Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ad Dio

22 bejegyzést írt és 12940 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Egyesült Államok minden fronton visszavonulóban van és alkalmatlan politikusai képtelenek megállítani a hanyatlást  Egyetlen birodalom sem örök: végezetül mind elbukik, önhittség és megalázottság közepette. Az elfuserált afganisztáni kivonulás szívszorító emberi szenvedéstörténete pusztán csak a…..
Első Kiadás: 1996  Második Kiadás: 2003  Ha azt mondom, Armageddon szerepjáték, akkor gondolom sokaknak a Bíborhold kiadónál megjelent Armageddon 2092 - Mars jut az eszébe, ám ezúttal nem a vörös bolygó homokjában játszódó cyberpunk játékról szeretnék írni. Persze egyszer az is megérdemelne egy…..
Ad Dio 2021.05.21 19:15:41
Csak a szokásos magánvélemény, talán teli tévedésekkel. Bevallom, nem sok fogalmam volt arról, hogy Petry Zsolt létezik, azt sem tudtam, mivel foglalkozik. Az interjúját olvasva, amely végül a kirúgásához vezetett, kicsit büszke lettem rá, és kicsit sajnáltam is. Az előbbi magyarázata annyi, hogy…..
Ad Dio 2021.04.11 14:47:39
@vackor1:

"Változatlanul nem érted ( nem akarod érteni ) , hogy NEM a nyilatkozata miatt rúgták ki, hanem mert a csapategységet bomlasztotta volna a további jelenléte."

Nekem kívül állónak sajnos sokkal inkább az jön le, hogy Te nem akarsz itt megérteni/észrevenni egy nagyon is jól látható jelenséget.
Ad Dio 2021.04.12 08:00:43
@vackor1: Valóban nem tilos. De Neked sem. Lépj hátra két lépést és próbáld meg kicsit függetlenebb nézőpontból tekinteni át az eseményeket.

Adott valaki, aki nyilatkozik valamit, majd ezért kirúgják. Vajon állítható az (józan ésszel) hogy nem a véleménye miatt rúgták ki? Minden más mese.

Tudod, valójában MINDEN vélemény sérthet valakit. Ha erre hivatkozva ki lehetne rúgni valakit, akkor nagyon cudar világ jönne minden munkavállalónak.

Ezért lenn jó, ha komolyan vennénk a liberalizmust és nem csupán gumibotnak használnánk a rá való hivatkozással. A vélemény és annak kimondhatósága szent. Aztán ha kialakul egy állandó feszültség a vélemények különbözősége felett, akkor lehet kezdeményezni egy közös megegyezéses lelépést, végső esetben szerződést lejártakor nem meghosszabbítani. Kirúgni akkor SEM. Mert a vélemény és annak kimondhatósága a liberális világban szent.

Kapis?
  A helyzet az, hogy Gajdics Ottó nem tartozik a nagy kedvenceim közé. Néha azonban megfogalmaz lényeges gondolatokat, ahogyan azt a múlt hétfői Sajtóklubban is tette: "Miközben a magyar társadalom jelentős része, majdhogynem száz százaléka teljesen egyetért abban, hogy annak, ami a második…..
Köszönjük a hozzászólásokat, őszinte megosztásokat, amiket a Hol vannak templomainkból az egyházi iskolák diákjai? bejegyzés kapcsán kaptunk Instagramon, Facebookon és e-mailben. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy rengeteg visszajelzést kaptunk. Ezek közül szeretnénk most idézni párat. Vannak akik, nem…..
Passau katolikus püspöke, Stefan Oster, a Szent Család ünnepe kapcsán mondott prédikációjában úgy fogalmazott, hogy manapság a klasszikus, normális családkép már nem egyértelmű a társadalomban, és aki azt képviseli, könnyen megkapja a „régimódi”, „reakciós”, „fundamentalista” jelzőt vagy valami…..
Ad Dio 2021.01.09 12:54:49
...avagy mit adott nekünk az EU?  Az európai integráció 1950-es évek utáni történetéről beszélgetve idézhetjük a Bryan életét, ahol a Római birodalommal kapcsolatban egy ponton felteszik a kérdést: „és mit adtak nekünk a rómaiak?” A borkultúra, utak, közrend felsorolását követően jutnak el a…..
„A legtöbb kapcsolat - legyen az szerelmi, baráti, szülői, házastársi - azért üresedik ki, válik unalmassá, mert az egymással "kommunikáló" felek nem mernek lelkük mélyéből beszélni.” (Horányi Katalin) Lehetséges megunni a kedvesünket? Alapvetően bármit meg lehet unni. Bármibe bele lehet fásulni,…..
Van egy nyomasztó, évtizedek vagy még régebb óta visszatérő hibája a magyar elitnek. Ha úgy érzik rosszul állnak a dolgok, mindig kívülről várják a megváltást. Nagy valószínűséggel ezért van az, hogy a nyugatos véleményformáló elit tagjai közül a legtöbben teljesen félreértik az Európai Unió…..
Bájos magyarázat házibulinak nevezni egy gang bang party-t, de nem ez az, amivel Szájer József milliók arcára csalt mosolyt. Önmagában azzal, hogy lebukott, de még inkább, ahogy magunk elé képzeltük, ahogy kezét véresre súrolva az ereszcsatornán menekül a rendőrök elől, táskájában a nyilván…..
Sokan hiszik, hogy azok, akik nem vállalnak gyereket, az életük valamely pontján meg fogják bánni ezt a döntésüket. Lehet, hogy csak idős korukban, mikor nem lesz kihez szólniuk. Lehet, hogy előbb. De rengeteg ember meg van róla győződve, hogy a teljességhez elengedhetetlen, hogy gyerekünk…..
Ad Dio 2020.12.01 11:51:19
@aranea:

Egyedfejlődés "minőségi lépései"... mesélj még erről plíz. Ha lehet minél inkább tudományosan, mert a többi nem nagyon érdekel. :-)
Ad Dio 2020.12.01 15:06:12
@aranea:

:-)

Azon gondolkozok, hogy a vonal túlsó végén vajon egy gimnazista van-e... csak azért, mert nem mindegy hogy mennyire legyek durva a kinevetésével.

Szóval az ortogenezis annyit jelent, hogy az EMBER FAJHOZ TARTOZÓ EGYED végigmegy hasonló stációkon, mint ami a törzsfejlődésben megfigyelhető volt. Nb. attól még az az egyed EMBER, nem pedig bármi más akkor és ott is. A 12 hetes magzat pedig már réges-régen túlhalad mindezen.

Semmiféle "minőségi" ugrások nincsenek ebben a történetben. Fogamtatástól az egyed haláláig EMBERI EGYEDRŐL beszélünk. Barátkozz meg a gondolattal: ez a tudomány, ehhez képest minden más önkényen alapul.
Ad Dio 2020.12.01 15:10:40
@aranea:

"Hmmm, pl. nem élősködik egy másik ember testében úgy, hogy az nem tud tőle megszabadulni?"

Ismét csak légy erős: a megszületett gyermek sem életképes önállóan. Évekig "élősködik" másokon. Sőt. mondok még valamit: kevés kivételtől eltekintve nem vagyunk önállóan életképesek. A társadalom tart bennünket életben.

Nb. A gyerek abban a bizonyos "élősködős" képletben tökéletesen ártatlan. A létezése általánosságban (az egyszerű esetet véve alapul) két ember közösen vállalt tettének eredménye. Akkor is, ha nem ez volt a szándékuk.
A pár nappal ezelőtti posztom a svédek és a kelet-európai államok koronavírus járvány kezelési eredményeinek összehasonlítása témájában sokak érdeklődését keltette fel. Sok hozzászólás érkezett, amelyek egy része arról tanúskodott, hogy sokan még mindig nem értik a járvány néhány alapvető…..
Ad Dio 2020.11.29 00:01:49
A szerző legtöbb gondolatával tökéletesen egyetértek. Két dolgot tennék hozzá.

Az egyik az, hogy ez egy új vírus. Mint ilyen új kihívás az egész emberiségnek. Minden ilyen természetű dolog talál az emberiségen belül egy véges számú nagyon érzékeny csoportot. Ezek az emberek ha megkapják a betegséget, súlyos állapotba kerülnek, akár bele is halnak. Ez a csoport még egyszer: véges számú. Ráadásul aki közülük egyszer átesik a betegségen, az másodszorra (ha ugyan elkapja), már felkészült szervezettel kapja el. Ez érvényes a többiekre is, így még ha vissza is tér ez a betegség időközönként, a lefolyása minden bizonnyal enyhébb lesz.

2. A járványügyi korlátozások gazdasági károkat okoznak. A gazdasági károk egy ponton túl sajnos egészségügyi károkhoz, illetve halálozásokhoz vezetnek, a lehető legkülönbözőbb csatornákon (a megnövekvő öngyilkossági rátától a háborúig). Így amikor a járvány áldozatait vetjük össze a gazdasági károkkal, valójában nem almát hasonlítunk a körtével, nem életek és pénz között döntünk, hanem életek és életek közt, Jelenleg ott tartunk, hogy a világgazdaság a great depression ledurvább éves szintjével látszik zsugorodni. Ennek az adatnak a jelentőségét még felmérni sem lehet jelenleg. Bízom benne, hogy én látom csak sötéten, de félek, globálisan nagyon nagy árat fizethetünk az elszabaduló indulatok miatt...
Csak röviden: annyira megfordult a néphangulat, hogy még az izlandi meccset is elengedte Orbán Viktor. Erre azért nem számítottunk, az eddigi hozzáállása alapján azt vártuk, hogy pénteken jelenti be a normális szigorítást.  Az elmúlt hetekben már a narancshitű szektán túl a laikusoknak is tök…..
Ad Dio 2020.11.11 16:25:56
@Irbisz:

Ez a "minden azért van, mert a magyarok szabotálják az intézkedéseket" duma ordas hülyeség. A szomszédom nemzetközi fuvarozásban dolgozik (amikor épp nincs karanténban :P ). És szerinte itthon jobban tartjuk a szabályokat, mint pl. Franciaországban. De ha nem céghez megy, Németországban is akad ahol hírből sem ismerik a maszkot. Mi amúgy - bár én cseppet sem félek a vírustól - maszkolunk a cégemnél, mert azt gondolom ez olyan előírás, ami hasznot hoz(hat), de nem visz semmit. Így csináljuk becsülettel. Nem is a maszk dönti be a gazdaságot. De ezt is leírtam már vagy 10x, így nem ragozom tovább.

Sommásan: értelmes világban a zárás a kockázati csoportot érintené, a többieket pedig csak olyan intézkedésekkel terhelnék le, amik nem fogják a gazdaságot. Mindezt nem azért, hogy mészáros lőrinc gazdagabb legyen, hanem hogy a gazdasági földcsuszamlás ne temessen maga alá egy egész nemzedéket úgy, mint tette azt a 30-as években.
Ad Dio 2020.11.28 22:32:09
@Patreides:

Nem. A svéd modell az volt, hogy nagyjából nem írtak elő semmit. Rábízták az állampolgárokra azt, hogy mit tesznek. Sok halottjuk volt, de hogy nem jött volna be, azt azért nyugtával állítanám, ugyanis a második hullámban alig van halottjuk.

Ennek ellenére én nem ezt futtatnám, hanem ennek egy olyan változatát, amiben a kockázati csoportot izolálnaám. Elég keményen. Ezt egyedül tudtommal a szerbek próbálták meg, de nagyon hamar inukba szállt a bátorságuk és elmentek a mainstream pánik irányába.
Ad Dio 2020.11.28 22:33:29
@chrisred:

Az influenza véget ér év végén? Miről maradtam le? :-)

MINDEN ÉVBEN ennyi áldozat van. Ezért teljesen adekvát az éves zárás. Nincs eben semmi vakfolt.

Ráadásul ez egy új vírus a halálozási arány a megjelenése óta egyre alacsonyabb. Így ha idén 10.000 halott van, feltehetően jövőre ennyi sem lesz. Akkor sem ha lesz oltás, akkor sem ha nem lesz.

Ráadásul az influenzával kapcsolatban az van, hogy annak úgy van 2-7000 áldozata minden évben, hogy van ellene védőoltás és sokan élnek is vele. Ha nem lenne, még több lenne az áldozat.
Tévedsz, most jön 2021! Magyarország problémái egyre halmozódnak...
Ad Dio 2020.11.27 12:05:16
@Andy73:

A baj ennél jóval mélyeb gyökerű. Ebben egyetértek a cikk írójával. A multkori választáson már nem szavaztam senkire. Már akkor is erősek voltak a kételyeim. Azóta sem gyengültek. A Fidesz politikájának 90%-ával egyetértek. De egyrészt a másik 10-el NAGYON nem, másrészt a stílus... a korrupció... a folyamatos mindenkinek nekirontás...

Elegem van belőle. Ja, nem vagyok egyedül.

Csak épp párt nincs akire...
Ad Dio 2020.11.27 12:23:39
@vanRob:

"Sajnálom, hogy gyurcsány a 2006-os fideszes zavargások idején nem tiporta bele a betonba orbánt és a legszűkebb sleppjét."

Teeee liberális demokrata bajnok...
A mai napon átlépte Magyarországon a 4000 főt a koronavírus járvány halottainak a száma. Ez a szomorú adat sajnos alkalmat ad rá, hogy végezzünk egy aktuális számvetést a járvány során elhangzott néhány korábbi kijelentéssel. Ezek közül is az egyik legmegosztóbb, Svédország járványkezelésének nyári,…..
Ad Dio 2020.11.26 11:19:07
@Exploiter:

:-D

Azért egy idő után így is zavar egy picit.
Ad Dio 2020.11.26 16:24:32
@Exploiter:

Ha igaz (már nem vagyok messze olyan biztos a dolgomban, mint egy hónapja), de ha igaz amit látunk és nem fordul meg valamiért a tendencia, akkor a tetőzés az általam várt október vége helyett november elején állt be. Mégpedig akkor, amikor a kormány korlátoó intézkedései még nem éreztették a hatásukat. Ezek így a lefutást fogják gyorsítani, de nem érintik azt, hogy amúgy a járvány második (első valódi) hulláma november közepén magától tetőzött.

Ha... és amennyiben...

Ehhez hozzácsapva a Svéd adatokat, már okunk van azt feltételezni, hogy a harmadik hullám már semmiféle megrázkódtatást nem fog okozni. Nem lesz szükség többet korlátozásokra (most sem lenne...)
A Föld kirablásának véget kell vetni Hogy mit tekintünk barbár, kulturálatlan dolognak, az folyamatosan változik. Ahogy ma már nem elfogadható, ha tarra vágunk egész hegyoldalakat vagy a szomszédunk telefüstöli a környéket, a jövő generációk valószínűleg ugyanolyan primitívségnek fogják tartani,…..
Ad Dio 2020.11.25 08:33:26
@csakférfi:

15 éve, amikor a házunka először átépítettük, sokat agyaltam a fűtésen, végül egyedi fatüzelésre voksoltam és visszanézve jól tettem. Eltekintve a fával való nyűglődéstől, a legolcsóbb, lekellemesebb hőérzetű, legmegbízhatóbb megoldás volt. Messze.

Ma épp a második átépítésre készülünk és az egész fűtés át fog állni villamosra. Hőszivattyú. Mert ma az a gazdaságos, az a jövő. A fa meg pár év múlva luxusnak fog számítani ahogy a munkabérek emelkedését elnézem.

Napelem és hőszivattyú kombó a leggazdaságosabb világ. Persze egy normális hőszigetelés alap ebben a képletben.
Ad Dio 2020.11.25 22:35:41
@Tamáspatrik:

Megint csak nem. A sarkvidékeken a radiáció/inszoláció aránya rossz ( a radiáció jó, az inszoláció gyenge (időben és beesési szögben). Ezért ott a folyamatos hőleadás ellensúlyozni képes a földhő hatását. De ott is csak némiképp.

"Viszont a talaj legfelső rétegében általában sok levegő is van, ami azért hőszigetelő és lassítja a hőáramlást felfelé és lefelé is, emiatt is lassabban melegszik át a talaj, a hőkapacitásának a jelentőségét eltúloztam a hősugárzáshoz képest."

Aham... ezért van a sivatagban éjjel fay, nappal meg megfő a homokba dugott tojás... figyi... én elhiszem hogy egy csomó dologhoz okos vagy, szívesen is olvasgatom a gondolataidat, de ehhez spec nem értesz.. ne erőltesd...

A téli földmelegnek PONT semmi köze a nyári kánikulához. Abszolút semmi. Zéró.
Ad Dio 2020.11.25 22:37:57
@Tamáspatrik:

Merkel szerint?... értem... ha egy politikus mondja, akkor az úgy is lesz... énkérekelnézést.
A magyar és a lengyel költségvetési vétó után hirtelen fenyegető közelségbe került ennek a két országnak a kiebrudalása az EU-ból, ami sokmillió magyar és lengyel ember számára elkeserítő fejlemény. Sokan még mindig a homokba dugják a fejüket, azt állítva, hogy ez nem fordulhat elő, de sajnos nagyon…..
Azzal párhuzamosan, ahogy a küldetéstudatos, feladatát autonóm módon kitűző és egzisztenciálisan viszonylag független értelmiség közéleti befolyása csökken, szárba szökkennek a think-tankek (ezek már korábban is léteztek, de szerepük most erősödik), melyek döntően a politikai elit szükségleteit…..
Ad Dio 2020.11.22 17:31:03
@midnight coder:

"Mindenki elfogadta a Párt uralmát, és max. családi vagy szűk baráti körben hangoztatta az ellenérzéseit. Ráadásul nem lehet leváltani egy ország értelmiségét. "

Ebben mos nem érünk egyet. Meggyőződésem, hogy akkor sokkal komolyabban meg kellet volna vonni a határokat. És igenis felelősségre vonni azt, aki akkor még lehetett volna (emblémája ennek a díszes csapatnak az a patkány biszku). Ha rajtam múlik anno (11 éves voltam, RÁADÁSUL me sem kérdezek :) ), akkor mindenki aki politikai funkci volt anno a rendszerválás előtt, az simán eltiltottam volna a közügyektől. Akkor megnyitottam volna az ügynök aktákat, lejátszottam volna a temérdek játszmát, ami azóta húzódik és mérgezi a társadalmunkat. Igen, még ma is...

Múlt idő... elment hajó...
Ad Dio 2020.11.22 20:57:14
@Csöncsön:

Nekem valahogy mindig az kérdés, hogy a kritika mellett vajon ad e jobb alternatívát. tudom, az is valami, ha rámutat valaki egy visszás helyzetre, elég is volt ez kamasz koromban a lelkesedéshez... de ma már nem elé. Valahogy kinőtem ezt. Azt az attitűdöt, hogy "it minden szar, kapjátok be bazmeg" már csak fáradt lesajnálással fogadom, nem tud megmozdítani. Csak azzal vagyok hajlandó kommunikálni, ami azt mondja, hogy "ez így nem az igazi, valahogy emígyen kellene megpróbálni (bazmeg)".
Ad Dio 2020.11.22 22:34:39
@Csöncsön:

Ezzel egyetértek. Bár nekem (is) azért úgy tűnik, hogy a "futottakmég" kategóriában szép számmal vannak olyan művek, amik szimpla beszólás vagy beintés szintjén maradnak. Ezek nekem nem igazán hordoznak értéket.

Bro, mond mi nem tetszik, de azt is, hogy szerinted hogy csináljuk másképp! Mert ha csak hálistenkedni meg szemforgatni tudsz, akkor nyomuljá' el a vérbe.
Az első angol nőt, aki körbemotorozta a világot, Elspeth Beardnek hívják. Elspeth építészmérnöki tanulmányait megszakítva döntött úgy 1982-ben, hogy útra kel, ekkor 23 éves volt. Angliából New Yorkba repült és innen indult el járművével, bejárta Kanadát, eljutott Mexikóba, majd Los-Angelesből…..
Ad Dio 2020.11.21 16:30:55
  Téma lett, hogy meddig bírja, mikor omlik össze az egészségügy. December közepe, vége, netán már november vége? Nos, szerintem sosem lesz ilyen. És már most is van. ***Sosem lesz olyan, hogy azt mondják, tegnap összeomlott. Lesz hogy azt mondják, már nem férnek el az ágyak a megszokott…..
Nevezzük nevén a dolgot: az a konfliktus, amibe Magyarország és Lengyelország keveredett a többi európai uniós partnerrel, valóban politikai természetű. Azaz, nem túlzóak azok a kifakadások, amelyek felpanaszolják, hogy itt most voltaképpen egy politikai jellegű vita és elvárás fogalmazódik meg,…..
Ad Dio 2020.11.18 21:48:48
@chrisred:

"Tudtommal a magzati kor (3 hónapos) elérését követően az élet védelme általánosan elismert."

Tudtommal az élethez való jog nem függ az életkortól, nemtől, bőrszíntől, szexuális irányultságtól... tudtommal a természetudomány jelen állása szerint az emberi élet nem 12 hetes korban kezdődik...
Ad Dio 2020.11.18 22:09:49
@chrisred:

Már hogyne lenne.

Ha és amennyiben elfogadjuk hogy van olyan hogy faj, élet, illetve egyed (ezen fogalmak el nem fogadása a témáról való beszédet teszi lehetetlenné), akkor egy adott gerinces faj egyedének élete annak genetikai azonosíthatóságával veszi kezdetét. Minden más időpont ehhez képes önkényes.

A 12 hetes kor mint emberi élet kezdete bizonyos országok (köztük Magyarország) választóinak többségi akaratának mefelelő politikai döntés. Mint ilyen, szöges ellentétben áll a Nyua alapjoi rendszerével. Még egyszer kérdezem: elfogadhatónak tartanád azt, ha az, aki komolyan veszi a EJENYt belepofázna azok törvényhozásába, ahol a többség engedélyezni szeretné a magzatok megölését?
Ad Dio 2020.11.18 22:38:47
2:0
Szombat este végre kialakult az amerikai elnökválasztás végleges eredménye. Biden győzött, az öröm pedig hatalmas, mind a magyar ellenzékben, mind a nyugati mainstreamben. Ez teljesen érthető. Bár számomra erősen kérdéses lett volna, hogy elmenjek-e szavazni (ahogy 2016-ban is), valószínűnek tartom,…..
Reaktor Mi szóltunk: Trump nyer! 2020.11.04 10:26:53
Érdemes volt minket követnie annak, aki nem akart meglepetésre ébredni: tegnap azt jósoltuk, hogy Trump 274 elektorral nyer, és potenciálisan felmarkolhat 3 államot még. Ebből Arizona és Pennsylvania jelenleg is játékban van. PA az erősebb, ezért a végeredmény lehet 295 elektor is. Frissítés a cikk…..