Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zarándok jános

12 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A BJCP versenyfelkészítő eső alkalmaAz Első Magyar Házisörfőzők Egyesülete szervezésében immáron már másodjára kerül megrendezésre a Házisörfőzők Versenye, mely ebben az évben nemzetközé lett.A verseny helyszíne és időpontja Budapest, Spíler Budapest 2013. március 15.Az…..
Legtöbben nem is tudják, merre van Árpádföld Kisszentmihály, pedig kies vidék sok beépítetlen telekkel, melyet kelet felől az M0-s gáláns szalagja keretez. Kiskertek, földutak, és az Asia Center sincs messze.  Ez most az egyik helyszín, ahol a magyar kézműves sör jövőjét…..
zarándok jános 2011.11.07 12:40:06
@Gérard Duchemin: főzd meg te is! ;)
Első Magyar Házisörfőző Egyesület  Harmadik alkalommal került megrendezésre a házi sörfőzők, pontosabban az otthonfőzők találkozója. Szép számmal képviseltette magát a hazai sörfőző közösség. A létszám nyilvánvalóan nem teljes, sok otthonfőző biztosan nem is…..
 VIII. rész Komló Forrás: http://farm2.static.flickr.com/1108/1284396611_5c69b5ddfd.jpgA komló a sör legfőbb - a német sörtisztasági törvény szerint az egyetlen - ízesítőanyaga.A komló egy kenderféle, mi leginkább a szőlő és a kender keverékének neveznénk minden…..
 VII. rész: Testreszabás  A sűrítményes sörkészítés esetén valamelyest korlátozva vagyunk ugyan, de azért mégis van mozgásterünk, hogy a saját ízlésünknek megfelelőre alakítsuk sörünket. Talán nem túl szerencsés a következő analógia - hiszen a…..
 VI. részÁltalános hibák Ebben a részben a sűrítményes sör készítésénél előforduló hibákra koncentráltunk, a lista nem teljes, viszont a hagyományos főzésnél szintén előfordulhatnak.   Nincs vagy lassú erjedésAz erjedésnek 24-48 órán belül be…..
V. rész Mi is történt? Most pedig vegyük lépésről-lépésre, mi is történt első sörünk elkészítése során. I. Fertőtlenítés A fertőtlenítés és a mikrobiológiai tisztaság a sörkészítés allatt az egyik legfontosabb mozzanat. A sör kiváló tápatalaj a mikroorganizmusok…..
Készítsünk sört! A dolog nagyon egyszerű lesz, nem kell hozzá semmilyen előképzettség és tudás. A sűrítményből történő készítés négy fő részre osztható:fertőtlenítéssörlé elkészítésefőerjedéspalackozás-utóerjedés. I. FertőtlenítésNagyon fontos lépés,…..
Hogyan kezdjünk hozzá? (folytatás innen) A témában nagyon jó leírások találhatóak a neten, az Amazonon rengeteg a tematikus könyv. Kezdőknek magyarul Wolfgang Vogel: Sör házi készítése című könyvét mindenképpen ajánlatos elolvasni. Sajnos nem találtam forgalomban sehol,…..
zarándok jános 2010.12.17 13:26:01
@krulis: köszi, be is raktuk a cikkbe! köszönjük, reméljük sok ilyen hozzászólás lesz még! :)
Ezzel az írással egy cikksorozatot indítunk útjára, mely a házi sörfőzésről fog szólni. Reméljük, a sorozattal sokak érdeklődését felkeltjük az otthoni sörfőzéssel és a sörkultúrával kapcsolatban. Véleményünk, hogy a hazai sörkultúra felívelésének fontos…..
zarándok jános 2010.11.02 16:33:35
@TonyCaviar:

igen sajnálatos :(((
zarándok jános 2010.11.03 12:01:45
@Sörapu:

Ennek viszont nagyon örülünk, de nem tudom, hogyan kereste meg a kormány az érintetteket. Nem tudok róla, hogy a házi sörfőzők hivatalos (vagy nem hivatalos) szervezetbe tömörülnének.

A kisüzemi sörfőzők gondolnak egyáltalán a házi sörösökre (rajtad kívül persze) ?

Persze nem szólnak a fináncok, de jogkövető polgárokként szeretnénk törvényesen csinálni.

Erről az egészről egyébként tudnál esetleg valamivel bővebb információval szolgálni?
zarándok jános 2010.11.15 15:16:28
@TonyCaviar:

Lehet tudni valamit erről az alakulófélben lévő egyesületről?

@orkmosfis:

Milyen szakon? Amúgy a IX. rész részletezi majd a különböző sörfajtákat. :)
  Először is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy Magyarországon jelenleg csak bizonyos kötelezettségek mellett lehet sört készíteni, mivel a sör jövedéki termék. Az egyik ilyen kötelezettség a jövedéki adó befizetése, melyet a 20 C fokos erjesztetlen komlózott…..
Ahogyan nemrég megírtuk, megkezdjük házi sörfőzéssel kapcsolatos cikksorozatunkat. Kezdjük a legalapvetőbb elméleti alapok tisztázásával. Miből van a sör?A sör legfőbb alapanyaga valamilyen gabona: legtöbbször árpa, de készítenek sört búzából és rozsból is. Szükség…..
zarándok jános 2010.11.04 14:28:49
@Rolli: Megtoldottuk még egy mosolygással. :)
Nyílt levél V. Németh Zsoltnak   Tisztelt Törvényalkotók!   Nagy örömmel olvastam, hogy szabaddá válik a saját gyümölcs lepárlása, ugyanakkor szomorúan veszem tudomásul, hogy a szintén hagyományos italnak tekinthető sör és gyümölcsborok készítését szabályozó…..
zarándok jános 2010.06.24 00:00:23
@kázoli: igen, annak idején sorra nyíltak a liszensz sörfőzdék, aztán sok becsődölt a jövedéki adó és egyéb terhek miatt, de inkább az volt a baj, hogy nem értettek hozzá az emberek. kapták a receptet, meg mindent. nem nagyon kísérleteztek, talán igény sem volt rá.

@Claritas: több helyről hallottam én is, hogy a múlt század elején a házi főzés normálisnak számított. az én dédnagymamám hecsedlibort csinált rendszeresen. faterom szerint bűn rossz volt, de az mindegy. :)

@TonyCaviar: egy jó ideje keresem azt az írást, ahol olvastam a komlós dolgot, de nem találom sehol. persze nem mintha bizonyító erejű lenne. abban azt írták, hogy bőrtömlőkben forró köveket, vízet, árpát raktak és készítettek sört. a bóza és a kunser türk eredetű, ha jól tudom. a kám is komlózott árpasör. persze aztán ki tudja az igazságot. nemeskomló nem volt benne, de valszeg a régi germán sörökben is vadkomló volt. nincs is baj a vadkomlóval, csak kevésbé kiszámítható.

nem tudom, ki írt ov-nak, ezt a levelet elküldjük v. németh zsolt szakállamtitkárnak, aki a pálinkaügyért is felelős. reméljük, válaszol és akkor publikáljuk. :)

@_netuddki: egy vpop-s ismerősömet kérdeztem, honnan tudják, hogy valaki pálinkát v. sört készít? figyelik a netet? azt mondta: mindenkinek van egy jó szomszédja.
zarándok jános 2010.07.20 00:40:12
@zarándok jános:

V. Németh Zsolt nem válaszolt sajnos.

Ha szeretne valaki levelet írni neki: zsolt.vnemeth@parlament.hu