Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cabernet's son

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Albert gazda A múlt árnyai 2011.07.25 15:50:00
Kanadai emberünk néhány évvel ezelőtt megajándékozott 13 palack borral. A 80-as években szerezte be ezeket, a Kádár-korszak utoljának színét-virágát reprezentálták. Egy részük nem is a magyar fogyasztók asztalára készült, hanem exportra, dán, amerikai, német címke volt…..
Azért írunk, hogy ne kelljen annyival beérni: próbáld ki! De azért mégiscsak a próba az, ahol a szar elválik a májtól. Szóval, hogy fölvegyem az elmúlt hetek, hónapok puskaporos fonalát: senki nem akar barrikolt málnaszörpöt inni maró tanninnal és perzselő alkohollal. De senki…..
A Művelt Alkoholista Kvartett 2011.04.01 06:00:00
Ballagásom után kicsit várnom kellett (a nagybetűs élet kisbetűs hétköznapjai, ugye), hogy a fehérek után vörösekkel is tisztelegjek a régi időknek, de a végén csak összejött. Ugyanakkor dilemmáznom kellett egy kissé. Fehérborral kapcsolatban, megvallom, elég anarchista tudok…..
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
cabernet's son 2011.03.10 12:43:25
@BZoltan: @AG 2.0: Igényes borszaküzlet környékén csak nagyon ritkán járok. Évente csak 3-4 szer vagyunk otthon, akkor is föként családot látogatunk vidéken.
Ja, a több száz tipp OK. :) Csak nincs idöm összeollózni. 10-11 órát töltök munkában, a maradék idöben is meglehetösen sok elfoglaltságom van. Egy rövid összefoglaló jobban jött volna. Azért kösz!
cabernet's son 2011.03.10 20:22:07
@vinos: igazad van! Kapásból sem tudtam volna olyan fehér bort mondani, amit az elmúlt idöszakban ittam és túlárazottnak gondolnám, majd a jegyzeteim fellapozása után ez be is igazolódott. Minden amit mondtam visszaszívom a fehér borokra vonatkozólag és elnézést kérek mindazoktól, akit felizgattam volna ezen a módon! Ebböl is látszik, hogy mennyire a vörösboros szemüvegen keresztül látom a világot.
cabernet's son 2011.03.11 12:07:51
@fugu: azt mondom, hogy egészségedre! SZeretem a jó olaszt.
Ha jó az ár/érték aránya, akkor OK.
Albert gazda Vylyan Zweigelt 2008 2011.03.03 11:40:00
Hosszabb szünet után a Drop Shopban boroztunk szerda este megint, most a zweigelt a fő téma ott, kipróbáltunk néhányat, annyira tetszettek, hogy két bejegyzés is kénytelen születni élményeink alapján. A fajta karriert csinált az utóbbi években Burgenlandban, már-már a kékfrankos…..
cabernet's son 2011.03.03 12:56:56
Időről-időre felparázslik a vita a villányi borok árazását illetően, gondoltuk célszerű lenne már egy próbafelmérést végeznünk, hátha csuklóból sikerül rácáfolnunk a folytonos vádakra. Első körben a belépő kategóriát céloztuk meg, 2000 forintnál húzva meg a felső…..
A Művelt Alkoholista Gaudeamus 2011.02.18 10:00:00
Azt hiszem, a gimnáziumi ballagásomon kellett volna ilyen büszke meghatódottságot éreznem, mint most, de a gimnáziumi ballagásom bohózat volt, ünnepélyesnek meg legfeljebb azért lehetett nevezni, mert ünnepeltem, hogy végre mehetek a francba. Most azonban úgy érzek…..
cabernet's son 2011.02.18 12:11:58
Fél éve még irígykedve olvastam Octopus brunello habzsolását, két hete viszont én ülhettem ott az Enoteca Montalcinóban egy hasonlóan erős, sőt még talán annál is erősebb toszkán borsorra várva. Egy rosso, két brunello és nyolc riserva - ilyen kóstolókra kellene járnom minden…..
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.09 06:00:00
Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát és az év legjobb borait. Sokféle módszerrel próbálkoztunk az évek során, a könnyen hekkelhetőtől a meghívásos rendszerig, de az igazi nyilván a sok szavazaton alapuló csalásmentes volna.…..
Szinte napra pontosan két éve még olyasmit írtam szűzposztomban a Kopárról, hogy „egyeseknek a bor non plus ultrája, önnön jó ízlésük és státuszuk jelképe, másoknak a villányi agyagból életre keltett terroirgólem, ami elöl csak úgy iszkolnak, hogy aztán a távolból…..
cabernet's son 2010.11.10 12:31:28
Nekem ennyire tetszett:
Gere Kopar 2007

Szeptemberben kóstoltam én
Gere Kopar borát,
Magas szintü éményeknek
Várományos sorát.

Szellözésre nem vol idönk,
félórára hagytuk,
karaffában levegözött,
poharunkba kaptuk.

Közepesen sötét rubint
színt mutat a pohárban,
könnyezöen glicerines,
jól mutat így magában.

Beszagolva elsöre
hordó üti orromat,
közvetítve vaníliát,
meg pirított magvakat.

Feketébe hajló
Ribizli a gyümölcse,
Kevés pirost is találni
Tovább kereskedve benne.

Szájban teste közepes,
Vagy egy kicsit nagyobb,
Elegendö savaival,
Tanninokkal ragyog.

Alkoholja tizenöt
Százalékos lenne,
Mégsem lóg ki semennyire
Akármennyi is van benne.

Ízében is visszaköszön,
a fekete ribizli,
egy kis málna füszerezi,
de jó ezt is inni.

Gyümölcsök csak domborodnak,
Kóstolva a szájban,
Ez egy élmény azt mondom én
benne a pohárban.

Nagyobb testet vártam volna,
komplexitást szintén,
nem állt viszont elég soká
házunk alsó szintjén.

Az üvegen azt állítják,
Elérheti csúcsát,
Nyolc évet még ha tárolod,
Attilának borát.

Nekem is az véleményem,
Érleld ezt a nedüt,
Mindaddig míg a pincédben
Eleget nem feküdt.

Korty végét még kísérheti,
Egy kevéske kesernye,
Azt hiszem hogy nem ez lesz
Ezen bornak elönye.

Struktúrában kifinomult,
rétegelt is lehetne,
szélessége is azt hiszem,
borizontra emelte.

Hordójában jól eltalált,
Közvetíti amit akar,
Pörköltmagvas aromákat
mit gyümölcsök halma takar.

Jó ivású bor ez biz’ a
Ajánlható mindenkinek,
Nem túil erös tanninjai,
barátságosak is lesznek.

Ez egy erös 7 pontos bor,
énnekem a mai napon,
még ha kicsit túlárazott,
vörösboros piacokon.
cabernet's son 2010.11.10 22:30:07
@borispán: @ISándor: @drbarta: @e_easy: Köszi!
@shiraz: nekem ma még nem :-)
@kukko: Netalán egy druszát köszönthetek benned? Igen, az vagyok.
@A.. Közbiztonság Szilárd: valami ilyen kritikára számítottam. Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen. Amatör vagyok, mindenféle képzettség nélkül mechanikus gépész aggyal, ez életem második verse (az elsö is borvers). Nagy részét egy ebédszünetben hoztam össze + késöbb finomítások. Úgy látszik, nem lett elég finom. ;-)
Egyébként ez a bor nekem némiképp egy csalódás volt. Nagyobb a füstje, mint a lángja. Én minimum 8 pontot vártam volna, nem éreztem azt az áttörést, amire számítottam. A túlárazottságról nem is beszélve. Mindent összevetve azért egy jó borról beszélünk, el tudnám képzelni, hogy rendeszersen egy üveg Gere Kopár fenekére kelljen néznem.
Már többször majdnem eljutottam a Kézműves Borok Házának a bemutatójára, de mindig közbejött valami. Hétfő este sem hiányzott sok a vis maiorhoz, ám az utolsó pillanatban rendeződtek a dolgok, előbb a 86-os buszon, majd a Budafoki úti Gold biliárdszalon különtermében találtam…..
Villányi cabernet sauvignon. Tíz éve jobban csengett ez a név, pláne a bűvös "barrique" varázsszóval megtoldva, de ma már más idők járnak. Villány üdvöskéje most sokkal inkább a szülő, a franc, vagy talán a merlot, a neves pincék zászlóshajói legalábbis ezekből…..
cabernet's son 2010.11.08 20:23:13
@kifli: @londonercsecse: @Octopus: @BZoltan: Nem olyan régen ittam egy 15-ös francia cuvée-t. Engem borzasztóan zavart benne a magas alkohol. Nem is volt hozzá kedvem, így hagytam egy jó 1.5-2 órát állni a poharamban. Na, azután már ízlett. Viszont szerintem nem integrálódott, hanem csak elpárolgott az alkohol. Az integrálódásban én sem hiszek, az én tapasztalatom mást mutat.
Lehet, hogy ezt most teljesen fölöslegesen írom. Ez az óraátállítás meg a gyulladás, ami a feleségem fülére ment és a következmények, a szövődmények, azt eredményezték, hogy hetente hatszor hajnali háromkor kelek, és bár ez nálam nem annyira kóros, mint amilyennek…..
cabernet's son 2010.11.06 20:26:35
@európai: Légy szíves tudósítsál, hogyan sikerült. Nagyon érdekel mit tudunk felmutatni külföldön borértö emberek elött más, nagy nevek közt elvegyülve.
Biztos sokan emlékeznek Spiccre, aki 2006 szeptemberétől tavaly júniusig írta a Kezdőszőlész blogot, megosztva velünk kis családi birtoka építésének első lépéseit. Néhány hete aztán azzal keresett meg minket, volna-e kedvünk megkóstolni első teljes évjárata palackba került…..
cabernet's son 2010.11.05 12:24:47
@Spicc: Szenvedéllyel most bizonyára nem lenne gond. Csak éppen sem lehetöségem, idöm és pénzem sincs jelenleg, hogy ennek a hobbinak élhessek. Ha csinálom, akkor csinálom rendesen. Hogy a szenvedély 30 év múlva is kitart-e, majd meglátjuk...
A Művelt Alkoholista Asszaszin 2010.10.29 10:00:00
Nem fogok hanyatt esni. És nem azért nem fogok hanyatt esni, mert egy ilyen aranyborjúval szemben az ember dafke nem esik hanyatt. Én becsületesen megdolgoztam azért, hogy ne kelljen hanyatt esnem. Igaz, a talponmaradásért folytatott küzdelem közben alig vettem észre, hogy ez a bor…..
Vajon mekkora a valószínűsége annak, hogy az embernek egyik nap ötöse van a lottón, másnap pedig benyit hozzá a félmeztelen és kissé részeg Scarlett Johansson egy üveg Hennessy XO-val a kezében? Szombatig úgy gondoltam, hogy kábé ugyanekkora a valószínűsége annak is, hogy…..
cabernet's son 2010.10.22 12:59:26
@ISándor: Sokat kell kóstolni, meg sokat olvasni hozzá. Így szép lassan néhány év és pár száz üveg bor elteltével valamelyest értövé válhat az ember. Még én is nagyon az elején tartok (120 tudatos üveg február óta), de egyet értek a felvetéseddel, én is szívesen kóstolnék együtt az alkesz szerzöivel, söt kommentelöivel is, mivel sokan közülük figyelemreméltó szakértelemröl tesznek tanúbizonyságot. Minden bizonnyal sokat tanulhatnánk tölük.
Üdv: I. Sanya (azaz ISándor akár én is lehetnék ;-) )
cabernet's son 2010.10.22 13:26:39
@ISándor: Szervusz! :-)
Ha lesz ilyen, minden bizonnyal prio 1-el kezelném az idöpontot, azaz bevállalom akár a ca. 1500km-t is.
Kedves Alkeszok!
Amennyiben egy ilyen program szervezésére adnátok a fejeteket, legyetek szívesek tegyétek közzé az Alkeszon a helyet és idöpontot! Mindenki hozhatna magával 1-2 arra érdemes tételt így a borokról automatikusan gondoskodnánk. Kösz!
(azt hiszem akadna jó adag érdeklödö. Európai kedvéért lehetne a másodikat jövö nyárra tenni, az elsöt viszont spontán a téli szünetre két ünnep között (már ha élhetek egy konkrét javaslattal...) :-) )
A zweigeltek után néhány nappal kékfrankosokat kóstoltunk: osztrák-magyar örökrangadót játszottunk ezzel a fajtával is. A mérkőzés a Drop Shop borbár pályáján zajlott, ahol a most zajló októberi párbaj résztvevőit teszteltük, megerősítve a magyar csapatot néhány rutinos,…..
cabernet's son 2010.10.21 12:57:48
Pár héttel ezelött kóstoltam egy gourmet-kiállításon ezt az osztrák kékfrankost: www.elfenhof.at/2006er_Blaufraenkisch_Reserve_61.htm
Nálam a kiállítás legjobb bora lett (pedig végigmentem vagy 15 standon), egy bécsi versenyen 97 pontot kapott a százból. Én ca. 8 pontra löttem be, de ez nem tudom mennyire egyeztethetö össze a 14,90€-s árral. Kíváncsi lennék, nálatok ez mennyire lenne jó. Venni sajnos nem tudtam, mert 100€ alatt nem vettek fel rendelést, nekem pedig csak 2-3 üvegre van szükségem. Viszont szívesen közösködnék valakikkel. Az exclusiv Pinot-juk is jó volt.
Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy fotót Ausztráliából, amely rádöbbentett bennünket arra, hogy külföldön élő olvasóink, barátaink miért panaszkodnak a számukra is elérhető magyar borokra. A polcon az Egervin Bikavére és a Kunsági Kadarka mellett a Hungarovin St. Stephan's…..
cabernet's son 2010.10.14 13:15:47
Van Münchenben egy magyar borokat forgalmazó vinotéka.
www.weingenuss-aus-ungarn.de/
Ök szerveznek egy kóstolóval egybekötött szemináriumot jövö hónapban. Na, erre mindenképp elmegyek. A kínálatuk magáért beszél.
www.weingenuss-aus-ungarn.de/html/weine.html
Szerencsére van ilyen is. Majd egy személyes beszélgetés során kiderül, mennyire megy nekik az üzlet, mivel szerintem a jó magyar borok drágák nemzetközi viszonylatban. Telefonos beszélgetés alapján viszont elég jól kiismerik magukat a magyar borvidékeken.
cabernet's son 2010.10.14 16:35:36
@akov: OK, lehet, hogy a szalámi ízlésem nem olyan fejlett mint a tied. Nekem eddig ízlett a Pick paprikaszalámi (a téli nem annyira), de majd odafigyelek rá kritikus szemmel. Hátha úgy járok vele, mit az utóbbi idöben egy rakás borral, hogy már nem okoznak élvezetet. Én mindenesetre értékelem, hogy mellöznek egy csomó káros összetevöt. Ma reggel beindítottam a fütést, majd a radiátor tetejére teszek egy "zsacskóval" 2 hétre pálni, hátha akkor finom érett lesz. :)
Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a…..
Mégiscsak volt valami értelme az idétlen pöttyöknek, ha nem is úgy, ahogy azt megálmodói gondolták. Annak idején ugyanis többen felkaptuk a fejünk a szentgyörgy-hegyi terroirt hűen tükröző sangiovese felbukkanására. Tényleg csak bukkanás volt, hiszen – alighanem ennek…..
cabernet's son 2010.10.07 12:39:13
@~Balaton~: Èn örülök a Sangiovese Grosso megjelenésének Magyarországon. Az olaszok által megszterettem és kíváncsi vagyok, mit mutat Magyarországon. Remélem lesz is valaha szerencsém hozzá és ha igazán jó bor, akkor nálam nem megy át egyhamar unalmasba sem. Nem hiszem egyébként, hogy a nemzetközi piacokon való megjelenésre szánták ezeket a tökéket. kis hazánk belsö kínálatát viszont megfelelöképpen színesítheti.
Matt Kramer legújabb cikkében arról ír, hogy a röhögés kerülgette, amikor egy fiatal blogger az idősebb borírókat arra szólította föl, hogy vonuljanak vissza, hiszen tudományosan megalapozott tény, hogy az érzékeink, beleértve a szaglást és az ízlelést az életkor haladtával…..
cabernet's son 2010.09.30 13:12:20
@alföldimerlot: akkor téged láthattunk ösz hajjal egy szabadtéri asztalnál ha jól emlékszem az utibeszámolód utolsóinak egyikében?
cabernet's son 2010.09.30 13:16:28
@esoember: szerintem elsösorban a tapasztalat, ami jó érzékkel és íráskézséggel társul :)