Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SJPIII

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
SJPIII 2014.10.25 20:34:47
Én nagyon hasonló körülmények között éltem Magyarországon (igaz, család nélkül), és elsősorban világot akartam látni. Mikor elkezdtem keresgélni, politikai problémáim még nem voltak az országgal (aztán a magánnyugdíj-megvédésnél lettek), legfeljebb kultúrálisak. Pályáztam (cégen belül), mikor már nem is számítottam rá, nyertem, és jól beijedtem. Ott hagytam a szép kényelmes (bár néha frusztráló) életemet és pont három éve, egy őszi napon megérkeztem Angliába. Pár hónapig kínlódtam becsülettel, gyalogoltam napi öt km-t (Mo-n két autóm volt) jól megszenvedtem a kötelező kultúrsokkot, beteg lettem, fáztam a szigeteletlen brit lakásban, hosszasan kutattam, honnan vásároltanék cipőfűzőt meg gombelemet (végül importáltam Magyarországról a karácsonyi hazaúton). Magyarországon mindenki által tökéletesnek tartott nyelvtudásom hirtelen akadozó dadogássá fajult. Aztán kitavaszodott, én pedig rájöttem, hogy a cipőfűzőt és a gombelemet semmi pénzért megrendelhetem a neten és ez az ország gyönyörű, ráadásul a mindennapos frusztráció is eltűnt (jó, visszajött a munkahelyemen, de az nem az ország hibája, Magyarországon is rendszeresen megtörtént). Most már határozottan szeretek itt élni, és ritkán jön rám az ingerencia, hogy Magyarországra látogassak. Egyre jobban zavarnak az ottani viszonyok, az emberek képtelensége a barátságos, bizalommal teli kapcsolatokra. Itt állandóan ledöbbenek, hogy a legváratlanabb helyzetekben milyen kedvesek tudnak lenni ismeretlen (néha ijesztően kinéző) emberek, és nem tudok egyetérteni az öcsém életfilozófiájával, miszerint „a normális élet titka Magyarországon az, hogy keress sok pénzt és dugd homokba a fejedet”. Azt hiszem, a kérdés a Te számodra is az, hogy ezt el tudod-e fogadni. Ha igen, maradj, ha nem, készülj el, hogy egy darabig nehéz lesz. Utána már jó, de addigra más ember leszel, és valóban nem mindenki tud átvergődni a kultúrsokkon. Gondolkozz ezen, és dönts! Szükséged lesz bátorságra és szerencsére, van esélye a bukásnak, pár évig biztos alacsonyabb anyagi színvonalon élsz majd, de egy új világot nyerhetsz. Sok sikert, akármi lesz a választásod!
Nagyjából a biztosítóváltó kampány félidejénél tartunk, már ami a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítást (kgfb) illeti. Iparági becslések szerint 2010-ben 1,2 millió, 2011-ben pedig 800 ezer autós váltott biztosítót, azaz a tavaly üzembentartók kb. 20%-a. A kgfb…..
Arra a kérdésre, hogy támogassa-e a kormányzat a "jó" dolgokat, és igyekezzen-e visszaszorítani a "rosszakat" - legalábbis az általánosságnak ezen a szintjén - valószínűleg mindenki határozott igennel válaszol. Nézeteltérés akkor keletkezik, amikor a fenti…..
SJPIII 2010.06.06 18:57:19
Én először is el szeretnék oszlatni egy félreértést, ami láthatólag uralja a bejegyzést. A kormányzat csak elméletben építgeti az ideális adórendszert, gyakorlatban mindenféle alkukon keresztül próbál megfelelni a társadalom mindenféle érdekcsoportjainak (saját választóinak, szakszervezeteknek, iparági lobbiknak). Ezeket hangzatos ideológiai mázba csomagolják, de lényegében mind az üdülési csekk, mind az étekezési utalvány egy adócsökkentés a munkavállalók számára (vagy inkább a munkaadók számára, akik ezt beleszámíthatják a fizetésükbe), meg kereslet gerjesztése az idegenforgalom szolgáltatói részére. Nagyjából ebből a szempontból ítéli meg minden döntéshozó, nem pedig elvont közgazdasági elméletek mentén. Hozzátenném, hogy természetesen nem értek ezzel a gyakorlattal egyet, mert a kieső adót mások fizetik meg, az idegenforgalom felé terelt kereslet pedig máshonnan fog hiányozni, de mint tudjuk, az igazság odaát van...

Másrészről felhívnám a figyelmet, hogy az "ideális" adórendszer túl sok, részben nem is mérhető vagy kijátszható szempontot vesz figyelembe, amit a gyakorlatban nyilván nem lehet. Jelenleg is embertelen a káosz, nekem volt ismerősöm, aki lázadozott a feketén kapott fizetésének legalizálása ellen, mert így nem vehette igénybe a gázártámogatást. Szóval, ennyit arról, hogy mennyire lehet egy adórendszert szofisztikálni...