Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kekk

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Remek ez a világkiállítás, sikerült mindent  kihozni a Nagy Eseményből: kamu közbeszerzésre alapított kft, D24-es ügynök elvtárs, 3.5 milliárd közpénz, offshore cégek, egy keljfeljancsi meg egy sci-fi kisfilm. Egy szocialista módra elkúrt ziccer szomorú krónikája…..
Kekk 2010.06.23 16:46:16
@Aszi: az linkelt oldal első bekezdése felett elsiklottál, úgy látom. SZVSZ az hordozza a lényeget. De ha mgenézed a belinkelt ellenérveidet: akik szerették, azért tették mert "geek - weird -strange - nerd", tehát nyomi, furcsa, lúzernek való. Amennyiben ez volt a cél, meghajlok az alkotók előtt.

Ezt pedig már tényleg csak szúrkálásként:
"I love Euroweirdness. I can’t wait to go!" - ez a hülye még nem is látta :D:D:D
Kekk 2010.06.23 07:07:17
Cikkhez:
Az Eastinfo Kft. Mohr Richárd érdekeltsége, szintén MSZP berkekbe tartozik.
a Genexpo pedig Husztyéba.
A hong kongi cégbejegyzés sem véletlen, Huszty éveken át ott igazgatta az ország keleti kapcsolatait. Ismeri a járást.
Az adott párhuzamokra, közbeszerzéses csalásokra már jó egy éve fény derült, de természetesen nem tett ellene senki semmit. A jelenlegi helyzet már akkor is jól vizionálható volt.

Én egyébként nem sajnálnám a dologra a 3 csilliárdot, ha azért le is tettek volna valamit az asztalra, mégha tényleg le is nyúlták a pénz több, mint felét (kb. 45%-a a tényleges költség). Az összeg jórésze már egyébként az EXPO előtt ki lett fizetve, nehogy a FIDESZ bekavarjon, ezért is nem ugrálnak annyira most Viktorék a dolog miatt. (Abból nekik már nem jut, akkor meg minek pattogni. Országimázs? Az már adott, bárhova is megyünk...)

EXPO: valószínűleg nem ment át az otthoni szervezőknek sem a "Better City Better Life" üzenet.
Az EXPO eredeti célja az lett volna, hogy különböző országok olyan, elsősorban zöld technológiákat vonultassanak fel, ami könnyebbé, környezetbarátabbá teszi a nagyvárosok életét. Sanghájban 20 millió ember él. Gazdagok. Az egy főre eső személygépkocsik száma még nem éri el az EU-s szintet, de el fogja. Hely viszont nincs. Szennyvízkérdés szintén probléma. Energiahiány probléma. Légszennyezettség probléma. Sangháj csak egy a nagyvárosok közül egy olyan országban, ahol a 4-5 milliós lakosságú település falunak számít. Ezekre és hasonló dologra vártak ide megoldásokat - elsősorban.
Hogy a Gömböc ehhez miben járul hozzá - nem írom le, mert tiszteletben tartom az egyébként bizonyára nagyon fontos találmány szerzőjét (mellesleg a Gömböc körüli szerzői jogi dolgok is megérnének egy bejegyzést; akinek van ideje, járjon utána, érdekes véleménykülönbségekre fog bukkanni...).
Azt nem is kell mondanom, hogy lett volna jelentkező bőven ide passzoló magyar találmányokkal, de mivel nem sikerült megegyezni a kedves szervezőkkel (több kellett volna bizonyos zsebekbe), így eltanácsolták őket. (Nehogy már ingyen reklámozzuk a magyar tudást és szakértelmet!)

Pavilon: a design nem olyan rossz, jól bele lehet magyarázni a természetet és a harmóniát, tehát még párhuzamot is lehetne vonni az Expo mottója és a terv között. Ha jól tudom viszont egyrészt azért a pályamunkák elbírálásánál is volt egy kis csavar (szörprájz), másrészt hallottam olyan visszhangot is (nem tudom, mi igaz belőle, majd utánanéz valaki), hogy a design egy japán terv másolata, vagy legalábbis nagyon-nagyon hasonlít egy távolkeleti építész egyik megálmodott épületéhez.

Az pedig, hogy a magyar megjelenés kinek jön be és kinek nem:
1.:
shanghaiscrap.com/?p=5069
2.: aki még nem járt kint, ne nyilatkozzon inkább. A kínaiaknak lehet tetszik a Gömböc. Fél percig. Aztán leülnek a kivetítő elé. Nem a film miatt, hanem mert a magyar pavilonban jó a légkondi és van hely leülni. Ez lehet hülyén hanzgik, de mikor 4 órát állsz sorba, hogy bejuss a német vagy az amerikai pavilonba, 30 fokos melegben, 95%-os páratartalom mellett, jól esik egyet hűsölni, pláne, ha még sorba se kell állni érte :D

És Szőccsel egyetértek abból a szempontból, hogy ha már Gömböc, akkor legyen mellette valami más, országimázst építő, kézzel fogható (hangos, zenés, színes, mozgalmas - a kínaiak azt szeretik - Belzebúbó, ebben tévedsz: én már láttam színháznyi kínait 2 órás magyar színházi előadást végigélvezni és láttam teljesen vegyes csapatot 3-szor szedni a gulyáslevesből. Az pedig, hogy a kínait nem érdekli a hagyomány és a történelem...ilyet mondani egy olyan népről, akinek a legnagyobb büszkesége az 5000 éves történelme és a hagyományok...botorság.)
Ha pedig Szőcs nem tud előrukkolni valami értelmessel erre a hátralévő 3-4 hónapra, akkor lehet rossz székben ül. Napi 1-2 millából olyan programsorozatot lehetne csinálni, hogy csak na.
Ide még megjegyezném, hogy a szlovák pavilonban a Szent Koronával villognak, illetve Hudec László sangháji munkásságával (Hudec kiválló MAGYAR építész volt, akit otthon természetesen magasról leszarnak a mai napig - tisztelet a kivétenek - és több, mint 60 épület köthető a nevéhez csak Sanghájban. Sajon a kínaiak után most már a szlovákoknak is ismerősebben cseng ez a név, mint szeretett hazánban. A margón megjegyezném, hogy Petőfivel ugyanez a helyzet.) SZVSZ ha én terveztem volna ide pavilont, a Hudec szálat mindenképp beleszőttem volna, már csak azért is, mert anno korszakalkotó dolgokat vitt véghez (tessék utánanézni!), bár mondom, a harmóniás párhuzam sem rossz. (És a gyufaszál design is magyar vonatkozású, csak ezt a linket a kínaiak nem annyira ismerik.)

Mindent összefogolalva, ez nagyon el lett baszva.
Egy ekkora, mind környezettudatos technológiára, mind európai turisztikai látványosságokra kiéhezett, több mint 1 millió dollármilliomossal, 2500 milliárd USA dollár valutatartalékkal rendelkező piacra egy acélkaviccsal megjelenni, s a sorozatos negatív visszhang ellenére szarni az egészre, valószínűleg az évtized eddigi legnagyobb baklövése részünkről (nem hittem volna, hogy az országgyűlés határozattervét Tibet függetlenségéről, vagy a szecsuáni földrengést követő részvétnyilvánítás elmaradását - úgy kellett leszólni Pekingből - lehet még tetézni hülyeséggel, de megint naív voltam).

Nagyon el kéne gondolkodni, hogy merre akar ez az ország menni a következő (és lehet számára az utolsó) pár évtizedben:
az önös és rövidtávú érdekeket továbbra is előtérbe helyezve, újraválasztva valamelyik több évtizedes múlttal rendelkező maffiacsoportot újraválasztva az ország és a nemzet teljes összeomoltatása, megsemmisítése a cél, vagy elkezdünk végre józan ésszel gondolkodni és tiszta szívvel, egyenes gerinccel cselekedni. Remélem az utóbbi - bár az alagút végén egyre halványodik a fény...