Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kedélyes Paraszt

0 bejegyzést írt és 455 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos rengeteg az életbe csak úgy spontán beleélő, sodródó, rendetlen, mocskos, fegyelmezetlen ember. Mi - jó értelemben vett - fasiszták úgy érezzük, hogy az eszme nemes volt, csak az emberekben volt a hiba, elrontották, az nem igazi fasizmus volt! Mi azért mindennap újra megpróbáljuk. Atlétás…..
Kedélyes Paraszt 2022.07.21 20:05:35
24 kockás, magyar sor jön a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből! A milleniumi évtől a II. világháború végéig utazunk ma. A fotók jó részét digitálisan javítottam, méretük jellemzően kicsi, és többük nehezen látható volt. 1896. június 8. Milleniumi díszmenet a fővárosban..
Kedélyes Paraszt 2022.06.13 09:32:36
@gintonic.azigazi: koszi a valaszt. en eddig abban a hitben eltem, hogy a vitezseget valami tettert kaptak az emberek. mittudomen, hosiesen viselkedett egy csataban, megmentett nehany embert, stb. ekkor vitezze avattak, kapott valami foldet vagy jaradekot, es nem ugy mint a nepmeseben, hogy az egyszeri gyerek felkerekedik, hogy na, apam, megyek, beallok viteznek, epp itt jar a varosban a feher lovas,. :)
Immáron sokadszorra van alkalmam írni a 2. Páncélos-Felderítő Ezred (2CR) magyarországi tartózkodásáról. 2015 óta minden évben érkezett hazánkba egy század, vagy zászlóalj az alakulattól, hogy a magyar katonákkal közösen gyakorlatozzanak. Idén is az országba települt egy alegység néhány hónappal…..
Sárga gévagomba: aggresszív parazita és korhadékbontó. Nem mellékesen ehető. Könnyen lehet, hogy az idős nyárfa állomány megtizedeléséért is ez a gomba a felelős. A nyárfák gyorsan és nagyra nőnek. Azonban közel sem olyan hosszúéletűek, mint a bükk, vagy a kocsányos tölgy. A fiatal, friss…..
Barcelona kikötőjében magasodik a 47 méter magas szobor amely Amerika felfedezőjének állít emléket. Az új tervek szerint az egész kikötőt és annak környékét is parkosítanák,  a katalán főváros az utóbbi években nagyon sokat tesz, annak érdekében hogy csökkentse a klímaváltozás hatásait a város lakói…..
Már kifelé megyünk a télből, ráadásul itt a böjt is (tudjátok mit szoktak ilyenkor - kifogásként - mondani: böjt van, most nem eszek húst, csak csirkét vagy halat :D :D :D ), így valami könnyedebbre vágytam én is, mint a hidegebb napokon. Jó volna már grillezni is (télen is szoktam, nem ördögtől…..
 DDQ szerzőtársam legújabb írása egy kevéssé ismert incidenssel foglalkozik a hetvenes évek Jugoszláviájából.  (Sanjin Dumsic és Giulinao Marinkovic irásai nyomán) 1977 augusztus 16-án hajnali 01:40 perckor a Pan Adria 77-es járata Zágrábból egy rutinrepülésnek számító útra indult. Az úticél…..
Gimnazisták a szántóföldeken Fiatalkorunkban, a hatvanas években, rendszeresen jártunk társadalmi munkára. Középiskolásként, majd egyetemistaként is töltöttünk egy-egy napot, de volt, hogy akár egy hetet is társadalmi munkát végezve. A munka jellege mindig fizikai munka volt, hol könnyebb, hol…..
Kedélyes Paraszt 2022.02.17 19:44:15
@S. Cecilia: Voltam vasutat építeni a Bp-Győr vonalon, NDK-ban epret szedtem, paradicsomot kapáltam. Általános iskolában és gimiben minden ősszel mentünk mezőgazdasági minkára, de ahogy az előzőekért, ezért is kaptunk valamennyi pénzt, tehát a klasszikus értelemben véve nem társadalmi munka volt. De természetesen nem annyit kaptunk, mint az ott foglalkoztatottak, tehát valamennyire be lehet annak tudni.
Kedélyes Paraszt 2022.02.17 19:47:20
@S. Cecilia: Miért volt szörnyű? Később több helyen megfordultam élelmiszerfeldolgozó üzemekben, de nem láttam problémát a munkafolyamatban. Sőt, jóízzel fogyasztottam a kvázi frissen készült virslit. Másnap már dögtelepre mentem szervizelni, na, az már kiverte a biztit, de sokszor előfordult.
Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt...
Kedélyes Paraszt 2022.01.25 13:34:11
@kvp: ez talán a német mentalitásból eredetethető. Már sokhelyen lehetett ezt olvasni, hogy ha nekik egyszer megmondták, hogy ezt kell csinálni, akkor "buta" módon követték. És ott volt a megfélemlítés is, ami nem a háború után kezdődött, hanem már a század elején. Ez a besúgó rendszer és a félelemre alapozott irányítás oda datálódik. Épp a minap olvastam valami blogon erről egy összefoglalót.
Én amúgy kétszer is voltam az NDK-ban a 80-as évek elején mint gimnazista 2x2 hetet. Az egyik egy építőtábor volt, ahol nem csak a keleti blokk diákjaival találkoztunk, de voltak ott holland osztályok is. Padaricsom kapálás, eperszüret. Életem egyik legjobb (építő)táborozása volt, nagy kalandokkal. Később néhány osztálytársammal Berlin külvárosában kempingeltünk olyan helyen, ami akkoriban Mo-on talán nem is létezett. Berlin környékét beutaztuk keresztül-kasul vonattal, S-U-bahnnal, villamossal, busszal. Semmi jelét nem tapasztaltuk semmilyen ellenőrzésnek. Berlin belvárosában (Alex. platz) olyan kajakat ettünk, amikkel akkoriban itthon nem találkoztam. Akár az utcán, akár önkiszolgáló éttermekben. Boltok választékát nem néztük, minket az akkoriban nem érdekelt. Szórakozni szerettünk volna, így a hétköznapi életből nyilván nem sok jött át. Ezért csak részben értek egyet a cikk írójával. A kempingben a két hét alatt volt cseh és NDK-s barátnőm is. Mindkettő a szüleivel nyaralt, a szülők is nagyon kedvesek voltak. Utána évekig leveleztünk.
Kedélyes Paraszt 2022.01.25 17:11:23
@Kedélyes Paraszt: illetve még egy dolog. Elvileg ugye egy kirakatországot szerettek volna csinálni az NDK-ból, hogy lássák egyrészt nyugaton is, illetve az NDK lakosok is, hogy azért ha nem is fenékig, de azért valamennyire tejfölből van a cucializmus. A kempingben például egész jó söröző üzemelt. A belvárosba jövet-menet a bahn-ról leszállva a külvárosi megállóban (vö zugló, kőbánya, külső rákosborzasztó), igazi hamisítatlan klasszikus német kisvárosi hangulat fogadott. A környéken beültönk egy klasszikus német kerthelyiséges sörözőbe, ittunk 1-1 korsó sört, majd mentün k tovább villamossal a kemping felé, ami után még busszal is kellett utazni vagy 2-3 megállót. Reggelente a bérelt bringával kibringáztunk az első városon kívüli legközelebbi faluba a boltba. Ott volt minden, ami kellett nekünk alap élelmiszer. Néha még főztünk is. Sört vásároltunk, ezt-azt, amit mondjuk a kempingben nem lehetett megkapni a kajához. Berliner, Wernesgrüner mindig volt. 1-2 alkalommal vettünk egy üveg Debrői hárslevelűt, amit ott ittunk meg a bolt előtt, és senki nem szólt ránk. Pedig pont 16 évesek voltunk. Van egy emlékezetes esetem. A kempingben véletlenül összefutottunk a gimiből egy másik társasággal is, így már vagy 8-10-en lehettünk. Lecsót főztünk a konyhában. Terjengtek az illatok. Mellettünk egy fiatal házaspár valami tésztába csomagolt nemtudommit főzhetett, gondolom genralszószt csináltak hozzá. Na, ők aztán folyamatosan szimatolták a lecsónkat :)
Visszatérve, hogy a túritáknak miket mutogattak. Az építőtáborból voltunk többfelé is kirándulni. Spreewald, Weimar és környéke (icluding Buchenwald). Mindkettő gyönyörű. Persze, hogy ilyeneket mutogatnak. Ha jönnek túristák Mo-ra, őket sem feltétlen Ózd-Farkaslyukra viszik el városnézésre, de ez mindenhol így van. Visszatérve, nekem pozitív élményeim vannak onnan, habár jól tudjuk, hogy mi zajlott ott akkoriban. Lehet, hogy nekem is van egy aktám a Stasi akták között.
A hideg időszakban kellemesen melengető ételekre vágyunk, az új év közeledtével pedig sertéshúst illik fogyasztani. A finom sertésoldalas egy jó krumpifőzelékkel nagyon jól tud esni.  A csont nélküli sertésoldalas-darabot sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítettem és az oldalas jó barátjával, a…..
Kedélyes Paraszt 2021.12.31 08:11:07
@Kissiki: @Tangó Suszter: en is alufoliaval letkart tepsiben csinálom. Egy nagy pohár fehérbort szoktam aláönteni. A végefelé leveszem a fóliát és egy csiliszósz-medvehagymapesto-mustár keverékkel szoktam megkenni.
Néhány éve Svédországban jártamban, egy ingatlanközvetítő kirakata mellet vezetett utam, s jó szokásomhoz híven megnéztem egynéhány hirdetését, hogy látleletet vegyek Uppsala lakáskínálatáról.  Ama híres „bezzegország” kevéssé népszerű tulajdonsága - turisták körében legalábbis – annak meglehetős…..
Kedélyes Paraszt 2021.12.19 16:15:46
@Zoli049: Persze, OK, értem. Akkor neked nem kell mobil alkalmazás, Napi szinten be szeretnél járni bankokba ügyintézni, mert azt nem jó telefonon intézni. Sőt, telefonálni sem igazán szeretsz, mert az csak a pénzt viszi, mi a faxt fejlesztenek rajta annyi pénzér. Az azonnali banki átulatás faszság, majd én bemegyek, oszt akkor utalok amikor akarok, csak egy papirfecnit kell kitölteni és már megy is voilá. Parkolni meg bedobom azt az öccázast apróban. ja, nem is kell annyi, nem érdekes, bebuktam a felét. Izé, nincs is nálam öccáz... Belegondoltál te, hogy mi minden szolgáltatást veszel igénybe, aminek a kiszolgálásához nem kell feltétlen konkrét asztal egy irodaházban?
Kedélyes Paraszt 2021.12.19 17:30:14
@Zoli049: nos, a korlatlan dijcsomagod es a parkolasod maris olyan szolgaltatas, aminek a kiszolgalasahoz nem kell irodakukacnak lenni. de, mint mas masok is mondták, ami nem konkrétak helyzez kötött kétkezi munka, az szinte mind ilyen.
Kedélyes Paraszt 2021.12.19 17:34:34
@Zoli049: a parancsnoknak abban azért igaza van, hogy ha te önhatalmúan változtatsz a kivitelezésen, az nem helyes eljárás. Annak örülj, hogy ebből még nem volt probléma. Bár, leet, hogy igazad van, de ez nem mentesít ettől. Sose legyen belőle problémád. Inkább jelezd akár valmi naplóban, akár az akármilyen fórumon, amin a tervezővel vagytok kapcsolatban.
A Párizs és Lyon közötti hagyományos vasútvonal túlterheltsége miatt született meg a francia TGV, ugyanis a két város között egy új vasútvonal megépítésére volt szükség. Ha pedig már újat építünk, az legyen a lehető legjobb. Az általunk ismert TGV ötlete nem egyből született meg, volt néhány…..
Kedélyes Paraszt 2021.12.13 11:50:01
@kvp: pedig úgy tudom, hogy a Nyugati pu mostani fejlesztési tervei szerint itt is hátra fogják húzni a vágányokat, és valami közösségi teret szeretnének kialakitani. Maaaaagit!
1863. Szaloniki városfalai a tenger felől. Az akkor oszmán fennhatóság alatt álló görög város bizánci falai a 3. században épültek. Az oszmán hatóságok lebontatták 1867-ben. Régen volt már kérdés! Legyen hát most az, hogy honnét fotózhatták a várost?..
Ki indította az első magyar mobilhívást, mennyi volt az első előfizetés és a táskatelefon? Mobil nosztalgia töményen!..
Azt a kérdést fel sem kell tenni, hogy az olasz vagy a magyar főváros éttermei képviselnek-e magasabb minőséget, annyira egyértelmű a válasz. És most véletlenül sem a legmagasabb minőségű római éttermekre kell gondolni, hanem általánosságban, egy teljesen átlagos sarki étteremre, ahova gyakran…..
Ha ransomware támad meg cégeket, vállalatokat, akkor három féle kárt is képesek okozni: hosszas leállás a szolgáltatásban, titkosítják az adatokat, és ha nem fizetnek a feloldókulcsért, akkor kiteszik, kiszivárogtatják a netre a bizalmas dokumentumokat...
Kedélyes Paraszt 2021.09.09 07:00:47
@CoolKoon: a 27001emlékeim szerint nem ír elő záros határidőt, főleg nem 2 hetet. Max ajánlja. A jelenlegi környezetemben kb egy hónap alatt fut át a Windowsos rendszerek (szerverek és munkaállomások) patchelése a kiadástól kezdve. Sok-sok év alatt néhány esetben futottunk bele, hogy tömeges hibát okozott (talán 2-3 alkalom), amikor is vissza kellett vonni egy patchet. Olyan, hogy esetileg valakinél nem működött valami, az is csak olyan 10-es nagyságrendileg. Szóval, ha engem kérdeznek, én mindenféleképp javaslom a rendszeres patchelést.
Végre érik a paprika és a paradicsom is a kertben! Legalább csinálhatok majdnem sajátból töltöttpaprikát. Azért marhát/sertést/kacsát nem nevelek még, abban a vágóhidakra szorulok...
Kedélyes Paraszt 2021.09.02 08:05:32
@valkür: nálunk a zasszony paradicsomlében főzi meg a töltött paprikákat, amibe nyersen kerül a töltelék.
„Minden annyira gyorsan változik, én is, meg a világ is, nem tudhatom, hogy hova visz az utam.” Ismerős? Alighanem sokan vagyunk így, mint Csilla interjúalanya, Sándor, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Svájcban. Lássuk, milyen tapasztalatokkal!..
Kedélyes Paraszt 2021.08.05 14:32:14
@arthurthedent: arthdent, hát gondolkozz redundánsan, vegyél egy gsm routert.
1913. Bostoni lovasrendőr..
Kedélyes Paraszt 2021.07.12 12:45:28
@CSOKKI MÁLNA: ebből is látszik, hogy miért fontos ez.
NAPI SZUBJEKTÍV, KIEMELT KÉP: 1898. Grönlandi inuit férfi melegíti felesége lábait..
Kedélyes Paraszt 2021.07.05 14:23:39
@chrisred: hát, igen, nagy tévedésbe kerültek most az emberek. Bedőlnek holmi back malter life mozgalomnak, ami egy hatalmas fasság. Én is majd letérdelek, ha kilátogatok Augsburgba, mert ott megvertünk valakiket 1024-ben? Vagy pont fordítva? A sógor, ha átjön az Osztrák határon, elnézést kér 48-ért?
Kedélyes Paraszt 2021.07.05 16:46:37
@chrisred: még talán majdnem igazat is adnék, de mégsem. Nekem nincs semmilyen utólagos elvárásom Trianonnal szemben. Egy vesztes háborúból kerültünk ki, és olyan békét kötöttünk, amilyet tudtunk. Mondhatnám, hogy még ennek is örülhetünk. Talán még szembe is fújt a passzátszél.
Én azt nem értem, hogy a történelmet megváltoztatni nem lehet. Eltörölni sem. Ezért tartom egy értelmetlen mozgalomnak, mert a múltat el akarja törölni. Pedig az emberiség történelme az elmúlt 3-10-20e év alatt arról szólt, hogy időnként leigázzuk a szomszédot, elhurcoljuk, hogy helyettünk dolgozzon. Akkoriban ez volt az egyik legjelentősebb erőforrás. Usraelben meg Dél-Afrikában az elmúlt évtizedekig "divatban" volt az apartheid valamilyen formája. Ennek az utózöngéi szerintem azok az események, amik kiváltották ezt az only back malter life cuccot. De ugye érted a visszásságát?
Kedélyes Paraszt 2021.07.05 16:50:35
@enpera: én azt látom, hogy a katona keze nem előre, hanem oldalra van kinyújtva. Szóval inkább tűnik manipuláltnak a kép.
Ismét egy étel, amit soha nem ettem, sohasem főztem eddig. Viszont a kispiacon szembe jött egy friss vágású csontos birkapörkölt alapanyag, mintegy két kiló. Ennek nem tudtam ellenállni! Valami rémlett, hogy a feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így…..
A fokhagymás bedörzsölés nem segít. Ostorfán rágódik egy agresszív parazita: a pisztricgomba. Az ostorfa pedig invazív fafaj amellett, hogy gyakran része a városi fasoroknak. Akkor tessék eldönteni, kinek van igaza!  ..
2019 júniusában üzbegisztáni tanulmányúton jártunk Jankovics Zoltánnal (Őrház BBQ) és Kócsa Lászlóval (Chefparade) karöltve. A cél az volt, hogy megismerjük a "Kelet franciáinak" tartott nemzet kulináris világát. Az akkori élményekből készítettünk egy kisfilmet, amelyben röviden összefoglaltuk a…..
Kedélyes Paraszt 2021.06.28 12:15:15
@Gyalogrépa: Én viszonylag sokszor főzök birkát. Nagy kedvenc. Ha nem lenne jellegzetes birka íze, akkor akár sertést is főzhetnék. Pont azért szeretjük. Békés megyéből származom, mifelénk ünnepnapokkor, vagy akár esküvőn is a birka volt a fő fogás. Kisújszállás környékéről szoktam rendelni, általában egy egészet teljesen feldarabolva. Van, amikor megfőzzük kompletten üstben, ez kb 15-25 kiló hús, vagy ha otthonra, akkor 4-5 kilós csomagokban megy a fagyasztóba. Ez azért jó, mert így minden alkatrész kerül minden zacskóba, komplett ízorgiát okozva :) Ha birkát főzök, abba csak hagyma, só, paprika kerül. illetve szárított cseresznyepaprika egészben.