Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csiksomlyai

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valósággal undorodnak a gyalogosok, amikor lemennek a VIII. kerület valamelyik aluljárójába, amiket szinte elleptek a gyakran agresszív, részeg hajléktalanok, akik körül orrfacsaró a bűz, és a saját mocskukban fetrengenek, állítja a TV2 Híradója. És ez még csak a felkonfja volt a hétfő esti…..
(Ez nem) Nyugodt vasárnapi pihenés volt... November negyedike van, vasárnap, este fél hat. Ez a bejegyzés csak szenteste után jelenik majd meg a blogban, mert a karácsonyi ajándékot nem akarjuk lelőni előre. Zakuszkát főztünk, ami nem volt egyszerű. Már tegnap megfőztük a…..
csiksomlyai 2013.01.01 16:16:53
Hát, kicsit furcsa zakuszka recept padlizsán, vagy ahogy az erdélyiek mondják, vinete nélkül.
Megosztom a miénket:
Zakuszka, édesanyám receptje szerint

(kisebb vagy nagyobb adaghoz az összetevők arányát érdemes megtartani)

Hozzávalók

5 kg pritaminpaprika
3 kg paradicsom
3 kg padlizsán
1-1,5 kg hagyma
0,75 -1 l olaj
Öklömnyi zeller, 2 db sárgarépa ledarálva
Csapott evőkanál só
Kávéskanál feketebors
Pár szem szegfűbors

Érdemes az összetevő zöldségeket az alábbiak szerint előkészíteni, majd a végén együtt készre főzni. Mindent jól meg kell mosni, a romlott, akár gyanús részeket kivágni.

1. A padlizsánt a főzést megelőző napon, de minimum 6 órával előtte, nyílt lángon (kinti tűzön az igazi, tehát nem sütőben) megsütni. Az elszenesedett, égett héjat le kell szedni és hosszú ideig (min.6 óra) műanyag, fa, zománcos, NEM fém, szűrőn lecsepegtetni, hogy a sütés során keletkezett keserű levétől megszabaduljon. Ha lecsöpögött, akkor fakéssel, ennek hiányában lapos fakanál élével összevágni a megtisztított, lecsöpögtetett padlizsángerezdek rostjait összevágni.
2. A paradicsomot héj- és magtalanítani kell, vagy paradicsomdarálóval, vagy összevágni, megfőzni, és sűrű fémszitán átpasszírozni. A belekerült paradicsommag elronthatja az egészet!
3. A paprikát ki kell csumázni, és ledarálni.
4. A hagymát apróra vágni, és elsőként az olajban párolni.

Tehát miután minden összetevő elő van készítve, elsőként a hagymát pároljuk meg.
(A főzés végi kis lángon történjen, én legalább 2 órát szoktam főzni. Főleg a legvégén kavargatni kell, de már akkor is miután minden belekerült)
A hagyma után a paprika, majd egy idő után a padlizsán, és végül a paradicsom kerüljön a fazékba.(ekkora adaghoz egy jó nagy, kb. 8-10 l fazék kell). Az olajt úgy kell beleönteni, ahogy az összetevőket beletesszük. A végére fényes, krémes állagú legyen, bármennyire is megfoghatatlan ez az állapot.

Lehet variálni apróra vágott, olajon megpárolt gombával, illetve főtt babbal. Ezeket a legvégén külön fazékba érdemes összefőzni a majdnem kész zakuszkával. Én egy főzés alkalmával így három ízű (sima, gombás, babos) zakuszkát szoktam készíteni.

Az üvegeket a szokásos módon kell megmosni, kiszárítani. Minden megtöltött üvegbe késhegynyi szalicilt kell tenni, majd szárazdunsztba rakni. Ezt a műveletet a feleségem végzi, egy nagy kosarat kibélel takarókkal, majd jól befedi.

Erdélyben is rengeteg variáció van a zakuszkára (mint Magyarországon a lecsóra). Én a fentit ismerem, így ezt tudom ajánlani.
Szóval jó munkát, én másfél nap alatt szoktam elkészülni vele.