Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PuliSpace

28 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Puli Space blog Elköltöztünk! 2014.08.12 09:00:00
Kedves Olvasóink, Puli drukkerek! Több mint 600 bejegyzés után, sok izgalmas és érdekes történettel, világjárással a hátunk mögött, eljött az ideje, hogy új köntösben, új helyen folytassuk a Puli történetét. Mostantól a http://pulispace.444.hu/ oldalon követhetitek…..
Bár már régen jelentkeztünk poszttal, ennek ellenére vagyunk és létezünk! És természetesen szorgosan dolgozunk is, amint azt már jeleztük, a "pedigrés" Puli elkészítésén és taxijegyünk biztosításán. Az idei Google Lunar XPRIZE Team Summit is lezajlott - sikeresen! -, erről…..
Puli Space blog Kemény munka 2014.05.16 09:00:00
A Holdra eljutni kemény munka - a csapatok nem is tétlenkednek. A legutóbbi heti GLXP összefoglalóban ezt a Puli is kiválóan illusztrálta. A blogposzt a tavaly decemberi hawaii terepteszt utolsó napjának összefoglalójával kezdődik, amikor a két Puli rover prototípus egyszerre,…..
Budapest 2014. május 9. - Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. A Google Lunar XPRIZE Team Summit 2014 június 4-től 6-ig tart majd, az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli…..
A Mission Maunacast zárónapján a kötelezők után a kűr következett. Két Puli játékos futása, birkózás a görgeteggel a meredeken, és a végén egy varázslatos naplemente 2700 méter magasban. Jó volt a Mauna Keán! A Puli további kalandjairól érdekességek itt. Prioritásunk…..
Néhány éve a NASA, illetve a NASA költségvetéséért végső soron felelős ifjabb George Bush még nagyon eltökélt volt a Holdra való visszajutást illetően. Aztán 2010-re kiderült, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi és technikai paraméterek alapján a Constellation program…..
Puli Space blog Súrolni a Holdat 2014.04.12 09:00:00
Az amerikai LADEE szonda a következő napokban néhány kilométerre is megközelíti a Hold felszínét, mielőtt végleg megsemmisül. A NASA tavaly szeptemberben indított, a Holdat körülvevő vékony gáz- és porburok (egyfajta légkör) vizsgálatára küldött űrszondájának a napjai…..
Holdemberek, holdrakéták: az elmúlt hetekben több csapat is elsütött néhány nagyobb durranást. A Google Lunar XPRIZE blog heti összefoglalóiból szemlézünk.   A legtöbbet az Astrobotic csapat szerepelt a hírekben. Tartottak egy Google Hangoutot a Part-Time Scientists-szel közösen…..
PuliSpace 2014.04.10 16:40:13
@DirkDiggler: 25 millió Ft-ra hajtunk most. Itt lehet megnézni, hol tartunk:

nyomdmegteis.hu/#about-parallax
Még 18 csapat van versenyben a Google Lunar XPRIZE elnyeréséért. Az idő egyre szorosabb, a csapatok pedig folyamatosan dolgoznak a siker eléréséért. Íme egy rövid összefoglaló az elmúlt hónap eseményeiből. A Puli is szorgalmasan csahol, és ha meg tudjuk váltani az űrhajójegyet a…..
A NASA új, innovatív megoldásokat keres arra, hogyan juthatnának el az űrszondái a Holdra. Úgy tűnik, hogy ennek megsegítésére az űrügynökség immár kellő potenciált lát a magáncégekben is. A Nemzetközi Űrállomás ellátására kötött szerződések a SpaceX és Orbital…..
2013-ban még több, mint húsz csapat igyekezett eljutni a Holdra a Google Lunar XPRIZE keretében. A múlt év sok fontos eseménnyel szolgált: voltak csapatok, akik már a hordozórakéták közül válogattak, mások viszont a Hold helyett inkább más irányban képzelték el a jövőjüket.…..
2013 december 4-17. között a Mauna Keán található Haiwahini völgyben nézett körül alaposan a Puli, mindjárt két járgánnyal is. Erről nem csak mi számoltunk be töbször is blgounkon, az XPRIZE Alapítvány is adott ki sajtóközleményt. Ezt természetesen megosztották a Google Lunar…..
Puli Space blog Apollo-9 2014.02.15 09:00:00
Ma ismét űrhajós-visszaemlékezés napunk van. Jó pár asztronauta tengeribeteg lett az űrben, erről azonban tilos volt beszélni. Egyikük megszegte az iratlan szabályt, többet nem repült. Erről is ír Gene Cernan, aki 1972. december 7-én - immár több, mint 41 éve - indult a Holdra az…..
PuliSpace 2014.02.16 11:57:37
@Gera: Egyetértünk, nagyon sok érdekes dolog vár még felfedezésre a Holdon is - ami sokkal könnyebben elérhető mint a Mars, viszont jóval keményebbek a "helyi viszonyok" -, de nem csak emiatt válik egyre érdekesebbé mint célpont, és nem csak a politikusokon múlik a dolog.

Két korábbi posztunkat javaslom ehhez a témához:

pulispace.blog.hu/2013/11/04/maganszfera_es_az_urtevekenyseg_jovoje

pulispace.blog.hu/2014/01/21/holdbanyaszat_uj_megvilagitasban
A sors nem volt kegyes az orosz bolygókutatókhoz. Bár kezdetben nagyon sok szép sikert értek el - például 48 éve, 1966 február 3-án a Luna-9 elsőként szállt le "simán" a Holdra -, később nem sok babér termett nekik: a Szovjetunió felbomlása óta összesen kétszer próbáltak meg…..
Az Apollo 1 legénysége 1967 január 27-én szenvedett halálos kimenetelű balesetet, még a Földön, 19 évre és egy napra rá, 1986 január 28-án semmisült meg a Challenger űrrepülőgép. Emlékezzünk az áldozatokra. Gus Grissom, Ed White és Roger Chaffee, az Apolló-1 katasztrófa…..
Bázis a Holdon? Talán hamarabb lesz valóság, mint gondolnánk. A Hold az egyik legfontosabb cél a közvetlen szomszédságunkban. Egy ott létrehozott bázist az emberiség mintegy kiindulópontként használhatná a további állomásokhoz. A Holdon minden adott ahhoz, hogy tanulmányozni…..
PuliSpace 2014.01.27 20:27:47
@Josephus12: a kínai Csang'e 3 szonda a Yutu (Jáde Nyúl) roverrel a fedélzetén éppen nemrég, 2013 decemeberében szállt le a Holdra. A Google Lunar XPRIZE csapatai - köztük mi is, a Puli, - pedig gőzerővel készülnek az első magánszonda Holdra juttatására.

Az Apollo program utáni emberes küldetésekre viszont még várni kell, de a tervek szerint nem is olyan sokat.
Budapest, 2014. január 6.- 2014 júniusában Magyarországon, Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. Az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, főtámogatója…..
Elmondhatjuk: 2013 sikeres évként kerül be a Puli történetébe. Rövid visszapillantás az elmúlt esztendőre, avagy itt a mi Best of Puli 2013 listánk! Az első hazai tesztek - 2012 őszén Gánton és Dunakeszin - után februárban a marokkói Szaharában bizonyított I2.0-ás…..
Ma a szokásos módon a kötelező checklistekkel kezdtünk, majd a két rover, az I2.0 és a 2.5 egyszerre lett kihelyezve a terepre, egymás mellé, hogy szinkronmászásban együtt haladhassanak, táncolhassanak egymással és fotózhassák egymást. A mission control részéről magas szintű…..
Este hét körül kezdődik a mai műszak, a szokásos módon a PreMission ellenőrzőlistával. A terv az, hogy a tegnapi útvonalat ott folytatjuk, ahol az tegnap abbamaradt, vagyis a Waypoint4 környékén, és elérjük a célt, több mint 600 m megtétele után. Az I2.5 több mint 600 méter…..
Az I2.5 némi varázslás és egyéb földöntúli műveletek eredménye képpen talán ma újra működőképes. A nyak funkcionalitás nem teljes, de látni így is látunk vele. Talán az időjárás is kegyes lesz velünk, az este 7-kor a helyszínről bejelentkező field crew tájékoztatása…..
Ma a craft0 azaz marokkói veteránunk, az I2.0 lesz terepen, amíg Miki megpróbálja Hiloban megszerelni a tegnap megsérült craft1 nyakát. I2.0 sokat futott, sokat látott - és az I2.5-ről is jó hírek érkeztek. Mi sem tudjuk a megfejtést, úgyhogy hajrá és lol ! További részletek a…..
Hawaii tesztünk sikerét nem kis mértékben az Irányítóközpont munkája biztositja. A Puli Mission Control Center (MCC), éppúgy mint februárban a marokkói küldetés során, a budapesti Városházán kapott otthont. Az MCC életéről a MaunaCast Mission Control weBlog-on Juhász…..
Puli Space blog Hawai'i napló 2. 2013.12.08 10:00:00
Team Puli Mission Maunacast Field Crew naplója. Dr. Pacher Tibor Pathy Miklós  A napló első része itt olvasható. 2013. december 6. Ma lesz az első ún. EPO eseményünk Hawaiin. Education and Public Outreach - ezt leginkább talán Tudományos…..
Puli Space blog Hawai'i napló 1. 2013.12.07 09:00:00
Team Puli Mission Maunacast Field Crew naplója. Dr. Pacher Tibor Pathy Miklós   2013. december 4. Ma, szerda este, 28 órás út után - ha a repülők indulását és leszállását vesszük, amúgy "háztól házig" jó 32 óra volt - megérkeztünk Hilo-ba,…..