Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aki valaki

9 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
NixKonzept A balkáni Magyarország 2014.08.22 15:17:19
(Mostarban készült a kép) Az elmúlt hetek folyamán újra rivaldafénybe került az elputyinizálódó Magyarország. Itt van először is a Financial Times-ban megjelent cikk (ingyenes regisztrációval elérhető), melyben a német RTL csoport felhívta a világ figyelmét az…..
aki valaki 2014.08.23 13:00:05
Először is elnézést kérek a stílusomért és tartalomért, ahogy láthatjátok még nincs nagy gyakorlatom a blog írásban és az írásban alapvetően. Nem olyan könnyű egy óra alatt bármi írást is összedobni egy munkahelyen.

A témához szólva, szerintem a közlekedés állapota jól leírja az emberek közti viszonyt a társadalmunkban és tudom jól, hogy a Financial Times a kapitalista kizsákámányoló nyugatot jelképezi (vicces, hogy a kommunista jobberek látják főleg így), de mégiscsak ők finanszírozzák a rekord méretű államadósságot, "the hand that feeds" (
www.youtube.com/watch?v=xwhBRJStz7w - mert a Nine Inch Nails barom jó).

A GDP-ről annyit, hogy ma már a közgazdászok se látják szerencsésnek haszálni, mint mérőeszköz mert egyfelől nem méri a jólétet, másfelől meg kurva bizonytalan és évek múlva is átírják (nem beszélve arról , hogy elég önkényes, hogy mit veszünk bele, lásd a prostitúció és drogkereskedelem beleszámítása az új irányelvek alapján).
aki valaki 2014.08.23 13:09:50
@Izo: Ehhez annyit válaszolnék, hogy saját képet raktam ki.
aki valaki 2014.08.23 16:55:36
@padlogaz: Köszi, tényleg hasznos dolgokat írtál le és egyet is értek velük. Ha fogok még írni akkor majd próbálok ezekre (is) figyelni.

Igazából egy barátom írta, hogy ránézett a blogomra és nem talált rajta semmi és unatkozik. Ebből lett egy, na akkor írok neked valamit gyorsan. Poénkodtam is neki, hogy rajta kívül senki sem fogja ezt elolvasni.

A stílusom alatt meg a nem átgondolt baromságaimat (amikkel én sem értek egyet teljesen) és a csapongásaimat értettem, szóval jó dolog miatt kértem elnézést.
Négy napos workshop-t tart az Oaksterdam Egyetemen Atlantic City-ben egy kaliforniai marihuána iskola. Ezer dollárért cserébe a jelentkezők elsajátíthatják a Cannabis Chef alapjait. Sajnos New Jersey-ben még nem legális a fű és míg Chris Christie a kormányzó nem is lesz az. Így…..
Az először tavaly megrendezett eseményen ezúttal 12 ország vett rész. Sajnos egy NATO ország se képviselte magát, hogy legyen egy igazi nyugat-keleti csata. Olyan országok mérkőztek meg a Moszkva mellett megtartott rendezvényen, mint Angola, Szerbia, Kína, India, Fehéroroszország és…..
NixKonzept Cápa és krokodil harca 2014.08.19 08:00:00
Brutus a krokodil nyert. Tudom, baromi kicsinek néz ki a cápa, de Brutus öt és fél méter hosszú, na így már nem tűnik olyan picinek a cápa sem. átlagos nap Ausztráliában (forrás: The Sydney Morning Herald) ..
NixKonzept Obama vs Putyin 2014.08.19 06:00:00
(forrás: ER_Insider) ..
átlagos nap Ausztráliában ..
NixKonzept Óriás nyuszi 2014.08.18 22:37:51
(forrás: Metro.co.uk) ..
NixKonzept Ebola már az Alpokban? 2014.08.18 22:06:09
48 éves brit nő az alpesi házában halt meg miután visszatért Nigériából. Az orvosok szerint vírus ölte meg, nincs kizárva az Ebola, bár nem valószínű. Mintát küldtek egy hamburgi központban, hogy kiderítsék halála okát. Közben egy Nigériából Indiába tartó nő halt meg…..
Hol máshol történt volna, mint a hírhedt Floridában.A 29 éves nőt a rendőrök üldözni kezdték egy iPad lopási ügyben. A rendőrök láttán elkezdett futni és kerítéseken ugrált át mire végre elérték. Ekkor elkezdett vetkőzni és szexet ajánlott a szabadságáért. Miközben…..
A Nobel-előfutár fiatal kutatói díjat idén harvardi professzor kapta. Ősszel szenzációs előadást tartott Budapesten is, a CEU BESS sorozatának vendégeként. Aki lemaradt az előadásáról, itt ismerkedhet vele. Igyekszünk rábírni bennfenteseket részletesebb bemutatásra, addig…..
aki valaki 2013.08.11 21:56:39
Jó egy évvel ezelőtt Bernanke előadássorozatot tartott a George Washington Egyetemen a gazdasági válságról és a FED tevékenységéről e turbulens idők közepette. Az előadások szerkesztett változata most jelent meg, s Robert Solow írása e könyvet szemlézi. Sok jót mond a…..
  A HaHA fellépése nyomán a múlt év végén a szélesebb közvélemény számára is nyilvánvalóvá vált, milyen szakmai, közpolitikai minőséget képvisel a kormány felsőoktatással kapcsolatos politikája.  Azok a napok, amikor naponta aszerint változtak a…..
Vagyis: kik, hol, milyen végzettséggel, mekkora fizetésért kutatnak és elemeznek? Persze, csakis nemzetközileg. Economics Job Market Report 2012 az INOMICStól...
Harvard, MIT, Princeton, Chicago... továbbra is ezek vezetik a legjobb amerikai Economics Ph.D programok listáját. Ortodoxia rulez...
aki valaki 2013.03.19 03:56:37
Mert nagyon objektívnak tűnik ez a weboldal. Komolyra fordítva a szót az egyetemi rangsorok igazán nem mondanak túl sokat. Természetesen egy Harvardon sokkal több zseniális kutató lesz, mert sokan oda akarnak menni, de nem mond igazán semmit az ottani oktatásról.

Hans Roslingnak van egy nagyon jó példája, egy interjúból amit pont ezen a blogon találtam ahol mesél arról, hogy mikor elment egy noname bangladeshi egyetemre, hogy rácsodálkozott azon, hogy sokkal többet tudtak mint ő.

Ezenkívül nem lehet összehasonlítani a porosz rendszerre épített oktatást, mely nagyobb figyelmet fektet arra, hogy megtanítson gondolkodni, a szisztematikus gondolkodásra és "értelmiségire" neveljen, míg az anglo-amerikai rendszer a specializációra épít. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, de problémás lesz az összehasonlítás.

És ha már ilyen hosszan írtam ide, akkor leírom tapasztalataimat az anglo-amerikai rendszerről mert éppen Sydneyben csinálok egy mestert. Modernebb a tananyag és több élkutató tanít és az egyetemnek sokkal több forrása van (a könyvtár baromi jó, minden folyóíratra előfizetés, stb.), de ugyanakkora az aránya a ténylegesen 'szar' minőségi óráknak, mint mondjuk a bme-gtk-n és a bme-n találtam közeget, akikkel lehetett beszélgetni és gondolkodtak.

Míg csoporttársaimmal még értelmes beszélgetésben nem igazán vettem részt, a mikro vizsgában még egy senior economics phd-s sem értette meg, hogy kink lesz a függvényben ha van benne abszolútjel, viszont mindent bemagolnak, mert az átlag alapján kapnak állást. Az egyetem célja egy minőségi jelző adása, hogy a legjobb x százalékban voltál a csoportodban, de hogy tudsz-e gondolkodni leszarjuk.

University of Sydney vagy UNSW nem egy Harvard vagy MIT, de ott van top 100-ban inkább az 50-hez közelítve és jó drágák is ehhez képest miközben minőségileg nem hiszem, hogy jobb lenne az eltecon-nál vagy a ceu-nál és csak marginálisan jobb egy bme-gtk-nál.

Arról nem is beszélve, hogy az elhelyezkedés a neves egyetemen szerzett diplomával nem mond semmit mivel nagyon szegregált szocio-ökonometrie szempontból az ott tanulók aránya. Nagyon kevés szegényebb családból származóval lehet találkozni és aki mégis megpróbálja sokat kell küzdenie. Sok phd jelöltet ismerek akik akár már az mta-n is kutatnak akik egy anglo-amerikai rendszerben az egyetem közelében sem kerültek volna.
A monetáris politikának fiskális következményei vannak. Ebből persze nem az következik, hogy a monetáris politikát a fiskus igényeihez kéne igazítani, de az igen, hogy a kapcsolat ignorálása zűrökhöz vezethet. Uncle Sam például már egy jó ideje szinte ingyen kérhet kölcsön a…..
aki valaki 2013.03.07 15:06:41
@Friedman:

Helyesbítés! A newtowni fizika működik, az egy specifikus változata egy általánosabb elméletnek. Vagyis Newton elmélete nem hibás!
Nem szoktunk napi eseményekkel foglalkozni, de a közgazdaságtan iránti elköteleződésünk miatt most nem tudjuk magunkban tartani izgalmunkat. A Magyar Nemzeti Bank az ország legjobb makrogazdasági műhelye. Az alapkutatásoktól a rendszeres kiadványokig jelennek meg olyan elemzések,…..
aki valaki 2013.03.07 14:55:38
@Vidéki:

1. Van erre bármiféle bizonyítékod, hogy a Simor-féle vezetés alatt lecserélték a gárda felét és ha igen akkor ez különbözik az előző 6 éves ciklusok változásaitól?

2. Az előző ciklusokhoz képest Simorék voltak a legközelebb az infláció cél eléréséhez amihez egyébként egyik kormány se nyújtott túl sok segítséget.

3. Az euró bevezetéséhez főleg politikai akarat kell, nem jegybanki. Lásd maastrichti kritériumok.

4. Ahogy említetted a jegybank elsődleges célja az infláció kordában tartása aminek van pozitív hatása a gazdaságra. Az, hogy a kormányok milyen célokat használnak a gazdaság élénkítésére az ő dolguk, nem a független jegybanké.

5. Az egyik neves lap Simort a legjobban teljesítő jegybankárok közé sorolta a válság alatt. Ekkora válságra senki sem készült.

6. Hogyan kellett volna reagálnia? Ez nem az ő hatáskörük, annak ellenére többször figyelmeztettek a devizában való eladósodás veszélyeire. Senki sem hallgatott.

7. Mint külföldön bejegyzett cég tulajdonos magas adókat fizet a befektetései után Magyarországon. Nézz utána a vagyonbevallásának!

8. Nem okozott kár vele és utólag bele egyeztek a bankok is. A forint és ország megmentése a bedőléstől valamiért fontosabb volt. De, legközelebb mikor a piros lámpánál állsz és jön egy mentő és emiatt megszeged a KRESZ-t remélem kapsz egy elégséges büntetést.

Nem szeretek fidesz bérencezni, de meg kell kérdeznem. Kapsz pénzt ezekért a hülye kérdésekért mert általában véve értelmesnek tűnsz és szoktál normálisabb kérdeseket/kommenteket is posztolni itt? Tudom, a pénz nagy úr...
Kezdetben a közgazdászok erősen idegenkedtek a politika világának megértésétől. A politikai döntéshozatalt egyfajta fekete dobozként kezelték, és csak elvi szinten beszéltek dilemmákról, átváltásokról. Úgy gondolták, hogy a közgazdász dolga az, hogy a döntéshozók elé…..
Igen, persze, tudjuk. De akadnak olyanok is, akik ezzel a felkiáltással mindjárt tollat ragadnak, és mindennek kiszámítják a költségét. Egy gyerek felnevelése, egy diploma megszerzése meg hasonlók. Az igaz szerelem teljes ráfordítás igényéről még nem hallottunk, most már ezt is…..
  Január elején szárnyra kelt a hír: a kormány hamarosan felszámolja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, az NFÜ-t, az EU-források elosztását pedig közvetlenül a szaktárcákra bízza. (A tervezett változtatás indítékait sokáig nem tették közzé, mígnem tegnap megjelent…..
aki valaki 2013.02.19 19:33:25
@Éhesló: Nem vagyok híve a rombolásnak de abban a 2-3 hónapban amit diákként a MAG Zrt-nél töltöttem én is erre jutottam. Egy osztályt láttam ahol csinálnak is valamiféle munkát. Azt meg ne is nézzük, hogy volt-e olyan cég, ami csinált valami hasznosat a pénzből. Elég sok olyan pályázatot láttam ami kb. csak felvett egy kis támogatást, hogy vegyen egy MacBook-t.

Rónai Péter mondta talán, hogy az EU-s támogatások többsége olyan céghez jut ami vagy veszteséges és elveszik a támogatás vagy semmi pluszt nem hoz a gazdaságnak és azon kéne gondolkozni, hogy lehessen már egyből államadóssáág csökkentésre használni a pénzt ami sokkal több hasznot hozna és kevesebb pazarlást.

Mondjuk egy dolog biztos, amit a fidesz fog csinálni az tuti szarabb a rosszul működő előző rendszernél. Semmi koncepció nincs és csak rombolnak mindenhol. És ha úristen véletlen újra megnyerik a választást ez az ország meg fog bénulni és polgárháború tör ki.
Vajon kell-e bármi mást írni egy közgazdász bemutatásakor, ha valaki ezt is elmondhatja magáról: "tanszékvezető a University of Chicago közgazdaságtan tanszékén"? A Magyar Nemzeti Bankban készült interjú itt olvasható...
    Milyenek a cigányok? Olyanok, mint mások, sokfélék. Mit szeretnének a cigányok? Amit mások, sok mindent, elsősorban munkát, kenyeret, békességet, méltóságot.     Abban reménykedünk, hogy az orbáni kormányzás okozta riadalom, a lehetséges…..
aki valaki 2013.01.27 09:16:49
@Kacsura: Megnézném neked hogy menne az integrálás ha egy diszkriminált, szegény cigánycsaládba születtél volna; nincs semmi remény érettségire vagy hogy normális iskolába járj. Meg kell érteni, az útfüggősség nem valami bal-liberális álom, egy létező, nagyon problematikus jelenség. Természetesen az aki nyomorban nőtt fel nulla oktatással sosem lesz egy teljes tagja a társadalomnak, de a gyerekeinek lehet segíteni rendes támogatással, oktatással, stb; aztán csoda csodájára egy normális emberré válik.

Egyébként nézd meg már mennyi barom papírtologató magyar dolgozik a bürokráciában akiket ha kirúgsz soha többé nem fognak rendes munkát találni; legalább vannak 1 millióan és ők sokkal több állami támogatást kapnak. Szóval gondolkozz(atok) mielőtt pofáztok!