Regisztráció Blogot indítok
Adatok
batu

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   "Magyarországon sajnos az állam még túl nagy részt vállal a tudomány finanszírozásából. Lényegesen meg kell növelnünk a külső források arányát. Csak egy példa: a University of California költségvetésének mindössze 12 százaléka származik állami forrásból. (Palkovics László, index.hu)"      …..
batu 2019.04.11 20:15:49
@közösperonos átszállás: nem DNN-t mond szerintem, hamem 'sima' NN-t. A honlap alapjan, ha ennyi elkepzeles es elozetes eredmeny van, valoszinuleg egy Bolyait nem erne a dolog, ha versenynek lenne kiteve. 20 millardot erre adni, az szavakkal leirhatatlan. A most inditott Gestner Center for Cancer diagnostics temajaban es kolstegvetesben osszevetheto vele, de valahogy kicsit minden maskepp nez ki... www.broadinstitute.org/news/broad-institute-launches-gerstner-center-cancer-diagnostics
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
batu 2019.02.19 12:27:40
@Grrr: Rendben, de eddig is jelentos K+F-penzek jottek a felzarkozasi alapbol es ezekre nem mondta senki, hogy az MTA-nal vagy egyetemknel kellene felhasznalni (es nagyon nagy reszt cegeknel kotott ki eddig is). Ha a kormany osztja el, akkor adhatja az osszeset cegeknek is, ezzel az EU-nak nem lesz problemaja.
batu 2019.02.19 13:18:33
@Kettes: "Miért akarná? Mit tudnának tenni a tudósok a hatalma ellen?"

A valasz egyszeru: mert egy autokratanak egyetlen celja van, hogy bebetonozza a sajat hatalmat. Orban nem Berlusconi, o nem elvez semmit, amit megvehet. Neki csak arra kell a penz, hogy o legyen a legerosebb kakas a szemetdombon. Minden intezmeny, aminek rangja van, a vezetoje nem hehereszve gazsulal neki es a benne dolgozok nem az o szemetdombjara hordjak a sodert, ellenseg.
Orban arra epitette az egesz rendszeret a polgari koroktol kezdve, hogy a kozossegek velemenyformaloit kell maga melle allitania, nem a kozosseget. Egy kis telepulesen ha ove a polgarmester, a pap meg az iskola vezetoje, akkor minden az ove. A nagyobb telepulesek fele mozogva mar szamit a sajto, az egyetem, a nagyobb munkaltatok, stb. Ezek mar joreszt zsebben, viszont Budapest meg rendre ellene szavaz es neha tuntetnek is, igy most a budapesti ertelmiseget kell elhallgattatni. Ebbol levezetve CEU-MTA-szinhazi TAO harmasban en a kulturalis rombolast latom sokkal inkabb, mint a meggazdagodast. Eleg, ha az intezmenyek felszamolasa csak egy kis szazalekot zavar el kulfoldre, csak egy masik kis szazalek vonul passziv elleneallasba, meg megint egy kis szazaleknal kapcsol be, hogy a lazadas helyett a tulelesre koncentraljon, elobb-utobb felorliodik a tobbseg.
batu 2019.03.04 13:55:29
@Külsős:
"Engem az a rész gondolkodtatott el, ahol azt írják, hogy az új pénzügyi ciklusban az EU-pénzek nagy része közvetlenül az intézményekhez kerül. Én ennyire részletesen nem értek ehhez, de felteszem, ők tudják mit beszélnek. "
Nem talaltam a dokumentumban erre semmilyen forrast, de mashol sem olvastam ilyet. Ha Research Center lennek, nem adnek ki ilyen munkat a kezembol, barmelyik NER-propagandatermek izekre szedi ezt, ha epp ahhoz van kedvuk.
   Parragh László : Abban nagyjából közmegegyezés van Magyarországon, hogy keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt. Azonnali: A keresztény fehér emberek jobban dolgoznak? Parragh László: Más a kultúránk. Amikor a…..
batu 2019.02.14 13:49:19
@Grrr: "Az amerikai, de részben a kanadai-ausztrál megoldás erre rendkívül befogadó nemzetként a gyors és agymosás-jelleegű asszimiláció."
Felteszem, errol te maximum olvastal valahol. Amerikaban semmilyen asszimilacio nincs, nemhogy agymosas jellegu. Pontosan az ellentete igaz: sokadgeneracios emberek, akik csaladja evtizededok ota el az USA-ban, soha nem jartak az orszagon kivul, tekintik magukat olasznak, irnek, stb. az amerikaisaguk mellett.
batu 2019.02.14 20:34:54
@nagyonunalmas: Rendben, de akkor a "sokadgeneracios" es az "asszimilacio" is.
          Freund Tamás, meglehetősen dühösen, kimondta azt, amire elég sokan gondolnak. A legtehetségesebb emberek fogják elhagyni Magyarországot az akadémiai intézeti rendszer szétverése miatt.         A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb szerepe az volt a rendszerváltás után, hogy itt…..
batu 2018.12.08 13:18:40
@Kis ember: Meg kellene erteni, hogy nagyjabol ennyit lehet tenni, amit az akademia most bemutat: a helyukon maradnak nehanyan es probalnak higgadtak maradni. Az akademia nem homogen, hanem reszek osszessege. Minden Lovaszra jut legalabb 5 Lanczi, aki barmikor atveszi a helyet es bologatva csinalja vegig, amit Palkovics elvtars parancsba ad.
batu 2018.12.08 13:23:22
@ámbátor: En is ezt tettem, de azert nem nehez belatni, hogy ez nem mindenkinek opcio. Akiknak a kulfold nem jon ossze valamilyen (pl. csaladi) okbol, azok meg menjenek szeklabat faragni?
  ....elmélyült, bölcs, okos, mérlegelő, fokozatokat is tisztelő módon kellene kedvezőbb helyzetbe hozni az egyetemi katedrák elosztásánál, a filmkészítésnél, a színházak élén és a szellemi szféra által érintett területeken azokat, akik méltók, akik képviselik azt az irányt, amelyet a politikai…..
batu 2018.12.05 13:55:39
@fortin2: A DE-n mar bejelentettek, hogy eltorlik a nagydoktorit az egyetemi tanari kinevezes felteteleibol. Szoval, igen, az MTA-n kivul el fogjak jelentekteleniteni. Bennem semmi ketseg nincs, hogy jovo ilyenkorra mar az MTA lecsupaszitasat veghez viszik, szoval vehetjuk ezt is racionalizalasnak.
batu 2018.12.06 13:27:26
@fortin2: Ez nem a torvenyre, hanem a kari SZMSZ-ekre vonatkozik: "- Az egyetemen vannak olyan pozíciók, ahol az MTA doktora cím előfeltétel. Ilyen például néhány karon az egyetemi tanári előterjesztés. Ehhez az érintett karoknál az SZMSZ kari mellékletében kell azokat a módosításokat megtenni, melyek szerint az egyetemi tanári felterjesztéseknél nincs szükség az MTA doktora címre. A probléma egyébként oda vezethető vissza, hogy az MTA doktora az európai uniós csatlakozást megelőzően tudományos fokozat volt, de mivel nem illeszkedett az uniós tudományos fokozatokhoz, ezért lett belőle tudományos cím. Az pedig nem jó, ha egy akadémiai cím határozza meg az egyetemen belüli előremenetelt. A következő szenátusi ülésre a Doktori és Habilitációs Szabályzat törvényekhez való igazítása is szükségessé vált az MTA doktori címet és a habilitációs feltételeket illetően – hangsúlyozta a rektor." (hirek.unideb.hu/hu/hir/20181009_fontos-bejelentesek-szenatuson)
Ahol meg nem kerult be az SZMSZ-be, ott is altalaban de facto kovetelmeny volt a kinevezeshez, szoval eleg jelentos dolog ez.
batu 2018.12.06 16:46:18
@seol: Bocsanat, benan linkeltem. Van ujabb hir is azota:
"A Debreceni Egyetem szabályzata az egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokról, a pályáztatás rendjéről és egyéb foglalkoztatási szabályokról” című szabályzat módosításával ezentúl – minden karon egységesen – az egyetemi tanári kinevezésnél nem feltétel, csupán előny lehet az MTA doktora cím birtoklása. A Szenátus ugyancsak támogatta a Debreceni Egyetem Doktori Szabályzatának módosítását, miszerint ezentúl doktori programok vezetőinek megbízásánál sem lesz feltétel az MTA doktora cím birtoklása."
hirek.unideb.hu/hu/hir/20181112_ulesezett-szenatus
    Több lap írt a Corvinus átszervezését felügyelő testületről.   Az egy dolog, hogy a Projektfelügyelő Bizottság elnöke a mérhető tudományos eredményt soha nem produkáló rezsimideológus Lánczi András, és tagja a szánalmas plágium-história közepében landoló Paprika Zita.  Az egy másik dolog,…..
batu 2018.12.01 14:01:09
@'it's cool to know nothing': "Sőt, szemben egy sebésszel, tud rendszerben, folyamatokban gondolkodni."
Meg szerencse, hogy a sebeszek nem az elkepzelheto legbonyolultabb rendszeren dologoznak, a legnagyobb tettel biro folyamatokkal.
A mondod tobbi reszere reagalva: a vilag legjobb egyetemeit se menedzserek vezetik, hanem meglepo modon, sok okos tudos kepes a szervezest es menedzsmentet is megtanulni, miutan 20-30 evig csoportot, tanszeketet, intezetet vezet, soktizmillio dollarok felett rendelkezve. Mondjuk magyarazd el nyugdtan Eric Landernek, hogy a majd' 400 ezer hivatkozasa melle ne vezesse a vilag egyik legjobb intezetet, mert nem ert hozza.
Ovatosan azzal, hogy nincs olyan kozgazdasz vagy mernok, aki ne ertene az egyetemi folyamatokat: az altalad felsorolt dolgok maximum egy Joska bacsi Bt vezetojre tartoznak, egy egyetem meretu intezmenyben mindegyikre kell es van is dedikalt ember. Es ezekre a poziciokra se az MBA-je miatt kerul oda valaki jobb helyeken, hanem mert vegigjarta a szamarletrat egy intezet vagy egyetem adminisztraciojaban.
Az egyetem vezetese alapvetoen a tudmanyos/oktatasi (vilag)versenyben kell poziciolnalja az intezetet, mert az donti el, milyen hallgatok, oktatok, kutatok tartoznak az egyetemhez es azok milyen hirnevet es mennyi penzt hoznak majd. Ez a magyar valosagban sci-fi, de a Corvinuson ugy tesznek eppen, mintha ebben a jatekban akarnanak reszt venni.
     Elmentem a Pázmány BTK-ra a Mikszáth Kálmán térre a Russell Kirk vitára. Nemrég írtam róla, Kirk Conservative Mind-ja volt az én nagy konzervatív olvasmányélményem diákként Amerikában.    A teremben kb. húsz ember volt, és annyira nyilvánvaló volt, hogy én vagyok a kakukktojás, hogy annál nem…..
batu 2018.10.23 13:49:13
@mafi mushkila: Nem tudom, hogy a safe space-ben mi a megfelelo szakkifejezes, de mar az alapfelvetes is eros hadilabon all az igazsaggal: www.dailydot.com/layer8/what-happens-miss-jury-duty/
Csak ugy mellekesen, aki kepes az USA-t egy nagy masszakent kezelni es altalanossagban ilyen kinyilatkoztatasokat tenni, hogy antidemokratikus, az hiaba elt ott, nem nagyon figyelt. Gondolom az is antidemokratikus, hogy abban a keleti parti varosban, ahol elek, nem kezdenek el nagyobb epitkezesi projekteket, amig a helyi lakok altal nyilvanos forumon felvetett dolgokat a beruhazok el nem rendeznek elobb.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
batu 2018.10.12 13:26:48
@Grrr: "Arról beszél, hogy "a támogatás oda menjen, ahol szükség van rá, vagyis a kibocsátó országokban segítsen Európa táborokkal, élelmiszerrel". Ez csacsiság; nem egy tájfun utáni 2 hét emergency response-járól van itt szó. "
Egyetertek. Azert szivesen megkerdeznem ilyenkor az ezzel erveloket, mondjuk jartak-e mostanaban Boszniaban. 23 evvel a haboru utan, Europa kozepen.
batu 2018.10.12 15:21:42
@Grrr: Nem vagyok szakertoje a helyzetnek, de lathatoan ennyi ido sem volt eleg az alap infrastruktura ujraepitesehez. Rengeteg dulededzo haz, a haboru nyomai sok helyen. Egy olyan kornyezetben, ahol mindenkinek az lenne az erdeke, hogy kis BMW-gyarak nojjenek ki a foldbol, hiaba dolgoznak a bosnyakok es adnak penzt a tehetosebb orszagok, ennyi ido alatt se sikerult egy elhetonek kinezo szintet elerni.
Engem elborzaszt a gondolata is, hogy mekkora pusztitast es nyomort hoz egy ilyen haboru es egyaltalan nem tudom elitelni azokat, akik nem ebben a kornyezetben akarjak leelni az eletuket. Mas egy vilaghaboru utani ujjaepites es mas, ha a vilag tobbi resze prosperal, csak neked bombaztak szet az otthonodat.
      Palkovics László be akarja záratni a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetét, mert az szerinte "rosszul teljesít".     Ezzel kapcsolatban a következőket szeretném megjegyezni.     Az IDEAS-REPEC rangsorban, amelyik egy meglehetősen ismert rangsor, a legjobb 20 magyar…..
batu 2018.10.05 11:24:31
Ugy latszik, eddig tartott a halasztas:
hvg.hu/itthon/20181004_A_kormany_nekilat_a_kutatointezetek_atszervezesehez

Palkovics helyeben most mutatnam meg, ki a legnagyobb sztahanovista es lezavarnam ezt az egeszet novemberre.
   Köszönet kommentelőnknek, aki rákérdezett...  1. Műbalhé a tudósok körül - című írásában esett neki a Magyar Tudományos Akadémiának a University of Kaposvar egyetemi tanára Prof. Dr. Alvincz József.  2. A homoszexualitás tanulmányozásával és "kamuszakok" indításával vádolta meg a CEU-t a…..
batu 2018.08.26 15:32:12
@fortin2: Nem tudom, melyik realteruletre gondolsz, de azokon, amire van valami ralatasom, ott borzalmasan elmaradott a magyar alapkepzes egy nyugati sokadvonalhoz kepest is. Peldaul: egy nyugati egyetemen egy biologus siman ugy kerul ki a kepzesbol, hogy egy alap Python/R/Matlab adatelemzest el tud vegezni onalloan, addig itthon alap bioinformatikai szoftverek hasznalata is ritkasagszamba megy. Persze lehet, hogy az en meritesem torz.
Egyszeruen annyira gyorsan halad a vilag egy csomo szakteruleten, hogy a magyar "kozpontilag akkreditaljunk mindent a kovetkezo 10 evre" metodologiaba bele van kodolva, hogy menthetlenul lemaradunk. Masreszt nincs minosegi utanpotlas, aki az uj iranyvonalakat egyaltalan behozhatna.
batu 2018.08.26 16:28:21
@fortin2: Ebben igazad van, meg amugy sem a legszerencsesebb peldat mondtam, igy jobban belegondolva. Mindegy, csak tenyleg kivancsi voltam, melyek a jo kepzesek szerinted, mert nekem csak korlatozott ralatasom van a dolgokra, nemigazan vitatkozni akartam.
Az van, hogy holnaptól, azaz augusztus 1-jétől az amerikai HBO levetíti az Aranyélet első két évadát. Erre szokás mondani, hogy hoppácsak...
Sziasztok Aki a Filmbarátokat hallgatja, tudja, hogy egy fura üggyel szenvedek itt már jó ideje, nevezetesen a laptopom hajlamos kikapcsolni magától. Van hogy 10 perc után, van hogy 90 perc után, de előbb utóbb ki fog. Olyan, mintha egyszerűen csak áramszünet lenne és kikapcs minden (aksi nincs…..
Ha már kétszer fizetem az átírást, igyekszem nehezen adni magamat. Igenis küzdjön meg az adóhatóság a pénzemért. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
batu 2013.08.21 08:51:49
A csekk szerintem nem lesz meg és a NAV szeretné, ha fizetnél:

index.hu/belfold/2013/07/05/hamis_csekkekel_irjak_at_az_autokat/

Bocsánat, ha volt már. Érdekes eljárás, olyan esetben is kérik a pénzt, ahol konkrét rendőrségi ügy van (3 éves történet, így még lehetett feljelentést tenni) és ismert a tettes.