkáról van szó. Bár informatikusként ott alapból nem meglepő, de olyan szavakról van szó néha, amiknek van magyar megfelelője. De fordítva is előfordult, hogy angolul kérdeztek és hirtelen magyarul válaszoltam.
Nagyon számít a szituáció is. Ha fejben elkalandozom valamin és éppen a másik nyelven "gondolkodom", akkor esélyes, hogy jön a keveredés.
A legmeredekebb ilyen helyzet, amit máig nem tudok hova tenni, egy spanyol kiküldetésnél volt, ahol a helyi kolléganő mondott nekem valamit angolul, én meg kapásból rávágtam, hogy "hai, arigato". Mindketten eléggé meglepődtünk és fogalmam sincs, hogy az agyam épp melyik zugából ugrott elő, hogy japánul válaszoljak, főleg, hogy a nyelvet csak kicsit értem/beszélem, de van némi kötődésem hozzá (nem anime).

Egyébként különösen vicces volt úgy hallgatni ezt az adást, hogy én is Guildfordban vagyok most több mint egy hónapot. :) Nyitott szemmel fogok járni, hátha látom az úriembert.
A 100. és 150. adásunkat is hangosító Runyai Stúdió vezetője, Runyai Gábor podcastot is készít, és a legutóbbi adásba bennünket hívott meg vendégnek. Szó esett arról, hogyan vesszük fel a Checkpointot és milyen tanulságokat szűrtünk le így a negyedik évadot taposva, hogyan készülnek a cikkek a…..
Gatts 2018.06.27 12:27:06
@KirályTamás: Nem hiszem. A cikkeket most már inkább a retro.land-en keresd, ha pedig mindenféle napi szintű hülyeség kell, akkor a blog facebook csoportja javasolt.
Már írtunk róla a blogban is és Facebookon is, de még egy emlékeztető nem árt: hétfőn vesszük fel szeretett podcastünk, a Checkpoint (Mini) 100. adását, közönség előtt, és bárki eljöhet a felvételre (mobások is, de ők lehetőleg a küszöb alatt kússzanak be). Időpont: Július 17. hétfő 18:00…..
Twin Peaks-rajongók figyelem! Ti tudjátok hol találjátok a sorozat emblematikus helyeit? Mint a legtöbb (vagy talán mindegyik?) amerikai sorozat, javarészt ez is egy kaliforniai stúdióban forgott, de azért létezik olyan helyszín is, ami nem kulissza, hanem nagyon is valós.  A Washington állambeli…..
Jócskán lemaradva a konkurenciától, a Wizz Air is előrukkolt tegnap egy új, harmadik viteldíjcsomaggal. A cél persze most is az, hogy a cég növelje a kiegészítő bevételeit, újabb bőrt húzzon le az utasokról. A döntő többségnek ugyanis a Wizz Go csomag is felesleges pénzkidobás, de persze adódhatnak…..
Gatts 2016.11.30 15:26:50
@BéLóg: Én egy dolog miatt ülök ablak mellé mindig. Neki tudok dőlni a falnak és tudok aludni. A folyosón ez nem megy, egyfolytában nekimennek az ember vállának, nekitolják a kocsit, stb... Középen meg ide-oda billegek. Persze ez főleg hosszabb, 10-12 órás utaknál fontos nekem, de néha jól esik egy 2-3 órás repülésnél is pihenni.
A Ryanair vezére néhány éve szájkosarat kapott, mert a részvényesek szerint a gyökérség már ártott a cégnek, leállt a profitbővülés. Azóta nem küldi el a büdös francba az utasokat és maga a cég is kedvesebb lett - a bázishoz mérve ez viszonylag kis erőfeszítést igényel -, írtunk róla többször. De…..
Gatts 2016.05.13 12:47:27
@cradbox: A baj az hogy vannak olyan viszonylatok ahol csak a Ryanair/Wizzair biztosit közvetlen járatot. Elég gyakran járkálok oda-vissza munkaügyek miatt. Egy hónap alatt 3-szor jártam meg Budapest-Madrid-ot és még várhatóan lesz pár alkalom. Utálom mindkettőt, de sajnos kénytelen vagyok őket választani, ha 3 és fél óra alatt meg akarom járni 5 és fél + átszállás helyett...
Szóval nem feltétlenül olcsójánosságról, vagy buliturizmusról van szó, van hogy üzleti ügyben sincs jobb választás sajnos...
Gatts 2016.05.13 15:46:52
@csadeev: Ennek örülök, de én november-decemberben voltam itt, aztán most április-május-júniusban rohangálok oda-vissza. :)
Talán akkor már a júniusi utakat tudom náluk szervezni.
Köszi!
Vannak rossz dolgok is Finnországban. Itt sincs kolbászból a kerítés, télen hideg van és sötét, nyáron hideg van és éjjel is világos. Húsvétkor pedig mämmit esznek. Fotó: yle.fi Én szeretek itt élni. A hideg nem zavar, sőt, jobban bírom, mint a kánikulát. A fényviszonyok nincsenek nagy hatással…..
A Star Wars egyik fő vonzereje mindig is a vagány űrhajókban rejlett. Vagány, mert sosem a használhatóság volt a fontos, hanem az, hogy jól és érdekesen nézzenek ki. Lucas már azelőtt tudta, milyenek lesznek az X-szárnyúak és a Tie-vadászok, mielőtt a sztori készen állt volna, erre itt egy…..
A tegnapi Vissza a jövőbe poszt után itt az újabb: az összes mainstrem online újság és filmes szakportál azon kesergett, hogy jóformán semmi sem valósult meg az 1989-es Vissza a jövőbe 2-ben megjövendölt 2015-ös év kütyüiből. Pedig dehogynem! Direkt újranéztem Robert…..
Gatts 2015.07.20 13:24:37
@Andie: A 80-as években kezdett elterjedni a Laserdisc, elsősorban filmek tárolására. Az pont egy ilyen bakelit méretű CD lemez volt lényegében. Úgyhogy a technológia létezett, nem csak fantáziálás volt a filmben. Itthon viszont sohasem találkoztam vele, a VHS után nagyjából rögtön a DVD korszak következett.
Ha valaki lemaradt volna róla, Checkpoint nevű podcastünk mellett elindult egy spinoff, a Checkpoint Mini, amiben csak egy konkrét régi játékot vesézünk ki, illetve próbálunk ki újra, és nézzük meg, mennyire állta ki az idő próbáját. Ennek a vadhajtásnak rögtön a második…..
Legutóbbi írásunkban megérkeztünk az észt fővárosba, és mindjárt tömegközlekedtünk is egy jót. Magából a városból viszont még csak a külsőbb kerületeket láttuk, pedig a lényeg az óvárosban van! A Baltikum két ékszerdobozából a legnagyobbat már megmutattuk, most pedig…..
Gatts 2015.06.26 02:06:09
Sajnos az a baj, hogy nagyjából annyi a látnivaló, amennyi itt a képeken is látszik.
Március végén jártam Tallinnban. Két hetet töltöttem Helsinkiben munkaügyben (egyébként észteknek dolgoztunk) és az egyik hétvégén átkompoztam megnézni a várost.
Az óváros valóban szép, még a nyálkás, esős, szürke időjárás ellenére is, ami akkor uralkodott, megvolt a maga hangulata. Viszont nagyjából 2 óra alatt az egészet be lehet járni és utána már csak kóvályog az ember egész nap újra és újra ugyanazokon a részeken. Megkíséreltem kinézni a város többi részébe, de semmi érdekeset nem találtam. Meg lehet nézni még a régi stílusú, fából épült halászházakat, de lényegében az is egy egyszerű lakónegyed, kb. annyira érdekes, mintha itthon nézegetnénk, hogy más emberek hol laknak. A város többi része pedig modern, de érezhető kicsit a poszt-szovjet hangulat.
Félreértés ne essék, amit láttam, tetszett, jól is éreztem magam és valami zseniálisat ebédeltem (azóta is vágyom újra egy jávorszarvas steak-re), de magát a várost maximum egy hétvége alatt teljes egészében be lehet járni, sokkal hosszabb időt nem nagyon érdemes ott tölteni turistaként.
Észtország többi részéről nem tudok nyilatkozni, Tallinon kívül nem volt alkalmam más helyekre is eljutni. Úgy már lehet, hogy megérhet egy hétvégénél hosszabb látogatást is.
A poszt mindenesetre tetszik, sok kellemes emlék ébredt bennem a képek láttán. :)
Finnországban hideg van, meg sokat isznak, és jók (voltak) a távközlésben – ha megkérdeznénk az utcán pár embert, valószínűleg ilyesmi, erősen sztereotip válaszokat kapnánk. Pedig a finnek ennél sokkal érdekesebbek és ezt most be is bizonyítjuk. A legendás Berlusconi-pizza…..
Az elmúlt napokban körülbelül minden a Szürke ötven árnyalata című filmről szól (de azért él a remény, hogy ez is csak múló hóbort és mint ilyen túlélhető), a pletykák pedig arról szólnak, hogy a szenvedélyes viszonyba bonyolódó két főszereplőt alakító színész,…..
Gatts 2015.02.17 13:29:58
@Lenina Huxley: "Ez nem hiszti. Nem ismerjük egymást, csak az kommenteken keresztül. A helyesírásod a ruhád.
Ugye te sem szeretsz toprongyba öltözve közösségbe járni?"

Most akkor te is toprongyban jársz, vagy a névelő tévesztés bocsánatos? :)
A poszt információ értéke részemről rendben volt, ha hiba volt benne, elsiklottam felette, mert nem erre figyeltem. Engem is nagyon untat már minden blogon minden poszt alatt a nyelvtanon való hintázás, pedig úgy gondolom, én is rendesen írok.
Gatts 2015.02.18 13:46:42
@Lenina Huxley: Ne haragudj, kicsit megkavart, hogy a komment alatt van a név és nem felette. :) Így természetesen nem neked szólt, sőt, ahogy elnézem, hasonló állásponton vagyunk.
A kezdet rendkívül egyedi pillanat. Tudd meg hát, jelenleg 10191-et írunk. Az ismert világegyetemet IV. Shaddam Padisah Császár irányítja. Az apám. Ebben az időben a legértékesebb anyag a Fűszer-Melanzs. A Fűszer meghosszabbítja az életet. A Fűszer kitágítja a tudatot. A Fűszer létfontosságú az…..
Gatts 2014.12.19 02:18:07
Köszi a cikkeket! Elolvastam mindkét részt, nagyon kimerítő volt, még úgy is, hogy számomra sok újdonságot már nem mondott. Sokat olvastam már a témában, mindig elgondolkodtat, hogy mennyire más lenne a mai filmes világ, ha soha nem kezdtek volna bele a Dune projektbe. Sok ma ismert, népszerű cím talán soha nem készült volna el, vagy nem olyan formában, ahogy most ismerjük.

A Dűne könyveket is olvastam, már csak ezért is kedves a téma. A Lynch féle Dűnében engem mindig a hangulat fogott meg igazán, a könyv nélkül valóban elég kusza az egész. A kettő együtt viszont elég jól kiegészíti egymást az én szememben.
Szerettem volna pár dolgot hozzátenni még (az időszámításról, a Bene Gesseritről, stb...), de úgy látom, mások már megelőztek és jól összefoglalták, amit szerettem volna. Szintén említve volt, de jót mosolyogtam a Duncan Idaho-s megjegyzésen. Olvasd csak el a többi könyvet... :)

Reménykedtem én is hosszú ideig egy új feldolgozásban, ami esetleg tovább viszi a történetet és a többi könyvet is feldolgozza, de az említett vallási, filozófiai, politikai okok miatt kétlem, hogy manapság olyan változat elkészülhetne, ami az eredeti könyvek lényegi mondandóját vissza tudná adni. Ahogy halad előre a sztori, ez egyre inkább igaz. Az első könyv még egy mozgalmas sci-fi. A Messiás már egészen más, a Dűne Gyermekeit pedig helyenként már kifejezetten lassúnak éreztem. Az Istencsászár pedig szerintem már konkrétan nehéz olvasmány. Pár évvel ezelőtt újra elkezdtem őket és annál a résznél akadtam meg végül, mert egyszerűen pár nagy monológ és párbeszéd a vallásról, a hatalomról egyszerűen megfeküdte a gyomromat (érdekes, régebben simán végigszaladtam azon a könyvön is).
Szóval megfelelő filmes adaptációt egyszerűen képtelenség lenne készíteni belőle, könnyed, nyári, látványos blockbuster-t meg teljesen értelmetlen lenne.
Amiben még bízom, hogy manapság nagyon igényes TV sorozatok készülnek. Ha esetleg valami csatorna (szigorúan kábeles, FX, AXN, HBO, vagy hasonló) rászánná magát, hogy egy 6 évados (könyvenként egy), komoly sorozatot összehozzon belőle, az talán működhet. A látvány persze helyenként biztos megsínylené, de nem is ez lenne a lényeg, csak szedjenek össze jó színészeket és vigyék bele megfelelően a mondandót.

A végére egy apróság. Nem trollkodni akarok, de nem egyértelmű az a rész, hogy a homokférget még Lucas is lenyúlta és belerakta a Jedi visszatér-be. A könyvbelire gondolsz, vagy kifejezetten a fogas porszívócső design-ra a filmből? Csak mert a Jedi visszatér elvileg előbb volt, mint a Dűne. :)

Na de a lényeg, hogy még több hasonló mély elemzést kérünk! :)
Gatts 2014.12.19 02:22:36
@Gatts: Izé, a TV csatornáknál az AXN az AMC akart lenni. :)

Azt meg kifelejtettem, hogy nem csak az érdekes, hogy mennyire merész távlatokba helyezi Herbert időben a történetet, hanem, hogy a könyvekben lazán ugrál évezredeket, a történet mégis lényegében összefüggő. Ilyet sem nagyon láttam másnál.
Korábban már zümmögtek arról az éterben, hogy az Adéle élete feltűnő megjelenésű csábítója a Mission: Impossible negyedik része után újabb kémfranchise-hoz adja szédítő báját, de akkoriban azt mondtuk, hogy ez túl kézenfekvő lenne, hogy igaz legyen. Aztán kiderült, hogy…..
Médiaviagra Hollywoodi hasonmások 2014.08.31 15:20:01
Színészek és színésznők, akiket még a saját anyjuk is összekeverne.  Kattints a képre a galéria megnyitásához!..
Gatts 2014.09.01 14:59:41
Fokozódik a helyzet Gallifrey környékén: bő egy hónap van hátra az évadnyitóig, egy fatális hiba folytán teljes forgatókönyvek szivárogtak ki a netre, és végre megkaptuk az első igazi, tisztességes hosszú előzetest is. ..
Az egyedülálló anya (Melissa McCarthy) új otthonba költözik, de mivel éjjel-nappal dolgozik, kénytelen a szomszédban élő alkoholista szerencsejátékos (Bill Murray) felügyeletére bízni kisfiát. A fickó aztán nem is szórakozik, egy felkoppintott sztriptíztáncos (Naomi Watts)…..
Budapesten a KMO művházban volt egy jó kis retrojáték-kiállítás, ami felidézte gyerekkorunk kedvenc játékait. Meg lehetett tekinteni azokat a legókat, kisautókat, lemezjátékokat, stb., amikkel sokan múlattuk az időt. A bloghoz érintőlegesen kapcsolódik a kiállítás, de volt…..
Kordos Szabolcs Eszem-iszom, Hungary című riportkönyvéből már idéztünk néhány részletet az Urbanistán. Akkor a török büfékbe kalauzolt el minket a szerző, most egy másik fejezetből olvashattok pár részletet. Ebben egy fesztiválpultos lány mesél az élményeiről, arról,…..