Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Allaskereso

56 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A cégben, ahol dolgozom, az elmúlt hónapokban több állást is meghirdettek. Mivel én (is) kezelem a központi e-mailfiókot, hozzám is eljutnak ezek. Érdekes tapasztalat volt olvasni őket. Pontokba szedtem, hogy melyek azok a területek, amelyeken szerintem érdemes lehet javítani, hogy jobban előtérbe…..
Az álláskeresés egyik legidegőrlőbb része az, hogy nincs igazán belelátásunk a másik oldalba, nem tudjuk, megkapták-e a jelentkezést, elolvasták-e, és egyáltalán hol tart az egész kiválasztási folyamat. Ha tart valahol egyáltalán… Jó eséllyel a cég (vagy az álláshirdető oldal) küld egy automatikus…..
Mivel úgy adódott, hogy állást keresek, és az értékesítés is benne van, mint lehetséges terület, a szűréskor elém került néhány bolti eladói hirdetés is, és némelyiknél kiírták a bért… Jó, sokunk tisztában van azzal, hogy egy átlagos bolti eladói, kereskedelmi munkakör nem egy „életbiztosítás”. De…..
Van számos nagy cég, amely nem kevés munkavállalót keres, de általában nem találod meg őket a megszokott álláshirdető oldalakon, mint a Profession, hanem csak a saját weboldalukon, karrier oldalukon. Ezeket egy csokorba összegyűjtöttem. Nyilván rengeteg van még, ha gondolod, írd meg kommentben, amik…..
A minap találkoztam egy érdekes esettel, megosztom, lehet belőle tanulni és jól mutatja a jelen helyzetet mind politikailag, mind üzletileg. Ez egyébként - azt gondolom - egyáltalán nem egyedi eset. Adott egy párfős magyar cég, aki alapvetően sikeres, a vezető ügyes, a covidhelyzettel pedig inkább…..
Allaskereso 2021.09.23 16:19:32
@babona: Sajnos, nem tudom cáfolni, amit írtál. Szomorú helyzet :(
Egy érdekes beszélgetésbe futottam bele a Facebook-on, ami számomra nagyon tanulságos volt, és úgy gondolom, hogy cégvezetőknek, HR-eseknek is az lehet. Illetve bármely „főnöknek” A poszt lényege röviden annyi volt, hogy engedjük-e a dohányzást a munkahelyen. A posztoló felvetette, hogy egy…..
Tegnap elém került egy friss cikk, amelyben egy fejvadász arról írt, hogy a járványidőszak óta nehézségeket okoz a toborzás és „elszálltak” a bérigények. Először is, az „elszálltak” kifejezés negatív hangvételű, leértékelő. Ilyen hozzáállással nem könnyű célt érni és összedolgozni. Sokkal…..
Allaskereso 2021.07.31 09:44:02
@evilwolf: Igen, egyetértek. Nagyon sok hazugság van. Én azt látom, hogy sokkal egyszerűbb lenne az egész munkaügy, gazdaság stb., ha nem tennék bele ezt a rengeteg égbekiáltó hazugságot. Akkor el lehetne indulni egy józan változás irányába. Persze az már egy másik téma, hogy kinek és milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy a jelen állapot olyan maradjon, amilyen.
Tudom, igencsak furcsán hangzik ez a cím, de az utóbbi időben volt némi tanulságos tapasztalatom, így gondoltam, megírom, hogy azok a vezetők és HR-esek okuljanak belőle, akiket érint. Mert talán ők is olvassák a blogomat. :) Cikkem lényege, hogy elkerüljük azt, hogy felveszünk valakit,…..
Allaskereso 2021.07.23 22:36:00
@zsu80: Az igen. Három hónapból két hónap a próbaidő? Az meg hogy? :D :(
Allaskereso 2021.07.23 22:39:36
@Túl sok felhasználó: Hát, sajnos, ezek a szerződések sokszor inkább a munkáltatót védik, mint a munkavállalót. :/
Allaskereso 2021.07.23 23:25:35
@CoolKoon: Sajnos, nem számít annak az angol érettségi. Legalábbis akkor nem számított, most nem tudom. A vicces az, hogy már se Subway nincs nagyon Budapesten (egyről tudok összesen), és az a kölcsönző cég is megszűnt :D
A napokban találkoztam egy álláshirdetéssel a Facebook-on, amely több mint 200 hozzászólást generált. Nagyon-nagyon érdekes és tanulságos néha elolvasni ezeket. Akár mint álláskereső, akár mint cégvezető/munkáltató vagy mint HR-es. Én mindkét oldalt volt szerencsém megismerni és szeretem is…..
Valahogy úgy érzem, még mindig azt próbálják éreztetni velem munkáltatók, hogy ők tesznek nekem szívességet, hogy felvesznek vagy egyáltalán szóba állnak velem. Épp egy véget nem érő tesztet töltetnek ki velem online úgy, hogy még csak nem is találkoztam a személyzetissel egy interjúban. Még csak…..
Jónéhány éve már annak, hogy állást kerestem, és most meglepődve tapasztaltam, hogy nagy általánosságban gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint 6-8 évvel ezelőtt, és ez elég szomorú. Így, gondoltam, összeszedem, hogy melyek azok a pontok, amelyeket a munkavállalók utálnak (hozzátenném: jogosan), és…..
Mivel rengeteg magyar ember van jelen a Facebook-on, ebből adódik, hogy sok álláskereső is van közöttünk. Ha már egyébként is fent vagyunk, nagyon nem érdemes kihagyni, mivel nem kevés lehetőséget rejt magában. És most nemcsak a szokásos lehetőségekre gondolok, mint pl. hogy megoszthatom, hogy…..
Az alábbi interjút nem én készítettem, vendégcikk. A Makulátlan Tiszta Terület Kft. két alvállalkozójával készült. A beszélgetés érdekes nézőpontokat ad arról, hogy miért gondolkodik el valaki azon, hogy alkalmazottként vagy esetleg egyéni vállalkozóként dolgozzon egy adott cégnek. Hátha érdekes…..
Vagyis miért ne teszteld "széjjel" a leendő munkatársad?Érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb az utóbbi időben az állásra jelentkezők tesztelésével kapcsolatban.Azt halljuk ugye mindenfelé, hogy nagy a munkaerőhiány, a cégek szenvednek attól, hogy megtalálják a megfelelő alkalmazottat, hogy…..
Allaskereso 2017.04.19 23:59:55
@h3ra: :( kemény. Ezt az alapvető fölényességet nem értem. Lehet, hogy 8 éve ez még megengedhető volt (ha emberileg nem is, de a cég szempontjából mondjuk úgy, mindegy volt), hogy lekezelően bánjunk egy jelentkezővel, de ma, amikor kapkodni kell vagy kemény pénzeket fizetni egy-egy jó emberért, hogy tudja valaki ezt megengedni magának?!

Aztán csodálkozunk, hogy hiába a nagy csapatépítés, a morál a béka feneke alatt.

Amúgy pont írtam egy cikket a Spar kapcsán nem olyan rég, meg tervezek is még, hogy vegyük már észre, hogy nincs Nagy HR-es és kis jelölt. Egyenrangú felek vannak, mint az üzleti életben. Én legalábbis, így gondolom. Az interjú pedig nem egy szívatás vagy valamiféle vizsga, hanem üzleti ajánlattétel, tárgyalás, és eszerint kellene odaállni mindkét félnek.

allasom.blog.hu/2016/12/03/miert_nem_dolgoznak_az_emberek_a_sparban
Allaskereso 2017.04.20 09:15:40
Korábbi (értelmes és tapasztalt) fejvadász ismerős mondta, hogy szerinte a személyiségteszt alapból hülyeség, mivel ha az embernek épp nincs munkája, esetleg félretett pénze se, stresszel, persze, hogy szarul van, és ezt a teszt (ha egyébként működőképes a teszt), akkor kimutatja. Oké, viszont, amint lesz állása, egyenesbe kerül az élete, megszűnik a bizonytalansággal/pénztelenséggel járó stressz, javul is a tesztje. Tehát, felesleges.

Erre mondta nekem egy - a fenti tesztrendszert használó -, céges ember, hogy ez igaz, ellenben kiszűri, ha valaki nagyon rossz állapotban van, a jelen problémáitól függetlenül. Ez logikus és értem, viszont megint oda lyukadunk ki, hogy egy valamirevaló HR-es egy ilyen embert lazán kiszűr egy személyes beszélgetés alkalmával. Aki valóban ért ehhez a szakmához. Aki pedig nem vagy nem józan a gondolkodása (szerintem) a tesztek eredményeit sem tudja értelmesen felhasználni.

És arról megint csak nem beszélve, hogy a belső HR (csapatépítés, képzések stb.) simán megdobhatja az illető állapotát lelkileg. Miért kell rögtön egy tökéletes embert keresni? Lehet, hogy nincs is ilyen....

Ismerek olyan szakembert, aki általában elég szarul van lelkileg, de a munkáját évek óta kifogástalanul végzi, bevállal plusz munkákat, építhet rá a cég évek óta. Mi kell ennél több? Lehet, nem jó vele hosszasan fecsegni munkaszünetben. És? Azért dolgozik ott? Nem. Lehet, a népszerű emberek negyedennyi termelést hoznak a cégnek.
Allaskereso 2017.04.21 19:18:15
@Hörömpő cirkusz világszám: Sajnálom. :( szeretnék is írni egy cikket arról, hogy miért lehet előnyös az "idősebb" korosztály. Nekem nem egy munkatársam volt idősebb, sőt, volt egy 60-as hölgy is... Kevesen pörögtek úgy, és voltak lelkesebbek, mint ő :D Fiatalok között is van motiválatlan és lusta, így az idősebb korosztályban is vannak akik aktívak. Szerintem ez nem korfüggő. Az pedig, hogy valaki mennyire tud vagy nem tud beilleszkedni, az emberfüggő. Ha egy fiatalabb nem kommunikatív vagy emberileg más, mint a csapat többi tagja, akkor nem fog tudni beilleszkedni. Ha összerakunk két 25 évest, még közel sem biztos, hogy megtalálják a közös hangot... Ez tényleg abszurd.
Magyarázatok, feleletek, szabadkozások. A gyerektelenek készültek. Minden alkalomra, helyzetre, évszakra és napszakra megvan a kompakt válaszuk. Nem így a gyerekesek! Nekik nincsenek előre jól megfogalmazott, tüchtig kis indoklásuk arra, hogy voltaképpen miért is kellett nekik gyerek. Mert hogy…..
Általános gyakorlat, hogy a munkáltatói felmondást közös megegyezésként kezdeményezi a munkáltató. Az állásodat tehát mindenképpen elveszíted, viszont a közös megegyezés egy tárgyalási lehetőség, amit érdemes kihasználni. Miért ajánlják fel? Egyik ok, hogy az egyszerű munkáltatói felmondásban…..
Ez az írás inkább a munkáltatók felé íródott, a munkavállalókat nem igazán kell erről felvilágosítani. :) Emellett talán már inkább a politikához van köze és még inkább a mindenkori miniszterelnöknek szól...Visszatérően olvasok olyan cikkeket, hogy emelkedett az álláskeresők bérigénye, meg hallom,…..
A minap elém akadt egy cikk arról, hogy a SPAR új toborzási eszközt vet be, hogy találjon új dolgozókat. (Itt a teljes cikk, akit érdekel: HR-esek a boltban – új toborzóeszköz a Spartól.) A lényege, hogy Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lévő áruházukban külön toborzósarkot nyitnak, ahol is HR-es…..
Allaskereso 2016.12.16 22:53:59
@BNati: Köszönöm! És a linket is :) Egyetértek, van még mit tanulni - hozzáteszem: mindkét oldalon.
Allaskereso 2016.12.16 22:55:26
@Karina40: Na, ezt én sem értem sosem. Valahogy nem tud találkozni a kereslet és a kínálat. Fura ellentmondás ez...
A minap keresgéltem a választ egy munkajogi kérdésemre, és elvetődtem egy oldalra, ahol egy diplomás pályakezdő írja, hogy fél év alatt kb. 12 helyre küldte el a jelentkezését. Ennek okát úgy határozta meg, hogy nincsenek olyan állások meghirdetve, ahová alkalmas lenne a…..
Allaskereso 2012.10.23 22:00:37
@jobangel: Így van. És igen, vannak hasznos blogok a témában... :)
Allaskereso 2014.10.26 19:42:23
@jakusovszky.robi: Kedves Robi! A többi kommented kimoderáltam, mivel spamszerűnek találtam. Ezt fennhagyom, mivel egyetértek azzal, amit írsz, de kérlek, ne használd a blogom reklám célokra. Megértésed köszönöm. :)
Allaskereso 2016.12.02 18:05:39
@László Vermes: Egyetértek abszolút. A cikket még 2012-ben írtam, szerintem nagyon sok minden változott ez alatt az idő alatt a munkaerő-piacon. Az erősen megnövekedett albérlet- és ingatlanárakról nem is beszélve.
Az alábbi cikket nem én írtam, hanem a Jooble álláshirdető portáltól kaptam. Fogadjátok szeretettel: Ma már szinte mindenki foglalkozik álláskereséssel: valaki elvesztette állását korábbi munkahelyén leépítés miatt, mások – diákok és végzősök – csak most léptek be a nagybetűs életbe és állást…..
Évekkel ezelőtt írtam két hasonló cikket (Álláshirdető oldalak 1. és Álláshirdető oldalak 2.) , itt az idő, hogy frissítsem őket! :)Profession.hu – még mindig ez az oldal jár az élen. Mivel azért nem olcsó itt hirdetni, ezzel megszűri a "kamu" cégeket és hirdetéseket. Elmenthetsz hirdetésfigyelőt…..
Ebben az írásban lehet, hogy újat fogok írni. Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy ennek köze van az álláskereséshez, de mégis! Nagyon is köze tud lenni hozzáElőször is tisztázzuk, hogy mit jelent az online marketingben az, hogy kulcsszó. Ez egy olyan szó vagy kifejezés, amelyre valaki rákeres pl. a…..
Jelen írás kicsit komolyabb hangvételű és mélyebb lesz, mint a korábbiak. Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Lehet, hogy kemény lesz itt-ott. Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek ma Magyarországon a cégek! Hihetetlen, nem? De így van. HR cégben dolgozom, napi szinten állunk kapcsolatban cégek…..
A címmel ellentétben, itt nem arról lesz szó, hogy ne dolgozz eladóként vagy bármiféle leértékelése a kereskedelemnek mint szakmának. Éveken keresztül dolgoztam eladóként, és nagyon nehéz volt egy-egy ilyen állásra bekerülnöm, pedig rengeteg ilyen hirdetéssel találkoztam. Azt láttam, hogy egyre…..
A napokban találkoztam egy ilyen mondattal: "3 éve munkanélküli vagyok". Az illető egy hölgy volt, aki ráadásul azt is megírta magáról, hogy viszonylag iskolázott.Ezen fennakadtam. Én ugyan nem vagyok egyáltalán iskolázott, sőt, az érettségimet is így 25 év felett…..
Allaskereso 2012.09.17 22:23:08
@Igaziatommaki2: Én azt gondolom, hogy ha az ember nagyon igyekszik, azért lehet találni lehetőségeket. Hogy hová lép elő? Pl. egy barátnőm kint takarított (nyelvtudás híján) Dániában, pár éve ment ki. Azóta már nem takarít, hanem kiépített egy takarító céget. Mellette összeszedett egy pasit és már babájuk is van. Kb. féléve volt itthon, tök lelkes és boldog. Azért ilyenek is vannak...

Egy volt kollégám kiment gyerekestül, barátnőstül Angliába. Gyárban kezdte, most postásként dolgozik. Az az eredeti (magyar) szakmája. A kislánya nyomja kint az általánost, már két nyelven beszél folyékonyan. A barátnője még gyárazik, de mellette egy szaktanfolyamot csinál angolul, hogy jobb állása lehessen. Kifizette a régi hitelét, már gondolkodnak a lakástakarékban.

Lehet, attól még nem sokkal lesz könnyebb a helyzete, ha kint dolgozott. Ez igaz. Ha viszont van egy élő nyelvtudása, akkor viszont mindenképpen előnyben van.

Amúgy én azt gondolom, hogy sokszor az a baj, hogy csak a problémát látjuk, abban gondolkodunk, hogy miért NEM, ahelyett, hogy azt néznénk, hogyan lehetne megoldani. Nem a megoldást kutatjuk, hanem hogy ez a lehetőség miért nem jó, az a lehetőség miért nem jó. :( Ami lehet, egyfajta magyar mentalitás, de szörnyű. :(
Allaskereso 2013.01.16 15:09:51
@Ananké: Köszöntelek! És köszönöm a hozzászólásod. :)

Nem vagyok húszas éveim elején álló, független nő, ahogyan írod. Gyermekem valóban nincs, de már találkoztam olyan céggel, ahol hátrány volt, mivel majd szülni fogok szerintük hamarosan, és jól otthagyom a céget, ráadásul fizethetik utánam a fizetnivalókat. :) Durva, nem?

Amúgy a tapasztalataim nagy részét nem csak "magamból" merítettem, hanem másoktól, akik más cipőkben járnak. Ami nálam a leginkább problémás volt, hogy semmilyen papírral (mikor elkezdtem a blogot, még egy érettségivel sem) rendelkeztem. Így kellett valamit megpróbálnom. Gyakorlatilag 8 általánossal. És mivel a cégek felvételkor nem mérnek IQ-t, sem műveltséget, sem tanulási képességet, mindegy volt, hogy egyébként mit tudok, hiszen nincs róla "bizonyítékom". És mégis sikerült nem is rossz munkákat, állásokat megcsípnem.

Meglepő, amit írsz. 3 személyt is ismerek, aki HR-esként dolgozik semmilyen korábbi tapasztalattal és semmilyen HR-es diplomával. Az egyikük közel 6 éve van a szakmában, a másikuk (igaz, ő jelenleg főiskolán tanul többek között egy kis HR-t is) másfél-két éve, a harmadikuk pedig 5 hónapja. Ez számomra azt mutatja, hogy mégis lehetséges. Az egyikük kisgyermekes.

Mondanak érdekes dolgokat interjúztatók. Amit Neked mondtak, számomra felháborító és elfelejteném az egészet úgy ahogy van. Van egy barátom, egy cégvezető férfi. A cége közel 20 éve van a piacon, amely a szakterületén (sőt, szerintem minden területen) jelentősnek mondható. Egyszer beszélgettünk és elmondtam neki, hogy több olyan hellyel találkoztam, ahol (ahogyan Te is írod) a tanulás valami rossz dolog. Abból az apropóból mondtam neki, mert éppen azért nem vettek fel valahová, mert elmeséltem lelkesen, hogy tovább szeretnék tanulni. A fickó el sem akarta hinni, mert számára, ha valaki sokat tanult, illetve jelenleg is tanul, az tiszteletre méltó és előbbre való a többieknél. Neki értelmes emberek kellenek, akik képesek fejlődni és elvégezni a munkát.

Sajnálom, hogy azt gondolod, hogy osztom az észt. De megértem a nézőpontodat. Bár mint már több cikkemben is írtam, nem csupán a magam "okosságait" írtam ide, hanem többféle szakmai anyagból, szakmabeliektől, hivatásosoktól és többek tapasztalatáról írtam le azokat, amelyeket én a meglátásaim (és az eddigi álláskeresésben eltöltött időm) alapján igaznak és használhatónak vélek.

Sok sikert Neked, remélem, minél hamarabb megtalálod a számításodat. Akár a hazai "posványban", akár külföldön.
Allaskereso 2015.07.15 13:51:25
@Bálintné Milákné: Kedves Asszonyom! Igen, ahogy írtam is, a kor illetve a lakóhely szerintem is komoly gondokat tud okozni. A cikk olyanokhoz szólt elsősorban, akik egy ideálisnak mondott korcsoportba tartoznak (nagyjából), rendelkeznek egy rendes végzettséggel és olyan helyen laknak (Budapest illetve nagyváros), ahol azért lehet (valamilyen) munkát találni.

Írta, hogy "a maszek 68 ezret ad tisztán 12 óra munkáért" és hogy vállalnám-e. Hát, ez attól függ, hogy van-e olyan hátterem (férjem, családom), amely lehetővé teszi, hogy ne vállaljak el egy munkát... De jó szívvel semmiképpen sem.