Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alterra

0 bejegyzést írt és 162 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyermekgondozásból munkába visszatérő kismamák két alapvető előítélettel találkoznak, ezeket kell az álláspályázati anyagban, önéletrajzban eloszlatni: 1. kiesett a gyakorlatból, már nem naprakész a tudása 2.már nem is fontos neki a munkája, mert család, gyermek…..
Már csak négyen vannak versenyben, ma megtudjuk, ki lesz a dobogós három, akik közül egy majd elviszi a zsét. Az első feladat előtt csapatokat kell alkotni, Kányalánya választ először, mivel ő volt tegnap a legjobb.  Ő inkább kupakolni akart a hátsó szobában a zsűrivel, most…..
9-re megyek fel hozzájuk az erdőbe, elmehetünk, de délre vissza kell érni, kettőkor újra elvihetem őket hatig. és bárhová! minden délelőtt lesétálunk a svábhegyre, van egy eladó sárga wv-bogár az út mellett, simogatják a gyerekek, mert szomorú az autó, hogy nem kell senkinek,…..
Ha valahol átadnak egy létesítményt, bármilyet, legyen az gyár, fonó vagy stadion, annak avatóünnepség kell. Szeretett igazgatónk, miazmás, ahogy azt az Egészséges erotikában mondta Rajhona Ádám, de hogy ezt miért kell a tévében közvetíteni, azt egészen pontosan nem tudom.…..
Az utolsó csepp   Laciról mindenki tudja, hogy laza srác, nem egy problémázós ember. Barátnőjével jól indultak a dolgok, sok hónapig az égegyadta világon semmi vita nem volt köztük. Laci viszont fokozatosan egyre több savlekötőt szedett, fél év után pedig egy…..
Régen jártunk Olaszországban, így nagyon örültem olaszmamma írásának, aki nem kevés tapasztalat birtokában van már az itáliai virtust illetőleg. Mint kiderül, külföldiként (pláne nőként) munkát találni szinte lehetetlen, de ha sikerül, akkor az élet jó. Jöjjön tehát…..
Ugyan az érdekeltek többsége eddig is úgy vélte, a köznevelés államosítása nem az Orbán-kormány sikersztorijainak legnagyobbika, lassan a kormány és a Fidesz is bevallja, olyan dolog került a ventilátorba, ami nem éppen szalonképes szobabelsőt eredményez. "Miniszteri biztost…..
Sokan csak külföldön csodálkoznak rá arra, hogy a Magyarországon általános igazságként elfogadott sztereotípiák (a magyar oktatás minőségéről például) nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, és hogy másként is lehet csinálni a dolgokat. Így járt mai szerzőnk, Máté…..
Mostanában az ellenzéki pártok a különféle stadionépítéseken való felháborodással kampányolnak. Ez egyébként egy érdekes dolog, mert hát ugye a stadionokban sportolnak, a sport hasznos dolog. Mégis, a pártok elég erős érvrendszert tudnak felsorakoztatni amellett, hogy itt…..
Alterra 2013.09.06 12:05:18
@apika2:
örülök ezeknek a példáknak, tényleg.
"bár nem értek egyet azzal, hogy semmilyen támogatást se kapjon az egyház.." -ezzel végül is én sem.
Ha a Vakok intézete állna az első helyen, akkor azért kevésbé lenne ellenérzésem. (A pontos elszámoltathatóság persze itt is feltétel kellene hogy legyen.) De akkor is felmerülne bennem, hogy miért nem kap ennyit pl. a mozgássérültek egyesülete (fiktív példa)
A keresztelésért nekünk is fizetni kellett. Amikor megkerestük a papot rögtön közölte, hogy ennyi és ennyi lesz. Azért én azt gondoltam (reméltem), hogy az nem az övé személy szerint, hanem a templomé lesz.
Alterra 2013.09.06 12:07:28
@A nevem Senki: 2002, két gyerek, 10 ezer Ft. (Katolikus templom, Bp.)
A közoktatási törvény módosításai ismertek voltak eddig is - a gyakorlatban azonban sok százezer iskolás és szüleik most, az új iskolaév kezdetével ismerkednek meg a friss rendelkezésekkel. Nem fogok a törvény által előírt változások mindegyikével foglalkozni, kizárólag a 16…..
Alterra 2013.09.04 12:02:18
@tomwar: nagyon jó cikk, és nem is csak a külföldi példák, hanem a hazai elemzés, köszi szépen.

"Az egész napos oktatás-nevelés ugyanis lényegesen több annál, mint hogy a gyerekek számára törvényben írjuk elő, hogy délután négy óra után mehetnek csak haza. Az egész napos iskola fontos eszköz és jó irány az esélyegyenlőség megteremtésében, de csak akkor, ha megfelelő színvonalon, felkészült pedagógusokkal, segítő szakemberekkel és kellő tárgyi feltételekkel működik. Ennek megteremtése költséges, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig aligha lesz pénz erre minden iskola esetében. De akkor sem lenne szerencsés kötelezően bevezetni, ha a finanszírozási feltételek adottak lennének, hiszen ez az iskolaszervezési gyakorlat a jelenlegitől sok ponton eltérő pedagógiai szemléletet is követel."

Én csak azt nem értem, ott vannak a Fidesznél a jó oktatáspolitikusok. Pokorni mellett Sió Lászlót idézik. Ők szerintem teljesen konszenzusos megoldásokat tudnának kidolgozni. Akkor miért engedik Hoffmann Rózsát ámokfutni?
Miért csak a hiábavaló szónok szerepére van kárhoztatva Pokorni?
Ki érti ezt?
Elfogulatlan laikus helyett vérbeli István, a király rajongót menesztettünk a szegedi Dóm térre, aki Alföldi Róberttel szemben sem titkolja elfogultságát. Bolondul Stohlért, bírja a Kimnowakot: azt hitte, a földi paradicsomba váltott jegyet. Mégsem azt kapta, amit várt. A katarzis…..
Alterra 2013.08.21 12:03:52
@Miazmás: 2013.08.21. 06:49:23
Pontosan.
Alterra 2013.08.21 14:15:00
off
@Kerek_moderatort_masikat:
nincs liberális oktatási rendszerünk. A régi poroszos van, lepusztult körülmények között, végletesen alulfizetett, kontraszelektált tanárokkal.
Ugyanazt próbálják ma megtanítani a gyerekeimnek, mint 30 éve, csak még nagyobb mennyiségben. Ez ilyen körülmények között, a mai gyerekekkel - akiket összehasonlíthatatlanul több információ ér el - nem megy.
Liberális, vagy inkább gyerekközpontú az lenne, ha sokkal kevesebbet tanítanának (az általánosban), de azt alaposan, érdekesen és végre rátérnének a gyerekek dicséretére is, nem mindig csak azt hallanánk ők is, meg mi is a szülőin, h miben gyengék, miben rosszak.(és az enyémeknek még könnyen és jól megy a suli hál istennek.)
  Sokak számára új otthonuk kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont (persze a méret és az ár mellett) a környék és a környezet. Ifjú családok ezrei keresnek a belvárosnál egészségesebbnek tartott környéket a leendő, vagy már meglévő csemetéik felneveléséhez,…..
A következőkben visszatérünk a múlt héten komoly vitát és sok reakciót kiváltó: „A gyerek metafizikusan verve jó?" című cikkre. Erre reagált Gyurkó Szilvia az UNICEF gyerekjogi igazgatója, alább az ő levelét olvashatjátok, érdemes, mert elgondolkodtató sok tekintetben,…..
Alterra 2013.05.23 11:49:56
@élhetetlen:
a tipikus esete annak, amikor két felnőtt hibázott és a gyerek kapott ki. Nem lehetett volna mást tenni? Dehogynem. Anyuka elmondja a gyerekeknek, hogy ő most bemegy a boltba, ők pedig ittmaradnak a nagynénivel. Nagynéni megfogja a gyerkek kezét és anyuka akkor indul el. Ebben az esetben nem kerültek volna a gyerekek életveszélybe. Teljesen természetes ilyen kicsik részéről, ha az anyjuk után indulnak, illetve nem méri fel tette következményeit egy hároméves.
Hogy velem ne fordulhatna elő ilyen? Nincs kizárva. Még az is előfordulhat, hogy ijedtségemben rásózok a gyerekre. De hogy nem gondolnám azt, h helyesen cselekedtem, az egészen biztos.

Általában: a gyerekek minél kisebbek, annál inkább elképesztő mértékben rá vannak hangolódva a felnőttekre. Ha az ember kimerült, ideges feszült, sajnos nagyon gyorsan egy öngerjesztő spirálba lehet kerülni, amelyben a gyerekek is egyre "rosszabbak". Gyorssegély az, ha az ember ilyenkor átadja a gyereket egy kézné levő családtagnak, vagy ha ilyen nincs, biztonságba helyezi őket és megpróbál valahol 10 perc alatt lehiggadni. A másik eset, amikor az enyémek imádtak rosszalkodni, ha nem rájuk figyltem, tipikusan, ha telefonáltam.
Ha az embernek sikerül feldolgoznia (mondjuk szakember segítségével) a saját gyerekkori rossz érzéseit, akkor csodálatos nyugalom tölti el és határozottság és önbizalom, már nem próbál szülőként mindenki véleményéhez igazodni és ekkor a gyerekek is rendkívül "könnyen kezelhetővé" - inkább együttműködővé válnak, szabályok világosak és betarthatók, nagyon nincs is szükség fegyelmezésre.

3 éves kor alatt pedig a veszélyek kiküszöböléséhez folyamatos odafigyelésre van szükség, ami nyilván rendkívül kimerítő a szülőnek, ezért jó lenne, ha a családtagok egyrészt megbecsülnék az anya munkáját, másrészt nem hagynák egyedül a feladattal.

Most egyébként épp dilemmában vagyok, nagyon mérges lettem, mert iskolás lányom többedszer hagyta el a cuccát. Mondtam neki, ha nem keríti elő, akkor most már levonom a múlt héten vett tornanadrág árát a zsebpénzéből. Aztán eszembe jutott, h én is ott felejtettem múlt héten a nadrágom az öltözőben...(ezt neki még nem árultam el.)
Tízből kilenc szülő azt szeretné, ha a kormány blokkolná az online pornót, legalábbis Angliában. Nyilván a vágy az, hogy központilag, egy rendelettel vagy törvénnyel ezt a szándékot kimondva, a szolgáltató ezt automatikusan tegye meg. A brit iskolaigazgatókat tömörítő…..
Azzal kell szembesülnöm, hogy amikor az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ szeretné megtudni, hogy az MTVA mennyit fizetett ki Kovács Ákosnak háromszázhúsz rádiós szignálért, akkor a közhivatal megtagadja az adatszolgáltatást, Ákos pedig úgy hallgat, mintha a karthauzi…..
Kissé elmaradt mostanság a blogolás, de ennek nem csak lustaságom volt az oka, hanem egyszerűen nem találtam olyan témát, amiről kedvem lett volna írni. Van néhány általánosabb téma talonban, és úgy is volt, hogy a napokban írok az egyikről, de "hálistennek" a tegnapi (illetve közvetve a mai) napi…..
Az országos rádiók konzervet sugároztak, a vezető hírportálok nagyrészt kidőltek, a vidéki rádiósok és a közösségi média azonban megmentette nemcsak az újságírók becsületét, hanem valószínűleg számos ember életét is a márciusi télben. A magyar médiaelit…..
Van pár olyan téma, amit jobb, ha az ember a saját érdekében nem piszkál. Volt már ilyen előzőleg, elég megosztóak ezek a posztok, de főleg abban osztják meg a közvéleményt, hogy a blogger vajon egy gonosz, kegyetlen seggfej, vagy inkább hülye pöcs. Mégis, nem szabad a…..
Alterra 2013.02.12 09:01:37
@-JzK-: A nők nagyon örülnének, ha 6 órás és/vagy távmunkát vállalhatnának. Néhány férfi kollégám is. Az IT forradalom után ez ma csakis presztizs és bizalmi kérdés a főnököknek és ezeket a falakat itthon nagyon nehéz ledönteni.
Nekem szerencsém volt, benne voltam az 5%-ban, évekig így dolgozhattam és sokkal jobb volt, mint "csak" gyesen lenni.
Vannak férfiak, akik szintén boldogan otthon maradnának legalább 1-2 évig, fontos h ezért őket se bélyegezzék se papucsnak, se buzinak. (Akik megtették és akikkel beszéltem általában úgy jellemezték ezt, hogy "életem legjobb időszaka volt". Nyilván azért is, mert a férfiak nem maradtak úgy magukra az otthoni feladataikkal, ahogy sokszor egy nő magára marad. )
És ugye azon férfiak szájából, akik kiállnak a családi értékek mellett, soha nem hangzik el az"én keresem a pénzt" kifejezés, a beruházásokat közösen megbeszélik és nem feltétlenül előzi be a legújabb plazmatévé a mosogatógépet.
Alterra 2013.02.12 09:02:30
@Gukker: nem megtorlás, önvédelem. Vagy a családtag védelme.