Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vhailor

0 bejegyzést írt és 774 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrégen Rajcsányi Gellért közölte a Mandiner.hu portálon Bethlen Gábor egyik írását. Az írásmű egy levél, amelyben Erdély protestáns fejedelme a szultánnak fejti ki a tervét. A levélben első olvasatra meglehetősen hajmeresztő ötleteket ad elő, Lengyelország török…..
Vhailor 2017.01.10 14:23:23
@Conchobar:

Ad.1 - Nem várták?

Mondjuk idézhetném itt Palackýt is, aki 1867-ben a dualizmus megalakulása után azt találta mondani, hogy "Voltunk Ausztria előtt és leszünk Ausztria után."

Várták, mert tudták, hogy ez a többnemzetiségű birodalom a nemzeti eszmének, a modern nacionalizmusnak nem fog tudni sokáig ellenállni.

Ad. 2 - Csehország ipari adottságai vs. Magyarország ipari adottságai - Magyarország 1711 óta védte különállását és a magyar nemesség védte a "szabadságot" ami elősosrban adószabadságot jelentett, meg is kapták, de az ország kapott egy vámfalat is hozzá. A csehek kénytelenek voltak behódolni és "csak" egy tartománya voltak Ausztriának, viszont élvezhették az iparosodás és modernizáció kezdeteit, amely nálunk cca. csak 100 évvel később indult el.

Ad. 3 - Csehország lakosságának harmada német nemzetiségű volt ...

Magyarország lakosságának 40-45% magyar nemzetiségű volt a 19. században.

Ad. 4 - Valóban nem tartozik a magyar kivándorlás célországai közé, viszont nincs is számottevő kivándorlás az országból, és inkább vonzza a szlovák, ukrán és orosz bevándorlókat.
Vhailor 2017.01.10 14:24:08
@Conchobar: Ebben az esetben nem látom az összefüggést az etnikum és polgárosodás között.
Vhailor 2017.01.10 16:17:52
@Conchobar: Erről volt szó, amikor látták, hogy nem lesz trializmus, akkor kezdtek kifelé kacsingatni a birodalomból.

Nagyon nem jó amúgy, ha a hazai viszonyokat kivetíted a külföldre. Létezett középkori cseh polgárság, létezett középkori cseh műveltség. A fehérhegyi csata után ennek ugyan egy időre vége szakadt, de a XIX. század második felére a csehek behozták lemaradásukat polgárosodottságban és egyenrangú félként küzdöttek a csehországi németekkel.
Nagy vita alakult ki Gerő András Mandinernek adott nagyinterjúja után. A történész szerint Ferenc Józsefnek − történelmi bűneinek elismerése mellett − szobrot kellene állítani; és mindenkinek jobb lett volna, ha a Habsburgok tovább uralkodhatnak az I. világháború után. Természetesen rögtön…..
Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása     Stumpf András nagyon érdekes és hatásos cikket írt a minapi pedagógus-tüntetés kapcsán, ahol az egyik tanár Klebelsberg Kunót „végtelen antiszemitának” nevezte. Ez egy…..
Vhailor 2016.02.08 07:47:36
@György Fekete:

Ad. 1 - mi bajod van a "szociális antiszemitizmussal"? Mai PC nyelven "pozitív diszkriminációnak" lehetne fordítani, ez pedig kifejezetten balliberális és progresszív fogalom, nem?

Ad. 2 - értem én, hogy a mai balliberálisok annak örültek volna igazán, ha Magyarországból az Antant csak Budapestet hagyja meg, na de a magyarok többsége a húszas években - beleértve a szociáldemokraták is - egy lehetőleg békés revíziót akart.
A magyarok nem spórolnak, nem tesznek félre és nem mobilisak – gyakran hangoztatott vádak ezek. A mobilitás túlhangsúlyozásával vannak gondjaim, de mostanában nem érzékelem, hogy olyannyira egy helyben akarnánk maradni: inkább az elvándorlásra szoktunk panaszkodni, nem a helyben…..
Vhailor 2015.12.03 07:35:54
@tomfree: Pozsonyi helyzethez volna némi hozzáfűzni valóm:

Átlagbér - olyan ember, aki valamilyen humán szakot végzett a fősulin vagy van egy jobb középiskolája (ergo tud minimum angolul) az nettóban 800-900 Eurót kereshet, a munkások is kb. ezen a bérszinten vannak. Az eladók, postások, segédmunkások 600-700 Eurót keresnek. Műszaki végzettségűeknél kb. 1000-nél kezdődik a nettó.

Albérlet: Egyszobás lakás 400 Euró + rezsi, kétszobás 500 + rezsi.

Lakásárak: Egyszobás lakás 60-80.000,- Euró, Kétszobás 70-120.000,- Euró.
Vhailor 2015.12.03 11:06:59
@tomfree:

Nálunk az emberek Pozsonyban már a 2000-es évek elejétől hozzászoktak ahhoz, hogy albérletben laknak ketten, hárman, négyen, esetleg még többen. Egy ideig én is így éltem - hatan voltunk egy háromszobás lakásban és 12 ezer koronát fizettünk összesen.

Na de munkalehetőség csak Pozsonyban és környékén van, és ha leszámítod az albérletet és a rezsit, akkor még mindig marad egy kis pénzed szórakozásra, ami az árszínvonalat figyelembe véve mégiscsak több mint ami Budapesten maradna a zsebedben, ha ugyanazt a melót végeznéd.

Félretenni viszont tényleg nem tudsz belőle. Volt osztálytársam leköltözött feleségével Zsolnáról, vettek egy háromszobás lakást még szlovák koronában három millióért. Mindketten jól kerestek, de így is 30 évig fizetnék a hitelt. Egyedülálló, esetleg rosszabbul (1500 Euró alatt) keresők számára a saját lakás Pozsonyban esélytelen.
Vhailor 2015.12.03 21:55:44
@tomfree:

Bérek - a nagy átlagban picit (10-15%) alacsonyabbak mint Pozsonyban, de főleg a cseh korona Euró val szembeni leértékelése miatt.

Költségek - kb. 15-20% alacsonyabbak Pozsonyhoz képest. Ergo - az átlagos életszínvonal magasabb Prágában mint Pozsonyban.

A két várost amúgy sem lehet nagyon összehasonlítani, Pozsonyt és környékét az utóbbi 15 évben széttúrták az ingatlanfejlesztők, az egész Duna-part tele van óriási vasbetonból és üvegből készült csúnya modern épületekkel. Csehországban viszont nem koncentrálódik a tőke annyi a fővárosban, ott van Pilsen vagy Brünn, ezek szintén nagy és fejlődő városok. Prága meg megőrizte régi jellegét.

Prága olyan, amilyen Budapest lehetne, ha nem cseszték volna el az utolsó 25 évben.
Fogadjunk be mindenkit, aki menedékre szorul, majd osszuk szét „igazságosan” őket a tagállamok között – nagyjából ez az az álláspont, amit egyre több uniós, főleg nyugat-európai ország vezetője kezd magáévá tenni. Ez az úgynevezett kvótarendszer, mely mellett leginkább a…..
Vhailor 2015.09.03 20:39:16
Osztrák-magyar hadikitüntetések az első világháborúban Az első világháborús osztrák-magyar harctéri kitüntetések közismertségéről árulkodik, hogy 1916-ban a „Nefelejcs” című operett egyik betétdalának (címben idézett) refrénje is a legénység részére adományozható rangos elismerésekről: helyes…..
Vhailor 2015.04.05 22:59:26
@Pavol Rusnák: Olyan szegények azért mégsem voltak. Amennyiben az illető cseh volt hazatéréskor nem lőtték le, nem zárták táborba és nem is üldözték el. A légiósok pedig? A ČT2-en vagy tizenöt évvel ezelőtt néztem egy dokumentumfilmet, ahol ezek az utolsó légiósok mesélték, hogy sokan azért csatlakoztak, mert hivatali állást, előrelépést vártak a háború után. A csehek a helyezkedéshez és az ügyeskedéshez mindig is értettek.

Na de kivételek azért mégiscsak akadtak, állítólag Masaryk fia is a legvégsőkig szolgálta a császárt. Habár nem tudom, hogy milyen fegyvernemnél és mennyire kockáztatta a nyakát.
Vhailor 2015.04.06 14:48:11
@PollmannFerenc: Trénnél? Vitézségi? Hadnagy? Ez mind stimmel, ő az. Hozzáteszem, hogy keleti front, Galícia később Olaszország. Saját állítása szerint egyszer sem sütötte el a puskát.

Konkrétan a cseh wikin ez van róla:

"V letech 1915–1918 sloužil u 8. vozatajského praporu u 34. pěší divize rakousko-uherské armády v Haliči a v Uhrách a později v Itálii. Choval se jako disciplinovaný voják, staral se o koně a podle svých slov ani jednou nevystřelil. Válku skončil v hodnosti poručíka a obdržel stříbrnou medaili za statečnost 2. třídy."
Elszomorító nézni ezt a magyarországi vitát a „gazdasági” bevándorlásról: mindenki szajkózza a szajkózni valót, pártállásától függően. Fekete-fehér, jó-rossz, megélhetési vagy politikai, és ezzel le is van zárva a kérdés. De hogy valaki komolyabban megvizsgálná…..
Vhailor 2015.01.30 14:38:06
@vizipipa: Gyulát a maga módján szeretem, de sokkal inkább egy református gyülekezet élén lenne a helye mint egy íróasztalnál.

Ezen kívül a középkori vagy a kora-újkori népesedési viszonyok nem tartoznak a specialitásai közé - ő az 1918-1948-as időszakra specializálódik és ezt több éve már egyfajta "szenvedéstörténetként" adja elő felvidéki magyarság. Ha nincs mögötte egy jó nyelvi lektor, akkor teljesen olvashatatlan cuccokat tud összehozni - lásd utolsó könyve. A Simon Attila vagy fia az Árpi jobb, de ők sem foglalkoznak nagyon az 1918-előtti dolgokkal.
Vhailor 2015.01.30 20:23:44
@Nemzetstratégia: Tény, hogy a benépesítésben szerepet játszott az arisztokrácia is. Wass Albert regényeiben számtalan helyen ír arról, hogyan hozták be még az ő ősei is a románokat Erdélyben.

Ott ahol én lakom pedig maga a magyar földesúr üldözte el a kálvinista magyarokat és hozott be szlovák katolikusokat, de végül is az alföldre vagy a nyírségbe is a földesurak telepítették az evangélikus szlovákokat.

A benépesítést tehát nem lehet pusztán a Habsburgok nyakába varrni. A rendi alkotmány a kiváltságos osztályok érdekeit védte elsősorban, mai értelemben vett nemzetiségi szempontból igazábol semleges volt.
Vhailor 2015.01.31 10:18:04
@Nemzetstratégia: Az adott korban a nemzetiség nem játszott akkora szerepet mint például a vallás.

Egy épkézláb tanulmányt arról, hogy ki, mikor, kit és hová telepített még nem láttam, de nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a Habsburg uralkodók a rendek jóváhagyásával telepítették be az országba az idegeneket, senki sem tiltakozott sem a szerbek, sem a románok, sem a németek betelepítése ellen.
Nincs ma nagyobb külpolitikai slágertéma a görög választásoknál és az annak eredményeképpen felállt furcsa koalíciónál. A politológusoknak évekre elegendő melót ad, hogy az új athéni kormányt belegyömöszöljék jól megszokott ideológiai skatulyáikba. Nem is fog menni.…..
Vhailor 2015.01.30 09:12:03
@Krisz11: Az a magyar kormány, amely belemegy a nyugdíjcsökkentésbe automatikusan bukik. Ha a FIDESZ ezt meglépné, akkor azt is el tudom képzelni, hogy visszaerősödik az MSZP, mert az összes nyugger megint rájuk szavazna.

Igen, szerkezeti reformokra lenne szükség Magyarországon és a nyugdíjcsökkentés, vagy ha úgy tetszik a szociális kiadások csökkentése, ebbe beletartozik mert az adó+járulékteher kurvára magas, 50-55% körüli, de mondom, ebbe senki se fog önként belemenni, ahhoz tényleg egy görögökhöz mérhető gazdasági csődhelyzet kialakulása lenne szükséges.

Amúgy az 5%-os görög többlettel kapcsolatban csak ceteris paribus van igazad, mert ha ők felmondanák az adósság visszafizetését, akkor válaszlépésként éppen az általad említett dolgok következnének be (EU/NATO-kibaszás stb.).

Hosszútávon Görögország szerintem vissza fog süllyedni arra a szintre, amelyen a többi balkáni ország is tengődik, a görög gazdaság szerkezete max. egy olyan román vagy bolgár életszínvonalat tenne lehetővé.

A tanulság az egészből az, hogy nem éri meg telepumpálni egy országot pénzzel, amelyet az nem tud aztán értelmes dolgokra elkölteni. Ez ugyanolyan mint amikor valaki a kondiban telenyomja magát szteroidokkal - rövidtávon impozáns eredményeket tud elérni, de hosszabb távon kinyírja az egész szervezetét.
Mandiner blog Ellátó 2014.11.14 12:01:00
„Joggal borzadhatunk el attól a gondolattól,hogy olyanok vezessenek egy várost vagy akár országot, akik amúgy trafikosok akarnak lenni... Az az ország, amelyet trafikosok irányítanak, hagyjon fel minden reménnyel.” (Aristo: Trafikország) Eltelt vagy másfél év Aristo kolléga…..
Sajátos irányt vett a centrális erőtér centrumának valóságérzékelése, a politikusok és a szellemi holdudvar is nagyon furcsa jeleit adják annak, mi csapódik le bennük a világból. Lassú, óvatos kihátrálás. Ötödvonalbeli CIA-ügynöközés. Az amerikai ügyvivő nyilvános…..
„In­kább egy­he­ti plusz nyug­díj, mint újabb fegy­ve­rek!”(Kortárs magyar miniszterelnök ahonvédelmi büdzsé csökkentéséről.*) Legalább fél éve tart a polgárháborús-háborús feszültség Ukrajnában. Hogy mit lépnek erre a szomszédok? Románia 700 millió lejjel,…..
Vhailor 2014.09.01 13:41:55
@Nemzetstratégia: "Önálló haditechnikát kifejleszteni. Ha az irániak tudták reverse-engineerelni a MIM-23 Hawk rendszert, és az alapján kifejleszteni a saját rendszerüket (Mersad), akkor mi is képesek lennénk rá."

Erre meg azt mondom, hogy sci-fi. Magyarországnak se hadiipara, se gazdasági potenciálja nincs hozzá. Már annak is örülhetnénk, ha belátható időn belül (10 év) be tudnánk hozni lemaradásunkat a szomszédainkkal szemben.
Vhailor 2014.09.01 14:15:48
@Nemzetstratégia: Ismertem pár technikai végzőst, és megmondhatom neked, hogy nem olyan egyszerűen működik ez ám, mint ahogy te elképzeled.

A pénz sem olyan egyszerű dolog - igen, valóban, ha jól fektetik be, akkor a papírpénz kisimítja a nagy megrázkódtatásokat és a gazdaság viszonylag könnyen vészeli át a zűrös időszakokat, DE - senki sem garantálja neked előre, hogy mi a jó és mi a rossz befektetés. Nagyon könnyen lehet, hogy a papírpénznyomtatás egyszerűen csak inflációhoz vezet.
A hétvégén lezajlott a krími népszavazás, amelynek eredményeképpen a félsziget egy lélegzetvételnyi időre független lesz, majd rögtön csatlakozik is az Oroszországi Föderációhoz. A referendumról már nagyjából mindenki előre megmondta, hogy az szerinte jogszerű lesz-e, vagy…..
Vhailor 2014.03.19 09:56:55
@Nemzetstratégia: Figyu, azon kívül, hogy itt ezen a blogon és még egy pár helyen hangoztatod fantáziadús elképzeléseidet és mindenkit ledorongálsz, "leliberálisozol", aki neked ellentmond, nem mondtál még semmi konstruktívat.

Ismered a ruszinokat? Jártál Kárpátalján? Beszéltél hús-vér ottani emberekkel? Ugyanez vonatkozik a többi határon túli területre is.

Attól, hogy elolvasol egy-két könyvet és egy csokor cikket már ne gondold, hogy megetted a világ eszét és mindenkinek megmondhatod a tutit.

A Gabi jól megírta, revízióban gondolkodni most a mai helyzetben képtelenség. (Gazdasági, katonai) erőre és nagyhatalmi támogatásra lenne szükség hozzá.

@Mort aux cons: Az EU-s útlevelet megkaphatja Kárpátalja minden őshonos nemzetisége, ha akarja. Előfeltétele ennek, hogy tudnia kell magyarul. Nagy valószínűséggel viszont nem állnának meg Magyarországon, hanem tovább mennének Nyugatra, mert Magyarországon se annyival jobb a helyzet és munkahely sincs.
Vhailor 2014.03.19 11:02:51
@Nemzetstratégia: Megint ez a liberálisozás... fogalmam sincs honnan veszed, na de mindegy.

Kezdjük azzal, hogy (többek között) a "Gabit" már jó pár éve személyesen ismerem és még ha nem is értek vele mindenben egyet, sokkal civilizáltabban és visszafogottabban tudok vele vitatkozni mint például veled.

Nem csak Szlovákiának vagy Romániának nincs sorkatonasága, de Magyarországnak sem. Ezen kívül Szlovákia valamivel jobban teljesít gazdaságilag. Magyarország gazdaságának szlovákiai szintre való felpumpálása cca. 10-15 évet venne igénybe.

Amúgy javasolnám legyél egy kicsit visszafogottabb, mert a félművelt okoskodókat sehol sem szeretik. Pláne akkor nem ha ezek mindenkit leliberálisoznak, lecsinovnyikoznak vagy leidiótáznak...
Vhailor 2014.03.19 13:56:45
@Nemzetstratégia: Figyelembe véve, hogy milyen simán idiótázol itt le olyan embereket, akiket nem is ismersz, meglehetősen nagy az arcod...

Saját érdekedben döntsd el, hogy most trollkodni akarsz vagy vitatkozni. Mert jelenleg úgy nézel ki mint egy amolyan Móricka, akinek mindenről csak a határrevízió jut eszébe és aki neked ellent mer mondani azt automatikusan lehülyézed.

Igen, vannak Szlovákiában problémák, de szerintem neked ezekről gőzöd sincs és nem tudsz többet annál amit a neten ki tudsz olvasni a hírportálokból.

Lásd: "...agitációval föl lehetne őket lázítani a szlovák kormány ellen, fegyvert adni a kezükbe, majd a káoszban szépen bevonulni. De sok mást írtam már egy évvel ezelőtt is az ottani vitánkban, kétlem hogy emlékeznél belőle bármire is."

Hajrá sok sikert kívánok majd ha átjössz a határon.
Nemzetpolitikai gyakorlatok kezdőknek és haladóknak: I. Kezdő szint Első feladat: Ön egy túlnyomórészt magyar lakosságú település lakója a Kárpát-medencében. Jön a menetrendszerű influenzajárvány, belázasodik, ezért elmegy a körzeti orvoshoz. Az érintett a gyerekkori…..
Vhailor 2014.02.25 18:54:22
@Nemzetstratégia: Tudod, nekem az a bajom veled, hogy úgy igazából fogalmam sincs, hogy mit akartál nekem mondani, azon kívül, hogy "leliberálisoztál".

Most, akkor én tehet arról, hogyan viselkedik a magyar kormány? Vagy az én hibám, hogy a nagy nemzetmentő szólamokat leszámítva semmi sem történt az utóbbi 25 évben? Vagy egyáltalán miből gondolod azt, hogy nem látom azt a nagy árkot a magasztos elvek és a rögvalóság között? Itt élek, ismerem az ittenieket és ahogy a cikk alapján látszik a Géza is ismeri.

@tesz-vesz: A cikkhez - Géza felvázolta azokat a gyakorlati problémákat, amelyekkel egy felvidéki magyarnak szembesülnie kell, ha meg akarja tartani magyarságát. Sem a felvidéki, sem a magyarországi politikai elit ezekre az utóbbi 25 évben nem volt képes kielégítő megoldásokat találni. Mivel nincs alternatív politikai elitünk, akkor a régi arcokat nincs kikre/mikre leváltanunk, ezért a nép apátiába süllyed és max. nosztalgiázik.
Pozsonytól a lehető legmesszebb, a mai Szlovákia másik végén van Eperjes, az egyik legérdekesebb történelmű és építészetű felvidéki város. Itt hidegebb a táj, nincs sehol az ismerős Duna, és nem is tragikomikus centruma a nemzetépítési törekvéseknek, mint Nyitra. A jóval…..
Vhailor 2013.12.16 09:50:37
@Nemzetstratégia: Hát, neked tényleg nem erősséged az irónia. Ezek a cikkek ismertető jelleggel íródnak, mert Magyarországon az emberek döntő többsége még azt sem tudja, hogy hol vannak ezek a városok.
Az, hogy gipszből bronzzá lett Horthy a Szabadság téren, megint előhozta a szokásos hisztit a szokásos körökből. Egyik oldalról Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket emeltek a magasba, „együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt”,…..
Vhailor 2013.11.05 13:07:32
@bz249: Gratulálok, talán ez a legnormálisabb hozzászólás idáig.
Vhailor 2013.11.05 13:16:34
Off topic:

@Nemzetstratégia: A felvidéki bezzegországgal kapcsolatban - a szlovák nemzeti érzést Dr. Jozef Tiso pap-elnök a következő szavakkal foglalta össze: "Amikor a nagyok verekszenek, a kicsik bújjanak az asztal alá."

A szlovákoknál a nagyokkal szembeni meghunyászkodás a legtermészetesebb túlélési stratégia. Ebben tényleg közmegegyezés uralkodik. Mach Sanyi és Huszák Guszti még a háború alatt a dévényújfalusi borozókban hosszan vitatkoztak erről (nem vicc, tényleg), majd a vitát a hatvanas években folytatták, amikor pár évet közösen töltöttek egy cellában.

Most lényegében mindent arra a lapra tettek fel, hogy fényesre nyalják az EU, és ezen belül főleg Németország seggét - a számításaik eddig bejöttek nekik.
Vhailor 2013.11.05 14:32:58
@bbjnick: A szlovák helyzethez egy picit hozzászólok - a számok nagyjából stimmelnek. 1944-ig a zsidók még Magyarországra is menekültek, annak a 20 ezer Szlovákiában maradt zsidónak jelentős része ugyan táborokban élt, a maradék viszont szabadon, mert nélkülözhetetlenek voltak - kellettek az állatorvosok (nekik pl. 90%-uk zsidó volt) a különféle műszaki szakemberek, stb. nélkülük egyszerűen nem tudták volna működtetni a szlovák gazdaságot és államot. Ezek Tisotól egy speciális engedélyt kaptak és az országban maradhattak. A szlovák nemzeti felkelés (nevezzük így, mert gyakorlatilag nem volt ez se szlovák se nemzeti se felkelés) után viszont az összes maradék zsidót deportálták, szlovák segítséggel. A háború után maradt 1-2 ezer az országban belőlük.
Az erdélyi magyar élet legfontosabb kérdése az autonómia. Vagy mégsem? Az autonómiáért ma minden erdélyi magyar politikai erő küzd. Tényleg mindegyik? Székelyföld autonómiája begyógyíthatja a trianoni sebeket. Biztosan mindet? A Jobbegyenes vitafórumot kezdeményez a székely…..
Vhailor 2013.08.20 11:06:04
@Dzsentrisvihák: Lelkesedés ide vagy oda, ez a mentalitás, ami a cikkből is kitűnik a határon túliak jelentős részére, a Felvidéken speciel a magyarság többségére, jellemző.

Sok emberrel beszélgettem, hogy mit vártak/várnak Magyarországtól. A többség nálunk a Felvidéken azt mondta nekem, hogy egy amolyan "Csehországot, ahol magyarul beszélnek". Hogy a beavatatlan magyarországiak megértsék - A közös állam felbomlása ellenére Szlovákia és Csehország között megmaradt egyfajta kistestvér/nagytestvér kapcsolat. Csehországban a munkanélküliség egyszámjegyű, a keresetek nettóban 15-25% magasabbak, jobb a sör és "nyugodtabb" az élet, ha a szlovák "Nyugatra" gondol, akkor elsősorban Csehország ugrik neki be. Magyarország viszont nagyon messze került ettől a szereptől.
Vhailor 2013.08.20 11:25:10
@Nemzetstratégia:

- Asszimiláció és kettős állampolgárság, szerinted "Senki sem gondolt ilyet idézz valakit aki ilyen értelemben nyilatkozott, kudarcot fogsz vele vallani."

Idézek :)

"A kereszténydemokrata politikus elmondta: erős impulzusra van szükség az asszimiláció megállítására, s ez az impulzus az állampolgárság megadása, amely lehetővé teszi a kulturális-nyelvi-történelmi sorsközösség mellett a nemzet közjogi egyesítését is."

semjenzsolt.hu/kozelet/heti-tema/maert-ix-meg-kell-allitani-az-asszimilaciot
Vhailor 2013.08.20 14:50:47
@Nemzetstratégia:

"mármint a cseppet is komolyanvehető (pl: nem plágiummal szerezte a diplomáját, nem egy ócska hiteltelen csaló) politikusok közül."

:D :D :D

Bocs, de ilyenekről nem tudok.
A külhoni magyarsággal kapcsolatos kérdésekhez egyszerre értő és érző alapállásból közelítő Magyar Narancs egyik szerzője, Aradi Endre a héten A magyarság elszékelyesedéséről címmel értekezett a székely veszélyről. Talán olvasóink emlékeznek rá, néhány hónapja…..
Vhailor 2013.06.21 19:46:18
@TaTa86.: A zsidóság tulajdonképpen egy a magyartól külön létező nemzet/nemzetiség. Így kell őket felfogni, és így kell hozzájuk viszonyulni.

@Namida7: Igen, épült szépül Budapest, és a többi vidéki város is, csak ezzel az a baj, hogy a dualizmusban volt ugyan gazdasági fejlődés, de nem volt társadalmi felemelkedés, kivéve természetesen a zsidók számára. Ezért fordulhatott elő az, hogy míg Galíciából bejött 3/4 millió zsidó, addig az országból elment 2 millió különféle nemzetiségű kisparaszt vagy zsellér.
Nagyjából egy év van hátra választásokig. Ennek fényében érdemes megnézni, hogy a sokak által az egyetlen hiteles nemzeti erőnek tekintett Jobbik milyen esélyekkel száll versenybe, illetve valós esélye van-e a választás megnyerésére. Ehhez azonban szükséges a nagy képet…..
Mandiner blog Felszabadulás 2013.04.04 08:01:00
„Mindenesetre mondjuk ki: az emberek alapvető joga, hogy meghaljanak és öljenek az országért, amelyben élnek, és hogy kivételes szigorral büntessék meg azokat a fajtájukbelieket, akik a betolakodók tűzhelyénél melegedtek.” (Sir Winston Churchill) Történt, hogy a brit szigeteken…..
Vhailor 2013.04.04 11:48:40
@aristo: Szokatlanul szókimondó vagy.

Az én véleményem szerint nem is megszállás, hanem egyenesen háborús vereség volt 1945 áprilisa Magyarország számára, ennek minden következményével. A párizsi békét is úgy írták velünk alá, mint vesztesekkel. Háború után pedig a győztes diktál - a vae victis elv alapján. Ez számunkra nézve talán igazságtalan, de ez a világ rendje már évezredek óta.
Vhailor 2013.04.04 13:00:32
@aristo: "Bizonyos körökben" nem illik kimondani, hogy csak a zsidók számára hozták a felszabadulást az oroszok, pontosabban szovjetek, mert mindjárt lenácifasisztáznak, teljesen függetlenül attól, hogy tényszerűen ez így igaz.

Szerintem ez azért is egy fájó pont, mert a zsidóság a XX. század során nem tudott vagy nem akart elkülönülni el a magyarságtól. Ők, pontosabban a pesti zsidók, valamilyen fura oknál fogva "magyarnak" hiszik magukat, de kikérik, ha valaki bizonyos kérdésekben más véleményen van, mint ők. Egy ilyen kérdés éppen a második világháború végének értelmezése.
Vhailor 2013.04.04 13:09:55
@olddoki: Nem voltunk, csak már az agyamra megy, hogy a nemzeti oldalon mindenki Trianon revíziójáról, a hátárok felülvizsgálatáról papol, és úgy gondolja mintha a háború eredményei nem számítanának. Újra szeretnének játszani egy olyan meccset, amit már kétszer elveszítettünk. A nemzeti oldal szellemi-lelki energiáját meddő nosztalgiába és/vagy értelmetlen papírok ("nemzetstratégiák") gyártásába öli, amit a jelenlegi kormánypárt megtámogat egy teljesen értelmetlen szabadságharc-komédiával, ahelyett, hogy végre komolyan szembenézne a tényekkel.

A halottakat meg kell gyászolni, és el kell temetni. Nagy-magyarország egy ilyen halott. Vége. Akár tetszik ez nekünk, akár nem. Nem vagyunk többé nagyhatalom, sem középhatalom, hanem egy kicsi ország Európa félperifériáján. Ha ebből a helyzetből ki akarunk törni, akkor ezt csak hosszú időn belül és kemény munkával tehetjük meg. Más megoldás nincs.
Nagyon érdekes téma a történelemben, hogy egy civilizációk milyen szakaszokon mennek keresztül az életük folyamán. Én most az hanyatlási fázisra, mint aktuálpolitikai szempontból érdekes fázisról szeretnék pár idézetet hozni. Az európai történetírás száméra az egyik…..
Agent Ungur sorozatunkat befejező zárszava. A magyar-szlovák viszony nem teljesen az, mint amikor elkezdtük sorozatunkat Vhailorral. (Pontosabban Vhailor kezdte el, mert az ő alapötlete, munkája és kitartása nélkül az egészből nem lett volna semmi. Köszönet!) A konfliktusokból…..
Vhailor 2013.03.27 20:19:12
@Nemzetstratégia: Te nem érted. Felvidékiként nagyon is tisztában vagyok az itteni viszonyokkal. Fico nem egy tehetséges "puppet master" mert ahhoz különösebb tehetség nem kell, hogy tudjon számokat olvasni - látja, hogy ha semmit sem csinál, akkor tízévente cca. 55 ezerrel fogy a magyar. Akkor minek csináljon mást, minek változtasson a politikáján?

A kettős állampolgárság pedig? Mit szólnál hozzá, ha Ficoék engednek. Ez is benne van a pakliban. Akkor mit csinálsz? Vagy ha kikérik az EU véleményét? Akkor megint csak mi leszünk az agresszív kismalacok az egész világ előtt. BTW - honnan gondolod, hogy a szomszédállamoknak ez fontos ügy, pláne a lengyeleknek, osztrákoknak mi köze van hozzá?
Vhailor 2013.03.27 21:42:52
@SontPent: Ott a pont.
Vhailor 2013.03.28 07:27:51
@Nemzetstratégia: Szerintem inkább kezdd egy picit tanulmányozni a szlovákiai gazdasági-politikai-társadalmi helyzetet, mert itt egy csomó marhaságot összehordtál. Szlovákiában nincs "jólét", nagy átlagban cca. 10-15%-al magasabbak a nettó reálbérek, de itt a hangsúly a "nagy átlagon" van. Keleten és Romaszombat környékén kb. olyan a helyzet mint a magyarországi BAZ-megyében. A privatizációról vagy és a nacionalizmus munkamorált-termelő fejtegetéseidet pedig inkább gondold újra.

Ami a kettős állampolgárságot illeti, akkor inkább nézd meg, hogy mennyi lengyel-szlovák kettős állampolgárt fosztottak meg kettős állampolgárságától. Tudtommal egyet sem. A lengyel-magyar kapcsolathoz ennyit.

Ami pedig az EU-s asztalveregetést illeti - figyelembe kell venni, hogy nem lehet egyszerre egy ügyben verni az asztalt, más ügyekben viszont az EU-IMF sajtóhadjáratot folytatni és különadókkal sújtani a multikat. Vagy ezt, vagy azt. Ha az EU-ra akarunk hivatkozni, akkor nagyon is a jó fiút kellene játszanunk, ha az EU ellen akarunk menni, akkor viszont jobb, ha befogjuk a pofánkat más ügyekben, mert csak magunkat tesszük nevetségessé.
Vannak könyvek, amelyek nem állják ki az idő próbáját. Vannak, amelyeket évtizedekkel megírásuk után fedeznek fel. És vannak, amelyek önálló életet élve hatnak vissza írójukra. Sokszorosan ilyen Tormay Cécile Bujdosó könyve is. Szubjektív vádirat ez, amely a mai napig…..
Vendégszerzőnk, Vhailor sorozatzáró cikke. Amikor Agent Ungurral másfél évvel ezelőtt elindítottuk ezt a sorozatot, célunk az volt, hogy megismertessük a magyar olvasóval Szlovákia és a szlovákok történelmét; és magyarázatot adjunk arra, hogy mitől és miért harapódzott el a…..
Vhailor 2013.03.19 21:43:49
@Fejesrob: Mondjuk tény, hogy a nyugdíjasokra a szlovák állam kevesebb pénzt költ, mint a magyar állam. Egyrészt viszont itt nem lehet CSAK a nyugdíjasokra alapozva választásokat nyerni, másrészt pedig akkora ökörséget, hogy ész nélkül emeljük a nyugdíjakat és a juttatásokat még Mečiar sem csinált.

Hogy jól e keresnek, vagy sem a szlovák ismerőseid, az nyilván szubjektív dolog. Egy sima gyári melós ideát 350-450 Eurót keres nettóban. Ha egy picit ért valamihez, akkor úgy 500 körül van a keresete. Rendőrök/katonák 600-nál kezdik. Tanárok cca. 500-600 között. A szórás tényleg nagyobb, ebben igazad van. De az emberek jobban összetartanak mint Magyarországon.

BTW - milyen útvonalon jársz Ságra? Kíváncsi vagyok, hátha tudok jobb utat ajánlani.
Vhailor 2013.03.19 22:08:29
@Fejesrob: Kevésbé kényelmesek, ez tény.

Hát Ságról - javaslom használjuk a magyar nevét ennek, a még mindig (ki tudja meddig?) magyar településnek - valszeg leginkább Lévának mész, Deménden keresztül, az utak tényleg szarok, járok én is arrafelé. Aztán merre? Mert ha az irány Aranyosmarót, Kicő és aztán onnan Trencsén, akkor tényleg Isten borogass, ott csak tankkal lehet átmenni. A probléma ezzel az útvonallal, hogy nem a völgyek mentén, hanem a hegyeken keresztül halad. Jobb letérni Deméndnél Sárónak, aztán irány Nyitra, és a sztrádán Nagyszombat előtt elfordulni Trencsénnek, hosszabb, de az utak talán 2-3 osztállyal jobbak.

Az összetartást társadalmi szinten kell értelmezni. Messze nincsenek a szlovák társadalomban olyan jellegű és olyan mély törésvonalak, mint Magyarországon. A társadalom mint olyan, egységesebb, homogénebb.
Vhailor 2013.03.19 22:34:16
@Fejesrob: A fején találtad a szöget - "Nem primitívek,nem koszosak, nem gazdagok..." hanem "olyan egyenletesen prolik." A cseheknek van erre egy közmondásuk is, ami nagyjából úgy hangzik, hogy "A szlovák az egy erős és hatalmas faj, városi entellektüellekkel szemben mindig bizalmatlan."

A szlovák a proliságot nem is veszik sértésnek. Max. azt mondják "Na és?" Itt mindenki az, kivétel nélkül.

Mondjuk a fiatalabb generációnak már van számítógépe és DVD-lejátszója. Könyv az többnyire természetesen hiányzik. De hát milyen könyvet olvasson? Számottevő szlovák kultúra, irodalom sosem volt, ezért nem is hiányozhat valami. Az igényesebbek max .bepótolják a csehektől. A szlovák könyvpiac kb. 30%-át cseh könyvek adják például.

Javaslom menjél Nyitrának, a sztrádán sokkal jobb. Nézd meg a térképen. Deméndtől vagy Lévának kell menni, onnan Verebély, aztán már onnan látszik a Zobor is, lehetetlen eltévedni.