Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szakasz2

0 bejegyzést írt és 446 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két hét karantén egy ausztrál szállodában – ennél azért rosszabb dolgok is történhetnek az emberrel, nem igaz? Legalábbis ezt gondolná az ember, de Sándor posztjából kiderül, azért ez sem kifejezett leányálom...
szakasz2 2020.12.15 15:02:04
@gabors: A hülye te vagy, és ezt én már korábban is tudtam rólad, ha már ilyen nyíltan kezdtünk beszélgetni. Amikor azt írod "rizikós", akkor 1-2%-os fertőzödési valószínűségekről beszélsz, tehát 98-99%-ban nem lesz fertőzött az ember, aki megérkezik Ausztráliába. Másként fogalmazva, a poszterrel a repülőn együtt érkezett mondjuk 100 emberből mondjuk 1 lehetett fertőzött vagy egy sem, de azért mind a 100-t két hétig karanténba zárják saját költségen. Ha neked ez kell, menj oda és fizess, nagyokos.
szakasz2 2020.12.15 16:51:06
@hahóöcsike: Én nem az emberekre, hanem a hatóságokra írtam, hogy nagyon pofátlanok. Elhiszem amit írsz a kedvességükről. De ahogy legelőször is írtam, még normál esetben járvány nélkül is erősen gondolkodtam rajta, hogy valaha akarnék-e 2*(30-40) órát utazni ezért, de most már meg van a válasz: nem (és ez már nem változik meg sztem).

"aki ott volt, megerősítheti, hogy minden idők legjobb atmoszférájú olimpiája volt.": Miért, volt olyan ember, aki minden idők összes olimpiáján ott volt? :)) Óvatosan dobálozzunk az ilyen ellenőrízhetetlen kijelentésekkel. Mint pl. hogy a magyar nők a legszebbek a világon... :)

"a járványkezelési stratégiájuk eredménye fényesen látszik is..." - nos ezen járványkezelési stratégiák fényes eredményeire térjünk vissza úgy 5-10 év múlva amikor még mindig ezen szuper stratégiák a következményeit nyögjük majd gazdaságilag, társadalmilag, politikailag, mentálisan, pszichésen és egészségileg.
szakasz2 2020.12.15 16:53:24
@nyuszigonosz: És a cégnek, aki majd fizeti ezt, mi köze ahhoz, hogy az ausztrál kormány elrendelte a 2 hetes karantént? Semmi. Ez a más f*szával verjük a csalánt tipikus esete. Normális országban, ha valakit karanténba zárok mint hatóság, akkor fizetem is azt, és nem vele fizettettem ki. Vagy pedig mehessen házi karanténba saját költségén, de akkor oda ahova ő akar.
December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te…..
szakasz2 2020.12.03 08:23:11
@Nagy kámpics: Már a kommented elején önmagaddal kerülsz ellentmondásba, mikor az egyenesről először azt írod, hogy jobbra meg balra van, utána pedig hirtelen "skála alján" meg "felette" lesznek emberek - ezáltal minősítve is őket.

Nézd, nem szeretem az ilyet, hogy másokat ilyen módon minősítgetünk, de ez egy ilyen év, és ha már elkezdted, folytatom: én a magad fajta ostobákat tartom idiótának, akiknek az általános iskolai biológia és matematikai ismeretei is már a régmúlt történések homályába vésznek. Persze - sajnos - a többséghez tartozol, szóval nem lógsz ki a sorból, de hátha egy kis ingyen korrepetálás még nem hiábavaló. Íme...
Szóval, a vírus elleni "harcot" elvesztettük, mivel a vírus génszerkezetének az az egyetlen "célja", hogy minél jobban sokszorosítsa a génjeit, ez megtörtént, az egész világon jól elterjedt. A vírus elleni egyetlen (hatékony) védekező mechanizmus, vagy úgy mond az elpusztítátása egyetlen helyen lehetséges, az ember testében, ha elég erős az immunrendszere. Az oltások sem csinálnának mást (a mellékhatásoktól eltekintve), mint hogy felkészítik az immunrendszert arra, ha a vírussal találkozik már legyen ellenanyaga. Vagyis a megoldás kézenfekvő lenne, erősítsd az immunrendszeredet, amire a legjobb lenne a vitaminok (különösen D és C) és táplálkozás, mozgás és sport, továbbá a mentális egészség - és persze ne dohányozz, ne legyél elhízva, ne légy cukorbeteg. A maszk egyetlen országban sem segített a járványgörbén, sőt Svédország maszk nélkül is jobban áll, mint sok "maszkfetisiszta" ország, ugyanakkor az általam felsorolt immunrendszer-erősítésben nem érdekelt a betegség- és oltásipar, ezért az első pontot mélyen elhallgatják, a második és harmadikat pedig a kormányok tiltják be. És máris jöhetnek a milliárdos-tízmilliárdos oltóanyag-megrendelések, csilingelhet a kassza. Bravó! Csak aztán nehogy többen haljanak meg az oltásban, mint a vírusban, ugyanis 0,1%-os vagy nagyobb durva mellékhatás a legtöbb oltásnál még hivatalosan is létezik. Arról meg már nem is szólok, hogy még a hivatalos statisztikák szerint is többen halnak meg egy súlyosabb influenzában (pl. 2015) mint a koronavírussal, még úgy is, hogy az adatok nehezen összehasonlíthatók: ugyanis míg az influenza halálozásba csak azokat számolják akiknek nincs egyéb betegsége, és ráadásul sokkal fiatalabb a halottak az átlagéletkora, addig a korona-halottak számába azt is beszámolják, aki már végstádiumú rákban szenved és halála után a szervezetében kimutatják a koronát (megtörtént eset Svájcban), de 95%-nak amúgyis van alapbetegsége.

A maszkról meg annyit, hogy több embert közelről ismerek, akik maszkban már elájultak (anélkül meg még soha), az egyik közülük a fiam. Nos, ha egyszer ne adj'isten egy ájuláskor a fejét vágja be a buszon úgyhogy belehal vagy életreszóló agykárosodása lesz, akkor ő ugye nem a vírus áldozata lenne? Nem, a hülyeségé, amit sajnos a magadfajta nem gondolkodó többség terjeszt.

A figyelmesebb olvasóknak meg ajánlom még a mai Index-cikket ( index.hu/belfold/2020/12/02/koronavirus_jarvany_betegsegek/ ), nagyon tanulságos különösen ez a mondat:
"Az adatok ahhoz hasonlíthatók, mintha egy nagyon súlyos influenza-járvány tombolna az országban"
szakasz2 2020.12.03 09:51:39
@Arthamyr: "nem is kerül semmibe viselni"
Basszus, három ájulás a buszon neked "semmi". A rengeteg eldobott, nem lebomló maszk, ami szennyezi a környezetet, neked "semmi". A nem minősített maszkokból (merthogy ám a vészhelyzetre tekintettel sok országban nem minősített maszkokat is beengedtek, amit egészen kb. idén februárig soha nem engedtek korábban!) esetleg belélegzett és rögtön letüdőzőtt káros anyagok neked "semmi".
Ezzel vagy inkább okosabb logikával a cigit eldobni, elhagyni sem kerül semmibe, sőt sokkal jobb hatása lenne a korona és a nem-korona halálozási statisztikára, mint a maszkviselés akkor tiltsuk be a cigizést teljesen inkább.
Sőt a te logikáddal az alufóliát a fejedre tenni sem kerül semmibe, és ugyan talán nem segít a járványgörbén, de hát nem is árt, tegyük kötelezővé. És ha nem tetszik, maradj otthon.
szakasz2 2020.12.03 09:56:59
@Nagy kámpics: Köszönöm a kultúr választ. Én sem akartalak személyedben bántani, ahogy írtam a legelső kommentemben, ténylegesen agyunkra megy ez az egész hülyeség. Peace.

@Arthamyr: Miért nem az marad inkább otthon aki fél a vírustól??? Miért nekem vagy a fiamnak kéne kihagynia az iskolát, azért hogy a rettegő/beteg/egészségükre eddig sem figyelő/diktatúra-barát (nem kívánt törlendő) embereket védjem? Védje meg magát ő, ha otthon marad semmi baja nem lesz. Tényleg sokan meghülyültek itt. Na én elmentem...
Mostanában rengeteg szó esik arról, miként változott és változik meg az életünk a koronavírus-járvány hatására. Olyannyira, hogy Mari egyenesen BC-ről és AC-ről (Before Corona és After Corona) ír és ez annyiban érinti a határátkelést is, hogy természetesen része a szabad áramlás megváltozása is...
szakasz2 2020.04.09 08:31:24
@Csodabogár: +1000: Tökéletesen igazad van minden hozzászólásodban.
A vírusnál sajnos a pánik és a hülyeség is sokkal gyorsabban terjed, ahogy az itt egyes kommenteknél is tetten érhető. Egyébként értelmes emberek nem számolnak utána, hogy a lakosság nagy része (mondjuk 50-60%-a) így is-úgy is előbb vagy utóbb el fogja kapni a vírust (hasonlóan pl. az influenzához), akkor nagyon nem mindegy, hogy a gazdaságot és az embereket addig fojtogatjuk a korlátozásokkal, amíg ezt el nem érjük, mert akkor évekről lesz szó ezzel a korlátozott terjedési sebességgel.

Egy német egészségügyi kutató egyébként azt is kiszámolta, hogy ez a "Lockdown" csak közvetlenül várhatóan több halálos áldozattal fog járni, mint a vírus okozta halálozások. Már most érzehetően megnőtt a (családon belüli) erőszakos cselekmények száma, ezen kívül a rengeteg munkáját vesztett ember között nőni fog az öngyilkosok száma. Egyszerűen iszonyatosan korlátolt gondolkodás, hogy kevés (egyébként is alapvetően beteg) ember életének meghosszabbításáért a legkisebb gondolkodás és habozás nélkül ekkora áldozatokat akar hozni a vezetés. Magyarországon persze még értem, ott a Vezír akkor van elemében, ha "háború" van, szóval sajnos ott még akkor is háború lesz, ha a vírus már elvonult. De, hogy Svájcban is hülyék, azt nem értem: tegnap hosszabbította meg a Bundesrat a Lockdown-t ápr.20-hoz képest +1 héttel, úgy hogy sehol sem teltek meg a kórházak illetve intenzív ágyak és az esetszámok már most csökkenőben vannak.
Zsuzsanna és családja egy éve költözött Svájcba, ahol egy nap borzasztó hírt kaptak. Története sokkal több, mint leírás arról, milyen tapasztalatokat szerez egy család a svájci gyermekkórházakban. Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!..
szakasz2 2020.01.30 19:03:07
@Golf2: A mentő árazása így van, már kétszer is volt hozzá "szerencsénk": 500-600 CHF alatt nem igazán áll meg a számláló pár km-es útért. Ugyanis van egy alapdíj ill. a mentő érted történő elindulásától kezdve fizeted nem csak a km díjat hanem a benne ülő 2-3 mentős munkadíját is. A számla egészét fizeti a munkahelyi biztosító ha baleset volt, egyébként legalább a felét saját zsebből fizeted... Megtanultuk hogy betegség esetén ha az ember meg tudja oldani taxival a kórházba jutást, akkor az kb. tized-huszadannyiba kerül.
Például megpróbálja eldönteni, hogy merre tovább. Elfogadjon egy nagyszerűen hangzó álláslehetőséget a világ túlsó végén? Maradjon inkább Magyarországon a család és a barátok közelében? Ki a fontos? Kinek kell megfelelni (ha meg kell): a családnak, magunknak? Ezek a…..
szakasz2 2019.06.27 18:32:41
@Nagy kámpics: Írtam ár/érték arányról már először is. A gyengébbek kedvéért az imént ki is fejtettem.
szakasz2 2019.06.27 20:13:22
@blackhairlady: Eszem megáll. Ha jártam Európán kívüli 3 országban (mindegyikben szakmai okból és nem nyaralás céljából), akkor bejártam az egész világot??? Eszednél vagy? Az eddigi írásai alapján @London2009: legalább 10-szer annyi km-t repülőzött már, és talán 10-szer annyi Európán kívüli országban is járhatott mint én (különösen ha a szakmai okból történő repüléseket levonjuk), valószínűleg a gyerekeimmel együtt is kisebb az ökológiai lábnyomom mint neki.

Ma a rekkenő hőségben többen vagy nem ittak eleget vagy elgurult a gyógyszerük...
szakasz2 2019.06.27 20:40:48
@blackhairlady: Életem párja most szidott le, hogy elég csúnya stílusban írtam, emiatt elnézést kérek.

@Arthamyr: Nem fogadtam. :) De azért ha fejenként nézzük (hiszen 1 gyerek is 1 ember, különösen hogy 2 közülük már lényegében felnőtt), akkor nagy összegben fogadnék arra, hogy igazam van. Egyébként pedig úgysem tudnánk pontosan ellenőrizni. :)

Stílusilag nekem (is) gurult el egy kicsit a gyógyszerem, többeknek mondjuk már a szövegértelmezéssel is akadtak gondjai - ez volt az én problémám ebben a hőségben egy mihaszna sokórás Workshop-olás után. Asszem ilyen kommentek után megérett az idő egy nyári szünetre - kb. 7 év óta először hosszabb időre lekapcsolódok a határátkelőről és most egy ideig nem nézek ide.

Mindenkinek kellemes nyarat és nyaralást!
Ez a poszt kicsit rendhagyó lesz, mivel egy meglehetősen nem szokványos módját mutatja be a városnézésnek: a rooferinget. Én ugyan nem nagyon vagyok otthon a műfajban, de a Moszkvában élő Gábor (aki sokkal inkább igen, mi több, szabadidejében viszonylag sokat gyakorolja is) sem tud…..
Nem Balázs az első, aki több külföldön töltött év után rácsodálkozik a magyar ügyintézés egyes sajátosságaira. Neki speciel egy erkölcsi bizonyítványhoz kellett hiteles angol fordítás – és ekkor kezdődtek a meglepetéssel teli kalandok…..
szakasz2 2019.05.24 11:29:11
@takarék-láng: Te teljesen el vagy tévedve, bár ez nem újdonság. Nyílt és progresszív, hahahaha.
wiki.startlap.hu/miota-hivatalos-nyelv-a-magyar/
Mikor volt hivatalos nyelv a magyaron (és esetleg a latinon ill. németen) kívül bármi a Magyar Királyságban? Soha nem ismertük el a kisebbségek nyelvét hivatalosan!

De olvasni sem tudsz, persze ez sem meglepő. Mióta hivatalos az ANGOL és a MAGYAR nyelv Svájcban, ugyanis ahogy írtam ezeket is elfogadják (sokszor)?
szakasz2 2019.05.24 11:37:07
szakasz2 2019.05.24 11:47:58
@Arthamyr: Na, így már lényegében egyetértünk.
Leszámítva az "ugyanolyan minőségű pénz csinálást", ami ha már bárkinek is (teljesen) sikerült volna, akkor nem bukott volna le. ;)
Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…(A képeket köszönöm szépen.) Mi az…..
szakasz2 2019.05.03 19:49:41
@preeti: Nyugi, én megértelek, teljesen. Én is tudnék mit mesélni a magyar közoktatásról, meséltem is már pár éve itt, még ha nem is ennyire durvákat. De a gyerekeink jövője miatt, egyszerűen kijöttünk és itt is maradunk, még akkor is ha nekünk (a gyerekek nélkül) személyesen bizonyos vagy akár több szempontból jobb/kényelmesebb lenne Mo.-n - lásd @Arthamyr: kollégát.
szakasz2 2019.05.03 22:39:56
@Pöffetegecske: Nem radikalizmusról van szó és nem is "adott intézmény adott embereiről". Utánakérdeztem kollégák körében, és ez itt az általános és természetes (szabályzatban rögzített) egyetemi "vizsgarend" évtizedek óta több szakon, több egyetemen is, sőt még Németországból is ezt mondta valaki.

Nyilván 19-20 évesen ehhez lehet alkalmazkodni, de 42 évesen, gyerekek és (rész)munka mellett már sokkal nehezebb. Bár a kollégám lányának most 19 évesen is problémája volt januárban, mert kb. 1 évvel korábban lefoglaltak és kifizettek egy családi utazást Amerikába, de pont akkorra tették be a vizsgaidőpontját. Egyetlen választási lehetősége volt - lemondani az utat és elbukni a pénzt, az egyetem totát rugalmatlan volt.
Egyébként ez az egész 1 vizsga/szemeszter itt annyira természetesnek és elfogadottnak tűnt, hogy amikor mondtam, hogy Mo.-n (BME) min. 3+1 vizsgaidőpont van szemeszterenként, akkor teljesen elcsodálkoztak, hogy ilyen is lehet.
szakasz2 2019.05.04 12:56:37
@Herr Géza: Igen sok-sok évig Rieker-t vettem/vettünk mindig mert szuper kényelmes és jó cipők voltak, de egy pár éve nagyon lerohadt a minőség - kb. mióta a Deichmann-ban is kapható (és gondolom Kínában gyártják). Korábban ugyanez történt az Elefanten gyerekcipőkkel. A legutolsó 4 Rieker cipőmből 1-be konkrétan belebújni sem tudtam (nem gondoltam, hogy létezhet ilyen méretemben gyártott cipő), 2 beázott legkisebb esőnél (az egyik cseréje volt a másiknak), 1-nek pedig pattogzik a festése.

@Platonica: Nem akarok részletes mondatelemzésbe menni, de pont ellenkezőleg van. Az érettségiig szerintem a magyarhoz képest _egyértelműen_ és kb. minden szempontból jobb a svájci közoktatás (=általánosítás széleskörű tapasztalatok alapján), de az egyetemre ez már nem _egyértelmű_ mert legalábbis egy szempontból (sok közül) rosszabb (=nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a svájci egyetemi oktatás is jobb lenne).
Határátkelő A tehén visszanéz 2019.03.10 06:30:00
Ha valahol érheti kultúrsokk az embert, akkor India alighanem ezen helyek közé tartozik pozitív és negatív értelemben egyaránt. Miközben csodákat láthat az ember, teljesen bevett dolog, hogy a helyiek az utcán köpködnek és a szegénységgel sem egyszerű szembesülni. Emellett ma…..
szakasz2 2019.03.11 08:50:26
Ó jó Uram, tanítsd már meg a Zasszonyt magyarul helyesen leírni a nevedet. Köszönöm, ámen.

@Platonica: Ez azért elég érdekes és kettős mérce. Külföldi könyvek magyar fordítása az rendben volt, de magyar könyvek külföldi fordítása az nem. Hát, érdekes koncepció...
Egyébként ha már ez a téma, egy kis reklám, a Rumini is megjelent már németül: www.amazon.de/Rumini-Judit-Berg/dp/153983509X
szakasz2 2019.03.11 12:05:17
@Platonica: Egy kicsit nyilván túloztam... :) nyilván alapvetően érthető a hozzáállásotok, de azért abban is van valami amit én írtam. Peace. ;)
szakasz2 2019.03.11 12:51:23
@Platonica:
"Abban is van valami" = "Külföldi könyvek magyar fordítása az rendben volt, de magyar könyvek külföldi fordítása az nem." - ez leginkább talán arra is vonatkozott, hogy eredeti magyar könyvek nem igazán voltak az eredeti felsorolásodban, de ettől persze érthető, hogy a magyar (anyanyelv) fordításként is preferált.

Asszem itt le is zárom a témát mára, már így is több idő/energia ment el rá, mint amennyit ér. Szép napot!
Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek… Te is hazaköltöztél?…..
szakasz2 2019.02.21 08:56:54
@jatagán9: Zavaros és értelmezhetetlen hozzászólás. Leginkább a kommentelő személyiségéről ad képet. Nagyon nem szimpatikus.

Egyébként egy jellemző és érdekes hír a skizofrén Orbánisztánból:
index.hu/belfold/2019/02/21/venezuela_magyar_menekultek_befogadas_bevandorlas_bevandorlasi_kulonado_maduro_chavez_polgarhaboru/
--> Ez az egy hír önmagában tökéletesen bemutatja, hogy ma szeretett Pártunknak és Vezérünknek egyetlen dolog fontos: az, hogy minél tovább és minél nagyobb politikai és gazdasági hatalmat építsenek ki, és hogy a jog vagy ne vonatkozzon rájuk vagy úgy ki legyen csavarva, hogy nekik minden szabad legyen. Minden más ennek van alá rendelve, semmilyen járulékos veszteség (pl. az ország erkölcsi és morális lezüllesztése) nem számít.
Érezheti az ember otthon idegennek magát? Szerintem nem is olyan lehetetlen ez, mint gondolnánk, különösen így lehet, ha magyarként például a Vajdaságban látta meg a napvilágot, mint a mai írás szerzője, Attila. Aki határátkelőként Németországban él. Miért nem Magyarországon? Ez is kiderül a…..
szakasz2 2019.01.30 09:24:24
@MAXVAL bircaman közíró: Abban igazad van, hogy anno Gyurcsány nagy hibát és szemétséget követett el a határon túli magyarok elleni "gyűlöletpropagandával", ennek aztán részben meg is itta a levét.

Viszont a Nagyvezér és sleppje már 2002-ben is némileg, de 2010 óta teljes gőzzel magyarországi magyarok ellen folytat "gyűlöletpropagandát", azok ellen akik gondolkodni vagy megkérdőjelezni merik a tevékenységüket vagy döntéseiket (lásd hazaárulózás, sorosozás, civil szervezetek és mások hivatalból történő vegzálása, pénzügyi ellehetetlenítése). Ez sokkal rosszabb, már csak azért is, mert 8+ éve tart folyamatosan. De gondolom, a szokásos kettős mércédet alkalmazva, ez fel sem tűnik.
Gábor Dénes, Wigner Jenő, Oláh György, Harsányi János, Békésy György, Herskó Ferenc, Szent-Györgyi Albert, Kertész Imre. Mi a közös bennük? Mindannyian magyar Nobel-díjasok voltak. Azonban mindannyian elhagyták az országot. Elszomorító, de elgondolkodtató, hogy miért is 100%-os ez az arány, miért…..
szakasz2 2019.01.13 13:20:22
Az 1., 3. és 4. ponttal maximálisan egyetértek, a másik három viszont részben önmagában is ellentmondásos (adjon sok pénzt és támogatást a mindenkori kormány, de ne büszkélkedjen az eredményekkel???), mindemellett nem vagyok biztos benne hogy célravezető. Látjuk, mi történik azokkal a csapatsportokkal (foci, vizilabda, és rövidesen kézilabda), amire pénzhegyeket öntenek - egyszerűen a "legjobb" szándék ellenére is ellentétes lesz az elért hatás.
A pénzügyekről annyit, hogy amikor én több, mint 20 éve 2 érmet is elértem a matekolimpián, nem a pénzt vártam utána, nem azért csináltam és nem is az hiányzott. Akkor még havi 20e Ft-ot sem dobtak utánunk, viszont az egyetemen jó tanulmányi eredménnyel és különösen Köztársasági Ösztöndíjjal többet el lehet érni. Az mondjuk jól esett, amikor akkori miniszter vagy miniszterelnök röviden találkozott velünk és gratulált.
Végül azt is figyelmedbe ajánlom, hogy a magyar olimpiai pénztámogatások illetve életjáradékok meglehetősen ritkák szerte a világban. Egyszer talán az index-en volt erről egy cikk, hogy mely országokban "mennyit ér" pénzben egy olimpiai érem, és ott Mo. meglehetősen az élen van - sok országban meg konkrétan semmit nem adnak érte (ilyen pl. Svájc). Az igazság/helyes út talán a kettő között van, de a minimálbérnél magasabb ösztöndíj egy - legyünk őszinték - a "rendes" olimpiákhoz képest sokkal kevésbé megerőltető eredményért az túlzás. Arra gondolok, hogy pl. az IMO-n a résztvevők 1/12-e aranyérmet, 2/12-e ezüstöt, a 3/12-e bronzérmet kap. Hidd el nekem, az esetleges (magas) ösztöndíjnál sokkal többet fog érni később, hogy ezt életed végéig beírhatod az önéletrajzodba, és sokat fog számítani!
Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak…..
szakasz2 2018.12.12 08:48:14
@komisz_kölök: "Ha mar eokezdte az elsot otthon, akkor mar nincs eselye harmadikig olyan szinten megtanulni a nyelvet h beferjen gimibe."

Bocsi, de ez butaság és egyszerűen nem igaz. Mások is írtak már hasonlót kommentben és posztban, de nálunk a 4-ből 3 gyerek gimnáziumban tanul, illetve az egyik végzett, és itt Svájcban csak 3.-ban, 5.-ben illetve 7.-ben kezdték az iskolát, és mindössze a legnagyobb tudott az elején mondjuk úgy, hogy gyenge középszinten németül.
A tapasztalat(unk) az, hogy - ha az iskola és a szülő is megfelelően támogatja - akkor néhány hónap alatt már ha lassan és döcögősen is, de elboldogul a gyerek az iskolában, és kb. egy-másfél év alatt nyelvileg nagyjából egy szintre kerül az osztállyal. A legnagyobb lányunk pedig ennyi idő alatt konkrétan a legjobb tanuló lett az osztályban, és az egyetlen akit gimnáziumba felvettek.
Tovább kalandozunk Seldonék segítségével Dél-Franciaországban, céljaink között szerepel a francia Róma csakúgy, mint a barlang, ahol emberkísérletet végeztek. Mindez persze rengeteg képpel, szóval induljunk is! (Aki a kalandok első részéről lemaradt volna, az egyrészt…..
szakasz2 2018.11.22 14:33:29
@Bredpitt Monika: +1000

@London2009: Van némi zavar az elveidben, de még menthető vagy. :)
"Kulonben en is illetlensegnek tartom" + "De nekem mondjuk nem fontos a magyar nyelv egyaltalan"
vs.
"az anyja magyar es egy szot sem beszel magyarul. Kicsit meglepett amikor kiderult.".

Maximálisan igaza van Bredpitt Monika-nak, itt Svájcban konkrétan mondják az iskolában (és anyanyelvi iskolák és tanárok támogatásával segítik), hogy minden gyerek tanulja az elsődleges anyanyelvét is - nagyon fontos pluszt ad (különösen a magyar nyelv) és később pótolhatatlan.

"Nem tudom elkepzelni, hogy a ferjem ki legyen zarva a beszelgetesbol."
--> Nincs kizárva, bármikor ő is megtanulhat magyarul! Ismerünk olyan svájci családot, ahol apuka magyar, anyuka svájci, a gyerekek jártak hétvégi magyar iskolába meg otthon is beszélték a nyelvet, és az anyuka megtanult magyarul. Itt Svácjban nem egy helyen vannak magyar nyelvtanfolyamok, és más svájcival is találkoztunk, aki megtanult magyarul. A férjed is megtehet ennyit a családjáért... :)
A szégyen és a félelem furcsa dolog, sokszor olyan helyzetekben jön elő az emberből, amikor semmilyen oka nincs rá. Akadnak, akik folyamatosan attól félnek, hogy kiderül, nem elég jók abban, amit csinálnak – minden ok nélkül. Hogyan kapcsolódik mindez a határátkeléshez? Rögtön kiderül!..
szakasz2 2018.11.19 10:33:40
@Din Serpahis: Asszem már te is jó sok éve vagy itt Svájcban. Javasolnám, hogy iratkozz be egy svájci német tanfolyamra, itt Bernben pl. van olyan, hogy németül jól (vagy anyanyelven) beszélőknek tanítják a svájci németet *megérteni*. Az egész tanfolyam 20*1.5 órás, és egy aranyos könyv és hanganyag van hozzá. Én mindössze a felét, tehát 10 alkalmat csináltam meg még az előző cégem támogatásával (elismerték munkaidőnek, de én fizettem: volt kb. 250 CHF) talán 4-5 évvel ezelőtt, és nem sokkal utána már sokkal jobban értettem őket, ma pedig már szinte soha nem kérem, hogy átváltsanak "hochdeutsch"-ra - én persze hochdeutschul válaszolok. (Egyébként van egy szintén kb. 5 éve dolgozó lengyel kollégám, aki már a beszédet is sviccerdüccsül nyomja, persze némi akcentussal. :)) Ennyi befektetést megér ez az ország...

Arról nem is beszélve, hogy a svájcinak van egy-két érdekes pici hasonlósága a magyar nyelvvel. :)
Lojálisak, tiltakozók és kivonulók – ebbe a három fő csoportba sorolja a magyar fiatalok nagy részét egy nemrégiben megjelent tanulmánykötet. Magának a kiadványnak a sorsa is egyfajta lenyomata a mai Magyarországnak, de ennél minket jobban érdekel az, amit arról írnak, miért…..
szakasz2 2018.11.14 14:49:15
@Csodabogár: +1000. Én is szinte pont ugyanezt mondom a nem szavazó panaszkodóknak, igaz a környezetünkben ez csak az anyukám. Lett is hatása sok év alatt: az utóbbi 1-2 választáson már szavazott... :)
Inkább érdekes vitaindítónak nevezném a mai írást. Beküldője (nevezzük Bélának) véleményével sok ponton lehet vitatkozni, én sem értek vele egyet sok mindenben, de éljen a sokszínűség – lássuk tehát, miként látja ő a dolgokat! Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod…..
szakasz2 2018.11.02 10:05:39
Na, mire rászántam magam az írásra, már jó sokan kiosztották a posztolót, még @IT Knight: is. Respect.

"Egy viccet elmesélni sehol nem lehet úgy, mint magyarul. Szarkazmus, cinizmus, irónia sehol sem olyan, mint itthon."

Mivel kapott már eleget, megpróbálok a tárgyilagos vonalon maradni. A magyar nyelv egy csodálatos, szép és rendkívül logikusan felépített nyelv, biztosan párját ritkítja. De azért elég nagyképű bárki, aki azt mondaná, hogy a világ legszebbje/legjobbja, hiszen kötve hiszem, hogy beszélné bárki is a többi sokszáz vagy ezer nyelv akár csak 2%-át is. Szóval ne ess túlzásokba.
Egészen konkrétan pedig 6,5 év svájci tartózkodás után mondhatom, hogy jó viccek, szarkazmus és irónia itt is van bőven, ha az ember megfelelő értelmiségi körökben mozog - simán összevethető a magyarral. Olyannyira, hogy szerény becslésem szerint a magyar szólások, mondások nagyságrendileg fele az nagyjából tükörfordítása a német megfelelőjének - magyarul elég sokat átvettünk tőlük (vagy valamennyit ők tőlünk?), de akárhogy is van, ez jelzi, hogy azért nem csak magyar nyelven lehet csodás dolgokat alkotni.

A "töltött káposztához, gulyásleveshez, mákos gubához" csak jó egészséget és minél kevesebb egészségügyi problémát tudok kívánni a csudás magyar betegségügyben. Az említett kajákat nem szeretem (a mákos gubát még gyerekként szerettem), annál jobban élvez(t)em pl. Spanyol- vagy Finnországban, de akár Svájcban is a sokféle halat, zöldséget, gyümölcsöt és ezekből készült finom és egészséges ételeket, a svájci csokiról nem is beszélve.
szakasz2 2018.11.02 10:44:59
@Kövérmadár [swe]: "adott orszagban mivel lehet es mivel nem illik viccelodni"

Sőt, nem csak az adott országban, hanem adott emberrel. Van akit lehet ugratni, szoktuk is egymást rendszeresen, más meg nem vevő a humorra/iróniára, azzal nyilván nem csinálom. És ez meglehetősen országfüggetlen.
Nehéz vitatkozni Szandrával, mármint abban, hogy Új-Zélandnál nem könnyű messzebb menni Magyarországról (tudom, tudom, biztosan van olyan szeglete a világnak, ami kilométerben messzebb van :) ). Ő sem nagyon álmodozott róla, aztán egy másik külföldi tapasztalat hozta úgy, hogy eldöntötte:…..
Határátkelő Itt hun vagy ott hun 2018.10.14 06:30:00
Nagy lépés történt a Határátkelő történetében, hiszen 7 év, 2600 blogposzt és 9000 cikk után kiléptünk a virtuális térből, hogy személyesen is találkozzunk veletek. Az első Határátkelő Klub nagyon jól sikerült, nagyon jót beszélgettünk határátkelésről,…..
szakasz2 2018.10.15 09:33:52
@adg: Teljesen egyetértek. :)
@puhacica: Tartalmilag talán érthető, formailag már kicsit erős és bántó volt ez, igaz nem rosszabb a stílus mint, amit Pink írt.

@Határátkelő: Szuper, hogy végre kimoderáltad, korábban kellett volna. Ne haragudj meg, de amikor pár napja Birca-t az első pár mondata után kimoderáltad, az kevésbé volt jogos, mint ez. Birca egy alapvetően ártalmatlan troll, akit szerintem még soha sem láttam trágárkodni. Az, hogy esetleg hülyeségeket beszél vagy nem értünk vele egyet, sokkal kisebb baj, mint az, hogy Pink Petsch az első hozzászólásától kezdve alpári, útszéli, másokat bántó stílusban írogat (ma különösen, de máskor is előfordul), és még akkor sem veszi észre magát, mikor rászólnak többen, még egy nap elteltével sem.
Ha számít a békés, többnyire csendes olvasói vélemény, akkor ezentúl az ilyeneket moderáljátok ki mihamarabb, leginkább csírájában, ha pl. engem vagy talán sok hasonlót meg akartok tartani. Benikuty hozzászólásaival pedig sem ilyen sem más szempontból (itt) szerintem semmi probléma nem volt, nem tudom, vele pontosan mi bajod volt.

@Pink Petsch: Neked meg egy tényleg jó tanács. Ha ezt (a minősíthetetlen stílust) hozza ki belőled a munkahelyed, akkor minél gyorsabban keress másikat. Voltam hasonló cipőben, tudom, miről beszélek.
Mielőtt bárki félreértené, nincsen egyetlen legjobb tanács. Pontosabban mindenkinek van egyetlen legjobb tanácsa – és én ma éppen ezekre lennék kíváncsi. Magyarán, ha csak egyetlen dolgot tanácsolhatnál leendő határátkelőknek, mi lenne az, mit mondanál nekik? Kicsit segítek…..
szakasz2 2018.09.12 13:45:13
@IT Knight: Te vagy nálam az élő példa, hogy az IT-sok között is vannak végtelenül korlátolt emberek, pedig elég ritkán találkoztam eddig ilyennel. Erre gondolok:
"ha a balszerencse még egy ballib kormány rak a nyakunkba"
De ha Orbán/Fidesz nyer, az demokratikus választás eredménye, ugye (lásd tegnapelőtti kommented)? Ha pedig nem az nyer, akit TE imádsz, az meg "balszerencse", még véletlenül sem a többség demokratikus akarata.
Határátkelő Wales két év után 2018.09.10 06:30:00
Miért vág neki egy kormánytisztviselő apuka a külföldi fizikai munkának? Ez is kiderül József írásából, ami egy nem akármilyen történet, rengeteg tanulsággal és torokszorító pillanattal. Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű…..
szakasz2 2018.09.10 18:56:13
@Arthamyr: A gyerekek tönkretételéről a magyar oktatásban annyit, hogy a feleségem életre szóló sebeket szerzett, pedig jó iskolákba járt. Konkrétan pl. mindketten Mo. legjobb gimnáziumába jártunk, csak ő lány volt és eléggé más (de nem rosszabb) volt az észjárása mint nekem, aki rengeteget köszönhetek annak az iskolának - a feleségem pedig még most is néha szenved az ott szerzett lelki sebektől. Az egyetlen jó, amit ott kapott, az én voltam. :)
szakasz2 2018.09.11 19:20:31
@vándor madár:
"Ezen nagyon meglepődtem, hogy te egy ilyen cikket linkelsz be, mint elmenteli okot Mo-ról. "
Olvasd el figyelmesebben, én ezt nem elmeneteli okként írtam. Hogy a cikk igaz-e vagy nem, azt nem tudom, de azok alapján ami hasonlót a közvetlen környezetemben láttam, simán igaz lehet. Azzal példálózni, hogy egy-két konkrét ismerősödet nem érte atrocitás, már ne is haragudj, de attól még több ezer másikat meg simán érhetett.
A másik konkrét hasonló esetről pedig csak annyit, hogy kiszálltak a NAV nyomozói a céghez és valamilyen X gyanú alapján lefoglalták az összes gépüket és adathordozójukat. Asszem jól menő informatikai cég volt, szóval ez igencsak hátráltatja a munkát. Ha jól emlékszem ilyen-olyan kamu-hosszabbításokkal végül 6 hónapig nem látták viszont ezeket, amikor is kiderült, hogy ártatlanok. Ez alatt persze jól tönkre mentek, hiszen jó sok munkát és ügyfelet elvesztettek. Próbáltak kártérítésért perelni, de mivel a NAV eljárása papíron törvényes volt, ezért semmit nem ítéltek meg neki. Ennyit a NAV-ról.

@London2009: Köszönöm. :) Csak megerősíteni tudom, saját kis cégem felszámolása úgy, hogy szinte semmi forgalma és persze tartozása nem volt 10 azaz tíz (!) hónapig tartott, és a végén még a nyakunkba varrtak egy 5e Ft-os büntetést mert valami szaros nullás bevallást késve (értsd a felszámolás kezdő napjától számított 30 napon túl) adott be a könyvelő.

@Arthamyr: Ajánlom a fenti példát (jól menő informatikai cég) figyelmedbe. Remélem sosem kerülsz hasonló helyzetbe, sajnos nagyon hirtelen tud ám történni, mint az összes többi eset is amit írtam.
szakasz2 2018.09.11 21:31:37
@vándor madár: Nagyon menő lehetsz, ha ismered a magyar nép "elsöprő többségét". Ez persze nem zárja ki azt az általam említett pár ezer vagy tízezer embert, akit vegzáltak, hiszen az kevesebb mint 1%, a te "elsöprő többséged" pedig talán nem éri el a 99%-ot.

A becstelen, de gazdag "vállalkozók tízezreit" nem tudom, honnan veszed, ezeket is ismered? Nem akarsz bemutatni egy párnak? Az biztos, hogy többeket a következő egy szó miatt nem vegzálnak: "Haver".
Új sorozatot szeretnék indítani, ami kicsit talán más, mint az eddigiek voltak. Egyfajta személyes útikalauz lenne ez a különböző városokhoz, hiszen ki ismerhetné ezeket jobban, mint ti, akik bennük éltek? Ráadásul meggyőződésem, hogy minden város más és más attól függően,…..
szakasz2 2018.09.03 09:29:51
Bocsánat, ha ünneprontó leszek, de nekem ez a "gyenge kezdés" esete ezzel a sorozattal. Remélhetőleg az "erős visszaesés" nem jön utána...

Konkrétan 2 évet éltem családostul Helsinki (melletti Espoo-ban), szóval ismerem a helyet. Tudom, hogy izlések és pofonok, de a kedves hölgy szinte minden kérdésre félig az evés-ivás-étel-ital "szentháromsággal" válaszolt, még az ingyenes programokra is. Az pedig már nagyrészt a többire is igaz, hogy az ajánlatok asszem eléggé messze esnek a gyerekes családok érdeklődésétől.

Konkrétan Helsinki kapcsán nem tudom a hölgy mennyire mozdult ki az éttermi/italozó negyed környékéről, ha ilyeneket ír, hogy "mindig van a közelben egy gyönyörű park", ugyanis kb. 2+ km-es távolságra a centrumtól ez már abszolút nem így van: tudniillik nem parkok, hanem konkrétan (kis)erdők vannak sok helyen. Gondolom, nem kell magyarázni a különbséget. Többek között a szerencsére említett Seurasaari szigetén is, ami egyébként a gyerekes családok kedvenc helye, becenevén "Mókus-sziget".

A végső döfést ez adta: "Megbocsáthatatlan dolog úgy elmenni Finnországból, hogy az ember nem visz magával egy muminos kávésbögrét" - és mindezt egy olyan valaki írja, aki állítólag évente fél évet ott él! Hát mi 2 kisgyerekkel, 2 év után sem vettünk egy darab Mumin-os cuccot sem, sőt a turkui Moominworld-ben sem voltunk soha. Remélem azért már így 16 év elteltével talán megbocsátást nyertünk...
szakasz2 2018.09.03 11:47:30
@Csodabogár: @London2009: Nem mindenki kaja, pia és fine-dining központú! Van aki direkt nem megy az olyan helyekre, amiket az interneten így "sztárolnak". Még akkor sem, ha nincs (vele a) gyereke...
:)
Elvben és a jog szerint az Európai Unió tagállamainak polgárai szabadon költözhetnek bármelyik uniós országba, ugyanakkor a gyakorlatban bőven akadnak diszkriminációs helyzetek – legalábbis ez derül ki az Európai Alapjogi Ügynökség legfrissebb jelentéséből. Meglehetősen…..
szakasz2 2018.08.31 08:41:47
@IT Knight: Én meg a buta, önellentmondásos vagy másokat sértő kommentekre vetnék ki büntetőadót.

Hallottál már a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezményekről, amit Mo. kb. már a fél világgal megkötött sok-sok éve/évtizede? Önmagában ezek kizárnák a hülye ötleteidet, egyéb alkotmányos és európai uniós szabályok megsértéséről nem beszélve.

Gondolom választ nem kapok, de azért olyan kiváncsi vagyok: te csak szinészkedsz itt, és játszod az agyad, vagy tényleg ez az a szellemi szint, ahol a normális életben is vagy?
Rengeteg szó esik mostanában (a beszéd szintjén mindenképpen) a munkaerőhiányról, és arról, hogyan lehetne megkönnyíteni a határátkelők hazatérését. Nos, Roland mai története azt mutatja, egyelőre elég nagy a szakadék a szöveg és a tettek között. Mi az a tárgy, amit…..
szakasz2 2018.08.16 09:23:58
Ma is tanultam valamit: Ausztriában van olyan, hogy valaki "félig állampolgár". Ez hogy működik? Tényleg érdekelne.

@Dikusz: +1
"Pedig akkor nem is tudtam erről." <-> És akkor mi van? Ausztriában se érdekelné a rendőrt, hogy ő tud-e egy szabályról vagy nem, attól még be kell tartani.

@IT Knight: Pontosan, lásd: index.hu/belfold/2018/08/15/felhivott_egy_kormanyember_hogy_hallom_elado_a_ceged/
Nos, azok a jóérzésű, demokráciát szerető emberek, akiknek ettől (meg az oktatás lezüllesztésétől, stb...) felfordul a gyomruk, azok hagyják/hagyták el az országot.