Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ad Dio

22 bejegyzést írt és 13020 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Elmaradt az idei Tusványos, így Orbán Viktor ezúttal nem élőszóban, hanem a Magyar Nemzet hétfői számában adta közre aktuális politikafilozófiai meglátásait. Írásművében elsősorban a címbéli állítást igyekszik körbejárni.   Valójában már az is jócskán megkérdőjelezhető, hogy a liberalizmus és a…..
Ad Dio 2020.09.25 14:16:38
@Almandin:

Ne keverd össze azt, hogy a Laci mit tart elfogadhatónak, vagy hogy a klasszikus liberalizmus mit enged vagy mit sem.

Nb. a liberalizmus ugyan szükséges rosszkét tekint a társadalomra, illetve annak államként való szerveződésére, de nem veti azt el. Feltéve, hogy az egyének szabad akaratából áll össze egy ilyen képződmény (igen, erősen idealisztikus a felütés). Onnantól hogy ez így van, az államformát is szabadon határozzák meg a felek. Minden állam igényel bizonyos lemondást a saját önrendelkezéséről az egyénnek, de ameddig ezt maga szabadon dönti el, a liberalizmusnak megfelel bármi. A legjobbnak persze azt tekinti, ami a legkevésbé korlátoz, ez pedig a demokrácia. Az állam törvényei a demokráciában többségi felhatalmazással kell szülessenek. Ha így történik, az a jó.

Igen. ezer helyen támadható elmélet. Támadták is a múltban ezerszer, ezért is jutott el (a liberális brand) oda, ahol most van... és aminek már köszönő viszonya sincs a liberalizmussal...

Nem könnyű dolog ez. Amíg csak pár szép elvet kell megfogalmazni, az meg magától. Ha már etikává vagy politikává kell konvertálni, elvész a könnyű ösvény.

Járt már így más is... pl. a kereszténység...

:-)
Ad Dio 2020.09.25 14:21:44
@G. Nagy László:

Az, hogy kit mi motivál, a liberalizmus szerint (is) tökéletesen magányügy. A legtöbb ember nem állna le napi 10 órában indexes blogokat széjjeltrollkodni, mert hát mégis minek? Mi motiválna egy normális embert ilyenre? Sztán látjuk, hogy hát mégis van ilyen. Ami nem biztos hogy van, az a "normális" mint kategória... merthát hol annak a határa?...
Ad Dio 2020.09.25 14:25:47
@Almandin:

Ez egy vélemény. Ami történetesen egyezik az enyémmel, de nem következik a liberális elvekből. Az egyén dönthet szabadon az éhhalál és a rabszolgaság kérdésében. Bár még itt is van minden bizonnyal ezer más opció.

A liberalizmus az egyenlőséget csak és kizárólag annyiban érti, hogy mindenkinek joga van a saját döntéséhez. A klasszik liberalizmus nem kommunizmus. Nagyon nem az.
1984-ben születtem. Jó ideje annak, hogy van választási jogom, mégsem voltam soha. Eleinte azért nem, mert nem éreztem azt, hogy tizenévesként tudok bármit is a politikáról olyan meggyőződéssel és magabiztossággal, hogy jó és racionális döntést hozhassak a családom és országom érdekében. 36 évesen…..
Ad Dio 2020.09.23 20:12:52
@budacsikattila:

"ehhez nem kell AI, az ember maga is pontosan tudja már régóta, hogy a gond mi magunk vagyunk."

Csak minket kötnek mindenféle erkölcsi normák, amik a fajfenntartó ösztönünk legmagasabb szintű eredményei. Az AI nem feltétlen törekszik az emberi faj fenntartására. Miért tenné?
Ad Dio 2020.09.23 20:17:11
@budacsikattila:

Az a helyzet, hogy a posztmodern világban az igazság a (társadalmi) diskurzusban születik meg. A diskurzus ezért a liberális demokráciák szent helyszíne. Ott, ahol emberek hajlandóak komolyan beszélgetni, vitatkozni, érvelni... nos túlzás nélkül A demokráciát valósítják meg.

Azt széttrollkodni több mint bűn: hiba. Ld még: maga alatt vágott fa.

Sajnos a Mátyás pszichésen terhelt fickó. akad ilyen is a blogtérben. Önmagában nem gond, de ha módszeresen kinyírja a normális diskurzust, onnantól már az.
Már régóta meg akartam írni ezt a posztot, csak valami mindig közbejött. Egy ma olvasott index cikk azonban megadta a szükséges utolsó lökést. Ebben a mai index cikkben szülők csodálkoznak rá jogosan, hogy miként lehetséges, hogy a gyermekük karanténba kerül a lakásukban, mindeközben nekik szabad…..
Ezen a blogon és más írásokban is sokszor szó volt már arról, milyen módszerek és mechanizmusok mentén működnek a szekértáborok, ráadásul egy olyan politikai környezetben, mint amilyet Magyarország tudhat a magáénak, nem kell sokáig ecsetelni azokat a végletekig káros berögzültségeket, amelyeknek…..
  Popper Péter az az ember, akire mindig is valóságos példaképként tekintettem. A teljes életművében évtizedeken keresztül nem találtam egyetlen árva gondolatot sem, amellyel vitám lett volna. Egészen mostanáig. A napokban futottam bele Felcserélt szerepek című előadásába, melyben kitér az…..
Ad Dio 2020.09.09 21:45:31
@Csöncsön:

Az átlagos várható élettartam nagyon nehezen saccolható meg. De még a középkor legnehezebb éveiben is 35 év felett volt. Valójában aki tuléle a gyerekkort, annak jó esélye volt a 60 éves kort megélni.
Ad Dio 2020.09.10 07:50:02
@élhetetlen:

A motorozás veszélyes. Nem kicsit. Sajnos. Mert én nem a veszélyét csinálom, hanem mert szeretem csinálni. gépekel foglalkozok az életben és a motorozásnál talán csak az ultralight repülés lehet közvetlenebb gépélmény. De az nagyon drága és körülményes. Ráadásul az sem egy kimondott életbiztosítás.

Senkit nem beszélnék rá arra hogy felüljön a gépre, de sok jogalapom sincs bárkit lebeszélni róla. Ésszel kell csinálni és bízni az őrangyalban/szerencsében.
Ad Dio 2020.09.10 12:31:31
@Hasdrubal:

Szofisztikált humorod van.
Aki csak harcolni szeretne valamilyen jól látható ellenséggel szemben (az egyébként eléggé kaotikus világunkban), azzal az emberrel nem érdemes és nem is nagyon lehet vitatkozni. Valójában mindegy is, hogy az ellenséget „reakciósnak”, „jobboldali elhajlóknak”, „burzsujnak”, „kommunistáknak”,…..
Ad Dio 2020.09.05 19:55:35
@midnight coder:

vagy...
Ad Dio 2020.09.05 21:41:10
@BiG74 Bodri:

Picit következetlen amit mondosz: a kereszténység azonnal megromlik ahogy egyház lesz belőle, de a szocializmusnak ne varrjuk a nyakába az általa okozott bajokat, mert azt csak az oda keveredett szerencselovagok művelték... nemár. Legyünk ennélkövetkezetesebbek, vagy elvész az egész mondanivalónk hitelessége....
Ad Dio 2020.09.07 08:50:11
@Tamáspatrik:

Abban igazad van, hogy a liberalizmus nem egységes eszmerendszer (ebben megintcsak párhuzamba állítható a kereszténységgel), ahogy abban is egyetértek, hogy a konzervativizmus nem abszolut kategória, az mindig relatív. De továbbra sem gondolom, hogy a liberalizmus volna a konzervatív ellenoldala. Az továbbra is a progressziv. A liberalizmus épp manapság válik konzervatív politikai eszmévé.
Ma reggel jelentette be a Momentum, hogy aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy az iskolai tanórák nyolc helyett kilenctől induljanak. A felvetés nem rossz, számos érvet lehet felhozni ellene és mellette, nézzünk szét, hogy mik is ezek...
Ad Dio 2020.09.03 14:13:03
@chrisred:

Hát valahogy így. A naphoz meg azért mégsem lehet idomítani az iskolakezdést. Egyelőre. De egyébként egy okos világban - elvileg - semmi akadálya nem volna annak, hogy a munka kezdetét a nap járásához igazítsák. Mondjuk országos szinten. Nyáron mondjuk szívás lenne fél ötkor kelni, de Istenkém. Ennyit megtehetünk a haladásért.

:)
A társadalomszervezési elveknek két műfaja van: a „komoly” és a „karneváli”. Az utóbbi antikvitásig visszavezethető Dionüszosz/Bacchus ünnepkör, amely aztán más formában, de a középkorban feléledt karneválként, bolond ünnepként, amikor a szerepek felcserélődtek és a hatalmasok kikarikírozása nem…..
Ad Dio 2020.09.02 09:47:44
@Magyaur:

Normális amit a Brendel Matyi csinál? Csak kérdezem. Lassan az egész blog.hu-t itt fogom hagyni. És nem csak én. Ha hagyjátok őt szabadon garázdálkodni, mindenki le fog lépni a fanatikusokon kívül. Diskurzus over, marad a mentális betegek tobzódása és egymás nyírása.

Ez az Index igazi halála.

Szóltam.
Ad Dio 2020.09.02 12:10:45
@konrada: @Magyaur:

Kétlem hogy a figura ennyire tudatos lenne. Szerintem félrekezelt/kezeletlen elmebeteg, akinek a korona megadta az utolsó lökést és talán végképp átbillent. Ez egyébként ha tényleg így van, szomorú. Azonban minden bizonnyal az okkal szemben tehetetlenek vagyunk, az okozat viszont kezelhető volna, ha azok akiket ez szintén húsba vágóan érint (bloggazdák) rájönnének arra, hogy most ebben a kérdésben akkor is egy csónakban evezünk, ha történetesen Matykó elvbarátjuk, én meg nem feltétlen.
Ad Dio 2020.09.02 14:54:12
@Magyaur: @konrada:

A bloggazdának akkor sem hiszem, hogy érdekében áll az ámokfutás, mivel ő most még itt van, az indexen. Valószínűleg nem ok nélkül. Így viszont ez a trollkodás őt is sérti. Ráadásul ha ez egy terv szerint zajlana, hogy átkényszerítse őt is a megfelelő helyre, akkor ez egyfajta terrorizmus. Én blogger lennék, ha korábban nem, ezen a ponton hajtanám el a halálba. Merthogy szórakozzon mással.

Mindegy. Én ennél sokkal egyszerűbben gondolkodó fickó vagyok. senkinek a senkije, de legalább a magam ura. És ha valami szar, azt annak nevezem. Ez meg most az. Ameddig ez az elmebeteg itt tobzódhat, én nem kattintok többet.
A Méltányosság Politikaelemző Központ számos bejegyzésben foglalkozott azzal, miként jelenik meg az előítéletes gondolkodás a mozgóképen. Furcsa lehet, hogy a nyugati demokráciákban a legképtelenebb szélsőségek sem számítanak tabunak. A film – beszéljünk akár dokumentumfilmról, játékfilmről vagy…..
Ha szétnézünk egy kicsit a nagyvilágban, de akár itthon is, azt lehet látni, hogy az emberek egyre felelőtlenebbül viselkednek járványügyileg. Ebből nem csak az következik, hogy a társadalom egy része nem igazán érti, hogy miért veszélyes a járvány, hanem az is, hogy sajnos, problémát jelent a…..
A koronavírus okozta járvány március 4-én érte el Magyarországot, a rendkívüli vészhelyzet március 11-én lett elrendelve és március 16-án zártak be a magyar iskolák. A napi új fertőzések száma március 23-től került tartósan 30 fölé, így ez a dátum az első hullám kezdetének is felfogható. Június…..
Ad Dio 2020.08.31 22:27:44
@nemecsekerno_007: Ezt a (közel) tízmillió (köz)alkalmazott országában kb. SENKI nem fogja megérteni... sajnos... megérezni annál inkább... Orbánék nagyon is biztonsági játékra törekszenek, ahol a lényeg az, hogy semmi kockázat, mindent a nép rövidtávu kedvéért... hiba... fájni fog... nemkicsit... szóltam...
Konferenciát tartott, majd közleményt adott ki az "Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért" nevű, dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, dr. Tamasi József természetgyógyász és dr. Gődény György gyógyszerész által alapított, leginkább járványtagadónak nevezhető mozgalom. Közleményükben azonban…..
Az elmúlt héten lett volna az eredeti Pride felvonulás, ami a koronavírus miatt idén nem lesz megrendezve. Nem állítom azt, hogy a Pride-felvonuláson résztvevők közül mindenki viselkedésével egyetértek, de az biztos, hogy az alapvető cél, a másik elfogadásának gondolata jó, és támogatandó. Ehhez…..
Ad Dio 2020.08.19 19:10:52
@Tamerlane:

Légy büszke magadra. Egy személyben többet ártasz az Indexnek, mint egy egész sereg kormány-alkalmazott.

:-(
Ad Dio 2020.08.19 21:27:50
@Tamerlane:

Másold már be még kétszer.
Ad Dio 2020.08.20 22:07:13
  Az 1526-os mohácsi csata kutatásának egyik legjellegzetesebb régészeti forrását adják az elesettek tömegsírokban elhantolt földi maradványai...
Ad Dio 2020.08.20 21:23:37
@Csordás László:

Amikor a szemébe tudsz nézni az ellenfélnek, akkor az ember. Ha bombát dobsz rá, gázt eresztesz neki, aknát repítesz feléje, akkor csak egy statisztikai adat. Az archaikus közelharc minden borzalma ellenére "emberibb" volt, mint a modern hadviselés látszólagos sterilsége.
Nem kell mást csinálnod csak naponta 5 percig végezni ezt a gyakorlatot és olvadni fognak rólad a kilók. Hányszor lehet olvasni hasonló cikkeket. Fogalmam sincs, hogy aztán a több százezer olvasó közül végül hány próbálja ki a cikkben olvasottakat, és hányan tartanak ki hosszabb távon is. Mennyivel…..
Ad Dio 2020.08.17 13:17:21
@odamondó:

+1

Ezen felül igyekezzünk megbékélni a genetikai adottságainkkal. Mindenki tud kockahasat csinálni, de de rohadtl nem egyforma erőfeszítéssel. És érdemes mérlegelni hogy mi érti meg és mi nem.
Gondolatkísérlet következik. Az előző írásokban kicsit sem kíméltem a Fideszt és az Orbán-kormányt, amire, persze, bőségesen szolgáltattak indokot. A világ azonban, bármit is igyekeznek a politikusok velünk elhitetni, nem fekete és fehér, nem a gonosz és a jó erők küzdelme. Ebből következően az…..
Tegnaphoz képest két hónapja, május 25-én történt George Floyd halála, ami kirobbantotta az 1960-70-es évek óta nem látott kiterjedtségű rendőrségi brutalitás és rendszerszintű rasszizmus elleni tüntetéshullámot. Rengeteg javaslat és kezdeményezés született az elmúlt két hónapban, tágabb értelemben…..
Tudom, másoknak kész válaszaik vannak olyasmire, amiről keveset vagy semmit se tudnak, vagy amiről tudhatnának, de arra sem emlékeznek. Nekem nincs. Akart a fene erről írni, de az emlékezetkieséses magyar közéletben muszáj. Felőlem mindenki azt gondol a történetről, amit akar, de pusztán a…..
Ad Dio 2020.07.26 15:29:48
@Nylul:

"Annyi a szempont hogy a mezei index olvasó kattintson, és igen, a legtöbb jobbos írásra nem kattint annyi mezei index olvasó."

Mert így van ez mesterségesen beállítva. Az indexen nem jó jobbernek lenni. Leugatást, lesajnálást, cenzurát kapunk, azon felül hogy a témák egytől egyig baloldali tálalásban futnak.

Vajon üzletile nem volna jobb egy VALÓBAN független felület? Ahol jobber és baller egyaránt jól megvan? Ahol kattint mindkettő? Ahol a vita forr, nem pedig csak egymás vállának veregetése és nayüzemi lesajnálás zajlik?

Az igazán izalmas terek azok,a mik élnek. Az élet pedig energiák egymásnak feszülése. Amikor egy jobber site lehoz egy baller blogot, vagy épp fordítva, azzal egy lépést tesz az élet felé.

Ja, lehet épp ugy, hogy lehozza egy minden bizonnyal közepes épességű, de legalább nem szélsőséges, némiképp olvasott másképp gondolkodó blogger véleményét...

:)
Ad Dio 2020.07.26 15:50:41
@Péter 2:

Francokat. A függetlenség az függetlenség. Az azt jelenti, hogy egy lap tényeket, adatokat ír meg. Ami a szart szarnak mondja, a csokit csokinak. Ahol lealább ilyen és olyan vélemény is elfér.

Az Indexen nem így ment.

És? Vajon jól volt ez így? Nem lett volna/nem lenne jobb egy TÉNYLEG független felület? Ami nem diszkriminálja a másképp gondolkodókat? Ahol az is elfér, akinek más a véleménye? Ami tényleg egy nyitott nagy kanapé, ahová leülhet bárki?

Csak mondom, talán nem leplek meg: nem támogattam anyagilag az Indexet. Nem sótsából. Egy csomó üyet támogatok. Azért nem, mert értem nem tett sokat. Nekem nem beszélt, engem nem hagyott szóhoz jutni.

Egy valóban független felületet simán pénzeltem volna.

Nos? Egyedi eset vagyok? Szerinted?...
Ad Dio 2020.07.26 15:54:20
@Nylul:

Szóval előre le volt minden zsírozva. Szép. Ha ezt a Birca mondja, elküldöm a fenébe. ENNÉL ugyanis még az Index szerkesztőiről is többet tartottam... remélem ugy is volt...

De ha igazad van akkor csak szimplán rosszabb a helyzet mint gondoltam :/...
Az elmúlt hetek Amerikában zajló tüntetései kapcsán sokszor elhangzik, hogy végre hangosan hallatja a hangját és szólal fel az érdekei mellett egy elnyomott kisebbség. Donald Trump 2016-os megválasztása kapcsán azonban még egy másik elnyomott csoport segélykiáltásától volt hangos a média, amikor a…..
Nem szabad meglepődnünk azon, hogy egy idő után a legfelkészültebbek és legalkalmasabbak, a domonkos fráterek kaptak megbízatást arra, hogy mindenütt felderítsék a fenti titkos csoportosulások tagjait, és kikérdezzék őket, mit is tanítanak voltaképpen. Hiszen ők voltak leginkább kiképezve arra, hogy…..
Ad Dio 2020.07.19 17:37:46
@Othar:

Régi emlék, így nem is igazán pontos. De amennyire tudom, Galilei valójában nem tudta igazán jól bizonyítani a mga modelljének helyességét. Pár dolgot jobban magyarázott, pár dolgot meg éppenséggel kevésbé. Az ő elmélete szerint pl. naponta egyetlen árapály jelenségnek szabadott volna csak lenni, holott a legtöbb helyen kettőt figyeltek meg a középkori Európában. Ma már tudjuk, hogy közelebb volt az igazsághoz mint a korabeli mainstream, de nem igazán tudta természettudományos következetességgel bizonyítani. Ennek részben a felkészültsége, a vitatstílusa, részben pedig a megfigyelő eszközös elmaradottsága volt az oka.