Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teomO

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Április 22-én, 19:00-kor páran elindulnak a Dóm térről, és bicikliznek egy nagyot a városban. Múltkor kb. 350-en mentek velük. Ezt hívják úgy, hogy kritikus tömeg! Idén megint kicsit módosul az útvonal, a felvonulás vége először nem a kiindulási helyen (azaz a Dóm téren),…..
teomO 2010.04.22 19:36:45
Van egy ismerősöm, aki minden választáson az éppen kormányon lévőkre szavaz. Nem vicc, minden választáson, bárki is van kormányon. Magyarázata a következő: a hatalmon lévők loptak eleget, talán újra bársonyszékekbe kerülve már nem lesznek annyira éhesek. Elmebeteg lenne?…..
teomO 2010.04.06 19:49:44
@Treuga Mei: A kommentedet kiegészítve megadható a nekem pillanatnyilag teljesnek tűnő (lehet, hogy még tovább bővíthető) válasz HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA eredeti kérdésére:

1. Alapvetően: igen, így van, "a győztesre leadott szavazat egyéniben kidobott szavazat, ugyanis nem lesz belőle töredékszavazat".

2. Azonban lehet, hogy a szándékaidat az képezi le legjobban, ha kidobod azt a szavazatot, hiszen ha a másodlagosan preferált pártodat erősíted a töredékszavazat-elosztásban, akkor ezzel értelemszerűen egyben az összes többit, így a kedvencedet is, gyengíted. Más megfogalmazásban: gondolkodhatsz úgy, hogy ha már a kedvencet nem tudod előrébb tolni, nem is tolsz előrébb senki mást sem. Ilyen értelemben igaz, hogy "[a] nagyarányú győzelem annyiban hoz a konyhára, hogy csökkenti a vetélytársak töredékszavazatait."

3. Mindehhez az kell, hogy Treuga Mei "lutri"-ja ne álljon fent, azaz: a) kevés ember legyen, aki ilyen trükközést fontolgat; b) az 1-2.-ként preferált pártok viszonya megfelelő legyen -- ha nem tévedek, ez a következő esetekben lehet: 1. Fidesz, 2. Jobbik/LMP/MDF (a kommentek között eddig az '1. Fidesz, 2. Jobbik'-ról volt csak szó).

Kérdések (amelyek mentén "tovább bővítés" lehetséges):

(i) Mivel a fenti 3.b)-ben három lehetőség is van (három potenciális trükköző választói csoport), lehet, hogy 3.a) nem teljesül?

(ii) Nincs-e további "rejtett hátránya" a trükközésnek a kedvenc pártra nézve? Pl. a trükközők miatt nem nyer a jelölt már az első fordulóban, és a másodikra valami számunkra szerencsétlen kavarodás alakul ki. (Emlékeim szerint TG korábban írt az efféle kavarodásokról, bár most nem találom azt a bejegyzést.)