Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pécs2010

356 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig nem volt még példa Magyarországon arra, hogy egy vidéki intézmény nemzeti fenntartásba került volna. Nos, a jég megtört a kormány döntése értelmében az állam átveszi a pécsi Kodály Központ fenntartását.Erről is beszámol a Hajnal-Tájban Gungl László, aki először…..
Ficzek Ferenc (1947-1987) Halász Károly (1946-) Kismányoki Károly (1943-) Pinczehelyi Sándor (1946-) Szíjártó Kálmán (1946-)  „A Pécsi Műhely valóságos és élő. Nem is kérdés, hogy Pécsnek ezt a város szövetébe beivódott jelenséget mennyire kell őriznie és…..
Pécs egyetlen aranyérmes olimpikonja. Jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar női tornászsport az ötvenes években a világ élvonalához tartozott. Négy olimpián vett részt, ahol összesen 1 arany (1956, Melbourne kézicsapat), 3 ezüst, 2 bronzérmet szerzett.  ..
Szerb származású magyar író, a jugoszláviai magyar irodalom egyik jelentős képviselője volt. Kortársai az irodalmi vezért, a Vajdaság Kazinczyját tisztelték benne. Debreczeni Józseffel 1928-ban jelentette meg a szerb költői antológiát, a Bazsalikomot. Fordított verset, novellát,…..
Egész életében színész volt, teljes szívével, lelkével, elméjével. Külsőre nem volt a szó ma divatos értelmében, plázacicásan szép férfi, de a vízből felbukkanó Unicumos ember és Don Quijote vonásait egyesítő ismerős arc látványa nélkül sokunk számára hidegebb,…..
Hamisítatlan utcai tombolásra invitál bennünket az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül Pécs városa. A háromnapos szilveszteri rendezvény forgatagához két fő helyszínen, a Kossuth téren és az Irgalmasok utcáján csatlakozhatunk. Huszonkilencedikén hivatalos…..
Holub Mária a Pécsbányatelepi Általános Iskola tanulója volt. A telep focipályáján szerette meg a sportot. A Pécsi Bányász NB I-es női kézilabdacsapatának oszlopos tagja volt a 60-as években. A fiatalon elhunyt Holub Mária 1965-ben a világbajnok magyar együttes tagja és a torna…..
Pécsett a Felsővámház utcai községi iskolában kezdte meg tanítói hivatását. 1912-ben már a Sörház utcai tanonciskola igazgatója, majd a pécsi iskolák gondnoka lett. Nagy álma volt a "tanítók háza" létrehozása, amely tanítók árváinak nyújtott volna otthont.…..
Az 1891. április 30-án létrejött Mecsek Egyesület egyik alapítója, majd 40 évig főtitkára volt. Turistautak, pihenők, kilátók, menedékházak létrehozásával, az évkönyvekkel, élménybeszámolókkal, turistakalauzokkal azt kívánta elérni, hogy minél többen ismerjék,…..
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán Barth István növendékeként szerzett fuvolaművészi diplomát. 1964-től haláláig a Mecsek Fúvósötös, 1966-tól 1983-ig a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja volt, 1984-től 19 éven át az együttes igazgatójaként dolgozott.…..
A magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mesterei Benkhardt Ágost, Csók István, Glatz Oszkár voltak. Kodály nyomdokain haladva az 50-es 60-as években komoly érdemei voltak abban, hogy a népművészet tanítása bekerüljön a rajztanár-képzésbe és az általános…..
Képzőművész, alapító tagja volt a Pécsi Műhelynek, munkatársa volt a Pannónia Filmstúdiónak. 1983-85 között Kölnben dolgozott, hazatérve tanítani kezdett. A képzőművészet szinte minden műfajában alkotott. Új formavilágot teremtett a feszített-vászon plasztikákkal és…..
Kevés olyan család van Pécsett, aki ne ismerné a nevét, vagy ne lett volna valamilyen kapcsolata vele. „Kollár doktor bácsi” nemzedékek sorát gyógyította, operálta. 1947-től a Pécsi Gyermekklinika fül-orr-gégészeti osztályának vezetője, főorvosa. Olyan kiváló…..
A legendás Pécsi Volán Autósport Szakosztálynál versenyszerelőként, majd navigátorként került a ralisportba. 1982-ben ülhetett először volán mögé, kivételes tehetsége azonnal a nagyok közé emelte. Ladák után versenyzett Audi Quattro-val, Ford Sierra Cosworth-szal, Lancia…..
„Sanya, aki az első Pécsett képzett esztéta garnitúra jeles tagja, a képzőművészeti kiállítások lelkes és értő látogatója volt. Tragikus haláláig sokunkkal szerettette meg magát, hiánya most is fáj.”    - Muráth Péter  Amikor betért hozzánk…..
„1911 és 1915 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult Zemplényi Tivadarnál. A főiskola után rajztanárként dolgozott, 1919-től Pécsett, a negyvenes évek során Szegeden. A húszas években szoros kapcsolatban állt a Bauhausban dolgozó pécsi művészekkel, Forbát…..
Már nem építési területként rontja a városképet a Kodály Központ épülete, november 23- tól ugyanis Pécs városának egyedi, impozáns, meghatározó tulajdonává vált. Sokan sokfélét mondanak róla, mi ott jártunk, megnéztük, most pedig véleményezünk. Ilyen típusú…..
„Tillai Ernő a klasszikus, ezüstalapú fényképezésnek nem „csak” mestere, hanem polihisztora is, aki nem „csupán” képalkotó-kiállító-publikáló-előadó-képbíráló fotográfusként alkotott maradandót, hanem egyéni igényei megvalósítása érdekében…..
1911. május 20-án született Pécsett. Színi tanulmányait Aradon, Hetényi Elemér színiiskolájában végezte. A háború után Magyarországra jött, előbb magánszínházakban játszott, majd 1950-54-ig a kecskeméti Katona József Színház tagja volt, közben fogorvosként is dolgozott.…..
Nagyapja nyomdokaiba lépve, a Felsőmalom és a Király utca sarkán könyv, papír és zenemű kereskedést nyitott. A bejárat felett csak ez állt: KARL. Hegedűn, zongorán kitűnően játszott, fiatal korában zeneszerzéssel is foglalkozott. Galetta Ferenccel ő szerezte a…..
Dr. Esztergár Lajos 1894-ben született Gyulafehérváron. Tíz gyermekes családból származik. Miután leérettségizett, menekülnie kellett. Debrecenben jogot tanult, majd diplomát is szerzett. 1921-ben a szerbek kivonulása után rendőrtisztként került Pécsre. 1924-ben letette az…..
Második világháborús lengyel menekült. A Lengyelországot megszálló német csapatok kényszermunkára vitték Németországba, ahonnan később egy burgerlandi parasztcsaládhoz került. Amikor megtudta, hogy Magyarországon rengeteg lengyel menekült van, egy éjjel átszökött a határon…..
„1928-1980 között a Képzőművészeti Főiskolán, Kolozsváron tanul; 1936-1939 között, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa. 1947-ig Budapesten, majd a baranyai Alsószentmártonban, 1960-tól haláláig Pécsett élt. Tanított a Pécsi Művészeti…..
1944. május 21-én született, 1967 óta él Pécsett. Gyermekkorától természetszerető, természetjáró ember. Híradás-technikusként dolgozott, ma nyugdíjas. 1993-ban újjászervezte az 1891-1948-ig működő Mecsek Egyesületet. Az ő megvalósult álma a közadakozásból felépült…..
A magyarországi ruszinok világhírű kutatója, történész, egyetemi tanár, az MTA tagja. Ungváron érettségizett a Királyi Katolikus Gimnáziumban. 1891-ben a budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti Karán doktorátust szerzett szláv filológiából, magyar történetből és…..