Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gerard1999

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Homokos tengerpartok, fehér, faragott erkélyes és tornyos tengerparti villák, örökzöld és lombhullató erdők, egészséges ételek, s határtalan vendégszeretet – Rügen szigete egyetlen mondatban. Szerencsére hosszabban is kifejthetem, hogy miért ragadott magával a Keleti-tenger (Ostsee) eme apró kis…..
Valószínűnek tartom, hogy nem én vagyok az egyedüli szülő, akinek hatalmas sokk volt az első szülői értekezlet. Az ember persze adaptálódik a környezetéhez, így ma már nem beszélnék sokkról, inkább egy olyan szituációnak tartom, amibe nem szívesen kerülök. Az itt ért sok frusztrációt azért persze…..
A németekkel kapcsolatos sztereotípiákat szerintem mindenki kapásból sorolja (precízek, humortalanok, az autópályákon megy a száguldozás, stb.), más kérdés, hogy ezekből mennyi és hogyan igaz. Legutóbb azt néztük meg, mik azok a dolgok, amiket Spanyolország tanít meg a…..
gerard1999 2019.04.09 16:59:35
Sziasztok.

Azért (ahogy páran írták már) Németország nem 1 ország (értsd helyesen). Bajorokat, Szászokat, észak-németeket, francia határbeliekkel hasonlítani elég nehéz. Mi 7 éve 2-3 hetet nyaralunk Bergen környékén (Rügen szigete), Berlinbe járunk a feleségem keresztanyjához, Kölnben tanult a feleségem, aki egyébként Szász (Chemnitz, volt Karl-Marx-Stadt) származású. A rokonokat Chemnitzben és más szász városban látogatjuk. Közlekedés: Kölnben a cipzár elv tökéletesen működik, Berlinben nagyjából, Szászoknál alig-alig, Rügenen meg hajaznak a magyar mentalitásra. Rügen szigetén, ha azt hiszi egy gyalogos, hogy átengedik a gyalogátkelőn, akkor halott. A helyiek senkinek sem állnak meg, 40-es táblánál 60-al megyek és dudálnak hogy tünjek az útból. Olyan mintha itthon lennék. És érdekes, a sok ott nyaraló német is egyből átveszi a mentalitást. Perceket tudnak állni a strandról hazatérők a gyalogátkelő mellett, viszont nem is lépnek le egyből. Berlinben oda se néznek a gyalogosok, átkelő van, tehát lelép..... és meg is kapják az elsőbbséget azonnal. Chemnitzben nagyjából két három autó után megállnak átengedni őket... Ezt nem lehet egységesnek nevezni. Berlinben annyi a kerékpáros, és úgy védik őket, hogy meg sem próbálod előzni, ha kicsit is necces a helyzet. Más: ügyintézés: állami, banki, stb. gyors, pontos, egyértelmű. Önkormányzati ügyintézés északon, mint itthon, Berlinben mint az állami, Chemnitzben még olyanabb mint itthon. Rendőrök: Berlinben ha veszélyezteted a gyalogost, vagy kerékpárost, akkor véged, de egyébként nem kötnek bele minden apróságba, Rügenen a rendőr előtt ütheted el a gyalogost, csak akkor érdekli, ha megtörtént, de ha olyan helyre parkolsz ahova nem szabad....., Chemnitzben ha gyanus hogy alkoholt ittál, akkor szirénázva vágódnak utánad, egyébként viseld amit csináltál elve van (ha megtörtént eljárunk). Szóval ennyit az egységes Németországról....
Ma este kicsivel 8 előtt a 182-es busszal utaztam hazafelé. Egészen elmerültem a gondolataimban, míg meg nem hallottam, hogy egy nő valakit végtelenül undorító módon aláz. Az említett hölgy egy 14-15 éves fekete kislánynak címezte mondandóját, aki a busz másik oldalán ült. Szótlanul...
gerard1999 2018.04.17 21:37:21
@Rettegek mert ballib vagyok: Bocs, ugye nem az Origo hireire alapozol, mert akkor a két napja Németországban a tömegbe hajtó NÉMET (nem állampolgár, hanem tőzsgyökeres) emberről (akiról az egész világ tudta, hogy egy pszichoszereket szedő nyugdíjas) még javában állította az origo, hogy tálib terrorista...
gerard1999 2018.04.17 21:38:19
@Rettegek mert ballib vagyok: Ja és azt tudod, hogy a Kölnben elkövetett erőszakot egy 15 éve ott élő Török-Német állapolgár követte el. Ennyit a migránsokról....
gerard1999 2018.04.17 21:39:22
@dunántúli gyerek: Rasszizmus - érdekeink ellen való??? Utoljára szerintem Hitler beszélt így
Itt van ez a szép mosógép, régóta 80 ezer forint az ára. De most a nagy akcióban 25 százalékkal olcsóbb, csak 60 ezer. Óriási, nem?  Azt miért tegyük hozzá, hogy nem ugyanarról a modellről van szó, hanem egy olyanról, amiből kispóroltuk a centrifugát. Nagyjából hasonlót ügyeskedett a Wizz Air is a…..
gerard1999 2017.03.29 10:49:21
@elemes: Hát ezen igen jót röhögtem. ugyanakkor nincs igazad.
A vevők 90-95 %-a nem fogja részletesen elolvasni a kis betüket, és
csak utólag lepődik meg hogy mást vett mint tavaly és 50 %-kal Drágábban:
99-150. Az a nagy baj, hogy a Wizzair nem jött rá, hogy így elideníti az utasokat. Én fapados utazó vagyok, de ha lehet kerülöm a Wizz-t az ilyen dolgai miatt. Láttam már csomagdíjat 2 cm ! miatt láttam gurulókereket leverő embert, hogy ne kelljen a néhány centi miatt fizetni stb. Easy-nél soha nem ellenőriztek eddig, ryannél csak ha Budapestről indulunk és csak Budapesten, vissza egyetlen egyszer sem!, air berlinnel egyszer sem. A wizzairnek az a szerencséje, hogy megcsinálta a pontgyüjtő programot az erstebankkal, és sokat az ott lévő pénzüket vásárolják el. Az öszi szünetre olcsóbb a TAP-pal menni (extra csomag + kaja) Portoba mint velük mini csomag és kaja nélkül. Ezt se értem. Nagyon sokat figyelem az árakat és nem egyszer tapasztaltam, hogy a tervezett utam vonalán hétfőn x ft volt az oda vissza jegy, kedden 1,5, 1,6x szerdán 20 %-os akció..... Nem azért mert kedden vettek jegyet, hanem tendenciaként. Egyszerűen átárazzák az akció előtt. Ryannél, easynél ilyet nem tapasztaltam (air berlinnel ritkán megyünk, őket nem figyelem annyira.) Az easyvel szerettem volna menni madeirára, és a tegnapi 15 %-os off előtt és utána is stimmeltek az árak. (BtW porto - madeira easyvel oda vissza sincs 8 e Ft! bár portoba eljutni már egy bő negyvenezres kanyar)
Elgondolásom szerint az első három bejegyzésem az oktatást gyerek-, szülő- majd pedagógusszempontból közelítette volna, de nem tudok elmenni szó nélkül a héten nyilvánosságra hozott PISA-eredmények mellett én sem. Ebben az írásban található egy angol nyelvű pdf is, megcsodálható... Már jó ideje…..
gerard1999 2016.12.08 09:45:29
Sziasztok.
Ad 1. A 15 %-ról 27 %-ra romlott adat simán jelentheti azt is, hogy Medar bejegyzése alapján sokan "leszarták' a tesztet. Ennyit valóságban nem tud romlani egy oktatási minőség. (mindegy hogy milyen minőség). Egész egyszerűen a mostani 15 évesek nem közel dupla olyan buták, mint a mostani 18 évesek! Ez kizárt. Vagy az van, hogy három éve sokkal jobban koncentráltak a tanárok is a tesztre, a mostanit meg ők is kicsit ellazsálták (és ugye abban a pilanatban a diákok is) , vagy az van, hogy három éve sokkal motiváltabbak voltak a gyerekek (mert mondjuk kevesebb %-uknak volt fontosabb, hoy 10 perc alatt befejezze, és rohanjon kifelé facebookozni és társai.
TEHÁT TÉNYSZERŰEN NEM LETTEK DUPLA BUTÁK A GYEREKEK
Ad 2. Ettől függetlenül a tanításunk egy katasztrófa, Csak nem az elmúlt három évben lett az... Egy másik területtel példálóznék: Foci: sok pénzt öltek bele, lettek először sok-sok fizetés mellett akadémiák,, meg stadionok, meg milliárdok a gyerekfoci fejlesztésre, meg műfüves pálya bivalybasznádon is. Eredmény: 0, esetleg a szurkolókkal is összevesztek, úgyhogy inkább -1. Két éve jöttek rá, hogy ha nem képeznek normális edzőket, akik ismerik és folyamatosan frissítik azt a tudást, amelyet máshol naponta alkalmaznak, akkor nem lesz normális gyerekfoci (edzésenkénti 2000 labdaérintéssel) és a gyerekek nem szeretni fogják a focit, hanem csak művelik, Ha edzőket képeznek, akkor esetleg tényleg kinevelődik egy normális a világ élvonalával pariban lévő focizni is tudó OKOS, focista. Rájöttek közben, hogy a foci agyjáték, így a legtöbb egyesület az iskolai eredményhez köti a meccseken való szereplést! TáTáTá, és kb 5-6 év múlva kijön az a generáció, amelyik tömve lesz valódi tehetségekkel.
Szerintem itt is ez a baj, Hiába építenének iskolákat 300 milliárdból, ha a tanárok egy része (főként falun) ma is az alkoholisták családjának tagja, vagy csak nem viszi be a cd-lejátszót, mert azt tanulta, hogy könyvből kell nyelvet tanítani!. Vagy csak már nem érdekli, fásult, csak túl akar lenni a sok hülye kiabáló gyereken.
Ad 3. Aki meg tanítana, azt meg nem hagyják! Megölik ha lehet az alternatív iskolákat, minden olyan irány, hogy gondolkodni tanítjuk a gyereket, azt bűnösnek látják...
Ad 4. Mi szülők is problémaforrás vagyunk. Túlpörgünk sokszor sokmindent, mi akarjuk megmondani hogyan tanítson a tanár. Lefoglaljuk az energiáik egy jelentős részét, most az egyik iskolában a parkettalakk miatt a negyedik szülői fórum van, igazgaói vitákkal, egyetlen szakértő sem talált semmit, de 1!!! szülő felpörgetett 10 másikat, így meg szív a többi 100, mert tanítás helyett parkettalakk vizsgáló tanári és szülői fórumokra járunk esténként!!!!!!
Összefoglalva, és szerintem:
1. lépés, visszaadni az iskoláknak az önállóságot
2. lépés visszaadni a tanároknak az önállóságot
3., lépés átalakítani a tanrendet, és visszahozni az élményalapú oktatást
4., visszavenni a tananyagból, és a művészetek felé eltolni a képzést (embert neveljünk már végre és
ne adatbázist visszamondó de megszólalni, kommunikálni nem tudó sereget), kb 50 éve tudjuk, hogy legkönnyebb számolást tanítani mozgással! Nem tegnap jöttek rá, hanem régen. Mégsem csinálják az iskolában, hanem a júliusban még ovis gyerek ülljön vigyázban a padban szeptember 1-én!Hiába éltanuló a lányom, 16 évesen, ha megkérdezem mennyi 6*8 nem rávágja, hanem 5-6 másodpercet gondolkodik. Az alapkészségeket pár hét alatt "megtanították" és ezek hiánya miatt szenvednek sok éven át a gyerekek és a tanárok is!
ad. 5., Megerősíteni az önálló munkát (minden gyerek 5-től negyedévente tartson egy témáról előadást a többieknek, így 14 éves korára kialakul az előadási, kommunikációs, képessége, lényegre törő gondolkodási struktúrája)

A volt titkárnőm bement az egyetemre elintézni a gyereke valamilyen ügyét egy tanárral!!! Németországban a gyerek 12 éves korától maga intézi az iskolai titkárságon az ügyeit, volt amikor német iskolában tanult pár évig egyik gyerekem. Ott történt: amikor bementem valamit intézni megkérdezték hányadikos a gyermekem, mondom 6, mondják: akkor talán majd a gyerek. Mondom én: de ha már itt vagyok, akkor elintézném, erre mondja a hölgy: Ez azért szabály, hogy fejlődjenek a gyerekek...!

DE MINDENEK ELŐTT 0. pontként A TANÁR ÉS TANÍTÓ KÉPZÉST EGY AZ EGYBEN VEGYÜK ÁT A FINN, VAGY A DÁN RENDSZERBŐL,l vagy a szakma újítsa meg önállóan. De az egy vicc, hogy majd minden oktatási miniszter (mikor hova tartozott) gyereke Waldorfba jár(t).

Közben valahol rendezzük a tanári fizetéseket, de csupán a bérrendezés nem oldja meg azt a problémát, hogy aki nem tud tanítani, az ettől sem fog tudni, AZ elérhető vele hogy a napi gondok ne vigyék el az energiájának java részét.

Uff (és bocs)
JogÁsz Síron túli hűség 2016.02.22 16:30:42
A megható cím ellenére senki se várjon valami romantikus történetet. Romantika ott van, ahol a hűség a sírig tart. Tudják, az ásó, kapa, nagyharang…, míg a halál el nem választ. De nem így van ez a kiváló, együttérző, kultúrált Magyar Telekomnál. Tudják, amelyiknek a szlogenje: „együtt veled”. És…..
gerard1999 2016.02.23 08:02:34
@Yttrium:
Három tapasztalat ami velem megesett:

1., Egyik esetben véges flotánál annyit mondtam, hogy a telefon gazdája (aki használta) meghalt. papírok nélkül is megszüntették büntetőkamatok, meg díjak nélkül a számot. (70 ezer forintot kellett volna fizetnünk egyébként)

2., Egy családi ikerházban élünk. Szomszéd a sógorom, egy telek egy épület, csak fizikailag két lakás. Együtt mentünk be új szerződést kötni. Sajnos összekverték a számokat és két évig én fizettem a sógorom számát, meg a saját netemet, ő meg az én számomat, meg a saját netjét, meg a saját tv-jét. (nekünk nincs tv-nk, így nem kellett).
Első számlánál észrevettük.
Visszamentünk: válasz: saajna a két év miatt várnunk kell, miért nem olvastuk el a papírokat aláírás előtt (kb 50 oldalt írtunk alá). Végülis igazuk van gondoltuk. Két évig ment a havi elszámolgatás, hogy ő telefonált külföldre, az én számlám nőtt meg stb. Két év után bementem, ahol közölték, hogy két évvel ezelőtt meg tudták volna változtatni, de most már nem megy!!!! na ezen kiakadtam, üvöltöztem, és ott helyben lemondtam mindent azonnal. (ugye leteltek a hűségek). Akkor gondoltam lemondom és újrakötöm, de azt sem lehet, mert egy címre egy vonalat kötnek be. (nem vagyunk társasházasítva)
Egy kedves hölgy hívott pár perc múlva (már a kocsimban), hogy mindenképp otthagyom-e őket. Elmeséltem a sztorit. Ő is azt mondta, hogy ezt nem lehet, mert a két telefonszám két külön rendszerben van, és nincs átjárás csak az egyik irányba. De gondolkodik a megoldáson és visszahív. Másnap visszahívott. !!!! kitalált egy 6 lépéses megoldást, szerelővel, részleves lemondással, stb. Nem taglalom, a lényeg a hölgy figyelt minden lépés, kb hetente hívott, és kb 1,5 hónap alatt megoldódott az ügy.

3., A sógorom szellemi cselekvőképességében korlátozott. teljes értékű életet él, de nem képes pénzügyi döntéseket hozni (nincs számfogalma). Ennek ellenére a telekom telefonos ügyintézője rábeszélte valami baromságra. Telefonon megköttetett a szerződés. Pár hónap múlva kiderült számomra (mivel a saját tv-je pont a saját szerződésében volt, így nem tünt fel). Magamból kikelve hívtam fel a telekomot, azonnal visszacsinálták az egészet, még papírt sem kellett bemutatnom a rokkantságról. (és ha jól belegondolunk, mi sem jelentettük be, hogy ennél a szerződésnél ne lehessen így módosítani)

Szóval az én tapasztalatom szerint van aki tud segíteni, de az nem az aki az ügyfélszolgálatnál ül. Simán hívd fel őket, azonosítsd magad, és ha valaki értetlenkedik, akkor kérd az eggyel nagyobb szintet.
A hétvégén elindult az M4, a közmédia sportcsatornája, aminek az egyik húzóprogramja a stadionépítésekkel, TAÓ-s pénzekkel és állami hirdetésekkel megsegített magyar labdarúgó első osztály mérkőzései. Az csak egy dolog, hogy a harmadik új (most vegyük ide az M1 és az M2…..
gerard1999 2015.07.22 15:45:31
@remixer:

Szerintem nem forrt fel.
Csak pici nyelvtani hiba van benne: többen tudnának!!
Tényleg.
Én fradista lennék.
Meghívásra láttam a 0-1-es égést.
Felülről nézve elborzasztó volt látni (mert ebben a stadionban lehetne tényleg élvezni a focit, közel van átlátható, stb.) hogy a fradi játékosainak többsége másodperceket gondolkodik egy-egy átadás előtt.
Három kivétel volt:
Gera, Lamah, meg Hajnal, amikor beállt.
(talán ramirez is egy-egy alkalommal.)
Böde első félideje az alibizés netovábbja.
Tudjátok mikor megyek ki megint,...
Ezt nézni, csak szívrohamot okoz...
ÉS most visszacsatlakozva az eredeti szöveghez : Pedig mennék, pedig szeretném szeretni a magyar focit, pedig jó lenne őket nézni, pedig nagyon sokan szeretnének jó magyar focit nézni, akik esetleg ilyen-olyan szurkolók (Bayern stb), de nem Bayernes szívvel születek, hanem Fradis, Mtk-s MTK-VM-es, Honvédos, Lokis stb.
Bayernes vagyok én is, mert szeretnék egy jó csapatnak szurkolni.
Pedig de jó lenne fradistának lenni. Jó, gyors, és pörgős focit nézni. Tehetséges kölyköket szapulni :-), szidni a bírót, stb.
A fiam 12 éves a jelenlegi bajnokságaikban a meccseik többsége élvezetesebb, mint a EL-selejtező volt... Na azokat kellene közvetíteni.
Végéhez ért a köztévé saját zenei műsora, ahol eldőlt, hogy ki képviselheti Magyarországot az idén Ausztriában megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. A nyolc versenyzőből először Ív, Wolf Kati, Gájer Bálint és a Passed (utóbbi kettő pont nélkül) esett ki a zsűrinek…..
gerard1999 2015.03.01 00:06:57
@Steppenwolf: Nagyon igazad van.
Passed: baromi nagy égési veszély, de akár elsülhetett volna...
Spoon: maradjanak a fakanálnál... : -)
Gájner Bálint: bár semmi esélye, de komolyan feldobta volna a show-t, én szurkoltam neki, mert ha nem is ér el eredményt, de beszédtéma lett volna ....
Boogie: Mindegy hogyan szerepel, de a dala nekem nagyon bejött (egy pillnatara a lányom is látható volt a bazilika előtti éneklésen, egy iskolába jártak, ezért gondolom elfogult vagyok)
gerard1999 2015.03.01 00:02:11
@blacktiger3: Igazad is van. Wolf Kati dala zseniális.,...
Mondjuk egy eurovízión a 8549-ik lenne, mert sem durranás, sem semmi nincs benne. Amolyan tucatdal. Emlékszel tavaly, hogy egy ilyennel lett a francia!!! majdnem tökutolsó....Boogie dala talán nem a legjobb, de a leginkább érdekes most (tudod: ukrajna meg iylesmi.....) kis szerencsével a legtöbb országban 3-4-ik helyet elcsipheti (már csak a mutassuk meg putyinnak hogy.... módszer miatt is) és az ukrán-orosz vonbalon 0... ez elég lehet egy 6-7-ik helyhez. AZ meg már csak ráadás, hogy ha mégsem, akkor is a magyarok arról énekelnek, hogy harcolni/háborúzni felesleges....