Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balázsi György

29 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy döntöttem, hogy elkalandozom a Blog.hu-ról, és körülnézek másik blog platformokon is.Az új címem egyelőre: http://outoftheboxyness.wordpress.com/Az első lökést az adta, hogy nem találtam a Blog.hu-n az email posting funkciót. Erre azért van szükségem, mert gyakran jut eszembe…..
1. Miben vagy EA? Nincs olyan, hogy early adopter überhaupt. Valószínű, hogy ha valaki valamiben EA, akkor az átlagosnál kíváncsibb általában is, de az EA-ségnek olyan magasak a költségei (ld. lentebb), hogy nem valószínű hogy valaki egynél több témában felveszi ezt a…..
"Sure, this is different from the way everyone else does it. But everyone else is busy defending the status quo (which is easy) and you’re busy championing brave new innovations, which is difficult."Read on here.And here...
Another great piece from Seth Godin's end-of-the-year retrospective bunch of greatest hits:"Maybe you can't make money doing what you love (at least what you love right now). But I bet you can figure out how to love what you do to make money (if you choose wisely)."Read the rest here...
I wish I had said this:"Allowing people to draw their own conclusions is far more effective than announcing the punch line"Read on, it's worth ists whyle. ..
Fact tables provide the (usually) additive values that act as independent variables by which dimensional attributes are analyzed. Fact tables are often defined by their grain. The grain of a fact table represents the most atomic level by which the facts may be defined. The grain of a SALES fact…..
... az az Európa-centrikus - sőt: EU-centrikus - perspektíva.KrétakörA Schilling által alapított és vezetett Krétakör az egyik példaképem abban, hogy mit jelent az out-of-the-boxy-ness, a merész kísérletezés, a megszokott sablonokkal való szakítás, és az új alapokon történő…..
Az iskolákkal alapvetően az a probléma, hogy nem tanítanak meg arra: mennyi az elég egy szűkebb szakterületen veló elményedésben. Mégpedig azért, mert nem a való élet igényei, hanem a tanárok ambíciói és a diákok képességei határozzák meg a mértéket...
Sok ember van, akinek nehézséget okoz, hogy egy többváltozós függvény értékének változásában a különböző input adatok változásának hatását elkülönítse...
A gépek kiszámíthatóak (már amelyik hibátlanul működik), az emberek nem (már amelyik hibátlanul működik...).Ez a különbség számtalan komplikáció forrása.(A türelmetlenek kedvéért: a konklúzió nem az lesz, hogy az embereknek kiszámíthatóaknak kellene lennie, és nem is az,…..
Ha az alábbi két fogalmat minden knowledge worker ismerné, és dolgozna velük, alighanem sokkal több megalapozott döntés születne.Ezek nagyon basic adatbányász fogalmak, és csak néhány kattintásnyira vannak azoktól a spreadsheet funkcióktól, amelyeket minden irodai dolgozó nap mint…..
Ezt a témát korábban már érintettem egy postban, most találtam a weben egy érdekes vitát róla.A folyékony kézírás elég sok embernek keseríti meg az életét: nehéz olyan szinten megtanulni, hogy az mások számára is élvezhető (vagy legalább olvasható...) legyen.Sok ember…..
Ez a csodálkozó kijelentés egy volt osztálytársam száját hagyta el néhány hónapja az érettségi találkozónkon. Az illető geológus, a társaságban volt tanár, matematikus, orvos, mérnök, közgazdász, pénzügyi igazgató és hasonlók. A meglepődés annak szólt, hogy…..
Out-of-the-box-y-ness Matek 2008.11.17 00:36:00
Szeretjük azt képzelni magunkról, hogy a matematikusok nemzete vagyunk, mert Bolyai János és Neumann János nevét az egész világ ismeri (az utóbbit egyébként leginkább Johann von Neumann formában...)A hétköznapi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy egy átlagosan képzett és…..
Good news and bad news at the same time:A fogyasztók a szükségleteik kielégítéséhez és a céljaik megvalósításához szükséges termékeket és szolgáltatásokat puzzle-szerűen rakosgatják össze.Egy darab innen, egy darab onnan. Sok esetben a darabok nem illenek pontosan össze,…..
Kedvenc böngészőm volt a Safari, mégis váltottam Firefox-ra.Egyszerűen azért, mert ennek a blognak az adminjában problémáim voltak a mentéssel. 99 esetben sikerült, egyszer nem, és emiatt egy hosszú cikket újra kellett írnom.Csinálhattam volna azt is, hogy írok a Blog.hu…..
Az információ rendszerezésének legalább két módja lehetséges: a fa (= könyvtár) struktúra és a tagelés.A fa struktúra hierarchikus rendszer: a gyökérétől indul, elágazásokon / almappákon / részhalmazokon keresztül vezet a levelekhez, amelyeknek már nincs több elágazása /…..
Na jó, a vámszedőt a finomabb lelkek kedvéért nevezhetjük diplomatának is...Biztosan van több is, de én mostanában két olyan elméletről hallottam, amelyik nyilatkozik arról, hogy a társadalmi hálózat melyik pontjának elfoglalása járhat a legtöbb előnnyel.A törzsfőnök?Seth…..
Az irodai szoftverek általában, és az Excel különösen arra csábít, hogy az input adatokat abban az elrendezésben írjuk be táblázatokba, ahogyan azokat - az output adatokkal kiegészítve - viszont akarjuk majd látni. What You See Is What You Get, vagyis WYSIVYG.Csakhogy: az ahhoz,…..
Don't Make Me Think! Paradoxon?Hiszen nem azt tanultuk az iskolában, hogy az írás célja az, hogy elgondolkodtassa az olvasót? Provokálja, állásfoglalásra késztesse, bevonja - pl. azáltal, hogy dolgoznia kell a szöveg értelmezésén? Vagy másképp: az emberek nem azért olvasnak, hogy…..
 Idézet az American Way c könyvbőlAz emberek törzsekhez akarnak csatlakozni - utalás Godinre - egy ember egyszerre több törzsnek is tagja akar lenni, egyik törzs se uralkodjon a többi felettA demokrácia jelenlegi formájában azt jelenti, hogy az éppen a választások idején…..
 A humor fűszer. A humor halála, amikor önálló műfajjá és önálló foglalkozássá válik. Egy humoristát hallgatni olyan, mint bazsalikomot enni önmagában...On the other hand...A humor akkor jó, ha megfűszerezi az egyébként is figyelemre méltó előadást. Néhány példa…..
Szex-közgazdaságtani kérdés: tüzelnek-e a nőkTüzelnek-e a nők, csakúgy mint az alacsonyabbrendű élőlények nőstényei?Vagyis: testük megüzeni-e környezetüknek, hogy mikor áll készen a fogamzásra? Vagy ez a képesség kiveszett az emberekből az evolúció, netán a kultúra…..