Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BorHarapo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
BorHarapo 2010.06.15 08:38:32
@galzsomBor: A Gál család folyamatos nyilvános vádaskodás, és a tényeket elhallgató nyilatkozatai után (Lásd: Eger Rádió, Hevesi Megyei Hírlap, majd a Figyelő c. folyóirat, valamint internetes blogok, majd utoljára június 1-jén a Magyar Nemzetben) kénytelen megszólalni a másik fél is, ahogy azt már igen sokan kérik és hiányolják, de a kft ügyvezetése és tulajdonosai szerint a belső üzleti ügyek nem tartoznának a nagy nyilvánosságra.
Az eddig tartó csend oka, hogy a kft nem akarta a néhai nagybecsű sztárborász, Gál Tibor nevét meghurcolni, és az Egri borvidéknek igencsak ártó újabb bor üggyel szolgálni. A több mint 5 éve tartó közrészvét mellett az iratokkal igazolható valós tények tehát a következők:
A 2000-es évek elején Gál Tibor kérésére közös üzleti vállalkozásba kezdtünk, amelyhez több lépésben 130 M Ft-os kölcsönt nyújtottam részére. Sajnos nem az elvárásaink szerint alakult az üzlet, így időben, még veszteség nélkül visszaléptünk. Ezt követően Tibor megkért, hogy a pénzem és az általam megnyert (abban az időben igen kedvező évi 18 %-os kamatozású) banki hitelt rövid távú likviditási problémái miatt befektetné a már meglévő és működő vállalkozásaiba, és így természetesen Ő fogja fizetni ennek a kamatait. Ehhez biztosítékot ajánlott fel 2005. év végi visszafizetéssel, melyet ügyvédi ellenjegyzés mellett okiratba foglaltattunk.
Gál Tibor 2005. februári haláláig nem is volt semmi probléma, sőt kb. egy évig ezután sem, mivel Gálné, aki a cégben Tibor helyére lépett, a hitelt okiratban elismerte és megerősítette.
A nagy problémát az jelentette, hogy a felajánlott fedezetet közben értékesítette, de ebből más hitelezőket elégített ki százmilliós nagyságrendben, így nekem ebből egy fillér sem maradt, még a kamat törlesztésre sem.
A család és a közöttem lévő baráti viszony miatt nem kezdeményeztem polgári pert, nem tettem büntető feljelentést, azért sem, mivel Gálné megígérte, hogy egyéb ingatlanokból, valamint a GIA Kft-ben lévő üzletrészük átadásával próbálja rendezni kötelezettségeiket.
A GIA Kft-ben lévő üzletrészüket több, mint két éves elodázás, és huza-vona után - miközben azt a lehetőségeken felül is anyagilag kiürítették -, a Gál család ez év januárjában valóban átadta 1/3-os üzletrészét a 17 éve Gál Tibor és két külföldi társa által 27 M Ft törzstőkével alapított, és ma már felszámolásban működő GálBor-GIA Kft-ből annak a csendestársnak, aki a több mint 5 éve elhunyt sztárborász halála óta reméli, hogy millióinak legalább egy töredékét visszakaphatja.
A fentiekben vázolt előzményeknek mindössze csak annyi köze van az alábbiakban ismertetendő tényekhez, hogy a régi barát és csendestárs pénze helyett kissé ravasz módon a GIA Kft-ben átadott 1/3-os üzletrésszel egy totális csődtömeget kapott. Ezzel került megfizetésre az „öreg”-nek az élete folyamán megtakarított pénze.
A Gáléktól megkapott üzletrész átvételét követő héten az 1/3 részben új tulajdonos, a régi csendestárs, valamint az olasz és amerikai 1/3 részben tulajdonosok, akik már Gál Tibor halála utáni években kezdtek igen türelmetlenek lenni a befektetésük hűtlen kezelése miatt, és ez idáig az új tulajdonossal együtt csak kegyeleti okokból, immár 5 éve halogatták az erélyes fellépésüket, most elszámolásra szólították fel a Gál családot.
Az üzlettársak az utóbbi két-három éves viták rendezése, és a reális helyzet feltárása miatt igazságügyi könyvszakértői vizsgálatot rendeltek el, amelynek döbbenetes megállapításai közül csak egyet emelünk ki:
Az eltelt, nem egészen 5 év alatt sikerült a kft vagyonából könyvelési bizonylatokkal igazoltan, de maga Gálné által is elismert 130 M Ft-ot és annak járulékait, kb. 150 M Ft-ot részben a magánvállalkozásába, részben a család egyéb vállalkozásai nevére átmenteni.
A mai napig is fennálló, elszámolásra felvett hitelük ellentételezéseként (mert pénz már nem volt) saját, a magánvállalkozásuk borkészletének egy részével akarták tartozásukat a kft-nek visszafizetni, valamint pár db régi borászati eszközzel és használt hordókkal, ami a mai lédig borárakat figyelembe véve sajnos az „elszámolásra kivett” kb. 150 M Ft-nak csak egy tört részét fedezné.
A kft mégis kész volt rá, hogy ezt elfogadja, de ehhez Gálné, a számviteli törvényt figyelmen kívül hagyva, nem volt hajlandó az Áfá-s számláját átadni.
Az idő közben teljesen elkészült igazságügyi könyvszakértői jelentés megállapította, hogy a kft-nek ezen túl van még a CIB Banknál 100 M Ft-os hitele, melyből 17 M Ft-os lejárt követelés volt.
Ezen túl a kft megörökölt még kb. 20 M Ft-os lejárt szállítói számlatartozásokat, melynek kb. féltucatnyi hitelezője hónapok óta felszámolási eljárás megindításával fenyegette a céget, amelyet egy hónapon belül meg is tettek. A társaság gazdasági helyzetéről a volt ügyvezető sem a tulajdonosokat, sem az új ügyvezetést nem tájékoztatta, mi több, a készletek felleltározását is hátráltatta.
A gazdasági helyzet áttekintésének akadályozása, valamint még a szakvélemény megismerése előtt felszínre került, több éven áthúzódó szabálytalan üzletvezetés ismeretében a kft tulajdonosai az időközben összehívott taggyűlésen a szabálytalanságokra való hivatkozással Gálné ügyvezetői megbízatását azonnali hatállyal megszüntették.
Az elkeseredett külföldi tulajdonosok képviselője ügyvezetői tisztéről lemondott, és megbízatását átadta az új tulajdonosnak.
A Gálbor-GIA Kft ma is virágzó vállalkozás lenne, ha a jogtalanul még 2009. decemberében is kiszedett milliókat a társaság hiteleinek törlesztésére, a lejárt követelések finanszírozására, és nem más magánvállalkozásaik finanszírozására fordították volna.
A fenti számokból világos, hogy a Gálék által elszámolásra kiszedett 150 M Ft tökéletesen fedezné a kft 125 M Ft-os tartozását, és kb. 20 M Ft-os eredménye hitel nélkül szépen működő vállalkozás lehetett volna.
A fenti tények következtében március folyamán a cég tulajdonosai és az ügyvezetés úgy döntött, hogy a teljes egészében GIA Kft saját tulajdonát képező pincéket lezárja az idő közben ügyvezetői megbízásából visszahívott Gálné és családja elől, akiknek rendkívüli súlyos tartozásukon túl már semmi közük nem volt a GIA Kft-hez.
Természetesen így a GIA Kft pincészetében engedély nélkül, és jogtalanul tárolt Gálné egyéni vállalkozás borkészletének egy része, valamint az állítólagosan más vállalkozások és borászok készletei is, azok igazolásáig, és a tartozás hivatalos rendezéséig a kft megpróbálja jogszerűen visszatartani.
A történethez hozzátartozik, hogy év elején, az átmenet időszakában a Kft új résztulajdonos ügyvezetője, látva a Gál család szorult helyzetét, több lépésben is különféle megegyezést javasolt. Az idő közben ellehetetlenült Gál magánvállalkozást látva felajánlotta a GIA Kft megmentése és az úgynevezett, több gazdasági vállalkozásból összeálló Gál borászat megmentése érdekében, hogy ifj. Gál Tibor vegyen részt a GálBor GIA Kft munkájában, melyhez korlátlan gépkocsi és telefon használat mellett havi bruttó 500 ezer Ft-os fizetést + jutalékot biztosított volna az értékesítés után, valamint juttatást kaptak volna évi 5 M Ft értékben névhasználatért. Javasoltuk, hogy legyen a cég arca édesapját követően.
A Gál család e javaslatot írásban visszautasította, mindamellett, hogy az ajánlatot csak induló tárgyalási alapnak szántuk.
Az ajánlatot továbbiakban még megtoldottuk egy új, jogilag, és anyagilag tiszta cégben 10-15 % üzletrésszel, melyre válasz sem érkezett részükről. Mindezek után elgondolkodtató, hogy mennyire is kell sajnálnunk a „kisemmizett” Gál családot!
Az ifjú Gál Tibor „sztár borász” és családja közben elhiteti az ország borszerető társadalmával, hogy a máig is neves és díjnyertes kiváló borokat apja 2005. februári halála után, még gyermekként a helyére állva, Ő készíti, ugyanazon technikával és tudással.
Ezek után tényleg azt hihetné az egyszerű ember, hogy a borászat tényleg nem igényel nagy tudást, csak nagy hangos reklámot.
Megjegyezzük, hogy a borkötvény, mint külföldön is alkalmazott technika, Magyarországon is áldásos lehetne intézményes és garantált formában.
Az viszont elgondolkodtató, hogy a „nagyon sajnálatra méltó és segítségre szoruló” emberek hogyan mernek emberek százainak nem kis pénzért házi borutalványukra olyan biztosítékot felajánlani, amelynek pillanatnyilag nincsenek is birtokukban.
És ha létezik igazság, nagy valószínűséggel nem is lesznek!