Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RT76

299 bejegyzést írt és 111 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapest-Debrecen IC: igazán meglepetésként ért, hogy a wifis, infraszenzoros kézmosós vasúti kocsiban a termés éppen úgy hull a sínek közé a pusztaságba, mint gyermekkoromban...
A Galvani utcai Ndustrial studió és rendezvényközpont klotyója egyszerűen lenyűgöző. Ahogy az egész rendezvényterem, a klotyó berendezése is elsősorban a rozsda, az idő nyomait hordozó vas, a megviselten, harcedzetten is kitartó nemes erő jegyében készült el. Vagy valami ilyesmi. De a legjobb, hogy…..
Az ABB-hez érkeztem egy sajtóbeszélgetésre az elektromos autózás, az elektromos autók töltésének jelenéről-jövőjéről. Ez is elég zöld téma, de az is, amiről a klotyóban olvashattam, amikor beugrottam egy percre még kezdés előtt: Ott vannak a matricák az ülőhelyek mellett is: A nem-ivóvizes…..
Emlékszem, amikor vagy tizenhét éve beköltöztünk abba a kis faluba, ahol azóta is élünk, a helyi kocsmában még falrapisilős volt a férfivécé. Nagyon megörültem, amikor ezt akkoriban felfedeztem, a műtárgy gyermekkorom apukás-nagypapás közös pisiléseit juttatta eszembe még a késő kádárizmus idejéből.…..
A csodálatos szerkezet egyetlen hibája, hogy hajlamos egy kicsit szétfújni a mosdókagyló felületén csordogáló vizet is, de amúgy tényleg jó. Erőteljes meleg légpengével tolja le a vizet a bőrről és sosem kell sorban állni a szárító előtt, hiszen aki csaphoz jutott, kézszárítóhoz is jutott…..
Ugye, milyen luxy? Az eleganciát azért kicsit rontja, hogy görög szokás szerint a használt papírt a klotyó melletti pedálos kukába kell dobi, mert a görög szennyvíz-hálózat nem tűri a vécépapírt. Mindig élmény kinyitni egy ilyen kukát, sose tudhatja az ember, mi kandikál majd rá vissza a kupac…..
Befejeztük az ebédet, leszaladtam az alagsorba a mosdóba, és meg is találtam. Hölgyek jobbra, urak balra: És miért nem fordítva? Hajoljunk csak közelebb:..
Médiavállalati irodai klotyó BéPén, a hetek óta nem működő piszoáron rendszerüzenet: ROSSZ. De ma már más az üzenet. Egy dolgozó végre feltárta, ki áll a problémák hátterében! De hajoljunk csak közelebb: (RT)..
Megtévesztő a cím, elnézést: ez nem egy olasz, hanem egy német klotyó, viszont egy olasz étterem/kávézó területén dobja fel az anyagcserét azzal, hogy egy lágy bariton olaszul tanítja a betérőt a hangszórókból. Sajnos a felvétel egy elég rövid végtelenített anyag, hosszú vagy gyakori látogatáskor…..
Van ugye ez az Orbán Viktor által a rezsiharcosoknak írt levél, melyben közli, hogy ezután "Magyar Csapat" néven futnak majd neki a közműszámlák elleni harcnak (egyébként Angela Merkel pártjának is van csapata, annak Team Deutschland a neve). Az egy dolog, hogy a Magyar Csapat…..
Többé-kevésbé vidéken élek, de a fővárosban dolgozom, 50 kilométerről ingázgatok Budapestre, kocsival, közúton, szántóföldek mentén. Ez az oka, hogy én tudom, miért tüsszögnek az utóbbi pár napban jobban az allergiások. Ezért: Szóval büntethetjük itten kérem…..
Legutóbbi napelemes posztunk kapcsán a komment-arénában a napelemes rendszerek megtérülési ideje körül alakultak ki a legizgalmasabb csörték - így ezúttal ezt a témát járjuk körül egy kicsit alaposabban - szigorúan valóságalapon, gyakorlati megközelítésben. Nem számolunk…..
RT76 2013.08.21 10:39:22
@Szzzz: ha annyira sok háztetőn lesz napelem, hogy felvetődik a rendszerhasználati díjak kiterjesztésének kérdése, akkor már újra kell gondolni magát a rendszert is.

Vízbontás, hidrogéngyártás, raktározás, éjjel tüzelőanyag-cellával áramtermelés lehetősége. Kinetikus energiatároló-rendszer. Pneumatikus energia-pufferek. Kis szövetkezeti, önkormányzati földgáz-motoros generátorok télire és éjjelre. Ilyesmi.

Nem csak az a rész változtatható ám a nagy egyenletben, hogy a fogyasztó termelővé is válhat, a szolgáltatásban, a hálózatban is lehet modernizálni bőven.

Az egyéni fogyasztó pedig még mindig megvonhatja a vállát, ha az állam nekiállna hirtelen fejőstehénként kezelni dotálandó, 9rvendetes innovátor helyett, pláne, ha eltelt a megtérülési periódus, és már pénzénél van, és beruházhat egy házi akkumulátortelepbe, onnantól kezdve pedig letojhatja a hálózatot meg a rendszerhasználatot meg az adót.
A vaj és a margarin, a kávé és a tea, a zsír és az olaj örök háborújához hasonlatos konfliktus bontakozott ki mára a világítástechnikában is. A hagyományos izzót energiapazarlása miatt már leírhatjuk, de a LED-ek és a kompakt fénycsövek közti döntésben tapasztalataim…..
Úgy 8-9 éve láttam először papírbútort, egy papír-írószer bolt rendezte be - stílszerűen - eladóterét ilyennel. Azóta tudom, hogy ha végre-valahára elkészül parasztházunk tetőtér-beépítése, az elég viseltes födémre ilyeneket teszünk a padlásszobákba. De most úgy…..
Hogy a klasszikus izzót megéri LED-es fényforrásra cserélni, manapság már nem kérdés. Már napi pár óra használat elég, hogy a kompakt fénycsőnél is jobban jöjjünk ki egy LED-es lámpával anyagilag. Belátható időn, egy-két éven belül megtérül a LED magasabb ára, utána…..
Íme, ma reggel óta így néz ki a Budakeszi, Fő utca 188. alatti ingatlan: A reklámtáblákat örököltük a turitól, ami előttünk működött itt, és a helyi kis dekorműhelyben ragaszttattunk új feliratokat rájuk. Egy kicsit lefagytam, mikor megláttam, hogy a két domború panel…..
Ahogy bedugdostam a rohadék kis G9-es halogénizzók helyére a végre-valahára beszerzett apró LED-lámpákat, valami földöntúli boldogság töltött el. A 40 wattos izzókból hat darab volt a nappalink, hat a hálónk csillárjában. További 3-3 falikarban még összesen 7 izzó zabálta…..
Az úgy van, hogy e blog szerkesztője egyben autós újságíró, aki most indul lapja fórumtalálkozójára, ahova elviszi a Zöldblog mögötti cég, a Zöldcucc által forgalmazott elektromos, összecsukható osztrák villanybringát is, mutogatni az érdeklődőknek. Így lett két kép…..
A kínai napelem-ipar óriási dömpingje már csaknem kicsinálta a jövő egyik stratégiai iparágát Európában. Piaci részesedése a tavalyi év végére mintegy 80%-ra ugrott, számtalan kis német gyártó adta be a kulcsot, a Bosch pedig pár hete jelentette be, hogy felszámolja…..
RT76 2013.05.08 14:23:13
Sziasztok, kedves kommentelők, itt a szegény zöldje.

Néhány viszontválasz, csak úgy általánosságban:

- 800 000 forint alatt van a piacon komplett rendszer, kínai, de nem a legalja panelekkel, inverterrel, villanyóra-cserével, adminisztrációval, konzollal, szereléssel.
- a megtérülést nyugodtan számolgassa ki ki-ki magának: egy kWp katalógus szerinti teljesítmény a magyar viszonyok között 1000-1200 kWh megtermelt áramot jelent, eladásra nem éri meg termelni, mert a szolgáltató nem azon az áron veszi át az energiát, mint amennyiért adja, tehát a 45-50 Ft/kWh villannyal és 100%-ban lefogyasztott termeléssel érdemes számolni. A 7-8 év nem álom, hanem optimális körülmények között realitás
- a napelemes áramtermelés teljes energiamérlegének kalkulációja a nemzetközi irodalomban attól függ, hogy a Kyocera vagy a BP szponzorálta az adott cikket :-) Különben én megengedem, hogy nem feltétlenül pozitív a mérleg, de ha belegondolok, hogy ez a tíz-tizenkét kilós demó-napelemtábla itt a hátam mögött húsz év alatt megtermelhetne (ha a tetőn lenne) úgy 500 kWh energiát, ami feketeszén-fűtőértékben kábé 63 kiló szenet igényelne. És a napelem itt marad, az anyagai újra felhasználhatók (persze újabb energia befektetésével), a szénből meg csak füst lesz...
- 25 évre minden gyártó vállal 80% teljesítménygaranciát; az említett öt éves élettartamról én nem tudok. Az amorf szerkezetű panelek múlhatnak ki kb. 15 év alatt, de a mostani tömeget adó monokristályos panelek 30 évig biztosan ketyegnek
- a teljesítményesés nem exponenciális léptékű; én nem esküdnék meg a gyártók állításaira, de ők inkább kábé lineáris, a végén pont hogy ellaposodó görbéket ígérnek
- a valós teljesítmény valóban elmaradhat a laborértéktől, ezért aztán a megtérülési számításokat nem is ezekkel kalkulálják a forgalmazók
- a Suntech bajairól sem tudok pontos elemzést adni, de azért azon elgondolkodnék, hogy a kínaiak eddig költség alatti árakon exportáltak, viszont eddig az európai, japán, koreai gyártók is állták valamennyire az árversenyt, most meg jön a védővám. Tehát valószínűleg az lehet a háttérben, hogy a dömpinggel nem sikerült meggyilkolni a konkurenciát az adminisztratív védekezésig, és most megdőlt az erre alapozott üzleti modell.
RT76 2013.05.08 15:53:03
@röhögő: basszus, tok igazad van. Elszamoltam egy helyiertekkel, 5000 kWh 630 kilo szen es 250000 forint. Annyiert felszogelned?
Mikor vállalkozzon az ember, ha nem recesszióban, bizonytalan jövőbeli kilátások között, tőke nélkül! Így hát a napokban megnyitjuk Budakeszin lakossági zöld technológiákkal foglalkozó bemutatótermünket, hogy segítsünk napelemes rendszereket, LED-es lámpákat, elektromos…..
Sok európai ipari cég küzd a számtalan okból nagyon olcsón termelni képes kínai cégek termékeinek nyomásával, néha sikerrel, többnyire inkább sikertelenül. Most például a Bosch dobott be egy törölközőt: 2014-gyel leáll napenergia-üzletágának finanszírozásával, mely…..
  Aki járt az elmúlt években Debrecenben, és járt korábban az elmúlt évtizedekben is, láthatta, hogy milyen nagy a fejlődés. Igazi európai város lett a Cívisváros. Most ismét előrukkoltak egy újdonsággal: napelem-parkot építenek. Valami van ott a levegőben a napfényen…..
Ha lecserélem a házban az összes létező izzót energiatakarékosra, nagyon kevés villanyszámlát fizetek és még jó érzés is tölt el, hogy kevesebb kárt teszek a környezetemben (illetve ez nem biztos, erről majd később). Ha viszont maradok a jól bevált, de nagyon…..
Van egy film, a címe: Gattaca. '97-es sci-fi, valamikor a nem olyan távoli jövőben játszódik.  Itt a sztori annak, aki nem ismeri (bár szerintem aki nem látta, nézze meg egy zanza átolvasása helyett, megéri), de minket most nem a sztori érdekel. Hanem az autók, a jövőben. A…..