Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Esztétikus Kritikus

43 bejegyzést írt és 263 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helyi Szellem A Papa-planéta 2022.07.03 13:10:22
Volt egy családi mondás, ami szerint Melinda (a nővérem) az apja lánya, Juditka (vagyis Én) az anyja lánya. Sarkításnak tűnik, pedig… hát, volt benne igazság. Nekem speciel 47 év nem volt elég arra, hogy megismerjem az apámat. Nem azért, mert nem engedte, és még csak nem is volt titokzatos; bár…..
Helyi Szellem Szabad a mikrofon! 2020.06.28 19:47:37
Veterán klubvámpírként nagyon megörültem az Open Mic kezdeményezés hírének. Ez kábé annyit jelent, hogy a főváros nyitott szellemiségű zenés kocsmáiban bizonyos időközönként a szárnypróbálgató muzsikusok, wannabe standuposok, vagy sima jófejségből a random közönséget jutalmazó már befutott zenészek…..
Az álláskeresés legelső lépése, hogy minél hamarabb túless a kétségbeesésen. Ha véget ért a munkaviszonyod, és jogilag is tisztázott a dolog (ehhez ügyvédet érdemes megkérdezni), akkor az új állás megtalálására kell koncentrálni. Az álláskeresési járadékért (lánykori nevén munkanélküli segély),…..
Esztétikus Kritikus 2020.06.16 12:20:14
@Visceroid: Ez nem igaz. Tény, hogy a páromat, aki karbantartó, konkrétan szétszedik az ajánlatokkal, és humán értelmiségiként soha nem tudnék olyan sokat keresni, mint ő egy két- vagy éppen három műszakos állással, de az is tény, hogy engem kevésbé veszélyeztet a munkabaleset, vagy a felborult cirkadián ritmus miatti egészségkárosodás. Az értelmiségi pedig pont az a veszélyes állatfaj, amelyik átlát a hatalmi kommunikáción, így a piaci (!) értelmiségi állások nem csókosoknak vannak fenntartva.

A sok negatív tapasztalatom mellett eddig két alkalommal is volt olyan, hogy az interjúztató - bár nem vettek fel - személyesen ajánlott be egy másik állásba. A "szemétmultik" pedig eddig szinte mind visszajeleztek, más kérdés, hogy kevés multihoz adtam be az önéletrajzomat. Lehet, ez a gond.

@jobangel: Ez így van. Telefonos interjú második kérdése volt, hogy az, hogy most nincs állásom, ugye azt jelenti, hogy akár holnap tudok kezdeni?
Karakterszaporítás helyett szóljon a Civil Rádiós podcast JobAngellel az álláspiaci újraindulásról, a pandémia-pánik lecsengésének társadalom-lélektani pillanatában, a kulminálódó válság legmélyebb bugyrából, mégis optimizmusra adva okot. Mert a változás megkezdődött, kérdés, mihez kezdünk…..
Ilyenkor szilveszter táján mindig felizzik a vita a tűzijáték-petárda törésvonal mentén. A leghangosabban nyilván a kutyások ugatnak, de aki állt már a saját, félelemtől remegő/ nyáladzó/bepisilő/ epilepsziás rohamot kapó stb. kedvence mellett tanácstalanul, míg odakint embertársai épp jól érezték…..
Felszállt egy kutya a villamosra ma reggel a gazdájával. Pórázon, de horribile dictu szájkosár nélkül; mondjuk nem tudom, hogy a westiekre, amiknél még a macskám is nagyobb, gyártanak-e szájkosarat, de mindegy. Gazdi leül, az ebnek csendesen szól, mire a nyilvánvalóan jól nevelt kutya lefekszik az…..
Helyi Szellem Koncert-trollok 2017.12.29 12:51:52
Stressztáncos vagyok. Ez azt jelenti, hogy ha tele van a hócsukám, és a hippokampuszomig ér a stressz-szintem, akkor muszáj kitáncolnom magamból a feszkót, lehetőleg egy koncerten. Oké, ha szerinted csak ezzel keresek indokot magamnak az úgynevezett bulikára, akkor nem is jársz messze az igazságtól.…..
Ki mondta, hogy pont december 24. és 26. között óramű pontossággal boldognak, szeretettel teljesnek és hálásnak kell lenned? Ha te is azok közé tartozol, akik a karácsonyon - ilyen vagy olyan okokból, átmenetileg vagy krónikusan - egyszerűen csak minél kevesebb sérüléssel akarnak átevickélni, íme,…..
Helyi Szellem Dioptria 2017.12.10 23:32:16
Pár éve tél kezdetén van egy kis rítusunk az ún. családdal, ami újabban két főre redukálódott, a fiamra és rám, plusz ugye a kutyára - méghozzá az, hogy elzarándokolunk Tatára, hogy megnézzük, hogy bandáznak az Öreg-tó vízén a vadludak. Ezek a balga szárnyasok északról amúgy nyaralni jönnek hozzánk,…..
Nyári budapesti éjszakában fancy szabadtéri kocsma bárpultja felé tartva jóképű pasas állja utamat:    - Szia, szevasz, hellóóóó, hellóka!  - Fú, sziaaaaaa, nahát, te itt? Ne haragudj, nem ismertelek meg, hirtelen azt hittem, te vagy itt a pincér.  - Én vagyok itt a pincér.  - Ja, az más. Két…..
Helyi Szellem Vajtai Varázshegy 2016.06.16 23:14:55
Pár napja gyarló módon valami olyasmi motoszkált bennem, hogy talán minden szülőre ráférne legalább egyszer, hogy egy egész hónapra lepasszolhassa a gyerekét (gyerekeit) valami atombiztonságos helyre, ahol biztos lehet benne, hogy tanítják, vigyáznak rá, gondot fordítanak az egészségére, ésatöbbi.…..
Helyi Szellem Anyukám mosolya 2016.05.01 16:59:38
Erre a mai anyák napjára most azt mondaná: „Hát lányom, nincs az a faszlengető május” – anyámnak megvolt a képessége arra, hogy zaftos szóképekkel, tűpontosan tárjon fel egy-egy helyzetet, legyen szó időjárásról, pasikról, politikáról, állatokról, konyhai dolgokról vagy bármiről, de tényleg…..
Amikor még gyerek voltam, utáltam az iskolát. Egy csomó király ötletem volt arra nézve, hogyan lehetne értelmesebben kitölteni a tananyagbiflázásra fordított, merőben meddő időt, hogy megszerezzem az engem érdeklő tudást. Nem hagyták. Mióta a gyerekem iskolás (immár öt éve), én is újra iskolás…..
Tizenegy éves, nagy pofája van, összeomlik, ha a kedvenc pólóját mosásba teszem, de nem érti, mit rugózok egy matek kettesen, elvégre görbül - ki az? Hát a fiam, ki más. Nézi a minap a TLC-n a Mondj igent a ruhára! című giccshömpölyt (aki nem ismerné: esküvői ruhaválasztó valóságshow elképesztően…..
Helyi Szellem Állatterápia 2015.07.23 22:53:09
Gyógyszerbeadás kutyánál: odahívom, leültetem, hátradöntöm a fejét, óvatosan szétfeszítem a száját, bedobom a torkába a tablettát, összefogom a száját, nyel egyet, megvagyunk. Gyógyszerbeadás macskánál: odahívom, nem jön, kergetem, nem tudom elkapni, nem bír a…..
Helyi Szellem Az erőd velem van 2014.10.16 18:37:50
Drága Mama! Amikor elhagytál bennünket, abban reménykedtem, hogy talán a hiányod mozgósítani fogja a család energiáit, és összetartóbbak leszünk. Nem így történt. Egy cinikus-kritikus közös ismerősünk mutatott rá arra - egy cinikus-kritikus elme ismer csak fel ilyen…..
Hervasztó anyák napja elé nézek. Pedig nem marad el: tudom, hogy ott lapul a kisfiam iskolatáskájában a technikaórán bütykölt, nekem szóló ajándék, és majd kerekítünk anyjafia vasárnapot, amikor csak egymásra figyelünk, sőt, előtte még üdülünk is a pasikkal két napot,…..
Ideje megterveznem nekem is mesterségem címerét, és kiakasztani a kapu fölé, mint a győri szakik. A minap egy gyors vizitem volt Győrben egy interjú miatt. Hosszabb lélegzetű opuszhoz kellett felvenni az anyagot, így az interjúalannyal a belvárosban fotózgatva hangolódtunk a…..
Esztergom után Szegeden is elkészült a közbicikli-rendszer. A rendszer jellegzetessége, hogy az állam egy fillért nem adott bele, magánerőből épült, ráadásul a kölcsönzés is egyszerűbben megy, mint máshol, elég hozzá egy mobiltelefon. Kipróbáltuk a biciklit, beszéltünk a…..
Esztétikus Kritikus 2013.10.25 15:02:18
@Mr.paksimogyoró: Nézőpont kérdése. Én Budapesten lakom, és nem a kerékpárbarát részén. Egy ilyen rámpáért összeteszem a kezemet (a biciklim nem a szuperkönnyű fajta). Amin felmegy a babakocsi, azon felmegy a bicikli is. Sőt, le is.
Helyi Szellem Ipolysági punnyadás 2013.08.14 21:25:06
Maguk pestiek? És hogy jutott egyáltalán az eszükbe az Ipolyság? - kérdezte őszinte döbbenettel a hangjában Irénke, miután elvezetett minket a hontiak kedvenc strandjára, amihez át kellett gázolni a combig érő Ipolyon, térdig elmerülni az iszapban, felkapaszkodni az agyagtól…..
Helyi Szellem Jókívánság 2013.05.31 18:32:31
A pasim tud szerbül. Nem sokat, de mégis. Ez bő három évnyi együttlét után még mindig a meglepetés erejével hatott, bár végülis logikus: a szülővárosa harminc kilométerre van a szerb határról, gyakran volt alkalma találkozni szerbekkel, és egész gyerekkorában az akkori jugó…..
http://csajokespasik.blog.hu/2012/09/26/mit_csinaljak_hogy_megbocsasson..
Esztétikus Kritikus 2012.09.26 10:10:43
@TBal: Ezzel vitatkoznék. Egyrészt nem a kapcsolattól teljesen független dolog volt, mert a havercsajjal előtte is és utána is tartotta a kapcsolatot. Ha olyan emberrel csalod meg az akár rómeóésjúliás szerelemmel szeretett párodat, aki része volt és lesz az életednek, akkor azt már nem lehet függetleníteni a kapcsolattól, mert megadod neki az esélyt, hogy visszacsatolást találjon a "szent" kapcsolathoz. Szerintem ha nem vallotta volna be, a havercsaj visszajáró vendége lett volna, hiszen az életéből nem lép ki (mint mondjuk egy valóban futó kaland), az egyszeri dologból najómégegyszeri lett volna, és így tovább. Ez így ezerszer súlyosabb, mint egy bármilyen kóbor numera, ami valóban csak a szexuális világképét tágította volna.

Másrészt a lelkiismeretfurdalást másképp is lehet kompenzálni, nem pusztán a trófea mutogatásával - mert női szemmel nézve ez nemcsak bevallás, hanem dicsekvés is, hiszen akinek komolyak a szándékai, az nem aknázza alá a saját párkacsolatát, pláne, ha ő maga is úgy gondolja, hogy a dolognak nincs jelentősége.

Szerintem egyébként a poszter csak itt adja elő a rómeót, valójában a haverinának az exéről nyafogott. Egyetlen mégoly szerelmes nő sem mászik rá egy olyan foglalt fickóra, aki párás tekintettel azt taglalja, hogy hú, hát az én csajom egy főnyeremény, nagyon szeretem. Pláne, ha úgymond barátok, elvégre a barátaink boldogságát nem veszélyeztetjük, vagy igen? Tehát csak azt tudom elképzelni, hogy poszter nyitva felejtett egy kis ajtót a haverina számára - ergo nem is olyan szerelmes, mint ahogy előadja....
Esztétikus Kritikus 2012.09.26 10:40:20
@Kytia:

"Ha megtörténik, teszemazt, tényleg véletlenül, vagy legalább nem rossz szándékkal, akkor nem kell elmondani. Ekkora terhet viseljen már el az, aki árulásra adta a fejét. "

*sűrűnbólogat*
Esztétikus Kritikus 2012.09.26 11:43:10
@Niobe: "Csak erősen remélem, hogy ha hasonló helyzetbe kerülnék, akkor igenis ellent tudnék állni a kísértésnek. "

... vagy ha a kísértést bebuktam, akkor legalább utána tudjam tartani a számat...? :)

Én sem mondanám, hogy soha, de azt azért viszonylag nehezen tudom elképzelni, hogy a nagyszerelem rózsaszín ködében tapicskolva, bohó terveket szövögetve életem nagybetűs Társával kapcsolatban, egy régi barát a nosztalgiahullámot meglovagolva megfarkalhasson :)))
Igazából azért meghallgattam volna poszterke előadását haverina "naésmivanmostveletek" kérdésére, mely egészen biztosan elhangzott a sok régi emlék között tallózgatván.
Rihaj!van ez a leszármazottam, kettő van, de csak egyikük fiú, név szerint Péter, becenév szerint Kisember, Peti, Fickó, Muki, Jakab, Gumiarc, Mókásember, Rumcájsz (amiért balatonon a csúszdás néni elkerekítette a szemét, mert mondom Petinek,  hogy... navárjál szó szerint…..
Esztétikus Kritikus 2012.09.19 15:39:08
Jaj de jó, egy életszagú poszt. Az én fiam szép szál sudár legény, vállas, magas, izmos, évvesztesként került a suliba, tehát nem egy apró manó. De annyira mafla, hogy fél év pszichoterápia után tudott belőle agressziót kicsiholni a pszichobácsija. Ráadásul egyedülanya egyedülfia, nincs stabil, napi szintű macsómintája, gondolom ez is hozzájárult a helyzethez.

Amikor suliba ment, az amúgy 16 fős osztályában, ahol budai úrigyerekek tanulnak, volt egy amúgy piszkosul értelmes, Harry Potter-kinézetű bukott kiskölyök, akivel azonnal barátságba keveredett. A kissrác fejjel is alacsonyabb volt a gyerekemnél, de valami rettenetesen rossz, állandóan szétzilálta az oktatást, ugrált a padokon, és verekedett... a fiam egy ideig nem került az áldozatai közé, csak amikor mással is barátkozott volna a nyomorult. Röhej, de a feleakkora szaros naponta módszeresen végigverte a fiamat.

Na akkor nálunk is elkezdődött a tréning: vállaltam a pofozóbáb szerepét, tanítottam én is öklelésre, bokarúgásra, mondtam neki, hogy használja ki, hogy hosszabb a karja, azzal távol tudja magától tartani, a támadást terpeszállásban fogadja, gáncsoljon így, és legfőképpen: szaladjon mindig a tanárokhoz.

Közben a helyzet egyre rosszabb lett, a fiam szorongani kezdett, mert Harry Potter úgy pöcsön rúgta egy cimboráját, hogy negyedóráig csak csendben folyatta össze a taknyát és a nyálát, de hang nem jött ki a torkán.

A vége az lett, hogy a kölykök egy - amúgy küzdősportos - kislány kezdeményezésére négyen-öten összeálltak a minipitbull ellen, és KIKÖZÖSÍTETTÉK. Senki nem akart vele többet játszani,nyilvánosan utálták, és állandóan együtt lógtak, hogy ne merjen beléjük kötni.

Még abban az évben Harry Pottert eltanácsolták a suliból, és egy nevelőiskolába vitték. Nem tudom, ez mit takar.

Today Laci pedig fémtraktorral vagy anélkül, de abszolút helyénvalóan kezelte a helyzetet. Respekt!
Helyi Szellem Kánikulai korhelyek 2012.08.30 15:50:55
Tokajra már régóta fentem a fogamat - hát hogy a fenébe ne, hiszen a hegyaljai borok világviszonylatban is szinte egyedülállóak, az itt tenyésző spéci penészgomba ugyanis (tudjuk jól) Magyarország e tájékán kívül csak a Rajna-vidéken található meg. Ráadásul egy magamfajta…..