Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Julio cesar

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ fővárosai közül csak Budapestnek vannak gyógyfürdői és epekedve irigyelt fürdőkultúrája. Ha nincs a II. világháború, akkor az urbanisztikai fejlesztések miatt most mi lehetnénk Mekka Mekkája. Vágó József tabáni űrváros terve. Jobboldalt a budai várpalota (Fotó. Fszek.hu)..
Amióta megnyílt az Art on lake, azóta tervezem, hogy csónakba pattanok a Városligeti-tavon és átevezek a műtárgyak között. Sőt, még csak beton és gaz volt a tó helyén, amikor én már petíciókat írtam magamban a városhoz, hogy újra öntsék el vízzel a területet, hiszen…..
Nemrég jártunk már a Szent István körúton, akkor azt mondtam, a második legszebb lépcsőházat mutatom be nektek a környéken. Itt pedig a legszebb következik. A Szent István körút a Nagykörút legrövidebb szakasza, Lipótvárost (az V. kerület északi felét) és Újlipótvárost (a…..
Ha talán nem is mindenki, e blog olvasói biztosan tudják, hogy az új médiatörvény július 1-től már alkalmazható az internetes és nyomtatott sajtótermékekre is. A reakciókat látva, most megpróbálunk tisztába tenni néhány dolgot az új szabályozással kapcsolatban.Abban…..
Vastagbőr Ki lesz az első? 2011.07.01 11:41:00
Csak a zavarosban lehet igazán jól halászni, az új Médiatörvény pedig tökéletesen alkalmas erre. Itt van mindjárt maga a regisztráció: "A törvény hatályba lépéskor már működő, de sem a Hivatal, sem a KÖH nyilvántartásában korábban nem szereplő internetes…..
Első körben szögezzük le: semmi. Nem vonultak ki kotrógépek, nem vágják a fákat, nem ölik meg a környéken található kiskutyákat és gyerekeket, sőt, nem is fogják. Van ugyan egy koncepció a terület hasznosításáról, de ez még csak ötlet szintjén merült fel, ráadásul köze…..
Julio cesar 2011.06.17 18:30:38
@Magyarósi Csaba:

Igen, sok dolog van amiről érdemes beszélni!
Így arról is, hogyan lesz Budapest olyan hely ahol gyereket tudsz nevelni és jól érzed magad, nem kell kiköltöznöd Maglódra vagy mittudomén hova, ha már lejártak az egyetemi évek és hirtelen családossá váltál.
Egy olyan város, amelyik nem Európa legszennyezettebb levegőjű fővárosa.

Szerintem ehhez parkosítani kell és nem a jelenlegi parkokat beépíteni. Mert 22 db. 100nm-es borospince a Tabánban + a fényképeken látható felépítmények + kerthelységek + ehhez utak gyakorlatilag a park teljes beépítését jelentenék.(hacsaknem szárnyai nőnek a vendégeknek és a vendéglátóhelyeket ellátó dolgozóknak.)

A Vár maga egy egész pincerendszer. Ha lenne ekkora igény borturizmusra ott óvatosan lehet fejleszteni, bár így is legalább 3 ezer nm-nyi borospice működik ott. Bőven ellátják a forgalmat. A Krisztina téren is vannak helyek, pl. az Alagútnál ha lejössz a Várból ott éppen tönkrement egy Vinotéka.
Ugyanis nincs erre ekkora igény és emiatt nem fognak idejönni.
Rendbe kell tenni a várost, leszedni a hajléktalan román cigányasszony koldust a Lánchídról (már van is egy jó kis gyaloghíd - én naponta ott jövök haza) és okosan felújítani azt ami van.
My two cents ahogyan Dákiában mondják.
Julio cesar 2011.06.21 17:10:12
@Magyarósi Csaba:

Kedves Csaba,

Nem olvasod el a kommenteket? Tételesen, többször és többen is leírták, miért nem szabad beépíteni azt a parkot.
De közelítsük meg másfelől... A Bojár Iván által gründolt szőlőkarók felett néhány lépésnyire van egy hatalmas autentikus pinceborászat (1400 nm!):
www.kiralyiborok.com/kiralyiborok_elements/home.html
Itt olvasható, hogy:

"Történeti áttekintést nyújt Magyarország 6 borrégiójáról, és az azon belüli 22 borvidékéről. Bemutatja azok jelentősebb borászatait, borfajtáit, pezsgőit. Megemlékezik a Budán őshonos középkori szőlőfajtákról (Juhfark, Bálint, Kövérszőlő, Királyszőlő, Piros és Fehér Lisztes) "
Ott borozni is lehet.
De van a Várban máshol is (500 nm) például:

www.magyarborokhaza.com/

Ott mit is lehet csinálni? Ugye kitalálod?

"Szeretettel várjuk a Magyar Borok Háza – Budai Vár pincéjében, ahol megkóstolhatja Magyarország 22 borvidékének legjobb borait."

De hol van az autentikus magyar Grinzing? Hát Budafokon:
www.borvaros.hu/

Ott mit is lehet csinálni?

"A budafoki pincerendszer turisztikai vonzerejének növelése érdekében skanzen-szerű Borutca kerül kialakításra, amely Magyarország tíz borvidékét jeleníti meg az egyes vidékekre jellemző pincehomlokzattal, ill. borászati múzeum létrehozásával magát a mesterséget is meg kívánjuk ismertetni a látogatókkal"

Vagyis egy olyan tervet nyomtok, ami a Várban több helyen illetve Budafokon már megvalósítottak sokezer négyzetméteren.
Az Alagút mellett éppen tönkrement egy Vinotéka, pedig az közelebb lenne a Várhoz, mint a Tabán. Én ott lakom, ott járok, nap mint nap igazítom el a turistákat, hidd el nekem.

Mindettől függetlenül a parkot teljesen szétbarmolná ez a jogellenes és az egész első kerület tiltakozását kiváltó kocsmanegyed ötlet, de gondoltam másfelől is igyekezlek meggyőzni.

Gondolom ezeket az érveket is a nagy szellemi felkészültséget igénylő "ugyan dehogy" érvvel fogjátok lesöpörni.
Julio cesar 2011.06.21 21:31:59
@Magyarósi Csaba:

Természetesen a Tabán mint zöld közpark az összes budapestié, ahogyan azt Tabaniember is írta, vagyis bárki jöhet például piknikezni. Persze minden normális lokálpatrióta gondolat abból fakad, hogy a saját környezetét az ember a magáénak érzi, óvja és szereti. Talán ezzel még nem találkoztál máshol, de hidd el: létezik és ez jó!

Az egy érdekes felvetés, hogy egy központosított Budapest kellene, ez túlmutat ezen a témán.
Azért itt helyi önkormányzati szinten város nagyságú településrészek vannak, így elég furcsa lenne, ha ezek közvetlen képviselet nélkül maradnának.
Ilyen utoljára a kommunizmus alatt volt, úgy hívták, hogy tanácsrendszer. Ennek ellenére akkor is voltak működési problémák, tehát önmagában a központosítás nem old meg semmit. Sem helyi, sem országos szinten. Egyébként szerintem Budapesten a legnagyobb marhaságot éppen Demszkyék követték el a felesleges metróprojekt erőltetésével - és nem a kerületek.
Még április végén írt nekem Németh Dani, alias Mutáns tehén, hogy van néhány fotója, pontosabban ahogy ő fogalmazott, digitális munkája a fővárosról, ami esetleg érdekelheti az olvasókat. Dani kimegy a helyszínre, megnyomja az exponálógombot, aztán elkezd maszatolni a…..
Julio cesar 2011.06.17 14:17:20
Világörökség része lehetne napjainkban a Tabán, ha a borászatáról is ismert romantikus hangulatú városrészt nem bontották volna le már a XIX. század végén és a XX. század elején. Amit  a II. világháború meghagyott azt Rákosi tüntette el. Civilek egy kisebb csoportja…..
  Van ugye a Szeretem Budapestet Mozgalomnak ez a Szexi Budapest elképzeléscsomagja, amelyiknek egyik sarkalatos pontja a budai borkultúra feltámasztása, vagy legalábbis megidézése. Ennek egyik eleme, a Vár keleti lejtőjére telepített kis szőlőültetvény már meg is valósult.…..
Julio cesar 2011.05.05 09:08:28
@Berkut:
Azért látszik, örülsz annak, hogy a Te környékeden nem fognak kocsmát építeni melléd/eléd/mögéd stb. Ugye, hogy jobb így? Én is így gondolom.
Julio cesar 2011.05.11 22:01:27
@Berkut:
Egy városfejlesztéssel foglalkozó barátomat is megkérdeztem erről és érdekes, ugyanarra a véleményre jutottunk. Szerinte ez az elképzelés tipikusan a 80-as évek visszaidézése, ami nagyjából semmibe veszi a város lakóit, csak jöjjön a "devizás" turista és igyekszik mindenféle általuk jónak gondolt dologgal kiszolgálni. Ezzel szemben a mai sikeres városfejlesztési megközelítések a város organikus fejlődésére koncentrálnak (pl. mediterrán lassú város mozgalom stb.), ami szorosan összefügg az ott lakók közérzetével. Egyébként én sem találkoztam olyan turistával a Várban, aki nem jutott volna minőségi borhoz ha meg akarja kóstolni: ez egy álprobléma.

A másik ami eszembe jutott, a mindenáron megoldás keresése olyan problémákra, melyek valójában nem léteznek.
Egyébként a kerületi polgármester is határozottan ellenzi a beépítést - a testülettel egyetemben - és igazuk van.
Julio cesar 2011.05.15 16:23:25
@Berkut:
Becsületére legyen mondva, ezen a blogon nincsenek letiltva az ellenzők, ezúton is Köszönjük!

Bojár Iván saját oldalán (SZEBU), továbbá facebook oldalán letiltotta és törli a kritikákat... Megteheti, hiszen a saját oldala, bár akkor ne beszéljen ötleteinek társadalmi vitájáról.

A valódi gond az, hogy a felületes mainstream média (MTV, HVG Index) nagyrészt kritikátlanul leadja az elképzelését és körbekürtöli vele a fél világot. Az ellenzőkkel szemben pedig a fő érv: itt az indexet idézem "pedig nem." "pedig dehogyis." Itt egy kicsit elgondolkodik az ember a hazai felsőoktatás... de hagyjuk.

Ami nagyon érdekes, hogy kizárólag az ellenzők kezdték végiggondolni az egész eszement ötletét, konkrétumokkal (pl. a grinzingi hasonlat cáfolatával - csupán 6 millió nm például a különbség, ugye csekélység bár sramlizene helyett gondolom a cigány húzná) és még lehetne sorolni.

Az ellenzők között elárulom borász, városfejlesztő, történész, kertész és szociológus, pedagógus egyaránt megtalálható. De minket nem kérdeznek. Kizárólag Bojár Iván nyilatkozik fűnek fának.

Valójában tehát ezen a fórumon, a kommentekben olvasható - ha valakit érdekel a téma - szinte az összes szakmai érv. Az egyik oldalon. A másik egy álom. Lázálom.
Kistérségek Nm-árak (forint) Forgási sebesség (2009-es adatok) Abaúj-hegyköz 50 ezer 0,9 % Bodrogköz 40 ezer 0,5 % Sellye…..
Julio cesar 2011.05.11 22:33:25
@ani36:
Erre jó példa a budaörsi önkormányzat, akik olyan telekadót vetnek ki, ami egyedülállóan magas olyan hétvégi telkeken, amit kisnyugdíjasok művelnek. Igaz, ha valaki bejelenti magát, akkor mentesül, ha jól tudom. Egyébként is egyre többen laknak Magyarországon hétvégi házakban. lehet, hogy nem is rossz ötlet...
Julio cesar 2011.05.12 18:46:06
@dear plastic:
Amire én példaként gondoltam, Budapest határán van, így értéke magas és ha van autód percek alatt bennvagy. Ezek nem lerohadó házak, hanem a tulajok által gondosan felépített, téliesített víkendházak, úgy 30-50 nm között. Nincs rezsi, nincs lakásköltség. De nincs viszont közművesítés sem, így akik ideköltöznek valóban felvállalnak egy sor problémát (esővíz tisztítása, ivóvíz szállítása, emésztő ürítése, fűtés megoldása stb.)
Vagyis lényegében ezekre is igaz amit írsz, de cserébe közel Bp és teljesen zöld a környezet.
Biztosan emlékeztek a Budapest lehet a legmenőbb város a térségben című posztra, amiben a SzeBu városfejlesztési koncepcióját karoltuk fel, és továbbítottuk nektek a saját olvasatunkban. Azóta megtörtént az, amit blogokkal kapcsolatban ritkán tapasztalhatunk, és amivel az Egy nap…..
Julio cesar 2011.05.05 11:53:00
@Gery.Greyhound:
Láttál olyan vendéglátós helyet, ahol kézben vagy lovon, kerékpáron viszik be a kaját, piát? Egy várostervezésnél szükséges kiszámolni, hogy a fejlesztés mekkora forgalmat okoz, hogyan közművesítik a területet és ahhoz milyen úthálózatot kell biztosítani. A terv beszél kerthelységekről és a képeken pince feletti építmények is láthatók. Vagyis nem kizárólag a tiszta pince nm-el kell számolni, hanem a turistabuszok és a vendéglátóhelyeket ellátók autóparkolásáról, a szükséges közműhálózat és az ahhoz szükséges építkezésről továbbá az ellátó utakról. ha ezeket józanul kalkulálod, akkor lényegében nem sok marad a parkból, azt is széttapossák majd.

Azért parttalan a vita mert, ha nagyon akarnának igényes éttermeket, pincéket, akkor logikusan kínálkozik a Várbazár. De azzal az a gond, hogy műemléki védelem alatt áll. Hát ezért fontos megbontani a Tabánt, mert ha már sikerült, akkor onnantól tovább lehet ötletelni, borhotelről stb.
Julio cesar 2011.05.05 11:53:57
@orient:

Várbazár? ha odateszik, meghívlak! :)
Julio cesar 2011.05.05 12:01:59
@orient:

Amikor a régi Tabánt a 30-as években lebontották, akkor az éttermek áttelepültek a kerület más részeire, de nem egybe, hanem szétszórtan. Az én meglátásom szerint egy foraglomcsökkentett Várnegyed és a "szoknyája" ami szétterül, meghagyva annak zöldterületeit és a meglévő helyeket kiegészítve pl. a Várbazár felújításakor felszabaduló helyekkel lehet a válasz a kérdésedre.
budai szőlőprojekt - breaking news Minden hétköznap reggel az ominózus szőlőültetvény előtt haladok el 2x és reggel arra lettem figyelmes, hogy kaszával, kapával felszerelt kertészek serénykedtek a területen. Egyből gondoltam, hogy ez nem lehet véletlen, éljen a média hatalma…..
Julio cesar 2011.05.05 09:28:28
@OkoskaTo:rp:

Én a látvány-szőlőtervet egy kerületi fórumon már korábban is a többi fejlesztéshez viszonyítottam, ezt lehet közgazdasági kérdésnek is tekinteni. Az erőforrások szűken állnak rendelkezésre (pénz) és azt többféleképpen el lehet költeni. Mire költenéd ha lenne 14 milliód? Abból lehet lépcsőt felújítani, nyilvános WC-t kialakítani a Vár más részein (ott a közelben működik egy, de máshol nem is nagyon tudok...) és így tovább.

Számomra a vári "szőlő" (ha látok ott szőlőt kiveszem majd az idézőjelet) jelkép, de másképpen:
A látványberuházások kicsiny paródiája, az értelmetlen pénzköltésé. Például sík terepen alagutat építeni vagy völgyhidat, vagy 4-es metrót és még sorolhatnám.
Senki nem mondhatja, hogy nem lelkesedtem a budai Vár lejtőjére telepített szőlők iránt. Már az első pillanattól kezdve remek ötletnek tartottam, a megvalósítás hírének is örültem, sőt a - szerintem nem túl szerencsés - tabáni pincékkel szemben pozitív példának állítottam…..
Julio cesar 2011.05.03 15:15:44
@Vat:
Park az ott volt eddig is csak ingyen, az ál-szőlészet csak rontott a helyzeten.
Julio cesar 2011.05.03 15:36:00
@Vat:

Tudomásom szerint ez a projekt egy adott időszakra vonatkozott, tehát el fog jönni a pont, ahol elfogyott a pénz és nincs aki művelje a kertet (ha marad valami)
Ehhez szükség lesz egy új projektre, mely visszavezeti a budai vár túlnyomórészt értelmiségi (orvos, muzeológus vagy éppen város-arculat tervező) polgárait a rurális, paraszti munka verítékes, de egyúttal sok örömmel is kecsegtető világába. Erre már most fel kell készülni, esetleg ingyen szerszámokkal segíteni őket, elmagyarázni hogyan kell a kapát fogni, gyomlálni, ilyenek.

Persze addig majd áll a rendelés, zárva tart a könyvtár és a város-arculat-tervezés is megszakad, igaz utóbbi talán nem is olyan nagy baj.
Julio cesar 2011.05.03 18:40:56
@kamarawood:

Ok. De akkor telepítsük az egészet vissza szőlővel.
Első kör: XII. kerület, lássuk mire jutunk.
Múlt héten írtam itt az Egy nap a városban blogon arról, hogy a Budapest-Prága-harcban bizony vesztésre állunk, de megígértem azt is, hogy rövidesen beszámolok a kilábalás esélyéről. Arról az útról, amin végigjárva lehetőségünk nyílik arra, hogy Budapest a régió…..
A Wikipédia definíciója szerint "a gerillakertészet (guerrilla gardening és avant-gardening) erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken, ahol arra…..
A hamburgersorozatunk eredményhirdetése után talán az volt a legsikeresebb írás az Egy nap a városban blogon, amikor a Szeretem Budapestet mozgalom integrált városfejlesztési koncepcióját ismertettük. Több, mint 75 ezren olvastátok az írást és tízezer facebookos like is érkezett…..
Mandiner blog Puskát tölts! 2011.04.06 07:01:00
„Kedves életének ezt valaki nem vallja, Dicsősséges nevű hírét az utálja, S hazája oltalmát semmi jónak tartja.” (Rimai János - Katonák hadnagya)   Pósán László javaslata, miszerint a Magyar Férfiembereknek minimális katonai kiképzést kellene kapniuk, nem…..
Vastagbőr Álamfő 2011.03.19 16:41:00
Schmitt Pál köztársasági elnök úr tavaly szeptemberben Bécsbe utazva megállt a hegyeshalmi Paprika Csárdában, gondolom evett-ivott, majd egy kedves kis üzenetet hagyott a helyi "hírességek falán"... Hát igen, necces ha nincs a szövegíró stáb a háta mögött, és…..
A Gyöngyöspatán parádézó Magyar Gárda áprilisban Hajdúhadházt tervezi nonstop járőrözéssel befoglalni. A rendfenntartásért hivatalosan felelős magyar rendőrség egyelőre nem kíván közbeavatkozni. Eközben a Jobbik programjával szembenálló budapesti civilek ingázást…..
Julio cesar 2011.03.19 16:58:40
Julio cesar 2011.03.19 17:14:58
@HUN_Sector: ismerem a videót. Szerintem semmi másról nem szól, mint erődemonstráció, hogy a védelmi pénzt rendesen tejeljék a vendéglátósok.
Kötve hiszem, hogy ezek például odamennének ha valahol azért bántanak valakit mert cigány. Sőt elképzelhető, hogy sok cigány családnak uzsoráznak és nyomorba döntik őket.
Julio cesar 2011.03.19 17:29:39
@Joe84: Ezzel vitatkoznék. Az USA-ban tényleg vannak igazi kemény etnikai alapú bűnözői csoportok, kiterjedt börtönkapcsolatokkal, drogterjesztő hálózattal, fegyveresekkel stb. Szerencsére most még nem tartunk ott, de eljuthatunk odáig. Lehet, hogy a mostani időszakot 10 év múlva a szerencsés aranykornak fogjuk gondolni...