Regisztráció Blogot indítok
Adatok
[nick] (törölt)

0 bejegyzést írt és 641 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma kaptam meg az értesítést a Goldenblogtól arról, hogy a blog idén első lett a hírblog-kategóriában. Tudom, hogy mostanában nem divat örülni egy díjnak, különösen, ha nem jár lánccal, én azonban nagyon örülök... Amikor tavaly november 2-án feltettem az első kérdést,…..
Sokan és sokféleképpen próbálják magyarázni, hogy a második Orbán-kormány működésének első időszakát mi jellemezte. Ezen az oldalon én is tettem kísérletet az első lépések értelmezésére, foglalkoztam azzal a felvetéssel, amely a jogállam leépítésében vélte…..
[nick] (törölt) 2010.08.12 17:48:12
@radala:
a libsik. mindig azok a szakadárok. utálja őket mindenki, akinek elváltak a szüleik. utána jöhetnek a neokonok a parlamenten kívülről. de ez csak egy tipp.
[nick] (törölt) 2010.08.12 17:57:15
@radala:
a sikeres kormányzáshoz jelenleg pénzügyi értelmiség, sikeres önkormányzathoz pedig műszaki értelmiség kell. na, pont ez a kettő hiányzik schifferék pártjából.
[nick] (törölt) 2010.08.12 19:00:13
@radala:
konjunkturában elég az, hogy megnyerő legyen a modorod. recesszióban újat kell tudni mondani. és ahhoz minden területre komoly szakpolitikusok kellenek. és az lmp esetén a pénzügyi és műszaki területről sincs senki. és ezek nélkül nem lehet kormányt csinálni, se önkormányzatot.
Szűk két hónap múlva ismét választ az ország, a politikában azonban egyelőre az uborkaszezon dominál. Mindez jó lehetőség arra, hogy egy kicsit a napi események fölé tekintsünk; s bár Schmitt Pál első államfői tévés interjúja számos tanulságos mondattal szolgált, a…..
[nick] (törölt) 2010.08.11 13:56:21
@S2000:
hívhatjuk felőlem politológusnak, és politikusnak is. szóval a szoci a magyar közéletben nagyjából a politológus szinonimája, a náci meg a politikusé.

politológus nagyjából azt a himi-humit mondja, amit török. hogy a pártok, és a társadalom viszonya rendkívül összetett, és valahogy kell mindig egy párt, vagy pártszövetség, amelyik uralkodik a többségen, mert ez a demokrácia. az egy anyanyelvűek fölött uralkodjon egy párt, és az mutassa meg a helyes irányt. persze ez sose sikerül, szóval lehet tudni, ha valakit dupláz, akkor az utána kétszer akkorát bukik. vagy ha esetleg tripláz, akkor háromszor akkorát. szóval úgy egyébként a nép az agyagba döngöl minden politikust, mert valójában ez a népakarat: az agyagba döngölés. persze egy kisebbség meg totálisan elköteleződik. de úgy kell nekik. vannak aki objektívek maradnak, és akkor ők a politológusok. ezt gondolja szerintem török, és nagyjából ugyanazt, mint a szoci értelmiség, csak ő még nem olyan idős, mint helleg ágnes. aki a hazai mezőnyt látva szerintem elég jó filozófus, de egy szoci filozófus, és szerintem ezt nem is utasítaná vissza. törököt meg szerintem nem érdekli, hogy mit gondolnak róla. pláne nem itt a kommentek között.
[nick] (törölt) 2010.08.11 14:00:30
@lüke:
a moziüzemi vállalat a vezetése alatt csődbe ment, ezért belépett a pártba. csak nem a szocik közé, hanem a népfrontba. és innen lett a főhatóság elnöke. eszembe nem jutna semmiféle székbe átüllni, mert elég kényelmes a sajátom, de megeszem a kalapom, ha ez nem ugyanaz, mint a pártállam. csak most az ellentét nem a párton belül van, hanem a pártok között. és lehet ezt demokráciának hívni, csak eddig ezt puha diktatúrának hívtuk.
Mint talán már kiderült, nem tartozom azok közé, akik szerint Schmitt Pál elnökké választásával – bármilyen értelemben - radikálisan új irányt venne a magyar demokrácia. Ezzel együtt is igaz, hogy egy új minőség költözött a Sándor-palotába: a mai beiktatási…..
[nick] (törölt) 2010.08.08 13:22:09
@tbb:
mit értünk régión. van a makrorégió, amiben a makroközgazdászok gondolkodnak, meg a történészek. nagy-hunország (én így hívom nagy-magyarországot) egy makro régió, vagy a visegrádi együttműködés.

aztán van a mikrorégió, a kistérség. ami nagyjából egy mezőváros, és körülötte egy tucat falu. ami önálló közigazgatási egység lehetne. saját helyhatósággal, főpolgármesterrel, főbíróval, főügyésszel, főkapitányal, vagy főépítésszel például. szóval van ez a kistérségi szemlélet.

és van egy köztes régió, amit az unió favorizál. ezek egy része határon belüli, másik része határokon átnyúló eurorégió. és a probléma, hogy ezek határait hogyan húzzuk meg. és szerintem nem lehet élesen meghúzni, mivel ezek valójában tájegységek. szóval monduk a balaton és környéke lehetne egy régió, vagy a tisztántúl. és akkor ennek egyik határa még világos, mert meghatározza a vízrajz, de a másik. meddig tart a balaton környéke. nagyon nehéz pontosan lerakni az útra a határkövet, hogy eddig. a tiszántúl esetén úgyszintén. szóval ezt a köztes régiót a domborzati térképre lehet felrajzolni, és nem a közigazgatási térképre.

de ettől még regionális közintézmények kellenek, és regionális közművek. regionális vízmű, közútkezelő, vasúttársaság (mint a gyesev). csak énszerintem ezeknek a városokból, és kistérségekből eseti jelleggel kellene kialakulnia. mert lehet, hogy a regionális vízmű uralja debrecen és miskolc vízellátását, és akkor az abból a szempontból egy régió, de úgy egyébként meg nem az.

szóval a makro régiókat szerintem az államoknak, a mikro régiókat az vidéki önkormányzatoknak kellene kialakítani, és a köztes régiókat pedig eseti jelleggel kellene létrehozni. és ide lehetne bekapcsolni az egyházakat is. akik az alapvető közintézmények (kórház, iskola, hivatal) működésében vállalnak szerepet. szóval én az állam és az egyház szétválasztását maximálisan pártolom, azonban a kulturális konzervativizmus jegyében a régió és a religió ügyeit össze lehetne kapcsolni. és az országhatáron is nyitni. tehát mondjuk az egyesített tiszántúli reformált egyházkerület erdélyben nem zavarja az ortodox románságot, mert a határmenti vidéket nem világi, hanem vallási alapon kapcsoljuk össze.

ezzel együtt én ódzkodnék az állam és az egyház összekapcsolásától, bármiféle vagy a politikai katolicizmusból fakadó ostoba nacionalizmust. szóval monjuk egy búcsút is regionális alapon kell megszervezni, és a régió itt lehet makro, köztes, és mikro régió is. a csíksomlyói búcsú nyilván makroszintet is elért, mert nagy hunországból elzarándokolnak a katolikus hívők. de messze nem a magyarság, a protestánsok biztos nem, és a maguk módján vallásos többség megint csak nem. de a kulturális konzervativizmus miatt ettől ez még fontos, csak szerintem kevés köze van ennek a nemzethez.

szóval több város, és kistérség ad hoc társulása lehetne szerintem ez a köztes régió, amelyik vagy átnyúlik a határon, vagy nem. nekem a fidesszel, és személy szerint orbánnal az egyik legnagyobb bajom az, hogy ezt a térségi, kistérségi igazgatást ellenzik, és feudális uram bátyám kapcsolatokra épül a fidesz. ami az önkormányzati választások után szerintem nem lesz tartható, hiszen mindenhová meg van ígérve a támogatás, és ezeknek a felét se lehet majd teljesíteni. és az egész ország narancssárga lesz, szóval nem lehet majd hergelni a népet, és rázni a vörös posztót.

ezért tippelem azt, hogy nagyjából a ciklus közepén ennek a formációnak az előnye elfogy, és valójában majd akkor lehet a vidéki konzerv értelmiségnek alternatívával előállni, persze úgy, hogy mindez a városias gondolkodásnak se mondjon ellent. szóval a regionalizmus, és az urbanizmus között eltérések vannak, és nem kibékíthetetlen ellentétek.
[nick] (törölt) 2010.08.08 14:08:34
@Fideszbirka:
oké, de értsd meg: a többség a hétköznapokon nem büszke arra, hogy magyar. amikor a cseh vitéz laciskoldik, vagy a cseh laci vitézkedik, akkor persze büszke az egyik fele, de ez is csak ideig-óráig tart.

de ettől még lehetsz nacionalista, és hihetsz amiben csak akarsz. szerintem a nacionalistáknak az uniót kellene elfoglalniuk. ha egy európa parlamenti képviselőnek, akkor akkora kokárda lenne a mellemen, hogy alig látszódnék ki mögüle, pedig nem vagyok alacsony termet. és a nemzeti ünnepen a párttársaimmal a trikolórba kapaszkodva vonulnék be a többi nemzetiség közé úgy, hogy messziről látszódna: megjöttek a magyarok. szóval a "birodalmi" parlament az unió parlamentje. szerintem ez teljesen rendben volna brüsszelben. de a pesti parlament előtt ugyanez egy vicc. itt majd felvonják az állami lobogót, és abba nem kell belekapaszodnia senkinek se. a nemzeti ünnepen hordjon mindenki diszkréten kokárdát, és a nemzeti zászló hadd lobogjon szabadon. pesten magyarnak lenni ne legyen kötelező. meg budán se. meg sehol vidéken.

ezzel együtt nem értem azokat a belvárosi szoci képviselőket, akik izraeli zászlócskával a hajtókájukon mentek a parlament alakuló ülésére. nincs vele bajom, csak nem értem, mert szerintem azzal a kneszetbe kell menniük. de ettől ők még ha egy kicsi részben is, de magyar nemzetiségűnek mondják magukat, akkor persze jöjjenek a magyar parlamentbe, és persze még inkább természetes, hogy ott ülnek a fővárosi önkormányzatban, hiszen a zsidóság nélkül aligha létezne budapest. csupa szerencse, hogy egyes zsidók összeesküdtek a feudális világgal szemben, hogy városokat építenek. de nem kellene attól parázni, hogy akkor ez le fogja rombolni a vidéket. hanem arra volna szükség, hogy a vidéki városok, köztük a mezővárosok védjék a saját piacaikat. pont arra a kistérségi igazgatásra volna szükség, amit az unió is megkövetel.

és egyébként én az izraeli nemzetállamban sem hiszek, és a palesztin nemzetállamban sem. szerintem izraelnek, és palesztinának egy uniót kellene alkotnia. egy uniós parlament kellene nekik is, és nemzetiségi parlamentek. egyik jeruzsálemben, a zsidó nemzetgyűlés, a kneszet, a másik meg a palesztin nemzeti tanács ramallahban. de legyen mellett uniós parlament is. mert a nemeztiségi ellentétetek feloldásához közös normák kellenek kellenek. és a közös normák megalkotásához pedig szükség van egy nemzetközösségre, egy unióra.
[nick] (törölt) 2010.08.08 14:18:56
@tbb:
nem vagyok túl öreg, de nincsenek politikai ambícióim. persze szeretném, ha megváltozna a közélet.
Nem lepett meg, hogy a ma hajnalban történt szörnyű alsóörsi lövöldözésből politikai vita keveredett. Gyorsan megszólalt az MSZP és a Jobbik is, előbbi meglepő állítása szerint az, ami történt, „nem volt megszokott a korábbi kormányzások alatt”, utóbbi pedig…..
[nick] (törölt) 2010.08.05 22:51:02
@ó jaj:
én azt tippelem, hogy amerika, és latin amerika is egy unió lesz. és ezt úgy fogják magyarázni, hogy észak és dél között egy hideg polgárháború zajlott, de végül összeforrt amerika. de a jenkiknél is vita ez, hogy most dél vívott függetlenségi háborút, vagy egy polgárháború még inkább összekovácsolta az uniót.

szóval egy háborúnak ez a két kimenetele szokott lenni. az egyik a szakadás, a másik az egyesülés. ezen kívül még van a törzsi háború, ahol az egyik fél teljesmeg akarja semmisíti a másikat. szerintem a világháború egy hülyeség. olyan nincs, hogy a világ túlnyomó része háborúzik egymással. az emberiség hülye, de ennyire azért nem.
[nick] (törölt) 2010.08.06 00:34:00
@panelburzsuj:
nem tudom hogy számolják, de az usa egésze sohasem állt még hadban. és a polgári lakosság se volt még arrafelé totálisan megfenyegetve.
[nick] (törölt) 2010.08.06 08:48:40
@Letícia:
viszont kívánom minden emberszabásúnak.
„Az emberek ezt szerették volna, tehát így választottak, ezt tudomásul kell venni a demokráciában” – válaszolta ma reggel a köztelevízióban kedvesen mosolyogva Szalai Annamária Krizsó Szilviának arra a felvetésére, hogy a függetlennek mondott média testület…..
[nick] (törölt) 2010.08.03 22:12:53
@mamacok:
szóval én ebben a nagy globalizációval azért óvatosan bánnék. szóval volt itt egy fukuyama-huntington vita. fukuyama úgy képzelte el, hogy a globalizációval a történelem véget ér, mert a világ teljesen egységessé válik. és huntington volt, aki azt mondta, hogy ennek civilizációs korlátai vannak. szóval én huntingtonnak adnám ez ügyben a pontot, aki szeint a történelem egy civilizációs összecsapás (the clash of civilizations). ezzel együtt az európai unió nagyjából egészében egy civilizáció, szóval a balga belgákat, meg a hülye magyarokat nem volna olyan nagyon bonyolult egy platformra hozni. például ha azt kérdezzük tőlük, hogy mégis hogyan akarják megvédeni magukat, akkor szerintem eljutunk ahhoz, hogy mégis csak kellene valami összeurópai haderő a transzatlanti együttműködésen túl. de teljesen abszurd az állami haderő. szóval valamelyik attasétól kérdezték a kínaiak, hogy mekkora a magyar haderő. és mondta: 30 ezer. és a kínai azt mondta: náluk a néphadseregben ennyi a dezertőr. tehát magyarország legfeljebb egy hadtestet tud csak kiállítani, de egy komplett szárazföldi, légi, vizi hadsereget nem tud. akkor meg uniós hadsereg kell. de nem tud mindenről az unió dönteni.

szerintem a járásokban, a városokban, és a fővárosban eltérő módon kell a környezethez adaptálódni. ebből jön az, hogy ami a védett budai kerületben jól hangzó elmélet, az mondjuk borsodban nem feltélen az. de ezzel együtt szükség van közös normákra. amelyik ezt a civilizációt mégis csak összetartja.
[nick] (törölt) 2010.08.03 22:31:02
@Ordnassac:
jogalkotáshoz ott a latin. meg úgy általában lehetne ez hivatalos nyelv az európai parlamentben. előbb csak törné mindenki, de nyilván lenne egyszerűsítés, és nyelvújítás. szóval egyszerűbb lenne, mint össze vissza fordítgatni.
[nick] (törölt) 2010.08.03 23:04:50
@mamacok:
nincs nagy vita közöttünk. de az integrációban ne menjünk ennyire messzire. vegyük a roma integrációt. nem megy az olyan egyszerűen.

szóval esetenként még is csak szükség van arra, hogy az oktatási rendszerben a gyerekek mégis csak szegregáltan legyenek jelen, mert a kulturális vagy a társadalmi különbségek akkorák, hogy ezt valahogyan át kell hidalni. és szerintem erre az óvoda remek intézmény lehente. szóval mondjuk a roma játszóházakban még elkülönítve vannak a pisisek, de az iskolában meg már össze vannak keveredve. mert hogy ehhez már elég nagyok. de ez is olyan, hogy van ahol működne, és van ahol meg nem. szóval nem nagyon van univerzális megoldás. viszont valami közös norma meg mégis csak kellene. és erre mondom, hogy ezt alkossa meg az unió. viszont a helyhatóságoknak a jelenleginél nagyobb szabadságot kellene kapniuk.
Két hónap múlva ismét választunk, hogy aztán – ha minden a tervek szerint halad – három és fél évig használat nélkül porosodjanak a szavazóurnák. Az októberi önkormányzati választásnak már e tény miatt is kiemelt jelentősége lenne, nem is beszélve arról, hogy a…..
[nick] (törölt) 2010.08.03 12:53:55
@Szimba:
nézd, arra van pénz, hogy minden járás 25 milliárdért építsen egy iskolát. tehát legyen ilyen kisvárdán, meg mátészalkán.

www.youtube.com/watch?v=eFeLKXbnxxg

más kérdés, hogy akkor ezeknek a városoknak nem nagyon lehet kórházuk, hanem csak rendelőintézetük sürgősségi ellátással, és a betegeket nyíregyházára kellene szállítani. más kérdés, hogy akkor ezeknek a városoknak nem lehetne gyógyfürdőjük. hanem egyetlen hatalmas közberuházás vinné az uniós források jelentős részét, mondjuk a felét. a másik feléből lehetne persze orvosi rendelő, és egy kis részéből korszerű hivatal. tehát egy ilyen posztmodern googleplex szerű létesítményt építeni, vagy akár egy stanford szerű premodern iskolát építeni lehetséges.

en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford_University_campus_from_above.jpg

ehhez koncentrálni kellene a forrásokat. és az uniós támogatás mellé helyi adóból szedett önrész kellene. és verseny. ki épít jobb iskolát. mátészalka, vagy kisvárda. de ezt nem az állam dönti el, hogy ki kap több pénzt, hanem a helyi emberek tehetsége, vagy szorgalma. én nem gondolom azt, hogy kisvárdán lenne az új standford, de éppenséggel lehetne. bringautat lehetne építeni a járásba:

en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford-bikes.jpg

és mellette járhatna az iskolabusz. és egy ilyen campus fenntartása messze olcsóbb, mint a szétszeparált iskolarendszer. 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, stb. városi iskola. plusz a falusi, tanyasi iskolarendszer. szóval építeni kell egy világi és egy egyházi kommunát, ami a reál, és a humán képzés fellegvára. és ezek mellé kell a közműveket megépíteni, de elsősorban konyha kellene, varroda, és mosoda.

tehát a gyerek ezt megkapja a közintézményben, a szülő pedig ha munkaképes, akkor dolgozik a konyhán, a varrodában, vagy a mosodában. vagy épp nyírja a campusban a füvet, vagy metszi a fákat. mert az a legjobb drogambulancia, vagy rehabilitációs központ. tehát ilyen komplex kommunákat kell építeni szerintem. de ez nem a kommunizmus igérete. hogy a munkásosztály magához ragadja a hatalmat, és egy forradalommal elsöpri burzsoáziát, és megszűnik a kizsákmányolás, ebből kommunák, azaz komplex regionális közművek mellett városias igazgatást, és egymással versengő piacokat eredményezne. szerintem itt nem pénzügyi, hanem szellemi gátak vannak. és a legfőbb probléma, hogy nincs térségi igazgatás, és kistérségi főpolgármesterek, akik ezeket a terveket, vagy elképzeléseket sikerre vinnék. persze éppenséggel lehet egy decentalizált iskolahálózat is minta, de az inkább egy óvodahálózat, szóval az 8 éves kor alatt működhetne. hogy minden faluban van egy óvóda, vagy egy iskolaelőkészítő, ahol a nagyobb gyerekek írni, olvasni, számolni tanulnak. a kisebbek meg rajzolni, táncolni, énekelni.
[nick] (törölt) 2010.08.03 13:07:46
@Szimba:
a baj csak az, hogy az osztrákok nem akarnak velünk uniót alkotni, hanem inkább svájccal akarnak. szóval a labancoknak azért kellünk, hogy a bankfiókban a kurucoktól elnyerjék a pénzt. és a tótok se akarnak velünk uniót, mivel a felföldet a nácik piros fehér zöldre festik, és ki akarják a könyvekből radírozni a szlovák nép ezer éves történetét. szóval a magyar nácik nem értik, hogy nagy hunország egy unió volt, nem nemzetállam. uhorszko és madjarsko között mi a különbség. a dalmátok, és a rácok uniót megint nem akarnak. és a ruszinok se. szóval unió itt legfeljebb romániával lehetne. ott is leginkább az cigányok akarnak uniót.

szóval amikor itt nemrég létrejött a nagy magyar református egyház, akkor a nagytemplom előtt az összes cigány lakodalmas törsz felvonult. azok akarnak uniót a magyarokkal. más se.
„Az ügy kirobbantásának információink szerint Keller Lászlóék részéről politikai indítéka volt, Sík Zoltánon keresztül Papcsák Ferenc országgyűlési képviselőt, illetve a Fideszt mint pártot akarták gyanúba keverni és elmarasztalni” – olvashattuk 2003…..
[nick] (törölt) 2010.07.30 22:32:25
@lüke:
városi brendek kellenek. gyulai kolbász, csabai szalámi, debreceni kolbász. és akkor azt kellene a legjobban elkészíteni különféle változatokban.

és akkor azt mondani, hogy ez a világhíres debreceni kolbász, amit csak debrecen környékén gyártanak, de akkor abban nem kellene beledarálni mindent, hanem annak nagyon szigorú minőségi előírásoknak kellene megfelelnie. és akkor azt ne lehessen gyártani zalában. mert ők gyártják a világhíres zalai felvágottat. és akkor az legyen százszorta finomabb, mint a régi szocialista zalai.

és persze ettől még lehet mindenki által gyártott "párizsi", meg "olasz", de a városi brendek lehetnének exkluzívak.
[nick] (törölt) 2010.07.30 22:42:42
@Nyunyócska:
nézd, a nádudvari vörös csillag mgtsz. mellett létezett feldolgozóipar, és volt egy értékesítési hálózat, és egy gyorsétteremlánc (csillag csemege). ez egy olyan modell volt, hogy nyugaton mindenki csak nézett. hogy van egy szövetkezet, és akkor feldolgozza a terményt, és értékesíti is, sőt még gyorséttermekben készételeket is kínál. ez szerintem kurva jól ki volt találva. és lehet szidni grósz károlyt, de amikor idejött a mc donlalds, akkor az bábolna-mc donalds magyar-amerikai vegyesvállalat volt 50-50% tulajdonrésszel. bábolna szállította az alapanyagot.

vagy volt az áfész, ami egy értékesítési szövetkezet volt, és ennek a hazai termelőszövetkezetetkhez kellene kapcsolódnia. éppen úgy, ahogy a közért hálózatnak, ami eredendően egy közraktár hálózat volt, amit most ki akarnak találni, hogy szociális kártyával kellene valami bolthálózat, ahol alapvető élelmiszereket lehet venni. ez volt a közért. ezt nem kell feltalálni. ez már a kádár rendszerben ki lett találva, és egyébként részben a horthy rendszerben. (az áfész elődje a hangya kisszövetkezet volt).
[nick] (törölt) 2010.07.31 11:18:02
@lüke:
csak azt mondom, hogy ki volt találva a közért. ami egy közraktárhálózatnak indult. közraktárjeggyel lehetett alapvető élmiszereket vásárolni. ez ugyanaz a szociális bolthálózat, amit a pártok készülnek kitalálni. éppen az. volt áfész, amiben helyi áru volt, és ez éppen a regionális bolthálózat, amire megint csak szükség volna.

és ezen kívül kell tesco, és tesco mini.

szerintem nem az a probléma, hogy vant tesco, hanem az, hogy nincs közért, és nincs áfész. tehát nem a kapitalizmusban van a hiba, hanem az, hogy nincs kommunizmus, ami az egészet féken tartja. illetve az antivilágból a hülyeség jön vissza. az állami támogatásra épülő pártállam, és a banánköztársaság.
Kitartó lendület – olvashatjuk a Századvég friss közvélemény-kutatási beszámolójában. Mézeshónapok – ezzel a címmel mutatja be meglehetősen hasonló adatait a Medián. De vajon mennyire példátlan, hogy három hónappal a választás után még mindig hatalmas a győztes…..
[nick] (törölt) 2010.07.28 22:25:39
@pannonfunk:
az állam arra kell, hogy a közintézmények működése között végezzen újraosztást, és nem arra, hogy újraossza a piacot. szóval te a centrális újraosztásban hiszel. és ennek két formája van: a feudális jellegű, amikor a kincstár beruházokat támogat, és a szociális jellegű, amikor a fogyasztást dotálják. és úgy egyébként demokratikus viszonyok között utóbbi szokott győzni, mivel sokkal egyszerűbb azzal kampányolni, hogy kapsz fűtéstámogatást, mint azzal, hogy szigeteld be a házad.

tehát az államnak a közintézményeire kellene költenie. arra, hogy az iskolában, a kórházban, és a hivatalokban legyen budipapír. aztán majd a piac magától kitalálná a passzív házat, ami nem drágább, mint a normál, és egyébként tized annyi fűteni. az innovációhoz nem kell végtelen pénz. szóval pont az a probléma a ma a kutatások jelentős részével, hogy az összes lehetséges eset leszámlálásából (kipróbálásából) állnak, nem játszik jelentős szerepet az emberi elme, nincs heurisztika, és ezért a kutatás drága. a másik probléma, hogy főleg az idősebb kutatók papíron keresik a megoldást, holott segítségükre lehetne a gép. ott meg csak heurisztika van. és a kutatás ezért lassú. szerintem ez a két alapvető probléma. nem látom be, hogy törzsi alapon bármit is kellene kutatni. ne felejtsük már el, hogy az állam etnikai, vagy faji alapon szerveződik. az nem a kutatást támogatja, hanem a sámánizmust.
[nick] (törölt) 2010.07.28 22:41:37
@panelburzsuj:
igen. nekem is úgy tűnik, hogy orbán elképzelése az, hogy sokaknak oszt majd keveset. üveggyöngyöt akar a vállalkozók lába elé szórni. mivel az elmúlt 20 évben a fellelhető drágaköveket ők, vagy a szocik lenyúlták.
[nick] (törölt) 2010.07.29 10:30:49
@pannonfunk:
nem erről van szó. hanem arról, hogy a tudományt, és a politikát nem kellene összekeverni, legfeljebb a politikatudomány, a politológia szintjén. ha te abban bízol, hogy itt a kutatásra rengeteg pártpénz lesz, akkor majd csalatkozni fogsz. aki akar, kap egy majd egy marék üveggyöngyöt a "tudományos" elitben. de engem ez nem zavar, hogy lehet majd ezért sorba állni. szóval itt lesznek valódi tudósokból álló nemzetközi csapatok, meg hoffmann rózsa, és szőcs géza baráti köre. komoly tudós nem vesz részt a széchenyi tervben, mint ahogyan nem tagja a professzorok batthyányi körének sem, komoly tudósok előbb utóbb mind kilépnek a pártállam árnyékból. bár tegnap megtudtam, hogy a kormány a legokosabb testület. egy orbán nevű sámánzseni mondta. :-)
“Az elmúlt két hónap „forradalmi" törvényei és konkrét személyi döntései lényegében kiiktatták az alkotmányból a hatalommegosztás szervezeti biztosítékait, és ezzel az emberi jogok garanciáit” – írja Búcsú a jogállamtól című cikkében Halmai…..
[nick] (törölt) 2010.07.26 10:10:33
@panelburzsuj:
erre mondom, hogy valamiféle mikrocenzus kellene. mondjuk a sulík féle. amelyik azt mondja, hogy a pártok lőjék be mennyi támogatást igényelnek, és a nép ezt vagy megszavazza, és kap egy jelképes értékű állampolgári érdemérmet, hogy szavazott, vagy menjen el a kocsmába, a vurstliba, vagy a plázába, és ezt a pénzt költse el. nem vagyok abban biztos, hogy zimány linda szavazás helyett nem venne mondjuk egy cuki fürdőrucit a plázában. és ő mégse proli, hanem egy dúsgazdag csaj, akinek dúsgazdag pasijai vannak.
[nick] (törölt) 2010.07.26 11:14:22
@Atti79:
az önkormányzatoknál ugyanez van. a vagyonkezelők a közgyűlés megkerülésével maguk döntenek. itt egy tanulságos video. egy debreceni civil képviselővel készült interjú.

il.youtube.com/watch?v=sCUefD1lM94
A miniszterelnök pénteken csaknem azonos időpontban adott interjút a Hír TV és ATV számára. Utóbbiban a beszélgetés legvégén a műsorvezető, Kálmán Olga feltette a jövő egyik érdekes kérdését: terveznek-e népszavazást tartani a leendő új alkotmányról? A két évvel…..
[nick] (törölt) 2010.07.24 22:31:08
@török gábor:
oké, most már értem, hogy mire gondolsz.

szóval ez a vita sok féle irányba elmehet persze. mondjuk a szocialisták azt mondják, hogy bele kellene írni az alkotmányba, hogy a mindenkori kormány garantálja a nyugdíjak értékállóságát. vagy mondjuk minden kiskorú számára az állam ingyenesen biztosítja a közétkeztetést. szóval az ellenzék ezt a vitát elviheti abba az irányba, hogy az alkotmány valójában egy szociális alaptörvény legyen. ebben az esetben a kormánynak folyamatosan védekeznie kell. szóval ebből lehet egy nemzeti vs. szociális alaptörvény vita.
[nick] (törölt) 2010.07.25 12:04:45
@jjulie:
amikor 12.5% volt a jegybanki alapkamat, és a jp morgan megüzente, hogy igazából semmilyen kamatszint mellett nem finanszírozza a hiányt, mert akkora az árfolyamkockázat, 300 forintból lehet 400 forintos euro is, és azt nem ellensúlyozza a kamat, nos ekkor az imf 5.5% mellett adott hitelt. a különbség annyi, hogy mivel az imf egy nemzetközi szervezet tagállamokkal, közte magyarország (lásd d209) ezért nem szabad felhasználású hitelt ad, hanem feltételeket szabnak. többnyire azt, hogy a hiányt expontenciális pályán csökkenjen. a bírálat többnyire az, hogy az árfolyam egy hibás szinten stabilizálódik, a megszorítások miatt csökken a belső fogyasztás, nő a munkanélküliség, a vállalatok paradox módon nem árat csökkentenek, hanem emelnek, a hiány újratermelődik.

és erre a valutaalap azt szokta mondani, hogy kokrét reformtervezetekre is vevő. szóval megfinanszíroznának egy kórház, vagy vasútkonszolidációt, feltéve, hogy a kormánytervezetből kirajzolódik egy legalább null szaldós működés. de ezt a kormányok nem nagyon szokták bevállalni, mert az ilyen általános közalkalmazotti sztrájkhoz szokott vezetni. és az imf nem arról híres, hogy le lehet térni az előre megszabott pályáról.

---

a jp morgan bankázat ez nem érdekli. ezekbe nem szól bele. neki éppen az a jó, ha nincs előre megszabott pálya, hanem árfolyamemelkedésre, és esésre játszva próbál nyerni. illetve abban érdekelt, hogy minél alacsonyabb legyen az infláció, és ehhez képest magasabban legyenek a kamatok.

tehát amikor a piac finanszíroz, akkor többnyire árstabilitás van, de nincs árfolyamstabilitás. amikor a valutaalap, akkor árfolyamstabilitás van, de nincs árstabilitás.

a probléma az, hogy az államháztartást egyensúlyba kell hozni. most az eladósodottság, és a kamatkiadások magas volta miatt többnyire lehetetlen elérni, hogy 0 legyen hiány. szerintem azt lehet tenni, hogy az államháztartás elsődleges egyenlegét (amiben nincsenek benne a kamatok) összekapcsolják a gdp növekedéssel. tehát 1% növekedés mellett 1% többletet terveznek, még egyszer úgy, hogy nem számoljuk a kamatokat. és ebből az 1% többletből töresztjük az adósságot. tehát a gdp arányosan 80% adósság akkor fog eltűnni, ha a gdp 80%-ot növekszik. ez elég hosszú idő, de járható pálya.

tehát ha jövőre 5% a kamatkiadás, és 1% a tervezett növekedés, akkor 4% hiánnyal számolunk. ha a vártnál magasabb a növekedés, akkor alacsonyabb lesz hiány, és ha a gazdaság nem növekszik a várt ütemben, akkor meg magasabb. ha van növekedés, akkor az eladósodottság csökken, ha meg nincs, akkor meg nő. de általában van, tehát így araszolunk előre. egy ilyen hosszú távú államadósság menedzselő csomagot simán benyelne a valutaalap.

ebben az esetben az állam, és a piac közvetlen kapcsolata megszűnne. ahogy azt a liberális gazdaságpolitika mondja. tehát a liberális elképzelés nem az állam, és a piac összefonódása, ahogyan ezt beállítják, mert ez az etatista gazdaságpolitika. majd felveszi az állam a kölcsönöket, és kinövekedjük a hiányt. és ez az, ami nem működik ott, ahol a népesség fogy, és a társadalom elöregszik. tehát ezt irán, vagy pakisztán tudja esetleg meglépni, ahol 25 év az átlagéletkor, és az államnak muszáj munkahelyeket teremteni.

itt az államadósságot hosszú távon kellene menedzselni, és az árfolyamot pedig olyan szinten belőni, hogy a devizahiteleseknek is éppen megfeleljen, és ne az import, hanem az export húzza a gazdaságot. a tescot mindenki szidja, mert több az import a polcokon, mint a hazai termék. de ez abból adóik, hogy a forint túlértékelt. szóval 300 forintos árfolyam mellett a szlovákok átjöttek ide vásárolni. na most ha van a valutalappal egy hosszútávú megállapodás, és a forintgazdaság nem szorul a piacra, akkor a jegybank olyan árfolyamot lő be, mivel ő az egyetlen spekuláns. és akkor figyelni kell a kereskedelmi mérleget, és a tőkemérleget. nyilván ha a tőkés 1 euroért kap 300 forintot, akkor könnyebben fektet be, mintha 1 euroért csak 250 forintot kapna. tehát a versenyképesség a monetáris politika függvénye. semmi köze a költségvetéshez. mert az újraosztás. tehát az társadalmi viszonyokat befolyásolja. ott általában egy haranggörbét kellene belőni, hogy a jövedelmek normálisan oszlanak el. ezt a játékot kell eljátszani:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Negbinomial.gif
„Nem azért gyújtunk gyertyát, hogy véka alá rejtsük” – ezt az érdekes képet Orbán Viktor használta ma, amikor 56 napja hivatalban lévő kormányának működését értékelte a parlamentben. Akkor hát – a korábban már megfogalmazott fenntartások mellett…..
[nick] (törölt) 2010.07.23 21:37:30
@panelburzsuj:
orbán személyi kölcsönt akar. és amikor azt kérdik, hogy a pénz mire kell, akkor azt mondja: mi közük van hozzá, mi egy szuverén ország vagyunk. oké. és a jp morgan megüzeni majd, hogy az 5% kamatszint alacsony, vagy ami még rosszabb azt mondják, hogy eszükben nincs finanszírozni a hiányt, mert túl nagy az árfolyamkockázat.

tehát itt a valutalappal hosszú távú megállapodást kellett volna kötni az államadósság törlesztésének ütemezéséről. imho azt kellett volna vállalni, hogy az államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélküli) egyenlege minden évben többletet mutat majd, feltéve, hogy van gazdasági növekedés. tehát 1% gpd növekedés mellett az államháztartás elsődleges egyenleg 1% többlet mutat majd. (1% csökkenés után 1% hiányt). és így fizetjük vissza optimista esetben 20-30 év alatt, kevésbé optimista esetben 30-50 év alatt azt adósságot, ami jelenleg a gpd 80%-a. ezt azonnal elfogadták volna. és magyarországot mintaországként emlegetnék. szóval azt kérdezik: hogyan akarják törleszteni az adósságot. magyarázzák el. és nincs egy konkrét terv. ha van 1% növekedés, akkor azt adósságtörlesztésre költjük. persze 1% növekedés mellett a vállalatok is képesek lesznek majd tőkét bevonni az államtól függetlenül. ez azt jelenti, hogy az állam hatalma nem fog nőni, viszont a közintézmények működése nem kerül veszélybe. mert ha gazdaság visszaesik, akkor az államháztartási hiány a valutaalappal történt megállapodás alapján megnőhetne, és szabadon lehívhatnánk a készenléti hitelkeretből. szerintem ezt rövid tárgyalási szünet után elfogadták volna azonnal.
[nick] (törölt) 2010.07.23 22:01:13
@nyünyüge:
nézd, majd kiderül. orbán interjút hallgatva eléggé csodálkoztam. mert az oké, hogy 2011-re nincs megállapodás a valutaalappal, de megállapodásunk van az unióval. ez a konvergenciaprogram, és abban jövőre 3.0% hiánycél szerepel. az egy dolog, hogy a unióban ennél jelenleg magasabb a hiány, és vélhetően jövőre is magasabb lesz. de a briteket aligha tudják majd az uniós támogatások megvonásával súlytani, mivel ők a nemzetközösség nettó befizetői.

ha az unió pénzügyminisztereinek tanácsa fiskális szigort rendel el, akkor könnyen lehet, hogy britek azt fogják mondani: oké, de a továbbiakban nem támogatják a kelet európai országokat. ami részükről egy hidegháborús jóvátétel, és erre igazából nem kötelezi őket senki. ha ez nem tetszik az uniónak, akkor kilépnek a nemzetközösségből, mivel másképp a brit egyensúly nem képes helyreállni. egyébként ugyanez áll a németekre, és a franciákra.

szóval cameron, sarkozy, és merkel már rég arra jutottak, hogy a kelet-európának szánt uniós támogatásokat kellene visszafogni, és alig várják, hogy a monetáris unióba igyekvő országok ne teljesítsék a konvergencia-programokban vállaltakat. ezáltal a támogatásokat megvonhassák. ez nyilván fékezni fogja kelet európai gazdaságot, de nem rántja magával az uniót, mivel itt azokról az országokról van szó, akik nem tagjai az euroövezetnek. tehát a helyzet az, hogy jogi értelemben függünk az uniótól, de az unió pénzügyi értelemben nem függ tőlünk.

szóval ha jól értem azt akarja elérni orbán, hogy az unió minden tagországra egységes hiánycélt állapítson meg, és ez mondjuk jövőre lehet 5%, és ezt mi elfogadjuk. oké, de ha ezt még sikerülne is elérni, akkor is kérdéses, hogy ezt ki finanszírozza az 5% hiányt. mert magyarország kívül van a monetáris unión, tehát itt nem az unió központi bankja védi az eurót, hanem az mnb a forintot. ráadásul ugye a tartalék valutát meg 2 éven belül vissza kell fizetni, és onnantól kezdve a jegybank eszköztelen. szóval hiába emel kamatot, ha ennál eleve nagyobb árfolyamkockázat. és akkor megint mehetünk a valutaalaphoz, csak akkor nyilván keményebb feltételeket fognak támasztani. szóval számomra ennek az egész olyan, mitha a kormányzás arról szólna, hogy a térképen A és B pont közé húzunk egy egyenes vonalat, és ha ott végig szabad az út, akkor a legrövidebb úton eljutva nyertünk, ha meg pont van ott egy zátony, vagy jéghegy, akkor meg vesztettünk, majd ráfogják a komenistákra. tehát nincsenek ha - akkor, vagy csináld amíg típusú szakmai utasítások, hanem politikai deklarációk vannak csak.
[nick] (törölt) 2010.07.24 00:24:45
@tölgyes:
ebben nincs vita közöttünk. szóval számomra nem kóka jános mondja meg, hogy mi a liberalizmus, de nem is vona gábor, vagy orbán viktor. a liberalizmus ügyében a magyarok közül szerintem még mindig kossuth a leginkább mértékadó. aki nemzeti liberális volt valójában. nem nacionalista, és nem is globalista, hanem unionista.
PTinfo Ki a kicsit...? 2010.07.17 13:21:00
Bár az előző, sorrendben immár negyedik villamostendert Debrecen befejezhette volna a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalása alapján, (erről már hetek óta van egy félkész poszt, előbb-utóbb kikerül) a város mégis úgy döntött, hogy inkább egy új, ötödik tendert…..
[nick] (törölt) 2010.07.20 00:19:02
@mestska:
zömében nem, de nyilván lehet találni olyan vonalat, ami igen. nem fogunk ebben egyetérni. a legegyszerűbb, ha kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. győzhetsz, és épülhet a villamosod. de nem lesz nagy népi hurrá. főleg, ha majd mindenkinek a jegyárát fogják emelni. szerintem a 28-as, és a 32-es járatot vissza fogja követelni. a nagyerdő, egyetem, és a klinikák irányába nem lehet járatot ritkítani. teljesen körbe kellene mennie a villamosnak a nagyerdei körúton, hogy az megközelítse a főnix csarnokot, a sportuszodát, és az egyetemi campust. csak nagyerdei körúton nem vezetik végig a villamost mert mindenki fél, hogy zajos lenne, ezért inkább troli jár arrafelé. de ma a debreceni egyetemen 30 ezer diák tanul. és elég sok a külföldi. létezik egy egyetemváros. és megint csak lincselés lesz abból, hogy nem kell nekik annyi villamos. dehogy nem kell. északai járat is kellene. szóval lehet, hogy 10 éve lehetett volna ritkítani az egyest, de ma már nem lehet. mivel éppen az egyetem irányából van igény a belvárosi szórakozóhelyek elérésére. sokkal nagyobb, mint az újkertből.
[nick] (törölt) 2010.07.20 00:19:02
@mestska:
zömében nem, de nyilván lehet találni olyan vonalat, ami igen. nem fogunk ebben egyetérni. a legegyszerűbb, ha kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. győzhetsz, és épülhet a villamosod. de nem lesz nagy népi hurrá. főleg, ha majd mindenkinek a jegyárát fogják emelni. szerintem a 28-as, és a 32-es járatot vissza fogja követelni. a nagyerdő, egyetem, és a klinikák irányába nem lehet járatot ritkítani. teljesen körbe kellene mennie a villamosnak a nagyerdei körúton, hogy az megközelítse a főnix csarnokot, a sportuszodát, és az egyetemi campust. csak nagyerdei körúton nem vezetik végig a villamost mert mindenki fél, hogy zajos lenne, ezért inkább troli jár arrafelé. de ma a debreceni egyetemen 30 ezer diák tanul. és elég sok a külföldi. létezik egy egyetemváros. és megint csak lincselés lesz abból, hogy nem kell nekik annyi villamos. dehogy nem kell. északai járat is kellene. szóval lehet, hogy 10 éve lehetett volna ritkítani az egyest, de ma már nem lehet. mivel éppen az egyetem irányából van igény a belvárosi szórakozóhelyek elérésére. sokkal nagyobb, mint az újkertből.
[nick] (törölt) 2010.07.20 00:33:16
@mestska:
ma sincs 28-as járat, csak a józsáról kiszámíthatalan időpontokban érkező helyközi járatok vannak, és azokra lehet felszálni. ezek mennek a segner térig. ezen kívül semmilyen új járat nincs tervezve. mivel nincs rá pénz. elviszi a villamos. miközben a társasházak, és a lakóparkok a nyugati oldalon épülnek. értelemszerűen mert ott van hely. ezért tiltakoznak a böszörményi útiak, hogy az ő oldalukban legyen a villamos. azért, mert ott nem lesz semmi. persze szerintem vissza fogják követelni a 28-as járatot, és szerintem 32-es is kell majd. és a munkahelyek is teljesen új helyen létesülnek. brutál beruházást hajt végre a teva (biogál), és a határ úti ipari parkban létesül minden. szóval a déli ipari terület inkább logisztikai központ, több ott a bútor diszkont, meg a zöldség raktár, mint az üzem. nem vagy tisztában debrecen alapvető sajátosságaival.

szóval mit fog kiváltani a villamos. a 31-es járatot, ami most hétköznap 10 percenként jár, hétvégenként pedig 20 percenként. erre épül a villamos. mert 20 éve ezen a vonalon nagyon sokan közlekedtek. szerintem egy vicc ez az egész. de nem fogjuk egymást meggyőzni. tartsuk hülyének egymást.
Talán már kiderült az eddigi írásokból, hogy megítélésem szerint a politikai eseményeket érdemes több oldalról is megvizsgálni, s ha nem a mindent elárasztó lelkesedés vagy a vak gyűlölet hajt minket az értelmezésben, akkor általában ennek az átgondolásnak a vége sem lehet…..
[nick] (törölt) 2010.07.16 14:35:12
@porfelhő:
2013-ben hatályba lép egy új nyudíjtörvény. évente fél évvel emelkedik a korhatár egészen 65 évig. az előrehozott öregségi nyugdíj korhatára is emelkedik, illetve csökkentett összeggel kerülnek kifizetésre.

szerintem amúgy nem a nyugdíjrendszerrel van a probléma. az egy cca. 3000 milliárd forintos tétel. nagyon sok pénz persze. de ha 5M munkavállalalót veszünk évi 2000 munkaórával, akkor egy munkaórára vetíve 300 forintos, azaz 1 euro körüli járulékterhet jelent. ami szerintem mindenki számára elfogadható és méltányos lenne. és ezt az összeget csökkenteni is lehetne valamelyest, ha mellette lennének önkéntes befizetések egy állami alapba. a probléma, hogy 4M munkavállaló van, vagy annyi se. ezzel együtt szerintem óránkénti 1 eurós fix összegű járulékbefizetést meg lehetne csinálni. ez értelemszerűen minimálnyugdíjat biztosítaná az új belépőknek. és mellette működhetne egy állampapír alap, és az önkéntes magánpénztárak.

ez a magasabb keresetűek jövdelmi pozícióit tovább javítaná, ezért indokolt lenne a vagyonadóval ellensúlyozni. viszont ezzel az élő munka terheit tovább lehentne csökkenteni. szóval nem volna olyan nagy kunszt az adóreform, fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó az ideális kombó szerintem.
[nick] (törölt) 2010.07.16 15:07:35
@török gábor:
ezeknek a találkozóknak semmiféle belpolitkai előzménye nem volt, és semmiféle belpolitikai következménye nem lesz. mire gondolsz. a választók aligha változtatják meg ezek után bármiről a véleményüket, a választókat abszolút nem érdekli az egész, legfeljebb a vájtfülűek elemeznek most. a jelenlegi pártokat elutasítókra megint csak nem hiszem, hogy hat ez a dolog.

szerintem ez a külföldnek szól, csak bénán csinálják. magyarán nem angolszász, hanem szovjetorosz mintára rendeződik be a politka. a magyar politikai kultúra nem is annyira románhoz, hanem egyre inkább ukránhoz kezd hasonlítani. szóval ez a ruszki modell, nem a lengyel, nem a francia, hanem a szovjetorosz, ahol mindig el kell dönteni, hogy a miniszterelnök most befelé, vagy kifelé beszél. és ez most kifelé. szerintem.
[nick] (törölt) 2010.07.16 19:14:26
@porfelhő:
a nyugdíjrendszer korábban felosztó kirovó rendszerben működött. azaz a kifizetéseket mindig a jelenkori munkavállalók befizetésekből eszközölték. ma már sokan magánnyugdíjpénztár tagok, és ebben az esetben nem állami alapba kerül a pénz, hanem egy pénztárhoz. ezek jelentős részben állampapírokat vásárolnak, tehát a pénz egy része visszavándorol az államhoz, de a nyugdíjalapból hiányzik. és ez okozza a problémát.

a megoldás szerintem az lehet, ha állami nyugdíj alapba újra mindenki fizetne, nem az összes járulékot, hanem egy fix összeget, és mellette természetesen bárki lehetne magánpénztári tag. a magánpénztárakat részben, de vissza kellene államosítani.
Tele van a sajtó a Fidesz és az LMP különös barátságáról szóló írásokkal. A jellemzően névtelenül nyilatkozó „befolyásos politikusok” beavatnak minket a nagy stratégia részleteibe is: „ezek tudatos lépések voltak, a Fidesz célja, hogy az MSZP ne tudjon újra…..
[nick] (törölt) 2010.07.14 22:00:18
@jjulie:
szerintem félre értitek a radalát. ő úgy képzeli el a közpolitikát, hogy abban nagyon erős a szelekció. ha valaki hibázott, akkor menjen a fenébe. jöjjön egy másik. és azt nyilván látja, hogy ez kilő egy csomó politikust. ellenzékben azzal áltatta magát, hogy épp a baloldalt. csakhogy persze így a jobboldalon se marad senki. mindenki megy a levesbe. szóval ebben a felfogásban török, ha csak egy centet is elfogadott valami kamu dolgozatért, akkor innentől kedzve egy senki. és mindegy az, hogy most ő azért a pénzért megdolgozott, meg nem is volt az több az átlagnál. mert nincs a politikában olyan, hogy kis bűn, meg nagy bűn. ez a radala féle erős szelekció. a politikában nem szabad hibázni. túl sok minden múlik rajtad. nagyjából ezzel szerintem azért egyet lehet érteni. szóval gyurcsány hétfőn kitalált valamit, kedden meg mondta az ellenkezőjét. és mindezt miniszterelnökként. szóval nem értem, hogy miért baj az, hogy magasabb mércét állítunk egy politikusnak, mint egy politológusnak. szóval török azt írta, hogy adjuk lejjebb, gondoljuk azt, hogy a parlamenti képviselő a házmester. szerintem ebben téved, és ez egy hülyeség.

szerintem a politikus és a politológus abban különbözik, hogy előbbi konkrét ügyeket visz. mondjuk miért ne fordulhatna elő, nem állítom, hogy ez a tipikus, de miért ne lehetne, hogy egy képviselő önként lemond, mert azt mondja, hogy elérte a célját. és jöjjön egy másik. ő most már többet lenne a családjával. egy konkrét célt el akart érni, és azt megcseledte. meglepő lenne, de miért ne fordulhatna ilyen is elő. szerintem mindenki azt mondaná, hogy nem lopni ment a parlamentbe. volt egy terve, és megvalósította. ilyen az igazi politikus. a radala féle rostán így lehetne átmenni. valakinek egy nagyon konkrét, és nagyon pontos terve van, amit végrehajt. számára az e a politikus. azt értem, hogy miért utálja gyurcsányt. csak azt nem értem miért lett szerelmes orbánba.
[nick] (törölt) 2010.07.14 22:07:34
@török gábor:
na, ez már nagyon rendben volt szerintem.
[nick] (törölt) 2010.07.14 22:34:27
még annyit ehhez, hogy persze értem én, nyilván nem a vágyait kell elmondani egy elemzőnek. meg hogy nyilváen ennyi, hogy végig kell venni a lehetséges eseteket, és mint a lóversenyen bemondani, hogy mi legvalószínűbb.

de szerintem van egy másik iskola, amit nem gyakorolnak a politológusok. hogy azt is figyelembe veszik, hogy az összes választónak mi a jó. tehát nem abból indulnak, hogy a pártoknak mi a jó, hanem abból, hogy a választóknak.

szóval ebben a felfogásban azt kellett volna mondani, a fidesznek a kisgazdákkal a koaíciója sehová nem vezet, hiszen a programjaikben igazából nincsenek közös elemek. és ugyanez érvényes a fidesz és az mszp viszonyára is. tehát a fidesznek egyedül kisebbségben kell kormányoznia. ennek az eredménye vélhetően az lesz, hogy a ciklus felénél a kormány megbukik. az ellenzéknek ugyanis nem érdeke azonnal megbuktatni a kisebbségi kormányt, mert könnyen lehet orbán viktor a jelenleginél nagyobb bizalmat kap, és ez nyilvánvalóan nem lehet érdkekük a szocialistáknak. viszont egy teljes ciklust sem érdemes engedniük, tehát egyes fontos kérdésekben lehet konszenzus, de aztán a kisebbségi kormány valószínűleg a ciklus közepén elbukik majd. de ettől nem omlik össze a politika, hanem új választások jönnek, és a fidesz kormányzati teljesítményétől függően ezen viszonylag nagy többséggel győz, vagy kis különbséggel, de veszíteni fog. nagyjából ez prognosztizálható. ez hosszabb távon jósol előre jövőre jósol, és a politikában a stragiai gondolkodást előfeltételezi, és nem a taktikázást. szóval szerintem így is lehet tárgyilagosnak maradni, mert ez ugyanúgy érvényes lett volna egy mszp győzelem esetén is.
„Régóta készülök a felügyelet vezetésére, és a személyekkel is egyeztettem már” – mondja a Figyelő legutóbbi számában közölt érdekes interjúban Szász Károly, a PSZÁF egykori és mostani elnöke. A hat év után visszatérő vezető azt is elmeséli, hogy 2008…..
[nick] (törölt) 2010.07.12 01:21:35
@Szimba:
egyszer láttam egy interjút csukással a tévében. és elég tanulságos volt, politológia szempontból. szóval az mondta csukás, hogy a dörmögő dömötörhöz, vagy talán egy másik gyereklaphoz kellett 50 millió forint. és ment a kultuszminiszterhez, aki görgey volt, hogy gábor, 50 millió kellene a lapindításhoz. és az egyik derék író mondta a másiknak, hogy persze pistám, ennyi pénzt ilyen nemes célra mindig van. pontosabban ennek a fele van. a másik felét majd az ifjúsági minisztériumból megkapod. ment csukás, ahol fogadta jánosi. elmondta neki, hogy 25 milliót már kapott görgeytől, és most már csak a pénz másik fele hiányzik. a jános azt mondta, hogy persze. a gyereklap jó cél. ennyi pénz van rá. örült is a csukás, hogy ez könnyen ment.

aztán telt az idő, és ezt olvasta az újságban. a kormány két tagja lemondott. a kultuszminiszter, és az ifjúsági miniszter. görgey és jánosi. pont, akikkel meg volt állapodva. és a helyükbe lépett két számára ismeretlen. hiller, és gyurcsány. be is ment a minisztériumba, és kérdezte hillert, hogy akkor a korábbi megállapodással mi van. hiller szétttárta a kezét, és mondta, hogy ő egyedül nem dönt el semmit. kérdezze meg gyurcsányt. majd csukás azt mondta. oké, de mire számítson, mit fog mondani ez az akkor még ismeretlen gyurcsány. és hiller azt felelte, hogy mindent nagyon szépnek, és jónak fog találni, de egy fillért nem fog adni, mivel ez pártcél. gyereklappal nem lehet választást nyerni. és így is lett. szóval ezt mondta csukás egy tévé interjúban. szerintem tanulságos.
[nick] (törölt) 2010.07.12 01:30:14
@Szimba:
azt mondta, hogy a dörmögő dömötör újraindításakor volt ez. perzse lehet, hogy ez is csak mese volt, de szerintem elég tanulságos. szóval megjegyeztem. amikor hiller és gyurcsány beléptek a politikába, akkor egy csomó ilyen kis kulturális projektet felülírtak a pártcélok.
[nick] (törölt) 2010.07.12 01:43:51
@Szimba:
szóval a piacon az égvilágon mindent jogilag, és műszakilag kell megalapozni. egy gyereklapot is. persze lehet, hogy azt fogod mondani, hogy én vagyok matyi dezső, aki tönkretette a könyvkiadást. de a helyzet az, hogy igazából nem nagyon lehet ma már könyveket önmagukban kiadni, gyerekkönyveket meg különösen nem. a gyerekeknek interaktív multiméida kiadványok kellenek, egyszervolt.hu.
Nem csupán a foci világbajnokság az oka annak, hogy a szocialisták szombati tisztújító kongresszusáról szóló hírek alig versenyképesek az olvasók figyelméért folyó küzdelemben. Az MSZP eljutott odáig, hogy már nem irányul rá automatikusan a reflektorfény; akár csendben el is…..
[nick] (törölt) 2010.07.09 01:02:17
@török gábor:
szerintem három irányt lehet nagyjából megkülönböztetni.

1) hívjuk így: PSZEUDO LIBERÁLIS. célcsoportja a fiatal szakmunkások. ez a posztmodern progresszív baloldal, új baloldal. amit gyurcsány képzel el. és, amivel elég sikeres volt a kezdeti időkben. feltűrte az ingujját és előadta a mesét a modernizációról. aki tanul az előre jut. ha nem ő, akkor a gyereke. nem kell szembe menni a kapitalizmussal, nem kell sztrájkolni, az audi gyárban nem kell kitenni a vörös csillagot, hanem a szabad tőkepiacnak teret kell engedni azért, hogy végbemenjen a modernizáció. nem kapitalizmust nem kell megdönteni, hanem keresni kell a közös pontokat a munkaadók, és a munkavállalók érdekei között. valódi érdekegyeztetésre van tehát szükség. ebből a szerepfelfogásból következen a gyurcsány kormány megmaradt szociális intézkedései az adómentes juttatások: az étkezési jegy, üdülési csekk, vagy az adómentes minimálbér. (most azt hagyjuk, hogy egy liberális azt mondja, hogy alacsonyabb dó kell, és készpénzt kell adni, de ettől nem liberális, mert készpénzt adni nem vívmány. az adómentes cafetéria viszont az.)

persze itt szerintem egy erős elem a corporate social responsibilty követelése lehetne. bankadó helyett lehetne azt mondani, hogy a bankszövetség hozzon létre egy pénzalapot, amiből olcsó önkormányzati bérlakások épüljenek, és kollégiumok. mondjuk a bankok rakjanak le minden évben 200 milliárd forintot. ezt majd visszakapják hosszú távon, de most forgassanak be ennyi pénzt, különben direktben elveszik tőlük. világos ugye, hogy miért álliberális. valójában kényszerítve vannak a bankok. miközben mégse kapitalizmus ellenes. elég sok mindent lehetne ez ügyben mondani.

2. KLASSZIKUS SZOCDEM. célcsoportja a közalkalmazottak. a klasszikus szakszervezeti mozgalom közalkalmazotti keretek között. most persze a sztrájkoktól kezdve egészen odáig, hogy a közintézmények a saját bevételeiket forgassák vissza az ott dolgozók számára. nemzetközi szakszervezetek, és társintézmények. szembe kell menni a nacionalizmussal, mivel a nemzeti keretek szűkösek, és helyette az internacionalizmust kell hirdetni mindenek felett. ez a tagozat simán énekelhetné az internacionálét, annak nyugatos fordításait: "so comrades come rally, for this is the time and place, the internationale unites the human race". tehát a cél, hogy humanista alapokon a közalkalmazottakat non profit módon összeszerveződjenek.

www.youtube.com/watch?v=zOkSoQapeEM

3. KVÁZI KONZERVATÍV. célcsopotjukban a nyugdíjasok állnak. az alapkövetelés itt nyilván az, hogy meg kell őrizni a nyugdíjak reál értékét. na de mivégre. szóval itt nyugdíjas programokat kell szervezni konkrétan. olcsó belföldi kirándulásokat például. vagy mondjuk átalakítják a nyugdíjasok lakását, kicserélik a fürdőkádat, vagy a gázrezsót. természetesen nem ingyen, hanem az idős által félre tett pénzből, de az egyedülálló nyugdíjas néniket segítik, hogy képesek legyenek magukat menedzselni. felhívja a néni a pártközpontot, és ott majd kerítenek neki egy gázszerelőt. ezért szavaz a szocialistákra. egy csoportnak kifejezetten az idősek problémáira kell koncentrálni. most ettől még persze beszavazhat a nyugdíjas gyereke, vagy unokája, vagy az a gázszerelő, aki így szerez munkát.

szóval szerintem itt van három nagyon markáns társadalmi csoport, akikre egy baloldali tömörülés számíthat. ez jelentős részben lefedi a választókat. szakmunkáson persze értem a munkanélkülit is. őt úgy tudják foglalkoztatni, ha mondjuk a városgazdálkodási vállalat gépeket szerez be, betanítják, és akkor árkot ás. de nem lapáttal hanem kisgépekkel. szóval modernizáció. a második csoportba beletartozhat a kismama. szóval őt is közalkalmazottként kell foglalkoztani. nincs olyan, hogy a piac majd alkalmazza a kismamát, mert hoznak egy rendeletet. nem fogja. sajnos. de a közintézménynek kell foglalkoztatni. venni kell v alakú szkennereket, és digitalizálni kell a teljes folyóirattárat, és ezt éppenséggel kisgyerekes szülők is végezhetnék részmunkaidőben. és akkor itt kell a nemzetközi kapcsolatrendszer, hogy ez valahová bekapcsolódjon, mert a nemzeti keretek szűkösek. a nyugdíjason értem az özvegyeket, a rokkantat, ezek fontos célcsoportok, nyilván egy baloldali pártnak ezekkel kiemelten kellene foglalkozni. szóval gondolom érthető az a szemléletváltás, amire szerintem szükség van. a néppártiságból át kell menniük rétegpártiságba. és aztán egy választási koalícióben persze ezeket lehet egyesíteni, és akkor ez nyilván furcsa azok után, hogy eddig meg mindenkinek egyszerre igértek.
[nick] (törölt) 2010.07.09 10:07:56
@manyike:
az mszp és a fidesz is néppártok voltak. illetve a fidesz még most is az, egy hatalmas gyűjtőpárt, ahogy mondani szokták ők a zemberek pártján állnak. ez klassz dolog persze. csak nekem erős a gyanúm, hogy tartós piaci konjunktúra esetén lehet csak mindenkinek igérni. és az igéretekből valamit úgy-ahogy lehet teljesíteni. szerintem hullámzó gazdaság eseteén, vagy recesszióban, szóval amikor nincs tartós felívelés, akkor egy-egy társadalmi csoportnak lehet kedvezni.

a fidesz azt tudja megcsinálni, hogy előbb kedvez a tehetősebbeknek, és ahogy a kormányzással halad előre egyre inkább a szegényeknek. ez ellenzék stratégiája meg ezzel éppen ellentétes lehet. kezdetben kell nagyon határozottan kiállniuk a leszakadók mellett, aztán nyitni a magasabb keresetűek felé.

mindkét felfogásban az a közös, hogy fel kell adni a néppártiságot, a populizmust, azt, hogy mindenkit képviselnek egyszerre. hanem a nemzetiségi parlamentet a társadalmi érdekegyeztetés terepévé kellene tenni. és ha ezt nem akarja a kormány, akkor az ellenzéknek kell eljátszania úgy, hogy a szocialisták saját magukkal vitatkoznak. a kormánynak meg az unióra, és az unió soros elnökségére kell koncentrálnia. szerintem azon múlik orbán politikai jövője. hogy a soros elnökség idején képes lesz-e nemzetközi sikereket tud felmutatni.
[nick] (törölt) 2010.07.09 12:58:20
@manyike:
a kormány most keveset tud osztani. tehát a felső középosztálynak oszt. és úgy véli, hogy később majd tud adni az alsónak. most persze ez még akceptálható volna. de a helyzet az, hogy az alsó középosztálytól elveszi az adójóváírást. és ezzel az élő munka terheti tovább növeli.

---

költség alapú illetékek kellenek. az örökösödési illetéknek annyinak kellene lennie, mint az átírás átlagos költsége. szóval nem a vagyon becsült forgalmi értékének egy (bizonyos) százaléka. persze ez általában igaz az illetékekre. nagyon sok hivatali eljárás illetékmentes, és ezeket általában a hivatalok megbonyolítják. mellette néhány eljárás pedig kiugróan drága. szerintem abszurd a jelenlegi rendszer.

a közhivataloknak az illetékekből kellene fenntartani saját magukat. és egyszerűen költség alapján be kellene árazni minden szolgáltatást. kvázi piaci alapon. persze ez nem valódi piac, hiszen itt nem képződik profit.

a társadalombiztosítás keretei között a gyerekeket érintő ügymenetet lehetne fedezni. első személyi igazolvány kiadását például. az legyen ingyenes. de amúgy hozzá kellene szokni ahhoz, hogy a hivatalokban fizetni kell. és a hivatalos levél kézhez vételekor szintén. ezzel csökkenthetők lennének az élő munka terhei, a bürokrácia, és megszűnne a kiugró illetékfizetési kötelezettség.
Sokat gondolkoztam azon, hogy érdemes-e bármit írni az Orbán Viktor által kezdeményezett politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendeletről. Hiszen alapvetően igaza van Navracsics Tibornak, aki ma a parlamentben – láthatóan nem karrierje legkellemesebb és legszínvonalasabb…..
[nick] (törölt) 2010.07.08 14:50:42
@Ordnassac:
ha jól tudom, elvben kizárhatnak valakit, és akkor köteles függetlennek kiülni. csak ez az, ami meg nem érdekük.
[nick] (törölt) 2010.07.08 14:58:58
@Ordnassac:
a kiülők is fél évig után alakíthatnak képviselőcsoportot. a kizártak ugyanígy. szerintem a szociknak a kizárás nem érdekük. a kiülés viszont igen. azt meg majd meglátjuk, hogy mi lesz. szerintem még maguk se tudják pontosan, hogy ki kivel van.
[nick] (törölt) 2010.07.08 15:15:27
@sashimi:
török általában semmiről se mond se hideget, se meleget. azt mondja, hogy kirakják ezt a papírt. a fal elbírja. aztán lehet ez jobb is, meg rosszabb is. süt a nap. mit lehet mondani: lehet eső, lehet hó. aztán persze kisüthet még a nap.

szóval az elemző azért általában tippel. nem csak leszámlálja az eseményeket, hanem van valamiféle heurisztikája. főleg, ha tudományos fokozata van. mert a tudománynak az a dolga, hogy bejósolja a jövőt. töröknek meg úgy véli, hogy az elemzőnek tilos megosztania a nagyközönséggel bármiféle heurisztikát.
“Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben. (...) Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon…..
[nick] (törölt) 2010.07.04 21:30:41
@Videofon:
ha egy város azt mondja, hogy itt egy csomó olcsó önkormányzati bérlakás. hozzá vannak kötve állások. különféle diplomákkal lehet pályázni, és odaköltözni. akkor vélhetően az ifjú titánok mennek oda. de ha idősebb akar költözni azt se lehet persze kizárni, mert nyilván alkotmányellenes lenne.

itt az a probléma, hogy állami szinten nem lehet ilyet meglépni, mert nem lehet ebben az országban 70 tanárképző centrum, csak mondjuk 7. szóval ha ezt az állam támogatja, akkor ugyanaz a tanárképzés van, mint most. de meg lehet egy ilyen projektet csinálni városi szinten úgy, hogy nem ütközik az alkotmányba, se nemzetközi egyezménybe.
[nick] (törölt) 2010.07.04 23:30:30
@Áverés!:
a természettudományos képzést gyakorlatiasabbá kell szerintem tenni már kisiskolás korban. általános iskolában szigorú kronológia szerint kellene haladni. és mondjuk amikor az ókort tanítják, akkor az ókori matematikát kellene tanítani. pitagoraszt, és thalészt. vagy ha egyiptomi piramisokat tanítják, akkor kell elővenni a gúlát. vajon mennyi követ kellett összehordani a piramisokhoz. szóval úgy kell képezni a gyereket, mintha azok kis fáraók lennének. és fáraóvizsgát kell tenni. és nyilván tanulhatnak a kornak megfelelő fizikát, kémiát, és biológiát. magyarul kulturtörténetet kell tanítani.

más dolog a matematika szakkör, a fakultás, vagy a tagozat. ott nyilván formálisabban, vagy elvontabban kell a problémákat felvetni, mert a cél nyilván az, hogy középiskola végére a gyerekek a felsőbb matematika alapjait megértsék. ilyenkor a matematikát axiomatikusan kell megközelíteni, a logikát konstruktívan. különben meg kulturtörténetet kell tanítani, közte a matekot.
Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első…..
[nick] (törölt) 2010.07.03 10:43:38
@Videofon:
tulajdonképpen nem az államatalmat kell elfoglalni, hanem a városok irányításába kellene hozzáértő civileket ültetni, a reál értelmiségnek kellene ezeket a pozíciókat megcélozni, és a közintézmények élére tekintélyes humán értelmiséget kell beültetni. tulajdonképpen arra van szükség, hogy a háztartás rendelkezhessen az adójáról, így a közintézmények viszonylagos autonómiával rendelkezzenek, amihez az állam csak kiegészítő normatívát nyújt. a másik oldalról a társasági adó jelentős helyben maradjon. szakmai, vagy ha úgy tetszik ágazati alapokra kell helyezni a gazdaságfejlesztést, és ezt kiegészíteni az uniós forrásokkal. a városok gazdasági téren viszonylagos önállósággal rendelkezzenek, a helyhatóságok pedig felügyeljék a piac működését. tehát nem arra van szükség, hogy egy csoport elfoglalja az államhatalmat, hanem arra, hogy a közhatalmi ágak szerepét pontosan definiáljuk.
[nick] (törölt) 2010.07.03 11:09:07
@Videofon:
ezt a kormányt külföldről fogják megbuktatni.
[nick] (törölt) 2010.07.03 11:16:34
@Videofon:
ugyan már, egy tekintélyes nyugati lap internetes változatában elhelyezett komment (!) ma nagyobb hatást vált ki, mint egy népszabadság publicisztika.
Pár napja olvasgatok két írást. Nem egyszer, sokszor. Az egyik a parlamenti választás jelentőségét elemzi, a másik a nemzeti együttműködésről szól. Tanácstalan vagyok velük kapcsolatban, meg kicsit gondban is, mert a cikkek három szerzője közül kettőt személyesen is ismerek,…..
[nick] (törölt) 2010.06.29 15:09:25
A siker mindent igazol, a kudarc mindent megcáfol. Ha vitatható is a végletekig lecsupaszított igazság – hiszen a szavazatmaximalizáláson túli célok is létezhetnek -, alapvetően jól ragadja meg a politikai stratégiák értékelésének lényegét. Így aztán azzal kapcsolatban,…..
[nick] (törölt) 2010.06.27 22:11:15
@panelburzsuj:
meg az utolsó mszp kormány pénzügyminisztere volt. ;-)
[nick] (törölt) 2010.06.27 22:16:19
@Ordnassac:
a szocik szakértő kormányt akarnak szerintem. másképp nincs esélyük nyerni.
[nick] (törölt) 2010.06.27 22:18:59
@jjulie:
demszky imitátor. ezen még mindig mosolygok.
Bár valamilyen rejtélyes okból még mindig nem került nyilvánosságra közvélemény-kutatás azzal kapcsolatban, hogy vajon a magyarok mennyire elégedettek Orbán Viktor államfő-jelöltjével, a választókat feltételezésem szerint megoszthatta a döntés: elkötelezett kormánypártiak…..
[nick] (törölt) 2010.06.27 11:53:16
@jjulie:
sokkal inkább függ most a kormány az üzemanyagártól, mint attól, hogy mit gondol a világról körösényi andrás.
[nick] (törölt) 2010.06.27 13:04:55
@Videofon:
a helyzet az, hogy két potens szereplő van ez ügyben: a helyhatóságok, és a nemzetközösség. a városk, és az unió. az államjog demokratikus viszonyok között sose tudott igazán fejlődni.