Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iLane

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közhiedelemmel ellentétben nem az ördög találta fel, és nem is ő használja, hanem Clark Smith cégétől, a kaliforniai Vinovation-től származik a borászok legújabb high-tech játékszere, a híres-hírhedt fordított ozmózisgép. (A vén patás legfeljebb az áfát igényli vissza…..
Sokszor kerül szóba az öreg tőkék gyümölcséből szűrt borok szépsége és minősége. Én magam kedvelem, és gyakran találom kiemelkedőnek ezeket a borokat, számos vakkóstolás erősítette meg ezt a hitet bennem. A borászok is gyakran készítik öreg tőkék terméséből kiemelt…..
Albert gazda Két nap Wachauban 2011.06.05 20:15:00
Nem titok, hogy nagyon szeretem Ausztriát, elsősorban a rizlingek és a zöldveltelinik miatt, amelyekből pedig a legjobbakat Wachauban készítik. Egyszer már jártam ott, elég régen, éppen ideje volt duplázni. Amikor kitaláltuk, hogy megyünk, még eszembe sem jutott, hogy ajándéknak is…..
Ez a kérdés nekem még soha nem fordult meg a fejemben. Most sem én, hanem Matt Kramer játszik el a gondolattal. Szerinte mindannyian láttunk már egyről a kettőre nehezen jutó borászatokat, és bizonyára megfordult már a fejünkben, hogy én ezt bizony nem így csinálnám. Nem feledve…..
Az idei Furmint Február helyszíneként remekül bevált Mezőgazdasági Múzeumban került megrendezésre a szokásos éves Tokaj Reneszánsz bemutató. Délelőtt 10 órakor kitárultak a kapuk, és az úgynevezett szakmai programok első állomásaként nekiálltunk megkóstolni kilenc…..
Belevetette magát a szakma ügyeibe a Borászati Albizottság. Az elmúlt év végéig vagy ötször ültek össze a szakma okosai. Maguk elé idéztették az érintett minisztériumok és hivatalok szakértőit és vezetőit. VM, AMC, VPOP, később NAV, MGSzH, HNT, AMC, MVH. A fontos kérdések…..
Az energiamágnás Bill Koch a 80-as évek végén kezdett bort gyűjteni, és potom 12 millió dollárból negyvenezres kollekciót tapasztott össze. A nagy menetelés közben bedőlt Hardy Rodenstocknak és a Christie’s-nek, és koronaékszernek megvásárolt több, Thomas Jefferson…..
Több forrásból is megerősítést nyert, hogy hétfőtől a Gróf Buttler borászat vezérigazgatója Herczeg Ágnes, a Wine Expert. A hányatott sorsú borászat az elmúlt hónapokban három dologgal hívta föl magára a figyelmet: kiváló borokkal (Syrah 2006 és a 2008-asok), majd a…..
iLane 2011.02.13 20:11:09
@dagadtos: A diplomakurzus valoban kb. 2 ev, de elotte meg kell csinalni az intermediate es az advanced szinteket, az meg plusz 1 ev.
Herczeg Agnest nem ismerem, de a konyve alapjan nagyon alapos es hozzaerto embernek gondolom.
Történt, hogy egy csopaki bortermelő - Jásdi István egészen pontosan - gondolt egyet, és összehívta ország-világ híres-neves olaszrizling termelőit egy kis kóstolgatásra és beszélgetésre. Nemcsak azért, hogy megbeszéljék, mi újság van a tóparton, tópartokon, hanem, hogy…..
iLane 2011.02.02 01:13:07
@lackó: az EU-ban csak vitis vinifera-ból készülhet bor, és a vitis vinifera leve mindig fehér. A turán egy hibrid vörös lével, tehát minőségi bor nem készülhet(ne) belőle. Elméletileg....
iLane 2011.02.02 01:14:54
@Somlói Apátsági Pince: nem tudom mi lett a glicerin ügy megfejtése, de higgyétek el, hogy ez a Cabernet Franc különlegesen jó!
Közhely, de igaz: szinte minden kontextus és nézőpont kérdése. Ha mai két boromat a bikavérek finoman szólva heterogén mezőnyéhez viszonyítom, akkor két nagyon jó bikavért kóstoltam. Ha úgy nézem, hogy bontottam egy dűlős és egy csúcsbikavért Eger egyik legjobb és…..
Még májusban megígértem magamnak, alaposabban megvizsgálom a Posta Borház 2007-es cabernet franc-ját, módfelett ízlett ez a bor a múzeumi bemutatón. Aztán elfelejtettem, mire készülök, majd néhány nappal ezelőtt megint eszembe jutott. Úgyhogy beugrottam a Terroir Clubba –…..
Negyvenhatszor kezdtem el írni ezt a posztot, és negyvenhatszor hagytam abba, de most befejezem, tényleg. Mindig valami polémia után volt kedvem megmondani a tutit, legelőször talán Isabelle Legeron kapcsán, aztán akkor, mikor Matt Kramer borús képet festett a tokaji aszú jövőjéről,…..
iLane 2010.11.23 15:11:38
@fiatalborivo: a Champagne szekcioban a Cabernet sauvignon barrique az minimum meglepo... :)
Csütörtökön megint nagy borozást csaptunk a Drop Shopban, mi tagadás, ezúttal sem maradtam színjózan, újabban nem bírok magammal, ha komoly pezsgők vonzáskörzetébe kerülök. A remek Billecart-okra persze a végén került sor – rettenetesen ízlettek egyfelől, megrendítették…..
iLane 2010.11.08 20:44:11
@Szomjas Gödény: idézet következik aztán mindenki saját belátására bizom hogyan értelmezi:

"During the first two to three crops, the trunk and arms are still quite thin and over-wintering carbohydrate reserves are relatively low, which limits the vigour of shoot growth. This frequently results in a very good fruit to leaf balance, and well-exposed fruit, and consequently the first few crops from a vine can be of very high quality. Famous examples of outstanding wines from very young vines include the early crops at Domaine de la Romanée-Conti after replanting in the 1940s and Stag's Leap SLV Cabernet Sauvignon 1973, from three year old vines.
[...]
By the time the vine is about twenty years old the declining vigour can slowly restore the fruit to leaf balance that was enjoyed in the early years but yields also decline. Old vines in premium sites may achieve fruit prices that can justify continuing to harvest at such low yields, and vine age may be used as a selling feature of the wine."
/Study guide for the WSET Diploma/

Nekem ebből az derül ki, hogy a lényeg a metszés, a szőlő karbantartása, hozamkorlátozás és nem a kor. A fiatal szőlő azért jó, mert ott még nem kell ezen dolgozni (plusz jó a hozam), az idősnél meg már nem kell vele dolgozni, viszont folyamatosan csökken a hozam. Azt viszont nem birom kiolvasni belőle, hogy a szőlő kora és minősége közvetlen összefüggésben lenne.
iLane 2010.11.08 23:48:02
@Szomjas Gödény: akkor mégegyszer: jók az öreg tőkék, de nem azért jók, mert öregek. Egy jól karbantartott fiatal szőlő hozamkorlátozással ugyanazt tudhatja. Különbség a befektetett munkában és jövedelmezőségben lehet...
iLane 2010.11.09 10:32:45
@BZoltan: A jó vitának az a lényege, hogy mindenki érvel és próbálunk tanulni belőle. Nem védem én a WSET álláspontját csak szeretnék tisztán látni, ezért kérdezek. Örülnék ha lenne valami racionális magyarázat, azon túl, hogy "triviális" meg hogy "mindenki tudja"...
Villányi cabernet sauvignon. Tíz éve jobban csengett ez a név, pláne a bűvös "barrique" varázsszóval megtoldva, de ma már más idők járnak. Villány üdvöskéje most sokkal inkább a szülő, a franc, vagy talán a merlot, a neves pincék zászlóshajói legalábbis ezekből…..
iLane 2010.11.08 14:48:26
@borispán: Frank Smulders MW mondta nekem egyszer, hogy egy vakteszten egy fiatal Merlot és egy CS szinte megkülönböztethetetlen egymástól. Aztán kóstoltunk is, és valóban a társaság fele-fele tippelt erre vagy arra. A különbség évek múlva jön ki igazán. A CS egyébként azért is trükkös, mert egyrészt mindenkinek van egy kis Bordeaux prekoncepciója, másrészt meg ritkán isszuk fajtatisztán és pláne nem fiatalon.
Múlt héten a Tv2 egész jól teljesített a műbalhé-fronton, a Mokkában tortát hajigáló Pákó és káromkodó Jimmy-rokon hozta az olvasókat/nézőket, az RTL-nek is lépnie kellett hát valamit. S lőn, fogták a magyar popélet egyik legkínosabb pillanatát jelentő Anti-Fitness Club…..
Lassan vége a szüreti szezonnak. Egy kétségekkel, az átlagosnál több izgalommal és munkával teli év kezd lassan a hátunk mögé kerülni, itt az ideje a történések és tanulságok összegzésének. Túl fiatal lévén nincs saját tapasztalatom, hogy mennyire is volt kirívóan nehéz…..
Ekkora reklámot még talán még sosem kapott a Tokaji aszú. De hogy ilyen profit, és ilyen olcsót nem, az holtbiztos, és ezen még a háttérzaj sem változtat. Aki még sosem hallott Tokajról, néhány mondatban megkapja a lényeget, történelem, puttonyszám, satöbbi, hiszen fontos a…..
Úgy hozta a véletlen, hogy amit a syrah-ról éppen írni készültem, Octopus barátom már mind kifejtette a hét elején. Nekem is nagy kedvencem a szőlőfajta, így aztán a magyar borértők kelleténél gyakoribb „én nem szeretem a syrah-t!” kiáltásai majdnem annyira meg…..
iLane 2010.10.29 11:23:50
@Szomjas Gödény: felemás érzéseim voltak, mert egyrészt nagyon szeretem az idős, érett, komplex borokat és nem kérdés, hogy ez a Cornas nagyon összetett, izgalmas darab volt, percről percre változott a pohárban és újabb arcait mutatta - élvezetes volt. Ugyanakkor a brettes borkarakter nem a személyes kedvencem, illetve készülnöm kell rá, hogy objektív tudjak maradni, itt viszont 20 bort kóstoltunk vakon és ez a darab 16. volt egy McLaren Vale Shiraz és egy Brunello di Montalcino között. A fáradtság és a meglepetés miatt azt hiszem kevésbé tudtam korrekt maradni és kicsit lepontoztam emiatt. :)
A Müller Thurgaunak semmi keresnivalója a legjobb területeken, mondja Hugh Johnson, aki különösen ezért szomorú, mert a sok színvonalas termőhellyel rendelkező Rheinhessenben is elterjedt ez a fajta. Magyarországról nem szól a híres tekintély, pedig a hagyományos nevén…..