Regisztráció Blogot indítok
Adatok
omnibus

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barna hajú lányok Tara 2013.02.26 07:34:00
..
omnibus 2013.02.27 09:18:40
@Gutowsky:

de a seggszéthúzós igenis kell...
Brit tudósok Napjainkban egyre  közelítünk egy újabb,  veszélyesebb vörös vonalhoz: az iráni atomprogram egyre közelebb jut ahhoz, hogy egy más országokat elpusztítással fenyegető teokrácia kezébe kerüljön nukleáris fegyver. A nemzetközi közösség ugyan bízik…..
omnibus 2013.02.24 18:16:44
@teddybear01:

"A középkori arab tudomány eredményei az európai civilizáció fejlődésében is meghatározó jellegűek. Kialakulásában az ókori görög tudományos művek hatása mellett az iszlám kultúrájának, a vallás előírásainak is kiemelkedő szerepe van. Az Arab-félszigetről, a 7. században kiinduló erőteljes iszlamizáció a mai Spanyolországtól Indiáig terjedő térségben egységes civilizációt, kulturális értékrendet és tudományos szemléletet alakított ki, melynek egyik alapja a tudás iránti tisztelet. A közös nyelv az arab volt, amely akkoriban a térség lingua francája. Virágzása a 9–11. században, az abbászida hatalomgyakorlás idejére esett, de a 15-16. századig éreztette hatását. Az arab gondolkodók nem pusztán átmentették az ókori tudományos és kulturális értékeket, hanem eredeti módon közelítettek ezekhez, kiegészítették, átdolgozták, bővítették."

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9pkori_arab_tudom%C3%A1ny

1) Ajánlom a szócikk tanulmányozását, mert a magyar átlaggal szemben kivételesen részletes fordítás.
(Ajánlom azért is, mert korábbi hozzászólásaid alapján úgy látom, mentes vagy az ideológiai alapú szellemi elfogultságtól.
Ajánlom azért is mert ilyen gyöngyszemek is találhatóak benne: "„Az állatok az életben maradásért küzdenek: táplálékért, túlélésért és a szaporodásért. A környezeti tényezők hatására az élőlények új tulajdonságokat fejlesztenek ki a túlélés biztosításának érdekében, így más fajokká alakulnak át. Azok az állatok, melyek életben maradnak (képesek a túlélésre) át tudják örökíteni hasznos/jó tulajdonságaikat utódaiknak."(Al-Dzsáhiz (781–868)))

2) Az Alexandriai Könyvtárról írottakról már nem mondható el ugyanez, de ott is szerepel mindhárom (ie.48, isz.269, isz. 642) tűzeset, valamint töredékesen az is, hogy az Omar kalifának tulajdonított akciót "ha a könyvek azt tartalmazzák, mint a Korán, feleslegesek, ha nem, akkor veszélyesek" éppen az általános iszlám tudománytisztelet miatt EURÓPAI történészek vonják kétségbe ill. vitatják az egyébként 500 évvel későbbi források hitelességét.

3) a kereszténység viszonyát a tudományhoz azt hiszem nem szükséges részleteznem, elég csak annyi, hogy Galilei-t 2009-ben rehabilitálta XVI. Benedek pápa...
omnibus 2013.02.25 19:07:23
@teddybear01:

Kommentjeink az iszlámról onnan erednek, hogy a Közelkelet válsággóc voltát főként annak geopolitikai és társadalmi jellemzőiből (nyugattal szemben ellenséges, elmaradott eszmerendszer) eredeztettem (amivel -úgy értem- Te is egyetértessz), szemben SchA-val, aki a Sámson-túldimenzionálás jegyében inkább a zsidó állam konfrontatív (és "önálló") politikáját helyezi előtérbe.

Éppen hogy a mohamedán kultúra (európaihoz képest) ELMARADOTT-ságát emeltem ki, mint fontos problémaforrást.
Csak a történelmi (és politikai:) korrektség miatt emlékeztettem magamat, hogy volt idő (isz.800-1100), amikor ez a kultúra fejlettségben az európai fölött állt.
Mohamed első követői egyszerű sivatagi nomádok/ portyázó rablóvezérek voltak, nem ők hozták létre a kultúrát csak meghódították a kultúrnépeket és aztán asszimilálódtak belé (mint a mongol császárok Kínában)

A számelméletben, orvoslásban évszázadokkal előzték meg Európát. A Kémia pedig mint komplett tudományág egyszerűen nem létezett az arabok előtt. A tudósok nevei, munkái HIVATKOZÁS-okkal szerepelnek a szócikkben. Ha ez hamisítvány/ferdítés akkor ehhez egy komplett világösszeesküvésre lenne szükség, évszázadokra visszamenően, mégpedig akkor, amikor a nem muszlim világ érdekében éppen hogy a muszlimok érdemeinek csökkentése állt volna...

Alexandria: írtam, hogy a magyar szócikk itt töredékes, azt nem, hogy az angol is. Nézd meg. Na ott szerepel az egész részletesen kifejtve hivatkozással másik 10 tudós/orientalista véleményére 1700-tól napjainkig.
És itt nem is az egyszeri eset megtörténte/nem-megtörténte az igazán fontos, hanem hogy tudósok/orientalisták szerint a feltételezett cselekedet nem illeszkedik az általános arab gyakorlatba...
Jávor Benedek szerint aggasztó a kormányfő valóságérzékelésének teljes hiánya. Szerintem meg az aggasztó, amit Jávor (Schiffer, Bajnai usw.) a politikáról gondol. A szimpatikus (és unszimpatikus) hülyék gyülekezetében, ami a hazai "demokratikus" ellenzék, nincs egy figura (na…..
Te mekkora összeget lennél hajlandó feltenni egy fogadáskor arra a forgatókönyvre, hogy a világ (egyik) szuperhatalmának legbefolyásosabb és anyagiakkal bőven eleresztett titkosszolgálata évtizedeken keresztül megpróbál eltenni láb alól egy külföldi politikust, de kísérletei…..
omnibus 2010.06.19 18:32:08
JFK-ról, mint jó taktikusról talán árnyalja a képet:
Unsolved History - JFK: Altered Statesman (Discovery Channel)
Ha igaz, amit ebben a dokumentumfilmben állítanak, akkor ritka, öröklött Addison-betegségben szenvedett (wiki, Addison's disease: John F. Kennedy was one of the best-known Addison's disease sufferers), valamint háborús sérüléséből származó krónikus fájdalomrohamok gyötörték.
"orvosa" napi renszerességgel adagolt amfetamin-injekciókkal "kezelte".
Hatása: "(wiki) étvágycsökkenés, állóképesség növekedése, megnövekszik a fizikai erő és főleg a szellemi képességek, valamint fokozódik a szexuális vágy. Jellemző továbbá a fokozott légzés, magabiztosság, hiperaktivitás, eufória, izgatottság, hányinger, akaratlan mozgások, bőbeszédűség, viszketés, szívritmuszavar, fejfájás."

Az ürge gyakorlatilag a fájdalomrohamaira adott amfetamin által kiváltott mániás-depressziós rohamaiban két kefélés között folyamatosan pofázva, a szer adta magabiztosságtól és agresszivitástól vezérelve hozta sorozatosan túlzott kockázatvállalásról árúlkodó döntéseit, minimális kontroll mellett.
Mindeközben a maffia szállította neki a napi betevő szőrös/szőrtelen zsákállatkákat és a fűtőanyagot, az FBI pedig azzal foglalkozott, hogy az alkalmi zsarolókat eltüntesse és az ügyeket eltussolja.

Aztán egyszer csak egy vérprofin megszervezett és levezényelt acióban a vadászok kilőtték, mint egy hegyes agancsú őzbakot szokás...

Vélemény?