Regisztráció Blogot indítok
Adatok
capacete

0 bejegyzést írt és 1213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Magyarországnak tíz év múlva X darab nemzetközileg kiemelkedő és Y darab rendkívül képzett, élvonalbeli mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, adattudománnyal foglalkozó kutatóra, fejlesztőre, Z darab a mesterséges intelligenciát napi szinten alkalmazni képes mérnökre,…..
capacete 2021.04.22 16:35:58
@HaKohen: Róna Péter "professzor" - ez valami kabaréelőadás bevezető szövege?
  " Tegyük hozzá, ők többnyire magyar nemesek voltak, akik erősen kötődtek a nemzethez, ellentétben az ideiglenesen hazánk területén állomásozó momentumos politikusokkal, akik külföldi egyetemről jöttek, külföldre házasodnak."   Ezt 2021-ben tudta leírni Pogrányi Lovas Miklós. Róla a Kossuth…..
capacete 2021.04.04 21:57:19
@jan: Viszont a Metropolitan Egyetemen szereplő profiljában a Linkedin-hez berakta a Facebook profilját. Most vagy nem tudja, hogy mi a Linkedin, vagy belátta, hogy úgysem tudna oda írni semmit...
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
capacete 2021.03.29 18:47:33
@jotunder: Érdekes, van a Corvinuson egy professzor, Győrffy Dóra, akit az ellenzéki oldalon nagy tudósként tartanak számon, és ő szintén a Palgrave MacMillannél jelentetett meg monográfiát. Csak nem arra célzol, hogy nála sem minden kóser?
capacete 2021.03.30 01:25:45
@jotunder: Ok, azt hittem, hogy egyértelmű, hogy mire gondolok, de akkor kifejtem.

Én a saját szakterületemen belül pontosan tudom, hogy ki az, akinek valódi teljesítménye van és ki az, akinek nincs ugyan teljesítménye, de le se lehet vakarni a képernyőről, ahol nyilván jelentős szakértőként prezentálják.

Győrffy Dóra szakterületéről nem tudok semmit, nekem kicsit furcsa üstökösszerű felemelkedése és az, hogy ennek ellenére nem publikál jelentős külföldi folyóiratokban és nincs jelentős külföldi idézettsége, de rendszeresen jelentős tudósként mutatják be - elsősorban az ellenzéki médiában és rendezvényeken - és hát azért mégiscsak olyan fiatalon lett MTA doktor és egyetemi professzor, ami a reál területeken kívül nem szokott előfordulni. Ugyanakkor ő is a Palgrave MacMillannél jelentette meg monográfiáját, akárcsak Lánczi és ez elgondolkoztatott...
capacete 2021.04.01 16:37:17
@jotunder: Nyilván kicsit madárjóslás jellegű a dolog, gyanítom, hogy Szlávik azt hitte, hogy a társadalom sokkal nagyobb arányban fertőződik majd át az első hullámban, mint ahogy végül megtörtént + a brit mutáns felbukkanása nélkül messze nem lenne ekkora a baj.
       A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.      "Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az…..
capacete 2021.03.14 12:57:30
@Apic: Konok Pétert kár kihagyni, ő deklarált vírustagadó.
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
capacete 2021.02.17 11:31:55
@Kettes: Hát igen, ha ide is begyűrűzik ez a hullám, akkor egy baloldali lap újságírója sem maradhat majd a helyén...
capacete 2021.02.17 11:44:41
@kemény keleti kommentelő: Olvasd el, hogy mire reagáltam, a 444 egy podcastjáról volt szó. Az pedig igen érdekes, hogy szerinted nincsenek baloldali újságírók Magyarországon...
capacete 2021.02.17 11:50:29
@Késes Szent Alia: Ezt eddig még senki sem linkelte be www.washingtonpost.com/opinions/2021/02/09/what-happened-with-new-york-times-reporter-don-mcneil/

Ebből kiderül, hogy
1. 2019. szeptemberében lezárták a vizsgálatot és jogszerűen nem is nyithatták volna újra meg, ha nem derültek ki új körülmények.
2. McNeil szörnyű bűnei közül kiderült, hogy nem hisz a cultural appropriationben és a structural/systemic oppressionben, hanem old school liberalként az egyéni felelősséget helyezi előtérbe. Ezek a borzalmas kijelentések triggerelték a gazdag fehér tiniket.
3. Hannah-Jones, a NYT race-relations újságírója, aki támogatta a vizsgálat újra megnyitását, maga is használta az n... szót egy tweetjében, amelyben a rasszizmusról írt. Nála szerencsére számít a kontextus, ez bizonyára nincs összefüggésben azzal, hogy színesbőrű.
      Bakó Bea az Azonnalin írt egy igen haragos cikket lockdown-ügyben. Megnéztem, és első ránézésre hülyeségnek találtam. Mintha nem lettem volna ezzel egyedül.     Aztán elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen filozófiai érveket hoznék fel arra, hogy Bakó Bea hülyeséget beszél, és arra jöttem…..
capacete 2021.02.01 21:28:29
@libernyák: Sőt, ha az október óta tartó halálozási adatokat nézzük, akkor Magyarország jelentősen alulmúlta az amerikai számokat...
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
capacete 2021.01.13 21:46:48
@naebneerG: Náluk nem védhető semmi. A jogászok között is bőven van kritizálható ember, a lényeg, hogy ne a PhD hallgatók számára koncentrálj, mert az erősen függ a tudományterületi sajátosságoktól.
capacete 2021.01.17 01:57:21
@SmartMadMary: Csodálkoznám, ha megértené, amit írsz. Korábban már több hozzászólásban próbáltam neki elmagyarázni, hogy a legnagyobb ostobaság mechanikusan egymásra vetíteni egyes tudományterületek mércéit, de még az IF-ével hencegni is, mert jön egy orvos, aki kiröhögi a 130-át, de reménytelen... :(
capacete 2021.01.17 12:44:10
@naebneerG: Azt próbáld meg megérteni, hogy minden egyes tudományterületnek saját mércéje van! Az IF biztos tökéletesen mutatja a teljesítményt a te területeden, de pl. a jogtudományban néhány évvel ezelőttig még nem volt olyan tudományos folyóirat, aminek lett volna impact factora, ráadásul nem angol nyelvű folyóiratoknak továbbra sincs. Egy római jogász akkor tudna impact factort gyűjteni, ha mondjuk egy amerikai lapba írni cikket, ami egyrészt szinte lehetetlen, másrészt a római jogász számára teljesen értelmetlen lenne a saját tudományos közegén belül. Neki elsősorban olasz és német folyóiratokban kell pubilkálnia, illetve nagy presztízsű tanulmánykötetekbe. Ez számodra úgy jelenik meg, mint a NULLA, de terület ismerői pontosan tudják, hogy van-e mögötte szakmai teljesítmény.

Az a baj, hogy ezekkel a mutatószámokkal egy kalap alá tudsz sorolni valakit, aki mögött valódi tudományos pályafutás áll - Földi -, olyasvalakivel, aki mögött semmi sincs - Porkoláb. Ehelyett egyenként kellene megvizsgálnod, hogy kinek milyen elvárásoknak kellene megfelelnie a saját területén és abból levonni a következtetést. Eddig ezt nem tetted meg, így viszont valóban fennáll a gyanú, hogy erős csőlátással közelíted meg a kérdést...
        Az utolsó két napon a megbízható (B+ vagy jobb) kutatók mérései.        Pennsylvania:    Hét mérés. A legerősebbnek az 1862 likely voter (LV)-s tegnapi Siena College/New York Times Upshot (A+)   ahol Biden 6 százalékkal vezet. Ma a Monmouth University (A+) két modellt nézett meg 502 LV-n,…..
capacete 2020.11.04 23:51:54
@hoffnungloss: Hát, rá még az elnökjelölti küzdelemben szinte senki sem szavazott, így nehéz elképzelni, hogy miatta nyerne Biden...
capacete 2020.11.05 01:14:26
@hoffnungloss: Neved ellenére ebben szerintem reménykedhetsz. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy 4 év múlva Harris megnyerje a választást.
        Tíz nappal ezelőtt a brit Parlamentben Boris Johnson miniszterelnök igen emelt hangon " az abszurditás csúcsának nevezte" a második lockdown bevezetését. Három órával ezelőtt Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a második lockdown-t.        Már tegnap kiszivárogtatták, hogy lezárják…..
    A kormánypárti elitértelmiség teljesítményéről szóló posztom zárolta az index/blog.hu.    Ebben a posztban egy árva mondat nem volt, ami érintőlegesen is sérthette volna bárkinek a jogos érzékenységét, jogi képviselőnk konkrétan elaludt az olvasása közben.    Ebben az országban bátran lehet…..
capacete 2020.09.26 14:06:49
@Kettes: Igen, a Borkai sztorihoz semmi közük nem volt azon kívül, hogy mástól átvették, az ügy korrupciós hátterét pedig évekkel ezelőtt a HVG tárta fel.
capacete 2020.09.26 23:05:26
@HaKohen: Hát, pedig ha rákeresel, hogy ki ír Magyarországon cikkeket szcientometriáról külföldi lapokba, akkor rögtön megtudod, kiről van szó. The worst kept secret in the world, nyugodtan fórumozhatna saját néven is...
capacete 2020.09.27 00:22:04
@harmadikszem: Ok, lehet, hogy csak nekem tűnik egyértelműnek a hozzászólásaidból, de valahogy kétlem...
capacete 2020.09.21 09:10:27
@Secnir: Százezer feletti a fertőzöttek becsült száma.
        "Mottó:  Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. (Alaptörvény X.cikk, (2)"      A kormányzat állítása szerint kilenc esetben fordult elő az, hogy megváltoztatták az OTKA kuratóriumok által…..
capacete 2020.09.13 19:31:35
@jotunder: Na de pontosan ki fog beszélni erről a kontraszelekcióról? Azok vannak döntési pozícióban, akik ennek az előnyeit élvezik. Ki fogja őket leváltani, ha a tudósi közegen belül ez lehetetlen?
capacete 2020.09.13 19:36:09
@jotunder: Konkrétum pedig van rogyásig, csak ha bárki nyilvánosan felvállalja, akkor még azt a minimális esélyét is elveszti az előrelépésre, ami eddig volt neki.
Pl. az egyik volt akadémiai kutatóintézetnek évtizedekig volt ugyanaz az igazgatója, aki a saját tanszékének valamennyi oktatóját bevitte a kutatóintézetbe is. Az illetőt ezután megválasztották az MTA rendes tagjának. Szerinted ki fog kiállni és kimondani, hogy ez mélyen immorális, elfogadhatatlan nepotizmus volt, miután a tudományos közeg kinyilvánította, hogy az illetőt milyen nagyra becsüli?
capacete 2020.09.13 20:01:22
@jotunder: Nem ilyen naívnak ismertelek meg! Pontosan tudod, hogy ha nem állnak ki nyíltan tudósok elmondani ezeket, akkor pillanatok alatt lesöprik majd, vagy még rosszabb esetben politikai célokra használják fel. Ha pedig valaki kiáll, az eltemetheti a hazai tudományos pályafutását...
         A "Frageverbot" avagy a "kérdéstilalom" Wagner Lohengrinjéből származik. Elsa ígéri meg Lohengrinnek, hogy soha sem fogja megkérdezni tőle azt, hogy honnan származik.        A hálózatelmélet egyfajta Lohengrin, ahol mi vagyunk Elsa.  Megjelenik a csodálatos fogalom, a skálafüggetlenség,…..
capacete 2020.08.06 23:22:51
@fortin2:
@jotunder:

Engem nagyon érdekelne, ha lenne néhány olyan hozzáértő természettudós, aki itt, az anonimitás óvó leple alatt tudnának adni egy valódi értékelést Barabási tudományos teljesítményéről. Én sajnos egyáltalán nem értek a matematikához, fogalmam sincs, hogyan kellene értelmezni a skála-független hálózatok koncepcióját, viszont zsigerből összeszorul a gyomrom, ha valaki azt állítja, hogy megtalálta azt a megoldást, amivel választ ad a társadalomtudományi kutatások lényegében összes főbb kérdésére.

Nekem az nagyon gyanús, ha valaki sorra jelentet meg cikkeket a legkülönbözőbb témákban, a migrációtól kezdve a "siker törvényein" keresztül most természetesen a járványügyig, miközben a konklúziók rendre elcsépelt, közhelyes alapigazságok, amelyeknek felismeréséhez nem kellett semmilyen matematikai apparátus.

Tegnap pl. belefutottam ebbe a cikkbe, amely azt a fantasztikus tudományos eredményt hozta napvilágra, hogy a táplálkozási tanácsok jó részét nem hozzáértők adják. Mondjuk ehhez, ha jól értem, elég volt annyi "kutatást" végezni, hogy megnézték a szerzők hátterét. www.nature.com/articles/s41599-020-0415-6?fbclid=IwAR3q5QX9EYQYi53h8lgqLR_GuQHeh6YoClZec9IFKGI1WWCK00dcNaB5GQE

Summa summarum, nekem hozzá nem értőként ez egy gigantikus szélhámosságnak tűnik, de szeretném, ha olyanok mondanának véleményt erről a tudományos életműről, akik értenek is
capacete 2020.08.07 16:16:30
@Geo_: Nekem mélyen gyökerező meggyőződésem - amiben persze lehet, hogy tévedek -, hogy minden olyan elmélet, ami azt állítja magáról, hogy meg tudja válaszolni a társadalmi élet főbb törvényszerűségeit, szélhámosság.

Barabási azt állítja, hogy az ő kutatásai mindent meg tudnak magyarázni, a migrációtól kezdve a "siker törvényein" keresztül az epidemiológiáig. A szillogizmust itt félbehagyom, úgy látom, hogy senki nem akar érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez...
capacete 2020.08.07 19:59:43
@Geo_: Az a baj, hogy Barabási műveiben rendre grandiózus állításokkal találkozom, az “új tudományos eredmények” viszont rendre banális közhelyeknek bizonyulnak.
A szívem szakadt meg, amikor a “The Formula”-ban leírta, hogy egy friss fizikus phd-st arra alkalmazott, hogy évekig elemezze a profi teniszezők teljesítményét és a végén megállapították, hogy összefüggés van az ATP rranglistahelyezés és a teniszező sikeressége között...
      Tamás Gáspár Miklós írt ma egy cikket "Churchill, a rasszista" címmel, amiből nyilván lesz majd mandinerista dörgedelem. A professzor úr egyik főérve Churchill ellen (ha Tamás Gáspár Miklós TGM, akkor Winston Churchill... inkább kíírom a nevét) az 1943-44-es bengáli éhinséggel…..
capacete 2020.06.25 22:35:38
@HaKohen: Értem, kíváncsian várom majd a beszámolódat a legközelebbi Sztálin, Molotov, Berija stb szobrokról, amelyeket feltételezem szintén támogatsz. Vagy legalább annyit megírhatnál, hogy hány ártatlan ember életének kioltása elfogadható olyanoktól, akik a Harmadik Birodalom ellen harcoltak.
Eddig úgy tűnik, hogy néhány százezer (vagy akár millió, ugye a bengáli éhínség kérdése közel sem olyan egyértelmű, mint amilyennek Jótündér beállítja) neked elfogadható....
capacete 2020.06.25 23:03:35
@HaKohen: Érdekes, korábban többször tudtunk értelmesen beszélni, de Churchill kapcsán úgy látszik, hogy az érvelés szóba sem jöhet és csak a személyeskedés lesz elfogadható.

Téged nem tartalak se hülyének, se fizetett trollnak, csak olyannak, aki bizonyos kérdésekben emocionális okokból nem tud vitatkozni.

Arra úgy tűnik, hogy nem fogsz választ adni, hogy Churchill esetében hány ártatlan ember halálát tartod elfogadhatónak...
capacete 2020.06.25 23:29:10
@mafi mushkila: Persze, hogy nem egyenértékűek, de attól még az bizony a Brit Birodalom végtelenül gonosz államszervezet volt, amely kirabolta a fél világot és elképesztő mennyiségű embert ölt meg. Ennél persze a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió még sokkal gonoszabb rendszer volt, de még mindig nem értem, hogy miért kell az egyik gonosztevőt meghagyni a piedesztálon mindössze azért, mert aki ellen harcolt, az még sokszorosan nagyobb gonosztevő volt (és elegánsan elfelejtve, hogy akivel együtt harcolt és utána kiosztotta neki Európa jelentős részét, közel hasonló nagyságú gonosztevő volt).
          Nyolc perc negyvenhat másodperc. Ennyi ideig térdelt Derek Chauvin minneapolisi rendőr George Floyd nyakán.           1857-ben az amerikai Legfelső Bíróság a Dred Scott kontra Sanford ügyben kimondta, hogy a feketéknek sohasem lehetnek állampolgári jogai, őket az Alkotmány alávetett és…..
capacete 2020.06.18 16:55:14
@rikitikitevi: Abban igazad van, hogy itt most a britek és a németek közötti légihadviselésre koncentráltam és valóban hajtottak végre a németek megkülönböztetés nélküli támadásokat Lengyelországban.

Az régi tévhit, hogy a britek csak Rotterdam bombázása után kezdtek terrortámadásokba, a valóság az, hogy 3 nappal korábban alakult a Churchill-kabinet, amelynek az első napirendi pontja volt az "unrestricted air warfare" elfogadása. (Mindezt úgy, hogy egy évvel korábban még a kabinet szakértői ezt a hadijoggal ellentétesnek nyilvánították és 1939. szeptember 1-én Roosevelt minden háborúban érintett felet felkért arra, hogy ne támadjanak védtelen városokat.
capacete 2020.06.18 16:58:06
@rikitikitevi: Még egyszer (utoljára) leírom, hogy nyilván tisztában vagyok azzal, hogy az akkori technológiai színvonalon még sokkal nehezebb volt különbséget tenni katonai és civil objektumok között, ezt nyilván figyelembe kell venni a járulékos veszteség kalkulációja során is.
Ugyanakkor számos támadás kifejezetten civil objektumok ellen irányult, vagy target area bombing volt, vagyis meg sem próbáltak különbséget tenni katonai és civil objektumok között, még akkor sem, ha ez lehetséges lett volna.
capacete 2020.06.18 17:29:10
@rikitikitevi: Úgy tűnik, hogy tényleg nem volt világosan érthető, amit írtam, ezért megpróbálom világosan elmagyarázni.

1. A civilek támadása hadászatilag felesleges és eredménytelen volt. Természetesen ha közben katonai célpontokat is megsemmisítettek az katonailag szükséges és eredményes volt.

2. A németek Churchill terrorbombázásaira válaszul kezdték el terrorbombázni az angolokat, előtte nem tették. (Beismerem, hogy ez félreérthető volt.)
         Lehet, hogy az Olvasó tőlem fogja megtudni. Megszületett az orbánista Élet és Irodalom, a társutas értelmiségiek lapja, az Országút.         A heti Országútban jelent meg Hörcher Ferenc professzor vezércikke Hasadni fog-e Európa címmel. Hörcher Ferenc a rezsim egyetemén kapott…..
capacete 2020.05.17 19:33:20
@jotunder: Az lehet, de az is tény, hogy saját akaratából hagyta ott a Filozófiai Intézetet és ment az NKE-re - ahol minden bizonnyal megemelkedett a fizetése...
capacete 2020.05.17 20:52:44
@jotunder: Igen, de ez szerintem épp, hogy súlyosbítja azt, amit csinált. Igazgatóként otthagyta a támadott intézményrendszert és átment oda, ahonnan a támadások jöttek. Nehéz ezt kommentálni...
        "A Nürnbergben és másutt kivégzettek többsége az akkor érvényes törvények alapján cselekedett, így – jogilag – nem követtek el bűncselekményt. " (aristo)        Ez jelent meg ma Prostisrácoknál. Unalmas náci szöveg az egész, amire a magyar jobboldal rejszolni szokott.        Azt…..
capacete 2020.05.12 12:34:37
@Mogorva (): Skorzeny ellen speciel folyt eljárás, de egy amerikai katonai bíróság végül felmentette.
  „Zsúfoltak nem szoktak lenni a stadionjaink, előrelátó volt a szövetség, hogy úgy alakította a nézőszámokat, hogy járványhelyzetben is kezelhetők legyenek. (Csányi Sándor, MLSZ elnök, nemoligarcha)"        Sokak szerint a Liverpool-Atletico Madrid meccsnek komoly szerepe volt a járvány…..
capacete 2020.05.01 01:48:15
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Nézd meg a linket, tényleg ezt mondta. (Mondjuk nyilván viccelt, de akkor is ezt mondta.)
Örülünk, Vincent? Brexit Day One 2020.02.01 15:45:49
         A hatvanas években Morecambe volt Észak-Anglia Riviérája. A yorkshire-i bányászok, a bradfordi munkások idejártak nyaralni, a pályaudvartól pár méterre volt a tengerpart. Aztán bezártak a bányák, a malmok, a kohók, a munkásosztály maradéka a Kazinczy utcában vagy Mallorcán issza meg a…..
capacete 2020.02.05 20:01:46
@jotunder: Viszont feláldozta Nagy-Britannia jövőjét csak azért, hogy miniszterelnök legyen. Ez azért kellene, hogy számítson valamit, nem?
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
capacete 2019.08.11 11:05:56
@komment1: Török Gábort evokálva egyrészt nem ezt mondta, másrészt ő minden, csak tudós. Ha nagyon jóindulatúak (naívak) akarunk lenni, akár azt is jelentheti, hogy megpróbálnak kicsit minőségibb embereket is hozni, ha bármennyire is komolyan gondolják a Corvinus feljebb tornázását a ranglistákon.
És de, komoly probléma a nyelvtudás hiánya és ha a Corvinuson főleg külföldi hallgatókra akarnak majd alapozni, akkor tényleg nagy luxus lenne olyan oktatókat alkalmazni, akik nem tudnak egy nyelven se.
capacete 2019.08.11 13:32:48
@komment1: A röhej az, hogy van, aki akár egy könnycseppet is ejt TG-ért. És igen, angol nyelvű képzésekhez kell nyelvtudás.
capacete 2019.08.11 20:38:13
@jotunder: A politológia finoman szólva nem a legsikeresebb képzés a Corvinuson, szerintem szép lassan leépítik majd azokat a szakokat, amelyekre kevesen jelentkeznek és nem lehet külföldi diákokat hozni.

"Torok soha eleteben nem allitotta magarol, hogy tudosember, csak azt, hogy komoly gyakorlati ismeretei vannak a politikarol, kampanyrol, ilyesmirol. normalis orszagban o azert inkabb a mediaban keresne magat hulyere egyetemi docenskedes helyett. ot most a mediabol is szoritjak kifele."

1. A docensi kinevezés (elméleti) feltétele a komoly tudományos munka. Ha nem gondolta magáról, hogy komoly tudós, akkor miért lett docens?
2. Honnan veszed, hogy nem kereste hülyére magát a tanításon kívül? Egyébként normális országban egy ilyen ember nem is lett volna politológus-celeb.
       Megdöbbentően éles kritikát fogalmazott meg az eddig kormánypitbullnak tűnő Origo a rezsimtudósokról.      " Érdekes jelenség még a szintén MTA-s Csató László, aki a kutatását övező totális érdektelenséget úgy próbálja kompenzálni, hogy cikkeiben folyamatosan önmagára hivatkozik. A Google…..
capacete 2019.07.18 21:23:27
@flort: Sikerült túljutnom a bevezetőn - egyébként nem is írtam volna róla -, amit egy bibliográfia követ (valószínűleg ezt tekinted jegyzetapparátusnak), majd a "Text and commentaries", amiből a commentaries feltehetőleg a levelek elején szereplő 2-3 soros angol nyelvű összefoglaló. Érdeklődve várom, hogy szerinted ebből pontosan mi a jelentős nemzetközi tudományos újdonság.

Bolyai napot én is végigültem már, egyébként a bevezetőt újra elolvasva kiderült, hogy a szerző a Bolyait is megkapta ugyanerre a kutatásra. A latin nyelvtudással pedig nem tudom, hová szerettél volna kilyukadni.
capacete 2019.07.18 23:53:02
@flort: Értem, tehát szerinted ez a jelentős nemzetközi tudományos újdonság + kiegészíted a jól ismert "ha te nem tudod utánacsinálni, ne kritizáld" szofisztikált kritikával.
capacete 2019.07.19 09:45:30
@flort: Pont arra a hozzászólásomra reagáltál, amiben leírtam, hogy nem értem, hogy mi ebben a tudományos újdonság és szeretném, ha egy hozzáértő elmagyarázná, mert eddig ezt sebki sem tette meg.

Erre a válaszod leereszkedően az, hogy a latin nehéz nyelv, illetve neked volt már Bolyaid (hiszen nekem miért is lett volna).

Ezt lezárod azzal, hogy közlöd, hogy ne szóljak bele a nagyok dolgába. Gyönyörű.
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
capacete 2019.02.21 12:34:57
@jotunder:

Kedves Jótündér!

Nem szeretnél egy kicsit újra egyik kedvenc témáddal, a tudománymetriával foglalkozni a kommunikációkutatás tudománya (?) kapcsán?
Azért merült fel bennem a kérdés, mert a Magyar Hírlap néhány napja interjút közölt Demeter Mártonnal, a "magyar kommunikációkutatás egyik fiatal tehetségével", aki számos, a valóságnak nem igazán megfelelő kijelentést tett a kutatóintézeti hálózatról.
magyarhirlap.hu/cikk/141042/Igenis_raferne_egy_reform_az_Akademiara

Ami viszont érdekes, az az, hogy Demeter Mártonnak első ránézésre tényleg nagyon ütős a tudományos tevékenysége, tavaly például cikke jelent meg az International Journal of Communication-ben, ami Q1-es folyóirat a kommunikációkutatás területén.
Ugyanakkor nekem egészen megdöbbentő az, hogy az International Journal of Communication-nek egyáltalán nincsenek számai, hanem folyamatosan töltik fel az elfogadott cikkeket az internetes oldalukra, így 2018-ban ránézésre is több mint 200 cikket közöltek le (a folyóirat kizárólag internetes megjelenésű).
ijoc.org/index.php/ijoc/issue/view/14#more4

Eddig még társadalomtudományi területen soha nem találkoztam vezető folyóirattal, ami akár csak megközelítő mennyiségben jelentetett meg cikkeket mindenféle distinkció nélkül. Adja magát tehát a kérdés: Mennyire vehető komolyan ez a folyóirat és mennyire manipulálható a rendszer?

(Demeter Márton egyébként az általad annyira kedvelt Horányi Özséb doktori iskoláját végezte el és a KOMA egyik alapító szerkesztője.)
capacete 2019.02.21 16:51:40
@seol: A KOMA egy dolog, ami izgalmasabb az az, hogy hogyan lehet nemzetközi Q1-es folyóiratot összehozni, ami tömegével hoz le cikkeket. Az én teóriám az, hogy valószínűleg néhány éve a szociológiából leválasztották ezt a területet, így pedig alacsonyabb színvonalon is Q1-et lehet produkálni.
capacete 2019.02.21 17:40:58
@ámbátor: Valóban, Freud üdvözletét küldi.
Bár felháborító, hogy az MTA kutatói közül néhány százan hamarosan elveszítik a munkáját, távol tartottam magam a megnyilvánulásoktól. Pályakezdő kutatóként több mint egy évet töltöttem az akadémia kézirattárában, és a jegyzőkönyvek olvasása közben meggyőződhettem arról, hogy nincs új a Nap alatt. A…..
capacete 2019.02.16 18:20:56
@Bkkzol: Rosszul tudod.
1. Az Akadémiának eddig is minden évben el kellett számolnia az Országgyűlés felé, ezt eddig mindig egyhangúlag fogadták el. A beszámolóban mindig pontosan szerepelt, hogy mit kutattak a kutatóintézetekben és milyen eredménnyel.
2. A tudományos kutatóknak minden évben teljesítményértékelésen kell átmenniük, ahol egy több összetevőből álló pontrendszer alapján mérik a teljesítményüket. Aki nem éri el a beosztásának megfelelő pontszámot, azt lefokozhatják, aki ismételten alulteljesít, azt elbocsájtják.
3. Az akadémiai kutatóintézetek eddig is pályáztak, több intézetben a befolyt pályázati pénz jelentősen meg is haladja az állami támogatás összegét. Az új rendszer alapján viszont már az alaptámogatásért is pályázni kell, tehát a puszta megélhetési költségekért is. Ilyen a világon sehol sincs.
4. A mantraként ismételgetett hasznosság bizonyos területeken teljesen abszurd elvárás. Palkovics például egyre csak azt mondja, hogy kevés szabadalom jön a kutatóintézetektől, de ezek jelentős részénél ez nem is elvárható. Hány szabadalmat nyújtson be például a Történettudományi Intézetben működő Szent Korona kutatócsoport? Hogyan szabadalmaztassák például Petőfi vagy Arany költészetét az irodalmárok? Milyen rövidtávú hasznot szeretnének a néprajzkutatóktól? A végtelenségig sorolhatnám a példákat, hogy milyen ostoba elvárás ez, de a lényeg, hogy ezeknek a kutatásoknak a leépítése alapjaiban tenné tönkre a magyar tudományt.

A legaljasabb dolog persze az, hogy az állam az utóbbi években számtalan kutatóintézetet hozott létre - pl. Veritas -, amellyel szemben semmilyen elvárást nem támasztottak, a "kutatóik" a sokszorosát keresik az akadémiai kutatóhálózat éhbérért dolgozó kutatóinak, fix alaptámogatást kapnak és még emellett most pályázhatnak arra a pénzre, ami az Akadémiát illeti.
capacete 2019.02.16 18:28:47
@Bkkzol: Mindig el kellett számolni az eredményekkel. A tudományos kutatás a versenyről és az állandó elszámolásról szól. Úgy viszont nem lehet versenyezni, ha nem tudjuk, hogy két hónap múlva kapunk-e fizetést.
Emellett az alapkutások rövidtávú hasznosíthatósága kétséges, nagyon gyakran viszont hosszú távon olyan dolgok is fontosak lesznek, amikre akkor még nem is gondoltunk. Ha valaki a szent "hasznosíthatóság" oltárán feláldozza az alapkutatást, az a jövőbeli eredményeket is kidobja az ablakon.
capacete 2019.02.16 18:39:35
@iovialis: Köszönöm. Bevallom, azért elkeserítő, hogy ennyi ember gondolja, hogy a kutatóintézetekben teljesítmény nélküli léhűtők markolnak fel hatalmas összegeket, miközben ha felmennének bármelyik kutatóintézet honlapjára, láthatnák, hogy döntő többségük fantasztikus szakmai pályafutást maga mögött tudó, 30-40-es kutató, hosszú (főleg külföldi) publikációs listával, akik óriási nemzetközi versenyben helytállva produkálnak évről-évre figyelemreméltó eredményeket. Ráadásul mindezt 130-300 ezer nettó közötti összegekért.

Hihetetlen, hogy tömegeket lehet felhergelni a "semmittevő" tudósok ellen, miközben ma már egy NB3-as focicsapatban is milliós összegekért játszanak az üres - de legalább milliárdokból épített - stadionokban...
       Na most, akad még közmondás garmadával. Pl.: minél vincentebb, minél jótündérebb valaki, annál inkább le kell szarni. Lehetőleg pofán. (Bayerzsolti)    Wow.     Van egy másik csoda is, amit nem én találtam, de tökéletes. Bayerzsolti a Szentesi Zöldi nevű kiskollégáját méltatja a…..
capacete 2018.11.07 20:01:15
@közösperonos átszállás: Hát egy konferenciaelőadás az bizony nem publikáció, max. ha megjelenik valamilyen proceedingsben, de ha csak szóban hangzik el, megindokolhatatlan, hogy miért tarthatná bárki is tudományos publikációnak. A PhD-s hivatkozás meg nem minősül tudományos hivatkozásnak, ezt sajnos el kell fogadnunk, még az akadémiai doktori sem...
capacete 2018.11.07 22:09:04
@Flageolet: Ok, én nem olvastam végig az mtmt-ket, te pedig a manuális hivatkozásokra fókuszáltál, ami egyáltalán nem perdöntő. Elhiszem, hogy tényleg nem túl erős a hátterük.
Ami a PhD hallgatókat illeti, ahogy Online Távmunkás is írta, sok helyen a tanszékvezető adja kegyként a témavezetést - már ha nem tartja meg magának mindet. Emellett vannak olyan területek - pl. jogtudomány -, ahol kirívóan kevesen szereznek PhD-t, emiatt tehát elméletileg nem tudom kizárni, hogy lehet valaki megérdemelten úgy egyetemi tanár, hogy nincs védett Phd-sa.
capacete 2018.11.07 22:10:11
@Online Távmunkás: Igen, sok adjunktusnak nem erősebb ennél az életrajza, de a többségüknél talán nincs ennyi kamu sem.
     Elmentem a Pázmány BTK-ra a Mikszáth Kálmán térre a Russell Kirk vitára. Nemrég írtam róla, Kirk Conservative Mind-ja volt az én nagy konzervatív olvasmányélményem diákként Amerikában.    A teremben kb. húsz ember volt, és annyira nyilvánvaló volt, hogy én vagyok a kakukktojás, hogy annál nem…..
capacete 2018.10.26 15:47:00
@jotunder: Lesz poszt a Barabási-Lovász grantről? Nagyon érdekelne, mi a véleményed róla, főleg a korábbiak fényében...