Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kapiány

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közbiztonsági csomag hatékonysága kapcsán írt bejegyzésem után kíváncsi voltam melyek lehetnek azok a kőbányai polgárőr szervezetek, amelyek nagyobb anyagi forrásból működhetnek a következő időkben. Három csoportot találtam, a Wolf Polgárőrséget (akikről már írtam egy…..
kapiány 2010.06.14 17:29:23
Ahhoz, hogy kerületi polgárőr egyesületek körül kialakult feszültséget megértsük szükség van egy rövid történelmi áttekintésre.
A lakosság joggal igényli, hogy a közrend, közbiztonság védelmét a rendőrség lássa el. Nap mint nap meggyőződhetünk arról, hogy különféle okok miatt a rendőrség egymaga nem képes a társadalom védelmét ellátni, munkája során szüksége van segítőkre. Az arra alkalmas, tettre kész állampolgárokat hívja segítségül, aktív közreműködésükre támaszkodik. A polgárőrség / kb. egy éve a kerület őrség/ az a szervezet, melyen keresztül a kerületi lakósokat be lehet vonni a bűnmegelőzés feladatainak végrehajtásába.
Maga a polgárőrség nem új keletű szervezet, első nyomai már a török hódoltság idején is megtalálhatók voltak.Rendszerváltozást megelőzően létezett az " önkéntes rendőri " szervezet, melynek célja ugyancsak a társadalom védelme volt. A 90-es évek vége felé ez a szervezet megszűnt.
Rendszerváltozás körüli években a bűnügyi mutatók kedvezőtlenül alakultak, az elkövetett bűncselekmények száma jelentősen megemelkedett. Szükségessé vált, hogy az önkéntes rendőrök munkáját civil szervezetek átvegyék, így egyre-másra különféle lakóssági önszerveződések alakultak. Bűnmegelőzési eredményeik kezdetben látványosak voltak, működési körzetükben érezhetően csökkent a bűncselekmények száma, a lakosság segítségét és bizalmát élvezték. Sajnálatos, de tevékenységüket 2006-ig jogilag nem szabályozták. 2006-ban az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LII. törvényt a polgárőrökről, mely elismerte az állampolgárok önszerveződéseinek eredményét, a már korábban megalakult polgárőrségek tevékenységét. A törvény szellemének megfelelően a polgárőrség támogatja a helyi önkormányzatot és a helyi rendvédelmi szerveket a közbiztonság helyi feladatainak végrehajtásában. Polgárőrség segíti az ország közrendjének és közbiztonságának fenntartását, közreműködik a környezet és természetvédelemben,a vészhelyzetek megoldásában és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben... Kölcsönösen együttműködik a helyi önkormányzatokkal, állami és önkormányzati szervezetekkel, a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, tűzoltósággal.
Mi okozza a X. kerületi polgárőr egyesületek válságát? Rövidesen megpróbálom a kérdést megválaszolni.
Létszámhiány, öngyilkosság, rablás. Ezek a kulcsszavai a kerületi rendőrség kapcsán megjelenő cikkeknek. Nemrég közöltem egy bejegyzést melyben egy Kőbányán szolgáló rendőr kivégzett egy férfit. December első napján pedig saját fegyverét használva végzett magával a…..
kapiány 2010.06.13 19:40:47
Nem bírálom a X. ker. Rendőrkapitányság vezetésének és személyi állományának modorát és szakmai munkáját hiszen nem is ismerem őket. Régebben is adódtak problémák a kőbányai rendőrség portáján igaz nem ilyen gyakorisággal és nem ilyen súllyal. Élnek még a korábbi "problémamegoldó " vezetők talán nem lenne haszontalan néha megkeresni, megkérdezni őket. Az is igaz volt olyan időszak, amikor megfelelő életkor, szakmai gyakorlat és tapasztalat birtokában lehetett valaki "parancsnok".
Véleményem szerint a helyi közbiztonságért felelős szakmai szervezetek egyike sem áll a helyzet magaslatán. A rendőrségről már szó volt . A helyi önkormányzatokról alkotott törvény kihangsúlyozza az önkormányzatok felelősségét területük közbiztonságáért. Dr. Jármy Tibor kutatásai szerint az önkormányzatok "igen korlátozott felelősséget éreznek a helyi közbiztonság megvalósításáért s azt is letudják a helyi rendőrkapitányságoknak nyújtott anyagi támogatással..."
Az állampolgárok ráuntak a várakozásra, be nem váltott választási ígéretekre s magukhoz ragadták a kezdeményezést,helyi társadalmi /civil/ önvédelmi szervezeteket hoztak létre melyek polgárőrség néven kerültek be a köztudatba.
"Polgármesterek Fóruma a Polgárőrségről" címmel rendezett konferencián 2000-ben kinyilvánították: az önkormányzatok nincsenek abban a helyzetben, hogy a polgárőrség nélkül meg tudják oldani törvényben rájuk rótt közbiztonsági feladataikat. Az Európai Tanács 2002- ben, az Országgyűlés 2003-ban foglalkozott a korszerű társadalmi bűnmegelőzés gondolatával, a lakóssági önvédelem fokozásával. E témában 115/2003./X.28. sz. O.GY. határozat született. Eltelt 7 év. Történt előrelépés, lényeges változás? Jó lenne ha erről a helyi polgárőr egyesületek elnökei őszintén nyilatkoznának.
A 2002-es választásokkor ígérték meg először a kerületi embereknek a kőbányai kamerarendszer telepítését. Nyolc évet kellett rá várni, de minden jel szerint pár hónap múlva megkezdődik a kamerák tesztelése, így végre nem az a kérdés mikor, hanem az, hogy hová helyezik el…..