Regisztráció Blogot indítok
Adatok
beragadt

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Konyári: Szárhegy 2011 Élénk illat nyári almával, citrusokkal, fehér virágokkal, kőporossággal. Első nap némi sauvignon-os vegetalitás is játszik, másnap ez nem érződik. Közepesen, vagy attól picit nagyobb test, tiszta, enyhén krémes konzisztencia.  Friss gyümölcsös ízek,…..
A Borrajongó Titánok harca 2012.07.27 06:00:00
Múltkoriban szinte szemrehányást kaptam egy kedves olvasótól, hogy még nem kóstoltam Szepsy-mester 09-es Szent Tamását. Tulajdonképpen igaza van. Már legfőbb ideje volt. Annál is inkább, mert a szűk társaság már valami nagy durranásra vágyott. :) Elég volt abból, hogy nyáron…..
vörös és fehér Végre spárga 2012.04.25 21:00:00
Nekem akkor van itt az igazi tavasz, ha megjelenik a piacon a spárga. Liberális vagyok: mindegy az nekem, hogy zöld, vagy fehér. Elég az, hogy legyen. Végre van; meg kellett ezt nyomban ünnepelni. Ne gondoljanak hosszan tervezgetett ünnepségre, komoly rákészülésre. Gondoljanak arra,…..
Rég volt már átfogóbb Wachau-kóstolónk, mintegy másfél éve. Remek emlék, ezúttal viszont feltett szándékom volt erősíteni hangerőn. A koncepció, vegyük Wachau három legnagyobb presztizsű pincéjét, olvasataim szerint ez az F. X. Pichlert, Franz Hirtzbergert, illetve a Pragert jelenti. Válasszuk ki…..
beragadt 2012.02.29 10:53:28
@drbarta:
Megköszönöm, ha közzéteszed.
Ez az egyik kedvenc időszakom az évben: a pincében pár hét alatt olyan változások történnek a borokban, mint egyetlen más időszakban sem - kialakulnak a végleges ízek, illatok, rá sem lehet ismerni egy-egy nedűre. Őszintén sajnálom azokat a pincéket, ahol az anyagi kényszer vagy…..
beragadt 2012.02.17 15:23:27
@pinotnoir_777:
Csak megerősítésképpen:

Igazából ha valaki rákap a kézműves borokra, akkor utána már nem is nagyon akar mainstream borokat inni, mert már mást keres a borban, meg a borozásban:
a felfedezés örömét, és kicsit a jó értelmeben vett személyes "bennfentesség" örömét, hogy na nézzük meg idén mi lett a Gereg kékfrankosból.
beragadt 2012.02.20 10:23:50
@Hepci:
Nem igazán értem ezt a problémát. Kézművesből is vannak olcsóbb, könnyebben érthető borok, amelyek elcsúszhatnak a mirelit pizzához, vagy egy szimpla hétköznapi fröccsözéshez. Egyébként nálam valahogy úgy működik a dolog, hogy ha a gasztró és a bor között áthídalhatatlan szakadék van, akkor a jó öreg sörrel lehet kompromisszumot kötni.
Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk el idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink,…..
hozamkorlát Ünnep volt 2012.02.14 08:00:00
Tavaly az év legjobb rendezvényének választottam magamban a Furmint Február nagy kóstolóját, bár tény, hogy akkor a kóstoló végére nagyon elfáradtam. Szerencsére ez csöppet sem befolyásolta a furminttal való kapcsolatom, ami az elmúlt egy évben még mélyebb lett, mára egész…..
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján közzétették, hogy az uniós támogatások különböző területei között mennyi pénzt ítéltek meg kifejezetten a kerékpározáshoz kapcsolódó beruházásokra. Az Új Széchenyi Terv összesítése szerint az összeg meglepően nagy: közel…..
Losonci Bálint a legszimpatikusabb borászok egyike, akit van szerencsém személyesen is ismerni. Csak jót lehet róla mondani, közvetlenség, őszinteség, minőségre-törekvés, elhivatottság, tudásvágy, szerénység, jó értelembe vett alázat.A példa értékű hozzáállás…..
beragadt 2012.01.25 23:32:13
@drbarta: 2009-eseket még nem kóstoltam, de egyébként egyetértek.Talán a Gereg kicsit közérthetőbb, míg az Úrráteszi titokzatosabb.
Tegyen igazságot a gazda :-)

(csak úgy eszembe jutott, hogy sokan sok helyen beszélnek a Terroir szemlélet fontosságáról , de a losonci kékfrankosokon , meg talán a Demeter furmintokon kívül igazából nekem még nem sikerült testközelből megfigyelni ezt a terroir dolgot, meg évjárat hatást. )
Idén hatalmasodott el rajtam az érzés, hogy talán van már pár olaszrizling-referencia ebben a kis országban. Borblogger kollégáink tollából számos fajtakóstolóról olvashattunk az idén, sőt az év elején Jásdi István csopaki termelő még valamiféle olaszrizling-konferenciát is szervezett. Ehhez képest…..
Recsegnek-ropognak az Orbán-rendszer eresztékei. Szétbeszél a frakció a közoktatási törvény kapcsán, városvezetési jogaiktól és településeik bevételeitől megfosztott polgármesterek jelzik óvatosan, hogy nélkülük feles többség sincs a Tisztelt Házban. Orbán cserébe…..
Na tessék. Megint egy olyan borról írok, amiből kevesebb palack készült, mint ahányan egy átlagos napon az alkoholistára tévednek. Másrészt viszont egy olyan borról írok, aminek az elkészült 550 palackját sejtésem szerint az idelátogatók vették meg. Előrebocsátom: jól jártak…..
beragadt 2011.10.29 18:44:21
@Benikuty:

Hol lehet hozzájutni?
A tokaji borok mind a mai napig gyakori vendégei a Sotheby’s aukciósháznak, de szisztematikus kóstolásairól nem rendelkezünk adatokkal. 1998-ban a tokaji aszúval összevethető francia Cháteau d’ Yquem 125 évjáratának összekóstolására került sor. A híres német…..
beragadt 2011.08.04 10:18:27
A történet azzal kezdődött, hogy két kolléga – akik egyébként a Hegyalja fesztiválról tudósítottak – úgy döntött, nem minden a Slayer és a Mastodon, mellesleg borozós riportot is készítenek. Részben kicsit, részben teljesen laikusként tőlem kértek…..
Bár annak idején a vitához nem szóltam hozzá, ezerszer megrágtam magamban Matt Kramer lesújtó kritikáját az olaszrizlingről: „Ha megszakadok sem tudom megérteni, hogy az alacsony ár és a magas termés közgazdasági logikáját leszámítva miért akarna bárki olyan fajtákkal…..
Albert gazda Elesko Lipovina 2009 2011.06.23 11:20:00
A szlovákiai Elesko borászatnál tett látogatásunkról részletesen beszámoltam néhány héttel ezelőtt, az alapvető tudnivalók az iménti link alatt megtalálhatók. Azóta sor került egy-két palack alaposabb megismerésére, különösen a tokaji hárslevelű érdekelt ezek közül.…..
A Borrajongó Furmint-folytatás 2011.06.10 06:00:00
A múltkori furmint-sorunk olyan felemelő volt, hogy mielőbbi folytatás után kiáltott. Annál is inkább, mivel legutóbb ugye "csak" 07-esek és 08-asok voltak vegyesen, látni szerettük volna, hogy mi a helyzet a 09-esekkel, így ezúttal kizárólag ilyeneket válogattunk. Mivel már egy ideje külön Demeter…..
A múlt héten hozta nyilvánosságra a konkurencia a hírt, amely szerint a Szent István Korona friss évjáratú etyeki irsai olivérje regionális trófeát kapott a Decanter World Wine Awardson, a 10 fontnál olcsóbb fehérek kategóriájában. Persze, hogy azonnal elhatároztam, teszek vele…..
Felemás a viszonyom Kaló Imréhez. Pontosabban: zavar, hogy nemcsak a boraihoz, hozzá is viszonyulnom kell. Általában tényleg csak a termék érdekel – akár hiszik, akár nem –, a szomolyai remete esetében azonban mindenekelőtt a mítosz a termék. Azért is, mert a dolgai olyan…..
beragadt 2011.05.10 09:50:22
@AG 2.0:

Én egyáltalán nem éreztem úgy, hogy bárki lenézett volna bárkit, illetve a szektás dolgot sem tudom magamra értelmezni.

Csak abbéli értetlenségemnek próbáltam hangot adni, hogy miért van az hogy van itt egy fura figura (hívjuk akár szent őrültnek), aki mellett nem tudunk elmenni anélkül, hogy ne tennénk rá megjegyzést.

Szerintem érdekes színfoltja a magyar borászpalettának, és ahogy fent is emlitettem van még százezer másik borász, akik között talán ő is megfér.

Nem kell érte rajongani se áldozatot bemutatni, viszont a csipkelődést is rangon alulinak találom egy olyan emberrel szemben, aki viszont erre tette fel az életét.

Igazából nem érdemel ez ennyi szót, csak kicsit ilyen magyar népbetegségnek tartom a jelenséget:

nem tudunk kellő távolságtartással és szelid toleranciával elmenni a furcsa emberek mellett.
A most következő bor nem került kereskedelmi forgalomba. Azon érdekes "kísérlet" révén született, miszerint Kaló Imre zöldveltelini alapanyagot adakozott különböző borászok (ha jól emlékszem Demeter Zoltán, Takács Lajos, Bott Frigyes) részére, amelyből…..
Herczeg Ágnes megjelenésével a Gróf Buttler Borászat mind szakmailag, mind emberileg olyan irányt vett, olyan szintre süllyedt, amihez már sajnos nem tudjuk, és nem is akarjuk tovább a nevünket adni, így a Bukolyi család elhagyja a Gróf Buttler Borászatot. Ez a hír publikus. …..
beragadt 2011.04.10 16:10:20
@szenvedély S.:

"a család nem tudta feldolgozni, hogy 30 %-os részesedéssel nem folytathatja azt a fajta "borgazdaságpolitikát", amit eddig."

Valószínűleg inkább azt tudták nehezen feldolgozni, hogy életük fő művét lehiénázták róluk.

KG híres arról, hogy "jól" szokott vásárolni.

Kíváncsi lennék, hogy azért a laza 70%-ékért, ami a mostani történet fényében 100% Nagy-Egedet takar, mennyit fizetett.
Pontosan egy évvel ezelőtt élesedett ezen blog első bejegyzése. Hirtelen ötlet volt, aznap reggel felébredve még magam sem tudtam, hogy azon a napon "bloggerré" fogok válni. :)  Egyszercsak jött egy gondolat, hogy mi lenne, ha az aktuálisan megtartott kóstolónk…..
Épphogy túl vagyok életem legnagyszerűbb Brunello di Montalcino-kóstolásán, még tart a lendület. A borvidékről sokat nem szeretnék mesélni, vannak nálam klasszisokkal avatottabb ismerői, akik tudását és tapasztalatát mindig nagyra becsültem, sőt irigykedtem is, hogy engem nem…..
Ezt a palackot a borászattól kaptam, és zavarban vagyok, mert nem igazán tetszett. Zavarban vagyok és meg vagyok lepődve: a Vylyan mindig is a kevés villányi kedvenceim egyike volt. A boraikban mindig éreztem egyfajta egészséges klasszicizmust; világpolgári józanságot;…..