Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GernerPéter

9 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyáron 5 kérdést tettem fel a paksi atomerőmű földrengésbiztonságával kapcsolatban. A nyár óta átolvastam a nyilvánosságra került kutatási dokumentációt, és az abban találtak alapján pontosabb megállapítások tehetők a 4. és 5. kérdésben, és lett egy hatodik kérdés is. A témakörről az Átlátszón…..
GernerPéter 2018.01.25 08:55:52
@Larry Silverstein: Paks2 miatt elvégzett földtani kutatások valóban relevánsak Paks1 szempontjából is, de Paks 1 léte nem garantálja azt, hogy egy új kutatás nem hoz korábban nem ismert információkat, amelyekkel utána foglalkozni kell. Erre volt már példa a 90-es években, ahol az akkor elvégzett kutatások alapján jelentősen megerősítették Paks1-et. A kérdés most még nyitva van abban a tekintetben, hogy a 2016-os földtani kutatások alapján kell-e Paks1 földrengésállóságán javítani vagy sem.
GernerPéter 2018.01.25 09:00:55
@Brix: A Paks alatt húzódó aktív törésvonal csak akkor jelent valódi veszélyt, ha alulméretezik az erőmű földrengésállóságát. Az elemzésben emiatt tettem javaslatot arra, hogy fontos lenne a paksi atomerőműtől független kutatócsoportoknak is megismételni és ellenőrizni a kritikus számításokat. Jelenleg egy kutatócsoport eredményeire alapulnak a számítások, amelyekben a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak hibák vagy rossz feltételezések.
GernerPéter 2018.03.09 12:22:00
@Magyar család: A felvetett problémák egyike sem pártfüggő, azok megállnak és megmaradnak bármilyen színezetű kormány legyen is éppen hatalmon. A nemzeti érzelem, vagy éppen a személyeskedésed egy földtani kockázatot sem old meg.
A processzorok jobb számítási teljesítménye érdekében bevezetett funkcióban megtalált hibák és hiányosságok az egyik legsúlyosabb számítógépes biztonsági veszélyeztetettséget tárták fel január első napjaiban. A nyáron a Google által megtalált és gyártók számára jelentett első hiba és a később…..
Mi az a HTTP/2 és miért fontos? Mindenki ismeri és használja a böngészőben a http:// vagy https:// kezdetű URL címeket, mellyel eljutunk a kívánt weboldalra. A http egy kommunikációs szabvány angol nevének (Hypertext Transfer Protocol) a rövidítése, amely a CERN-beli első leírása és megvalósítása…..
Sok hír lát évek óta napvilágot Irakról és Iránról, de a földrengések, különösen Irak esetében, a ritka események közé tartoztak. A 2017. november 12-én, magyar idő szerint 19:18-kor történt erős, 7.3 magnitúdójú rengés az iraki-iráni határ közelében az első hírek szerint is több száz halálos…..
GernerPéter 2017.11.14 15:14:13
@gigabursch: A hipocentrum a földrengés fészke a mélyben. Az epicentrum a Föld felszínén a földrengés közepe feletti hely, általában itt a legnagyobb a rombolás. A hipocentrum és az epicentrum közti távolság a földrengés fészkének a mélysége.
Az október végén esedékes óraátállítás – ellentétben a tavaszi váltással – az informatikában számos esetben kezelendő üzemeltetési problémát okoz és emberi beavatkozást igényel számos informatikai rendszernél. Ennek oka, hogy az ősszel egy órával vissza, míg tavasszal egy órával előre állítják az…..
Közepes erejű, 4,1 és 4,1 magnitúdójú földrengések voltak a Keleti-Kárpátokban 2017. augusztus 1-én és 2-án, Brassótól keletre, Buzau megyében megyében. A rengések jellege jól illeszkedik a Vrancea szeizmikus zónára jellemző képbe. Személyi sérülésről nem érkeztek hírek, de ez a méretű rengés már…..
Július második felében komoly botrányt okozott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) internetes jegyvásárlási rendszerének bevezetése. A politikai felhangoktól sem mentes ügyről ebben a posztban a vezetők számára leszűrhető informatikai tanulságokat foglaljuk össze, de szokás szerint, előbb…..
Ebben a posztban összefoglalom, hogy mely 5 fontos kérdésben van vita és/vagy ellentmondás az atomerőmű földrengésbiztonságával kapcsolatban. Természetesen kiderül a szerző álláspontja is. 1. Vannak-e aktív törések az erőmű alatt? Vannak. Abban a kérdésben, hogy vannak-e aktív törések az…..
A Paksi Atomerőmű földrengésbiztonsága a földtani szakmát vagy 30 éve folyamatosan foglalkoztató kérdés, amely újabban nagyobb figyelmet a tervezett erőmű bővítés, a Paks2 projekt miatt kapott. Az engedélyezési eljárás során a beruházó 2014 és 2016 között, 8 milliárd forintért új vizsgálatokat…..
Nagyon régen nem használom már a Gmail "Web Clips" funkcióját. Igazából már el is felejtettem, hogy miért. Biztos zavart, meg bannervakság, meg úgysem érdekelnek a hírek levelezés közben, stb. Mindenesetre Steve Rubel tegnap felnyitottam a szememet: mégiscsak lehet…..
GernerPéter 2009.02.14 09:46:15
www.nw-cee.com

Hogy ne csak az RTL klub híradóból tudjam, hogy mi történt a környéken.

Webisztán Jön a Google Ocean? 2008.04.30 15:30:00
Igazából nem lett volna nehéz kitalálni, hogy a Föld, a Mars és a Hold felszíne, valamint a világűr után a Google a tengerfenék felé fordítja receptorait. A Cnet blogja szerint hamarosan érkezik a Google Ocean, melynek segítségével körbebúvárkodhatjuk bolygónk hatalmas vizeit. A…..
A mai napot természetesen a jelenleg a tévében látható legvicceseb műsorral, a Kiválasztottal kezdjük, amiben (ha jól sejtjük) az egyik szereplő megállítja a szívverését, és ettől Uri Geler kiborul. Mint ahogy tette ezt a német, az amerikai és az izraeli verzióban, max. az…..
A mai napon véget ér egy korszak az Index életében. Nyilván mindenkinek megvan a maga elvárása az egyik legnépszerűbb magyar hírszájttal kapcsolatban. Ahány ember netezik Magyarországon, annyiféle új Indexet lehetne csinálni. Nehéz megmondani, hogy egy, a legszélesebb…..