Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ktynko

1 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem hiszem, hogy blogunk olvasóinak különösebben magyaráznom kéne, a magyarok kollektív emlékezetében mit jelentenek ezek a szavak: Doberdó, Isonzó völgye, Piave, Caporetto… Nagyapáink, dédapáink, ükapáink tízezreinek földi maradványai pihennek a jelenleg Szlovénia és…..
Ktynko 2010.07.25 11:38:47
Ha a másik oldalt is nézzük, ideteszek két linket két olasz katonadalról. Ha az ember nem is érti a szöveget (kitalálható, elképzelhető), akkor is átérezhető a fájdalom, bú, szomorúság; a képek pedig szépek.

1.
www.youtube.com/watch?v=VkjkA1_AgL0&feature=related
2. www.youtube.com/watch?v=L7p4nBtrM10

Ezek a dalok az olaszok "Ha kimegyek a Doberdói harctérre" dalai.

A Hechtgrau által belinkelt honlapon van egy egészen szívbemarkoló kép (a sok mellett):
album--lent található altri album--Redipuglia-- 8. kép

Fal, rajta a kiírás, hogy "harmincezer ismeretlen katona", és felül frízként a kiírás, egymás mellett a szavak, hogy : jelen, jelen, jelen...
Hát ez szívfacsaróan finom és szép. Egy névsorolvasásnál kimondott szavak, hogy "jelen, jelen, jelen..." -- név nélkül. És 30 000 ember nyughelye.
Kövendy Ferenc hősi halott nyughelye   Kövendy Ferenc (1895. Székelykövesd – 1916. Gyimesközéplok) Kövendy Gyula (1892. Székelykövesd – 1979. Debrecen)   Családom története, a családi legendáriumban a felmenőkről megőrzött különböző történetek kiskorom óta mindig érdeklődéssel töltöttek el.…..
Ktynko 2010.06.24 00:44:57
@MTi: Köszönöm, MTi. Örülök én is, de nem gondolom azt, és nem szeretném, ha az lenne a kicsengése az írásomnak, hogy az én utánajárásom miatt kapnak méltó emlékművet ezek a hősi halottak.
Azt gondolom, hogy többen, együttesen, noha fizikailag külön-külön, esetleg egymásról nem is tudva alakították így különböző emberek ezt a történetet, mert mindenki érezte és tudta valahogy, hogy elérkezett végre az idő azon a tájon is egy ilyen emlékhelyre, márványtáblákba vésett nevekkel. Amikor nem fogja senki leszedni vagy leszedetni azokat. És mindenki megtette, amit tudott. Én valójában csak maileket írtam. (Jó időben, jó embereknek.)
Ktynko 2010.06.25 13:46:51
@Titus Pullo Urbino: Köszönöm újfent. Én nem keresek már senkit; hiszen szakavatott emberek - pénzt, energiát, tudást áldozva -, akikben bízom, viszik, csinálják ezt az egész ügyet. Már csak várakozom, várok egy értesítést. (Most kaptam egyébként meg Bánkuti Ákostól mailben a kataszteri rajz másolatát.)
Ktynko 2010.06.29 11:28:24
@Hertymorty: Írjál nekem privát levelet, a tagoknak látható mail-címemre, és megadok neked szívesen minden általam ismert címet. Nyilvánosan nem teszek ide ki mail elérhetőségeket.