Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hideinit

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai blogbejegyzésünk rendhagyó, mivel Zsolt írta még szeptember végén, egy olyan törvénnyel kapcsolatban, mely ellen saját eszközeivel harcolni szeretne. “Baleset esetén valljuk be, hogy valójában extrém módon akartunk öngyilkosok lenni”-élcelődik Zsolt az aktív…..
A filmkészítéshez hit kell és elszántság. Mint az élet legtöbb dolgához, mellyel az ember alkotni szeretne és adni valamit környezetének, közösségének, társadalmának. Jó, ha vannak társak ezen a hosszútávú úton, akik nemcsak  anyagilag  de  erkölcsileg is…..
A serpa nép Nepál keleti részén él. Köszönhetően annak, hogy ez a rész magasan a tengerszint fölött található, az itt élő serpák jól tűrik a ritka levegőt. Már az első himalájai expedíciók is teherhordóként alkalmazták őket, és azonnal felfigyeltek különleges…..
Orvosi, pedagógiai, pszichológiai, foglalkoztatási és szociális: ez a rehabilitáció öt területe. Zsolt az amputáció után két hónapot az Országos Orvosi Rehabilitációs intézetben töltött.A rehabilitáció fogalma a latinból származik, a 'habilitas' valakinek valami iránti…..
Az amputációt követő felmérésben a betegek aktivitási szintjét egy 0-tól 4-ig terjedő skálán jelölik, hogy igényeiknek megfelelő protézishez jussanak. Az Erőss Zsolt lábait fejlesztő csapat szerint Zsolt hiperaktív, így protézisben is 5-ös szintre van szüksége.Az alábbi…..
Az Ogre a nagyközönség számára Shrek-et, a kedves rajzfilmfigurát jelenti. A hegymászók számára azonban az Ogre egy 7285 m magas csúcs. Nem nyolcezres, de akad rajta kihívás: többek között a kétezer méter magas gránitfal. Több alpinista is gigászi küzdelmet folytatott azért,…..
A Földön tizennégy 8000 méter fölötti hegycsúcs található. A magyar hegymászás ezek közül már tizenegyet teljesített (a K2, a Kanchenzunga és Shisha Pangma várat még magára). Zsolt célja mind a tizennégy meghódítása.  magasság Hegy neve Zsolt…..
A 8125 méter magas Nanga Parbat csupán a kilencedik a legmagasabb hegy a Földön, a hegymászók mégis a K2 után a második legnehezebben mászható hegyként tartják számon. A rajta történt sok baleset miatt ráragadt a “gyilkos hegy” elnevezés.  A terep nehézségét…..
A magyar kórházakban közel négyezer amputációt végeznek évente, aminek nagy százalékára cukorbetegségből és dohányzásból eredő érszűkület miatt kerül sor. Az amputációknak kevesebb mint 20 százaléka történik baleset miatt. Problémát jelent, hogy a legtöbb esetben a…..
Zsoltnak már nemegyszer volt lavinaközeli élménye, de igazából sohasem sodorta el őt a hógörgeteg. A hegymászók rettegett ellenségével ő sem szívesen találkozik, mert tudja, legtöbbször a szerencsén múlik a túlélés.Zsolt első "lavinaleckéit" még fiatalkorában, a…..
A csúcstámadás olyan, mint a 100 méteres sprint az atlétikai versenyszámok közül - nyilatkozta egyszer nekünk Zsolt. Sokáig készülsz rá, de csak két napod van, hogy megmutasd, mit tudsz.A hegymászásban a kimerültség nemcsak nagyfokú fáradtságot jelent, de sajnos számos esetben…..
Ez a páros ujjú patás állat elsősorban Ázsia, azonbelül pedig Tibet és Közép-Kína magasabb területein honos, ötezer méter fölött is képes tartózkodni. Az expedíciók elsősorban teherhordásra használják.  A csapatok hordókban összerakott holmijait ezek az állatok…..
Az időjárás az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolni tudja az expedíciók sikerét. Az akklimatizálódáson túl a hegyen eltöltött idő legnagyobb részét az teszi ki, hogy a hegymászók arra az ideális 2-3 napra, az úgynevezett “időjárási ablakra” várnak,…..
A Hópárduc címet az a hegymászó érdemli ki, aki a volt Szovjetunió területén található mind az öt hétezer méter feletti csúcsra feljut. Ezek közül a Pamir hegységben található a 7495 méteres Ismail Samani-csúcs (régi nevén Kommunizmus-csúcs) a 7134 méteres Ibn…..
Az amputált betegek a műtét után gyászfolyamaton esnek át, melyben “elsiratják” elvesztett testrészüket, feldolgozzák veszteségüket. A műtét után nemcsak fizikailag kell felépülniük, hanem lelkileg is. A felépülés ideje azonban egyénektől függ. Orvosai szerint…..
Erőss Gerda 2009. április 17.-én született, apukája ekkor épp a Manaslu expedíción járt.  Anyukája, Sterczer Hilda szintén hegymászó, két nyolcezres csúccsal (Hidden Peak, Broad Peak) és egy csúcsközeli (Makalu) expedícióval a háta mögött.Nem csoda hát, hogy a kis Gerda…..
Az amputáció után a betegek elvesztett testrészüket még továbbra is létezőnek érzik. Ezt a fantom szervet olykor olyan valóságosan élik meg, hogy megpróbálnak az amputált lábra ráállni, az eltávolított kézzel poharat megfogni. Ennél is konkrétabb érzést jelentenek azonban a…..
A világon tizennégy darab 8000 méter fölötti hegycsúcs található. Mind a tizennégyet ezidáig 26 ember mászta meg. Az első az olasz Reinhold Messner volt 1986-ban, majd őt követte egy évvel később a lengyel Jerzy Kukuczka.  A kazah, dél-koreai, spanyol, lengyel és olasz…..
A hegymászó stílusoknál megkülönböztetjük az alpesi és az expedíciós hegymászást. Az alpesi elsősorban Európában elterjedt, az alacsonyabb hegyeken alkalmazzák. Lényege, hogy a hegymászó egy nekifutással vág neki a csúcsnak és minden felszerelést magával visz.  Az…..
A lavina a hegyek világának egyik legkiszámíthatatlanabb, éppen ezért legrettegettebb veszélyforrása. Túléléséhez sokszor szerencse kell.  A hógörgetegnek nemcsak súlya, de sebessége is félelmetes lehet. A hó megindulásást jellegzetes hangrobaj kíséri.Általában nagy…..
Az amputáció során a sebészek az ideális csonkforma kialakítására törekszenek, melynek minél megfelelőbben kell illestzkednie a protézishez. Alsó lábszári amputáció esetén a vádli izomzatából alakítják ki a csonkot, ezt az izmot húzzák rá a sípcsontra, megfelelően…..
A Himalájában található 8201 méter magas Cho-Oyu, a hatodik legmagasabb hegy a világon. Tibet és Nepál határán helyezkedik el, jelentése Türkiz Istennő.Hegymászó körökben a tizennégy 8000 méter fölötti hegycsúcsok közül a legkönnyebben megmászhatóként emlegetik. Zsolt a…..
2009 szilveszterét Zsolt egy kis csapattal és családjával a Magas-Tátrában töltötte. Zsolt egy kirándulás végeztével két másik hegymászóval együtt elindult egy levezető túrára. Egy hófolyósón kellett leereszkedniük és ő vállalta a feladatot, hogy kötéllel biztosítja…..
Az emberi szervezetnek nagy tengerszint feletti magasságban alkalmazkodnia kell a ritka, kevés oxigént tartalmazó levegőhöz és a megszokottnál kisebb légnyomáshoz. Ezt az akár több hétig is elhúzódó folyamatot nevezzük akklimatizációnak. Zsolték csapata a Cho-Oyu hegyre való…..
A Nisi Masa Sweden pályázatot hirdet 18 és 30 év közötti fiatal filmrendezők, operatőrök és vágók számára.A pályázat témája a malmöi BUFF nemzetközi gyermek és ifjúsági filmes fesztivál alatt megrendezendő öt napos workshopon való részvétel.A szervezők 10 külföldi…..