Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hidegger

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jégkorong Faütővel az NHL-ben 2008.11.27 13:07:00
Tíz olyan játékos van még a világ legerősebb bajnokságában, akik fából készült ütővel játszanak, írja a Denver Post. Az 1920-ban kitalált modell sok évtizeden keresztül szolgálta a játékosokat, kiszorulóban van, de a Stastny testvérek még kitartanak. A faütők 20-30 évvel…..
Én ezt nem hiszem el.Tényleg nincs itt senki az önkormányzatban, aki ne utálná az embereket?Miről híres a VI. kerület? Itt zötyög a Combino? Itt rombolnak porig több száz éves házakat bagóért? Itt vágják ki ok nélkül a parkok fáit? "Innen csak egy ugrás a Pesti…..
Akármilyen hihetetlen, Közép-Kelet Európa egyetlen különálló Porsche-szalonja nyílt meg Budapesten, a Szerémi úton: itt, a Porsche Hungaria által importált márkáktól (VW, Skoda, Audi, Seat) függetlenül jelenik meg a márka. Vagyis nem egy kis félreeső sarokban, a VW-szalon…..
hidegger 2009.04.09 12:10:32
Gyuri egy nemrégiben megjelent cikk kapcsán gondolta úgy, hogy ideje megosztania a gondolatait az esettel kapcsolatban. Ti mit gondoltok, hibáztatható-e a baleset miatt az anya, aki csak gyermeke biztonásgára próbált ügyelni? Hasonló helyzetben felelősségre vonható-e a gyártó?…..
A veszprémi kézilabdásgyilkosság megintcsak feladta a szokásos leckét a magyar sajtónak: mi a teendő olyan esetben, amikor egy esemény szereplői szinte biztosan cigányok, sőt ez az, amiről "mindenki beszél"? A válasz elméletileg persze egyszerű: ahogy soha nem…..
hidegger 2009.02.09 15:49:12
@szempontpuska: ez nem teljesen ilyen egyértelmű, mert ha egy kézenfekvőt állítasz (pl. hogy 'magyar' volt az elkövető) azzal lényegében azt mondod, hogy nem bevándorló, vagy nem roma, és ilyeténképpen ezzel is csak azt erősíted, hogy 'ugyan a bűnözők nem szoktak magyarok lenni, de lám-lám, most mégis lett egy ilyen'.

Szóval a fehér, vagy a magyar elkövető megjelőlése is de facto rasszizmussal érne fel, a nem-magyar, nem-fehér kisebbségekkel szemben.

Azt egyébként meg honnan tudjuk, hogy a romák által elkövetett bűncselekményeknek nincs etnikai motivációja? teljesen ártatlanul kérdezem, lehet hogy tényleg nincs. De ezt miért veszi mindenki készpénznek? Nekem a saját benyomásaom az az, hogy a romák által romák ellen elkövetett bűncselekmények egy jó része etnikai indíttatású (nem gyűlölet alapú, de az áldozat kiválasztásában szerepet játszhat a származás) és ugyanígy a nem romák ellen elkövetett erőszakos cselekmények esetében is felmerülhet ez.
hidegger 2009.02.09 16:15:30
@szempontpuska: mint mondtam, benyomás. De mint ilyen, teljesen egyenrangú az ellenkező benyomással, amire tudtommal szintén nincs semmifajta bizonyíték.

Szerintem a roma uzsorások pl. előszeretettel utazhatnak roma áldozatokra, akik szemében ők maguk is hitelesebbek, és akik kevésbé fordulnak rendőrhöz vagy állami erőszakszervezetekhez az általános bizalmatlanság okán.

De nehezen tudom elképzelni, egyszerű szociálpszichológiai törvényszerűségek miatt, hogy SOHA ne legyen az áldozatok nem roma etnikai mivolta egy eleme az áldozattá válásnak (márint romák áltla elkövetett támadások esetén), más egyéb szituációs hatások mellett, ki tudja milyen relatív erősséggel.
hidegger 2009.02.09 15:01:50
Mi van egyébként, ha az áldozat úgy adja meg a támadó személyleírását, hogy az egy roma volt -- nyilván előfordul az ilyen? Mondjuk csak egy gondolatkísérlet, de ha engem kirabol és megver egy kerekesszékes ember, akkor az általam adott leírás alapján a körözést szimplán 160-180 centi magas barna hajú férfire adják ki, nem említve az érzékeny egészségügyi adatot? Nem célravezetőbb lyenkor azt is hozzátenni, hogy mozgássérült, kerekesszékes? A roma származás néhány esetben fontos adalék lehet a személyleírásnál, ami segíti az elkövető azonosítását és kézre kerítését.

Nem mindenhol tabu a faji téma, egy sor országban ez egyszerűen az embereknek egy paramétere. Ha léteznének nálunk ilyen kriminológiai statisztikák, akkor például az attribúció mértékét is láthatnánk és szembesíthetnénk vele önmagunkat: tehát hogy hány esetben derül ki, hogy ugyan az áldozatok romának hitték az elkövetőt, de az nem volt roma. És egyúttal az is kiderülhetne, hogy valójában milyen mértékű és jellegű a roma tetteseknek tuajdonítható bűnözés. Azt is nehéz elképzelni, hogy a romák általi bűnözés nem roma áldozatokkal szemben lenne a leggyakoribb, de ott aztán a rendőrség ha jól nézem csak a mini háborúk esetén néz körül, a többit meg úgy kezeli ahogy a családon belüli erőszakot szokta: sehogy.

Persze itt meg az objektív mérce hiányzik, hogy ki is a roma meg ki is a nem roma.

Mindezzel együtt, szent meggyőződésem, hogy az álbeszéd, akkor sem ha éppen jó szándékkal van kikövezve ugye meg persze az ellenkező esetben sem, az nem vezet semmi jóra.
w Lopott, lop, lopni fog 2009.02.03 12:40:00
A közjogi javaslat baljósan csengő kifejezés; Medgyessy Péter tette azzá. Medgyessy Péter 2004 februárjában, a közelgő, és a szociknak nem sok jót ígérő EP-választások árnyékában dobott fel néhány frissnek szánt ötletet. Ettől azt remélte, hogy visszaveheti a…..
Épp most értem haza a Naplásról, ahol vagy hat-hétszáz ember nyüzsgött a jégen. Ez a XVI. kerületi, 16 hektáros tározó évközben pusztán Budapest legnagyobb tava, de télen a főváros legnagyszerűbb korcsolyapályája is! Aki megunta, hogy a városligeti műjégen…..
Ma úgy látszik a szexolimpia Usain Boltjaival van dolgunk, akik nem figyelnek a barátnőjükre, de miért nem? Srácok, csak egy kicsit tegyétek már oda magatokat, ne maszatoljatok.   Mivel minden vég valaminek a kezdete is egyben, ennek jegyében leírnék egy  szakítós…..
hidegger 2008.09.25 16:11:51
Az Újpesti vasúti híd lezárása valamiért annyira szíven ütötte a BKV vezetését, hogy a cég rendszeres hajójáratot indított az átjáró nélkül maradt bicikliseknek és gyalogosoknak. A hídpótló alig több mint egy hónapja szeli a habokat, de már egy járatritkításon is…..
hidegger 2008.07.11 14:21:19
Megjelent a Google Maps Mobile 2.0, amely megmutatja, hol vagyunk éppen. Jól jöhet azoknak, akik rendszeresen eltévednek részegen, mert a Google segítségével meg tudják mondani a diszpécsernek, hogy hová küldjön taxit. (Ehhez persze alapfeltétel, hogy ne veszítsék el a mobiljukat,…..
Az alábbi blogbejegyzésre véletlenül bukkantunk rá a holnapi téma után kutatva, de ha már belebotlottunk, akkor olvassatok, ne csak a tévét bámuljátok folyton! Ma a Margit körúti felhajtónál belefutottam a kéretlen, de annál pofátlanabb szélvédőmosók kisebb csoportjába. Már…..
Ló, azaz robogóhalálban siettem haza, ahol már ott vártak a vendégek; 20 perc alatt kellett kaját rittyenteni 3 felnőttnek és 4 kiéhezett óvodásnak. Csak ezzel magyarázható, hogy egy csalafinta asszony jól be tudott ültetetni a brindzás bödönbe a Hold utcai csarnokban, ahol…..