Regisztráció Blogot indítok
Adatok
p.f

19 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
slovakinsight 22,84% 2010.09.19 16:53:00
Tegnap lement a népszavazás, és tudható, hogy érvénytelen lett. Nagy meglepetés nem történt, bár a részvétel magasabb volt a vártnál (és a reálisan elképzelhetőnél). Mégis milyen jele lehet egy ilyen eredménynek? Nézzük az előzményeket. Magát a kampányt csak az SaS…..
p.f 2011.03.04 23:01:49
@Molenaaar:
Szia!

Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést.
Nem nincs gond, csak annyi, hogy nem nagyon van időm rendszeresen írogatni, és rendszertelenül meg nem annyira jó.
Amúgy tervezem a visszatérést, de mindig halogatom...és bulvárosodni nem fogok...

kérdésedre válaszolva:
a törvény azért akadt meg, mert már a korábban említett Egyszerű Emberek csoportjának vezetője nemmel szavazott a koalíciós beadványra. A kormány megengedné a kettős állampolgárságot, de akik felveszik más ország állampolgárságát, azok nem tölthetnének be olyan pozíciókat, ahol államtitkokat is megtudhatnának. Matovic meg csak úgy engedné a kettős állampolgárságot, ha az adott állam területén a kérvényező legalább egy éve él, tanul, vagy összeházasodott valakivel. A szavazáson a törvény megbukott. A kormány úgy döntött, hogy egyeztetnek, és beadják kormányjavaslatként. Eddig képviselői indítványként volt, de mivel ez megbukott, fél évet kellene várni, hogy megint beadhassák. Addig tárgyalnak, és megpróbálják meggyőzni az Egyszerű Embereket is. Amúgy Matovicot ezek után kizárták a frakcióból, így nemsokára elveszítheti bizottsági tagságait is...
Ezen kívül a két kormány készül kötni egy megállapodást, miszerint Magyarország nem folytatna kampányt Szlovákiában a kettős állampolgárságért, csak konzulátuson vagy nagykövetségen lehetne kérvényezni, stb...Szlovákia még azt is szeretné, hogy évente kölcsönösen kicseréljenek egy listát azokkal az emberekkel, akik felvették egyik másik ország állampolgárságát. de ez Magyarországnak nem tetszik, ami szerintem érthető, és eléggé aggályos, ami a személyi szabadságot illeti...

Röviden ennyi!

Amúgy ha kérdésed van, írj nyugodtan, igyekszem válaszolni :)

Köszönettel,

Filip
A nyári szünet után véget ért az uborkaszezon, ezzel be újra is indul ez a blog. Bár az elmúlt két hónap során is történt több említeni való esemény a szlovák politikában, később várhatóan ezekről is írni fogok, mivel hamarosan újra napirenden lesznek. Mához egy hétre…..
p.f 2010.09.19 16:50:53
@Molenaar:
Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is....

Még pontosan nem tudom, hogy hogyan, mikor és mi alapján áll össze a regiszter, de ha meglesz, akkor szerintem igen...
p.f 2010.09.13 11:46:36
@Molenaar: Az SaS a népszavazást akkor kezdeményezte, amikor még nem volt parlamenti párt (valamikor 2008 végén). A célja az volt, hogy ezáltal kitörjön az ismeretlenség homályából. Az összegyűjtött aláírásokat a választások előtt három nappal adták át a köztársasági elnöknek. Mivel minden rendben volt, az államfőnek kötelessége kiírni a népszavazást. Most már nem lehet visszavonni.
Amúgy néhány kérdést (kisebb parlament, mentelmi jog korlátozása) csak alkotmányos (90 szavazatos) többséggel lehet módosítani, amihez szükségesek a Smer szavazatai is. Csak egy sikeres népszavazással lehetne rávenni őket arra, hogy támogassák az ötletet.
Robert Fico ma egy újabb sajtótájékoztatón hangoztatta azt, hogy a formálódó kormány arrogáns módon veszi át a hatalmat. A jelenlegi kijelentésében a parlamenti elnöki, alelnöki és bizottsági helyekre célzott. A választások után Fico azt hangoztatta, hogy ellenzékbe vonulása…..
p.f 2010.09.19 16:45:45
@Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem...

Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komolyságát. Szlovákiában, ahol a frakciók, bizpottságok minimálisan szólhatnak bele a napirendbe, fontos a Házelnök.
Ami a harcot illeti, hát ezzel a pozícióval fizetés is jár, sőt az OGY elnöke az ország második vagy harmadik (ez is államonkánt eltért) közjogi méltősága...
Ez a blogbejegyzés kicsit múltidéző lesz, de úgy gondoltam, hogy egy közelgő esemény kapcsán érdemes erről is szót ejteni. Szeptember 25-én a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tisztújító kongresszust tart. A pártelnöki címért két vezető politikus rivalizálása várható. Ján…..
slovakinsight Alakult 2010.07.09 23:10:00
Tegnap megalakult az új szlovák parlament. Nagy meglepetések nem történtek, inkább néhány érdekesség, most azokat venném végig. Az első rögtön a hírhedt Ján Slota személyéhez fűződik. Először az SNS elnöke majdnem lekéste az ünnepélyes eskütételt. Majd miután ő is…..
slovakinsight Aláírták 2010.07.06 22:47:00
Ma a négy jövőbeli kormánypárt képviselői ünnepélyes keretek között aláírták a koalíciós szerződést. A hétvégén sikerült megoldani a már emlegetett problémákat, így ezt már semmi sem akadályozta. Szombaton megoldották az EU-s pénzek és miniszterelnök-helyettes…..
A mai napon újra megszakadtak a tárgyalások a kormányról. Ebben az esetben két kérdés, ami szorosan összefügg, volt a problémás. A fő kérdés az, hogy ki kapja az EU-s pénzek fölötti felügyeletet, és így melyik miniszternek milyen jogkörei lesznek. Eredetileg ezen ketten…..
slovakinsight Ki nyert? 2010.06.29 01:04:00
Este hét óra körül befejeződött a koalíciós egyeztető tanács újabb több órás ülése (ezennel a foci tette hosszúvá, a nyolcaddöntőben Szlovákia játszott Hollandiával). A végén bejelentették, hogy a miniszteri helyeket sikerült elosztani az egyes pártok között. A…..
slovakinsight Hova tűnt? 2010.06.26 23:19:00
Idén a választásokon a volt háromszoros miniszterelnök, Vladimír Mečiar pártja a HZDS 4,32%-ot kapott és ezzel kiesett a parlamentből. Ez a párt 1992 és 2002 között mind a négy választást megnyerte, most viszont búcsúznia kellett. Az elnöke viszont két hétre szó szerint…..
slovakinsight Törékeny többség 2010.06.26 00:12:00
Robert Fico a választások óta folyamatosan kritizálja a formálódó koalíciót, hogy nem más, mint jobboldali pártok ragadványa, és nem jósol a kormánynak többet, mint egy év. Nemrég még azt is megjegyezte, hogy hat pártból fog összeállni. Honnan a másik kettő, ha eddig csak…..
slovakinsight Ki a magyar? 2010.06.25 11:48:00
Bár a blogot alapvetően azzal a céllal indítottam, hogy a szlovákiai eseményeket elemezzem, most kicsit eltérek ettől, de úgy érzem, hogy ez a bejegyzés, egy átnyúló problémával foglalkozik. Semjén Zsolt az MTV reggeli műsorában azt mondta, hogy a Hídnak bizonyítania kell…..
Az alakuló kormány pártjai ma nyilvánosságra hozták a részletes kormányprogramot is. Kora délután a köztársasági elnök fogadta a pártok vezetőit, és felkérte Iveta Radičovát a kormányalakításra. Utána elkezdődtek az újabb tárgyalások, most már a miniszteri…..
slovakinsight Radičová a Smerben? 2010.06.23 23:44:00
Gasparovič a mai sajtótájékoztatón újra „formában” volt. Radičovát a Smer alelnökének nevezte. A köztársasági elnöktől amúgy már megszokták az ehhez hasonló bakikat korábban. 2004-ben Heinz Fischer, osztrák államfővel való találkozása utáni…..
Fico és Ján Počiatek (pénzügyminiszter) reggel tartottak egy közös sajtótájékoztatót az államháztartás állapotáról. Meglehetősen nagy várakozások övezték, ugyanis ezzel több hetet késtek. Eredetileg a választások előtt már tájékoztatniuk kellett volna a költségvetés…..
slovakinsight Megvan a program? 2010.06.23 01:55:00
Hosszas, több mint kilenc órás tanácskozás után véget ért az egyeztetés. Az egyik szlovák internetes hírportál a sme.sk a helyszínről be is számolt elég részletesen. Végül a sarkalatos pontoktól a legtöbben visszaléptek, mint például a vatikáni szerződés vagy a…..
A négy jobboldali párt (SDKÚ, SaS, KDH, Híd-Most) képviselői délután kettőkor összeültek megtartani a koalíciós egyeztető tanács első hivatalos ülését, amin döntést kellene hozniuk a kormányprogramról. A hírek szerint holnap a köztársasági elnök fogadja Ficot, aki…..
Szlovákiában már a választások napján az első exit-poll felméréseket követve a parlamentbe bejutott 4 jobbközép párt (SDKÚ, SaS, KDH, Híd-Most) vezetői bejelentették, hogy együtt kívánnak kormányt alakítani. Ezt a köztársasági elnök, Ivan Gašparovič nem vette figyelembe,…..
slovakinsight Bevezetőnek 2010.06.21 00:56:00
Kedves Olvasó! Nemrég, pontosabban 8 napja lezajlottak a szlovák parlamenti választások. Ezeken közvetlenül érintett voltam, ugyanis Szlovákiából származom. Egyetemi tanulmányaimat Budapesten végzem, és az itt szerzett ismerősök, barátok közül többen is figyelemmel kísérik…..