Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tódór piroska

0 bejegyzést írt és 781 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Cím: 2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1. Telefon: +36-28-507-600 E-mail: flor@florhosp.hu Web: http://www.florkorhaz.hu/     // Async Rating-Widget initialization. function RW_Async_Init(){…..
tódór piroska 2011.11.16 12:57:34
@hamatőr:

"...pisikébe (vagy annak hiánya) ritkábban lehet belehalni!"

Sajnos, ezekbe is bele lehet halni - sok fatális kimenetelű urológiai betegséget ismerünk, hogy csak a hólyagrákot ("pisike") vagy a veseelégtelenséget ("pisike hiánya") említsem.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!       Tisztelt Praxis blog!…..
tódór piroska 2011.11.16 12:30:13
@El Visco Stello:
"...pontosan tudni, hogy ki az illető. Én is tudom..."

Mindenki tudhatja, rajta van a neten.
Ime, a teljesen publikus, mindenki számára hozzáférhető adatok. Csak egyetlen számot emelnék ki: 68000 ambuláns vizsgálat évente, ezek közül egy volt a posztoló által sérelmezett (0,0014%).
Nagyon remélem, hogy a többi 67999 rendben volt. És még egyszer, utoljára: audiatur et altera pars.
Nagyon nehéz elhinni, hogy egy orvos a vizsgálatnál szándékosan fájdalmat okozzon.

www.semmelweis-miskolc.hu/id92.htm
Szülészet - Nõgyógyászati Osztály
Osztályvezetõ fõorvos: dr. Hardonyi András
Telefon: +36-46 555-642
Fax: +36 - 46 555-601
Az osztályról:
Osztályunk 95 betegággyal, 13 ambulanciával, 3 mûtõvel, postoperatív intenzív részleggel, papás-mamás szülõszobával, rooming in kórtermekkel muködik Miskolc belvárosában. Fertõzõ szülések ellátása is hozzánk tartozik.
22 orvos /16 szülész-nõgyógyász, 1 neonatológus, 3 szakorvosjelölt/ és 90 ápoló gondoskodik a betegek zavartalan ellátásáról. Az országban elsõk között nyertük el a kitünteto "baba - barát" kórház címet.

Forgalmunkat évente 17000 feletti szülésszám, 5700 ápolt beteg és 68000 ambuláns vizsgálat reprezentálja. Barátságos környezetben, széles szakmai profillal, sokrétûen képzett, lelkiismeretes orvosokkal és ápolókkal fogadjuk betegeinket.
Ambulanciák, szakrendelések rendelési ideje
Nõgyógyászati ambulancia
700 - 1500 -ig (hétköznap)
Terhesambulancia
700 - 1500 -ig (hétköznap)
Ultrahang ambulancia
900 - 1400 -ig (hétköznap)
Klimax-osteoporosis ambulancia
1230 - 1530 -ig (hétköznap)
pDEXA vizsgáló
800 - 1200 -ig (hétköznap)
Meddõségi ambulancia
730 - 1130 -ig (hétfõ - szerda - péntek)
Incontinentia szakrendelés
1300 - 1500 -ig (hétköznap)
Ifj. nõgyógyászati szakrendelés
1230 - 1430 -ig (hétköznap)
Sürgõsségi fogamzásgátlás
800 - 1500 -ig (hétköznap)
Laser ambulancia
900 - 1100 -ig (hétköznap)
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Jó napot Kívánok, illetve…..
tódór piroska 2011.11.11 12:59:41
@marand22:
Elég sok PEG-et készítünk, azért a behelyezés egy kicsit ennél macerásabb, bár gyakorlott kézben biztonságos eljárás, és 20-30 perc alatt készen van. A táplálkozásképtelen betegek egy részében megoldást jelent, ahogy Te is írtad. Nagyjából abban a 2 esetben, bár nyelőcső tumorban természetesen csak akkor alkalmazható, ha még levezethető a gasztroszkóp. Azonban generalizált tumoros progressió okozta cachexia esetén nincs értelme alkalmazni. Nem vagyok biztos abban, hogy a posztban ismertetett beteg esetében valóban megoldást jelentett volna.
Még egy apró megjegyzés: a bélbe ezzel a módszerrel nem lehet tápszondát beültetni, a PEG nem is a percutan entero-gasztrosztoma, hanem a percutan ENDOSZKÓPOS gasztrosztoma kezdőbetűiből képzett acronym.
tódór piroska 2011.11.11 13:05:23
@ReignOfdark:
Nem gyógyítható betegek esetében, végstádiumban Magyarországon is ismert a terminalis palliatív medicína fogalma, ami hasonlítható a Liverpool Care pathway-hez, csak nálunk ez nincs olyan mértékben (sehogy) standardizálva, mint az UK-ban.
tódór piroska 2011.11.15 11:51:09
@Abramelin:
Mifelénk abszolut profik dolgoznak.
6 perc alatt sehol, senki nem "rakja be" (legalábbis a PEG-et).
A beteget el kell helyezni a vizsgáló asztalon. Izolálni és desinficiálni kell a műtéti területet. Be kell adni az iv premedikációt (ált. midazolam + glukagon), majd meg kell várni az effektusát. Ez eddig 10 perc. Le kell vezetni az endoszkópot és lege artis teljesértékű felső panendoscopos vizsgálatot végezni (kötelező!). Meg kell gyôzôdni arról, hogy a szúrás várható helyén nincs-e veszélyt jelentő elváltozás (fekély, daganat, erosio, stb.). A szervi interpozíció (bél, lép, máj, cseplesz) kiküszöbölésére a gyomrot megfelelő mennyiségű levegôvel fel kell fújni, hogy a gyomorfal minél nagyobb területen feszüljön neki a hasfalnak. Ezt követôen a gyomor corpus elülső fali részén meg kell határozni a punkció optimális helyét, ahol a sebész bevezeti a hasfalat átszúrva a gyomorba a mandrint, ezen keresztül vezető fonalat vagy drótot, amit az endoszkópos megfelelő eszközzel megragad és ennek segítségével behúzza a szondát a gyomorba (vagy a hasfalon keresztül, vagy a szájon át levezetve, különböző módszerek vannak) egészen addig, amíg a szonda belsô pereme stabilan illeszkedik a gyomor falhoz belülről.
Ezután a hasfalhoz kivülről néhány öltéssel rögzítjük a szondát, majd fedőkötést helyezünk rá.
Gyakorlott team a beavatkozást 20-30 perc alatt elvégzi.
A betegellátás nem lóverseny, abszolút sürgősségi "emergency" beavatkozástól eltekintve nem a gyorsaság a cél, hanem a korrekt, biztonságos, szakma szabályai szerinti, a beteget nem veszélyeztető eljárás alkalmazása.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt blog! Édesanyám…..
tódór piroska 2011.11.14 17:47:26
@kutykuruty:
"A jogosult azt jelenti, hogy külön térítést nem kell fizetni érte."

A jogosult nem azt jelenti. Sem itt, sem másutt. Itt egy alanyi jog szavatolásáról van szó, arról nem, hogy kell-e érte fizetni.

Mint ahogy pl. minden magyar állampolgár jogosult az Egyesült Államokba utazni (most már vizum sem kell). De azért fizetni kell érte, nem is keveset...
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     T. Blog!   A sürgősségi…..
tódór piroska 2011.11.09 18:04:53
@irutavé:
Hogy milyen ember? Hát, ilyen.
Bár inkább csak humanoid. Nem kell (nem szabad) reagálni rá, akármit fröcsög. Fortyogjon csak saját mocskában, egyedül.
tódór piroska 2011.11.09 19:22:41
@Irkutszk:
ERCP vizsgálat közben készült rtg.felvétel (saját anyag).
A hosszú görbe a duodenumba vezetett endoscop, a végéből egy vékony "drót" (papillotom, elektromos kés) megy a choledochusba (közös epevezeték), amelyet középső harmadában halszáj szerűen lezárt egy babnyi kő. Ha pont nem azon mesterkedek, hogy el tegyek egy beteget láb alól, akkor ilyesmivel foglalkozom sok egyéb más szörnyűség mellett.
tódór piroska 2011.11.09 19:24:05
@tódór piroska:
Az nem látható a képen, hogy a kő néhány perc mulva már a beteg kezében volt.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Praxis blog! Többször…..
tódór piroska 2011.11.08 17:23:00
PERPETUUM MOBILE

Auspitz azt mesélte, hogy odahaza péksegéd volt a Veress Pálné utcában. Azt mesélte, hogy reggelente csak úgy a hóna alól befalt egy egykilós kenyeret. Akkor kilencvenkét kiló volt.

- Mit gondoltok, most mennyi vagyok?

Ezt nem tudtuk megmondani. Tény, hogy már szükségre se járt ki, ami rossz jel, és csak vizet ivott, ami még rosszabb. Folyton itta a vizet. Nem is szomjazott, csak itta, mint egy lefolyó.

Az se jelent jót, hogy a ruhája tele lett tetűtojással. A tetveket csak úgy lehet féken tartani, ha az ember minden percben öldösi őket; másképp elszaporodnak, és telerakják serkéikkel a ruhavarrásokat, főleg a meleg testtájakon. Auspitznak egészen megszürkült a hónalja a tetűtojásoktól. Nem is szóltunk neki. Ilyenkor már nem segít a szó.

Egy éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon forgolódik.

Azt kérdeztem:

- Mondd, mit csinálsz, Auspitz?

Azt mondta:

- Eszem.

Azt kérdeztem:

- Mit eszel, Auspitz?

Azt mondta:

- Kérlek szépen, tetűtojást eszem. És, kérlek szépen, tetveket.

Gyufát gyújtottam, de rögtön el is fújtam. Egészen közel volt már a front; cigarettázni is tilos volt éjszaka. Csak annyit láttam, hogy nyugodt az arca, majdnem elégedett. Azt mondtam neki:

- Ne beszélj bolondokat, Auspitz.

- Hanem megvárjam, amíg kiszívják a véremet? - kérdezte.

Maximum két hétig kell kibírni, magyarázta. Márpedig, ha ő megeszi a tetűt, akkor játszva kibírja ezt a két hetet, mert nem megy veszendőbe semmi. Minden csöpp vére, amit kiszívtak, megint visszajut a szervezetébe; vagyis se nem gyengül, se nem erősödik.

- Akkor te föltaláltad a perpetuum mobilét - mondtam. Nem tudta, mi az. Mondtam, amihez nem kell energia.

Ezt sem értette. Miközben a serkéket ette, megmagyaráztam a perpetuum mobilét. Később elaludtunk. Reggel megpróbáltam fölrázni, de már nem volt benne élet.
tódór piroska 2011.11.08 17:28:52
@El Visco Stello:
Ha már kultúra és lárvaevés, egy gyöngyszem Örkény István egyperces novelláiból...
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Sziasztok, Praxisblog!   A…..
tódór piroska 2011.11.07 20:54:09
@marand22:
Az 1985, ugye, csak elírás?
Én 1998-ban voltam tanulmányúton Göteborgban, a Sahlgrenska kórházban, ami azért Svédországban is az egyik csúcsintézmény. A vezető informatikusuk részletesen bemutatta az akkor működő rendszert, nagyon kellett vigyáznom, hogy ne essek hanyatt a csodálkozástól. A kórházon belüli rendszer (intranet) már akkor minden diagnosztikai és betegkezelő osztály között működött, és nemcsak lelet, de
kép továbbítására is alkalmas volt, amennyire vissza emlékszem kb. annyit tudott, mint az általunk használt MedSol most... Viszont internetkapcsolatuk a háziorvosokkal még (1998-ban) nem volt, elmondták, hogy néhány éven belül szeretnék elérni, hogy a háziorvos is hozzájusson a saját betege minden adatához.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog!  …..
tódór piroska 2011.11.02 16:28:54
@FuBu:
Ha egy tévedésre felhívják a figyelmét, az okos ember megköszöni, a buta megsértődik.
Saját véleményünk nem lesz attól megalapozottab, ha azt mondjuk, hogy mindenki, vagy 100-ból 99 is úgy gondolja.
Sajnos, TE állítasz rólam valótlant: sehol nem állítottam Rólad azt, hogy hazudsz.
Nekem (nekünk?) szükségem (ünk) van azokra, akik nem osztják a véleményünket. Az értelmes vita viszi előbbre a világot.
Szükségünk van Rád is, meg a többbiekre is.
Barátsággal:_ Piri néni.
tódór piroska 2011.11.02 17:20:56
Tényleg remélem, hogy nincs harag. Én egy kicsit máshogy látom a világot,lehet, hogy (korom ellenére) naív vagyok. Vagy inkább idealista. Vagy még pontosabban: "...Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk ..." Komolyan úgy gondolom, hogy az önzetlenség, szeretet, segíteni akarás nem veszett még ki az emberekből, végül is ez a modern társadalmaknak is egyik nagyon fontos kohéziós ereje. Erről itt lehet bővebben olvasni, tanulságos. webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:29dhHZ5AVAYJ:www.kodolanyi.hu/szabadpart/21/21_tarstud_koudela.htm+altruizmus+fogalma&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Környezetemben sok embert ismerek, akik nem fordulnak el undorral az elesett (koszos, büdös, tetves, bedefekált, stb) emberektől, és nem azért, vagy nemcsak azért segítenek rajtuk, hogy lelkiismeretüket megnyugtassák. Persze, vannak olyanok is, akik szerint kutyaeledelt kell belőlük készíteni, vagy volt ugye nagyüzemi szintű lámpaernyő készítés is. Úgy gondolom, ha szűkebb környezetünkben, akár egy kevéssé látogatott blogon is, hallatjuk az emberi hangunkat, akkor valamit tettünk az ilyen ordas eszmék ellen is.
100 szónak is egy a vége, nem akartalak megsérteni. A markáns véleménykülönbség sem jelent haragot, de szerintem köztünk ez nem is áll fenn.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis Blog!  …..
tódór piroska 2011.10.29 12:07:38
@Dr.laikus PhD:
Valóban nem olvastam figyelmesen a posztot, csak most vettem észre, hogy FuuBu kezelőorvost írt, nem osztályvezetőt. Sajnálom. Az összekeveréshez hozzájárult az is, hogyt egy normálisan működő kórházi osztályon, ahol az osztályvezető főorvos naponta vizitel, és a főorvosi viziteken jelöli ki a hazamenő betegeket. Ha a kezelőorvost a beosztott osztályos orvossal azonosítjuk, neki nincs is lehetősége pénzért továbbtartani a beteget, ilyesmit az osztályvezető tehet.

Minden tiszteletem és együttérzésem mellett (FuBu) most is az a véleményem, amit néhány napja írtam: hogy
tódór piroska 2011.10.29 12:13:42
@tódór piroska:
"Audiatur et altera pars" (hallgattassék meg a másik fél is). Ezt a szemléletet minden demokratikus ország jogrendje is átvette.
Ami itt a praxis blogon zajlik, az olyan, mintha egy bírósági tárgyaláson a bíró a vádbeszéd alapján hozna ítéletet, anélkül, hogy meghallgatná a védőbeszédet és magát a vádlottat/alperest. Ugye, hogy nonszensz?
tódór piroska 2011.11.01 22:38:12
@FuBu: És hogy történt? Azt mondta a doki, hogy x forintért y ideig még maradhat a mama? Mennyi a tarifa mondjuk egy hétre? És milyen rangú orvos volt? Egyáltalán volt lehetősége arra, amiért pénzt kért (az én osztályomon egy beosztott orvosnak nincs)
Praxis Nem jött ki az ügyelet 2011.10.29 06:00:00
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     A nevem annyira nem érdekes,…..
tódór piroska 2011.10.29 22:17:51
@Turchi:
Nem. Kivéve anergiiás állapot
tódór piroska 2011.10.30 09:32:08
@Turchi: Elnézést, szóval az anergiás állapot leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a beteg olyannyira leromlott állapotban van (immunhiány, előrehaladott daganatos- vagy vérképzőszervi betegség, súlyos alultápláltság, időskor, egyéb nem gyógyítható betegség végstádiuma, stb. miatt), hogy nem képes már lázat sem létrehozni.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt PraxisBlog!  …..
tódór piroska 2011.10.27 18:09:17
@neduddki21: Nem igazán hagyott nyugton a probléma, próbáltam tájékozódni, ellentmondó eredményeket kaptam,. Még olyant is olvastam egy jogi (?) fórumon, hogy polgári perben kell eldönteni, hogy a büntetőügyben felhasználni kívánt felvétel készítése jogszerű volt-e és okoz-e érdeksérelmet. Nem is értem. Leegyszerűsítve azt a következtetést vontam le, hogy a bíróság úgy dönt, ahogy akar. A másik, amit megtudtam utólag, hogy Te ügyvéd vagy, ergo nyílván jobban tudod és Neked van igazad. Köszönöm a kiigazítást.
tódór piroska 2011.10.28 09:54:33
@neduddki21:
Megnéztem az aktivitást, az előzményekben írtad valahol, hogy családjoggal (is) foglalkozó ügyvéd vagy.
Laikus tanított rá nemrég (Névre klikk, majd aktivitásra).
Üdv, Piri.
tódór piroska 2011.10.28 09:55:20
@neduddki21:
Ja, és én is szeretem Rejtőt.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Tisztelt blogolvasók, A…..
tódór piroska 2011.10.24 23:10:16
@Dr.laikus PhD:

Nem érdemes felhúzni Magadat, kedves Barátném!
Lassan már hétmilliárdan vagyunk a Földön, és, hála Istennek, nem vagyunk egyformák. Vannak gátlástalan, erőszakos törtetők, és vannak Tereza anyák és Kolbe atyák. Az előbbi félék nem is fogják fel, hogy valamit helytelenül csinálnak, és teljesen meddő próbálkozás lenne ezt velük megértetni, éppúgy, mint egy születésétől vak embernek nem lehet elmondani, hogy milyenek a (valódi) színek. Mi tudjuk hogy milyenek.
Jó éjt!
tódór piroska 2011.10.26 19:48:20
@irutavé:
Igen, ez így van, én is hasonlóan járok el, pedig sok mindent tanultam, tapasztaltam. Sajátmagam vagy hozzátartozóim nőgyógyászati, de akár kardiológiai jellegű betegsége kapcsán nem okoskodok, kritizálok, elégedetlenkedek, hanem elfogadom, amit a hozzáértők mondanak. Mindig óvakodtam attól is, hogy gyerekeimet kezeljem (a gyermek nem kis felnőtt), azt rábíztam a gyermekgyógyászokra, és megbíztam bennük. De más területen is így van ez, pl. a napokban voltak nálunk kéményseprők, nem magyaráztam el nekik, hogy hogyan kell tisztítani a kürtőt és ellenőrizni a huzatot, meggyőződni a füstgázok biztonságos elvezetéséről, stb. Egyszer már leíretam itt, hogy a neten szinte minden információ elérhető, ehhez nem kell tudás, elég, ha olvasni tud az ember. A tudás az információk rendszerezéséhez, értékeléséhez, a helyes következtetések levonásához, az esetlegesen ellentmondó részinformációk súlyozásához, stb. kell.
És a legtöbb tudás saját korlátaink és kompetenciánk felismeréséhez kell. Persze, ehhez a tárgyi tudás kevés, ehhez már egy kis intelligencia is szükségeltetik, amit, sajnos, nem tanítanak az egyetemeken. És még egy: nem az a buta ember, aki nem tud valamit, hanem az, aki rosszul tudja és ehhez makacsul ragaszkodik.
tódór piroska 2011.10.26 20:07:01
@qbr:

John Forbes Nash, egy csodálatos elme.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Egy sima szív ultrahangra…..
tódór piroska 2011.10.21 20:48:03
@marand22:
Ennek ismeretében azért egészen más a leányzó fekvése...
tódór piroska 2011.10.21 20:57:48
@ReignOfdark: Gondolom, amikor szúrták, elpukkadt.
tódór piroska 2011.10.26 13:38:18
@sárga nyúl:

Nagyon egyetértek Veled. Én sem kértem/fogadtam el az ingyenes tankönyveket a három iskolás gyermek után. A mozgássérült parkolási igazolványt talán mégis érdemes lenne igénybe venned, nem elsősorban a parkolási díj alóli mentesség miatt, hanem hogy egyszerűen meg tudj állni az autóval, lehetőség szerint a célállomás közelében. Egy szocializációs- és kommunikációs problémákkal küzdő gyermeknél ez nagyon fontos lehet, de ezt Te nálam biztosan sokkal jobban tudod.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Ez a történet 1976-ban…..
tódór piroska 2011.10.26 13:25:12
@sárga nyúl:
Ezt a törlöm - kitiltom kommentet nem én írtam. Az előző hozzászólásra akartam reagálni, becopy-ztam annak utolsó sorát és ekkor megjelent az egész. Azt gondolom, ez a moderátoroknak lehet valamiféle sablonjuk, amiből kiválasztják a megfelelő szankciót, de hogy hogyan került az én hozzászólásomba, ma sem tudom. Az már csak hab a tortán, hogy harmadszor fogokk neki, hogy mindezt leírjam, és valahogy mindig eltűnt a válaszom, pontosabban, meg sem jelent, hiába kattintottam a "kommemnt küldése" gombra.
Praxis Nyílt levél a méhemnek 2011.10.20 06:00:00
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Méhem!   Sokáig nem…..
tódór piroska 2011.10.20 17:42:47
tódór piroska 2011.10.21 11:27:11
@Panni75:

Más egy szeretett hozzátartozónk halála, és más a műtét. A gyász komoly, fontos, nehéz, de "helyesen" átélve megnyugvást hozó folyamat. Katarzis. Erről és a halál kultúrájáról (meg sok minden másról) sokat lehet olvasni Polcz Alaine-től. Nehéz kérdésekről ír érthetően, gyönyörűen és fájdalmasan. Engem tanított az egyetemen a hetvenes évek elején, nem túl régen halt meg. Sokat gondolok Rá.
tódór piroska 2011.10.21 14:55:32
@Irkutszk:
Hát, nagy szerencse, hogy vén vagyok, akár a Föld, ahogy Szörényi Szabolcs énekelte anno. Persze tudom, hogy nem rosszból mondtad, csak az ember nem mindig érzi szerencsének a(z élemedett) korát...
Nagyon is igaz a Puskás Ferencnek tulajdonított mondás: "kis pénz, kis foci". Mert hiszem, hogy az egészségügyi ellátás akár szolgáltatás is lehetne...Miért? Mert az egészségügy egy kifejezetten pénzigényes ágazat...Ha töménytelen mennyiségű pénzed van, akkor…..
tódór piroska 2011.10.14 10:50:15
@Babette_:
@Káin: @Ssanctuss:

Nem így kell számolni, hanem a GDP-arányos eü. ráfordítás a lényeg.
Ez ma Magyarországon 5 % , Németországban 10%, USA-ban 15% körüli.
Ez azt is jelenti, hogy személyenként és évenként Mo-n kb 1000 (egyes számítások szerint 1400), Németországban kb 5000, az USA-ban kb. 8000 US dollárt költenek az egészségügyi ellátásra.
Ha 5-8x annyi pénz áll rendelkezésre, akkor abból lehet ragyogó, jól felszerelt kórházakat fenntartani és lehet jó szakembereknek tisztességes fizetést adni.
tódór piroska 2011.10.17 11:28:00
@vizsla_barat:

Jártam az USA-ban egy néhányszor, nem estem hanyatt a tapasztaltaktól. Igazából összességében nem gondolom, hogy lényegesen jobb lenne az egészségügyi ellátás, mint nálunk, a kétségkívül magas színvonalú hotel komfort ne tévesszen meg senkit. Egyébként meg abban is sok igazság van, amit Visco írt.
És, hát régi vesszőparipám, hogy beteg az a társadalom, ahol egyfelől a jólét és high-tech, másfelől pedig még a mienket is alulmúló mélyszegénység. Nagyon frusztrált, amikor pl. Washington DC-ben, néhány utcányira a Capitoliumtól a járdán kartonpapiron fekvő hajléktalanokat kellett kerülgetnem, ha meg kocsival mentem, minden piros lámpánál megrohantak a kéregetők. Természetesen hamis az a kedvelt érv, hogy demokráciában az állampolgárnak szabadságában áll szegénynek és homeless-nek lenni. Meglehetősen jó minőségű demokrácia van pl. a skandináv országokban, mégis tudják kezelni a szociális problémákat és az egészségügyi rendszerük is sokkal jobb.

De ez csak kitérő volt, a lényeg, amit már napokkal ezelőtt is leírtam: 5% GDP arányos ráfordításból, 1000 USD/fő/év körüli összegből még az is csoda, hogy ilyen egészségügyünk van!
tódór piroska 2011.10.17 14:38:37
@Irkutszk: @Irkutszk:

Kösz, elfogom olvasni.
Találtam egy recenziót róla, nem tudom, mennyire objektív értékelés, de nem vette el a kedvemet, sőt.

"Megkönnyebbültem, hogy vége ennek a könyvnek. Letaglózott. Felháborított. Kiakasztott. Dühített. Boldogságot az utolsó oldalnál éreztem: becsukhattam a könyvet.

Jeannette Walls önéletrajzi regényében elmeséli életét. Elmeséli, hogyan élt családjával és 3 testvérével egy olyan családban, ahol szabályok nem léteztek (maximum annyi, hogy tiszteljék szüleiket), ahol a felelőtlen életmód volt a divat, ahol semmi olyat nem kaptak és tapasztaltak, ami a mi „normális családban élőknek” természetes.
Mi a normális? Bárhogy is élek én, bárhogyan is nevelem a gyermekeimet, sokszor elgondolkodom: vajon jót teszek velük?, vajon megértik az én következetes nevelésemet?, vajon kellemesen fognak visszaemlékezni a gyermekkorukra?, stb… A könyv hatására, elkönyveltem, hogy igen, jót teszek velük, igen megértenek, és igen a következetes nevelésem jó, és igen..stb.

Olvastam, hogy a szülők mennyire szerették a gyerekeket. Én ezt nem éreztem. Nem éltem a 60-as évek Amerikájában, de felháborít mindaz, ami ezekkel a gyerekekkel megtörtént. Szeméttelep, szökés, lopás, bank-csalás, verekedés, felmerülő molesztálás, patkány a házban, alkoholista apa, összeverekedő szülők a gyerekek előtt, hideg, jégcsapos fűtetlen, beázós lakás, áramrázás akár naponta. Sorolhatnám tovább, de minek spoilerezzek?
A lényeg Jeannette Walls látásmódja, esze, ahogy túlélte a kisgyermekkorát, ahogy kitalálta kamaszként a menekülési útvonalat, ahogy rendbe tette az életét.

A regény olvastatja magát. Fogynak a sorok, fogynak az oldalak, telnek az évek, és semmi újat nem olvasok, nem számítok jobbra, csak várom, hogyan alakul a gyerekek sorsa, mikor lesz nekik jobb, hiszen tudom, hogy Jeanette Walls megírta a történetét. Szívesen megkérdezném tőle mennyi időbe tellett neki, mire ezeket az „élményeit” feldolgozta a pszichológusa segítségével, mikorra tudta tényleg feldolgozni, hogy a szüleinek minden más fontosabb volt, mint a gyerekeik (akiknek ezért nélkülözni kellett, nem is keveset).

Jeanette Walls szélesen mosolyog rám a könyv borítójának belső oldalán. Megemelem a kalapomat előtte, és gratulálok neki."
Praxis Ennyire nem kell a vérem? 2011.10.15 06:00:00
Tisztelt Praxis Blog! Az én „történetem” lényegtelen apróság, de úgy felbosszantott, hogy úgy éreztem, le kell írnom.Egészséges 34 éves nő vagyok, semmi komoly bajom nincs. Egyetlen probléma az alacsony vérnyomásom (100 alatt). Ezzel sincs semmi baj, ha délelőtt…..
tódór piroska 2011.10.17 11:13:03
@Bikli néni: Csakhogy életjelt adsz! Minden rendben?
Amúgy engem is majdnem elhajtottak eccer mera vérképem épen kicsúszott a normál tartományból, de meggyőztem őket hoty ez még belefér a mérési hibahatárba...
Mérlegem:Hét várandósság.Öt gyermek.Két vetélés.Két szerklázs.Három gátmetszés.Három fogadott orvos.Három kórház.Egy otthonszülés.És hogy mi vezetett el az otthonszülésig négy kórházi szülés után?Az egészségügy,és az ott dolgozók bánásmódja az ötödik baba…..
tódór piroska 2011.10.14 08:57:30
@Dr.laikus PhD:

Nagyon a szívemből szóltál a nagycsaláddal, az igazi vagyonnal és a Down-os gyermekekkel kapcsolatban.
Persze, Irkutszk is. Engem is elvert a bátyám, mégis nagyon szerettük egymást.
tódór piroska 2011.10.14 08:59:06
@Káin: Üdv, Ábel!
tódór piroska 2011.10.14 09:59:23
@Babette_: Nem értem a kérdést.
Az "ember genetikájának a rontása" szerű kijelentéseknek nagyon rossz áthallása van.
Praxis Terhesség, vagy még sem? 2011.10.09 08:57:00
Kedves Olvasók! Már 15 hónapos volt a kisfiunk és úgy gondoltuk párommal, lassan ideje, hogy jöjjön a kistesó. Nem erőltettük a dolgot, nem akartam azon agyalni folyton, hogy összejön-e, csak rábíztuk magunkat ismét a természetre. Sajnos a következő hónapba is megjött. Nem…..
tódór piroska 2011.10.12 16:25:14
@adren: Tényleg nem tudom, hogy mit jelent a maszálás.
tódór piroska 2011.10.13 10:04:42
@adren:
Az nem személyeskedés, ha nem hozzáértőnek minősítem a nem hozzáértőt.
Amúgy meg olyan kérdésben foglalsz állást nagyon határozottan,amiről fogalmad sincs. javaslatom: kevesebb kritika, több önkritika! Mindenféle személyes él nélkül.
tódór piroska 2011.10.13 17:03:19
@adren:
"A kijelentés egyérteműen élcelődő személyeskedés volt és a hozzáértésemet fikázta. Akárhogy is próbálod finomítani,..."

Nem próbálom finomítani, azt írtam, hogy nem értesz hozzá, nincs igazad és nem lehet racionális érvekkel megingatni a prekoncepciódat. Most is így gondolom. Hogy ezt talán egy kis élccel tettem, azt is vállalom, ez még nem személyeskedés.

Kérdéseidre, ha akarod érteni, többen megadták, megadtuk a válaszokat, olvasd el ezeket újra figyelmesen.

Dehogy akarom én megszabni számodra, hogy milyen véleményt alakítasz ki, természetesen mindenkinek joga van a neki tetsző véleményhez.
Nekem például az a nagyon határozott véleményem, és kérlek, ezt Te is tartsd tiszteletben, hogy kettőnk között szakmai vitára nincs mód.
2010 nyarán, pontosabban július 1-én azzal a fura érzéssel keltem fel, mintha elaludtam volna az oldalamat és "beragadt" volna a levegő. Teltek a napok, a helyzet nem javult, sőt már feküdni sem tudtam, hatalmas párnáknak dőltem az ágyban, félig ülve félig aludva…..
tódór piroska 2011.10.12 19:43:02
@agnesito:

Mindenekelőtt jó egészséget!
Gratulálok a betegség legyőzéséhez, és ahhoz is, hogy igyekszel ezzel kapcsolatban minél több ismeretet szerezni. Ebben szeretnék segíteni is: Tüdőemboliához mindig jobb szívfél terhelés társul, függetlenül attól, hogy a bal-, jobb-, vagy mindkét tüdőfél érintett. Könnyű belátni ennek az okát, hiszen az artéria pulmonális, amely a vénás vért viszi oxygenizációra a tüdőbe, a jobb kamrából ered. Vagyis, ha a tüdő keringése nehezített, pl. embolia miatt, akkor a jobb kamrára hárul fokozott terhelés.
tódór piroska 2011.10.13 10:40:53
@ReignOfdark:
Azért ez nem ennyire egyszerű. A vashiányos anaemiát (alacsony MCV, alacsony MCH, a Hb szinthez képest is kevés vvt szám, stb. ) mindig ki kell vizsgálni occult vérzés (emésztőszervi tumor) felszívódási zavar irányában is. Ha ezek megtörténtek és negatív eredményt adtak, akkor élhet minden gond nélkül.

Kevés rosszabb dolgot tehet orvos a betegével, mint vashiányos vérszegénységben elkezdeni a vaspótlást, részletes kivizsgálás nélkül. Sajnos, több betegnél diagnosztizáltam már előrehaladott daganatot (rendszerint colonban), akik évek óta szedték a vasat háziorvosuk javaslatára, ahhelyett, hogy kivizsgálásra irányították volna őket...
Praxis Színlelő betegek 2011.10.01 06:00:00
Imádott nagypapánk stroke-ot kapott, pechjére pénteken, mert a siófoki kórházba érve, amikor megvizsgálták, azt mondták maradjon benn a kórházban, azt nem tudják mi baja van, de hétvégén meg úgyis csak ügyelet van, akkor nem vizsgálják ki, hétfőn tudnak csak majd foglalkozni…..
2009-ben a születésnapomra nem kaphattam volna szebb ajándékot, mint két csíkot a terhességi teszten. Nagyon szerettünk volna kislányunknak testvért.  Az első trimeszter tökéletesen, a papírforma szerint zajlott. A gondok a 22. hét környékén kezdődtek korai méhkontrakciók…..
tódór piroska 2011.10.08 22:05:41
@Irkutszk: Kösz,, nem lesz.
Jó éjt!
tódór piroska 2011.10.10 17:04:51
@edickinson: Mindössze annyiban látjuk másként a a blogos intermezzódat, hogy mint érintettel, kifejezzük őszinte együttérzésünket és jókívánságunkat. De! Az már kóros, ahogyan nem tudsz megszabadulni a Miklóssal szembeni kisebbrendűségi komplexusodtól. Azért is érthetetlen az egész, mert szerintem erre Neked igazán nem lenne okod.

Okosabb lett volna, ha ezt az utolsó kommentet nem írod meg, de még okosabb lenne, ha az enyémre meg nem válaszolnál.
Gazsinak és szüleinek, nagyszüleinek szivem minden szeretetével kívánok jó egészséget, boldogságot. Ez az egyik.
A másik meg az, hogy egy 4 diplomás NŐ-től azért objektívebb, személytelenebb, realistább hozzászólást várunk. Márcsak a női nem védelmében is.

A poszthoz meg csak annyit, hogy minél kétségbesettebben próbáljátok bizonygatni a szakmailag helytelen (műhiba) ellátást, annál erősebb a meggyőződés bennem, hogy ilyesmiről szó sincs. Ha nem így van, pereljetek!
Nem az orvosok fognak dönteni, hanem a jogászok! Vagy ők is hülye, lelkiismeretlen, hozzá nem értő kóklerek?
tódór piroska 2011.10.10 18:47:02
@Bors75:
Kedves Orsolya (vagy Márton)!
Nagyon remélem,hogy nincs köztünk harag.
Sok mindenben egyetértünk, néhány dologban nem.
Nektek kicsit másként fogalmaztam volna, mint @edickinson-nak, ezért a válaszotokat igazából nem tudom értelmezni.
A pályán - kemény munkával töltött - harmincegynehány év alatt nagyon sok nyomorúságot, súlyos betegséget, tragédiát láttam, így nagyon átérzem Gáspár gyógyulása fölött érzett örömötöket, jobban mondva, Veletek örülök.
Pályám vége felé közeledve, lassan itt a számvetés ideje. Hogy is írja József Attila?

" Mióta éltem, forgószélben
próbáltam állni helyemen.
Nagy nevetség, hogy nem vétettem
többet, mint vétettek nekem."

Gyönyörű a vers, a mondandójával kicsit mégis vitatkozom, én nem nevetségnek értékelem, hanem a Jó Isten segítségének.
Mert forgószél, az aztán volt, van.
Társak vagyunk, nem ellenségek.
Szeretettel: Piri néni.