Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sandras

8 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai jogi sztorink kiváló példája annak, amikor a vállalkozásodat olyan irányból éri támadás, ahonnan nem számítasz rá. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy már lezártnak hitt ügy vihart kavar, ugye? Megterveztetted a logódat, kifizetted a grafikus vagy designer…..
sandras 2015.02.20 20:34:39
@dr kotász: Már megbocsáss Dr. Kotász, aki designt vesz azt nem lehet grafikusnak nevezni. Ez igy teljesen téves bállítás miszerint ha "jogtisztán" megveszed valahonnan vagy ne adj isten lemásolod te grafikusi munkát végzel! A szakma lényegi kritériuma hogy magad tervezzed. Közel 1500 logót terveztem már de soha nem vettem meg más munkáját amit aztán a magaménak tüntetnék fel. Van vagy 200 logóm közvetítő oldalakon is de ott se hallottam még arról hogy több vevőnek adnának el egy munkát. Ha megveszi azonnal törlik az oldalról és a vevő kap egy tanusítványt arról hogy ki tervezte, te meg mint tervező kapsz egy papírt/levelet arról hogy mikor, ki vette meg. Sok logóm kelt el már így. Más a helyzet egy illusztrációnál ot valóban létezik egyszer megveszem és egyszer használom, de ha nem akarja a vevő másnál viszontlátni akkor kizárólagosan vegye meg és arról kérjen nyilatkozatot az eladó oldaláról hogy még senki nem használta. Ha ezt nem tudják igazolni akkor várható hogy más is fizet érte és használja.

Már az is furcsa hogy egy szerzői jogról szóló blogban egy szerzői jogász nem hívja fel kategorikusan a blogot olvasók figyelmét arra hogy amit nem te találsz ki az soha nem is lesz a te szellemi tulajodon. Az jó esetben vásárlás, rosszabb esetben lopás lehet. Nem ennek kellene lennie a blog alapvetésének? Végül is Önnek az a hivatása hogy megvédje a szellemi tulajdont.

Üdvözlettel Sánta András tervezőgrafikus (40éve)
sandras 2015.02.20 20:38:11
@shitgun: Ha tud akkor mi a kérdés? Csinálja, tervezze, akár hivatásos akár nem. Nem az a lényeg hogy ki tervezte hanem az hogy eredetit hozott létre! És ezt minden szezői jog a világon védi ( még a távoli keleten is)
sandras 2015.02.20 20:57:35
@Nonym: Szeretnék itt is reflektálni egy aprónak tünő de lényeges részre. Valóban egy megrendelés esetén a tervező legalább három külnböző eredeti tervet készít a megrendelőnek amiből neki illik választani vagy egyiket irányadónak választva továbbfejlesztésre visszaküldeni. Szerződés hiányában ha jól tudom és itt ha tévedek dr.Kotász legyen szíves kijavítani az alapszerződés van érvényben ami három különböző eredeti tervet ír elő. Ha válszt a megrendelő akkor csak azt az egy tervet kapja meg!!! egy pénzért, a többi terv szabadon a tervező tulajdona, azt csinál vele amit akar el is adhatja egy másik megrendelőnek. Ezért fontos a három külnböző eredeti terv mert azok nem egymás módosításai és igy alkalmasak lehetnek új megrendelés esetén egy új tervnek. Ha a megrendelő úgy itéli meg látatlanban hogy neki minden terv kell akkor azt előre szerződésben leírva tisztázni kell és plusz tervezési díj jár érte.
November elsején a fiatalok úgy fordulnak ki magukból, mint szellemek a sírjaikból, ha meghallják a Halloween hívó szavát. Pókok másznak a fejtetőkön és mindenki egy közös célért küzd: hogy miután felelőtlenül megidézte, jól el is ijessze a kísérteteket...
melomail 2010.11.30 05:11:00
                    a01.László Krisztina1.    Ön bekapcsolódik egy grafikai stúdió munkájába, akik felkérést kapnak egy dokumentumfilm elkészítésére…..
Közkívánatra újra tartok embléma és arculattervezési kurzust. Mivel a régi hely megszűnt ez most új helyen és új tematikával lesz. Figyelembe véve a már dolgozó tanulnivágyókat a kurzust szombati napokon a kora délutáni órákban 3 óra hoszan tartjuk nyolc…..
Logosuli Meg van a hely 2010.09.18 08:38:11
Sziasztok.Megszületett a helyszín. Ezek szerint 2010 szeptember 25-én délutén 2 órakor a Ring Művészeti Szakiskolában tartjuk az ismerkedési találkozót. Címe: 1114 Budapest XI.ker. Vásárhelyi Pál utca 4-6. A IV. emeleti üvegteremben találkozunk. Ide várlak benneteket. Ha…..
Logotenderek TVSK 2010 2010.06.02 09:14:00
Logotenderek Déri Múzeum 2010 2010.06.02 08:30:00