Regisztráció Blogot indítok
Adatok
postmanpat (törölt)

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Amire nincs magyarázat 2010.07.05 05:00:00
Amikor nincs magyarázat, akkor a Zemberek költenek maguknak. Spekulálnak, konteókat gyártanak, és nagy élvezettel osztják meg azokat egymással. Ezért nem hibáztathatók, az emberi elme nem tűri a vákuumot, akkor érzi jól magát, ha érti a világot. A kormány eddig majdnem minden…..
w Caligula a lovát ugratja 2010.06.25 05:30:00
Az keveseket érdekel, hogy az Alkotmánybíróságba vagy az Állami Számvevőszék élére pártlelkű droidok kerülnek. Hogy mire jók ezek a szervek, eleve nem sokan értik, ezek csak távoli Audi-kulcsok. A köztársasági elnök, az már látványosabb szerep, annak ellenére, hogy arról…..
Lehetséges, Orbán Viktor azért nem adja meg a kellő tiszteletet ennek a pozíciónak, mert átmenetinek tartja. (Fotó: schmitt.hu) Mivel a közvéleményt már egy jó ideje felkészítették rá, különösebben senki nem lepődhetett meg azon, hogy Orbán Viktor Schmitt Pált nevezte meg…..
postmanpat (törölt) 2010.06.24 09:43:50
sokan felvetették már ezt az "Orbán két év múlva királyt csinál magából" verziót, de én nem hiszek benne. egyrészt ha ez lenne a terv, akkor miért nem most csinálják meg? itt az alkalom. a legjobb minden, az emberek kritikájára esélyes lépést megtenni a ciklus elején, aztán majd megszokják, és esetleg egy kis gazdasági konjunktúra hatására el is felejtik a régi rendszert. két év múlva miért lenne fogékonyabb a magyar nép a prezidenciális rendszerre? (ugye nem az alkotmányelőkészítő bizottság bölcsességeire várunk ennyit?)
szerintem itt a kiábrándító valóság az, hogy tényleg az volt a legfőbb szempont a kiválasztás során, hogy a KE - beilleszkedve az eddigi személycserék sorába - a maximális lojalitást mutassa az ország vezetése felé.
a nyaralásról küldött levéllel kapcsolatban nem jutnék el ilyen messzemenő következtetésekig. nyilvánvaló, hogy a levél nem ott született, már régóta megfogalmazódott ez a döntés Orbán Viktor fejében. csak épp' most nyaral, és mindjárt lejár a határidő.
a szomorú az én szememben csak az, hogy ezzel jól lejáratták az OGY elnöki székét is (annál azért többet érdemel, hogy ugródeszkának használják).
a tájékoztatás hiányának kritikájával pedig teljesen egyetértek. jobb az embereket felkészíteni (a választást elveszíteni már úgysem lehet), mert a bizonytalanság őröl a leghatékonyabban...
postmanpat (törölt) 2010.06.24 16:41:25
@Vlad, a Sündisznó: nem teljesen értelek. egyrészt nem tudom, mitől lenne a fennálló rendszer szocialista. másrészt azt sem értem, hogy ez a lépés miért lenne kiváló muníció az ellenfélnek most, két év múlva pedig ésszerű és támadhatatlan döntés. a túlhatalommal mindig lehet riogatni, és semmi nem garantálja, hogy két év múlva a FIDESZ népszerűségének csúcsán lesz (sőt).
meglátásom szerint a lojalitást előtérbe helyező stratégiai személycserék a miniszterelnöki hatalmat kisebb-nagyobb mértékben korlátozó tényezők kiiktatását szolgálják, ennek befejezését követően semmi szükség nem lesz az államszervezeti felépítés megváltoztatására.
Göncz idején kicsit más volt a helyzet. akkor nem eleve kalkulálták az átmenetiséget. valóban ő is az OGY elnöki székéből "ugrott", de azt nem eleve ugródeszkaként fogadta el.
postmanpat (törölt) 2010.06.25 10:25:55
@Vlad, a Sündisznó: oké, én értem ezt a logikát, csak az időzítést nem. az Alkotmány módosítására most is volt lehetőség (éltek is vele), meg lehetett volna oldani erre az államberendezkedésre való áttérést egy füst alatt.

Biztos, hogy most megválasztanák elnöknek: az ellenzék jelenleg zavarodott, széttagolt, a FIDESZ-t és Orbán Viktort tartja a többség a kormányzásra egyedül képes erőnek, ráadásul a jobboldali szavazókat biztosan aktivizálna egy ilyen lehetőség, az ellenzékiek viszont valószínűsíthetően - úgyis mindegy alapon - távol maradnának.

Két év múlva viszont olyan problémákkal néznének szembe, hogy ha az elnöki pozíció átível a ciklusokon, mi lesz, ha a parlamentben (alsóházban) elveszti a FIDESZ a többségét, vagy egyáltalán hogyan lehet eladni nemzetközi berkekben a 4 évre kapott felhatalmazás ilyetén való prolongálását.

Én továbbra is azt mondom, hogy a jelenleginél több és korlátlanabb hatalmat egy ilyen lépés sem jelentene, ráadásul egy (fél)prezidenciális köztársaság működtetésének módjáról a jelenlegi politikai elitnek lövése sincs. Épp', hogy kezdjük érteni a parlamentáris demokráciát...
 Azt eddig is tudhattuk, hogy Orbán káderpolitikája messze áll a tökéletestől. Nem. Pontosabban fogalmazok: az a tény, hogy Orbán környezetében időnként elképesztő seggfejek bukkannak fel, hogy a Fidesz elnökének jóvoltából döbbenetesen nagy marhák kerülnek mindenféle…..
postmanpat (törölt) 2010.06.24 09:05:23
@Ratius: pontosan ugyanezt gondolom én is. ha ez volt az első és legfontosabb szempont az új KE jelölése során, akkor is lett volna tucatnyi jobb és elegánsabb választási lehetőség.
én nem hiszem, hogy Schmitt ezt két évre vállalta el, nem tudom, miért lenne a népnek akkor nagyobb fogadóképessége a prezidenciális rendszer iránt, mint most.
megjegyzem ezzel a mostani döntéssel egyszerre két pozíciót járattak le: ne csak azt nézzük, kik előzték meg Schmittet ebben a székben (pártszimpátiára tekintet nélkül kijelenthető, mind "méltóbbak" voltak erre a méltóságra), hanem azt is, hogy az OGY elnöki pozíciót tudatosan ugródeszkának használták, aminél a legfelsőbb népképviseleti szerv többet érdemel. vajon miért volt erre szükség? hogy bekerüljön az önéletrajzába?
Az alábbi levél egy elég sajátos indoklással ellátott rendőrségi határozatról számol be. Mármint ha igaz az idézet, mi szerint az "az elkövető kiléte nem állapítható meg, bűncselekmény hiányában megszűntetem az eljárást".Kedves Zugügyvéd! Bekerített…..
postmanpat (törölt) 2010.06.22 16:32:50
@Füredi 2.0: aki nem végzett jogot, annak ez nem biztos, hogy evidens

@hagyma: teljesen egyetértek, ez az egyik legcélravezetőbb módszer, amikor a bűncselekményt bejelentő személyre fókuszál a nyomozás. Ja, hogy van alibi? Biztos csak kreálmány!
Sólyom László köztársasági elnök azzal küldte vissza az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy az indoklás nélküli elbocsátás nem összeegyeztethető az Unió Alapjogi Chartájával, amely ezt tiltja. Sólyomnak abban igaza van, hogy a 30.…..
postmanpat (törölt) 2010.06.22 15:37:28
Ezt a körülményt Sólyom is észlelte, és ki is fejti levelében az ezzel kapcsolatos álláspontját. (www.keh.hu/admin/data/file/6935_20100614_visszakuldo_level_kormanytisztviselok_cimerrel.pdf)
Répássy meg nyilván tudja, hogy nincs igaza, csak mondania kellett valamit, hogy ne tűnjön túl diktatórikusnak a döntésük.
A Sólyom László tevékenységével kapcsolatos kritikák közül egy már biztosan tarthatatlan: aki eddig azt állította, hogy az államfő újraválasztása érdekében hajlandó engedményeket tenni, elveit feladva alkalmazkodni, az a köztársasági elnök mai döntése után kénytelen lesz…..
postmanpat (törölt) 2010.06.21 16:11:25
Nem így lesz, de így kellene lennie.
Most már így gondolom.
Én azok közé tartozom, akik sokat (nem csodát!) vártak az új kormánytól, és azt gondolták, hogy a FIDESZ-t nem éri felkészületlenül a választási győzelem, hiszen a közvélemény-kutatások előre jelezték az eredményt (csak a 2/3-ad kérdésében voltak bizonytalanok). Ehhez képest jelenleg teljes koncepciótlanság uralja a működésüket, a (nem biztos hogy jól) kigondolt kormányzati felépítést és a stratégiai szervek vezető pozícióinak megszerzését leszámítva semmiféle átfogó elképzelés nem érezhető a tevékenységük mögött.
Számomra az egyik legmeglepőbb pl. az volt, amikor egy évnyi felkészülést követően a jelenleg egyetlen vezérfonalként felmutatható 29 pontról kijelentették, hogy az három napos munka eredményeként készült. Hogyan? Akkor eddig mivel foglalatoskodtak? Azt azért ugye nehéz elképzelni, hogy a hiánycél túllépésével kalkulált forgatókönyv volt az egyetlen...
Egyszóval én kész terveket, konkrét elképzeléseket és kellő önmérsékletet vártam az új kormánytól, ehhez képest kapkodást, átfogó intézkedések hiányát és szakmai megújhodást nem eredményező vezetőváltásokat kaptam. Jó lenne, ha Orbán Viktornak eszébe jutna a politikai köznyelvben általa újraélesztett legitimáció fogalom, és megpróbálna a birtokába jutott teljhatalommal államférfihoz méltó módon élni. Ennek valóban első lépése Sólyom László "hivatalban hagyása" lehetne...
Magyarországi vasútvonalak, vasúti vonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások kapcsán kötött előzetes megállapodások miatt 7,178 milliárd forintos bírságot kapott négy magyar cég a Gazdasági Versenyhivataltól. Az…..