Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kaptár (törölt)

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
20éve vagyok ápolónő.Divat manapság a leterheltségre és a pénztelenségre hivatkozni ami igaz de az embertelenségre,empátia hiányára ez nem mentség. De.....!A nővér kiszolgáló személyzet a nap 12órájában.Minden betegnek,hozzátartozónak,orvosnak próbál megfelelni!Mind…..
Kaptár (törölt) 2010.06.25 21:04:17
@trimalchio: "De miért teszed a természetes szót idézőjelbe? Szerinted nem természetes, hogy valaki nem alávalóan (te szavad) végzi a munkáját? Ha ezt külön ki kell emelni, akkor valóban nagy a gáz."

@werem nem azt mondta, hogy ne lenne természetes...
És igen, külön ki kell emelni, mert rajtad, sok hozzászólón és rajtam kívül a többség semmibe sem nézi más munkáját. Sőt.
Kaptár (törölt) 2010.06.25 21:32:21
@trimalchio: "természetes" + szövegkörnyezet = az emberek természetesnek veszik, nem becsülik
Kaptár (törölt) 2010.06.26 10:23:59
@trimalchio: A kioktatást/kötözködést te kezdted, olvasd vissza a hozzászólásodat.

Idézőjeles probléma: ha nem használt volna idézőjelet, akkor abba kötöttél volna bele...jogosan.

Az emberi kommunikáció nem egyenlő a helyesírással, nyugodtan másolhatsz idézeteket a (valamilyen) helyesírási szabályzatból, csakhogy ha pontos akarsz lenni, akkor az akadémiai szabályzatból tedd (amiről ugye tudjuk, hogy tele van következetlenségekkel).
A nyelv és a genetika kapcsolata izgalmas és forró téma. Ma már teljes bizonyossággal tudjuk, hogy léteznek olyan gének, amik befolyásolják a nyelvhasználatot és a nyelvtanulást, az is biztosnak látszik, hogy létezik egy velünk született általános nyelvtan, amit azután a gyerek…..
Kaptár (törölt) 2010.06.16 19:50:11
@bikerchili: "Viszont ha a történelmünk érdekel minket a kkor a honfoglaláskori populációk genetikai vizsgálata jobb támpontot adhat, mint a nyelvészet."

Arra már utaltak itt többen is, hogy a nyelvészet (nyelvtörténet) és a genetika eredményeit nem lehet összefésülni. A kettőnek sok köze nincs egymáshoz.

Vajon hogyan lehet rekonstruálni pl. a honfoglaláskori magyart? (első nyelvemlékünk, a Tihanyi alapítólevél is csak viszonylag kevés magyar szót tartalmaz, 80 akárhányat).
Egyrészt - ahogy Gergely írta - hangtani és nyelvtani (pl. szintaktikai) vizsgálatokkal, másrészt az összehasonlító nyelvészet eszközeivel. Sajnos a kiásott leletek nem tudnak beszélni. Sőt ha tudnának is, a genetikai vizsgálatuk homlokegyenest mást mutatna.
Kaptár (törölt) 2010.06.17 00:25:08
@bunko_jobbos:
"A nyelvek mai családfákba sorolásáról -pont ezen a blogon jó lesz a hasonlat- a középkori rendszertani osztályozások ugranak be. Aszongya: az föld alatt élő undorító férgek, a császár állatai, repülő állatok. :-) Szerintem a nyelvtudomány kb. ezen a szinten van. Nem nagyon hiszek neki, na."

Ezek szerint te nyelvész vagy és meg tudod mondani "milyen szinten van" a nyelvtudomány...értem...

"Az is nagyon érdekel, hogy mi a nyelvünk rokonsága a többivel. Lehet, hogy ezt nem fogja a Jul. Barát prog. megmondani, de ez nem baj. Lesznek majd más programok."

Ezen könnyen lehet segíteni: finnugrisztikai szakkönyvek, magyar hangtörténetről írott munkák, történeti nyelvtan stb. tengernyi szakirodalom készült már eddig is a témában.
Kérdés: a nagyon másféle trend ellenére miért kellene megőriznünk a családot, a házasságot mint értéket? A választ pedig a világ vezető lapjaiban egyre sűrűbben publikált statisztikák támasztják alá, amelyeket olykor a teljes finn, illetve a teljes svéd népesség mintáján…..
Kaptár (törölt) 2010.06.16 08:48:43
@[megmondoember]: Dugjál csak, barátom!
Kaptár (törölt) 2010.06.15 19:49:55
@lárvalányhaj: Maximálisan egyetértek! Ha körbenézek a fiú ismerősök között (26-28 éves korosztály), akkor azt látom, hogy még mindig anyunál laknak és ezen nem is óhajtanak változtatni, felelősséget nem vállalnak. Persze értem én, hogy a mai helyzetben ennek talán(?) anyagi okai is vannak, de legalább próbálnának változtatni rajta.
Én majdnem 9 évig jártam a párommal és semmi késztetés sem volt a részéről, hogy teszem azt esetleg összeköltözzünk, pedig ezért én mindent megtettem és elvileg (?) nagyon szeretett. No, de ez egy regényt megérne...