Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az angol beteg

0 bejegyzést írt és 983 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az íráshoz - ha csak blog is az - kevés a rutin, nekem legalább is  -  csak a zsurnaliszták képesek semmiből cikket varázsolni. Az ihlet, vagy jön, vagy nem, melegben kevésbé, mert Múzsa sem csókol szívesen izzadt homlokot. Most pedig melegből van bőven, ilyenkor az ember agyában a túlélés ösztöne…..
Két hét írásszünet mentségéül hoznék ide egy idézetet Kurdi Imrétől.  "Nem a csend van két szó között, hanem  a szó van két csend között. Szólni nem az tud, aki szólni tud, szólni az tud, aki hallgatni tud ! " Nyilvám az élő beszéd retorikája nem azonos a leírtakéval, hiszen irodalomban a "csend"…..
Hát elmúlt ! Pedig mennyire vártuk, mennyit készültünk, mennyit költöttünk - sokan erőn felül -  hogy ez a karácsony se legyen szegényesebb, mint a legutóbbi. Igazából a Szenteste karácsonyfát hozó szépsége, a fényfűzérek, díszek csillogása, a fa alatti ajándékokra  rácsodálkozó gyermeki tekintetek,…..
Lázas izgalommal készültem a másnapi vadászatra és a "lázas" szó, nem csak jelző lett, hanem valóság. A bennem lappangó - unokámtól kapott baci - az éjszakámat is elvitte, mivel köhögni, orrot fújni és aludni egyszerre nem nagyon lehet. Én egyébként sem vagyok valami nagy alvó, ha igaz, hogy "aki…..
A szakadt, farmer a divat, amiből jószerével kilátszik a fiatalok térde, combja, a szakadás szélén rojtokban lóg a varrás, és mindez eredetileg így gyártva.Így divatos !  Érti ezt valaki ? A gyermekkorom régvolt szegénysége, a nyomor és a nélkülözés gyakran a ruhánkon  hagyott nyomot - mert azért…..
Hogy miképpen fogom összefésülni a vadászos történeteket, a Firenzei Uffizi képtár látogatásával, még nem tudom, talán a végére kiderül. Kaptam egyszer egy haragos kommentet, amiben -  állítólag - áthallásos volt az írásom, mert az erdei állatok tanácskozását, a jelenlegi közélethez és annak…..
Tíz napja tombol a hőség, az országot csapkodó heves zivatarok elkerülnek bennünket, mintha erre a dél Baranyai régióra üvegburát terített volna a Jóisten. Lehet, hogy féltésből, de lehet, hogy büntetésből. Ott van nektek a Duna, mondhatni, hogy a seggeteket nyaldossa, akkor ne panaszkodjatok a…..
Jó sok időre "elnémultam" - talán szerencsémre is, mert az elmúlt időszakot, a szókimondásomat ismerve - nem biztos, hogy fényesre sikáltam volna. A vadásztársaság életében olyan változások álltak be, amiket egyfelől nem értek, másfelől nem akarok érteni. Ó, boldog balgaság - mondaná a költő. Ha nem…..
Az események sűrű sorban sorakoznak, a leírásuk erősen akadozik. Először is meleg van. Pláne itt, ahol írásaimat farigcsálni szoktam. Másodsorban foci EB van, de az élelmesebbek az egyik csatornán a Copa Amerikát is nézhetik. Mint én is. Hű de jó focit "játszanak "odaát. Bevallom, ha a jól szereplő…..
A kelő Nap, még nem mutatta meg magát, de a fénye már elérte az erdő szélét, ahol egy bak  csipegetett, a magasabb, de számára finomabb bokrok levelei felé nyújtogatva a nyakát. Nem sokat kellett távcsöveznem, azonnal megismertem, hogy ez az a "gyilkos" bak, akit már korábban is láttam, amikor még…..
Zajlik a foci EB. Kicsit velem, de legfőképpen nélkülem. Ugyanis nekem valahogy más a foci, a szó igazi értelmében a labdarúgás. Mert mi is történik a pályán, vagy helyesebben a küzdőtéren? Küzdelem ! Sokszor a labda mellékszereplő, mert a gladiátorok gyűrik, gyötrik, rúgják egymást, kézzel úgy…..
A vadászatok üteme, azaz gyakorisága olyan, hogy a leírásra váró történetek egymás sarkát tapossák, egyik előzi a másikat, avagy fordítva, ahogy éppen az emlékeimből előhúzom őket. Ez az esemény is, amit most írok, már három napos, de így legalább egy kicsit letisztult. Szeles, kicsit áprilist…..
Amikor begördülünk a találkozási helyre - ami egyben a terítékek helye is lehetett, mert egy nagy négyszög alak volt fenyőből kirakva, a sarkokon előre elkészített fáklyákkal, mint ahogy sokszereplős nagy terítékeknél szokás - már gyanús volt a dolog ! l Sok ember várt bennünket, hajtók, kutyák,…..
Ezen a napon, "sokszereplős" vadászat volt - az Alföldön -  14 puskával és kétszer ennyi hajtóval. Erre a részre kellett is ennyi ember, mert hosszú- és széles nádasból kellett "kitaposni" a kakasokat. Sok ember mozgatása nem egyszerű - belátom, lassan állt fel a hajtósor,…..
Azért az nem teljesen úgy van. ahogy mondják és indokolják - mármint ennek a nyűves óra állítgatásnak a hasznát és létjogosultságát.  Zárójelben megjegyezném,  egyre több országban, nem az órát piszkálják - kétszer egy évben - hanem időzónát váltanak. Nálunk is ezt…..
Kitaláltam egy úgy kifejezést, ami a vadászataimat jellemzi, ez pedig a "leshűség". Ha egyszer egy lest kinéztem magamnak, mert például látok, hallok valami biztató dolgot, akkor onnan nem tágítok. Számtalanszor megtörténik, hogy mások lövöldöznek, én meg kuksolok a lesemen és…..
Majdnem minden hétre jut egy vadütközés, a vadászterületünk határát jelentő 56-os úton.  Az országút "túloldalán" a Duna Dráva nemzeti Park területe - az ártér - simul a Duna és az országút közé, ahol gyakorlatilag nincs vadászat.  Bérvadászat formájában lehet ugyan…..
Az angol beteg 2015.10.18 12:26:59
Nem volt egyszerű eljutnom a lesig. Mármint csendben megtenni azt a kétszáz métert. Igaz, a patak széle le lett kaszálva, de a maradék száraz torzsák úgy ropogtak a talpam alatt, hogy azt még egy süket ember is hallotta volna. Szerencsére, a szarvasok rám sem hederítettek, igaz ehhez…..
Bőgnek !  Augusztus végén, amikor még harminc fok fölötti hőség nyomorított embert, állatot, növényt, ők már bőgtek, mert eljött az idejük, a hormonok dolgozni kezdtek,  a belső parancs az lett -  ami az Ószövetségben írva vagyon -  "szaporodjatok és sokasodjatok " .  A…..
Tudom, hogy erős vagyok, acélos - mint a neved - de mégis féltem. Sosem maradtam még ennyire egyedül, mondhatni pőrén, csinos bőr szerkóm nélkül, úgy, mint akit kidobtak a szemétbe. Nem értettem, hogyan kerültem oda, abba a gazos fűbe, hiszen oda csak akkor fektetsz, ha dolgozol…..
Az angol beteg 2015.07.23 13:22:12
Az angol beteg 2015.07.23 13:23:16
Pedig mennyire összeszoktunk. Mondhatni, elválaszthatatlanok lettünk, jöttél velem mindenhová, ahová zöld ruha volt a belépő. Munkában összefogtunk, pihenésben az oldalamhoz simultál, de ha eljött az idő akkor nem volt irgalom, hasadt előttünk a bőr a szőr, a hús. Előző…..
Az angol beteg 2015.07.21 13:33:12