Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ágostondani

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A német kajakos hölgyek "tiszteletére" rossz dalverziót játszottak le a szervezők. Hatalmas a botrány. A német Anne Knorr és Deborah Niche valószínűleg egy életre megtanulta Szeged nevét, de talán…..
ágostondani 2011.08.20 14:04:29
@Boli: Sanda gyanúm, hogy elbeszélünk egymás mellett. A Der Spiegel - mint gondolom, tudod - a legvérmesebb liberális és antifasiszta lap az európai piacon, olyan rendszeres szerzőkkel, mint Kertész, Konrád, Spiró, meg a többi. Nyilván ez az oka annak, hogy Európa legnagyobb hírújságainak egyike, Németország legbefolyásosabb és legolvasottabb lapja. Ergo nem éppen a leghitelesebb hírforrás nácizás tekintetében. A pártsajtózás tekintetében pedig azt hiszem, hogy nem igazán vagyok vádolható, nézz utána :-)
ágostondani 2011.08.20 14:10:25
@Boli: Nem, nem azok, vérbeli nonkonformisták, megsemmisítettél. A tényen azonban nem változtat, miszerint szánalmas ez az egész hisztéria.
ágostondani 2011.08.20 13:51:52
@Boli: Istenem, te komolyan a Der Spiegelből veszed a "hiteles" információkat? :-D
Januártól akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható a falfirkálás, a rongálással okozott kár nagyságától függetlenül. Nem kell ezen meglepődni, Nagy Gábor Tamás, a módosító javaslat (pdf) előterjesztője nemrég azt nyilatkozta, hogy már 10 éve felvették a harcot a…..
ágostondani 2010.12.14 09:09:13
A témával kapcsolatban ajánlom:

ellenkultura.info/egy-ev-borton-graffitiert-nagyon-helyes.html

Hozzáteszem, hogy ha kies, kültelki gyárépületeknél, úgynevezett “legális falak” mentén művelik művészetüket, én nem találok ebben különösebb kivetni valót (talán még a vonatline-ok mellett sem). Részemről ez művészet, de abban Tamásnak bőséggel igaza van, hogy a szezon nem keverendő össze a faszommal, vagyis a rongálás nem művészet. Épp ezért a buszokat összebarmoló nyikhajok egy évre való lesittelésével mélyen egyetértek, minthogy a műemlékeket rongáló állatokéval is, bár azoknak még a kezét is eltörném. Ugyanakkor ezzel arányosan kell növelni a gyilkosságok, késelések, rendbontások, rablások, stb. büntetéseinek mértékét.
Graffitisek között, graffitis szemmel nézve időről időre előkerül ez a téma, nem ritkán abszolút egy kalap alá véve mindenkit, akit a graffitin kívül eső street art műfajába szokás sorolni, legyen az akár a világhírű, és az átlagember szemében a falrafestegetős…..
ágostondani 2010.11.11 17:45:50
Üdv!

Nyilván nem én vagyok a legautentikusabb figura a kérdésben, de a műfajt többször is értékelő és felvállaló íróként azt hiszem beleszólásom lehet a dologba. Amit én a graffiti közösség körében tapasztaltam (és itt vonatkoztassunk el a kezdő szajancsiktól, akik szimplán azért festenek falra, lehetőleg műemlékre, mert az kurvamenő) az egyszerű képzőművészeti igény, egyfajta tudattalan dadaista lázadás, ami sok esetben pont fordítva, vagyis konformista stílusban sül el. Miért mondom ezt? Orwell egyszer azt mondta: "A mi korunkban nincs olyan, hogy 'kimaradni a politikából'. Minden kérdés politikai kérdés".

Elkerülvén, hogy rögtön az agyonpolitizálás vádjával legyek illetve szögezzük le a nyilvánvaló fegyvertényt: a street art egyértelműen politikai felhanggal készül, a graffiti pedig lehet teljesen mentes ettől. A lázadásnak hitt konformizmust itt abban látom, hogy mindkét esetben - így a street art esetében is - az anarchistam humanista, pacifista, balos és liberális gügyödések felvállalását látom (lásd. a hazai körökben futkározó antifasiszta négerreplikákat). A politikai indíttatás pedig az utóbbi, tehát a street art esetében fordul elő, ami bár kétségtelenül egy szimplább megoldás a maga stencilezésével, de én őszintén nem értem, hogy miért kell a kettőt egymással szembeállítani, miután a kettőben maximum annyi közös van, hogy festékszóróval dolgoznak falra, és egy undergound szcéna műveli. Ennyi erővel azonban a katonákat és a sportlövőket is pellengérre lehetne állítani egymással szemben.

A street art az olvasatomban leginkább a politikai kérdések elleni tiltakozást, vagy épp az azokra történő felhívását célozza, amihez különböző nonverbális retorikát kell használni, viszonylag korlátozott vizuális lehetőségekkel. Vagyis egyszerűnek, feltűnőnek, gyorsnak és hatásosnak kell lennie, emellett elgondolkodtatónak és hitelesnek, ami hihetetlen kreativitást igényel. A graffiti esetében erre jelentősen több lehetőség van (és most tekintsünk el a streetbombingtól, meg a throw-up-októl), mégsem használják ki, ami részemről elkeserítő, hiszen éppen ez a közeg az, aminek a legkevésbé kellene apolitikusnak lennie. Annál is inkább, mivel street art Magyarországon jóformán nem létezik a KKP kivételével.

Amit én éreztem és érzek a hazai graffiti szcénában az a szimpla művészi igény, nulla mondanivalóval, ami így egyebet sem eredményez, mint a XX. század által termelt és annak korábbi, ám már lejárt ideológiáját magában hordozó színes festmények a falakon, amiknek viszont így az égvilágon semmi értelműk. A helyzet az, hogy a világban is hasonló felállásban vannak a dolgok, jelesül, hogy a street art betülti azt a társadalmi szerepet, amit egyébként a graffiti kezdett meg, míg az megmaradt a saját, korábbi szintjén és szimpla képzőművészeti ággá nőtte ki magát, de Magyarországon ez a helyzet abszolút nincs jelen, legfeljebb egy pár idealista kivétellel.

Ami Banksy-t illeti, azért nem érdemes őt semennyire lehúzni, mert bár lehet, hogy egy sikertelen graffitisről beszélünk, de hihetetlen kreativitásával, intelligens társadalmi érzékenységével egyrészt sikerült kiállítást szerveznie (helyesebben neki szervezett) a brit nemzeti múzeum, valamint akinek van mersze ahhoz, hogy felstencilezze az izrael által felhúzott falat, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy Gázában népirtás folyik, azzal mindent lehet kezdeni, de lenézni nem (bár igaz, hogy baloldali, eképpen valahol konformista is, de ő mindenképpen a harmadik utas oldalban mozog). Nem tudom, hogy Tish, vagy Bazer erre képes lett volna, vagy csinált-e bármi hasonlót az elmúlt 15 évben, de én vonatok és falak festésén kívül nem láttam tőlük semmi olyasmit, ami valóban kimerítette volna a graffiti valódi mibenlétét.

Nos, lehet egyet nem érteni...
w Amire nincs magyarázat 2010.07.05 05:00:00
Amikor nincs magyarázat, akkor a Zemberek költenek maguknak. Spekulálnak, konteókat gyártanak, és nagy élvezettel osztják meg azokat egymással. Ezért nem hibáztathatók, az emberi elme nem tűri a vákuumot, akkor érzi jól magát, ha érti a világot. A kormány eddig majdnem minden…..
ágostondani 2010.07.05 19:41:23
Pár perc múlva kezdődik a parlament alakuló ülése. A fontosabb eseményekről és beszédekről folyamatosan frissítve beszámolok az alábbiakban, illetve érdeklődéssel várom az érdemi hozzászólásokat is. (Fotó: Index) Sólyom László megnyitójából nem hiányzott a viszonylag…..
ágostondani 2010.05.14 13:55:41
@Malachi: Nem azt vonom kétségbe, hogy érvényes-e a törvény, azt állítom, hogy nonszensz, abszurd, a jogállamiságtól és az alkotmányos jogoktól tökéletesen idegen, pártállami időket idéző törvény.
ágostondani 2010.05.14 14:05:16
@fiatalborivo: A konzekvencia ebben az esetben baromi egyszerű, Sólyom részrehajló az LMP felé. Némi visszásságot ébreszt ez bennem.