Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Commandante Jayasuriya

25 bejegyzést írt és 2395 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
A Kádár-kori DIY gyöngyszemei a rádióra gumizott ős-powerbanktól a Lada hangszimulátoron át a kávéfőző-tuningig.  ..
Commandante Jayasuriya 2020.09.12 08:10:00
Már írta egy előttem hozzászóló, ezért én csak megerősíteni tudom, hogy a Sokol ilyetén módon való üzemeltetése elsősorban gazdaságossági szempontok alapján történt, mert a 4,5 voltos elemek sokkal tovább bírták a strapát. Hiánycikk konkrétan nem volt a 9 voltos elem, de az gyakran előfordult, hogy hiányzott a vidéki vegyesboltok kínálatából, ezzel szemben a magyar gyártmányú laposelemet még a gazdaboltban is mindig meg lehetett vásárolni. A Koppány féle biztonsági ablakzárat nem nevezném kendácsolásnak, mert tényleg kiváló minőségű termék volt, magam is használtam. Egyébként sem kellett mindig melegíteni a Zsiguli gyári elefántfülablak zárására szolgáló kallantyút, mert az egy idő után egész egyszerűen leesett magától. Persze aki előre gondolkodott, és adott a biztonságra, az már a sok éves várakozás után a hőn áhított autó átvétele után felszerelt az autójára egy ilyen kiegészítő zárat, mert a profi autótolvajoknak már akkoriban sem volt probléma hatástalanítani a beszerelt riasztókat. A lopás ellen egyébként léteztek különféle házilagosan kialakított technikák, mint például a gyújtóáramkőr megszakítására szolgáló, különböző titkos helyekre beépített kapcsolók, az akksisaru kábelének a levétele, vagy a benzinvezeték lehúzása a karburátorról megállás után, ami egyébként olykor magától is lecsúszott a helýéröl a trehányul meghúzott szorítóbilincs miatt, de ez már egy másik téma.
Commandante Jayasuriya 2020.09.15 10:02:28
@CalabiYau:
Jogos, a VEF egy valóban kiváló táskarádió volt, amivel a SZER - től kezdve a Radio Luxembourgon át, minden kurrens adó fogható volt. :)
Ákos tavasszal teljes csendben volt az év elején kitört koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Online ugyan folyamatosan jelen volt, adott karanténkoncerteket, gyakorlatilag karanténnaplót vezetett, ellátta rendesen a rajongókat anyaggal, de nem nyilatkozott például a zeneipar összeomlásával…..
Nem ment zökkenőmentesen a magyar határzár első napja, legjobban talán az ingázók járták meg azzal, hogy szeptember elsejétől a magyar kormány a szigorítás mellett döntött. Igaz, ez sem mindenhol igaz, az osztrák határon egész békés volt a helyzet. Az EU viszont figyelmeztett...
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
      A Hamptones Magazine új számában szerepel Jakab Viktória, varázslatos képeken. A magyar modell, aki tavaly már sok-sok sikert elért, most Nina Ricci, Burberry, Etro darabokat visel többek között.  Yossi Michaeli képei a lányról, akinek szerintem még nagy sikerei lesznek.   ..
Kedves olvasók! A kommentekben többen is kérdeztétek, az elmúlt két hétben miért nem került ki új poszt. Ennek az az oka, hogy a vírushelyzet kirántotta az eddig biztos talajt a lábunk alól, és egyik pillanatról a másikra kétségessé vált a blog jövője. 15 év nagyon sok idő, és sok munkánk van a…..
Commandante Jayasuriya 2020.06.29 07:05:21
@Opportunista mikroba:
Te egy agent provocateur lehetsz, ha a nyomdagép közelébe engedtek, az igazi ellenállók stencilgépet, vagy a gyerekek kirakós guminyomdáját használták a röpcsik készítésére.
Ezúttal a Warthog bemutatja képességeit az öbölháborúban, ami meghatározónak bizonyul a jövőjére nézve. Ezt követően a '90-es évek kivonásairól és kisebb konfliktusairól, illetve a feltárt szerkezeti problémákról lesz szó. Az új évezred elhozza a korszerűsített A-10C verziót, ami oroszlánrészt…..
Az első világútlevél hatására a magyarok rohammal vették be Bécset hazafelé pedig mindenki fagyasztószekrénnyel jött...
Commandante Jayasuriya 2020.06.15 06:50:20
A rossz nyelvek szerint a Hegyeshalom felől Bécsbe vezető B10 - es út mellé kitelepült kereskedelmi egységek némelyikének voltak olyan magyar résztulajdonosai is, a régi jól bejáratott bécsi kapcsolataiknak köszönhetően, akik a pozíciójuknál fogva megállíthatták volna a kemény valuta kiözönlését az országból. Ehhez csak annyit kellett volna tenniük, hogy az itthoni dolláros boltokban felemelték volna a szabadon elkölthető valutamennyiség felső határát, na pláne, hogy ebben az esetben a minden kék útlevéllel rendelkező magyar állampolgárnak legálisan járó valutakeretből összehordott dollárokról volt szó, és az állami külkereskedelem árufedezetnek behozta volna Jugoszláviából az akkor hallatlanul népszerűvé lett GORENJE fagyasztóládákat, és a különféle márkájú VHS rendszerű videómagnókat. Ez évekig nem történt meg, így sok milliárdos kár érte az egyébként akkor már egy ideje nyugati hitelekből finanszírozott országot.
Azt tegyük gyorsan hozzá, hogy a rutinos utazó akkor már rég nem a kaotikus állapotokat mutató Hegyeshalomnál, vagy Sopronnál lépte át a határt hanem vállalva egy kis kerülőt, a szinte mindig csendes kópházai határátkelőt választotta. ahol egyébként sokkal kulturáltabban viselkedtek a vámosok, mint az ismertebb nagy határátkelőknél szolgálatot teljesítő, a nagy tömeg miatti sok munkába belefásult társaik.
Nem először borul lángba Amerika amiatt, hogy nem megfelelő rendőri intézkedés közben, vagy annak következtében életét vesztette egy színesbőrű ember. Ennek a posztnak nem célja, hogy az évszázadok alatt kialakult és rendkívül összetett társadalmi jelenség hátterét boncolgassa, de azzal, hogy…..
Idén teljesen más szempontok alapján mennek nyaralni az emberek, ha mennek egyáltalán. Most, hogy a víruspara mérséklődik, a célországok pedig nyitnak, sőt lassan egymásra licitálva csábítják a turistákat, érdemes megnézni, hogy hova érdemes terveznie a távolságtartást alapvető fontosságúnak tartó…..
Commandante Jayasuriya 2020.06.03 20:25:57
@svajcineger:
A határ nyitva van, kiutazhatsz, csak amikor vissza jössz, 14 napos hatósági karantén vár rád.
Mostanában sokfelé jártunk régi képeken: a Moszkva téren, Soroksáron, a Duna-parton, a Hegyvidéken, de a zuglói hálózat kimaradt - és "zuglói" alatt most az Erzsébetváros északkeleti csücskén át egészen a Keletiig járó Thököly úti villamosvonalat, és az arról kiágazó vonalakat értem, melyek…..
Commandante Jayasuriya 2020.06.01 21:30:25
@/\ngel:
Nem a Merkurnál, hanem a FIAT - nak volt saját képviselete, és bemutatóterme a Liszt Ferenc téren. Olyannyira, hogy egy időben merőben szokatlan módon részletre adták az autókat úgy, hogy nem kellett hozzá semmilyen kereseti, vagy vállalati igazolás, csak a személyi, a nagyobb értékű autóknál esetleg egy kezest kértek. Én is vettem akkor egy 1,3 - as dízel UNO - t.
Jimmy Perry és David Croft író és rendező szerzőpáros nevéhez több nagysikerű angol sitcom megalkotása fűződik, amelyek közül Magyarországon kissé furcsa módon a saját hazájában kevésbé sikeres Csengetett, Mylord? vált eszméletlen népszerűvé, olyannyira, hogy manapság már hatalmas kultstátusszal…..
Commandante Jayasuriya 2020.05.15 08:59:20
@Time Goes By:
Nem ismerem az eredeti angol szöveget, de ha félrefordítás lenne, akkor az a ritka eset áll fenn, hogy még jobban ráerősített a film készítőinek a szándékára. Én egyébként ebben az esetben nem gondolom, hogy véletlen lenne, mert abban az időben, amikor a sorozat magyar nyelvű változatát készítették, még nem fél nap alatt dobták össze egy egész estés film szinkronmunkáját, és többnyire profik végezték a forditói munkát is. Nem a Google fordítógéppel készítették a magyar szöveget, ahogyan azt manapság látjuk néhány ker. T.V. - s sorozatnál. Egyébként sem hiszem, hogy mind a 26 rész fordításánál folyamatosan elkövették volna ezt az egyébként cseppet sem zavaró, sőt a film mondanivalójához tökéletesen igazodó "félrefordítást".
Commandante Jayasuriya 2020.05.19 17:21:44
@Time Goes By:
Elég érdes hangnemet használsz velem szemben, nem igazán értem, hogy minek köszönhetem!
Én nem a szinkront dicsértem, hanem a fordításról beszélek, annak is egy momentumáról. Egyszerűen csak annyit mondok, hogy ez esetben a szerinted nem megengedhető szándékos, vagy félrefordítás nem vált kárára a filmnek, sőt ráerősített az eredeti mondanivalójára. Nem érdemes kiselőadást tartanod a nem létező szocializmus kori történésekről, mert éltem már abban az időben, amikor politikai okokból betiltottak elkészült alkotásokat, félrefordítottak filmcímeket, és a filmek szinkronját is több bizottsági szűrőn engedték át, mielőtt a mozikba kerülhettek. Van némi tudásom a dologról, ugyanis a hetvenes évek végén, és a nyolcvanas évek elején a FŐMO - nál, a fiatalabbak kedvéért lefordítom, a Fővárosi Moziüzemi Vállalatnál dolgoztam, úgyhogy láttam, és a saját munkámban is szereztem tapasztalatokat arról, hogy mi, és hogyan került ki a mozikba.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a tévé, és mozifilmeknél a világ számos országában a vallási, politikai, kulturális különbözőségek miatt gyakran élnek a változtatás lehetőségével, tehát egyes filmek, és a sorozatok a világ különböző régióiban számos számunkra ismeretlen változatban kerülnek a filmszínházakba, vagy a képernyőkre. A rendszerváltás előtti időszakban, ahogyan most is, a nyugati világban természetesen a gyártó, és az eredeti forgalmazó készítette el ezeket a változatokat, a szinkronizált filmeknél az esetleges szövegváltoztatásokhoz a különböző szerzői jogok miatt minden esetben a gyártó stúdiók engedélye, és jóváhagyása szükséges. Ma már a korábban a szerzői jogokra fittyet hányó vasfüggöny mögötti országokat is köti az EU tagsághoz szükséges jogharmonizáció, és a szerzői jogokkal kapcsolatos különböző nemzetközi egyezmények.
A Mona Lisa - ra, és a képzőművészetre hivatkozó hasonlatod némileg tévút, mert aki valamennyire jártas a képzőművészeben, az tudja, hogy a festők gyakran változtattak a festményeiken, a képek restaurálása során alkalmazott ultrahangos rétegvizsgálatok során gyakran találnak a legnagyobb festők vásznain olyan korábbi rétegeket, amiket az általunk is ismert festményekkel tüntettek el, vagy a nagy festők tanítványai fejeztek be egy alkotást a mester korábbi művei nyomán.
A tölténygyár, a selyemszövő és a kerékpárgyár csapatmunkája 4 év alatt vesztésre ítélte a legcsodásabb magyar motort.  ..
Commandante Jayasuriya 2020.05.17 11:06:11
Bár kedves kísérletnek tartom, és mindig mosolyt csal az arcomra, ha valhol meglátom a Panni robogó fotóját, de a magyar robogó eleve halott ötlet volt. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban terjedt el ez a kétkerekű közlekedési eszköz, mert ott évszakoktól függetlenül, szinte az év minden napján kihasználható a motorínó. Ugyanez nem mondható el hazánkról, ahol már az ősz közepétől nehézkes a robogózás, és az akkori utak, megjegyzem a mostaniak sem nagyon, nem voltak igazán alkalmasak a robogózáshoz. A Panni ráadásul egy személyes volt, csomagokat is csak korlátozott mértékben lehetett szállítani rajta, úgyhogy az átlag felhasználó számára nem nyújtott elég alternatívát, és hát lássuk be az sem kedvezett a Panni tömeges elterjedésének, hogy nálunk azokban az években szóba sem jöhetett a laza, könnyed életstílus, ami a robogók elterjedésének, és a sikerének egyik megalapozója volt például Olaszországban. Ide kívánkozik az is, hogy az olaszországi Pontederában, ahol a robogó ötlete megszületett, a Piaggio gyár mellett egy múzeumot talál az oda látogató, ahol meggyőződhet arról, hogy sajnos a mi Pannink csak szegény rokon lehetett, mert a vele egykorú darabok, köszönhetően a tervezői, kreativitásnak, és szabadságnak, műszakilag jóval fejlettebbek, és igényesebb kivitelezésűek voltak a magyar kétkerekűnél. A múzeum több száz darabos gyűjteményben megcsodálhatóak a kezdeti ős Vespa modellektől kezdve a különböző speciális célra készült robogók, valamint a kísérleti modelleken át a ma gyártott legújabb designer darabok. A belépés ingyenes, mindenkinek ajánlom a rövid kitérőt, aki Pisa, vagy Firenze felé jár.
Volga, Moszkvics, Csajka, ZIL. A legszebb szovjet autók szinte mind arcpirító koppintások voltak az utolsó domborulatig...
Commandante Jayasuriya 2020.05.14 13:40:32
@Ződ2000:
Ez nem teljesen igaz. A COCOM lista azért jött létre, hogy a vasfüggöny mögötti országok ne juthassanak hozzà a fejlett nyugati technológiákhoz. Az a helyzet, hogy a keleti blokk országa nem lettek volna képesek ebben a formában lemásolni, és megépíteni mondjuk egy számítógépet, mert egész egyszerűen nem állt a rendelkezésükre az ehhez szükséges háttér. Nem tudták legyártani a chipeket, ami nélkül nehezen működött volna a dolog. Egyes termékeket, eljárásokat pedig azért helyeztek a COCOM listára, mert azokat a hadiipar számára fejlesztettek ki de az egyszerűsìtett változataik megjelentek a lakosságnak használati cikként gyártott tömegtermékekben is, és akkor itt még nem beszéltünk a különfèle számítógépes programokról, és ipari eljárásokról. Azért bizonyos mértékig a COCOM listát is ki lehetett játszani, mert főleg a számítástecnika területén úgy működött a dolog, hogy a magánszemélyek egyes alkatrészeket minden további nélkül megvásárolhattak nyugaton, és azokat a BÁV - on keresztül úgy értékesítették, hogy azokból néhány erre szakosodott itthoni kisvállalat komplett számítógépeket szerelt össze belőlük. Egy időben iparszerűen űzték a dolgot a hajósok, kamionosok, és azok, akiknek volt lehetőségük nyugatra utazni, és volt ehhez szükséges valutakeretük. A Majakovszkíj utcai bizományi környékén nyilt titok volt, hogy melyik bécsi elektronikával foglalkozó kerekedőhöz kell menni, aki összeállította azt a csomagot, amit itthon a bizóban a megfelelő szaktársnál kellett leadni. Kiépített kapcsolatokkal működtetett rizikó mentes üzlet volt, mert a más estekben szigorúan eljáró hatóságok szemet húnytak a dolog fölött.
Commandante Jayasuriya 2020.05.14 13:41:04
@Európai téridő:
Pontosabban a Németország okozta háborús károk jóvátételének a részeként leszerelt, elszállított, és az Sz.U. - ban felszerelt gyárban gyártották.
Elsősorban azoknak van aggódni valójuk, akik kevesebb, mint öt éve élnek a szigetországban és az elmúlt hetekben a járvány miatt elveszítették a munkájukat. Nincsenek kevesen és nem csak közép- és kelet-európaiak vannak köztük...
Commandante Jayasuriya 2020.05.08 09:40:36
@Bredpitt Monika:
Szerintem előbb a határon belüli magyarok megsegítéséért kellene ekkora elánnal kampányolni, és aláírasgyüjtést indítani, mert a kormány módszeresen vonja el a pénzt, és fosztja ki az önkormányzatokat, amivel az önrendelkezési jogaikat is felszámolja. Ez egy igazán nemes cél lenne, ajánlom neked is megfontolásra.
Juliék áprilisi utazását is elvitte a járvány. A Barvofly utazási irodánál vásárolt Qatar jegyeik árát próbálják most visszaszerezni, ami nem megy egyszerűen. Az utazási iroda ugyan megküldte a légitársaságnak a törlés és a visszatérítés kérelmét, de aztán jött a csönd. Amikor Juliék pedig nagyon…..
Szíjjártó Péter 2020 március 30.: Senkit nem hagyunk magára Judit és férje (65 és 75 évesek) nem ezt tapasztalták, amikor egy hónappal ezelőtt betegek lettek, néhány nap különbséggel torokfájásra, lázra ébredtek, a férjnél hányás és igen magas (38,8 fokos) láz is jelentkezett...
via GIPHY Judit az alza.hu-n vásárolt menő Krups kávovarja sajnos egy hét után vadný. Az ember joggal várja el egy ilyen géptől, hogy az atomvillanás után is rendes habot készítsen, és ha ez mégsem megy, irány a szerviz. Juditék így is tettek, újra és újra, pontosan háromszor. A visszaérkező rossz…..
Commandante Jayasuriya 2020.04.08 07:55:52
@Péter 2:
Nyilván az olaszok a szar kávét szeretik, mert minden olasz filmben, ahol konyhajelenet is szerepel, egész biztosan ott lesz valahol egy hagyományos "kotyogó" kávéfőző. A dolog titka az, hogy jó minőségű kávét kell vásárolni, ami természetesen drágább, mint a raktár sarkából összesepert hulladék kávék, természetesen a pörkölés módja sem mindegy, mert az agyonpörkölt kávénak ab ovo égett íze lesz, és persze meg kell tanulni kávét főzni.
Az egyértelmű, hogy Vikiék hibáztak akkor, amikor 2 db külön csomagot raktak a Foxpost csomagautomatába. A szabályzat szerint ugyanis rekeszenként 1 db-ot lehet csak betenni, amire érdemes ráírni a címzett és a feladó telefonszámát, de mást nem, mivel a többi adatot tartalmazó címkét a futár…..
Ha fizetünk egy külön szolgáltatásért, amit aztán a szolgáltató hibájából nem tudunk igénybe venni, akkor elég jogos követelésnek tűnik visszakérni a szolgáltatás árát. Na nem úgy a Wizzair-nél! Olvasónk is bebukta a 20 eurós külön helyét, amikor a Wizzair másnak is eladta azt. A légitársaság…..
Commandante Jayasuriya 2020.03.29 16:00:55
@szelidorzo:
Az már elég régen lehetett, mert ma már a Qatar messze nem ilyen nagyvonalú. Tudom, mert évente több alkalommal utazok velük, utoljára március elején, ezért elég jól ismerem a dohai átszállások minden nyűgét, bánatát. Ma már ott tartanak, hogy egyrészről a hosszabb utaknál kimaradnak egyes korábban megszokott étkezések, és a fedélzeti kajából sok kicsi sokra megy alapon egy csomó olyan apróságot lespóroltak, ami sok évig a természetes része volt a menünek. Szóval ma már legfeljebb egy pótszéket kapnál valahol a vécé, és a konyha között, a business classra be nem engednének. :)