Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Commandante Jayasuriya

25 bejegyzést írt és 2413 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időt nem kímélve összegyűjtöttem nektek mit viselt Csöpi a Pogány Madonna tenisz jelentében. Az áraktól leesett az állam...
Commandante Jayasuriya 2022.06.26 10:18:34
Ötvös Csöpi a rendszerváltás körüli időszak tipikus figuráját testesíti meg Bujtor filmjeiben. Mindenki a nyugati életszínvonalon szeretett volna élni, ezért ott ügyeskedett, ahol tudott. Ahogy mások, úgy a rendőrök is megpróbáltak némi plusz pénzhez jutni akár valamilyen piramisjáték szervezőjeként, akár más félig legális, vagy illegális seftekkel. Úgy látom itt mindenki megfeledkezett már a BM, és Klapka György üzleteiről, amikor egy ideig a rendőrség járőrautói a Klapka lízing reklámhordozói voltak, vagy éppen a Klapka által nyugatról konténerben behozott használt, többnyire működésképtelen számítógépeket vettek meg a BM számára. Bujtor részben saját magát játszotta el a kissé simlis rendőrtiszt figurájában, mert a filmek pénzügyi hátterének a megteremtéséhez nem kis ügyességre, sőt inkább ügyeskedésre volt szükség, és hát Bujtor nem csak a Balatont, és a vitorlázást szerette, hanem a pénzt is. A hétköznapi emberek számára az Adidas melegítő, a dobozos sör, a VHS videómagnó, és a FA, vagy az Atlantic szappan volt az annyira régen vágyott nyugati életszínvonal tárgyi megvalósulása. Egyébként a márkás teniszruházatot, és az ütőket a volt Vasas focista, Lakinger Lajos Vigyázó Ferenc utcai sportboltjában bárki megvásárolhatta. Ő a sportkapcsolatai, és az ismert teniszező feleség, Szörényi Judit révén jutott ezekhez a portékákhoz. Hosszasan lehetne mesélni arról, hogy hogyan működött ez az ügyeskedésre ítélt ország, Bujtor mesefilmjei visszaadnak valamit azoknak az éveknek a hangulatából.
Commandante Jayasuriya 2022.07.03 07:23:23
@Commandante Jayasuriya:
A hozzászólásomban szóltam Lakinger Lajosról. Tegnap látott napvilágot a szomorú hír, hogy 79 éves korában meghalt az egykori népszerű focista.
Már 7 éve annak, hogy az oroszok bemutatták 2015-ben a szokásos nagy májusi díszszemléjükön az új csodafegyverüket a T-14 Armata harckocsit. Azóta számtalan lehetőségük lett volna ennek az új típusnak az éles bevetésére például Szíriában és Ukrajnában, ám alig-alig jutottak szerephez. Szíriában…..
Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt...
Commandante Jayasuriya 2022.01.25 20:00:14
@Kedélyes Paraszt:
Azt azért első látásra nehezen vette be a gyomrom, amikor az áruházi büfében az előttem sorra kerülő polgártárs kérésére a pultos kisasszony bedugta a korsó sörbe a merülőforralót, hogy felmelegítse vele a sört, majd beleöntött egy kupica snapszot. Ahogyan az is érdekes látvány volt, amint Karl Marx Stadt - ban, ahogy az egész NDK - ban is, a németek nagy majálisokkal, igen lelkesen ünnepelték május 9 - t, a győzelem azaz a legyőzésük napját, és az ennek örömére bepityókázott kamerádok ugyancsak lelkesen ölelgetté az ünnepségeken jelen levő, az országukban megszállóként tartózkodó szovjet katonákat.
Commandante Jayasuriya 2022.01.25 20:00:33
Aki többször járt az NDK - ban, az tudja, hogy az itt leírtak nem mindenben felelnek meg a valóságnak. Csak egy példa a Salamander cipő, ami azért nem tartozott akkor sem a gagyi termékek közé, és a Kern András által megénekelt levehető ajtós turmixgép is azért volt a humor tárgya, mert az NDK gyártmányú termékek jó minőségűek voltak, ezért elkapkodták a vevők, és gyakran hiánycikknek számítanak. Modern konyhám van, korszerű gépekkel felszerelve, de egy fiók mélyén még mindig lapul egy - két abszolút működőképes NDK - s csodagép. Valamiért nincs szívem kidobni ezeket a régi időkre emlékeztető tárgyakat. Sőt a gyermekruhák is kiváló minőségűek voltak. Olyannyira, hogy az egyik akkori barátom, aki egy ideig az NDK - ban dolgozott, az onnan "importált" feleségével mindig visszajárt a gyereküknek ruhát vásárolni az ottani CENTRUM nevű áruházba. Szóval a divatos cipőket az NDK - ból hoztuk, igaz, hogy hazafelé vezető út előtt fel kellett vennünk az ott vásárolt cipőket, és be kellett egy kicsit "járatni", mert a határon kifelé néha még azt is megnézték a buzgó határőrök, hogy milyen cipő van az ember lábán. Egyébként pedig valóban szigor volt, mert a amikor kiértünk Karl Marx Stadt-ba, mivel mi a párommal nem voltunk rokonok, nem aludhattunk a német lány szüleinél, mert azt szigorúan ellenőrizték, ezért a város főterén álló sokemeletes Congress nevezetű modern szállodába kellett szállást keresnünk. Ahol nagy nehézségek árán tudtunk szobát kapni, mert akkoriban az NDK - ban csak házastársak kaphattak kétágyas szobát, és mi nem voltunk összeházasodva. Végül nagy nehezen kiadtak nekünk egy a nászutasoknak fenntartott szobát, de azt is csak szigorúan 14 óra után foglalhattuk el. Tudtuk, hogy ez a rend, de mi egy egész éjszakás autókázás után délelőtt érkeztünk meg a városba, hiába mondtuk, hogy szeretnénk tisztálkodni, és lepihenni, szívesen kifizetjük az előző napra is a szoba árát, szóba sem jöhetett semmilyen rugalmas megoldás. Egyedüli könnyítésként a szálloda recepcióján megvárhattuk a szoba elfoglalásának az időpontját. Egyébként az állam által fenntartott valutáért árusító INTERSHOP boltokban bármilyen nyugati terméket meg lehetett vásárolni nyugatnémet márkáért, vagy dollárért. Igaz ott is alaposan megnézték a vevőt, ha véletlenül 10 dollárosnál nagyobb címletű bankjeggyel akart vásárolni. Az NDK - ban uralkodó vaskalaposságról, és merevségről vannak történeteim, de nem akarom tovább szaporítani a szót.
Magyarország (Magyar Televízió), 90+88 perc, ff., magyar Rendező: Fejér Tamás 1964 január 11-től kezdve minden szombaton bemutattak egy 25 perces részt ebből a "filmsorozat"-ból. Azért emeltem ki a "filmsorozat" szót, mert ma már kissé retro hangzása van. (Egy helyen említik egyébként folytatásos…..
Commandante Jayasuriya 2022.01.02 23:06:11
@in advance:
Örültünk akkor a fekete - fehér filmeknek is, nem az előregondolkodás hiánya, hanem a szűkös anyagi, és technikai lehetőségek szabtak határokat a film készítőinek. Egyébként pedig a régi színes kópiák felújítás, és digitalizálás nélkül élvezhetetlenek lennének. Ma inkább szándék kérdése a dolog, mint a hatvanas években, mert a rendelkezésre álló számítógépes technikával nem gond egy régi fekete - fehér filmet színessé " varázsolni.
Commandante Jayasuriya 2022.01.03 16:29:15
@moodPedro:
Nem elképzelhető, mert vasárnaponként nagy izgalommal vártuk a film következő részét, amit azután hétfőn az iskolában kitárgyaltunk az osztálytársakkal. Reggel apukám lement a Marx téri Totózóba, majd amikor kitöltötte a 6 hasábos szelvényt hazajött értünk, és siettünk a nagyszüleimhez, ahová kb. 20 perces villamosozással jutottunk el. Mint írtam a szombat munkanap volt, ezért a Totó, és a nagyszülők látogatása vasárnap délelőtti program volt.
Jó régen már láthattatok egy összeállítást érdekes automatákról a blogon, abban rengeteg furcsa elárusító készüléket nézhettetek meg a világ minden tájáról. Most itt az idő hogy megnézzük milyen automatákkal találkozhattunk a szocialista Magyarországon. Ehhez az MTI Fotóarchívumát hívtam…..
1979 egyik nyár eleji szombat estéjén az "Egymillió fontos hangjegy" c. zenei műsor egy egész adást szentelt a semmiből nagy hirtelenséggel felbukkant supergroup-nak, a Dinamit Együttesnek. Felcsendült az első szám, a "Tinédzser dal" és rohantam az ablakhoz, hogy az bérházunk udvarán lebzselő…..
Commandante Jayasuriya 2021.06.15 18:12:32
@Alick:
A nem csövesek is tudták, mivel nem titkolta senki, hogy a Dinamitot Erdős Péter hozta össze. Visszatérve az íráshoz, az kétségtelen tény, hogy komoly meglepetést okozott a proli melós imidzsű Vikidál megjelenése egy az arisztokratikus modorú Szűcs Totya féle selyem zakós, trapéznadrágos ficsúrosra maszkírozott bandában
Manapság a koronavírus miatti lezárások következtében felértékelődött a szabad mozgás és határátlépés jelentősége. Teljesen természetes dologként kezeltük, hogy akármikor, akármerre utazhattunk megkötések nélkül, ám ez nem mindig volt így. Jelenleg az államszocializmus utazazási szabályozásait,…..
Commandante Jayasuriya 2021.06.13 18:37:07
Milyen a határátlépés, mik a követelmények, és mi várja a turistát az országban? Íme a saját tapasztalataink! A határ péntek délelőtt Ha megkérdeznék tőlem, hogy mennyivel bonyolultabb ma Horvátországba utazni, mint mondjuk két éve, akkor azt válaszolnám, hogy nem sokkal. Persze most némileg…..
Bár jelenleg még Európa legtöbb országában szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben, úgy fest a nyáron bizonyos feltételekkel már lehetőség nyílik autós kirándulásra. Mielőtt azonban nekivágnál egy külföldi utazásnak, nem árt, ha tisztában vagy az alábbi szabályokkal. Franciaország: a…..
Most komolyan, miért finomkodunk itt? Nem kellene megnevezni azt, akinek ez az egész az érdekében állt? Minden ki van találva, de valamiért a kutyának se kell a kínai, meg az Astra. De az nem lehet, hogy ne legyen meg péntekre a négymillió. Üres lelátó előtt nem lehet bajnok a Fradi, a most…..
Commandante Jayasuriya 2021.05.02 12:05:59
@cso zsi:
Nem elég, hogy ellopják a pénzt, még el is cseszik az egyébként jól működő internetes fizetési lehetőséget, és visszahozzák a középkort idéző sárga csekket. Nem elég, hogy fizetsz, még dolgozz is vele, sétálj el a járvány közepén a postára, állj sorba, és itt most még az idióta fel, - le kerekítgetésről még nem is beszéltem.
Bölcsődék, mozik, sportpályák és csepelnyi lakó egyetlen panelházban. Mintha Jetsonék költöztek volna a Duna-partra.   Ma a "Faluház" a legnagyobb. A szalagház homlokzata ennek 40-szerese lett volna...   Ha valakitől megkérdezzük, hogy melyik az ország legnagyobb, egybefüggő lakóháza, akkor…..
Commandante Jayasuriya 2020.11.04 11:12:17
Azt pontosan tudjuk, hogy a korántsem a helyzet magaslatán álló magyar építőipar technológiai színvonalán nem lehetett megvalósítani az ilyen építményeket. Erre jó példa a panelházak minősége, amelyeknek az elemeit ugyan a házgyárakban relatíve jó minőségben, ellenőrzött körülmények között készítettek, azonban az építkezés helyszínére szállításkor, az ott történő tároláskor, beemeléskor, és a különböző szakipari munkák során jelentős sérüléseket szenvedtek a panelek. Ennek a főbb oka a feszített tempó, és a súlyos szakemberhiány volt. Az összeszerelést, és a szakipari munkák többségét betanított, vagy segédmunkások végezték. Ez, és a korabeli trehány munkamorál erősen rányomta a bélyegét a házakra, és a bennük levő lakások minőségére. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ekkora monstrum építéséhez képesek lettek volna megfelelő szakembergárdát toborozni azon túl, hogy már akkor sem az ilyen város méretű építmények jelentették az emberek vágyainak a netovábbját, bármennyire is megpróbált a tervező olyan szolgáltatásokat belezsúfolni a monumentális építménybe, amelyek a tőlünk nyugatabbra fekvő országokra voltak jellemzőek, ezért is sok tekintetben idegenek voltak a hazai munkásosztály életstílusától.
Annak a taglalására nem térnék ki részletesen, hogy abban az időben ha valakinek nem valósult meg az élet realitásaitól elrugaszkodott elképzelése, sok ilyen művészt, tervezőt ismertem, az sértettségében többnyire meg nem értett zseninek, vagy a rendszer üldözöttjének kiáltotta ki magát, nyugaton pedig propagandacélokból örömmel fogadták az ilyen vasfüggöny mögül érkező meg nem értett "zseniket". Volt egy közszájon forgó mondásuk, miszerint itthon két útjuk van, - az egyik az alkoholizmus, a másik út járhatatlan.
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
A Kádár-kori DIY gyöngyszemei a rádióra gumizott ős-powerbanktól a Lada hangszimulátoron át a kávéfőző-tuningig.  ..
Commandante Jayasuriya 2020.09.12 08:10:00
Már írta egy előttem hozzászóló, ezért én csak megerősíteni tudom, hogy a Sokol ilyetén módon való üzemeltetése elsősorban gazdaságossági szempontok alapján történt, mert a 4,5 voltos elemek sokkal tovább bírták a strapát. Hiánycikk konkrétan nem volt a 9 voltos elem, de az gyakran előfordult, hogy hiányzott a vidéki vegyesboltok kínálatából, ezzel szemben a magyar gyártmányú laposelemet még a gazdaboltban is mindig meg lehetett vásárolni. A Koppány féle biztonsági ablakzárat nem nevezném kendácsolásnak, mert tényleg kiváló minőségű termék volt, magam is használtam. Egyébként sem kellett mindig melegíteni a Zsiguli gyári elefántfülablak zárására szolgáló kallantyút, mert az egy idő után egész egyszerűen leesett magától. Persze aki előre gondolkodott, és adott a biztonságra, az már a sok éves várakozás után a hőn áhított autó átvétele után felszerelt az autójára egy ilyen kiegészítő zárat, mert a profi autótolvajoknak már akkoriban sem volt probléma hatástalanítani a beszerelt riasztókat. A lopás ellen egyébként léteztek különféle házilagosan kialakított technikák, mint például a gyújtóáramkőr megszakítására szolgáló, különböző titkos helyekre beépített kapcsolók, az akksisaru kábelének a levétele, vagy a benzinvezeték lehúzása a karburátorról megállás után, ami egyébként olykor magától is lecsúszott a helýéröl a trehányul meghúzott szorítóbilincs miatt, de ez már egy másik téma.
Commandante Jayasuriya 2020.09.15 10:02:28
@CalabiYau:
Jogos, a VEF egy valóban kiváló táskarádió volt, amivel a SZER - től kezdve a Radio Luxembourgon át, minden kurrens adó fogható volt. :)
Ákos tavasszal teljes csendben volt az év elején kitört koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Online ugyan folyamatosan jelen volt, adott karanténkoncerteket, gyakorlatilag karanténnaplót vezetett, ellátta rendesen a rajongókat anyaggal, de nem nyilatkozott például a zeneipar összeomlásával…..
Nem ment zökkenőmentesen a magyar határzár első napja, legjobban talán az ingázók járták meg azzal, hogy szeptember elsejétől a magyar kormány a szigorítás mellett döntött. Igaz, ez sem mindenhol igaz, az osztrák határon egész békés volt a helyzet. Az EU viszont figyelmeztett...
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
      A Hamptones Magazine új számában szerepel Jakab Viktória, varázslatos képeken. A magyar modell, aki tavaly már sok-sok sikert elért, most Nina Ricci, Burberry, Etro darabokat visel többek között.  Yossi Michaeli képei a lányról, akinek szerintem még nagy sikerei lesznek.   ..
Kedves olvasók! A kommentekben többen is kérdeztétek, az elmúlt két hétben miért nem került ki új poszt. Ennek az az oka, hogy a vírushelyzet kirántotta az eddig biztos talajt a lábunk alól, és egyik pillanatról a másikra kétségessé vált a blog jövője. 15 év nagyon sok idő, és sok munkánk van a…..
Commandante Jayasuriya 2020.06.29 07:05:21
@Opportunista mikroba:
Te egy agent provocateur lehetsz, ha a nyomdagép közelébe engedtek, az igazi ellenállók stencilgépet, vagy a gyerekek kirakós guminyomdáját használták a röpcsik készítésére.
Ezúttal a Warthog bemutatja képességeit az öbölháborúban, ami meghatározónak bizonyul a jövőjére nézve. Ezt követően a '90-es évek kivonásairól és kisebb konfliktusairól, illetve a feltárt szerkezeti problémákról lesz szó. Az új évezred elhozza a korszerűsített A-10C verziót, ami oroszlánrészt…..